餐厅: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
资讯:

2024-04-04 136 浏览
蟹仙海鮮蒸碢大公館 銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓/尊貴海鮮套餐 $449/已經食過呢間舖頭好多次,海鮮每日新鮮到香港!而且套餐入面嘅海鮮都來自唔同嘅地方,係最當造同最靚,特別好味。食海鮮追記蒸到過晒龍,有專人會幫你計時,保證蒸得啱啱好呢個餐有八種海鮮,包括野生膏仔蟹、台灣花尾龍躉片, 九孔鮑魚、澳洲青年龍蝦同韓國珍珠蠔等。以上呢幾種都超級推介,隻蟹勁多膏,啖啖都係膏,鹹香十足,龍蝦舊肉好大嚿,爽口彈牙,珍珠蠔充滿海水同埋蠔味
蟹仙海鮮蒸碢大公館
尊貴海鮮套餐 $449

2024-04-04 109 浏览
#銅鑼灣美食 #小蓮星呑食銅鑼灣🔻 蟹仙海鮮蒸碢大公館銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓/🩵尊貴海鮮套餐 $449/🧃台灣花尾龍躉片、野生膏仔蟹龍躉片非常鮮嫩,肉質好滑,野生膏仔蟹蟹魚其名,真係超多膏,鹹香鮮甜。/🧃澳洲青年龍蝦龍蝦大大隻,一撩就成條肉出晒嚟,啖啖肉,彈牙鮮甜/🧃台灣九孔鮑魚平時冇覺得鮑魚特別好食,但係呢個清蒸完竟然唔使點豉油,都非常鮮甜,同埋好彈牙/🧃有機蔬菜籃&粥蔬菜鮮甜,煲粥吸晒海鮮精華,加埋菜甫鹹香鮮甜/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn#foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger#foodlover #foodphotography #hkig
#銅鑼灣美食 #小蓮星呑食銅鑼灣
🔻 蟹仙海鮮蒸碢大公館
🩵尊貴海鮮套餐 $449

🧃台灣花尾龍躉片、野生膏仔蟹

🧃澳洲青年龍蝦
龍蝦大大隻,一撩就成條肉出晒嚟,啖啖肉,彈牙鮮甜

🧃台灣九孔鮑魚
🧃有機蔬菜籃&粥
蔬菜鮮甜,煲粥吸晒海鮮精華,加埋菜甫鹹香鮮甜

2024-03-27 71 浏览
喺銅鑼灣蟹仙海鮮蒸碢大公館嘅體驗真係一次難忘嘅味覺盛宴。由專人服務嘅尊貴海鮮套餐,每一樣海鮮都係精心挑選,新鮮度同質素都一流👍🏻首先,台灣龍躉片嘅味道鮮美,肉質彈牙😽而野生琵琶龍蝦更加唔使講,咬落去嘅時候,肉質嘅鮮甜同那份獨特嘅口感,真係令人回味無窮。台灣九孔鮑魚嘅烹調就保留咗佢嘅原汁原味,每一啖都感受到鮑魚嘅豐富層次。火西洋野生青口同加拿大野生海虎蝦都係👍🏻煮得恰到好處,保留咗海鮮嘅鮮味。韓國斧山珍珠蠔同紐西蘭刀貝蚌都係好新鮮🫶🏻如果你鍾意海鮮,想嘗試各種不同嘅海鮮,蟹仙絕對係你嘅首選。從服務到食物質素,都係五星級嘅享受。下次再去銅鑼灣,一定會再食😚😚蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓

韓國斧山珍珠蠔同紐西蘭刀貝蚌都係好新鮮🫶🏻

銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓
之前食過佢哋嘅尖沙咀分店,今次去咗銅鑼灣分店食❤️ 我哋叫咗尊貴海鮮套餐 分別有蟹、蠔、琵琶龍蝦、鮑魚、大蝦、龍躉片、扇貝、青口等等嘅海鮮食😍餐廳會有專人幫你蒸埋海鮮計好時 咁所以啲海鮮係會啱啱好 唔會過熟😳所有海鮮都好新鮮,基本上係唔使點樣去點豉油,因為本身海鮮都已經好鮮甜 完全食得出係上乘嘅食材☺️我特別鍾意鮑魚同埋蟹😋😋😋鮑魚真係爽滑彈牙😋蟹籽肉質鮮嫩 蟹膏勁香❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥食到最後重會有個粥 海鮮嘅精華全部落晒個粥入面,所以個粥係好好味🤤總括嚟講如果想食海鮮 呢間真係一個好好嘅選擇✨除咗食材高質之外,餐廳店員嘅服務態度仲非常友善😚 蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣) 📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓

📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地舖至1樓
2024-03-17 79 浏览
記得好耐之前幫襯過佢尖沙咀間分店,發現原來佢銅鑼灣都有舖頭,一於試埋!試咗佢$449嘅尊貴海鮮套餐,性價比其高,推介推介👍👍最正嘅係嘅野生膏仔蟹,啲蟹膏多到你唔信,非常鮮甜,我呢啲最怕食蟹嘅都食到停唔到❤️韓國釜山珍珠蠔,唔好以為佢好似珍珠咁細粒,大大隻,好鮮味,一啲海水味都冇🤩仲有龍蝦啊🤩🤩龍蝦肉好嫩滑,好爽口❤️其實最精華嘅就當然係最尾既粥底啦,所有海鮮嘅精華最尾全部集中喺煲粥裏邊,再加埋蔥蒜菜鋪,冇其他味搶風頭,因為靠嘅嘅係鮮味🙌🏻👍👍👍

試咗佢$449嘅尊貴海鮮套餐,性價比其高,推介推介👍👍

仲有龍蝦啊🤩🤩龍蝦肉好嫩滑,好爽口❤️

海鮮清蒸最能夠食得出新唔新鮮,又可以食到海鮮原有嘅鮮味。睇吓呢到嘅海鮮啱唔啱呀媽胃口先🤭🔸尊貴海鮮套餐🦞🦀🦐 $449今次揀呢個套餐,部分自選嘅配搭可二選一,但我哋交俾店員幫我哋揀當日嘅是日靚海鮮,店員果然無介紹錯😋🔸菲律賓奄仔蟹🦀❗️重點推介一❗呢隻爆膏奄仔蟹🤩 金黃嘅蟹膏加埋實淨蟹肉無得頂😍奄仔蟹同龍蝦都超多膏🤤🔸澳洲青年龍蝦🦞‼️重點推介二‼️就係超juicy彈牙嘅龍蝦😍 睇相都見到肉汁豐富,咬落仲好彈牙鮮嫩🤤🔸加拿大野生海蝦🦐海蝦大隻鮮甜又爽口,特別係蝦頭啲膏🤤🔸台灣九孔鮑、韓國斧山珍珠蠔🦪鮑魚好新鮮蒸得啱啱好唔韌,珍珠蠔肉飽滿又鮮甜。得到鮑魚波板糖一枝😂🍭🔸台灣花尾龍躉片🐟龍躉片蒸得唔嚡,店員控制蒸嘅時間掌握得好好👍🏻🔸蟹皇大元貝🔸野生青口、刀貝蚌食晒咁多款海鮮後就上蔬菜籃🥬,果然細心有均衡飲食🤭粥底一直吸收緊蒸海鮮嘅鮮味,食到最後先係精粹!🍲🔸椰汁燉雪燕 $138食到飽飽?仲未完🤭 店員溫馨提示,如果用轉數快或現金埋單,會送價值$138嘅椰汁燉雪燕。甜品係另一個胃更係食埋佢🤣 食完熱辣辣嘅蒸氣鍋,食返碗凍嘅椰汁燉雪燕好舒服,唔會太甜啱晒口味😋環境有梳化座,唔會好迫可以慢慢食。基
🔸尊貴海鮮套餐🦞🦀🦐 $449
🔸菲律賓奄仔蟹🦀
奄仔蟹同龍蝦都超多膏🤤
🔸澳洲青年龍蝦🦞
🔸加拿大野生海蝦🦐
海蝦大隻鮮甜又爽口,特別係蝦頭啲膏🤤
🔸台灣九孔鮑、韓國斧山珍珠蠔🦪
鮑魚好新鮮蒸得啱啱好唔韌,珍珠蠔肉飽滿又鮮甜。
得到鮑魚波板糖一枝😂🍭
🔸台灣花尾龍躉片🐟
龍躉片蒸得唔嚡,店員控制蒸嘅時間掌握得好好👍🏻
🔸蟹皇大元貝
🔸野生青口、刀貝蚌
食晒咁多款海鮮後就上蔬菜籃🥬,果然細心有均衡飲食🤭
粥底一直吸收緊蒸海鮮嘅鮮味,食到最後先係精粹!🍲
🔸椰汁燉雪燕 $138
環境有梳化座,唔會好迫可以慢慢食。
基本上蒸海鮮嘅過程全由店員主理,完全唔需要擔心控制時間火候嘅問題,負責坐響到食就足夠🤭 店員親切又有禮貌,服務真係值得一讚😊👍🏻 連呀媽都話正😆 下次想輕鬆食海鮮,都會嚟蟹仙😋

🐾貓奴足跡🐾
🌐蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓
2024-03-04
  • 澳洲青年龍蝦
  • 尊貴海鮮套餐
  • 罕有大黃奄蟹
2023-12-27 151 浏览
今日收工去咗銅鑼灣一間好多人排隊嘅海鮮餐廳食海鮮蒸氣火鍋"蟹仙海鮮蒸碢大公館 Crab Fairy "🦀🦀主打海鮮直銷嘅佢地, 火鍋真係好特別同好好味, 一定會再番黎食多次😎眾所就知, 海鮮火鍋係用蒸氣將海鮮嘅鮮味封鎖喺食材內,令味道更加濃郁。而且蒸氣火鍋令食材保持鮮嫩彈牙嘅口感而呢間餐廳呢,就絕對將呢件事做到極致⭐⭐介紹下我食咗嘅海鮮。首先有蒸大紅蝦,大紅蝦鮮🦐🦐甜彈牙,好滋味。荷蘭青口鮮美多汁,令人垂涎欲滴。蒜溶蒸花甲大蜆,花甲大蜆鮮嫩多汁,蒜味香濃,好開胃。蒸青蟹肉質鮮美,蟹黃濃郁,真係好好味。最後嘅琵琶蝦更是驚艷,肉質鮮甜,口感優美。🦀🦀🦐最後嘅重頭戲當然係最後嘅粥底,索哂所有海鮮嘅鮮味,非常清感香滑餐廳裝潢有格調,營造出舒適嘅氛圍。加上播放著舒服嘅音樂,真係令用餐更加愉快。而且餐廳嘅職員服務態度真係好好,好貼心。佢哋會細心解釋每一樣菜式,令我更加了解同享受每一口美食。佢哋嘅服務真係好友善同有禮貌。🥰總括而言,呢間 "蟹仙海鮮蒸碢大公館 Crab Fairy " 海鮮蒸氣火鍋真係令人印象深刻。唔止食材新鮮、肉質彈牙,環境優美,服務態度亦好好。我真係好滿意呢次嘅用餐體驗,而且好期
今日收工去咗銅鑼灣一間好多人排隊嘅海鮮餐廳食海鮮蒸氣火鍋
"蟹仙海鮮蒸碢大公館 Crab Fairy "🦀🦀

而呢間餐廳呢,就絕對將呢件事做到極致⭐⭐
介紹下我食咗嘅海鮮。首先有蒸大紅蝦,大紅蝦鮮🦐🦐

總括而言,呢間 "蟹仙海鮮蒸碢大公館 Crab Fairy " 海鮮蒸氣火鍋真係令人印象深刻。唔止食材新鮮、肉質彈牙,環境優美,服務態度亦好好。我真係好滿意呢次嘅用餐體驗,而且好期待下次再嚟呢度😜😜
2023-12-23 275 浏览
叫咗佢哋最基本嘅餐, 有龍蝦, 鮑魚, 貝殼類, 有蝦, 有蟹, 聽落好豐富, 但份量 . . . . .龍蝦係龍蝦仔半隻(每位)鮑魚,貝殼類每位只有一隻 ( 有咩貝殼類可以睇佢個menu, 計埋鮑魚都係得四款)膏仔蟹每位半隻太平洋饅頭蟹每位半隻 ( 完全冇肉, 得少少膏, 個店員同我話食佢個鲜味, 一啲肉都冇 ,我都唔知點樣食到佢鮮味).海鮮質素一般般, 份量完全唔夠, 同太子某一間 食同類型嘅蒸海鮮, 完全冇得比。 佢有節日前夕或公眾假期收費。 綜合食物質素份量同價錢, 完全唔合格,

龍蝦係龍蝦仔半隻(每位)
膏仔蟹每位半隻

2023-12-19 96 浏览
天氣開始涼,去食蒸鍋就啱晒。今日去到銅鑼灣蟹仙海鮮蒸氣鍋,老闆做海鮮批發,海鮮靚絕。環境非常闊落,座位舒適。多款套餐非常抵食。醬料盤非常精緻。主角海鮮上場,非常新鮮。全程有店員負責,服務周到。韓國斧山珍珠蠔,海水味重,味道鮮甜。加拿大野生大赤蝦,新鮮爽口,入口彈牙,味道鮮甜。台灣九孔鮑魚,大隻厚肉,口感十足,鮮甜多汁。黃金翡翠螺,肉厚肥實,螺味重,彈牙有口感。大西洋野生青口,啖啖肉,鮮甜美味。紐西蘭月亮貝,散發著新鮮海帶香氣,帶淡淡海洋味。第二盤海鮮更加精彩。澳洲青年龍蝦,非常大隻,啖啖肉,好多膏。太平洋饅頭蟹,非常新鮮,肉質結實,蟹膏濃郁。野生膏仔蟹,罕有大隻,肉質結實,肉多鮮甜。有機蔬菜籃,有粟米、娃娃菜同唐生菜,蔬菜新鮮翠綠。粥充滿海鮮精華,鮮味十足。最後附送滋潤椰汁燉雪燕,非常完美。
天氣開始涼,去食蒸鍋就啱晒。
今日去到銅鑼灣蟹仙海鮮蒸氣鍋,老闆做海鮮批發,海鮮靚絕。
環境非常闊落,座位舒適。
多款套餐非常抵食。
醬料盤非常精緻。
主角海鮮上場,非常新鮮。
全程有店員負責,服務周到。
韓國斧山珍珠蠔,海水味重,味道鮮甜。
加拿大野生大赤蝦,新鮮爽口,入口彈牙,味道鮮甜。
台灣九孔鮑魚,大隻厚肉,口感十足,鮮甜多汁。
黃金翡翠螺,肉厚肥實,螺味重,彈牙有口感。
大西洋野生青口,啖啖肉,鮮甜美味。
紐西蘭月亮貝,散發著新鮮海帶香氣,帶淡淡海洋味。
第二盤海鮮更加精彩。
澳洲青年龍蝦,非常大隻,啖啖肉,好多膏。
太平洋饅頭蟹,非常新鮮,肉質結實,蟹膏濃郁。
野生膏仔蟹,罕有大隻,肉質結實,肉多鮮甜。
有機蔬菜籃,有粟米、娃娃菜同唐生菜,蔬菜新鮮翠綠。
粥充滿海鮮精華,鮮味十足。
最後附送滋潤椰汁燉雪燕,非常完美。
2023-12-19 77 浏览
朋友話帶我去食海鮮,每款海鮮仲係本身做海鮮出生意老闆精心挑選,所以海鮮非常有質素。餐廳位於謝斐道,鄰近地鐵站。餐廳主打海鮮套餐,以人頭計算。海洋上場,有台灣九孔鮑魚,加拿大野生大赤蝦,大西洋野生青口,紐西蘭月亮貝,黃金翡翠螺,韓國斧山珍珠蠔。過程由店員協助,蒸煮倒數設計時器,不會蒸過龍。韓國斧山珍珠蠔鮮味濃郁,清甜爽口。加拿大野生大赤蝦蝦大大隻,鮮甜爽口。黃金翡翠螺肉厚肥實,肉質彈牙有嚼勁。台灣九孔鮑魚口感紮實,營養豐富。大西洋野生青口肉細質挺,鮮甜多汁,海水味濃。紐西蘭月亮貝鮮肉圓滿鮮 - 帶有極鮮咸香味。之後再上,太平洋饅頭蟹,澳洲青年龍蝦,野生膏仔蟹,店員提醒海鮮唔洗加味加調味。澳洲青年龍蝦龍蝦鮮味,肉爽彈牙。太平洋饅頭蟹爆曬膏,蟹膏味濃,鮮味突出。野生膏仔蟹蟹肉鮮甜,味道濃郁。有機蔬菜籃清蒸蔬菜,原汁原味,健康有益。粥底加上蔥、莞茜、甜菜莆,非常鮮甜。椰汁燉雪燕最後送上甜品,非常滋潤。
餐廳位於謝斐道,鄰近地鐵站。
餐廳主打海鮮套餐,以人頭計算。
過程由店員協助,蒸煮倒數設計時器,不會蒸過龍。
韓國斧山珍珠蠔
鮮味濃郁,清甜爽口。
加拿大野生大赤蝦
蝦大大隻,鮮甜爽口。
黃金翡翠螺
肉厚肥實,肉質彈牙有嚼勁。
台灣九孔鮑魚
口感紮實,營養豐富。
大西洋野生青口
肉細質挺,鮮甜多汁,海水味濃。
紐西蘭月亮貝鮮
肉圓滿鮮 - 帶有極鮮咸香味。
澳洲青年龍蝦
龍蝦鮮味,肉爽彈牙。
太平洋饅頭蟹
爆曬膏,蟹膏味濃,鮮味突出。
野生膏仔蟹
蟹肉鮮甜,味道濃郁。
有機蔬菜籃
清蒸蔬菜,原汁原味,健康有益。
粥底加上蔥、莞茜、甜菜莆,非常鮮甜。
椰汁燉雪燕
最後送上甜品,非常滋潤。
2023-12-17 62 浏览
第一次海鮮蒸鍋,就獻咗俾呢間餐廳,老闆係做海鮮批發,所以用料非常新鮮,而且海鮮品種都好少會喺坊間搵得到。食嘅時候會有職員幫你蒸同夾俾你,服務周到,而且蒸每一款海鮮之前都會同你介紹吓,成個用餐過程輕鬆愉快😄尊貴海鮮套餐 $4491. 野生膏仔蟹🦀係呢度嘅招牌,就算切開咗都仲識得郁,超級新鮮!2. 太平洋饅頭蟹🦀佢嘅外型好似拳頭咁好得意,佢主要係食蟹膏,所以會比較少肉。3. 野生琵琶龍蝦🦞第一次食呢種龍蝦,啲肉好甜,冇諗過都有咁多橙色膏🤤4. 台灣九孔鮑魚比一般嘅鮑魚細隻,但因為咁而更加有咬勁,爽口彈牙,唔會咬唔開。5. 日本野生大赤蝦🦐蝦頭爆汁爆膏,仲要係橙紅色嘅,而蝦身肉質厚實,一路食一路覺得好幸福🥰6. 大扇貝扇貝嚟講我最鍾意食佢橙色嗰個位,而呢兩隻都超級肥,加分!7. 蘇格蘭蟶子足足有我隻手掌咁大,一粒沙都冇好加分,佢嘅味道清新,口感脆爽,作為前菜非常合適💯8. 黃金翡翠螺🐚輕輕一撩就拎到出嚟,肉質煙韌鮮美,仲帶有淡淡嘅海水味👅9. 韓國斧山珍珠蠔🦪蠔味濃郁,入口即化!10. 有機蔬菜籃🥬估唔到就咁蒸熟佢咩汁都唔點都可以咁好食,果然係新鮮靚菜👍🏻最後仲有粥同甜品,個粥吸收晒海鮮嘅精

尊貴海鮮套餐 $449
1. 野生膏仔蟹🦀
係呢度嘅招牌,就算切開咗都仲識得郁,超級新鮮!

2. 太平洋饅頭蟹🦀
佢嘅外型好似拳頭咁好得意,佢主要係食蟹膏,所以會比較少肉。

3. 野生琵琶龍蝦🦞
第一次食呢種龍蝦,啲肉好甜,冇諗過都有咁多橙色膏🤤

4. 台灣九孔鮑魚

5. 日本野生大赤蝦🦐

6. 大扇貝
扇貝嚟講我最鍾意食佢橙色嗰個位,而呢兩隻都超級肥,加分!

7. 蘇格蘭蟶子

8. 黃金翡翠螺🐚
輕輕一撩就拎到出嚟,肉質煙韌鮮美,仲帶有淡淡嘅海水味👅

9. 韓國斧山珍珠蠔🦪
蠔味濃郁,入口即化!

10. 有機蔬菜籃🥬
估唔到就咁蒸熟佢咩汁都唔點都可以咁好食,果然係新鮮靚菜👍🏻

最後仲有粥同甜品,個粥吸收晒海鮮嘅精華,唔需要落調味料都已經足夠鮮味,而甜品就係椰汁燉雪燕,淡淡嘅味道啱晒我呢啲唔鍾意食太甜嘅人😋
2023-12-17 65 浏览
今天我去了一家位於銅鑼灣的著名海鮮攤位,嘗試了他們的蒸汽火鍋。這家店非常有名,已經有很多連鎖店了,我們這次選擇了他們最經濟實惠的套餐,價格大約是400多港幣。儘管這個套餐價格不高,但是裡面有龍蝦/琵琶蝦,還有他們最受歡迎的小公蟹,蟹很大只,肉質飽滿,蟹黃也非常濃郁。所以這兩個主菜已經讓我們非常滿足了。此外,他們還提供其他海鮮,比如他們很有名的新西蘭青口、扇貝,以及各種貝殼類。最後是他們的湯底,是用粥底做的,整個用餐氛圍非常好,真的物有所值!
2023-12-17 51 浏览
今日約咗兩個海鮮控朋友食海鮮粥底火鍋 朋友介紹呢間蟹仙蒸氣火鍋啲海鮮好新鮮 仲要好特別 唔同其他嘅火鍋店 聽聞係老闆自己直接入貨 當然要嚟試吓啦!地點好近地鐵站 方便就腳 樓高兩層 座位都算闊落 我哋每人都叫咗個海鮮套餐 有9款海鮮+蔬菜同埋個粥底 每款海鮮都有唔同嘅蒸煮時間 店員將海鮮放上蒸鍋 好有耐性地講解每樣嘅原產地同食法 超級讚👍🏻日本赤蝦 台灣九孔鮑魚 饅頭蟹 琵琶龍蝦 菲律賓奄仔蟹 日本珍珠蠔 加拿大馬刀貝 日本元貝全部都好新鮮 食完滿口海水味 好食到不得了 食完蔬菜後 重頭戲嚟啦 咁多海鮮嘅精華滴落啲粥度 配上蔥花同菜脯 唔需要任何調味料 已經好鮮甜 雖然已經好飽 都忍唔住食兩碗 最後店員仲送上每人一碗嘅椰汁碎燕做飯後甜品 超窩心🥰我同兩個朋友食完後都非常滿意 值得推介👍🏻👍🏻
一到冬天無論係屋企或者出去打邊爐次數都比較多,想轉下食海鮮蒸氣火鍋,就相約好朋友一齊食入座後店員會先蒸一蒸餐具非常衛生 餐牌亦有很多套餐選擇,可以按照自己鍾意食的海鮮去選擇套餐,我們點了一個尊貴海鮮套餐!有多款海鮮及蔬菜籃。每樣海鮮都有服務員幫我們放入蒸鍋,完全不用自己動手。 海鮮包括有:鮑魚、大虎蝦、青口,刀貝蚌和生蠔等,鮑魚厚肉彈牙,大虎蝦肉質爽口,其餘海鮮都好新鮮。 龍蝦大大隻,肉質透白清甜,每一啖都蝦味濃郁,蝦頭帶點蟹膏,正! 大黃奄蟹-每隻蟹都一開二,蟹膏多到覆蓋住蟹肉,蒸熟後蟹膏好香濃又啖啖肉,不用任何醬汁原汁原味已經好好食 蔬菜籃裏面全部都係有機蔬菜,新鮮又有益! 最後食返個之前所有海鮮的精華都放落這個粥底,超鮮甜好味 每人都食咗一大碗!

說起蒸海鮮,當年在香港還沒有那麼流行的時候,已經吃過蟹仙,這麼多年屹立不倒,自然有他過人之處 。吃海鮮蒸鍋時一般不加任何腌料,完美地展現海鮮本身的鮮甜,新不新鮮,一吃便知主打野生海鮮,並不是尋常可以在街市買到的品種,店員每次會來負責蒸,每次兩款,時間剛剛好,透露老闆都是從事海鮮行業很多年,所以喜歡搜羅不同國家罕見的海鮮給大家,以我們點的餐$449就可以品嘗到10款海鮮,真的十分划算重點推介 .ᐟ.ᐟ◆ 野生琵琶龍蝦 / 第一次見這種龍蝦,體積和平時波士頓龍蝦差不多,但肉質更鮮甜結實,且膏也鮮甜◆ 菲律賓野生膏蟹 /很久沒吃到膏蟹(最近都是吃大閘蟹)膏的甜美細膩又與大閘蟹的有所不同,由於個頭不小,蟹身內的肉都被我吃光了,超鮮甜,店員姐姐都驚嘆吃得很徹底◆ 蟶子王◆ 台灣花尾龍躉片◆ 台灣九孔鮑魚 / 韓國斧山珍珠蠔◆ 紐西蘭刀貝蚌 / 月亮貝◆ 黃金翡翠螺 / 加拿大野生大赤蝦最後再蒸新鮮蔬菜,及蒸鍋下吸收了所有海鮮精華的粥底,店員還送了甜品椰汁燉雪燕給我們享用,清新又滿足• ───────────────蟹仙海鮮蒸碢大公館 (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈地下至1樓• ───

重點推介 .ᐟ.ᐟ

◆ 蟶子王
◆ 台灣花尾龍躉片

◆ 台灣九孔鮑魚 / 韓國斧山珍珠蠔
◆ 紐西蘭刀貝蚌 / 月亮貝
◆ 黃金翡翠螺 / 加拿大野生大赤蝦

• ───────────────

• ───────────────

#hkfood #hkfoods #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #hongkong #hongkongfood #香港 #香港美食 #吃貨 #銅鑼灣美食推薦 #銅鑼灣美食 #海鮮 #海鮮蒸鍋
___
🥇Follow @eathkgirls