2021-12-13 32 浏览
因為自己好鍾意食刺身,🍱所以飯,方面主要都係以刺身嘅款式為主,佢哋嘅魚生新鮮,而且夠厚肉,🍣食起身好有質感,最鍾意嘅,有新鮮嘅三文魚,同埋爆漿嘅三文魚籽,🍘佢哋嘅吞拿魚都好唔錯,油脂同埋肉質夠甘香。.小食方面,我試咗佢哋嘅🥟日本煎餃子,入邊都keep 有肉汁,而且個餃子皮夠薄,🐮食起身好香脆可口,好正。.另外一個我哋試咗牛舌。🥰厚切非常之有口感,軟腍得嚟,😙味道好香濃,食起身好有咬口。

2021-12-13 33 浏览
今日😋晚餐同friend嚟食。兩個人都食得好盡興,🥰我哋每人叫咗1個丼飯,我試咗吞拿魚蓉,帆立貝,🐟同埋白飯魚。呢個丼嘅配料好豐富,我最鍾意嘅,一定係佢哋嘅吞拿魚蓉😘因為配埋少少蔥花,撈埋飯一齊食,感覺好清新。👨🏻‍🍳廚師仲好大方咁,畀咗啲蟹籽。所以更加添上爽脆嘅感覺。🍚壽司飯加咗少少壽司醋,所以酸酸微微,都好可口。🍥好鍾意佢哋啲配料,食材夠新鮮,🍣而且都係厚切,所以口感更加正。
2021-12-10 51 浏览
午餐隨便找個地方,見餐牌和人不太多,等了十多分鐘。一共三人行,點了三個丼,坐低點好餐已1:20。等到35分還未有,問了點員就到第一份丼。等到40分,再問又到第二份。到50分,又再追問第三份。。真係等到激氣。趕住食埋個餐就埋單,便向一旁站了三個職既位置舉手示意埋單,我見其中一個望了我一眼,便準備銀包付款,抬頭一望,那望見我的仍站在聊天。我忍不住整餐既氣氛,大聲向職員說:埋單。還未說食物,三個丼都沒有味道,飯就又爛又淋。總括,不能再試。
午餐隨便找個地方,見餐牌和人不太多,等了十多分鐘。

2021-12-08 25 浏览
這次來了銅鑼灣的豊勝手丼,一進店內是親切的日式裝飾,職員亦很親切的介紹晚間的特別推介。這一次點了一個豐盛壽司盛合、北海雲丹丼、螢光魷魚沖漬、蟹甲羅燒。最先來到的是螢光魷魚沖漬,平日的漬物一般是會比較重味,但這款螢光魷魚沖漬味道剛剛好,而且很嫩滑的感覺。到蟹甲羅燒,蟹膏伴上米餅,味道很好。北海雲丹丼的海膽很鮮味,其他的刺身也很新鮮。豐盛壽司盛合合共有十二款壽司,而我最喜愛的是鰻魚,第一時間品嘗,真的很美味,可惜是肚子已經滿了不能再吃。

到蟹甲羅燒,蟹膏伴上米餅,味道很好。

北海雲丹丼的海膽很鮮味,其他的刺身也很新鮮。

2021-11-29
近排超鍾意食丼,今次想試登龍街嘅”豊勝手丼”,聽聞雲丹丼好正,但當日無得供應,唯有叫午市定食,結果令我哋非常失望,除咗食物質素唔得之外,服務態度都唔得,無下次!🥢季節海鮮丼 $128⭐️⭐️所謂時令魚生,都真係幾流下,𩶘魚又乾又霉、象拔蚌無乜味、墨魚有渣、蟹鉗得雪味、油甘魚係唯一我覺得鮮兼油脂豐富嘅,早知係呢啲質素,我就食返樓上”鮨和”啦!🥢二重鰻魚丼 $108⭐️⭐️阿sir揀咗至愛嘅鰻魚丼,星鰻ok但鰻魚有細骨,所以都係食開嘅”名代宇奈”好味好多,除此之外,飯有啲爛,所以食咗半碗就放棄咗。🥢另加油甘魚(3片) $30⭐️⭐️⭐️⭐️呢個要試,真係又抵又好味二人共消費:$293後記:1)女職員態度認真麻麻,我想問嘢佢就語帶粗魯問”咩事呀”!2)食成餐飯又無加茶,問拎牙籤,兩位客人但比得一支!3)麵豉湯個碗有太裂痕,搞到手黐笠笠

🥢季節海鮮丼 $128⭐️⭐️

🥢二重鰻魚丼 $108⭐️⭐️

🥢另加油甘魚(3片) $30⭐️⭐️⭐️⭐️
呢個要試,真係又抵又好味

二人共消費:$293

後記:
1)女職員態度認真麻麻,我想問嘢佢就語帶粗魯問”咩事呀”!
2)食成餐飯又無加茶,問拎牙籤,兩位客人但比得一支!
3)麵豉湯個碗有太裂痕,搞到手黐笠笠

2021-11-20
2021-12-07 23 浏览
唔知幾時可以再飛日本嘅日子,唯有四圍搵吓好有日本感覺嘅日本餐廳食吓,解吓返唔到鄉下嘅思鄉病。今次揀咗登龍街嘅豊勝手丼,係有次喺隔離大廈食飯前經過見到餐廳裝修真係好日式感覺,仲要賣緊嘅丼飯又唔係好貴,所以就嚟試吓。黃昏六點嚟到就唔使等位。今次叫咗一個北海雲丹丼+蟹甲羅燒食過日本菜嘅人都應該知雲丹即係海膽,而我就好鍾意食海膽,所以喺餐牌見到就二話不說就揀咗呢個。北海雲丹丼嘅刺身有隨咗海膽外,仲有赤蝦、拖羅蓉膽同埋油甘魚,海膽包埋紫菜&拖羅蓉一齊食,真係好好味。而另外點咗嘅蟹甲羅燒,拎埋嚟送飯,竟然可以食哂成碗飯,真係好好味!

黃昏六點嚟到就唔使等位。
今次叫咗一個北海雲丹丼+蟹甲羅燒

2021-11-29
2021-12-07 37 浏览
銅鑼灣祟光感謝祭,陪女兒去掃平貨,之後去食晚餐,我哋都喜歡食日本菜,就去咗登龍街的豊勝手丼食,餐廳主打日式海鮮丼,裝修擺設像似日本居酒居。環境氣氛都好有日本feel。生燒白鱔:白鱔燒得皮香脆,肉質嫩滑,帶有魚油的油香。廚師發辦丼:刺身共有六款,主要有帆立貝、大拖羅和鮑魚,其餘三種刺身就由廚師決定以當天最新鮮嘅那些時令魚生,今日就有赤身、真鯛,池魚。刺身件件厚切又新鮮,帆立貝味道鮮甜,肉質扎實爽脆。大拖羅油脂細膩豐富,魚香濃郁入口即化。鮑魚鮮甜彈牙。赤身含脂量少,肉質較實,有咬口,赤身既肉比較紅,食落去魚味會好重。真鯛味道分外鮮甜美味。池魚肉質緊實而爽口、略帶油香,味道鮮甜。壽司飯已經調啱味道,是值得一試的高質丼飯!信州蘋果梳打香甜又略帶微酸,清新十足。

生燒白鱔:白鱔燒得皮香脆,肉質嫩滑,帶有魚油的油香。

信州蘋果梳打香甜又略帶微酸,清新十足。
2021-11-14
2021-12-07 14 浏览
登龍街嘅食肆林立🤣要喺呢度屹立不倒真係好唔簡單,相信食物嘅質素一定要有返咁上下🤣🤣豊勝手丼未到夜晚七點已經差唔多滿座,好彩我一早打電話嚟book咗,先至唔使等,餐廳好有日本feel,用木嘅傢俬作為主題👍1.薄燒牛肉沙律好抵食嘅沙律,估唔到牛肉同埋菜份量差唔多一樣,配埋一個沙律汁,成個沙律嘅味道都好好。牛肉份量真係好多,而且牛肉嘅質素都相當之好,薄得來又唔會過熟同好韌。2.廚師發辦丼同Omakase嘅原理一樣,都係將最時令嘅刺身放上呢一碗飯到,有赤鯛、池魚、磯燒鮑魚、中拖羅、赤蝦同三文魚籽,好豐富同埋好新鮮😋3.信州蘋果梳打蘋果梳打飲落去唔會死甜,有淡淡的蘋果香氣同埋好夠汽👍🤣

1.薄燒牛肉沙律

2.廚師發辦丼

3.信州蘋果梳打

蘋果梳打飲落去唔會死甜,有淡淡的蘋果香氣同埋好夠汽👍🤣
  • 廚師發辦丼
2021-12-05 18 浏览
有時自己一個人食飯係唔錯的,尤其去呢唔會太嘈既地方係一件好事,在銅鑼灣搵到日本食店,環境不錯又舒適。去到原來丼飯都算多選擇,又有小食又有壽司set,不錯。【廚師發辦丼】鮑魚、赤身、拖羅、深海池魚、帆立貝呢幾款刺身CP值超高,鮑魚:肉質鮮嫩彈牙,曾用醬汁煮成,令鮑魚有濃郁醬汁的味道。赤身:含脂量少、肉質實、有咬口。最喜愛拖羅:油脂細膩,魚香勁濃郁,入口即溶。深海池魚肉質鮮嫩肥美,脂厚油香。帆立貝:肉質扎實爽脆,超鮮甜。整體是超滿足,可以試哂咁多新鮮既海鮮。【信州蘋果梳打】蘋果梳打唔係 味道清新帶蘋果清香,梳打夠汽夠冰涼!【生燒鰻魚】鰻魚非常肥美,散發燒完的甘香味。但入口仍有少量碎骨,都值得推介。

去到原來丼飯都算多選擇,又有小食又有壽司set,不錯。

廚師發辦丼】

鮑魚、赤身、拖羅、深海池魚、帆立貝

【信州蘋果梳打】
蘋果梳打唔係
味道清新帶蘋果清香,梳打夠汽夠冰涼!

【生燒鰻魚】
2021-11-28
2021-12-04 18 浏览
平時很少出港島區,難得來到緊係要搵間好餐廳。來到登龍街,就俾豊勝手丼吸引住,因為門口已經好有日本feel。入面裝修更加別緻。店員亦很有禮貌。蟹甲羅燒食日本野必食的,蟹膏味道濃郁,再加上蟹肉,魚子和蔥花,經攪拌後口感更豐富。呢到係配上米餅的,很特別!脆脆的米餅帶點微微的米香,加埋一齊食更能突出蟹膏的鮮味。北海雲丹丼呢個丼飯真係好豐富,而且非常吸晴。有一板小小的海膽外,仲有赤蝦,池魚和吞拿魚蓉。海膽鮮甜,池魚和赤蝦都很新鮮肥美,吞拿魚蓉用來拌飯,在白飯加上醬汁,格外美味。豐盛刺身盛合食完丼飯都唔夠喉,另外再叫多個刺身盛合,入面有三文魚,三文魚腩,吞拿魚,海膽,赤蝦和鯛魚。所有刺身都非常新鮮,特別是三文魚腩,肥美得來入口即溶。螢光魷魚沖漬知道漬物係日本係常見的料理,但我都未有機會試到,見到螢光魷魚咁特別就想試試。魷魚食落似刺身,很鮮味而且爽口。元熟白桃梳打和信洲蘋果梳打白桃梳打似汽水得來又帶點清甜,而蘋果梳打較酸,是開胃的飲品。非常豐盛的一餐呢!

蟹甲羅燒

北海雲丹丼

豐盛刺身盛合

螢光魷魚沖漬

元熟白桃梳打和信洲蘋果梳打

非常豐盛的一餐呢!
2021-12-04 26 浏览
經朋友介紹下來到位於銅鑼灣的豊勝手丼,入到店內的裝修很有日本風味,感覺舒服,坐下我地馬上點菜,睇下朋友有無介紹錯先!先來一客沙律,我們點了吞拿魚三文魚沙律,三文魚同吞拿魚切成粒粒,方便加埋沙律菜進食。味道酸酸味味,加上新鮮的沙律菜,很fresh 很開胃。然後到蟹甲羅燒,店員會提提食客要先把甲羅燒内的蟹膏,蟹肉,魚子和蔥花攪拌。攪拌後的甲羅燒口感軟綿綿,蟹膏非常香濃。再配上脆卜卜的米餅,更能帶出甲羅燒的鮮味,感覺特別,兩者很夾。重點來了,是北海雲丹丼。見到呢個丼飯真係好開心,因為樣樣都有啲,可以試到唔同的刺身,包括海膽,深海池魚,吞拿魚蓉和赤蝦。雖然是一板迷你海膽,但份量其實都好多,海膽很鮮甜亦很creamy,沒有苦味,好味到即刻用紫菜包多2舊黎食。另外池魚和赤蝦都很新鮮,最後用吞拿魚蓉拌飯真係一流呀!最後點少得飲品,我們點了信洲蘋果梳打和元熟白桃梳打。蘋果帶點酸味較開胃,白桃較清甜。個人比較喜歡白桃。呢餐真係大滿足,朋友果然無介紹錯!

呢餐真係大滿足,朋友果然無介紹錯!
2021-12-04 33 浏览
疫情之前經常都會去日本旅遊,享受當地的美食,現在疫情仍然嚴峻,世界各地都變了高危地帶,只好收拾心情,旅行變了去本地的酒店渡假,品嚐日本美食去本地的日式餐廳。今天在銅鑼灣購物,接近黃昏六點開始肚餓,發覺登龍街的「豊勝手丼」已在營業中,而且已有幾枱人正在用餐。餐廳佈置明亮,充滿東洋氣息,看過餐牌,點了兩個主食和甲羅燒。甲羅燒 - 日本傳統濱燒美食,在海岸旁邊用爐火將海產燒熟,即捕即煮味道特別鮮甜,而甲羅燒更是物盡其用,把蟹膏和蟹肉放在蟹蓋上燒來吃,今次吃到的都是由日本每日新鮮運到,非常新鮮,沒有半點腥味,配以米餅同吃,入口甘香軟滑,米餅爽脆,相當滋味。海之幸丼 - 師傅處理刺身的手法並不馬虎,油甘魚有搭配柚子胡椒,比目魚邊搭配黑松露醬,雖然味道各有不同,但各有風味。赤蝦和松葉蟹鉗都拆掉殼,方便食用。三文魚籽非常新鮮,咀嚼其間,魚的鮮美在口中爆發,十分滋味。吞拿魚腩肥美,脂肪分佈均勻,入口即溶。採用正宗日本米,米粒圓潤甘甜,單配醬油己相當美味。豐盛壽司盛盒 - 合共12貫,排烈整齊,分別是原條海鰻、帶子,左口、三文魚、拖羅、赤肉、蟹肉、池魚、油甘魚、鯛魚和甜蝦,每件都經師傅跟時令揀選最肥美的

豐盛壽司盛盒 - 合共12貫,排烈整齊,分別是原條海鰻、帶子,左口、三文魚、拖羅、赤肉、蟹肉、池魚、油甘魚、鯛魚和甜蝦,每件都經師傅跟時令揀選最肥美的海鮮配製而成,最喜歡的是海膽壽司,鮮甜軟滑,入口即溶,拖羅亦相當美味,油脂豐富,入口即化。

2021-12-02 23 浏览
今晚和太太來到銅鑼灣登龍街的「豊勝手丼 」晚膳,此店地方不算大,但佈置充滿和風色彩,令人眼前一亮,彷彿去了日本的食肆用膳。店員殷勤招待,並介紹餐廳的招牌菜式。先來生啤,前菜是雜菜沙律,清甜爽脆,配以醋汁,相當醒胃。豐盛壽司盛盒(12貫)包括左口、海鰻、三文魚、油甘魚、池魚、鯛魚、甜蝦、赤肉、吞拿、帶子、海膽和蟹肉。每一件都經師傅精心挑選,尤以原條海鰻、油甘魚和左口最為出色,肉質鮮甜嫩滑,油脂甘香。甲羅燒 - 對於蟹的烹調,中式與日式有很大分別,日本人食蟹,每一部分都不會浪費,連蟹蓋都可以烹製,師傅將松葉蟹膏、蟹肉放在蟹蓋內,加入蟹味噌,放鐵絲網上細火燒片刻之後再焗片刻,加入少許日本清酒和蔥花,上枱時蟹香氣四溢,塗在米餅一同吃,絕對是一流享受。海之幸丼賣相美觀,有七種海鮮,包括:油甘魚丶比目魚邊丶吞拿魚腩丶三文魚籽丶赤蝦丶松葉蟹鉗丶日本海膽,堆砌得美侖美奐,令人垂涎欲滴,刺身件件新鮮,給人滿足之餘,更回味無窮。
店員殷勤招待,並介紹餐廳的招牌菜式。
先來生啤,前菜是雜菜沙律,清甜爽脆,配以醋汁,相當醒胃。

豐盛壽司盛盒(12貫)

2021-12-01
丼-也能廚師發辦 星期五的高質享受~~~星期五當然要對自己好一些。放下工作的一切繁瑣,過來享用一個人的午餐,這天不吃魚蛋粉,不吃車仔麵,也不吃lunch set (儘管其實這餐廳有抵食嘅午市套餐),就是要來一個廚師發辦丼($278)任性一番,好好令我的味蕾和身心開心一下。~~~多款刺身擺放喺丼飯上,貌相誘人。全部厚度都有返咁上下,抵讚。魚生顏色通透,肉質細膩,鮮甜非常,帶子亦貝柱肥厚,食得出係正值當造時期嘅刺身。🐟除此之外,仲有醬油鮑魚,彈牙又香甜,好下飯。~~~另外值得一讚的,是師傅細心咁準備咗微暖嘅飯,啱晒呢一個冬天嘅天氣,令人食完都唔會覺得寒意濃濃。☺️~~~PS:如果想飲野,推薦香甜嘅完熟蜜桃汁。~~~豊勝手丼 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖
丼-也能廚師發辦 星期五的高質享受
~~~
星期五當然要對自己好一些。
~~~
PS:如果想飲野,推薦香甜嘅完熟蜜桃汁。
~~~
豊勝手丼 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point 地下3號舖
2021-11-30 15 浏览
某日lunch好想好想食日本嘢🍣因為其實平時lunch好少揀日本嘢食 喺登龍街見到呢間好似都新新地嘅日本嘢 玩嘢啊就決定俾貴少少入去食啦😌🍱角切魚生丼 $118雖然會覺得角切魚生其實係好cheap嘅嘢 但係我好鍾意食😂😂可以食咁多款魚生 而且一粒粒咁食 我非常喜歡呢個口感 魚生全部都新鮮😍太耐冇食 覺得勁好食 仲有好鍾意佢嘅位置 喺陽光折射底下☀️坐得好舒服而且影得好靚😍不過呢個角切魚生飯lunch Menu就冇 所以我係散嗌嘅 咁就唔包沙律🥗同麵豉湯🥣

🍱角切魚生丼 $118

魚生全部都新鮮😍太耐冇食 覺得勁好食