2017-10-31 173 浏览
一行四人惠顧了每位$268的火鍋套餐。套餐包括三色湯底,除指定的青酒煮蜆外,我選了店家主打的麻辣及奶白湯底,味道不錯。海鮮拼盆有五款店家指定的海鮮,是晚有蝦、班片、帶子、蟶子皇及花枝片。肉類我揀了基本的牛肉和豚肉片,沒有top up更高級的種類。另有肉丸、餃子之類的拼盆。整體而言,食材新鮮,且份量充足,值得推薦。唯蔬菜較少,及飲品略為不足,需要額外加配。雖然與同區火鍋店相比,價格偏高,但考慮到餐廳環境舒適、服務及食物質素均叫人滿意,我認為價格仍算合理。
一行四人惠顧了每位$268的火鍋套餐。

2017-10-30
  • 手工火鍋拼盆
  • 紫貝天葵
2017-10-27 151 浏览
《焱手工涮涮鍋》台式火鍋,呢期盛行,而且都有多間報社雜誌報道過當中有名嘅火鍋,特意去試一試。晚市有兩款套餐選擇,我哋就揀選左「焱選套餐」兩樣份量。前菜有兩款,當中包括「柚子沙津」,沙律味道清清地,食落去酸酸甜甜嘅,開胃之選。「鮑撈起手撕雞」有少辣嘅味道,還有青瓜絲,非常爽口滋味。兩杯台式特色餐飲,我點了胚芽珍珠系列中嘅「芋香珍珠」,朋友就點「珍珠奶茶」。「芋香珍珠」非常大杯,好有份量,面頭好多麥芽片,飲落去啖啖香濃嘅香芋味道。除此之外,仲有汽水、山楂紫背天葵同埋沙冰系列等等嘅飲品選擇。招牌湯底「三味鍋」,當中包括火焰清酒煮蜆、養身人蔘藥膳鍋同埋青花麻辣鍋,特別在「火焰清酒煮蜆」真係識着火架!而且每一款鍋底都有唔同嘅鮮甜味道,一次過滿足晒我三個願望。套餐中嘅主角就係「時令海鮮拼盤」,分別有五款海鮮,「大蝦」當然係我嘅至愛,一盆有四隻,而且非常大隻,食落去蝦肉爽口,味道好新鮮。「頂級安格斯牛頸脊」份量多,食落去肉質鬆軟,牛味濃郁。「手工火鍋拼盤」有五款食物,每一款兩件,份量剛剛好。「牛肝菌黑松露餃子」兩大隻,皮薄餡靚,食落去非常濃郁嘅牛肝菌黑松露味道,新鮮美味。「即炸響鈴卷」新鮮炸起,放入

晚市有兩款套餐選擇,我哋就揀選左「焱選套餐」兩樣份量。

「鮑撈起手撕雞」有少辣嘅味道,還有青瓜絲,非常爽口滋味。

「頂級安格斯牛頸脊」份量多,食落去肉質鬆軟,牛味濃郁。

「即炸響鈴卷」新鮮炸起,放入鍋灼三秒鐘就食得,仍然香脆無比。

「新鮮時蔬籃」有多款蔬菜。

甜品係「士多啤梨醬奶凍」,牛奶味重,質感絲滑。

總括而言,套餐食物非常豐富,必定食得飽。
2017-10-26 2907 浏览
突然好想打邊爐,去到旺角上樓嘅《焱手工涮涮鍋》,上到去環境好大,佔用全層,而且落地玻璃可以望到出面鬧市嘅風景,我哋兩人就被安排坐卡位。餐牌有兩款火鍋套餐選擇,分別係「手工粥底海鮮火鍋套餐」同埋「焱選套餐」。因為我哋比較喜歡吃「鴛鴦鍋」,所以我哋就揀咗$268一位嘅「焱選套餐」。先食咗個兩個前菜,再上「三味鍋」湯底,呢個就係火鍋店嘅招牌湯底,一個鍋入面就有三款湯底,當中最正嘅係中間嘅「火焰清酒煮蜆」,店員利用Gas棒點火,中間嘅湯底隨即着火,非常新奇特別。此外,每一款湯底飲一啖試吓,都非常鮮甜,果然新鮮即做。之後就係「時令海鮮拼盤」,非常新鮮,在餐牌嘅十一款海鮮有其中五款,當中嘅「龍躉片」有兩大塊,而且厚厚的,落去爽口鮮甜,非常新鮮,外層嘅皮充滿着骨膠原,食落去有點口黏黏嘅感覺。另外「蟶子」都好大條大隻,只需要放入鍋灼一兩分鐘就即刻食得,同樣地食落去爽口,完全冇沙,鮮甜無比,必食。精選肉類我哋選擇咗「頂級安格斯牛頸脊」,肉嘅條紋非常平均,望落去每一塊都有雪花,食落去有非常濃郁嘅鮮牛肉味道,正。「手工火鍋拼盤」都有幾款食物,少食多滋味每款有兩件,每一款食物都非常精緻,最欣賞係「三層樓墨魚磚

「手工火鍋拼盤」都有幾款食物,少食多滋味每款有兩件,每一款食物都非常精緻,最欣賞係「三層樓墨魚磚」,驟眼望落去有三款顏色,非常有層次,估唔到食落去入面都有一粒粒嘅墨魚粒,好有口感。

除此之外,仲有「即炸響鈴卷」同埋「新鮮時蔬籃」,呢個套餐真係非常豐富,而且飲品同甜品都係自家製,真材實料。最後埋單都只係$700有找,好滿足呀。

2017-10-21 151 浏览
食過呢間野幾次,一開頭冷氣系統有問題,成日都吾夠涼。最近一次去,問題有改善到。叫左個二人餐,另外叫個鴨血。湯底係龍‘等’魚湯拼竹絲雞核膠湯底。兩個湯都好正,但竹絲雞呢個真係忍唔住飲返碗!鍋中間係放清酒煮,啲蜆都幾大隻下,甜甜的。點一點火,即刻層次高左啲食物質素不錯,兩個人食到超級飽甘走。下次再食!二人餐加鴨血,埋單$664

叫左個二人餐,另外叫個鴨血。
湯底係龍‘等’魚湯拼竹絲雞核膠湯底。
兩個湯都好正,但竹絲雞呢個真係忍唔住飲返碗!

食物質素不錯,兩個人食到超級飽甘走。下次再食!

二人餐加鴨血,埋單$664
2017-10-12
  • 海鮮拼盤
2017-10-11 184 浏览
難得的朋友聚會。要地點方便,又要唔限時,其實唔易搵。其中一位朋友推介呢間火煱店,旺角 mtr 5分鐘內到,唔限時,地點舒服又有 privacy。一班女仔 gathering 傾計一流。雖然唔係任食,但佢有套餐揀。人頭計,包兩款湯底,海鮮,肉,蔬菜籃,一杯飲品。$268@ (兩位起)當然你可以另加,亦有菜色可以另加公升級。但信我,看似唔多,但食落先知真係好夠,好飽!響鈴係平時既3倍,應該係店舖自己做既。唔單些食物,連所有既擺盤都好靚。湯底其實唔係湯底,係湯!就咁飲都得。中間一定有 清酒煮蜆然後,仲可以揀多兩款。我地揀左 東方美人鍋 (有成隻烏雞係入面的!)同埋 養生人蔘藥膳鍋~~雖然火鍋 唔係任食 都 $268,但食完覺得食物質素對得住價錢,抵食!
難得的朋友聚會。
要地點方便,又要唔限時,其實唔易搵。

雖然唔係任食,但佢有套餐揀。

響鈴

響鈴係平時既3倍,應該係店舖自己做既。

唔單些食物,連所有既擺盤都好靚。

湯底其實唔係湯底,係湯!
就咁飲都得。
中間一定有 清酒煮蜆
然後,仲可以揀多兩款。

響鈴
2017-10-05 192 浏览
臨近中秋節當然都有好多gathering ,今次就約左好耐冇見的舊同學聚一聚啦!為了可以吹吹水,打邊爐係一好選擇!今次係第二次幫親,水準同服務都維持到!首先佢地有多種湯底選擇!叫左套餐今次選左雪山飛龍&山藥牛乳中間仲有個餅係清酒煮蜆~超級新鮮同甜!另外有個海鮮拼盤,見到都流哂口水display做到好靚,但一樣實際,好好味同精緻!火鍋不能缺少的牛肉呀這個是豬肉,煮熟後可用小黃瓜包住食,感覺更清新! 抵讚!朋友們非常滿意我今次的選擇,下次真想試試佢的粥底火鍋

今次係第二次幫親,水準同服務都維持到!

首先佢地有多種湯底選擇!叫左套餐

今次選左雪山飛龍&山藥牛乳

中間仲有個餅係清酒煮蜆~超級新鮮同甜!

另外有個海鮮拼盤,見到都流哂口水

display做到好靚,但一樣實際,好好味同精緻!

火鍋不能缺少的牛肉呀

這個是豬肉,煮熟後可用小黃瓜包住食,感覺更清新! 抵讚!

朋友們非常滿意我今次的選擇,下次真想試試佢的粥底火鍋

2017-10-05 228 浏览
甚少去非仼食火鍋店,因為有些朋友自知食量較大,所以都會建議去任食的食店。這次去焱,原因有三:1. 這次飯聚去的人食量較細。 2. 朋友介紹說海鮮很新鮮。 3. 節慶晚即慶飯局當然還是要找有訂座餐廳最安全店了一個三味鍋,每人268加一。三味鍋湯料: 麻辣,藥善,清酒煮蜆麻辣湯底的辣度真的給只習慣愛辣的人吃! 像我這種只吃小辣的人來說是完全吃不到,湯剛滾是試了一小口,又辣又麻,然後我就急灌了一杯水沖走舌尖上的麻辣味。辣度還是會逾滾逾辣,所以中段朋友們都把辣椒等配料篩出來。藥膳湯底帶著濃濃的中藥味,入口不會太苦,蠻清甜的。唯一不好是䓤太多了。清酒煮蜆是需要店員幫忙的,店員會先倒清酒和蜆在中間的小鍋,再用火機點火讓蜆燒了一會,之後再倒清湯。所以這個湯是蠻清的,適合用來滾海鮮,令海鮮的鮮味更出,不會被麻辣味和藥材味搶過鮮味。火鍋配料是按人份,所以基本上都是每人一件。是日海鮮有帶子,鮑魚,墨魚片,鯇片和海蝦。 全都蠻新鮮的,另外蝦也蠻肥美,蝦膏蠻多的。蔬菜也是跟餐包的,少不了娃娃菜,金針菇,四人份量來說都勉勉強強夠的。響鈴蠻大的,不會太油。這兩款牛肉不會太肥過瘦,肉色也頗紅,也算是新鮮的。餐廳環境

店了一個三味鍋,每人268加一。

三味鍋湯料: 麻辣,藥善,清酒煮蜆

火鍋配料是按人份,所以基本上都是每人一件。

響鈴蠻大的,不會太油。

這兩款牛肉不會太肥過瘦,肉色也頗紅,也算是新鮮的。

餐廳環境也不錯,服務員也蠻細心,聽到我們需要牙簽也主動拿上來。雖然價錢可能略貴,但湯底和食品質素都很高,貴得有價值!

整體評價 (10分最高)
環境:8.5
衛生:9
味道:8.5
賣相:8
價格:7
2017-10-04
  • 招牌三味鍋
2017-09-29 247 浏览
上網睇到介紹好食,一心以為好食就帶老公去試下,可能我訂7点好早所以可以有卡位坐,地方坐得舒服,服務員亦好好,(坐底後我地叫左兩個set$29x 1位),D海鲜唔新鮮,我地叫個牛肉每位另加$20蚊, 用筷子一夾就爛咗 (每次都要就住夾),麻辣湯底頭一次食炸響鈴都辣,之後就唔辣,仲有一個藥膳湯底,味道一般,個牛丸似自己手打<但係林bet bet>完全無口感,但好咸後尾仲好口渴,尼一餐食左6xx,覺得唔值,自己在家食一定新鲜好多
2017-09-24 141 浏览
焱手工涮涮鍋,第一次黎食,入面既位都吾少而且系寬敞既,我地叫左每人一set焱選套餐,有前菜,兩款湯底,五款海鮮,一款肉,一個丸類拼盤,菜,甜品同埋自家製既紫貝天葵。湯底我地就揀左雪山飛龍鍋(蛋白球配龍躉魚湯)同青花麻辣鍋,今次想重點講下佢既雪龍鍋先,一上枱既賣相都已經吾錯,再裝左少少湯試味,魚湯好濃郁雖然有少少咸左D,但佢勝在真材實料,系湯裏面的確有龍躉肉的,而麻辣鍋既麻度同辣度都吾錯,吾會淨系得個辣字,另外佢依個湯底正常系會有少少藥材味的。基本上佢每一種配料既味道都幾標準嘅。其中想特別講一講佢嘅手製響鈴卷,同埋海鮮拼盤。佢嘅響鈴卷好大條,浸落水都唔會即刻淋曬,食落去好香口,幾厚身,好食過平時買嗰啲~以佢嘅海鮮拼盤係由廚師每日選擇五款最新鮮嘅海鮮組成既。 其中聖子同埋帶子都好新鮮同埋好大隻, 聖子煮完唔會太過韌, 帶子就好爽口,可惜一人只得一隻。 最後嘅甜品係由佢哋自家製的雲呢拿雪糕,香草味好濃,雪糕軟熟,比得上出面大牌子嘅雪糕 好好食。下次出糧之後,有機會仲會再來的😜

2017-09-22 228 浏览
麻辣火鍋味道太辣,藥膳湯胡椒味濃而不像藥膳湯。海鮮尚算新鮮,肉類還好,手打肉丸的肉不新鮮,有酸味,向侍應反映但他說味道是正常。埋單時沒看清楚便簽了,到離開餐廳時再細看,每位268加一,但埋單超過三百幾蚊一位,細看單據發現被收了一渣飲品錢,向店員查詢時,店員開初還稱我們有叫(但我連該瓶飲品都沒見過,亦沒有送錯過來),最終理論了好一段時間店員才肯void單。我是有點不滿的,為什麼店員犯錯,還要一副懷疑客人呃錢的態度?還要不立即改正,浪費我的時間。以後都不再光顧。

以後都不再光顧。
2017-09-19 136 浏览
此行一行三人,同朋友慶祝生日晚飯,要了個東方美人鍋&人參鍋,個鍋的胡椒味太重,食後感覺很口渴,肉的份量不太足夠三人食用,海鮮新鮮,飲品只有一杯,不太足夠,飯後甜點還可以!環境也優雅!
此行一行三人,

同朋友慶祝生日晚飯,

要了個東方美人鍋&人參鍋,

個鍋的胡椒味太重,

食後感覺很口渴,

肉的份量不太足夠三人食用,

海鮮新鮮,

飲品只有一杯,

不太足夠,

飯後甜點還可以!

環境也優雅!
2017-09-16
庆祝纪念
生日
2017-09-18 118 浏览
無意中行過, 見好似幾吸引, 即管一試, 無訂檯之下,好彩有一張訂左而無接電話,所以剛好,可以比我倆有三款套餐, 分別 $228 / $268 / $268 (每位計) , 最平的 $228 與 $268比較, 少了一個海鮮拼盤, 另外一個 $268 是粥底鍋因為老公喜歡海鮮, 所以選了有海鮮拼盤的 $268, 因為係openrice見人地D comment , 拼盤有大聖子, 我和老公都鍾意食, 可惜當天無貨, 這天拼盤有每人2隻蝦 (尺寸都OK, 但質素一般,未至於好彈牙), 帶子一粒 (亦是無驚喜,鮮味略遜), 魷魚一片 (有鮮味, 可惜很細片,很簿), 鮑魚一隻 (很新鮮, 很爽口, 而且處理好了, 不會在內臟出現), 龍躉片一片 (雖然好味, 但因為太太太簿了, 所以無乜口感) 湯底,要了麻辣,老公很喜歡,同四川麻辣的相比,多了一份香料味,喜歡麻辣的人,一定喜歡,另一邊要了美人鍋(足料,有半隻竹絲雞,2大舊雪耳,紅棗等,味道亦很好,有老火湯味)湯鍋的中間,有6-7隻蜆,會即場落酒,點火,用小小洋蔥炒一炒佢,味道非常鮮甜,而且帶點點酒香,正其餘我們選擇了牛頸脊 (牛味濃, 但不

其餘我們選擇了牛頸脊 (牛味濃, 但不夠軟滑), 響鈐 (即炸的, 吸湯後好味), 三層墨魚滑(好有墨魚味, 雖然亦是很簿, 但都彈牙), 蝦滑(這個比較差了, 無蝦味, 而且質感很鬆散), 黑松露餃子(這個必推介的, 松露味很香很濃, 皮的厚度很好, 亦很滑) 蝦滑釀冬菇(又係因為D滑無乜味, 反而只食得很香冬菇味), 牛丸( 牛肉味很濃, 小小辣, OK的), 蔬菜籃(金菇,生菜,娃娃菜,一切正常)

最後想講,其實我覺得份量不足夠,如果不是湯底有半小隻雞,可能我都唔會飽,現在只是剛剛好,如果能多番一點點就最好了
题外话/补充资料: 環境很好,座位寬闊,非常好座,而且通風亦很好,食完身上都不會太大味
2017-09-16
  • 黑松露餃子,
  • 火焰清酒煮蜆
2017-09-12 167 浏览
首先我係朋友介紹過泥食既,因為我個人本身好鍾意食辣,我係專程過泥試青花麻辣湯底(參考:平時食開譚仔特辣普通米線個d都一定係叫最辣既我)今次試佢個湯底專程叫佢加到最辣,果然無失望,好香又唔太油好足香料同唔係出面個d一味味精味!👍🏻👍🏻👍🏻🌶🌶我地叫左一邊係蛋白魚湯一邊係麻辣湯,蛋白魚湯我就一般,因為個人覺得胡椒落得太多有d失色。今次因爲我地得三個人食,所以叫左set!個set有海鮮有牛仲有好多唔同款小食,再散叫左一兩樣野,好抵食個set海鮮都好新鮮!另外一讚,服務一流!超有heart d姐姐,食得好開心,我地一定再泥!
2017-09-10
  • 海鮮拼盤
2017-09-11 128 浏览
已經光顧了三次,總括服務好好,食品都好新鮮,價錢合理,只係廳廳冷氣不足夠,但已比第一次有顯著改善。不過係指定時令海鮮拼盤度,係冇得選擇下,食了幾次都未試過有鱔片,鮑魚出現,有些被欺騙感覺,只提供平價少少鯇魚片,尤魚片,但散叫又有得叫喎,希望有改善啦!我都會再光顧嘅,因為服務員很有禮貎,很細心。推介呢雪山飛龍窩,D蛋白好好味,好似食緊魚蛋咁,因吸收了D魚湯精華
已經光顧了三次,總括服務好好
,食品都好新鮮
,價錢合理
,只係廳廳冷氣不足夠
  • 雪山飛龍窩
2017-09-08 152 浏览
如果係一大班人食嘅話,通常都係去食任食嘅邊爐,呢次就唔同啦 只有3個人,所以就想試下唔係任食嘅係咪會好啲呢~跟住就揀咗呢間焱手工黎試試見個名感覺好多都係自家制咁好似會有味啲地道啲而我地就叫咗個套餐係每位268蚊,都有好多款野食首先前菜係柚子沙津同埋手撕雞2個嘅醬汁都用酸酸地嘅 好開胃 而湯底就揀咗雪山飛龍鍋同麻辣鍋我就靜係用雪山飛龍個邊嘅哈哈佢入面真係有鱼肉!味道好濃郁,而面頭都有蛋白嘅泡泡 個人就覺得可以食咗啲蛋白先或者拎走佢 因為唔會熔落湯到 反而會阻到食野而鍋嘅中間亦都會有清酒煮蜆啲蜆都新鮮嘅,全部都開到口而且唔會有沙:)聞說響鈴係自家制嘅,仲要係即炸!一條都好長下,佢卷得唔算多 但都夠吸哂湯底嘅味道肉方面就揀咗日本黑豚肉,事關有朋友唔食牛所以就佢揀豚肉haha比起平時嘅豚肉,佢冇咁易煮到好硬而且佢都仲係鮮紅色,根同肥肉都好平均最特別就係佢比埋青瓜片可以包住食 呢個食法真係未試過 加埋爽口嘅青瓜片令口感多咗 同埋又唔會搶咗肉嘅味道海鮮就唔詳講啦 整體都好新鮮 不過就要控制翻煮嘅時間 以免變到好硬就浪費哂啦雖然佢叫三層樓墨魚磚,其實我就唔太食得出三層嘅分別哈哈,不過見到呢片野都有好
跟住就揀咗呢間焱手工黎試試
見個名感覺好多都係自家制咁好似會有味啲地道啲
而我地就叫咗個套餐係每位268蚊,都有好多款野食

首先前菜係柚子沙津同埋手撕雞
2個嘅醬汁都用酸酸地嘅 好開胃

而湯底就揀咗雪山飛龍鍋同麻辣鍋
我就靜係用雪山飛龍個邊嘅哈哈

而鍋嘅中間亦都會有清酒煮蜆
啲蜆都新鮮嘅,全部都開到口
而且唔會有沙:)

聞說響鈴係自家制嘅,仲要係即炸!
一條都好長下,佢卷得唔算多 但都夠吸哂湯底嘅味道

比起平時嘅豚肉,佢冇咁易煮到好硬
而且佢都仲係鮮紅色,根同肥肉都好平均

雖然佢叫三層樓墨魚磚,其實我就唔太食得出三層嘅分別哈哈,不過見到呢片野都有好多墨魚粒,而且幾彈牙

最後就係甜品啦 呢個雲尼拿雪糕好濃味,似係自家制嘅,不過就雪得耐咗,要等一陣先食到哈哈

整體黎講,價錢就比任食嘅貴少少,不過呢個套餐都有好多款嘅野食,可以食到飽