2015-08-27 1261 浏览
今晚 table for 8 聚餐,有朋友仔唔食辣,所以一煲辣雞一煲胡椒雞,只有我同朋友仔係常客,其餘都係首次黎架乍 ﹗因為我誠意推介囉。由年幾兩年前翠榮冷冷清清得小貓三四隻,食到依家晚晚爆場人頭擁擁 ﹗胡椒豬肚雞煲一隻,胡椒係用鮮白胡椒粒磨粉而成,特別香濃美味,一樽樽胡椒粉既味道同佢天淵之別架。雞肉嫩滑多汁,滲滿胡椒香味,大滾浸熟既雞肉特別嫩滑多汁,超美味﹗千奇唔好煮過龍呀。胡椒功效驅寒去濕又暖胃,飲完好舒服滿足 ﹗奇味雞煲一隻中辣,老闆話係佢原創既奇味雞煲,果然有點實力 ﹗大量香料、乾蔥頭、洋蔥、芹菜、青蔥、花椒、指天椒、芫茜、等等,味道豐富多層次,香辣帶麻好鬼正 ﹗雞件入味又嫩滑,皮香肉嫩。今次我地食晒雞後,再放烏冬同豬潤即炒黎食。奇味豬潤炒烏冬,索盡所有精華,實在太美味喇 ﹗已相約下次挑戰大辣既level,我層經挑戰過,非常刺激、全身冒汗、頭頂出煙、舌頭麻痺、咀脣發脹。辣唔死既,但感覺超正呀 ﹗暈暈地,哈哈。手切本地牛肉,翠榮用既係牛頸脊。新鮮無比,牛味濃郁而滑溜有趙口,無經過任何人工處理或調味,灼灼高質鮮牛已經好好食喇 ﹗必食 ﹗仲 order 左美國桶蠔、雞子、竹笙、魚腐、

公皇黎添,HKD56 蚊斤,加餸加餸,勁鮮甜肥
美呀 ﹗

胡椒豬肚雞煲
奇味雞煲
2014-08-19
胡椒豬肚雞煲
奇味雞煲
2015-08-27 803 浏览
其實黎依度大多得我同朋友仔兩個人,今晚特別地小雲同畢比一齊食,共四個,隨意畫幾樣野,唔知佢地想食咩。因為翠榮主打食雞煲,所以生料不太多選擇,亦機乎無海鮮,不過可以自己帶食物打邊爐,但會收加工費。今日 lunch 係旺角生龍食左個受氣麵,依家要補數食好野 ﹗打邊爐係我至愛 ﹗打邊爐一定要有指天椒豉油呀 ﹗翠榮只有指天椒供應,無其他囉 ﹗如果加埋生蒜炸蒜就更香口。咸菜胡椒豬肚雞煲一隻,平時得我同朋友仔兩個都食一隻,依家四個都只係叫一隻,唔夠先再加雞啦﹗因小雲同畢比都唔食得辣,唔洗考慮奇味雞煲,奇味雞唔辣唔好食。美國桶蠔,切忌太過巨形,3 吋左右已經夠晒肥美喇 ﹗太巨形難熟、口感較實,而裙邊同帶子位老到有渣食唔到呢。依碟 size 就夠晒標準喇,剛剛好。食美國桶蠔我鍾意約 8 到 9 成熟,比起 5 成熟更芳香更彈牙。正呀,味濃、鮮味、creamy 又多汁,好滿意﹗白牛柏葉,切到好幼喎,得唔得架?烚一烚,又鮮又爽,都幾好,不過大舊返少少個口感會更好。自家製魚腐,好好味 ﹗今次硬左少少又乾左少少,有點失手喎,每次都必食架,依家一次比一次差。竹笙,打邊爐必備,健康有益,索湯一流。雞子,有鮮雞子就

竹笙,打邊爐必備,健康有益,索湯一流。雞子,有鮮雞子就好啦,香濃帶蛋味架,火雞子都要食住先,止下渴麻。豬潤、白蘿蔔、貢丸、芝心丸,大路野無咩特別。腐竹?勁搞笑,成塊咁上囉,係咪為左烚熟方便夾呢?

金菇,連根上好核突呀 ﹗問老闆娘借鉸剪,點知佢話幫我去廚房切左去喎。我都明白成棵上睇落係大碟少少,但係咁污糟又有渣點食得呀,我係屋企一向都會切走約三份一架,因為近根位置都又鞋又乾。食落都清甜爽口,無問題啦。

美國桶蠔
白牛柏葉、魚腐、竹笙、蘿蔔、豬潤
2014-07-21
  • 豬潤
  • 烏冬
2015-08-26 670 浏览
朋友仔仲未收工,唯有畫定點菜紙繼續等,都係食嗰幾樣啫。依家人氣咁旺,唔想等位就要七點前黎到坐低喇。咸菜胡椒豬肚雞煲一隻,前幾次都係食奇味雞,今晚食胡椒雞湯啦﹗以前都係用雞仔,近來轉左用大少少既雞,多左肉食噃。肉質依舊非常嫩滑又多汁,最緊要唔好滾過火,一熟就好趁熱食喇。豬肚醃過既爽口入味又帶酒香,胡椒味香濃,雖知飲得多會頸渴,但太好飲喇,唔理得咁多 ﹗食左先講。美國桶蠔,大大隻又啖啖肉,鮮味非常、Juicy 非常,翠榮唯一既海鮮,如要其他海鮮,就要預訂喇﹗或煮自擄都得,但要收服務費囉。手切牛肉細,menu 只印上手切牛肉,但真身其實係牛頸脊黎架 ﹗今晚牛頸脊色澤光亮又油潤,一睇就知非常新鮮。果然無錯,十分高質,牛味濃郁,嫩得黎有趙口,不鞋不韌,好好味。魚腐,必食推介,今日比以往差左少少,真係有一次比一次差既感覺,不過都算好食。外層又香又棉、裡面濕潤多汁。竹笙,今日比較碎喎,入口爽脆,索湯一流。

手切牛肉細
魚腐、竹笙
2014-06-23
手切牛肉細
2015-08-26 460 浏览
無黎幾個星期,依家轉用點菜紙喎,睇吓有咩唔同先。今天工作備受壓力,又比我發癲老闆激到噴煙,要食超勁辣減壓,驅走負能量先得。想有得坐裡面嘆冷氣一定要七點半前到,遲左就滿座喇 ﹗奇味雞煲,招牌菜,今次挑戰頂級大辣 ﹗地獄級超勁辣減壓雞煲!大辣再加辣!食完先知原來大辣係比中辣勁一倍架,老闆咁遲先講架。由細到大都好食得辣,但從來未試過辣到今晚既 level ﹗救命 ﹗辣味係口腔內還可以受得住,好正 ﹗好刺激 ﹗但落到胃,佢開始慢慢滲透全身,汗水不斷係頭頂、額頭、背脊流出,好快已成身濕透,連頭髮都濕晒 ﹗用左 4 張紙巾抺汗 ﹗大量香料、乾蔥、花椒、指天椒、芹菜,炒得非常香噴噴 ﹗雞件爆得皮香肉嫩,食到唔停得口呀 ﹗如果加埋豬潤就更正,但咁啱賣晒呢,仲想整個啫啫雞食添 ﹗最初我地 order 既大辣雞煲比錯左斜對面張枱一男一女,佢地食到叫救命,辣到想自盡,滿面通紅,颷晒眼水,勁搞笑 ﹗最後老闆娘換過一煲少辣比佢地囉,哈哈。食完成個超勁大辣奇味雞一隻,得返棚骨,連骨都比辣椒浸到紅卜卜架,真係好堅呀,辣到有點頂唔緊 ﹗我愛食細細隻瘦雞仔多過大肥雞,肉質更嫩,又唔會癡肥麻 ﹗現在可以加湯打邊爐喇。掛住

食完成個超勁大辣奇味雞一隻,得返棚骨,連骨都比辣椒浸到紅卜卜架,真係好堅呀,辣到有點頂唔緊 ﹗我愛食細細隻瘦雞仔多過大肥雞,肉質更嫩,又唔會癡肥麻 ﹗現在可以加湯打邊爐喇。掛住食又唔記影相呀 ﹗

Order 左魚腐,保持水準,外皮香帶淡淡咸味、裡面軟滑多汁。必食手切本地肥牛即牛頸脊,鮮甜滑溜牛味特濃,腍得黎又有咬口。雞子、生菜、皇帝菜,竹笙索晒辣湯好刺激呀 ﹗因為今次食大辣,就算加左湯辣度都好勁呢。
2012-06-08
  • 魚腐
  • 手切本地牛肉
我再聲明一次: 重!慶!沒!有!雞!公!煲!但是我還是找遍了香港的雞公煲,因為,至少它是辣的就這樣,感覺自己沒有操守的背叛了家鄉.................................我的小夥伴也是重慶人,她住在翠怡花園,她說過好多次,她家樓下的雞煲好好吃如果一個重慶人說好吃,那就真的好吃果然,還OK我們四個人,吃的大份、中辣辣味是達標了,但是這個大份啊......唉,不夠抵食我們又加了好多小菜,土豆啊、寬粉啊、蓮藕啊、肉片啊etc.吃完雞肉就加湯煮菜了但是加完湯后味道就淡淡的了感覺所有菜都用白水涮洗過的強烈呼吁店家下次一定要加湯加料!!!最後說一句,這家店店的裝修風格很可愛,收銀台上擺滿了米奇..............................實用信息: 1、太和站下車,翠怡花園B座樓下              2、人均80﹣200hkd              3、下午五點開市              4、訂餐電話:2666 7880
我再聲明一次: 重!慶!沒!有!雞!公!煲!
但是我還是找遍了香港的雞公煲,因為,至少它是辣的
就這樣,感覺自己沒有操守的背叛了家鄉...

如果一個重慶人說好吃,那就真的好吃
果然,還OK
我們四個人,吃的大份、中辣
辣味是達標了,但是這個大份啊......唉,不夠抵食
我們又加了好多小菜,土豆啊、寬粉啊、蓮藕啊、肉片啊etc.
吃完雞肉就加湯煮菜了
但是加完湯后味道就淡淡的了
感覺所有菜都用白水涮洗過的
強烈呼吁店家下次一定要加湯加料!!!
最後說一句,這家店店的裝修風格很可愛,收銀台上擺滿了米奇
實用信息: 1、太和站下車,翠怡花園B座樓下
              2、人均80﹣200hkd
              3、下午五點開市
              4、訂餐電話:2666 7880
2015-05-25
2015-02-11 501 浏览
與某班朋友gathering,,很多時都是光顧大排檔突然興起,,想食雞煲有另外的朋友便推介這店來到這裡才知這店以2~4人光顧為主我和友人一行7人,,故等位等得較久呢~~有朋友不吃辣所以分別點了小辣的奇味雞煲&胡椒豬肚雞煲雞煲還是要帶點辣的才好吃~~~!!奇味雞煲是以各種香菜﹑香料﹑辣椒&雞件炒成炒得好香!!醬汁滲入雞件中,,好惹味大家以此煲為主,,最快吃完這煲!!胡椒豬肚雞煲,,則不太嚐到胡椒的香味~~但湯底還是夠味的!火鍋配料分單併&雙併但還是不太分得到箇中分別可能因為我們人多,,基本上丸類都是放在一隻大碟上~~亦因此而有些漏單~~但都很快補回食物給我們呢!!人多的關係,,都是點些較大眾化的配料~~奇味雞煲加湯後用來hotpot都好正!!!響鈴,,豆卜,,魚腐等食物能吸收湯汁,,帶點微辣微辣的!!好味道!!水餃細細粒,,一口能咬掉!!方便易食~~一碟肥牛份量不算多,,,尚算有肉味,,且不會太肥~~可能是小店的關係,,所以加湯等服務都很迅速雖然火鍋配料是逐款計錢,,但人均消費也不太貴啊~~
與某班朋友gathering,,很多時都是光顧大排檔
突然興起,,想食雞煲
有另外的朋友便推介這店

來到這裡才知這店以2~4人光顧為主
我和友人一行7人,,故等位等得較久呢~~

有朋友不吃辣
所以分別點了小辣的奇味雞煲&胡椒豬肚雞煲
雞煲還是要帶點辣的才好吃~~~!!

奇味雞煲是以各種香菜﹑香料﹑辣椒&雞件炒成
炒得好香!!醬汁滲入雞件中,,好惹味

大家以此煲為主,,最快吃完這煲!!
胡椒豬肚雞煲,,則不太嚐到胡椒的香味~~但湯底還是夠味的!

火鍋配料分單併&雙併
但還是不太分得到箇中分別
可能因為我們人多,,基本上丸類都是放在一隻大碟上~~
亦因此而有些漏單~~但都很快補回食物給我們呢!!
人多的關係,,都是點些較大眾化的配料~~

奇味雞煲加湯後用來hotpot都好正!!!
水餃細細粒,,一口能咬掉!!方便易食~~
一碟肥牛份量不算多,,,尚算有肉味,,且不會太肥~~
可能是小店的關係,,所以加湯等服務都很迅速
雖然火鍋配料是逐款計錢,,但人均消費也不太貴啊~~
2015-01-24
2015-01-24 561 浏览
打邊爐我既必須裝備,指天椒豉油,依度無蒜蓉提供,慘 ﹗胡椒豬肚雞煲一隻,前幾次都係食奇味雞,轉一轉啦。發現半隻雞係唔夠我地兩個人食架,以後都食一隻好,唔洗爭。奇怪地,今次啲雞食極都有喎,係咪依家轉左用大雞呢?還是奇味雞隻雞係細隻好多呢?今次仲比以前多左好多豬肚添呢,起碼有十片,以前得幾片架乍。豬肚有酒香,質感軟棉又索左胡椒香味,好食 ﹗雞肉嫩滑味道甜美亦帶胡椒香,都好食 ﹗咸菜胡椒豬肚湯煲完雞後勁好飲呀,無投訴啦。胡椒咸菜豬肚雞煲,滾到中段湯底更濃郁,加埋菜同肉,味道更香更甜,好飲到痺呀 ﹗明知道飲完咁濃既胡椒湯會勁渴,話之佢喇,飲勝 ﹗手切本地牛肉細,即係本地牛頸脊囉 ﹗新鮮牛肉味濃香甜,口感滑溜,好好食 ﹗缺點就係太薄囉 ﹗同肥牛唔同架,要切厚一點,口感會更彈更有趙口,肉汁會更豐富架 ﹗如果再肥美啲、再油潤啲就更好啦。我地自家打邊爐就會去太和買新鮮牛頸脊,肉汁澎湃、味道鮮甜無比 ﹗勁抵食 ﹗金菇一份,爽口又香甜。雞子半份得五粒仔點夠我食呀,外脆肉嫩再滲入胡椒香味,正 ﹗豬潤半份咁多既,灼一灼爽口嫩滑,太耐會又乾又鞋架。竹笙索湯高手,特濃胡椒味,食唔停口。生菜併皇帝菜,我唔食皇帝菜呢,陣味頂唔住,但朋友仔勁鍾意囉。依家免強食到,試下試下咁,就為有辣椒豉油蓋過左少少味道。生菜新鮮,食落都甜美爽口,係有少少生鏽啫。其實今晚仲有菠菜、油麥菜、通菜、西洋菜選擇,不過我係食肉獸麻。魚腐一份,每次都係膽,外皮香、裡面魚肉嫩滑多汁,必食 ﹗但今晚好似差左啲咁,口感硬實,味道仲咸左少少,轉左供應商?

指天椒豉油
胡椒咸菜豬肚雞煲
胡椒咸菜豬肚雞煲
手切本地牛肉細
金菇、雞子、豬潤、竹笙
魚腐
2012-05-05
  • 胡椒咸菜豬肚雞煲
2015-01-24 485 浏览
奇味雞煲中辣一隻雞,有大、中、小同唔辣選擇,可以叫一隻或半隻雞,價錢差幾十蚊乍。中辣已經可以令我食到流汗,雞屬迷你走地雞,兩個人要食一隻先夠。老闆炒好煲雞就放上電磁爐炆,要好有耐性等多十五廿十分鐘,因為醬汁仲未滲入雞肉之中。如果一開波就食,雞肉無味道 ﹗大量香菜、香料、辣椒、芹菜、乾蔥、等等,炒得勁香 ﹗雞肉皮脆肉嫩,辣度十足,好味道 ﹗依家仲演化到自助炒炒炒 ﹗好似之前好興既日式自助鐵板炒粉麵咁 ﹗見有啲食客會 order 烏冬、即食麵同奇味雞一齊炒,又會叫豬潤同奇味雞同炒,變左啫啫奇味雞 ﹗用肥牛、雞子,都可以 ﹗各施各法,同樣好味出色 ﹗食完雞就可以加上湯打邊爐,不過湯底變得好淡,打邊爐都係用返胡椒雞煲最好食 ﹗美國桶蠔,都估到佢係細桶,只得四舊,食桶蠔我比較喜歡食熟一點,咬落結實彈牙出晒煙又勁 juicy,蠔味特別香濃。帶子位同裙邊都太硬,一向都唔食佢,剩係食肥美蠔肉。墨魚滑,睇到白雪雪都知佢加左大量粉啦,食落似食緊麵粉,不鮮不彈不滑 ﹗硬實既口感,唔會再叫,無下次。魚腐,最好味始終係佢 ﹗外味香,嚥嚥靭靭,裡面滑又充滿水份,又索晒啲湯汁,好好味 ﹗必食之選。牛頸脊,但 menu 上係顯示本地手切牛肉,並無標明係牛頸脊喎。雖然今次係偏瘦既牛頸脊,不過牛肉味濃,肉汁豐富。因為唔夠肥美,所以唔夠滑囉。薄切口感差一大折,無趙口。總括黎講都滿意,算幾好味。細份有十多塊,六十幾蚊,合理。生菜,最緊要鮮甜爽嫩又多汁,合格。黃帝菜,依家開始食到黃帝菜陣味喇,可以辣味濃既關係啦,味道非常夾,好好食。

奇味雞煲中辣一隻雞
美國桶蠔、墨魚滑、魚腐
牛頸脊
生菜、黃帝菜
2012-04-09
  • 黃帝菜
  • 牛頸脊
  • 奇味雞煲
2015-01-24 444 浏览
居然越食越旺,越來越多 fans ﹗暫時係大埔唯一一間胡椒雞煲,晚晚都滿座,以前絕對未試過架 ﹗仲有好多人等位,真誇張 ﹗所以依家晏晝同晚巿都唔做米線、唔做台式飲品喇,淨做火鍋夠賺。唔知遲啲會唔會又轉呢?祝生意興隆 ﹗奇味雞半隻中辣,第二次食,雖然我勁愛食辣,不過係依度我鍾意食胡椒雞多啲。奇味雞有點似麻辣雞煲,只係無左花椒八角,放入大量香料、味菜同辣椒炒香,香氣撲鼻嗆喉 ﹗今次比起我第一次好食好多,雞件 size 剛好,肉質嫩滑,雞皮炒得香口,勁辣而不麻,好味道 ﹗唔會好似第一次斬到雞件一粒粒咁細,搞到又乾又鞋,依家有改進,可以添食 ﹗雞仔半隻太少喇,以後都要叫一隻先夠兩個人食啊。高湯奇味雞湯底,食晒奇味雞後,就可以落高湯打邊爐喇,辣湯底,正呀 ﹗當然已經淡左好多啦。手切本地牛肉,menu 上只係寫牛肉,但老闆話其實係牛頸脊黎架 ﹗我打邊爐去買牛肉的話,牛頸脊係首選,因為如果好采夠肥美的話,牛味超濃,質埋滑而有咬口,正到不得了架 ﹗翠榮既牛頸脊都唔差,再肥啲就更好。牛味香濃,肉汁豐富,口感嫩滑有趙口,我覺得稍為薄左啲,切厚少少的話,口感會更好。依家發覺兩個人叫碟細都唔多夠食,以後要叫大碟先得,肥梗喇,哈哈。魚腐,試過幾次經驗後,發現最好食既居然係魚腐,啲丸全部都唔掂,好鬼粉,無鮮味又硬實。魚腐外皮香口,索埋湯汁更加好味 ﹗魚肉鮮嫩滑溜,真係好好食。竹笙、蘿蔔、雞子都係大路野,無問題。西洋菜,高纖爽口鮮嫩,味道甜美。無咩菜揀,唐蒿同皇帝菜我都唔食既,得返生菜同西洋菜乍。西洋菜味道非常濃又嗆,成煲都變左西洋菜湯嚕。

奇味雞半隻中辣
高湯奇味雞湯底
魚腐
西洋菜
2012-03-15
  • 西洋菜
2015-01-16 463 浏览
其實黎依度大多得我同朋友仔兩個人,今晚特別地小雲同畢比一齊食,共四個,隨意畫幾樣野,唔知佢地想食咩。因為翠榮主打食雞煲,所以生料不太多選擇,亦機乎無海鮮,不過可以自己帶食物打邊爐,但會收加工費。咸菜胡椒豬肚雞煲一隻,平時得我同朋友仔兩個都食一隻,依家四個都只係叫一隻,唔夠先再加雞啦 ﹗因小雲同畢比都唔食得辣,唔洗考慮奇味雞煲,奇味雞唔辣唔好食。美國桶蠔,切忌太過巨形,3 吋左右已經夠晒肥美喇 ﹗太巨形難熟、口感較實,而裙邊同帶子位老到有渣食唔到呢。依碟 size 就夠晒標準喇,剛剛好。食美國桶蠔我鍾意約 8 到 9 成熟,比起 5 成熟更芳香更彈牙。正呀,味濃、鮮味、creamy 又多汁,好滿意 ﹗白牛柏葉,切到好幼喎,得唔得架?烚一烚,又鮮又爽,都幾好,不過大舊返少少個口感會更好。自家製鮮腐,好好味 ﹗今次硬左少少又乾左少少,有點失手喎,每次都必食架,依家一次比一次差。竹笙,打邊爐必備,健康有益,索湯一流。雞子,有鮮雞子就好啦,香濃帶蛋味架,火雞子都要食住先,止下渴麻。豬潤、白蘿蔔、貢丸、芝心丸,大路野無咩特別。腐竹?﹗勁搞笑,成塊咁上囉,係咪為左烚熟方便夾呢?金菇,連根上好核突呀 ﹗問老闆娘借鉸剪,點知佢話幫我去廚房切左去喎。我都明白成棵上睇落係大碟少少,但係咁污糟又有漬點食得呀,我係屋企一向都會切走約三份一架,因為近根位置都又鞋又乾。食落都清甜爽口,無問題啦。手切本地牛肉,必食推介,新鮮多汁,原汁原味無添加,濃郁牛味,very good ﹗今日 lunch 係旺角生龍食左個受氣麵,依家要補數食好野 ﹗打邊爐係我至愛 ﹗打邊爐一定要有指天椒豉油呀 ﹗翠榮只有指天椒供應,無其他囉 ﹗如果加埋生蒜炸蒜就更香口。

美國桶蠔
白牛柏葉、自家製魚腐、竹笙、豬潤、白蘿蔔、貢丸、芝心丸
2012-06-23
  • 咸菜胡椒豬肚雞煲
2015-01-10 232 浏览
胡椒豬肚雞煲半隻,唔食咁多肉,食多點菜喇 ﹗到現時唯止每次都係胡椒豬肚雞,其實想試啤酒鴨煲,但要早兩日訂呢。朋友仔又唔食豬肚,益晒我 啦,不過真係好多。豬肚用酒醃過,有淡淡酒香,可僻左苦味又另肉質更嫩,好食。雞肉嫩滑無比,索左胡椒既香味更加好食 ﹗牛丸,唔記得左唔好食架添,只係一棵棵的粉丸,無正常牛丸既口感同味道。金菇、枝竹同貢丸都無問題,食得過。魚腐最好味,將鯪魚肉釀入腐皮裡面,外皮又香又嚥韌,裡面嫩滑多汁,好好食。鯪魚滑,好奇怪,點解唔同我地係屋企食開架呢?依隻腍好多,完全無膠無彈牙感覺,滑就非常滑喇,係咪落左蛋白呢?而且魚腥味較濃,食唔到有麻油或胡椒粉味,不過我覺得幾好食喎。手切本地牛肉,阿姐話係牛頸脊黎架喎,梗係即刻要啦 ﹗兩個人要細碟都夠食,唔好貪心。好好味,鮮嫩多汁,牛味濃郁,只係太薄令口感差左少少。唔知係咪睇到我早前係 openrice 狠批恐怖肥牛,所以依家多左安格斯同牛頸脊選擇呢?

鯪魚滑
2014-03-07
手切牛頸脊
胡椒豬肚雞煲大辣,又黎 ﹗原本諗住搭車入大尾篤食飯,但又想早啲返屋企休息,所以決定食個雞煲就歸家,點知都要食到十點半囉,失晒預算,睏死我咩。order 半隻雞,想叫多幾款野食,所以唔食一隻喇。胡椒湯底香濃味美,真係飲一兩碗都唔夠喉呀 ﹗雖然特濃胡糊會有點頸渴。雞肉肥瘦適中,胡椒味芳香,嫩滑非常,好味道 ﹗搶呀 ﹗咸菜同豬肚一樣好好食。鱈魚豆腐,星形好可愛,最好烚到完全發脹先食,裡面會充滿濃郁既湯汁,少少彈牙、少少嫩滑,味道又香,好味 ﹗魚腐,除左雞外,佢係最好食既火鍋料喇 ﹗外層軟棉棉,裡面彈牙滑溜,又得意又好食 ﹗雞子,雖然只係雪藏火雞子,但外皮脆,內裡軟棉棉,充滿熱騰騰既肉汁,滲透胡椒味道,完全唔會腥,美味非常。枝竹同竹笙,索盡湯汁,簡單好味。生菜,寂寞地掉係枱角,哈哈 ﹗無法啦,要放到最尾先食,我一食菜就飽架喇。新鮮爽甜,無咩特別,同樣索晒胡椒湯,正呀。黑椒牛丸,有點硬實,麻麻地,不叫也罷。手切牛頸脊,新出品,以前只有驚嚇本地肥牛供應,凍肉舖最平既美國肥牛。唔知老闆係咪睇過之前既食評呢?依家多左幾款牛揀,而且生料種類都多左喎。立即試一試先,拖一拖粉紅色,口感夠嫩滑,仲有淡淡牛味,都唔錯。不過質地、顏色及味道有點古怪,烚熟後過份淺色、過腍、除牛味外仲有其他味道,感覺不太妥當,唔係 100% 天然啊 ﹗醃過乸過喎。新鮮牛肉唔洗加工咪仲好食,最緊要夠油脂夠肥美,牛味自然會香濃啦。

胡椒豬肚雞煲大辣
鱈魚豆腐、魚腐、雞子、枝竹、竹笙
生菜、黑椒牛丸
2011-12-14
2014-12-23 350 浏览
好耐無黎喇,轉眼又過兩個月,連續幫襯左八妹雞煲幾次,都係覺得翠榮好食好多。裝修左喎,拆左個水吧,舖面大左可以放多張枱,米線同台式飲品完全無做咯。原計劃係去深水埗一探新假期本雜誌講既全城第一既麻辣雞煲,兩三個星期前已約朋友們,但最後都因反應冷淡而夭折,無 mood,返翠榮算喇 ﹗翠榮既指天椒免費架,但八妹就到收 HKD10 蚊,不過蔥同蒜蓉都無得提供。美國桶蠔,依個 size 最好,有 6 隻,之前比巨形既得 4 隻,太大唔好食呢。我較鍾意烚耐少少,口感更結實,蠔味更濃郁,咬落 Juicy 又多汁,正呀 ﹗手切地牛肉,即牛頸脊,今日瘦左少少呢,所以唔夠甜囉,都好食既。滑溜豬紅、爽甜金菇、香口魚腐、索味枝竹、肥美午餐肉,滿意滿意。已 order 左一隻半雞,所以隨意 order 少少野算喇,怕食唔晒又浪費。奇味雞煲一隻中辣,睇黎今晚老闆似乎太忙喇,雞件炒得比平時乾,又燶又鞋,忙都要質數架麻。整舊雞先,辣辣辣!一額汗!今次中辣比平時勁喎,好鬼刺激,可能因為比平時煮得耐,辣椒更加出味。奇味雞煲半隻中辣,剛才食完一隻雞都唔夠喉,要叫多半隻先夠食呢 ﹗倒埋落去一齊炒,加多份半香料香菜,正呀 ﹗但跟剛才一樣,雞件太乾喇又燶燶地,老闆今日心情唔好呀?味道合格。

指天椒
豬紅、金菇、魚腐、枝竹、午餐肉
手切地牛肉
2012-12-15
2014-12-23 271 浏览
一別 11 個多月,老闆娘仲認得我喎,環境無咩變,不過食客顯然少左好多,無辦法啦,依家大埔開多左好多問雞煲,又開左好多新餐廳,競爭非常激烈呢 ﹗我都要等枱,第二張。朋友仔仲未到,咁耐無黎硑究下個 menu 先,似乎無變過噃。奇味雞煲一隻中辣,今日好辣喎,搞到我不停颷汗,抺過不停 ﹗係咪近來我晚晚飲醉所以抗辣性弱左?定係依家比以前辣左呢?好鬼刺激,雞肉嫩滑帶肉汁,多種香料既味道加上辣椒、指天椒、花椒,辣到好 high 啊 ﹗奇味雞炒烏冬中辣,老闆娘就醒目地問我要邊隻烏冬,我要可以即炒普通嗰隻得喇,如果用贊岐烏冬,又要攞去烚左先呢。雖然噹噹只係平價烏冬,但配上奇味麻辣都非常好味,所有辣味滲入每條烏冬,比剛才既雞更辣,不過越辣越想食,好美味呀 ﹗不停抺汗又不停食囉。朋友仔頂得住啲雞,但頂唔住烏冬,食左幾條要放棄喇。最後所有烏冬由我一手包辦,雖然好辣,但好好味呢 ﹗以前我地仲會炒埋肥牛同豬潤,味道更香更濃添呀 ﹗極地辣烏冬就食完喇,體肉溫度颷升,堅要杯冰凍可樂降溫呀 ﹗手切本地牛肉,今晚碟牛怪怪地咁,太腍喇,少了點咬口,牛味還可以啦,但有點偏瘦,甜味不足,不過不失啦。黑豚腩片,我好似未試過喎,之前試過係超市買黎打邊爐,烚完之後居然有脆口架。不過依幾片又唔會喎,睇佢貌似五花腩,但食落完全唔好膩,豬肉味特濃,口感棉滑帶點嚥韌,好好食 ﹗香芋包心丸,我唔食芋頭架呢,朋友仔話似麥當奴個香芋批喎。薯仔,我一向對用黎打邊爐麻麻也,平時我都唔多食薯仔,點都試一舊啦,味道還可以啦,似乎炸過既薯仔打邊爐比較好食。蘿蔔片,一般啦,都唔夠甜,有少少渣添。魚腐,堅係越黎越差,今次好咸呢,咬開裡面仲空洞洞的。枝竹,大路野,無意見。

奇味雞炒烏冬中辣
奇味雞炒烏冬中辣
可樂
黑豚腩片
香芋包心丸,薯仔,蘿蔔片,魚腐,枝竹
2014-11-21
2014-11-26 191 浏览
胡椒豬肚雞煲一隻,胡椒係用鮮白胡椒粒磨粉而成,特別香濃鮮味,一樽樽胡椒粉既味道同佢天淵之別架。雞肉嫩滑多汁,滲滿胡椒香味,大滾浸熱既雞肉特別嫩滑多汁,超美味 ﹗千奇唔好煮過龍呀。胡椒功效驅寒去濕又暖胃,飲完好舒服滿足 ﹗今晚 table for 8 聚餐,有朋友仔唔食辣,所以一煲辣雞一煲胡椒雞,只有我同朋友係常客,其餘都係第一次黎架乍 ﹗因為我誠意推介囉。奇味雞煲一隻中辣,由年幾兩年前翠榮冷冷清清得小貓三四隻,食到依家晚晚爆場人頭擁擁 ﹗老闆話係佢原創既奇味雞煲,果然有點實力 ﹗大量香料、乾蔥頭、洋蔥、芹菜、青蔥、花椒、指天椒、芫茜、等等,味道豐富多層次,香辣帶麻好鬼正 ﹗雞件入味又嫩滑,皮香肉嫩。今次我地食晒雞後,再放烏冬同豬潤即炒黎食。奇味豬潤炒烏冬,索盡所有精華,實在太美味喇 ﹗已相約下次挑戰大辣既 level,我層經挑戰過,非常刺激、全身冒汗、頭頂出煙、舌頭麻痺、咀脣發脹。辣唔死既,但感覺超正呀 ﹗暈暈地,哈哈。手切本地牛肉,翠榮用既係牛頸脊。新鮮無比,牛味濃郁而滑溜有趙口,無經過任何人工處理或調味,灼灼高質鮮牛已經好好食喇 ﹗必食 ﹗仲 order 左美國桶蠔、雞子、竹笙、魚腐、金菇、唐生菜、鮮腐竹,但食野最緊要,食左先講 ﹗搶呀 ﹗唔得閒影相喇 ﹗今次仲自己帶左花蛤公皇黎添,HKD56 蚊斤,加餸加餸,勁鮮甜肥美呀 ﹗

胡椒豬肚雞煲一隻
2012-08-19