2021-01-27
最近有同事💁🏻♀️話中環新開左間素食fusion菜覺得唔錯推薦比小妹, 於是今日就同朋友去試下😊! 餐廳環境幾大, 走大自然風格🌺🌱🌳, 同素食嘅主題幾match, 食物方面選擇十分多, 除左單點亦有一人或二人套餐可以選擇, 而且每個星期一都會轉一次餐單! 由於太多款唔知試邊樣好, 所以我地就點左個二人餐share食🤣!反沙腰果反沙腰果口感酥脆香甜, 味道唔錯!麻辣繡球菌蒿筍絲🌶️繡球菌味鮮, 質感爽滑, 非常脆口, 麻辣味幾重幾開胃!牛油果配青瓜蘋果啫喱🥑🥒🍏青蘋果啫喱微微冰涼, 帶酸酸甜甜嘅味道, 旁邊擺有青蘋果薄片口感爽脆 , 半生嘅牛油果食落無咁膩, 青瓜切到好薄身, 捲埋成一朵花嘅形狀, 入口爆汁而且極清爽, 整體感覺非常清新!特濃磨菇湯🍄🥘磨菇湯入口順滑, 味道濃郁!雞油菌竹笙素翅湯汁味道濃郁, 質地濃稠, 由於雞油菌本身係好吸油, 加埋佢本身嘅菇汁, 所以咬落去好juicy, 素翅口感好像真, 每條都好飽滿, 爽口滑溜, 竹笙吸左湯汁精華, 軟軟綿綿幾好味!玫瑰叉燒 叉燒其實係麵巾嚟的, 做到外脆內軟嘅口感, 叉燒味好香好惹味, 由於麵巾本身帶有油分所以咬落去嘅時候會有種真
反沙腰果
反沙腰果口感酥脆香甜, 味道唔錯!
麻辣繡球菌蒿筍絲🌶️
繡球菌味鮮, 質感爽滑, 非常脆口, 麻辣味幾重幾開胃!
牛油果配青瓜蘋果啫喱🥑🥒🍏
特濃磨菇湯🍄🥘
磨菇湯入口順滑, 味道濃郁!
雞油菌竹笙素翅
玫瑰叉燒
叉燒其實係麵巾嚟的, 做到外脆內軟嘅口感, 叉燒味好香好惹味, 由於麵巾本身帶有油分所以咬落去嘅時候會有種真·叉燒油脂甘香嘅感覺, 真係做到以假亂真! 沾埋自家製嘅玫瑰醬酸酸甜甜, 味道清新解膩又有另一番風味, 推介☺️!
至尊猴頭菇
E道菜其實係素咕嚕肉嚟, 食落去一d都唔乾, 而且有種好似咬緊脢花肉果種肥瘦相間嘅口感, 做得十分似, 酸酸甜甜好開胃, 旁邊仲有梅子醬可以平衡番咕嚕肉嘅酸味, 極推介😋!
雲耳蓮藕BB撈擔擔麵🍜
蓮藕BB好爽脆, 咬落去極juicy帶微微甜味, 湯汁味道岩岩好, 麵質軟硬適中!
椰子腰果純素蛋糕🍰
小妹第一次食純素蛋糕, 入口質感好軟滑, 椰子味幾濃, 帶微微果仁香, 甜度適中, 而且無死甜嘅味道, 甜而不膩, 做得唔錯!
生磨蓮子露
蓮子露都係小妹第一次試嘅中式糖水, 食落幾重蓮子味, 香香滑滑, 味道清清地唔太甜!