灣景廳

Harbour Restaurant
餐厅: 灣景廳
资讯:

2023-01-13 694 浏览
食材選擇很多樣,最驚艷是烤蚵仔,很鮮甜大顆,然後果汁都是現炸果汁,義大利麵很好吃,現燙牛肉湯很香,服務人員收盤子速度很快,很及時收拾讓桌面保持乾淨,感受蠻好的,服務很親切,唯一可以進步應該是空間如果再更大點動線會更順暢,也可能是這次安排坐最裡邊,行進有點卡,算是很棒的一次體驗。
2023-01-08 835 浏览
今日同朋友去食自助餐祝生日,網上睇野食種類都多,也做緊海鮮牛肉主題,以為都幾穩陣啦;點知去到,拎野食嘅地方好細,同平時去食平價韓燒冇差別。首先凍波龍吾係任食,只係入座後派卡仔,每人半隻,雖然龍蝦味道質感都合格,但限每人半隻未免太小器,同主題有點出入。至於生蠔,餐廳係采用左開完擺放係冰塊上,每人每次限拎三隻,不過蠔嘅size勁細隻,幸好當日餐廳客人吾多,排隊嘅情況吾算有。生蠔味道不過不失,有少量海水味,因為冇標明產地,我都冇去深究。另外凍海鮮方面仲有蝦,花螺,小龍蝦,長蟹腳,蝦同小龍蝦都可以,入口有彈性,就係冇咩味,要酱料協助😆。至於長蟹腳,可以因解凍問題,做吾到一梳梳嘅效果,哩樣有啲失望。至於熱葷,两個難飲到嘔嘅湯,我見冇咩人去拎,就知自己中伏🥲。行幾步就行完嘅熱葷分別有糯米飯,羊扒煲,蒸扇貝,蒸魚,魚肉燒賣,避風塘炒蝦球。以上所謂嘅熱葷我係冇食到嘅🤣🤣所以味道係點,要靠大家去實測下😏😏,不過都有贊嘅,個煎鵝肝係好味嘅。以上吾係我全晚最失望地方,我最失望係甜品區,我剩係拎到件葡,吾係俾人拎曬,而係你拎吾落手,一黎同其他區一樣,地方佔好少,二黎種類更少,比起百幾蚊任食邊爐果啲甜品仲差
今日同朋友去食自助餐祝生日,網上睇野食種類都多,
以上吾係我全晚最失望地方,我最失望係甜品區,我剩係拎到件葡,吾係俾人拎曬,而係你拎吾落手,一黎同其他區一樣,地方佔好少,二黎種類更少,比起百幾蚊任食邊爐果啲甜品仲差。亦係冇食到甜品,只能夠講,葡撻和雪糕好味🫰
全晚我飲左四支樽裝芬達飽左🫣🫣哩間自助餐冇下次
2023-01-04
庆祝纪念
生日
2022-12-21 752 浏览
剛吃完該酒店自助晚餐,食物款式都算多元化,味道一般,但環境上地方非常狹窄,員工態度都很有特色,很冷漠及語氣都帶敵意,不似做服務性行業的態度,終極是一分錢一分貨,我們都不會再享用此服務。
2022-12-19 775 浏览
慶週年,價格合理($589),看食評很吸引,就中伏了。這價格有麵包蟹,每人半隻龍蝦又有生蠔,很合理,但當日冇麵包蟹,半凍龍蝦好一般,生蠔是新鮮的,我吃了22隻其實可吃到50隻,何解?係好細隻呀!刺身正常,熱盤正常,款式少,當日唔見有威零頓牛扒,豬腳薑好食,點解會食?因為冇嘢吸引我食呀!通常熱盤唔吸引,甜品一定好,我諗多左,最愛芝士蛋糕真心唔好食,好在雪糕好食,食左2轉,服務態度好,當日都滿座,可能近冬至或聖誕,講真級數跟童軍會同級或低少少也不為過,但童軍會合理丫嘛。而家1130打食評,有D肚餓,你話呢!
2022-12-19
  • 羊架
  • 檸樂
  • 豬腳薑
2022-11-17 4147 浏览
車車之前嚟過好幾次灣景酒店Staycation覺得整體環境唔錯, 不過就無食過佢地嘅自助餐, 最近有朋友話佢地嘅自助餐都幾高質, 而且Cp值極高, 適逢最近轉左新自助餐主題做「鱈場蟹腳.鴨肝.鮮蠔」, 一聽到就忍唔住要即刻拉大book枱試下, 自助晚餐於是今晚車車就拉大隊一齊試試佢! 灣景國際灣景廳位於港島區灣仔北部臨海地段, 搭車係灣仔站或會展站就到, 餐廳環境幾大, 整潔企理, 格調高雅, 旁邊嘅落地玻璃窗仲可以欣賞維港夜景, 食物款式幾多, 而且有多款海鮮包括加拿大鱈場蟹腳/即開法國生蠔/麵包蟹/鮮蝦/鮮蜆/藍青口/東風螺等等, 而日式刺身更有成6款咁多, 包括三文魚/八爪魚/鯛魚/北海道帶子/希靈魚/甜蝦/吞拿魚, 仲有勁多甜品, 未食已經好興奮! 加拿大鱈場蟹腳超大隻, 蟹肉鮮甜爽嫩超juicy! 車車食左勁多隻好滿足! 生蠔肥美爽口帶濃濃海水味! 麵包蟹好多膏😍刺身厚切新鮮~鴨肝煎得好香, 口感滑溜細膩, 入口即化,配搭脆卜卜嘅小多士同意大利黑醋簡直絕配 唔中意生蠔嘅朋友仔亦有極邪惡嘅芝士煙肉焗蠔, 蠔肉上面鋪滿咸咸香香嘅芝士同煙肉再烤至金黄色, 味道濃郁, 鮮味十足 黑松

麵包蟹好多膏😍

刺身厚切新鮮~

黑松露鴨肝蟹籽炒飯超足料, 黑松露香氣四溢, 配搭油脂甘香嘅鴨肝, 飯粒飽滿圓潤, 粒粒分明, 飯面上鋪滿蟹籽, 口感豐富又惹味

炸物有車車最愛嘅吉列廣島蠔, 日本廣島蠔鮮肥飽滿, 外層酥脆可口, 內裡軟嫩鮮味

傳統嘅法式焦糖燉蛋好多時都係係甜品果個area, 車車一開頭都以為甜品地區無位擺擺左去熟食區, 望真d原來係鴨肝焦糖燉蛋, 焦糖色嘅脆面配搭加入左鴨肝醬嘅燉蛋, 食落帶有鴨肝嘅鮮香味, 口感嫩滑, 估唔到又幾夾

除左海鮮刺身壽司外, 仲有各式新鮮沙律, 芝士切肉等冷盤, 仲有多款熱食香煎鴨肝/蜜糖芥末燒煙豬柳/香草烤羊脾/燒美國西冷牛扒/北京片皮鴨/香草脆皮豬腩卷/紅酒燴牛尾/泰式紅咖喱炒青口/香煎海鱸魚柳等等, 而最最最驚喜嘅係, 竟然有豬腳薑🙈, 真係照顧到唔同客人嘅口味, 車車都食左兩隻蛋!

至於甜品區係車車另一個最期待嘅一環, 多款式之餘仲要超好食! 淨係有8款口味嘅MÕVENPICK雪糕已經好加分, 車車足足食左9個波! 另外必試芒果拿破崙同班蘭焦糖燉蛋, 拿破崙頂層鋪上芒果肉, 咬落去脆卜卜, 入面有朱古力食落唔太甜好清新, 勁快比人搶哂! 班蘭焦糖燉蛋口感軟滑超creamy, 食極都唔膩! 除左西式甜品點少得有中式同港式呢, 有楊枝甘露/豆腐花/港式雞蛋仔/芋圓DIY/迷你葡撻/羅漢果桂圓紅棗糖水, 仲有小朋友至愛嘅朱古力噴泉等等! 真係好開心! 食飽飽想飲下野, 除左有茶同咖啡外, 自助飲品吧仲有玻璃樽裝汽水! 真係飲飽食醉大滿足😋
2022-11-10
2022-10-20 4080 浏览
這間位於灣仔的灣景國際酒店,他們推出了「鱈場蟹腳·鴨肝·鮮蠔」自助晚餐,非常吸引!先講海鮮,海鮮包括有麵包蟹、加拿大鱈場蟹腳、青口、蝦、蜆等,另外亦有即開生蠔,保證新鮮!麵包蟹都好多膏,好鮮甜!他們有多款用上鴨肝入饌,包括有香煎鴨肝配意大利醋、鴨肝焦糖燉蛋、黑松露鴨肝蟹籽炒飯,當中鴨肝焦糖燉蛋估唔到咁好食,燉蛋幼滑,鴨肝香口,口感特別!熱盤都有蠔的出現,包括有芝士煙肉焗蠔、酥脆炸蠔餅、吉列廣島蠔,當中吉列廣島蠔外層脆卜卜,內裡juicy,好正呀!另外還有多款熱食、點心、羊架、片皮鴨、即煮麵食等!亦有沙律菜、沙律、凍火腿等!自助餐當然有甜品啦,這裡有多款港式甜品,如豆腐花、雞蛋仔、煎堆,亦有蛋糕,朱古力噴泉,仲有Movenpick雪糕任食!飲品方面有多款玻璃樽裝汽水、凍檸茶、凍檸水、熱檸茶、檸水、咖啡等可以揀!
另外還有多款熱食、點心、羊架、片皮鴨、即煮麵食等!
亦有沙律菜、沙律、凍火腿等!
2022-10-16
2022-10-19 1747 浏览
因為預咗訂咗位,所以去到唔需要等位,帶位員都好有禮貌🫡一去到第一轉我就搵我今日嚟嘅目的 生蠔同蟹滿心歡喜嘅我🤩,結果。。。。。😰What the fxxk?腳細到好似筷子今幼,我喺屋企都唔會食啦!!使乜比六百幾過嚟食呀!!?OK!我諗我係遲咗姐,等吓一轉快啲拎應該有大d嘅,,我等。。。。結果76mins都冇refill過1次!係1次都無!!!仲係keep住呢幾隻蟹腳仔😊突然見到有人捧住個好靚嘅海鮮拼盤,我就去追蹤一下,服務員話呢個係for blogger 影相既,哦!明白!!blogger食呢D 我哋食呢d唯一可以一讚係啲服務生態度不錯👍刺身可以全部一次過拎😆😆生蠔🦪每轉質素唔同,不過不失啦🥹🥹最緊要嗰句:可一不可再,試過一次算👋

因為預咗訂咗位,所以去到唔需要等位,帶位員都好有禮貌🫡

一去到第一轉我就搵我今日嚟嘅目的 生蠔同蟹

滿心歡喜嘅我🤩,結果。。。。。😰

What the fxxk?

blogger食呢D

我哋食呢d

唯一可以一讚係啲服務生態度不錯👍
刺身可以全部一次過拎😆😆

生蠔🦪每轉質素唔同,不過不失啦🥹🥹

最緊要嗰句:可一不可再,試過一次算👋
  • MÕVENPICK
前排為左慶祝朋友生日,襯假期就去左灣景國際嘅灣景廳食Dinner Buffet,餐廳都好爆場☺️今期自助餐主題係「鱈場蟹腳・鴨肝・鮮蠔」,可以一次過食均多款海鮮、中西美饌😝 _▪️刺身刺身選擇都好多,有三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、北寄貝及吞拿魚,每款刺身都好新鮮,小編特別喜愛北海道帶子,質感肥厚味道鮮甜🍣 ▫️海鮮冷盤回本價之一,有加拿大鱈場蟹腳 、麵包蟹、藍青口、東風螺、大蝦及大蜆🦞主角鱈場蟹腳帶鹹鮮味,麵包蟹食落蟹膏豐滿濃郁,大蝦爽彈 ▪️生蠔即開即食,食落會帶點海水味,味道夠鮮又肥美,食多幾隻已經夠晒回本🦪另外餐廳都有提供多款同蠔有關既野食,包括吉列廣島蠔、芝士煙肉焗蠔、酥脆炸蠔餅等等,味道都好香口惹味😊 ▫️蟹肉蛋白茶碗蒸蛋白香滑幼嫩,配上蟹鉗肉食落更有層次感,帶種香甜味🥚 ▪️鴨肝相關菜式與主題呼應,自助餐有脆炸鴨肝蟹肉春卷、黑松露鴨肝蟹籽炒飯、鴨肝焦糖燉蛋、香煎鴨肝配意大利黑醋等菜式,鴨肝食落入口即化,配上酸酸甜甜黑醋汁味道幾夾🥖 ▫️北京片皮鴨值得一試😉師傅即場切比大家,食落酥化多汁,用餅皮配上青瓜包住食,有助減低油膩感,口感豐富 甜品既回本位當然係有8種口味嘅MÖVEN

_
▪️刺身

▫️海鮮冷盤

▪️生蠔

▫️蟹肉蛋白茶碗蒸
蛋白香滑幼嫩,配上蟹鉗肉食落更有層次感,帶種香甜味🥚

▪️鴨肝相關菜式

▫️北京片皮鴨

甜品既回本位當然係有8種口味嘅MÖVENPICK雪糕任食,小編建議可以配埋即製窩夫,自製成夾心餅,味道更好食🧇另外仲有朱古力噴泉、豆腐花、麵包布甸及芝麻糊等甜品🍰
2022-09-29 3724 浏览
終於感受到有點秋天感覺啦🍁,心情舒爽起來自然想出外走走食下好野🤩,趁Happy Friday同老公去灣仔既灣景國際食Buffet開心下。自助晚餐以 #鱈場蟹腳、#鴨肝、#鮮蠔 作主打,有多款鴨肝和蠔既菜式任君選擇,相當豐富。最吸引一定係 #即開生蠔,喜歡生蠔既朋友有福了,唔洗慳住食,因為源源不絕咁供應,唔洗大排長龍,每次仲最多可以拎5隻添!啲蠔好新鮮光潤,比較薄身,海水味夾集鮮味,相當高質,我都食左超過10隻呀😝唔喜歡食生蠔,都有多款熟蠔菜式選擇。 #芝士煙肉焗蠔,芝士同蠔本身已經好match, 味道鹹香濃且鮮味十足。#酥脆炸蠔餅 係地道港式味道,蠔餅炸得香脆金黃,口感鬆化惹味。#吉列廣島蠔,選材大大隻既日本廣島蠔,鮮肥飽滿,炸得外層金黃酥脆,內裡軟嫩,層次感豐富。另一主打鵝肝都有好多食法,#香煎鴨肝配意大利黑醋,煎香後的鵝肝豐腴細膩,口感滑溜,配脆麵包及意大利正宗黑醋,將鴨肝的油膩感一掃而空,份外惹味👍。#黑松露鴨肝蟹籽炒飯, 黑松露與鴨肝的油香完美混合,飯粒炒得乾爽粒粒分明,飯面鋪上滿滿的蟹籽,口感更豐富。仲有法式鴨肝焦糖燉蛋🥚,嶄新嘅配搭,鹹甜交錯,份外有新鮮感。必吃的海鮮泠盤有

必吃的海鮮泠盤有加拿大鱈場蟹腳🦀、麵包蟹、藍青口、東風螺🐚、大蝦🦐大蜆等源源供應。鱈場蟹腳每條都好巨型,拆殼後啖啖肉,鮮味十足又唔會過鹹,絕對係優質靚腳😝

一定要食埋 #蟹肉蛋白茶碗蒸, 滑溜無瑕的蒸蛋,點綴鮮甜蟹鉗肉,蛋香蟹鮮同時拼發,清甜可喜💕。

🐟刺身有三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、甜蝦、吞拿魚等,即點即切,入口帶有新鮮的黐稠感,豐腴鮮味。

特色美食仲有北京片皮鴨🐤、芥末燒煙豬柳、香草烤羊脾、燒美國西冷牛扒🥩、烤德國腸拼盤、港式煎釀三寶及XO醬煎腸粉,香煎蒜片牛柳粒、大阪燒等。最開心係有豬腳薑醋食,聞到陣香醋味已經流口水了🤤

最後唔少得甜品環節,重點更係任食我最愛既 #MÕVENPICK雪糕🍧,8款口味選擇,雪糕控最後食左8球,配埋即製雞蛋仔變雪糕夾餅,真係好味到唔識形容😍。

另外有熱辣辣香滑豆腐花,仲有一系烈蛋糕甜點🍰如Opera蛋糕、阿華田木糠布甸、意式荔枝金柚奶凍、班蘭焦糖燉蛋、各式甜品杯、朱古力噴泉等,滿足晒我第二個胃。帶小朋友黎肯定好開心呢,而且6歲以下免費,超級抵食呀😍😍
2022-09-16
2022-09-05 1535 浏览
#5歲以下小朋友是免費的今次去灣仔會展附近的灣景國際灣景廳吃自助晚餐 主題是 #鱈場蟹腳 #鴨肝 #鮮蠔 自助晚餐 有好多款以鴨肝同蠔為主嘅菜式,重點是6歲以上小朋友才要收費,5歲以下是免費,完全是大食小朋友媽媽的福音🤭海鮮🦞有7款,即開生蠔🦪每次可拿三隻,即開即洗👍🏻另有加拿大鱈場蟹腳、麵包蟹、藍青口、東風螺、冰鎮沙白、冰鎮蝦特別喜歡 #香煎鴨肝配意大利黑醋肥美的鴨肝,但入口完全不感油膩小朋友不可吃生蠔,也有相當多的蠔熟食,其中的 芝士煙肉焗蠔,勁多芝士,十分香,味道濃郁❤️另外也可吃酥脆炸蠔餅、吉列廣島蠔等等⋯⋯以鴨肝為題的食物更深得我心,黑松露鴨肝蟹籽炒飯,炒得很好吃,有滿滿的蟹籽,更有口感,黑松露的味道更留在口腔之間😋#脆炸鴨肝蟹肉春卷 也完全不會油膩,好鬆化,又有很香的鴨肝及鮮味蟹肉在內。如果煎炸的食物不喜歡,可以食 #蟹肉蛋白茶碗蒸 清清的配上原隻蟹鉗肉,非常特色。想不到鴨肝也可以有甜品,甜而不漏的#法式鴨肝焦糖燉蛋 是小朋友愛不釋手的。除了主打的食物外,其他的熟食和甜品也有很多,飲品更是免費的。我就喜歡日式刺身,有6種款式,十分推介吃三文魚和北海道帶子,超鮮美的😍上一次來已
#5歲以下小朋友是免費的

今次去灣仔會展附近的灣景國際灣景廳

海鮮🦞有7款,即開生蠔🦪每次可拿三隻,即開即洗👍🏻

特別喜歡 #香煎鴨肝配意大利黑醋
肥美的鴨肝,但入口完全不感油膩

想不到鴨肝也可以有甜品,甜而不漏的
#法式鴨肝焦糖燉蛋 是小朋友愛不釋手的。

上一次來已經很喜歡這類的豬腳薑🤭很大盤十分入味 還有香草烤羊脾、燒美國西冷牛扒和北京片皮鴨都是我杯茶😆當晚還有牛肉燒賣、清蒸沙巴龍躉、蟲草浸時蔬、京都豬扒、醬烤骨、紅酒燴牛尾、蒜香烤鯖魚等等 很適合食肉獸的朋友😂😂

最後怎少得Hailiah的甜品,她一直就只徘徊這個地方,她只喜歡色彩繽紛的冬甩。我就鍾意8款口味的MÕVENPICK雪糕🍦奶凍和冧酒提士很正!

香蕉蛋糕、木糠布甸、鮮果忌廉蛋糕、芒果千層酥、法式焦糖燉蛋、紅豆綠茶布甸等等更是一眾女士愛不釋手的甜品
看到有豆腐花、紅豆芝麻球、窩夫、港式雞蛋仔、芋圓DIY、迷你葡撻、麵包布甸及朱古力噴泉等一系列誘人甜點,非吃不可啦🤭
新開嘅會展站好靚呀!是日訂咗灣景廳嘅自助晚餐,終於可以到此一遊喇~因為會展站B3出口步行10分鐘就到灣景國際啦,好快好方便!之前我地黎過幾次啦,雖然地方唔算大,但自助晚餐時間窗外可以睇到日落靚景,而且食物款式絕對不少,質素亦係水準以上,仲要有林小朋友最愛嘅朱古力噴泉同埋我最愛嘅片皮鴨添,所以灣景廳自助晚餐長期Keep住響我地嘅encore list之上~今次自助餐主題係仲要係「鮑魚.黑毛豬」,真的不錯,皆因林小朋友最愛食嘅豬就係黑毛豬,啱曬~二人前撐撐檯腳去!食自助餐好多人都好重視冷盤,呢度就有麵包蟹、新西蘭生蠔、藍青口等,仲有各式刺身包括三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、甜蝦等等,絕對滿足到海鮮迷;不過家長們其實更注重熱食同甜品要啱小朋友!今次林小朋友就由頭食到尾十分enjoy,似乎對一系列黑毛豬美食好滿意~排名以林小喜好列出,推介一下~香脆黑毛豬腩肉卷啖啖肉入口,十分鬆軟,肉嫩又香口,個豬皮仲十分香脆,小朋友表示十分Yummy!原來呢個黑毛豬腩肉卷需時3天而成,要先將黑毛豬去毛,薄切,加入百里香及蒜蓉等,以75度火慢煮12至14小時,再入爐220度烤焗12分鐘至表皮呈現香脆

香脆黑毛豬腩肉卷
啖啖肉入口,十分鬆軟,肉嫩又香口,個豬皮仲十分香脆,小朋友表示十分Yummy!原來呢個黑毛豬腩肉卷需時3天而成,要先將黑毛豬去毛,薄切,加入百里香及蒜蓉等,以75度火慢煮12至14小時,再入爐220度烤焗12分鐘至表皮呈現香脆金黄色,絕對係手工野,我都話林小真係好識食咖啦。。。

梅菜煎黑毛豬肉餅
用黑毛豬梅頭肉加入梅菜剁碎拌勻成圓餅,一口一件,兩面金黃焦香,入口juicy~好有家常味道
小朋友一個人食3、4件,輕鬆啦~

香烤黑毛豬頸肉泰式沙律
呢款沙律好好食!黑毛豬頸肉用香茅、蔥、辣椒等醃製12小時後,再於表面抹上椰糖,入爐焗至淺金黄色,片片都香口又juicy,加埋清新蔬菜平衡油香,剛剛好!

日式鮑魚昆布沙律
另一款有驚喜嘅沙律,我refill左2次!8頭鮑魚大大隻啖啖肉用酒煮過,鮮嫩彈性仲有淡淡海洋味道,再上黃蘿蔔同菜,味道好有層次又好fresh~

鮑魚瑤柱海皇粥
十分驚喜嘅粥!好多朋友知我同女都唔食粥,其實我地只係唔喜歡滾粥,呢碗口感綿糯,入味又甘香嘅粥底,絕對是我所愛~粒粒開花的米米,見到都開心呀:)裡面有元貝、瑤柱、鮑魚,啖啖都係細緻又細滑海鮮香~~~!!

花雕鮑魚雲耳炆雞
媽媽們必吃!去骨三黃雞肉嫩多汁、配彈牙鮑魚,酒香濃郁,仲伴上爽口雲耳,惹味又有層次感,十分喜歡!

#後記
好多人問我,一大一小去食自助餐會唔會唔方便?盡量揀場地細小小嘅廳,仲最好坐近食物區嘅檯,方便出入之餘,如果小朋友唔跟出去,都可以望到嘛;如果小朋友想出去拎野食,都唔使行太遠,跌多過食就。。。。。啦。。。 而且大人仲要帶多個小袋仔,緊要野跟身會更好~ 其實二人前自助餐都一樣可以好輕鬆!
2022-07-29
放假前夕,去咗食好耐無食嘅buffet大餐位於灣仔會展站中間嘅灣景國際酒店,新出咗「鮑魚.黑毛豬」自助晚餐- 沙律 -🥗香烤黑毛豬頸肉泰式沙律 - 豬頸肉鮮嫩多汁,加上香茅、蔥、辣椒等醃料醃製12小時,再於表面抹上椰糖,用埋東南亞醬汁夠晒惹味🥗日式鮑魚昆布沙律 - 口感爽嫩頂級8頭鮑魚配上清酒慢煮,肉質鮮嫩有彈性,柚子沙律汁夠醒神- 冷盤 -🍴麵包蟹 - 好大件多膏多肉,膏係橙紅色硬身,肉質鮮甜🍴新西蘭生蠔、藍青口、東風螺、沙白 - 鮮甜- 刺身 -🎌三文魚、吞拿魚、北海道帶子、北寄貝、牡丹蝦等都係少不了的,仲有希靈魚、八爪魚、鯛魚等,最鐘意鯛魚,肉質好爽- 熱食 -🥢香脆黑毛豬腩肉卷 - 貴為主題食物之一,油脂豐富,雖然邪惡但好腍,煮得入味好食,製作時間需要三日,絕對係誠意之作🥢香煎羊架、鴨肝 - 好鐘意,煎得香口,油份重🥢海鮮粥 - 好多海鮮,有魷魚、蝦仁,仲有鮑魚入饌,味道鮮甜🥢片皮鴨 - 油香濃,加蔥、青瓜包住食,非常滿足🥢鮑魚海味扒時蔬 - 呢碟有菜苗、花膠、蝦乾、瑤柱等海味,鮮甜十足,同時都係我最啱食嘅中菜,前後食咗5件👍🏻🥢鬼馬咕嚕黑毛豬肉 - 黑毛豬梅頭肉肉質嫩滑,配上
放假前夕,去咗食好耐無食嘅buffet大餐

- 沙律 -

- 冷盤 -

🍴麵包蟹 - 好大件多膏多肉,膏係橙紅色硬身,肉質鮮甜

🍴新西蘭生蠔、藍青口、東風螺、沙白 - 鮮甜

- 刺身 -

- 熱食 -

🥢香煎羊架、鴨肝 - 好鐘意,煎得香口,油份重

🥢片皮鴨 - 油香濃,加蔥、青瓜包住食,非常滿足

🥢鬼馬咕嚕黑毛豬肉 - 黑毛豬梅頭肉肉質嫩滑,配上油炸鬼提升口感,糖醋汁酸甜開胃

🥢仲有鯖魚、豬腳薑、汁煮青口等

- 甜品 -

🍡有小朋友好鐘意嘅朱古力噴泉,配料有棉花糖、薩琪瑪、餅乾條

🍨食咗豆腐花,有糖水、花奶等加添

🍦多種味道movenpick 雪糕

🍰仲有蛋糕、奶凍

💰免付加一優惠價,灣景廳:
星期一至四:成人$498 / 長者$468 / 小童$428
星期五至日、公眾假期及前夕:成人$538 / 長者$508 / 小童$478
*適用於2022年6月20日至8月31日

指定信用卡可享85折優惠
*指定日期不適用
*只適用於按原價計算

🚩灣景廳 (灣仔)
📍灣仔港灣道4號灣景國際1樓

🚇灣仔站A5/ 會展站B3 皆可到達灣景國際,各出口只需步行約10分鐘
2022-08-07
  • 豆腐花
  • MÕVENPICK
  • 片皮鴨
2022-07-27 1739 浏览
The buffet overall is not good, given the price, in compare to the quality, was rather disgusted, most of the food feels light it has been kept for a long period of time, and food which are prepared right away was done in bad quality (over cooked). Food that was acceptable was already bought from outside of the buffet, like ice cream and such. Seafood(oyster) was badly opened, with the shell cracked mixed in with the oyster itself, prawns does smell as it was from frozen or fresh, it has been there long time. Fish and pig etc was put too long, was very harden, I arrived at 7:30pm wouldn’t expect food was made at such quality, $548 per person, I wouldn’t eat here, plenty of better choice
2022-07-27
2022-07-25 1604 浏览
疫情後的第一次buffet,真係食得超飽超滿足!我哋去咗灣景國際灣景廳試佢哋嘅「鮑魚.黑毛豬」自助晚餐。多款美食配搭鮑魚及黑毛豬,仲有好多冰鎮海鮮,好似麵包蟹、新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口及東風螺、8款不同刺身、各式中西美食及甜點,另設自助飲品吧可以暢飲。咁多美食,真係食到停唔到口!特別推介:❤️香烤黑毛豬頸肉泰式沙律黑毛豬頸肉以多種香料醃製,配上醬汁,酸酸甜甜好開胃🧡日式鮑魚昆布沙律鮑魚以清酒慢煮,口感爽嫩,再配上黃蘿蔔及柚子沙律汁,非常淸新💜香脆黑毛豬腩肉卷需時3日製作而成,絕對係誠意之作,要先以慢火煮12至14小時再入爐烤焗,皮脆肉嫩,仲充滿著油脂好滋味💛花雕鮑魚雲耳炆雞三黃雞以花雕酒燉煮,令雞肉吸收酒香精華,香濃惹味,再配上鮑魚雲耳煎焗,味道好夾💚鬼馬咕嚕黑毛豬肉豬肉外皮香脆肉質嫩滑,食落酸甜開胃🤎梅菜煎黑毛豬肉餅以黑毛豬梅頭肉製作,肥瘦均衡,肉味香濃,肉面金黃焦香可以鎖住肉汁,外脆內軟好juicy💙鮑魚瑤柱海皇粥海皇粥煮得夠綿而且好足料,加入瑤柱、鮑魚及其他海鮮食材,清清地又鮮味十足!最後當然唔少得甜點及水果,有我至愛的朱古力噴泉及MÕVENPICK雪糕🍦,為呢餐劃上完美句號

特別推介:

❤️香烤黑毛豬頸肉泰式沙律
黑毛豬頸肉以多種香料醃製,配上醬汁,酸酸甜甜好開胃

🧡日式鮑魚昆布沙律

💜香脆黑毛豬腩肉卷

💛花雕鮑魚雲耳炆雞

💚鬼馬咕嚕黑毛豬肉
豬肉外皮香脆肉質嫩滑,食落酸甜開胃

🤎梅菜煎黑毛豬肉餅

💙鮑魚瑤柱海皇粥

最後當然唔少得甜點及水果,有我至愛的朱古力噴泉及MÕVENPICK雪糕🍦,為呢餐劃上完美句號!
2022-07-24 1592 浏览
想食生蠔、鮑魚、黑毛豬等等美食,見到朋友分享灣景國際灣景廳「鮑魚.黑毛豬」自助晚餐既資料,超多美食refill快,訂位有免收加一優惠價,或用指定信用卡可享85折價惠,地點對於新界人來說也十分方便,在會展站B3出口就可到達,這晚Happy Friday就來食豪D。 先來冰鎮海鮮,有麵包蟹、新西蘭生蠔、鮮蝦、鮮蜆、藍青口及東風螺,麵包蟹多膏又鮮甜,不過半隻好了,要留肚食其他美食。多達8款刺身,分別有三文魚、八爪魚、鯛魚、北海道帶子、希靈魚、甜蝦、北寄貝及吞拿魚,好合我口味呀﹗ 接著是一連串爽嫩鮑魚及油脂豐腴的黑毛豬主題美饌,我尤其推介香脆黑毛豬腩肉卷,肥瘦得宜,加入百里香及蒜蓉等醃料,表皮烤焗得香脆金黃,香口惹味,好誘人呀﹗  再來刺激一下味蕾,有香烤黑毛豬頸肉泰式沙律,鮮嫩豬頸肉既有烤焗的香氣,也保留了肉汁,酸辣醒胃。 日式鮑魚昆布沙律,口感爽嫩的頂級8頭鮑魚配上清酒慢煮,再配上黃蘿蔔及柚子沙律汁,味道好搭配,酸甜開胃。接著有鬼馬咕嚕黑毛豬肉,相比起平時吃的咕嚕肉,黑毛豬梅頭肉口感較為爽彈,幾乎沒有脂肪,粉漿夠薄身,再配上油炸鬼提升口感,甜酸度剛好,好夏日的感覺。 梅菜蒸肉餅時常吃,但梅

梅菜蒸肉餅時常吃,但梅菜煎黑毛豬肉餅就首次嚐到,黑毛豬梅頭肉肥瘦均衡,肉味香濃,煎得外脆內軟,肉汁豐盈不油膩。

再來幾款鮑魚菜式,花雕鮑魚雲耳炆雞,三黃雞去骨切片,肉質細滑,酒香濃郁,鮑魚亦扣得爽嫩,不錯啊﹗

鮑魚海味扒時蔬,有滋補珍貴的花膠、鹹香蝦乾及瑤柱等海味製作芡汁鋪面,菜苗連帶芡汁同吃,味道鮮甜十足。

平時我吃自助餐甚少吃粥粉麵飯,怕會太飽,但這個鮑魚瑤柱海皇粥鮮味甘香,而且口感綿糯,我也忍不住來一碗呢﹗

除了鮑魚、黑毛豬,還有多款讓人食指大動的美食,清蒸沙巴龍躉、豬腳薑、燒美國西冷牛扒、烤德國腸拼盤、北京片皮鴨、薄餅等等。

突然見到鐵板爐區現人龍,原來是香煎鴨肝及羊扒。
(*只限於星期五至日、公眾假期及前夕供應)

甜品區也是不能錯過的,窩夫、紅豆芝麻球、麵包布甸、朱古力噴泉、各式西式蛋糕、黃金糕、豆腐花、涼粉等等,還有8款口味的瑞士MÕVENPICK雪糕,有我喜歡的冧酒提子、薄荷朱古力、意大利口味呀,讚讚讚﹗

飲料方面,有中西湯、中式湯水、自助飲品吧,有汽水、咖啡、茶,真的幾抵食,訂座還可享免付加一優惠價。
2022-07-22