2017-07-28
難得相約小學同學食飯,當然要搵一間環境休雅又可以暢所欲言的餐廳。本來打算食韓國餐廳但附近又好似冇咩選擇,經過呢度門口聽到首近排好熟識的日文歌:你的名字,就決定入去食你啦。因為首歌真係好上腦套戲又好睇。幸好是平日,人流不算太多。餐廳除左播着近年熱門嘅日文流行曲,仲有好多昔日日本電視劇主題曲,環境滿舒服的。翻閱餐牌,單單是圖片已經非常吸引而且價錢唔算貴。見呢個清酒海鮮二人前幾吸引抵食,就揀左黎做主菜。再單點左以下幾樣。首先係前菜,因為一陣都食海鮮所以就唔點咁多肉了,平平地揀咗個沙津,材料有香芒,飛魚籽,蟹柳絲同埋青瓜絲,加上沙律醬食落口感好清爽開胃,而且分量都幾多。之後飲品都好快送上,同朋友都揀咗呢杯-柚子爆珠梳打。貪佢清清地配海鮮應該唔錯。因為啱啱食完沙津,隨即入口嘅柚子味梳打令人感覺更涼快。而且酸甜爆珠好正,幫到係菜式之間轉換味道清下口腔。其次係兩款壽司,帆立貝壽司同埋海膽軍艦。兩樣都好新鮮,尤其係海膽軍艦,入口滑溜軟棉,淡淡海水味令海膽嘅鮮甜更加特出。黎到主菜清酒蒸海鮮,雖然話就話係蒸嘅但清酒都幾多,邊煮邊散發出淡淡酒香。店員一送上海鮮會同時擺低個計時器,三數分鐘就食得。用清酒煮完全
之後飲品都好快送上,同朋友都揀咗呢杯-柚子爆珠梳打。貪佢清清地配海鮮應該唔錯。因為啱啱食完沙津,隨即入口嘅柚子味梳打令人感覺更涼快。 而且酸甜爆珠好正,幫到係菜式之間轉換味道清下口腔。 其次係兩款 壽司,帆立貝壽司同埋海膽軍艦。兩樣都好新鮮,尤其係海膽軍艦,入口滑溜軟棉,淡淡海水味令海膽嘅鮮甜更加特出。
大家食完有啲意猶未盡,就點左個吹水小食。燒雞泡魚乾好有咬口,入口有少少蜜糖嘅香甜但焦香味道較濃口味有啲重。較適合配啤酒或者清酒黎食,當作下酒菜係唔錯選擇。