餐厅: 蟹慶
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-12-30 15 浏览
第一次到訪這間專食蟹的專門店松葉蟹肉三文魚籽沙律是今天全蟹宴的序幕新鮮拖羅蓉配以紫菜,油甘魚和赤蝦令人垂涎三尺蟹肉多士夠香脆,滿溢的蟹膏令人心花怒放黑魚子海膽蟹肉蒸蛋很美味,海膽龍的味道配以鮮味的蟹肉原來很夾👍🏻鱈場蟹腳是我的至愛,啖啖肉又鮮味👍🏻毛蟹賣相已💯分,蟹膏是我朋友最欣賞的,我卻喜歡吃蟹肉。蟹肉一絲絲從蟹腳刮出來,非常治癒🥰蟹甲羅燒+脆卜卜的米通,我們都很喜歡鮮味鱼湯足料👍🏻松葉蟹粥也不遜,鮮味的松葉蟹滲在粥內,確實好吃甜品作為全蟹宴的尾聲,錦上添花全蟹盛宴的一晚,實在令人難忘
第一次到訪這間專食蟹的專門店

松葉蟹肉三文魚籽沙律是今天全蟹宴的序幕

新鮮拖羅蓉配以紫菜,油甘魚和赤蝦令人垂涎三尺

蟹肉多士夠香脆,滿溢的蟹膏令人心花怒放

鱈場蟹腳是我的至愛,啖啖肉又鮮味👍🏻

蟹甲羅燒+脆卜卜的米通,我們都很喜歡

鮮味鱼湯足料👍🏻

松葉蟹粥也不遜,鮮味的松葉蟹滲在粥內,確實好吃

甜品作為全蟹宴的尾聲,錦上添花

全蟹盛宴的一晚,實在令人難忘
2023-12-28 732 浏览
今日晚上同女朋友去左銅鑼灣嘅蟹慶食晚餐,我哋叫左特選會席(二人前)。呢個會席真係包羅萬有,有好多款精緻嘅食物,令我好期待!黑魚子海膽蟹肉蒸蛋4.5/5 ⭐️首先係黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,呢個蒸蛋好滑嫩,加埋鱼子同海膽嘅濃郁味道,真係好鮮甜,好滿足既感覺😋。漬物、季節刺身4.3/5 ⭐️漬物同季節刺身都好新鮮,有甜蝦、拖羅、油甘魚,每一件都好新鮮,好味😋。蟹肉三文魚子沙律4.3/5 ⭐️三文魚子沙律有濃郁嘅三文魚子味道,同蟹肉嘅鮮甜完美融合,好開胃,蟹肉份量都好足,唔錯👍🏼蟹肉多士4.5/5 ⭐️蟹肉多士炸得香脆,蟹肉鮮嫩多汁,一啖落肚真係好享受。松葉蟹甲羅燒4.6/5 ⭐️松葉蟹甲羅燒燒得恰到好處,蟹肉鮮美,加埋燒烤嘅香味,令人垂涎欲滴🤤。毛蟹4.8/5 ⭐️毛蟹肉質鮮嫩,蟹味濃郁,加埋滿滿既蟹籽,一啖落肚真係令人滿足,再加埋啲蟹膏一齊食,簡直係頂級體驗😋松葉蟹肉雞炊4.3/5 ⭐️松葉蟹肉雞炊味道濃郁,蟹肉嘅鮮味,加落成碗粥到,好甜😋 仲要成大隻蟹鉗,滿意👍🏼鱈場蟹腳浜燒4.8/5 ⭐️鱈場蟹腳浜燒燒得恰到好處,蟹腳肉質鮮嫩,入口啲蟹肉仲好滑,仲有少少炭燒味,大滿足🤤整體而言,呢個特選會席真係好豐富,係

4.5/5 ⭐️

漬物、季節刺身

蟹肉三文魚子沙律

蟹肉多士
4.5/5 ⭐️
蟹肉多士炸得香脆,蟹肉鮮嫩多汁,一啖落肚真係好享受。

松葉蟹甲羅燒
4.6/5 ⭐️

毛蟹
4.8/5 ⭐️

松葉蟹肉雞炊

鱈場蟹腳浜燒
4.8/5 ⭐️

整體而言,呢個特選會席真係好豐富,係蟹之盛宴。配合上舒適嘅環境,好滿意既一次晚餐體驗。下次如果再去銅鑼灣,又想食蟹,蟹慶絕對係個好選擇。

2023-12-06
  • 蒸毛蟹
  • 浜燒鱈場蟹腳
  • 黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
2023-12-25 37 浏览
之前朋友仔升職已經食過一次,上次感覺大驚喜,今日再黎仲係好正😃Premium Set Course $1988/2位,蟹宴總共十道菜,足料!首先松葉蟹肉三文魚籽沙律,三文魚子好多好吸睛,仲有蟹肉係底,味道清新又夾!前菜仲有蟹肉多士紅酒鵝肝,鵝肝超好食,有淡淡酒香,係第二到未食過,多士夠脆✨季節刺身嘅魚生全部都好大片,三文魚腩好肥美好厚😊再黎有黑魚籽海膽蟹肉蒸蛋,上面有粒粒黑魚子好奢華,海膽夠鮮。筆開蛋內有紫蘇葉和白果,更有咬口。到左我最期待日本時令活毛蟹,蟹好新鮮肉爽,用蒸嘅方法去烹調,食到最鮮味同肉汁,蟹膏大大碗。蟹殼蟹腳一早由師傅剪好,加少少醋已好好食。甲羅燒配多士,蟹膏好深色代表好濃郁,份量多成個蟹蓋都係😝多士同平時唔同用米餅做成,有少少甜。浜燒鱈場蟹腳超大件我超愛,肉質鮮甜飽滿好大件,一推就食到成條蟹肉。蟹腳用炭燒有炭火香。松葉蟹雜炊入面有好大多蟹,好足料好正,比較濃啖啖鮮香。鯛魚海鮮湯冇咩油,剩係得海鮮清清地已經非常好飲。最後甜品有抹茶缺餅同埋啫喱,個餐咁豐富甜品少少哋啱啱好!

蟹殼蟹腳一早由師傅剪好,加少少醋已好好食。

最後甜品有抹茶缺餅同埋啫喱,個餐咁豐富甜品少少哋啱啱好!
2023-12-22 58 浏览
今晚同朋友提早一齊慶祝聖誕節,揀左一間食蟹宴既餐廳,環境裝修充滿住日式風情,一行入門口已經見到水缸養住活蟹,今次叫左聖誕節二人套餐。松子大蝦沙律大蝦口感鮮嫩彈牙,配新鮮沙律菜,沙律汁酸酸地,口感清爽。前菜三點(花螺、海參、蕃茄海葡萄)花螺用咗花雕酒浸,非常香醇,咬落去有嚼勁,海參口感彈牙,蕃茄海葡萄酸酸地,食完前菜好開胃。刺身四點(松葉蟹腳、吞拿魚、拖羅、深海池魚)松葉蟹腳肉質鮮美,質地緊實;吞拿魚同埋拖羅都非常肥美,拖羅入口即化;深海池魚肉質細嫩。時令蟹可以揀凍食或者熱食,我哋揀咗凍食,毛蟹蟹肉份量好多,味道鮮甜,蟹肉同蟹膏分開上,蟹肉上面配咗酸汁啫喱,更加帶出蟹肉嘅鮮美。燒喜知次一夜干魚肉本身紮實,完全冇魚腥味,燒香左之後外層脆爽。蟹肉濃湯素面濃湯質感比較稠,蟹肉鮮美,素面面條口感順滑,配搭健康又好味。蟹肉南瓜湯口感濃稒綿密,甜甜嘅南瓜味同蟹肉嘅鮮味相互融合,入口暖笠笠。甜品是日甜品係芝士蛋糕,口感濕潤,奶香味十足。

松子大蝦沙律
大蝦口感鮮嫩彈牙,配新鮮沙律菜,沙律汁酸酸地,口感清爽。
松子大蝦沙律

前菜三點(花螺、海參、蕃茄海葡萄)
前菜三點

刺身四點(松葉蟹腳、吞拿魚、拖羅、深海池魚)
刺身四點

燒喜知次一夜干
魚肉本身紮實,完全冇魚腥味,燒香左之後外層脆爽。

甜品
是日甜品係芝士蛋糕,口感濕潤,奶香味十足。
前菜三點
刺身四點
甜品
一入到黎充滿蟹嘅裝飾就已經非常期待門口放著大玻璃缸見到好多毛蟹 隻隻都生龍活虎咁仲識郁 好新鮮呀店員服務殷勤 餐廳座位闊落 好舒適嘅一餐.特選會席套餐 $1988/二人前✨松葉蟹肉三文魚籽沙律✨蟹肉多士✨季節刺身3點✨黑魚子海膽蟹肉蒸蛋✨日本時令活蟹✨松葉蟹甲羅燒✨浜燒鱈場蟹✨松葉蟹雜炊✨湯✨甜品每樣料理都可以食用到店裡面嘅蟹非常符合主題同客人嘅期望鮮甜嘅蟹肉配上唔同菜式都好夾最令人印象深刻嘅肯定係日本時令活蟹和浜燒鱈場蟹先食蟹膏滿滿嘅蟹身再食帶少少碳燒香味嘅蟹腳 一流嘅享受😋
一入到黎充滿蟹嘅裝飾就已經非常期待

鮮甜嘅蟹肉配上唔同菜式都好夾
最令人印象深刻嘅肯定係日本時令活蟹和浜燒鱈場蟹
先食蟹膏滿滿嘅蟹身再食帶少少碳燒香味嘅蟹腳 一流嘅享受😋

2023-12-18 31 浏览
唔洗去日本都有蟹宴,真心味道同精緻度不輸日本😝Premium Set Course $1988/2ppl 同日本蟹宴一樣由頭食到尾,總共十道菜,好誇張❤️❤️❤️。松葉蟹肉三文魚籽沙律沙律有好多蟹肉同埋三文魚子,又清新又好味👍🏻蟹肉多士紅酒鵝肝季節刺身魚生全部都好大片,😊好正黑魚籽海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋面頭有海膽、黑魚子和蟹肉,蛋內有紫蘇葉和白果,口感幼滑鮮甜。日本時令活毛蟹🦀🦀🦀蒸毛蟹是這個套餐的其中一道吸睛菜✨✨✨用蒸嘅方法去煮,最能保持鮮味同肉汁,巨型毛蟹放在碟子,蟹膏混以蛋白,淺嚐一口無比的鮮甜。蟹殼蟹腳已經被師傅細心剪好,好方便就食到,蟹味好出加埋水雲醋鮮味更出。甲羅燒配多士蟹蓋中全是濃郁的蟹膏😝仲要好大份,多士用米餅做成,脆得來少少甜味,蟹膏味好香濃,好滋味。浜燒鱈場蟹腳肉質鮮甜飽滿好大件,鮮嫩肉質扎實,經過火炙烘烤,更突出蟹肉鮮味。松葉蟹雜炊即係蟹粥😁好足料好正海鮮湯入面有幾片鯛魚,清清地好好飲。甜品有缺餅同JELLY😗🍰為完美嘅蟹宴畫上句號。

松葉蟹肉三文魚籽沙律
沙律有好多蟹肉同埋三文魚子,又清新又好味👍🏻

蟹肉多士紅酒鵝肝

季節刺身
魚生全部都好大片,😊好正

黑魚籽海膽蟹肉蒸蛋

日本時令活毛蟹🦀🦀🦀

甲羅燒配多士

浜燒鱈場蟹腳

松葉蟹雜炊
即係蟹粥😁好足料好正

海鮮湯
入面有幾片鯛魚,清清地好好飲。

甜品
有缺餅同JELLY😗🍰為完美嘅蟹宴畫上句號。
2023-12-14 24 浏览
朋友喜歡食蟹,第一時間諗到這間。裝修依舊別𡟹,很有蟹宴之氣氛。這次我們選了兩人套餐。松葉蟹肉三文魚子沙律- 酸酸地嘅帶子裙邊及入味爽口的牛蒡漬,很是開胃。季節刺身四點2人份- 拖羅,深海池魚,帆立貝及鮮蝦,鮮嫩口感,正!蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝- 這味菜式很特別,大量的蟹肉搭脆口鍋巴。鵝肝細膩滑嫩,香氣濃郁。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋- 蒸蛋滑順,海膽味道強烈。日本時令活蟹- 毛蟹蒸熟咗再拆肉,整道菜是大量蟹肉混合了柚子啫喱,味道很夾。鹿兒島A5和牛- 和牛厚薄適中,燒的火候正好,配有蒜油、芥末籽等醬料,與蒜片一起吃,又脆又嫩。浜燒雪場蟹腳配和風辣汁松葉蟹雜炊- 材料十足,淡淡都是蟹肉,材料有松茸菇,小元貝,鯛魚片等等,很豐富呢。汁物甜品
朋友喜歡食蟹,第一時間諗到這間。
裝修依舊別𡟹,很有蟹宴之氣氛。這次我們選了兩人套餐。

松葉蟹肉三文魚子沙律
- 酸酸地嘅帶子裙邊及入味爽口的牛蒡漬,很是開胃。

季節刺身四點2人份
- 拖羅,深海池魚,帆立貝及鮮蝦,鮮嫩口感,正!

蟹肉鍋巴配紅酒鵝肝

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
- 蒸蛋滑順,海膽味道強烈。

日本時令活蟹

鹿兒島A5和牛

浜燒雪場蟹腳配和風辣汁

松葉蟹雜炊

汁物

2023-11-07
2023-12-13 27 浏览
成日經過銅鑼灣望到都已經好想試,未有得去日本食可以過住口癮先!我哋2個人叫左特選會席套餐,感覺上最豐富🤩前菜:松葉蟹肉三文鱼料沙律沙律食得出係真蟹肉唔係用蟹柳嚟Hea你🤭蟹肉多士配鵝肝2樣野都極濃味,蟹肉唔少,再加上蟹膏好好食季節刺身3點非常新鮮!拖落入口即溶,油甘魚爽脆肥美牡丹蝦非常鮮甜黑魚子海膽蟹肉蒸蛋蒸蛋夠滑嫩,味道豐富,海膽偏淡但有甜味毛蟹拆好晒肉非常貼心,上面放咗酸醋啫喱同蟹籽增加口感,連埋蟹膏一齊食蟹味更加濃烈松葉蟹甲羅焼仲有隻小蟹鉗插喺入面好得意,拆埋肉撈埋入去食令蟹肉增倍!浜焼鱈場蟹大滿足!比毛蟹甜勁多,啖啖肉,加埋燒過嘅味道更香魚湯食到最後飲個湯好暖胃好舒服松葉蟹雑炊唔算好鮮甜但勝在份量頗多,每人食到2碗之餘仲有幾隻蟹腳食甜品: 抹茶欮餅、桃味啫喱

前菜:松葉蟹肉三文鱼料沙律
沙律食得出係真蟹肉唔係用蟹柳嚟Hea你🤭

蟹肉多士配鵝肝
2樣野都極濃味,蟹肉唔少,再加上蟹膏好好食

季節刺身3點
非常新鮮!拖落入口即溶,油甘魚爽脆肥美牡丹蝦非常鮮甜

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
蒸蛋夠滑嫩,味道豐富,海膽偏淡但有甜味

毛蟹

松葉蟹甲羅焼
仲有隻小蟹鉗插喺入面好得意,拆埋肉撈埋入去食令蟹肉增倍!

浜焼鱈場蟹
大滿足!比毛蟹甜勁多,啖啖肉,加埋燒過嘅味道更香

魚湯
食到最後飲個湯好暖胃好舒服

松葉蟹雑炊
唔算好鮮甜但勝在份量頗多,每人食到2碗之餘仲有幾隻蟹腳食

甜品: 抹茶欮餅、桃味啫喱

• 浜燒鱈場蟹腳
2023-12-10 26 浏览
一向都好鍾意食海鮮,特別作為愛蟹者嘅我,最近留意到呢間專食蟹嘅餐廳,同朋友就訂枱黎試下,我地揀左個二人餐相當豐富😊食物方面:🌟特選會席套餐(二人前)$1988🌟🌟蟹肉三文魚子沙律前菜為蟹肉沙律味道清新,夠晒開胃,有吾少蟹子佈滿上面增添口感🌟蟹肉多士多士炸得好香脆,上面蟹肉、蟹膏及蟹籽配搭好豐富美味,鵝肝口感細膩🌟季節利身3點有深海池魚、赤蝦及吞拿魚,厚切池魚好新鮮,拖羅油脂豐富入口即溶,赤蝦口感軟糯 🌟黑魚子海膽蟹肉蒸蛋鵝肝和魚籽的香同鮮味結合在一起,而蒸蛋的口感柔軟順滑🌟日本時令活蟹全晚主角毛蟹,味道一流蟹膏滑身,上碟已將原隻蒸毛蟹拆肉,有超多蟹膏及蟹肉,配上柚子醋啫喱及蟹籽,啖啖都食得好滿足🌟松葉蟹甲羅燒甲羅燒配上松葉蟹蟹鉗真係絕配超級juicy,配上甲羅燒的濃味十分滿足🌟鱈魚蟹腳浜燒蟹腳飽滿鮮甜多汁嘅肉,經浜燒後令味道更濃郁食出燒香味🌟松葉蟹雑炊最後蟹炊暖胃,蟹味足料鮮甜🌟鯛魚白湯味道清甜,配豆腐同鯛魚肉質鮮美🌟甜品水蜜桃果凍&黑糖蕨餅

食物方面:
🌟特選會席套餐(二人前)$1988🌟
🌟蟹肉三文魚子沙律
前菜為蟹肉沙律味道清新,夠晒開胃
,有吾少蟹子佈滿上面增添口感

🌟蟹肉多士

🌟季節利身3點
🌟黑魚子海膽蟹肉蒸蛋
鵝肝和魚籽的香同鮮味結合在一起,而蒸蛋的口感柔軟順滑

🌟日本時令活蟹

🌟松葉蟹甲羅燒

🌟鱈魚蟹腳浜燒
蟹腳飽滿鮮甜多汁嘅肉,經浜燒後令味道更濃郁食出燒香味

🌟松葉蟹雑炊
最後蟹炊暖胃,蟹味足料鮮甜

🌟鯛魚白湯
味道清甜,配豆腐同鯛魚肉質鮮美

🌟甜品
水蜜桃果凍&黑糖蕨餅
2023-12-10 23 浏览
踏入冬季又是蟹的季節,這是的蟹特別肥美可口,每年也不可錯過。到店就看到有大閘蟹任食,這個很吸引,但最終還是點選了特選會席套餐,就是因為很想吃毛蟹。松葉蟹肉三文魚籽沙律,三文魚籽及蟹肉配上柚子汁很鮮甜,還有點點的酸味使人很開胃,配帶子裙邊很爽口。季節刺身3點,池魚肥美可口,赤蝦肉質彈牙配上少許豉油更加鮮味,拖羅油脂豐滿回味無窮。蟹肉多士,多士上面有滿滿的松葉蟹肉及蟹膏味道非常鮮甜,還有用紅酒烹煮的鵝肝,這個入口即融化,而且還有淡淡的酒香,餘韻的味道強烈。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,熱辣辣的蒸蛋是最好發揮蛋及蟹肉香味的時候,海膽味道濃郁,魚子在口內爆開十分過癮。日本時令活蟹是我最喜愛之一的毛蟹,店家把所有蟹肉拆了出來,啖啖肉是使人大滿足的,蟹肉很鮮甜配上柚子啫哩更使鮮味倍增,還有全滿的蟹膏,味道真的不得了,每一啖的鮮味也衝擊我的味蕾,停不了。浜燒雪場蟹,蟹肉就如蟹棒一樣,但真蟹肉的鮮味及肉質是遠超合成蟹棒,店家燒得蟹肉剛剛收水,這樣使鮮味進一步濃縮,還有燒過的蟹肉帶有焦香的味道,正。汁物是鯛魚湯,這個湯是濃縮了鯛魚所有的鮮味,湯內的鯛魚肉的質地結實,油分豐富。松葉蟹甲羅燒,甲羅燒最重要是做到鮮而不
松葉蟹甲羅燒,甲羅燒最重要是做到鮮而不膩口,蟹膏要有層次,感鮮中帶點甘味,要在口內有餘韻的味道,這個可滿足我的要求,米通很脆口,而且有點甜味。
松葉蟹雜炊,雜炊是匯聚了所有鮮味,簡直將海洋的味道集中給我品嚐,店家用上半隻松葉蟹烹調而成的,這種鮮味使人很喜愛。
甜品是豆粉黑糖蕨餅,這個味道不會太甜;紅豆配綠茶奶凍,綠茶奶凍的甘味很強烈,紅豆很甜美。
味道: 蟹的鮮味一流
環境: 卡位的私隱度夠高
衛生: 整潔
服務: 尚可
價錢: 超值
2023-12-07 21 浏览
銅鑼灣這間專食蟹真的要encore🥰去日本吃不到蟹要去這間止止引!點了特選會席套餐$1988(二人前)松葉蟹肉三文魚籽沙律🥗入面有三文魚籽及新鮮沙律菜。配搭酸酸甜甜的柚子醋食,味道很fresh👍🏾非常開胃。蟹肉多士多士十分香脆,再配上蟹膏和三文魚籽,咬下去每一口都充滿了濃郁的蟹肉香味,下脆上軟❤️季節刺身三點🍣分別有:池魚、拖羅、赤蝦。十分新鮮,特別拖羅很肥美👍🏾黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🥚黑魚子帶有微微鮮甜,海膽口感綿滑,放入滑溜溜的蒸蛋,味道很夾。口感層次亦很豐富,更有雞肉、鴻喜菇、蟹肉絲及白果。松葉蟹格甲羅燒🦀一上菜已經充滿濃郁的蟹膏香味,配上炸米餅,再咬一口啖啖肉的蟹鉗,味道加口感層次豐富。燒鱈場蟹腳🦀蟹味十分有驚喜,蟹味不但突出,燒得亦剛剛好,肉質鮮嫩,很juicy!松葉蟹雜炊🍲是我最期待的一道菜,因為所有精華都聚集在一起。入面有松葉蟹腳、松葉蟹肉配上甜甜的蘿蔔,味道鮮甜之餘又能突出蟹的精華,愛蟹之人必試!甜品水蜜桃果凍配黑糖蕨餅🍡冰冰涼涼的果凍,淡淡的水蜜桃味,很舒服。黑糖蕨餅口感軟軟,不會太甜,為一頓豐富的晚餐劃上完美句號。

點了特選會席套餐$1988(二人前)

松葉蟹肉三文魚籽沙律🥗

蟹肉多士

季節刺身三點🍣

分別有:池魚、拖羅、赤蝦。十分新鮮,特別拖羅很肥美👍🏾

黑魚子海膽蟹肉蒸蛋🥚

松葉蟹格甲羅燒🦀

燒鱈場蟹腳🦀

松葉蟹雜炊🍲

水蜜桃果凍配黑糖蕨餅🍡

• 松葉蟹雜炊
2023-12-06 31 浏览
🦀 松葉蟹釜飯 🦀啱啱一開蓋,個香氣嚟得正!啲飯香嫩,個湯底濃郁得黎有層次,加埋啲蟹肉入去,好似係融入咗個蟹嘅大海咁。湯底唔會太膩,令食嘅時候仲有啲清新嘅感覺。啲松葉蟹肉細緻而唔肥膩,啲米飯夾住個湯底煮得啱啱好,真係一碗接一碗,停唔住嘴!🦐 蒸毛蟹 🦐蟹蓋一揭開,就似開咗個幸福嘅盒子咁,滿滿嘅蟹香撲面而來。啲蟹肉啖啖嫩滑,啲蟹膏夠味,一啖啖都係滿足感油然而生。清蒸保存咗啲原汁原味,啲食材鮮味十足,唔會感到太重口味
🦀 松葉蟹釜飯 🦀
🦐 蒸毛蟹 🦐
2023-12-04
2023-12-04 24 浏览
前排食完大閘蟹,又想繼續食蟹啦🦀今次就去銅鑼灣食日式料理「蟹慶」✨行樓梯落去已經見到一隻🦀掛於天花板,好有睇頭😆店內有水箱養住好多活蟹,加上裝修好有日式feel,未食已經覺得好好😍特選會席套餐$1988松葉蟹肉三文鱼科沙律:醋加上蔬菜好開胃,加上有三文魚籽及松葉蟹肉好美味😋蟹肉多士:多士好香脆,上面鋪滿了一梳梳蟹肉、蟹膏及蟹籽好豐富又鮮味😍旁邊鵝肝口感細膩。季節刺身3點:如果單點都值得order✨刺身非常新鮮,赤蝦爽口,吞拿魚入口即刻溶化、深海池魚鮮嫩肥美又甘香!黑魚子海膽蟹肉蒸蛋:蛋好滑,而且充滿海膽香味,內裏有黑魚子、蟹肉絲、菇、雞肉、蟹肉絲,好豐富。松葉蟹甲羅燒:鹹甜適中的蟹膏加上米餅絕配,加上松葉蟹肉的鮮味,濃濃蟹膏香非常回味!日本時令活蟹:我都係第一次食毛蟹😳蟹肉拆好塞滿於蟹蓋內,蟹肉幼嫩又鮮甜👍🏻浜燒鳕場蟹腳:原汁原味蟹味,又有少少烤香味道👅一拆就可以抽出成條蟹肉😍松葉蟹肉雜炊:蟹肉本身已經有鹹鮮味,加上有菠菜、冬菇等材料令口感更加鮮味又豐富😋汁物:濃濃既鮮魚湯,入面有豆腐、魚片、香菇。甜品:水蜜桃果凍& 黑糖蕨餅

特選會席套餐$1988

汁物:濃濃既鮮魚湯,入面有豆腐、魚片、香菇。

甜品:水蜜桃果凍& 黑糖蕨餅
2023-12-04 22 浏览
又是一個忙碌的星期,經過了無數的死線後終於到星期五。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個小週末。蟹慶位於銅鑼灣澳門逸園中心,地鐵站出發大約五分鐘便到達,地點方便就腳。餐廳裝修有心思,到處也是蟹的裝飾品。我們一行二人叫了蟹慶夏慶餐。蟹肉抽子沙律 / 前菜(⭐⭐⭐⭐⭐)各式各樣不同的沙律菜配上一絲絲的蟹肉棒,吃起來感覺清新,令人食慾大增。螺肉爽口彈牙,牛筋煮吃起來骨膠原感十足。刺身四點(⭐⭐⭐⭐⭐)季節刺身分別是海蝦,三文魚,油甘魚和帆立貝。油甘魚吃起來油脂感十足。海蝦大隻而且新鮮,吃起來滋味十足。帆立貝是厚切的,吃起來十分鮮甜。鵝肝魚籽蒸蛋(⭐⭐⭐⭐⭐)日式蒸蛋十分嫩滑,吸收了高湯的精華,吃起來十分嫩口。配上鵝肝和魚子等等不同配料,味道層次感豐富。時令蟹(⭐⭐⭐⭐⭐)松葉蟹是凍食的,廚師事先已經起肉,而且和蟹膏伴好,吃起來香口而且啖啖肉,配上微微酸的啫哩,令人停不了口,更為突出蟹肉的鮮味。松葉蟹腳雜錦天婦羅(⭐⭐⭐⭐⭐)天婦羅即叫即炸,上枱時還是熱辣辣。一份大約有六至七件,份量十足。松葉蟹腳炸得外表香脆,內裏肉質保持幼嫩,時間控制得剛剛好。明太子蘆筍(⭐⭐⭐⭐⭐)蘆筍新鮮爽口,配上

蟹肉抽子沙律 / 前菜(⭐⭐⭐⭐⭐)

螺肉爽口彈牙,牛筋煮吃起來骨膠原感十足。
刺身四點(⭐⭐⭐⭐⭐)
季節刺身分別是海蝦,三文魚,油甘魚和帆立貝。
鵝肝魚籽蒸蛋(⭐⭐⭐⭐⭐)

時令蟹(⭐⭐⭐⭐⭐)

松葉蟹腳雜錦天婦羅(⭐⭐⭐⭐⭐)

明太子蘆筍(⭐⭐⭐⭐⭐)

蘆筍新鮮爽口,配上微微鹹的明太子,味道更為豐富。

名古屋汁燒榖飼牛扒(⭐⭐⭐⭐⭐)
這個穀飼牛扒烹調的時間控制得不錯,大約是Medium的熟度,表面剛剛熟,內裏還有點血水,不會太生也不會太乾,吃起來有肉汁。一份大約有七至八片兩個人分享剛剛好,不會太多。

鯛白湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
魚清湯喝起來鮮甜可口,沒有腥味,要特別一陣內裏的豆腐,香嫩而且有豆味。
蟹肉稻庭冷烏冬(⭐⭐⭐⭐⭐)
最後還叫了個冷烏冬,吃點澱粉質才飽肚。烏冬煙韌可口,配上味濃的蟹膏,兩三啖變吃完。
甜品(⭐⭐⭐⭐⭐)
甜品是抹茶奶凍,不太甜而且有香濃的抹茶味, 為這天的晚餐或上完美句號。

總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且地點方便。下次經過也會再來。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

蟹慶 銅鑼灣好食蟹餐廳
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心地庫
推介菜式:時令蟹
👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適|
👍🏻價錢大眾
2023-12-04 18 浏览
見到人地去日本食蟹,自己又蟹癮發作,所以同朋友去左呢間<蟹慶>過下口癮~✨️特選會席二人前($1988)🦀蟹肉三文魚子沙律由新鮮嘅蟹肉同三文魚子拌製而成。蟹肉既鮮甜味令三文魚子嘅味道更富層次🐟季節刺身有池魚、吞拿魚同赤蝦。每款都妹新鮮🥚茶碗蒸內裡有蟹肉、海膽和貝柱。蒸蛋好嫩滑,每啖都充滿鮮味🦀蟹肉多士脆卜卜既多左上面搽滿蟹膏,再加上一絲絲既蟹肉,送酒一流🦀松葉蟹甲羅燒係蟹膏上面加左隻松葉蟹腳,最特別既係配埋米通一齊,食到鮮味之餘仲增加左口感🦀蒸鱈場蟹腳清蒸保持食材的原汁原味。點埋水雲蟹醋更加可以帶出蟹肉既鮮味🦀燒鱈場蟹腳食完蒸就到燒,蟹肉經過炭燒之後令鮮味更濃郁,而且鮮甜之中微微帶一份焦香,更加惹味🦀松葉蟹肉雜炊外表睇落平平無奇,一撈起原來收埋左成半隻松葉蟹係煲底。粥底吸收哂蟹肉既鮮甜,非常有驚喜🍑水蜜桃果凍&黑糖蕨餅清甜既水蜜桃果凍同濃郁既黑糖蕨餅為呢餐完滿咁收尾

✨️特選會席二人前($1988)

🦀蟹肉三文魚子沙律

🐟季節刺身
有池魚、吞拿魚同赤蝦。每款都妹新鮮

🥚茶碗蒸
內裡有蟹肉、海膽和貝柱。蒸蛋好嫩滑,每啖都充滿鮮味

🦀蟹肉多士
脆卜卜既多左上面搽滿蟹膏,再加上一絲絲既蟹肉,送酒一流

🦀松葉蟹甲羅燒

🦀蒸鱈場蟹腳
清蒸保持食材的原汁原味。點埋水雲蟹醋更加可以帶出蟹肉既鮮味

🦀燒鱈場蟹腳

🦀松葉蟹肉雜炊