2017-03-16 117 浏览
放工後想食壽司,於是近近地去左剛剛電視節目介紹既呢間日本餐廳第一次光顧,入到去睇落啲座位好逼,都無所謂啦,我地2個人OK既開始睇menu,揀好但又無紙剔低,要記住,夠環保先黎三文魚刺生,厚!正!食到忘形!唔記得影低佢然後火炙三文魚,唔會入口即溶九龍區夜晚時段半價間壽司舖,火炙三文魚堅係會入口即溶鐵火卷,$88 ,註明係藍鯨吞拿可能我唔識食,味道普通的呢個價錢我寧願叫多份三文魚刺生最後,串燒等左好耐,等到喇,但原來係要自己燒都係一般,眼望望等佢燒冬菇睇落好乾咁,食落又吾係乾既雞肉啲味好似怪怪的

開始睇menu,揀好但又無紙剔低,要記住,夠環保

先黎三文魚刺生,厚!正!食到忘形!唔記得影低佢

然後火炙三文魚,唔會入口即溶

九龍區夜晚時段半價間壽司舖,火炙三文魚堅係會入口即溶

鐵火卷,$88 ,註明係藍鯨吞拿
可能我唔識食,味道普通的

呢個價錢我寧願叫多份三文魚刺生

最後,串燒等左好耐,等到喇,但原來係要自己燒
都係一般,眼望望等佢燒

冬菇睇落好乾咁,食落又吾係乾既

雞肉啲味好似怪怪的
2017-03-15
  • 刺生
2017-03-10 768 浏览
同同事來到上水training,順便找找這一區有什麼好吃的,因為平常來這區不多,順便試試當區地道美食。見到這間店風評不錯,行過見到好多客,就選了這間。抹茶紅豆冰$30抹茶味較淡,牛奶味不足,只喝到甜味,幸紅豆量夠多及煮得軟淋,挽回一點分數,待雪糕溶化後味道較好。日本寶津生蠔$32@師傅細心地𠝹開柱貝位置,輕輕一掃已能將整隻蠔納入口中,生蠔夠肥美creamy,味道新鮮,配上幾粒三文魚子鮮味輝映。蟹味噌甲羅燒$78以蟹蓋盛載蟹膏加蟹肉及一小顆蛋黃,燒一會後攪拌,不用太久已可吃,食法是放在薯片上,一軟一脆口感有趣,蟹膏以味噌調味過,味道咸香濃郁,稍為蓋過了蟹肉的鮮味。海蝦天婦羅$72:這天婦羅做得不錯,新鮮炸出來熱辣辣,外層鬆脆,內裡保留蝦水分,蝦隻味道鮮明,口感實在。補充,店內環境比較狹窄,而洗手間衛生也一般,而且兩格洗手間竟其中一格是男的,另一格是男女共用,明明女生上廁所時間較久,較需要洗手間啊。
抹茶紅豆冰$30
日本寶津生蠔$32@
蟹味噌甲羅燒$78
海蝦天婦羅$72:
2017-03-10 158 浏览
叫左個蟹蓋甲羅燒~有蟹肉,蟹膏,雞蛋放上爐燒!之後再攪混再燒多陣間!!香氣濃郁再放上薯片到食~口感層次豐富。蟹肉蟹膏香濃入味。鹽燒大蔥雞肉串~雞肉上台時半甜熟!!要在自己動手再燒燒!!雞肉香樕唔乾身黑毛豬串,非常惹味!口感一流啖啖肉肉質又綿密燒煙肉蕃茄仔~入面粒蕃茄仔超新鮮!!入口有爆汁感覺!!又清甜又清新!!加上煙肉既咸香~好爽呀!目張魚刺身!本身魚味較淡~但加上特制酸汁後~令其鮮味散發,一d都唔腥幾滑溜柚子爆珠特飲~入口清新又唔會太甜爆珠入面d液體又唔會過酸!成杯特飲味道幾好飲~
再放上薯片到食~口感層次豐富。蟹肉蟹膏香濃入味。
黑毛豬串,非常惹味!口感一流
啖啖肉肉質又綿密
幾滑溜
柚子爆珠特飲~入口清新又唔會太甜
爆珠入面d液體又唔會過酸!成杯特飲味道幾好飲~

2017-03-09 163 浏览
如題。。 飯熱,飯多,魚生簿,有筋。可能係lunch hour.. 無串燒都合理,$158 食左個6食軍艦,比較似樣,但份量都係偏少,海膽一件仔。兩個人食左3百6,零滿足。午市都係叫番餐牌優惠d.
如題。。 飯熱,飯多,魚生簿,有筋。

兩個人食左3百6,零滿足。午市都係叫番餐牌優惠d.
2017-03-03 190 浏览
生年流流周街掃下。但小食食5飽人。所以都想係附近度其搵間野填下肚。好可憎年初間間野都拉哂閘。。愈搵愈餓愈餓愈搵。上水小區好多奇怪野~經過小店。起初以為新年餐聽會坐地起價。但呢間冇叻叻入到黎。一個開放式既廚房。睇落好居酒屋feel。餐牌都有幾多野簡。但冇影到相我簡左個拉面餐。跟餐熱飲5洗加錢~所以叫左杯柚子密暖下清香既柚子味。既健康又可以解渴主角拉面。豬骨湯底。濃厚既湯底冇果種濃濃既木乃伊味。難得難得。但牛肉唔令炒到好硬。本來牛肉加左調味料加上湯底反而有少少喊過頭。反而木耳幾好。夠爽夠脆另外套餐仲有2件壽司。不過魚生有口的5新鮮同埋有根
叻叻
入到黎。一個開放式既廚房。睇落好居酒屋feel。
餐牌都有幾多野簡。但冇影到相

我簡左個拉面餐。跟餐熱飲5洗加錢~所以叫左杯柚子密暖下
清香既柚子味。既健康又可以解渴

另外套餐仲有2件壽司。不過魚生有口的5新鮮同埋有根

2017-03-01 191 浏览
工作過後,還是要吃頓好的。晚上顧店(注意:星期五、六等位的人不少啊)無用等位,席只半滿,二人坐四人位,闊落舒服。點了鰻魚飯、魴鮄原條刺身、燒鳥盛盒6串、甲羅蟹蓋燒,清酒酒牌沒變,都是那幾款,不喝了。最喜歡漁匠按季節而更換的活魚刺身,可以多試試不同魚。上次顧店正值晚秋,吃的是秋刀魚,這次吃的是魴鮄,魚名頗有詩意,魴魴鮄鮄,彷彷彿彿。不過,當你wiki魴鮄,就會發現「魴鮄的叫聲有時像豬叫,有時像呻吟,有時像鼾聲」,唉啊,怎麼會這麼呢!味道比一般白身魚更濃,肉質介乎油甘魚、鯛魚之間,不太富軟油膩感,也不爽脆,這種口感我很喜歡。鰻魚飯足料,不算很肥厚,但還不錯啦。燒蟹蓋,膏香不豐腴明顯,一般般。還有沒拍照的燒鳥盛盒、啤酒,整體還是很不錯,會再來呢。漁匠不要被藥房、金鋪、化妝品鋪取締,加油喔!

鰻魚飯足料,不算很肥厚,但還不錯啦。
燒蟹蓋,膏香不豐腴明顯,一般般。
還有沒拍照的燒鳥盛盒、啤酒,整體還是很不錯,會再來呢。

漁匠不要被藥房、金鋪、化妝品鋪取締,加油喔!
因為探親戚既關係泥到上水,一行人決定去醫醫肚,就比我發現左呢間日本野。餐廳門面太暗既關係令我以為冇開門😂望真d入去原來都有客人食緊野。我地先系門口睇下餐牌有咩岩食,見到價錢都系接受範圍之內所以決定試下。餐廳內部好有日本味道,水吧既裝飾色彩繽紛,令食客更有食慾。我呢個拉麵系豬骨湯底,配料有雞蛋、叉燒同木耳絲。湯底既豬骨味算濃,亦唔會食到好重味精,唔會油膩。配料既叉燒令我好驚喜,大大塊好夠肉,而且唔會太肥,屬於瘦既類別。木耳絲則系好爽口😆個人覺得主角系個溏心蛋😻拉麵配有溏心蛋,蛋白好嫩滑,蛋黃亦非常流心。而且系整隻蛋上,呢樣真系好難得阿!跟餐有小菜,中華沙律好爽口,配上芝麻更香,味道滿意。除咗前菜外,拉麵餐仲附送壽司(因為我同屋企人叫同一個餐所以先各有2件壽司,正常系向一件)。不過壽司飯既醋加得有點多,令到酸味過重。魚生冇話特別鮮味,不過質量尚算新鮮。最後亦配有餐飲,我點左柚子蜜,不過味道唔夠濃,有d淡,建議多加柚子蜜唔好浪費左杯野飲。整個拉麵餐既小菜同飲品都好豐富,推介大家午餐泥試下。
餐廳內部好有日本味道,水吧既裝飾色彩繽紛,令食客更有食慾。
跟餐有小菜,中華沙律好爽口,配上芝麻更香,味道滿意。
整個拉麵餐既小菜同飲品都好豐富,推介大家午餐泥試下。
2017-02-26 1391 浏览
朋友搬了新屋在上水順欣花園,長咁大都唔知係邊,搭巴士轉火車終於到,house warming完就一齊去開餐,朋友話食日本野,我無異議就gogogo!由於時間尚早,6:30而已,我地不用等都有位,餐廳分兩邊座位,我地坐左邊卡位先點了一個刺身拼盤,黎到賣相好靚,我第一眼concentrated係吞拿魚上,切得十分厚,唔好睇佢顏色係暗紅色,但味道一流,肉質好細嫩柔軟,帶著一點魚油香味。三文魚籽份量不少,每粒都係鮮橙色,貪玩地咬穿每一粒,每粒都充滿甜味!帆立貝比較特別,每片都用檸檬隔開,令每片都有檸檬味,檸檬味加埋帆立貝的鮮味,加添了味道。海膽配上紫菜食用,隔開了腥味,海膽呈金色有光澤,少少腥味,但夾集海水味,夠新鮮!有時海膽會臭臭地,難入口,但呢板海膽沒有,每粒海膽平均分佈,入口柔軟。壽司我地叫左多款唔同的,大家都最愛長的三文魚壽司,三文魚長度成把間尺咁長,三文魚不像爭X咁薄,是有heart的厚身三文魚,好鮮味,八爪魚做得都出色,八爪魚邊好煙靭,有點彈牙,但入面的八爪魚肉好軟林林,鰻魚壽司質感一般,鰻魚片長度長過壽司飯,但汁不多,仲有骨,所以扣左一啲分,最後就是甜蝦壽司,有蝦肉和蝦頭,蝦頭也
壽司我地叫左多款唔同的,大家都最愛長的三文魚壽司,三文魚長度成把間尺咁長,三文魚不像爭X咁薄,是有heart的厚身三文魚,好鮮味,八爪魚做得都出色,八爪魚邊好煙靭,有點彈牙,但入面的八爪魚肉好軟林林,鰻魚壽司質感一般,鰻魚片長度長過壽司飯,但汁不多,仲有骨,所以扣左一啲分,最後就是甜蝦壽司,有蝦肉和蝦頭,蝦頭也有肉食,洗得好乾淨,廚師將蝦肉分成兩邊,蝦肉鮮甜無雪味!壽司我地都有叫海膽,呢個海膽幾得意,唔似頭先的刺身,呢個海膽唔同色的,一深一淺,入口味道有少少唔同,腥味無咁重,可能因為有醋飯隔一隔個味。
食完壽司刺身,我地覺得仲差少少,就叫左兩碟小食,餐廳推介小食:大根鵝肝,估唔到上水既餐廳都有鵝肝食!大根即係蘿蔔,其實是蘿蔔蒸鵝肝,第一件我先將蘿蔔與鵝肝分開食,蘿蔔就咁食有啲咸,啲醬好入味,但大根蒸得好香,第二件我把它們一齊食,大根無咁咸啦,反而覺得味道剛剛好,鵝肝邊位脆,夠香,咬入啲就化開,呢個大根蒸鵝肝精髓在於冬菇,一片冬菇已經包含了鵝肝,汁的味道,一件$53,值得一試!
飲品方面,推介兩杯,抹茶紅豆冰,有新意,抹茶加奶,奶味較重,紅豆軟而林,面層還跟上一球雪糕!另一杯是水牛爆珠雪糕特款,所謂水牛原來是可口可樂,爆珠係有啲珠係底部,一咬會有水爆開,好食又好玩!

上水也有表現咁好的餐廳,推介!
2017-02-23 1066 浏览
今晚老婆無煮飯,我地去左屋企對面的日本餐廳,老婆聽鄰居說這間餐廳食物水平高,已經經常話要食,情人節我們又沒有什麼慶祝活動,今晚就帶她去吃好西!我們七點到達,入座已滿,我們大約等了20分鐘就入得,先叫左份刺身拼盤,三文魚好厚切,顏色係鮮橙色,色澤明亮,肉質肥美,因為厚切關係,所以入口肥美結實,很厚肉。赤蝦也很新鮮,頭跟身已經分開了,先食尾部,肉厚也鮮甜,食得出是新鮮的味道,蝦肉滑,晶瑩剔透,連蝦頭也有肉,我吃到直頭係有膏的!帆立貝有三片,每片都夾住片檸檬,本來還覺得怪怪的,但是入口充滿好香的檸檬味道,有時候我們食青魚/雞軟骨都會落啲檸檬汁,呢片用檸檬夾住,沾有檸檬味,不多又不少,帆立貝即融,上品!海膽是細板,一來已飄來一陣腥味,海膽腥一點比較好,感覺較似新鮮一點。店員附上兩隻匙羹,我們可以拿一點放在紫菜上捲著吃,如果覺得腥可以用紫菜隔一隔可以減少腥味,海膽雖然有點腥,但是每顆分明而且夠柔軟。食刺身怎會足夠?我們還叫了一點壽司,吞拿魚壽司,先讚讚壽司飯,很有醋味,醋把飯包得緊緊的,吞拿魚入口有點魚油味,沒有筋,食起來乾脆利落。北海道帆立貝壽司那片帆立貝比刺身的更厚更實,那片滑,這片厚實,有
海膽是細板,一來已飄來一陣腥味,海膽腥一點比較好,感覺較似新鮮一點。店員附上兩隻匙羹,我們可以拿一點放在紫菜上捲著吃,如果覺得腥可以用紫菜隔一隔可以減少腥味,海膽雖然有點腥,但是每顆分明而且夠柔軟。食刺身怎會足夠?我們還叫了一點壽司,吞拿魚壽司,先讚讚壽司飯,很有醋味,醋把飯包得緊緊的,吞拿魚入口有點魚油味,沒有筋,食起來乾脆利落。北海道帆立貝壽司那片帆立貝比刺身的更厚更實,那片滑,這片厚實,有嚼勁,同樣的大家都很鮮味。我常常覺得北寄貝像一頂帽,這頂帽可以包住壽司,這片北寄貝爽口彈牙,不un,色澤分明,鮮紅色配肉色。
18cm特長三文魚壽司有沒有試過?這間餐廳有!平時那麼長的壽司一向只有鰻魚,但這裡有特長三文魚,咁長的三文魚壽司令我覺得好像食緊很多片三文魚刺身般,三文魚與刺身的三文魚差一點點,壽司這個沒那麼厚,但味道是一樣的,紋理也分布得很平均。火灸左口魚裙邊壽司是我壽司中最欣賞的,裙邊爽又柔軟,外脆內軟,入口即融,也充滿魚的鮮味。
一輪刺身壽司過後,老婆已經投降,我還想試試其他的,我發板叫了兩個小食,炸蟹天婦羅和牛扒,沒聽錯,是炸蟹!店員說是餐廳的新品,炸蟹天婦羅完全為了造就我這些喜歡吃蟹,但又麻煩拆肉的。天婦羅整個都可以就咁食,外皮除了脆以外,廚師還適當地加了點淮鹽,增添了炸皮的味道,蟹肉從外面已經看得見,蟹肉鮮甜,一絲絲,連蟹腳也可以食用!最驚喜是食個蟹蓋,是吃到蟹膏,蟹膏滿滿的,起初有點腥,再吃就覺得正,整個口都充滿蟹味了!
最後一尾,叫左日式炭燒西冷牛扒(160g),牛扒還牛扒,還有燒汁另上,牛扒好有牛味,帶少少un,不過燒汁非常出色,燒汁中有啲芝麻,帶起左個香味,而且好入味,雖則要過百蚊,但值的!

今晚的情人節晚餐老婆滿意,埋單六百幾,為搏紅顏一笑,什麼也值得。
  • 壽司拼盤
撈起魚生,喻意愈撈愈旺、風生水起,是新加坡、馬來西亞過年必食的賀年菜。 「撈起」中材料可以有很大變化,但一定有魚生,是「撈起」的靈魂,代表風生水起,生生猛猛!翻閱餐牌,發現有珍寶火山芒果魚生沙律,相片已經十分吸引! 一上枱,真係嘩然,十分巨型。原來轉了大木盤盛載,木盤比我的臉還要大得多,而材料亦堆得高高的,十分震撼。$88,此店沒有加一服務費的,超值。好睇、好食、好意頭!!材料有蟹籽、芒果、蟹柳絲、青瓜絲、生菜絲、三種魚生,配上一大碗胡麻醬,讓我們可以大撈特撈,就是大滿足~全部材料均十分新鮮,每樣份量都特別多,單是魚生份量已比一份魚生飯還多,份量真的是珍寶級別。全部材料與醬料混在一起,味道搭配。二人分享,比較吃力,下次要找兩三個朋友再一起分享。飲品選了楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲:飲品香甜,還有一球雪糕,大量爆珠、柚子肉、新鮮芒果等。除了主餐牌,門外牆上都不時更新推介菜色。是晚我負責點餐: 日本室津生蠔$32/隻,日本貨,不是巨型,但肥美,配上蟹籽,鮮上加鮮什錦刺身,蟹籽、三文魚、吞拿魚、油甘魚、帶子、赤蝦、劍魚、北寄貝,看圖便知新鮮。細看蝦頭,完全沒有黑頭的情況。 可惜蝦頭刺身不太建議食

翻閱餐牌,發現有珍寶火山芒果魚生沙律,相片已經十分吸引!
好睇、好食、好意頭!!

撈起魚生

飲品選了楊枝甘露爆珠芒果雪糕特飲:
飲品香甜,還有一球雪糕,大量爆珠、柚子肉、新鮮芒果等。
除了主餐牌,門外牆上都不時更新推介菜色。
是晚我負責點餐:

細看蝦頭,完全沒有黑頭的情況。 可惜蝦頭刺身不太建議食用,有點浪費,如果可以做炸物或煮湯便完美。
原隻蝦頗大,蝦肉有特多膠質,很鮮甜。
帶子墊上檸檬片,食用時沾上淡淡檸檬清香,或覺更加清新。
蟹籽,晶瑩透徹,入口爽脆,一咬下去,鮮味湧出,實在回味。用鐵匙一大口吃,豪!
海蝦天婦羅,排得很生動,炸漿薄而脆,蝦肉爽口,最重要係咬開後蝦肉仍然熱呼呼。
備長炭爐燒物,點了三款。鹽燒黑毛豬串、鹽燒牛舌、鹽燒煙肉蕃茄仔
上枱時已燒至八成熟,店員細心提醒再燒一會便可,更提點黑毛豬串易出白煙。 三款都美味,個人最欣賞鹽燒牛舌,出奇地極嫩滑,入口軟腍,而且吸了一點碳燒味道,更具風味。 連不喜歡牛舌的友人,輕嘗一口後都整串吃下。
甜品三點$38,北海道牛乳布甸、柚子果凍、芒果布甸各一
個人最喜歡柚子果凍,最特色,上層放滿柚子肉,下層清新果凍,微甜而不膩。
芒果布甸,上層新鮮果肉,但下層吃不出有鮮芒果味道,較為失色。
北海道牛乳布甸,香滑牛奶味,微甜,感覺健康。
用餐期間店員不停收碟換碟,食物上枱時會說明每樣食物的名稱,燒串燒時幫我們翻動食物,而且親切有笑容,大讚!

已光顧此店多次,中午時午市套餐比較優惠,晚上餐牌就較有特色。位處上水,此店是我跟朋友北上旅遊的集合點。奇怪的是,每次惠顧,此店均沒有水貨客,沒有自由行,環境比較清靜,確是上水中難得一遇的食肆。
2017-02-16
撈起魚生
  • 珍寶火山芒果魚生沙律$88
  • 鹽燒牛舌
2017-02-21 506 浏览
今次是第三次來漁匠, 上兩次吃過後覺得舖面需不突出而且價錢相宜, 沒想到食物質素如此高, 所以趁出差大陸回港經過上水, 帶同事來大吃一番。像上次一樣今次也點了黑牛爆珠雪糕特飲, 大大杯, 若雪糕是朱古力味就PERFECT~先來三個冷盤。日本室津生蠔 - 以三文魚子配上生蠔配搭新鮮, 本就水汪汪的生蠔和一"嗒"就破出水的魚子混合味道特別且口感加倍, 而且晶瑩剔透的三文魚子就像紅色的珍珠點綴著生蠔, 觀感一流。什錦刺身8點 - 刺身非常肥美, 特別是劍魚、油甘魚和吞拿魚, 一入口則釋出很鮮味的汁。中間還有一碟全無腥味的鮮三文魚子。我還把一件厚厚的刺身配上爽口的三文魚子同時放入口, 吃得非常「豪邁」。珍寶火山芒果魚生沙律 - 誇張的份量, 旁邊放了很多魚生粒, 魚生粒數量應有一般魚生飯的兩倍, 還有芒果片、蟹子, 蟹柳。附有兩把木匙自己撈起, 新年意頭十足。餐廳也想得很周到, 看到我們差不多吃完冷盤才上熱葷:海蝦天婦羅(6件) - 炸漿厚度適中, 不過稍嫌不夠熱, 因我個人喜歡天婦羅要剛剛炸上來熱得燙口的溫度才好吃, 不過也可能是我們吃魚生沙律吃得太長時間才不夠熱吧。鹽燒串燒 - 上碟的是八

黑牛爆珠雪榚特飲
先來三個冷盤。
日本室津生蠔
什錦刺身8點
珍寶火山芒果魚生沙律
餐廳也想得很周到, 看到我們差不多吃完冷盤才上熱葷:
海蝦天婦羅(6件)
鹽燒串燒 - 上碟的是八成熟, 再加個碳爐給你自己燒, 非常有風味。
鹽燒串燒
鹽燒煙肉蕃茄仔 - 蕃茄仔極之多汁, 剛燒好立即吃的話小心燙口, 煙肉配蕃茄吃起來不會太鹹亦不會太酸, 不錯。
鹽燒煙肉蕃茄仔
鹽燒牛舌 - 牛舌彈牙很爽, 味道可以再鹹一點。
鹽燒牛舌 (2串)
鹽燒黑毛豬串 - 肥肉瘦肉梅花間竹的, 令每啖吃起來有肉汁之餘亦不會太膩 。
鹽燒黑毛豬串 (2串)
甜品三點 - 分別是柚子果凍; 牛奶及芒果布甸。柚子果凍及芒果布甸上面都有果肉, 不過作為甜品外觀還是比較「平實」了點, 若多加佈置令其美觀, 吃起來就更HAPPY。
甜品三點
2017-02-16
黑牛爆珠雪榚特飲
日本室津生蠔
什錦刺身8點
珍寶火山芒果魚生沙律
海蝦天婦羅(6件)
鹽燒串燒
鹽燒煙肉蕃茄仔
鹽燒牛舌 (2串)
鹽燒黑毛豬串 (2串)
甜品三點
夜媽媽搵唔到野食入左呢間成個格局都好日本既細舖仔晚市連set menu都無有少少失望三個人 逐樣逐樣散嗌 搞到諗左好耐先諗到食咩終於嗌左 等左10分鐘到就上左個松 壽司盛($148)d魚生望落去唔係咁新鮮 食落都係唯一個三文魚係可以讚 因為真係啖啖肉同埋算幾肥美其他都不值一提 148蚊完全唔抵之後黎左個爐 原來嗌得兩串雞肉串($19)都有得自己燒又幾過癮侍應姐姐仲提我地隻雞係約6成熟 都幾細心不過雞肉好鞋 完全唔好食 又完全無味自己唯有加d 七味粉食最後個海鮮湯都幾反眼其實應該叫雜菜湯 湯底feel到係拉麵個d同嗌拉麵走麵無分別入面得兩粒帶子仔 兩條胡左仲要未挑腸既海蝦 同埋兩粒細蜆仔 撈極都係雜菜黎 中左伏sad應該唔會再幫襯 因為真係唔係平又好麻麻d野食
夜媽媽搵唔到野食
入左呢間成個格局都好日本既細舖仔

晚市連set menu都無有少少失望

三個人 逐樣逐樣散嗌 搞到諗左好耐先諗到食咩

終於嗌左 等左10分鐘到就上左個松 壽司盛($148)
d魚生望落去唔係咁新鮮 食落都係

雞肉串燒
最後個海鮮湯都幾反眼

其實應該叫雜菜湯 湯底feel到係拉麵個d
同嗌拉麵走麵無分別
海鮮湯  (2人前)
應該唔會再幫襯 因為真係唔係平又好麻麻d野食
一直都鍾情日本菜,特別係居酒屋,串燒、啤酒、刺身,同埋三五知己把酒言歡。但係係香港搵間岩feel既居酒屋好難,又要好食,又要坐得舒服,今次經朋友介紹,千里紹紹黎到上水里間居酒屋,感覺就唔錯。老實講,有啲偏僻,但係勝在有家嘅感覺,係上水呢一個小區入面,隱沒左喺茶餐廳、藥房同水貨客入面,名副其實既「隱世」居酒屋!一去到門口,已經見到寫住居酒屋既小帆布,拉開趟門,入面日式既裝潢已經好有居酒屋既感覺,地方雖然唔大,但係好有小店既感覺。原條粒魚刺身點菜無耐就到,先黎一客原條粒魚刺身,有別於其他刺身,配左一碟酸酸甜甜既醬汁,有啲泰式風味,配埋刺身,感覺唔錯,酸甜味帶起左粒魚既鮮味。粒魚本身口感唔似三文魚、吞拿魚咁,會有好厚既脂肪,粒魚入口帶筋,通常需要咀嚼較耐,但好彩師傅將刺身切得非常薄,薄到透光,所以食起上黎就非常方便,唔會有咀嚼到攰既感覺,加上刺身好鮮甜,作為一個前菜非常唔錯,不過價錢稍貴。雜錦壽司拼盤之後係雜錦壽司拼盤,十一款唔同壽司,整體還可以,比較欣賞三文魚肥美;海膽味鮮;最驚喜係鰻魚,通常平時食到既鰻魚壽司都會用好濃郁既醬去燒去覆蓋鰻魚既腥味,結果得陣醬汁味,師傅控制醬汁控制得好好,保

原條粒魚刺身

雜錦壽司拼盤
之後係雜錦壽司拼盤,十一款唔同壽司,整體還可以,比較欣賞三文魚肥美;海膽味鮮;最驚喜係鰻魚,通常平時食到既鰻魚壽司都會用好濃郁既醬去燒去覆蓋鰻魚既腥味,結果得陣醬汁味,師傅控制醬汁控制得好好,保留到鰻魚既味道,又唔會太多汁搞到好油膩。

海蝦天婦羅
之後就係海蝦天婦羅,其實我平時唔係特別鍾意食天婦羅,因為普遍都好厚粉同埋好滯,但係今次真係炸得好好,外層脆口之餘,亦都非常鬆化,無油溢味,沾小小醬汁幾乎已經深透曬,而且海蝦唔會炸到老曬,非常考功夫,里個係我近年食過最好既天婦羅!

串燒拼盤
跟住係串燒拼盤,有牛舌、黑毛豬同蕃茄煙肉串,上既時候已經近乎全熟,炭爐用黎比你加熱,整體不過不失,黑毛豬比較出色,肥瘦均稱,入口甘香。

粒魚骨湯
到最後係粒魚骨湯,其實已經食到好飽,但係個湯真係好吸引,用抖先粒魚刺身既魚骨原條去煮,配雜菜、豆腐、冬菇同蔥花,非常濃郁,又唔會腥,食左一餐咁豐富既晚餐,以一個香濃魚湯作結,非常滿足!

成餐飯都好滿意,食物高質之餘,亦都好有日式居酒屋既感覺,值得翻啅,推薦!
2017-02-11
  • 雜錦壽司拼盤
  • 海蝦天婦羅
  • 串燒拼盤
2017-02-14 98 浏览
上水成為左強國勝地之後,已經好久沒有踏足過呢個地方,今次比我發現呢間超有風味的居酒屋。居酒屋門口有著超日本式的旗子,大家一定可以認得出。 因為大家都累了的關係,我們決定要豪吃一頓,哈哈。先是粒子刺身,這個賣相超厲害,整條魚作伴碟,實在太霸氣了。刺身超新鮮,而且超美味,加上自家配製的醬汁,酸酸甜甜,感覺好新穎。 再來的是特上什錦壽司,那超長的三文魚實在太surprising了,還有海膽壽司,一絲絲海洋的味道,哈哈,太浮誇了。吃了一頓生冷的,點了三款串燒:黑毛豬、煙肉蕃茄仔、牛舌,要大力推介這個,平日不太愛豬肉的我都覺得這個黑毛豬超好吃的呢,肉質軟軟的,真令人回味。 然後再點上了天婦羅,感覺多點了,超撐肚子。因我們點了原條刺身,老闆還送我們粒子魚骨雜菜湯,實在太熱情了,這餐真的好完滿喔。

先是粒子刺身,這個賣相超厲害,整條魚作伴碟,實在太霸氣了。

2017-02-05
  • 特上什錦壽司
2017-01-29 142 浏览
一直以來,我不太喜歡吃秋刀魚,卻鍾情秋刀魚這個名字。說到秋刀魚,總覺得這個名字很美,秋與刀,令人聯想小津安二郎的《秋刀魚之味》。然後,既然是秋天,適逢秋刀魚的季節,還是躍躍欲試。果然,那濃濃的風味不太合我的胃口,會欣賞的人,連那淡淡的血味也為鮮味。不過,整條上碟,視覺上還是很美呢,滿足了日本秋天的想像。然後,燒蟹蓋的爐很可愛,令蟹蓋更美味。另外點了燒鳥盛盒,中規中舉。鰻魚飯性價比高,頗有滑溜的脂肪香,如果再厚身一點,就更令人滿足了。清酒沒甚麼特別,款式不多,都是上善如水之類的大路款。整體來說,還是很喜歡這店啊,光顧不下五次,常常有新鮮的直送魚,還有多款多樣的刺身,上水難得的清泉啊。
一直以來,我不太喜歡吃秋刀魚,卻鍾情秋刀魚這個名字。

然後,既然是秋天,適逢秋刀魚的季節,還是躍躍欲試。

不過,整條上碟,視覺上還是很美呢,滿足了日本秋天的想像。

清酒沒甚麼特別,款式不多,都是上善如水之類的大路款。

秋刀魚
鰻魚飯