2022-01-05 226 浏览
尖沙咀 三百五十蚊 omakase 有刺身食 一至四兩點後入座仲有八折?個價錢的確幾震撼食壽司郎平時都人均二百幾加多少少就食到依間質素點都唔會差過壽司郎掛?Openrice book位係無得坐吧枱係現場去到吧枱仲有位 就安排咗我地坐吧枱有蠔食有驚喜 細少少都無所謂味道一般啦 我會形容平時自助餐食到嘅好味啲呑拿魚 食落油脂感都幾重中間唔知點解加塊紫蘇葉唔係唔食 但覺得好畫蛇添足而重點係塊紫菜好似好多鹽嗰隻韓國紫菜零食個面令立立 壓到好平 仲好咸好複雜嘅魷魚又係你呀紫蘇葉上面仲有柚子同竹炭鹽唔…….瀨尿蝦 依個ok 好少食係銀雪魚?師傅放低佢細細聲講 應該無聽錯掛金線鯛 幾款壽司都會燒一燒佢毛蟹 幾好味握功就如圖 唔太要求啲乜 唔散飯係赤醋飯 有心機嘅 但就得色 同普通飯差唔多味有海膽 依個價錢真係盡做樣見得人 無話好溶好水食落都唔差 好過迴轉鋪啲貨好多無明礬苦味夠creamy同毛蟹係成set最好味帆立貝 鵝肝加藍莓醬依件真係..做多咗整體都ok ge係服務就…有個女職員係我地未食晒又送湯上嚟我地以為食完就飲咗湯先點知師傅又放低壽司飲到一半佢又埋嚟收走個湯蓋心諗有無咁急要個蓋?然後坐枱前個
尖沙咀 三百五十蚊 omakase
刺身食 一至四兩點後入座仲有八折?

個價錢的確幾震撼
壽司郎平時都人均二百幾
加多少少就食到依間
質素點都唔會差過壽司郎掛?

Openrice book位係無得坐吧枱

有個女職員係我地未食晒又送湯上嚟
我地以為食完就飲咗湯先
點知師傅又放低壽司
飲到一半佢又埋嚟收走個湯蓋
心諗有無咁急要個蓋?
然後坐枱前個師傅見到有忍住唔佢嘅不悦
即刻怒視佢
執嘢仲大力咗整到啪啪聲
……..

2022-01-03 152 浏览
第一次食Omakase,係朋友推介想去食下,慶祝下朋友嘅生日。本身已經係Openrice預訂左2022年1月1日下午兩點,原來餐廳會有Special Menu,而每次都會轉嘅。當天提早帶左蛋糕想拎左去餐廳放低比朋友驚喜,店員都好有心幫我雪左落雪櫃先,感謝🙏🏻。之後到2點我地齊人入座,雖然餐廳🍴唔係好大,但都有日本風情。我地就叫左1個Special Menu同本身Menu $350嘅餐,另外再叫6件壽司🍣。每樣野食黎,店員都會介紹壽司🍣,同周不時都會幫我哋加茶,另外落單後都會細心問我哋有冇啲咩敏感唔食得,加分。每款壽司都唔錯,因為我個人比較怕腥,見到啲刺身魚我都會驚會腥,但依到無論刺身又好,壽司都好,都好好食同唔會有腥或者唔新鮮。而我最鍾意嘅係佢嘅拖羅,第一次覺得拖羅咁好食,真係令我第二日都仲諗起佢整體黎講(5個為最高分)店舖環境: 環境唔錯,衞生幾好,最重要係廁所都 好好👍🏻唔會唔衞生。服務質素: 店員嘅細心同有禮,正正係店舖需要食物質素: 第一次食Omakase黎講,真係比到我驚 喜同開心,每樣野都好食

整體黎講(5個為最高分)
店舖環境:

環境唔錯,衞生幾好,最重要係廁所都
好好👍🏻唔會唔衞生。
服務質素:

店員嘅細心同有禮,正正係店舖需要
食物質素:

第一次食Omakase黎講,真係比到我驚
喜同開心,每樣野都好食

2021-12-21 191 浏览
今日又再次幫襯,間唔中食下啲性價比高既高級野係開心既揀左個$298既omakase 十件手握壽司 + 茶碗蒸既lunch set. 先有個沙律同茶碗蒸.然後就逐件上既手握壽司 (師傅會先問有咩唔食👍)原諒我記唔晒咁多款係咩魚,但食落都係鮮甜爽口,另外仲有赤貝,蟹膏牡丹蝦,海膽,拖羅,鵝肝帶子本人就覺得拖羅同海膽印象最深刻,拖羅入口即溶,海膽鮮甜,真係想繼續食😍本來以為會唔夠飽,但完成sushi後又覺得岩岩好,好滿足☺️☺️
今日又再次幫襯,間唔中食下啲性價比高既高級野係開心既

然後就逐件上既手握壽司 (師傅會先問有咩唔食👍)
2021-12-11
2021-12-19 161 浏览
經常行街經過呢間小店見到裡面環境都幾舒適價錢又唔算好貴所以入去試下啦今次叫左午市「握OMAKASE」有前菜、湯、茶碗蒸、10件壽司前菜、湯、茶碗蒸正常發揮壽司反而有驚喜職員會介紹返每件壽司係咩魚同食既次序刺身都有少少調味但唔會遮蓋魚既鮮味基本上都唔使再點豉油、都好夠味壽司每件都好好食😋😋最推介:賴尿蝦,芒果蟹膏、鵝肝帶子壽司😋😋😋仲有好鮮味海膽壽司🍣海膽份量都算多👍🏻原本睇menu覺得份量一般但食落非常飽同滿足以價錢來講性價比高食完都唔肉痛
經常行街經過呢間小店
見到裡面環境都幾舒適
價錢又唔算好貴
所以入去試下啦

今次叫左午市「握OMAKASE」
有前菜、湯、茶碗蒸、10件壽司

前菜、湯、茶碗蒸正常發揮
壽司反而有驚喜
職員會介紹返每件壽司係咩魚
同食既次序
刺身都有少少調味
但唔會遮蓋魚既鮮味
基本上都唔使再點豉油、都好夠味

壽司每件都好好食😋😋
最推介:賴尿蝦,芒果蟹膏、鵝肝帶子壽司😋😋😋
仲有好鮮味海膽壽司🍣
海膽份量都算多👍🏻

原本睇menu覺得份量一般
但食落非常飽同滿足
以價錢來講
性價比高
食完都唔肉痛

2021-12-15 158 浏览
多謝朋友同我慶祝生日請我嚟呢一間日本餐廳食嘢,仲食廚師發板添!咁就真係唔客氣啦一路食每一舊我都話話聲!因為真係好好味同埋好新鮮,廚師又會同你傾吓計因為我哋唔食飯,所以廚師問我哋係咪生酮飲食咁,大家有研究一下啦不過呢間餐廳要好早訂位㗎我一定會再嚟早啲訂位啦拜拜!
一入去師傅係bar枱洗緊魚,魚腥味充斥成間舖頭,已經有少少反胃,加上師傅衣著、食材櫃、成個bar枱擺位感覺都唔太整齊,完全無平時壽司店明亮整潔既感覺,第一印象分已經大打折扣,最重要既係隔住bar枱同廚房既布廉打開左,廚房入面既雜物同污水垃圾一覽無遺,店入面員工出入好似都不以為然,有人繼續係隔離劏魚既劏魚,掃地既掃地,唔覺得有咩問題,但食客睇住咁既環境食野其實真係唔多開胃,仲要係作為一間壽司店,衛生同整潔係最為重要一環。其實壽司既味道正常,唔算太差,明白舖頭空間有限,但真係諗辦法搞搞個環境,或者午市同晚市中間落一落場做下清潔,免得將呢啲情況呈現係客人面前,唔係真係好難再回頭幫襯…

2021-12-11 143 浏览
之前睇到有介紹佢哋嘅握OMAKASE lunch時間$350,尖沙咀嚟講真係好抵食,所以今日嚟試吓。包括沙律、麵豉湯、日式蒸蛋及時令壽司十件。我最鍾意魷魚,好鮮甜,拖羅同帶子都好好食,仲有帶子上面嘅鵝肝😋😋 佢地啲壽司飯好好食,選用北海道七星米,配以特調的日本醋作「舍利」(醋飯)環境都坐得好舒服,可以慢慢傾偈,店員都好Nice,服務好好👍🏻 不斷加水,又成日會嚟睇吓有咩要serve.整體好滿意,好抵食

整體好滿意,好抵食

2021-12-09 103 浏览
前排我哋中左好多餐廳伏,生日老公話不如唔好再試新嘢佢只想平平安安穩穩陣陣咁食餐飯所以我哋又去左食神樂😋時令刺身五點:香箱蟹-即係雌性松葉蟹,其實我唔食得蟹嘅兩碟我老公清晒,佢話個蟹膏好香好正,又唔會好似食大閘蟹咁食少少就好滯,佢可以食多十碟都得鮟鱇魚肝-其實呢碟係Anthony請我食,話說佢記得我上次食毛蟹set成碟都俾左我老公食問我今次係咪都俾埋佢食,咁佢生日大晒嘛,原來Antony 整左我最鍾意嘅鮟鱇魚肝我食好貼心令和之怪物-新鮮爽脆鮮甜,海水味同蠔味都好出剝皮魚配肝醬-肝醬好香好creamy 有回甘,唔捨得飲水沖走陣味象拔蚌刺身-柚子帶出貝類的清甜,perfect match拖羅三文治-紫蘇葉配上岩鹽件拖羅幾肥都唔會覺得膩,食多幾件都仲得伊勢海老伴海膽刺生龍蝦食得出好新鮮,超彈牙鮮甜無筋燒松茸伴磯煮鮑魚配牛油鮑魚肝醬鮑魚慢煮幾個鐘再燒,肝醬香濃細滑,每一滴都唔會想放過,真係非常出色廚師發板壽司十貫針魚/石垣貝/煙燻寒鰤魚/秋刀魚/活北寄/熟成15日赤身/吞拿魚腦天/鹽水海膽/火炙沙甸魚/車海老壽司我就偷懶唔逐件講😌我最鍾意係最後件車海老,半熟更加帶出鮮甜,彈牙得黎仲好肉質仲係好細
所以我哋又去左食神樂😋

時令刺身五點:

令和之怪物-新鮮爽脆鮮甜,海水味同蠔味都好出
象拔蚌刺身-柚子帶出貝類的清甜,perfect match

伊勢海老伴海膽刺生
龍蝦食得出好新鮮,超彈牙鮮甜無筋

燒松茸伴磯煮鮑魚配牛油鮑魚肝醬

廚師發板壽司十貫

針魚/石垣貝/煙燻寒鰤魚/秋刀魚/活北寄/
熟成15日赤身/吞拿魚腦天/鹽水海膽/
火炙沙甸魚/車海老
壽司我就偷懶唔逐件講😌
我最鍾意係最後件車海老,半熟更加帶出鮮甜,彈牙得黎仲好肉質仲係好細嫩,正!
腦天即係頭塊肉,每條呑拿魚得好少好矜貴
脂肪含量高,入口即溶而且魚味濃郁,我鍾意❤️

$1280+10%
星期日至四仲有折真係好抵😋

翻兜指數:5/5

📍 神樂 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下B號鋪
2021-12-09 89 浏览
以這個價錢,可以食到平時普通日式餐廳比較少既款式,其實算唔錯,雖然未必每一件既味道都突出鮮明,但都有少驚喜。地點好方便,適合朋友聚聚,2:00前個餐免加一,2:00後就有八折,走大眾路線,價格同質素算係可以攞到平衡。*追加-牡丹蝦*
2021-12-01
2021-11-20 159 浏览
《神楽》𓏰 大概是颱風前夕的一個晚上𓏰 我們堅持踏入一早預定的𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆*ೃ當晚人流不多 跟廚師聊得挺愉快 總覺得當晚師傅特別落重手 而且供我們吃的食材都比較靚 へ❛吃𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆的經驗不多 所以這間中價位但有一點吃高級壽司的節奏蠻適合我的❜————————————晚市的廚師發辦餐單,價錢大約是$350-980,也有單點的————————————༓・*˚⁺‧͙ 炙り握り寿司• $250 ༓・*˚⁺‧͙大呑拿魚腩、右口魚邊、三文魚、帆立貝各兩件是幾貫不能錯過的寿司 每件平均也是三十零蚊 魚塊厚切部位靚.♥大呑拿魚腩全晚最後的一件也成為最回味的一件。這裡的大拖羅帶著粉嫩色澤,脂肪比率沒有過重,吃下去仍然嚐到魚肉的質感,而且無筋,入口軟滑。.♥ 右口魚邊 另一款深受大家厚愛的油脂在口腔瞬間爆發,油脂甘香而不膩。師傅仲重手地鋪左兩塊係寿司飯上。值得大讚。*・゚所以話食𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆記得要同師傅多啲交流 •͈‿•͈————————————༓・*˚⁺‧͙ 刺身熊本牛御膳• $350 ༓・*˚⁺‧͙.造身(每款兩切)油甘魚腩、金鯛、帆立貝質地肥厚,鮮味十足.燒物熊本霜降一口牛先用洋蔥蒜片爆香霜降牛有肉汁而且
晚市的廚師發辦餐單,價錢大約是$350-980,也有單點的
༓・*˚⁺‧͙ 炙り握り寿司• $250 ༓・*˚⁺‧͙

大呑拿魚腩、右口魚邊、三文魚、帆立貝各兩件
是幾貫不能錯過的寿司 每件平均也是三十零蚊 魚塊厚切部位靚
♥大呑拿魚腩
全晚最後的一件也成為最回味的一件。
這裡的大拖羅帶著粉嫩色澤,脂肪比率沒有過重,
吃下去仍然嚐到魚肉的質感,而且無筋,入口軟滑。
♥ 右口魚邊
另一款深受大家厚愛的
油脂在口腔瞬間爆發,油脂甘香而不膩。
師傅仲重手地鋪左兩塊係寿司飯上。值得大讚。*・゚
所以話食𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆記得要同師傅多啲交流 •͈‿•͈

༓・*˚⁺‧͙ 刺身熊本牛御膳• $350 ༓・*˚⁺‧͙

造身(每款兩切)
油甘魚腩、金鯛、帆立貝
質地肥厚,鮮味十足
燒物
熊本霜降一口牛
先用洋蔥蒜片爆香
霜降牛有肉汁而且不韌,油脂分佈平均,牛味濃。
灑上少許海鹽調味已足夠。底下仲有紅椒同青椒。
✩。:*•.───── ❁
握り寿司 五貫
壽司裏面已經放左Wasabi,而今日既時令壽司
⚘ 紫蘇葉魷魚 第一件由淡味開始 魚鮮味較淡 用紫蘇葉提鮮
⚘ 海蝦 爽口彈牙
⚘ 深海池魚 入口質感爽脆,透著淡淡的鮮甜
⚘ 三文魚籽 紫菜夠脆,魚籽無腥味
⚘ 中拖羅 甘香肥美放在最後登場
壽司醋飯做得不錯,握飯的大小、溫度都普遍恰到好處。
✩。:*•.───── ❁
御椀
麵豉湯:魚湯加入海帶、豆皮乾及豆腐粒 呈現奶白色

另外還點了十二貫的廚師發辦⸜•ᴗ•⸝
這晚就被豐富的魚油充斥口腔。
美中不足的是缺小甜品這部分。
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
𝗥𝗘𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘𝗡𝗗
𖧧 大呑拿魚腩
𖧧 右口魚邊
𖧧 深海池魚
𝗥𝗲𝘃𝗶𝘀𝗶𝘁 : 𝗬𝗘𝗦
*—₊—*—₊—*—₊—*—₊—*
2021-11-15 222 浏览
開心星期一,睇完某雜誌嘅「鱔稿」,$350 Omakase lunch …好似好抵咁….原來2點後仲有8折(但佢有10%service charge,即係9折囉),就同朋友去試一試….點知食第一碟已經知道”lai”野….果然係一分錢一分貨….嗯….佢唔係難食….但Omakase係食食物嘅原味(而佢連舊壽司飯都係醬油味),即係話俾你知「我嘅食材唔靚唔新鮮架🤪」….果然….我都幾肯定係「超平價食材」….因為其中一隻係生蠔…而隻生蠔係自動離殼….連平時痴到好實果舊類似帶子嘅物體都無😨😳即係話…隻生蠔係擺落個殼到架囉😓(reuse shell🤫好環保呀🤗)well…咁嘅價錢…叫做有魚生壽司生蠔俾你食…..咁我無咩要求嘅….平平無奇囉….好抵食?嗯…..我會用同樣嘅價錢去銅鑼灣食Omakase lunch (雖然得1小時)….但食材好新鮮…好好好好食😋😋😋
2021-11-15
尖沙咀又有新omakase食啦😏呢到除左壽司bar枱比你望住師傅為你展現刀功之外,行入啲仲有個更加好vibe嘅卡位,比你同朋友慢慢嘆~*而家星期日至四,指定晚市omakase仲有85折🤭「神樂」Omakase$950🍣由前菜,刺身,和食料理,到壽司總共有18道料理⭐️我一般好少食象拔蚌,但呢個象拔蚌配青檸汁,海鹽同柚子皮嘅刺身,食落好juicy好清新,越咬越有鮮味🍋之後就係越食越愛,配左啫哩之後好開胃嘅白子,黏黏地,有入口即溶嘅口感🐟和食料理係暖笠笠嘅蒸物,總結左上半場嘅前菜同刺身部份😌和食料理之後就到重頭戲-壽司嘅部份🍣火炙赤目魚壽司一放入口就軟化左,半熟青海老嘅口感亦相當結實。壓軸出場嘅吞拿魚腦天,雖然望落好多筋,但實質上係入口即溶,味道濃郁嘅程度令人難以忘卻🤤最後就以帶有鮮味而又暖笠笠嘅蟹肉味噌湯完結~

*而家星期日至四,指定晚市omakase仲有85折🤭

「神樂」Omakase$950🍣

和食料理係暖笠笠嘅蒸物,總結左上半場嘅前菜同刺身部份😌

和食料理之後就到重頭戲-壽司嘅部份🍣

最後就以帶有鮮味而又暖笠笠嘅蟹肉味噌湯完結~
  • 神樂omakase
2021-11-12 134 浏览
差不多戒左食生野,突然見雜志介紹,咁多好評就去左。訂左星期一 lunch 12.00,openrice訂位坐入面(好彩因我吾喜歡坐bar counter)。一陣已滿座,我地2人叫左10件sushi set+omakase。餐廳得1位server, 非常有禮又解釋清楚,問有無吾食的東西因廚司發板會盡量就。食評話呢道的sushi 會逐件上等好耐,我最怕上菜慢所以要求快上。先食份小salad, d sushi 飯比較細舊且係啡色的,有味我估係醋色不過無問,而所有的食物都係室溫,好正中,蝦有2種,好甜,魚已忘了名子但全部好食,特別係醃過夜的吞拿,好有油香,還有其他魚,蠔,海膽等。海膽好深色,與一般的好似有別但好食就得。上菜流程非常合我意,無需等食,最後上湯,顏色較深以為會鹹但味道調得剛好,夠熱。整體上係滿意的用餐經驗,唯一係食完無耐我已肚餓,可能我比較大食,要加下午茶。平日還有9折,真係非常底食。
2021-11-01
用餐时段
2021-11-09 147 浏览
Lunch 試了新開的神樂,點了$350 的sushi set,有十件壽司,食材對得起價錢,甚至超值。餐廳有bar枱同坐枱。坐bar枱的話,可以一件件壽司上。未試過廚師發辦的,神樂算是高CP入門版omakase 體驗。下次有機會會試埋晚餐omakase。
2021-11-07 145 浏览
這店出名性價比極高嘅Omakase,但小編與朋友想試吓佢哋嘅壽司,特別係火炙,睇睇佢哋水準如何。首先點了火炙壽司拼盤,拚盤雖然已經有4種魚,但好似還有點唔夠,另外再加牡丹蝦同魷魚,同樣係火炙,最後仲加埋真鯛,感覺似足夠。-🌹火炙壽司拼盤(大吞拿魚腩、右口魚邊、三文魚、帆立貝各兩件)吞拿魚腩真係好滑好多油好肥美,讚。右口魚,亦即鰈形魚,有左口同右口,右口肉質比較滑,這次嘅肉質都非常滑,口感相當不錯。這裏嘅三文魚肥美,炙燒後非常香,亦嫩,讚。最後帆立貝,同樣爽滑,讚。-🌹火炙牡丹蝦伴蟹膏壽司牡丹蝦又新鮮又甜,不過佐以少量蟹膏對口感同味道冇帶嚟太大提升,小編覺得可以省略。-🌹火炙魷魚壽司魷魚好滑好爽好香,讚。-🌹真鯛壽司真鯛因為之前未試過所以想試吓,食落係好,只係欠了點驚喜。-🌹炸日本白蝦食日本刺身或壽司通常一口就食完,叫了這碟可以當小食慢慢食慢慢亨受,白蝦炸得好香好脆,份量都多,抵食。-🌹鵝肝多士配黑酢,芥末沙律醬鵝肝非常肥美,一路食一路流油,加了芥末沙律醬,味道更進一步提升,讚。-

吞拿魚腩真係好滑好多油好肥美,讚。
這裏嘅三文魚肥美,炙燒後非常香,亦嫩,讚。
最後帆立貝,同樣爽滑,讚。

🌹火炙牡丹蝦伴蟹膏壽司

🌹火炙魷魚壽司
魷魚好滑好爽好香,讚。

🌹真鯛壽司
真鯛因為之前未試過所以想試吓,食落係好,只係欠了點驚喜。

🌹炸日本白蝦
食日本刺身壽司通常一口就食完,叫了這碟可以當小食慢慢食慢慢亨受,白蝦炸得好香好脆,份量都多,抵食。

🌹鵝肝多士配黑酢,芥末沙律醬

火炙牡丹蝦伴蟹膏壽司
火炙魷魚壽司