2018-08-09 2861 浏览
很有人情味的小店😋有趣的「米苔目」今天下班約了男朋友吃晚飯,因為他想逛黃金商場,但是我們要先找東西吃😝😝就找一下附近有什麼吃了😝之前來這邊都是吃那幾間很有名的車仔面,這次就找些新東西吃啦! 😝用眼睛找找看有什麼想吃,這家的店招牌寫了一個大大字的「米苔目」,但是我都不知道是什麼,看裡面的裝潢就像一家街坊鄰里的小店,看看牆上貼滿了食物的照片🍜,好像很好吃,價錢又不貴,所以便進去了! 我們看餐牌的時候老闆娘主動過來介紹什麼是米苔目,原來是用米造的,還推薦了要試試招牌鴨肉。我點了墨魚丸和鮑片,方魚湯底。男朋友點了鴨肉、豬腩肉和貢丸,喇沙湯底。另外點了兩款小吃,醋蕃茄和煎豆腐。😋😋😋方魚湯底很清香,推薦👍🏻👍🏻米苔目像銀針粉和粉仔,用匙羮連湯一口一口的吃,很滿足喔!男朋友的喇沙湯底比較像咖喱,而且有點辣的。份量都是超大碗,女生可能兩人吃一碗也足夠😝😝招牌鴨似果然是沒有介紹錯的,很有鴨香味醋蕃茄的酸度適中,番茄新鮮👍🏻👍🏻吃到一半的時候飲品就來了,我點了紅豆鮮草冰,為我們這次晚餐劃上完美句號😘😘!
很有人情味的小店😋有趣的「米苔目」

我點了墨魚丸和鮑片,方魚湯底。
男朋友點了鴨肉、豬腩肉和貢丸,喇沙湯底。
另外點了兩款小吃,醋蕃茄和煎豆腐。

招牌鴨似果然是沒有介紹錯的,很有鴨香味
醋蕃茄的酸度適中,番茄新鮮👍🏻👍🏻
一向都知道深水埗地區很多美食,不單是連鎖食店,就連小店也各具特色😋 若不是朋友介紹,真的不知道鴨寮街有這間台灣小店,軟橋米苔目餐廳💁🏾‍♀ (其實之前從未接觸過也沒聽過米苔目這東西,所以一知道這裡可以吃到,就覺得非常新奇)餐廳的裝修簡單光猛✨一進店,立刻受到幾位姐姐的熱情款待👍🏿想不到一間小小的食店,這裡的選擇也真的不少呢。看到菜單,選擇困難症又要發作了,它們的小吃有很多款的,我想把它們全都吃進肚子裡😋除了菜單上的款式,牆上也貼上了各種推介食品和不少的傳媒報道📸🗞小食方面,這次選了涼拌皮蛋$19 (辣度設有大中小辣隨意選擇的)本身不太吃辣,但總覺得有點辣的才夠惹味,所以要了小辣的🌶吃上去覺得挺好吃的,而碟上的皮蛋排得超美的,無論視覺還是味覺也是享受。香煎脆皮肉餅 ($24)這個真的要推介給大家,超好吃食。本身光看名字買以為是中式的那種肉餅,但吃過後發覺它更像扎肉,然後又煎得超級香脆的,好吃到停不了口,而且分量比想象中要多呢👍🏿蒜蓉鴨肉 ($39)鴨肉是這裡的主打,當然是必點的,又是一款睇得又吃得的小食,蒜味不算太濃,夾雜著葱油香味,鴨肉的肥瘦適中,不錯呢😋主食方面,就點了兩款麵食🍜鴨血

香煎脆皮肉餅 ($24)

蒜蓉鴨肉 ($39)

主食方面,就點了兩款麵食🍜
鴨血鴨肉米線($42)
本身想試它們的米苔目,一問之下才知道原來所有推介款式都不可以轉麵底和湯底,所以只好維持原判😂果然沒讓我們失望,湯底香濃,沒有半點的鴨羶味,而米線的軟硬感亦剛剛好👍🏿

湯米苔目系列/ 兩款自選配料 ($36)
平日的湯底是豬骨湯,另加$3 便可以轉特制湯底,酸辣麻辣/冬陰公/沙爹/泡菜/鮮茄/方魚湯底,總之你想到的,幾乎也可以在這裡找到😋這次就試了麻辣(小辣)🌶而麵底就沒轉,要了它們家招牌的手制米苔目。自選配料則選了貢丸和豬腩肉。

米苔目有點像銀針粉和米線的混合體,外型像銀針粉,口感則跟米線差不多,較為軟林,挺特別的,未吃過的不要錯過👍🏿配料的分量也超足的,吃過後超滿足
自從年頭喺台北旅行食過米苔目之後,煙靭控嘅我就一直對佢念念不忘!但係喺香港食到嘅米苔目大部分都模仿唔到正宗米苔目嗰種米香同軟糯嘅口感,真係好難食到地道嘅台灣風味呀。但係估唔到喺深水埗呢個咁就腳嘅地方,竟然就有正宗嘅台灣米苔目食!老闆娘話佢哋嘅米苔目冇落防腐劑每日都係新鮮即整,所以先可以做到咁有米香。湯底方面都有七款可以揀,有辣有唔辣,我就緊係試最原汁原味嘅豬骨湯底啦。米苔目嘅配料都好豐富㗎,有成22種配料可以揀,好有車仔麵feel!鍾意食爽口啲嘅麵食呢到都有米粉可以揀,配埋鴨血食,勁有台灣風味呀!除咗主打米苔目之外,呢到都有好多台式小食可以揀,冷盤、湯品、煎炸應有盡有。我就order咗蒜蓉鴨肉、玫瑰鴨舌、秘製豬大腸、綜合丸湯。蒜蓉鴨肉好軟熟唔會太靭,份量仲好抵食!玫瑰鴨舌絕對係我嘅最愛,玫瑰露嘅酒味啱啱好,亦浸得好入味,鴨舌fans必試!秘製豬大腸同綜合丸湯就係穩陣之選。豬大腸夠晒𣺉,綜合丸湯就可以一次過試晒魚丸、貢丸同花枝丸,正!下次嚟先再試埋其他小食!

下次嚟先再試埋其他小食!

2018-08-07 89 浏览
今日放工黎到深水步鴨寮街食米苔目。聽講呢度嘅米苔目最出名最有台灣風味,一入到去老闆娘即刻過黎熱情咁招呼我地,同我地介紹呢度有咩好食,以及米苔目嘅製作過程,無添加,口感焉韌,容易消化。哈哈好少餐廳會咁熱情介紹,我地點左個米苔目餐,腩肉墨魚丸雲吞喇沙湯米苔目,同鴨肉豬潤豬骨湯米苔目,第一次食米苔目口感好得意,入口o答一o答就溶左,釋放出一陣陣米香,唔錯。佢呢度有台式特飲,叫左鳳梨愛玉特飲,冬瓜仙草特飲,清涼可口,好飲!跟住嗌左個台南豬手同埋涼拌皮蛋,個豬手用酸菜湯去煲,保留左好多骨膠原,好好味,正!涼拌皮蛋都唔錯,好香。總括黎講價錢好抵食,亦都好好味,如果大家想試吓米苔目係點樣,我建議大家黎呢間食。
今日放工黎到深水步鴨寮街食米苔目。

2018-08-05 178 浏览
今日出鴨寮街買啲平價電子及五金配件,逛街其間遇見這間店舖。看看門面,原來食米苔目,既然不知道米苔目嘅我,同埋又肚餓,就一於進入店舖醫肚啦。看看餐牌,除了有米苔目外,還有米線,米少,冬粉,台灣客家粄條等等粉麵食。咁看了一會兒,就揀了扎肉,雞肉湯米苔目,豬骨湯底。另一伴就揀了海帶,墨魚丸湯米苔目,豬骨湯。咁小食就揀咗麻辣牛肉(小辣),蟹肉碗仔翅,蒜蓉白肉。飲品就兩支豆漿。等了一會兒,米苔目到,一看,還以為米通,但又不是米通,亦還以為銀針粉,但又不是銀針粉。第一啖品嚐米苔目,覺得口感很好,同埋細細粒粒咁,很容易入口。至於豬骨湯味清淡,唔會太濃,配夾得很好。至於配料是足料,亦夠新鮮。海帶絲爽口,墨魚丸夠彈牙,扎肉很香,雞肉很滑。小食方便,店員開頭建議先食小辣啦,初頭都擔心會很辣嘅麻辣牛肉,但食落又不是,不過麻辣味係從後而來,想唔到咁過癮。至於蒜蓉白肉亦很正,很香嘅蒜蓉味,但不辣。再者蟹肉碗仔翅食落像蟹皇翅,味道很獨特。真係好想唔到,一間平民嘅小店會能夠烹調得這麽出色,我每食一啖都不停讚好味。如果再到鴨寮街逛街,一定會再次幫襯呢間小店。我亦會推薦其他朋友如到深水埗逛街,可以考慮呢間小店,再不用到

扎肉雞肉米苔目

墨魚丸海帶米苔目

麻辣牛肉

蒜蓉白肉

我亦會推薦其他朋友如到深水埗逛街,可以考慮呢間小店,再不用到福榮街嗰面等候豬潤牛肉麵。
扎肉雞肉米苔目
墨魚丸海帶米苔目
麻辣牛肉
  • 米苔目
2018-08-03 798 浏览
今日食咗一間好有台灣風味嘅小店 小店位於鴨寮街 左右兩旁都係賣電子產品二手貨品的門口細細 一不留神便走過頭了舖頭細細 但係都可以容納好多人有老顧客光顧 亦有外地遊客小店老闆娘熱情 待人有禮 主動為食客介紹店舖嘅食物 一定要試呢度嘅米苔目 親自製作無添加 係呢間小店嘅特色食品呢度點餐嘅形式有啲似食車仔麵 先選擇配料 再選擇麵類 最後揀湯底雞肉牛肉沙嗲湯底配米苔目$39貌似銀針粉既物體原來就係米苔目 我都係第一次食咋 口感比銀針粉更滑 米嘅香味超濃郁沙嗲湯底超級香 配料方面食得出鮮味豬什米粉$39我個人亦都好鍾意食內臟 呢度竟然有豬什食 實在太驚喜內臟完全冇腥味 可能附近就係街市 每天可以採納新鮮食材 而且份量多見到牆上貼滿小食嘅照片 忍唔住叫咗兩款小食試下秘製豬大腸$28估唔到28蚊咁大碟 超抵食大腸煮到好淋 而且好入味 個汁係靈魂麻辣蒜蓉鴨肉$39可選大中小辣 味道又麻又香 非常惹味每片鴨肉都有鴨皮 肉嫩底下仲有粉絲鋪底 吸曬啲麻辣汁 食到舐舐脷最後叫埋杯台式飲品 芭樂仙草冰清新又解渴 極具台灣風味支持本土經營特色美食小店 價錢親民 特色台灣美食

門口細細 一不留神便走過頭了

最後叫埋杯台式飲品 芭樂仙草冰
清新又解渴 極具台灣風味

支持本土經營特色美食小店 價錢親民 特色台灣美食
2018-07-27 94 浏览
🤗Happy Friday 我想放工去深水埗行下 然後一早預左要去試依間😍 皆因本身好喜歡吃台灣野 同酸辣粉架 哈哈哈 💕 一入到鋪 店員勁好 問我地系咪第一次食 即刻介紹我地 🤣勁有禮貌 系甘唔該唔該 , 我都不斷唔該唔該🤣🤣 然後我同我先生 就叫野食啦 😛 叫左2碗米苔目 1碗系 雲吞 豬潤 酸辣(小辣)個湯系勁正 正式酸辣湯 😛 不過小辣都好辣啦我覺得 , 所以如果唔食得太辣既 就建議試其他湯😍 不過味道系好好味而第2碗就系 貢丸 韮菜餃 蕃茄湯好足茄味😝 仲叫左個小食蒜香鴨肉 (小小辣)* 好好食呀 唔會好似平時蒜泥白肉甘 食到口都臭, 但又好夠味喎😍野飲2樣綠茶可樂 👍🏻👍🏻凍檸茶 小冰小甜🤗🤗 埋單就甘多 😍😍😋
🤗Happy Friday

然後我同我先生 就叫野食啦 😛
叫左2碗米苔目
1碗系 雲吞 豬潤 酸辣(小辣)

而第2碗就系 貢丸 韮菜餃 蕃茄湯

凍檸茶 小冰小甜🤗

🤗 埋單就甘多

😍😍😋
2018-07-22 106 浏览
之前見到呢間台灣野好多人都話好食,想試左好耐,今日經過就入來買左個外賣,俾錢時佢收多左我5蚊,我好聲好氣咁問佢點解收貴左5蚊嘅,個吖姐態度好差咁講:‘外賣盒唔使錢架’🙄廚房個吖姐聽到我地嘅對話,又係度講:‘外賣盒唔使錢架’🙄2個外賣盒就要收5蚊食水真係深,而且要加錢咪加錢囉,你態度使唔使咁差吖,後來個吖姐見到得2個外賣會就俾返3蚊我(ps.係個吖姐本人幫我落單)真係無下次囉,而且d野又唔係真係咁好食
2018-07-22
5 分钟 (外卖自取)
2018-07-19 103 浏览
第1次食呢間餐廳,因為準備旅行,要買電話卡,買完又唔想行太遠,所以就腳就食依間夜晚6點半,人流唔多,不過到7點嘅時候已經差不多已經坐滿人了。店員好好態度(雖然手腳有點慢),女店員會好仔細話你知米苔目係咩。豬骨湯底好夠味,米苔目都好彈牙涼拌蓮藕好好食,夠爽口,個人認為小辣味道不夠濃,下次可以試下食中辣。豬雙脆嘅豬脷比例有點小,有點唔夠喉。叫咗杯: 冬瓜仙草冰, 雖然叫咗小冰,不過都好多冰同朋友食咗$123,叫咗兩個小食都唔算好貴如果經過不妨試試吧
豬骨湯底好夠味,米苔目都好彈牙

豬雙脆嘅豬脷比例有點小,有點唔夠喉。
叫咗杯: 冬瓜仙草冰, 雖然叫咗小冰,不過都好多冰
我喜歡裝潢亮麗的餐廳,但同樣支持親民的特式小店,像這一間軟橋米苔目餐廳。餐廳面積不算大,但座位尚算寬敞。這天來正過了繁忙時間,餐廳不算太多人,更見職員在動手包雲吞。餐廳小食及飲品的選擇亦不少,價錢亦算便宜。日本綠茶可樂 $19我沒有可樂癮,卻很喜歡這款綠茶可樂,想不到這裡有,而且不會比外面貴。菠蘿寒天 跟餐加$10天時暑熱,最適合就來點酸酸甜甜的,加上寒天涼涼的,口感又夠豐富。台南豬手 $33這道豬手煮得超軟稔入味,豬手都吸收了酸菜湯的味道,鹹中帶酸很不錯。涼拌皮蛋 $19辣度可隨自己喜好,為了遷就不太愛辣的男人,我點了少辣。但香蔥蒜味十足,加上麻油的香,還有淡淡的辣,仍然惹味。自選麵食有點像車仔麵,選好自己想吃的餸、湯底、粉的類型便可點。清湯墨魚丸、豬腩肉米苔目 $36這裡的墨魚丸像是加了墨魚肉粒的魚丸,彈牙中帶咬感,墨魚味混著魚味,很有趣;豬腩肉夠薄切,肥瘦剛好,口感軟稔中帶爽脆。米苔目米香十足,軟稔中帶彈性,用湯匙把一匙滿滿的送進口中,米香充斥口腔,咎滿田。冬蔭功湯木耳鴨肉米苔目 $39冬蔭功湯底偏重辣多於酸,味道香濃但不夠冬蔭功湯的感覺。鴨肉是餐廳推介,真的很不錯,肥瘦均稱,肉

餐廳小食及飲品的選擇亦不少,價錢亦算便宜。

日本綠茶可樂 $19

菠蘿寒天 跟餐加$10

台南豬手 $33

涼拌皮蛋 $19
辣度可隨自己喜好,為了遷就不太愛辣的男人,我點了少辣。
但香蔥蒜味十足,加上麻油的香,還有淡淡的辣,仍然惹味。

清湯墨魚丸、豬腩肉米苔目 $36

冬蔭功湯木耳鴨肉米苔目 $39
冬蔭功湯底偏重辣多於酸,味道香濃但不夠冬蔭功湯的感覺。

鴨肉是餐廳推介,真的很不錯,肥瘦均稱,肉味十足,口感軟嫩。

用米漿製成的米苔目夠特別,小食亦很多樣又好吃,價錢更是親民得沒話說,我會再來試試其他麵種和小食的。

2018-07-07 338 浏览
放食Lunch,周圍都好多人,之前聽人講話深水埗有間台式野好好食,之後就二話不說衝左去試。初初以為台式野一定離唔開滷肉飯,香酥排骨,珍珠奶茶。。。但係呢間以上幾樣都無,只不過內有乾坤,食既係台灣出名既米苔目,呢間就係♥軟橋米苔目米線♥啦。門面唔大,有啲難搵,不過只要搵岩條路,就一定搵到😉坐低左冇耐,老闆娘會好主動同你推介呢到既野食,佢就極力推介呢一度嘅米苔目啦。老闆娘聲稱呢一度既米苔目冇任何防腐劑同埋添加劑,而且係全人手用米漿製成,聽落去好似好吸引,食落就一定安心👍🏻蕃茄湯底 墨魚丸 韭菜餃 米苔目落咗單五分鐘到,碗麵就送到過嚟啦,真係好快手,如果大家食嘢嘅時間唔係好多,呢度包你一定唔會等太耐。未食已經聞到佢嘅番茄味,碗麵望落去相當豐富😳其實我都係第一次食米苔目,佢係咩樣我本身係唔知。原來佢個樣好似銀針粉/狗仔粉咁樣,比較短身,口感方面佢真係有米將嗰種黏黏口嘅感覺,食落去帶有少少米既味,配埋湯一齊食就最岩🤤韭菜餃包滿左餡料係入面,唔會淨係食到個皮,韭菜味十分之好食。反而墨魚丸嘅口感同我想像中有啲唔同,呢度嘅墨魚丸個口感比較似魚蛋,係幾彈牙爽口!湯底落足重料,有濃濃蕃茄既鮮味,令到成碗粉
初初以為台式野一定離唔開滷肉飯,香酥排骨,珍珠奶茶。。。
呢間就係♥軟橋米苔目米線♥啦。
門面唔大,有啲難搵,不過只要搵岩條路,就一定搵到😉
聽落去好似好吸引,食落就一定安心👍🏻

蕃茄湯底 墨魚丸 韭菜餃 米苔目
落咗單五分鐘到,碗麵就送到過嚟啦,真係好快手,
如果大家食嘢嘅時間唔係好多,呢度包你一定唔會等太耐。
未食已經聞到佢嘅番茄味,碗麵望落去相當豐富😳
其實我都係第一次食米苔目,佢係咩樣我本身係唔知。
食落去帶有少少米既味,配埋湯一齊食就最岩🤤
湯底落足重料,有濃濃蕃茄既鮮味,令到成碗粉食落都幾開胃🍅
米苔目

蒜蓉白肉
佢個名雖然同譚X果間好似,不過成個感覺係好唔同,佢可以揀要幾辣,我就揀左小辣🌶
佢特別之處係唔會淨係得蒜,佢仲加左啲蔥蔥,底下仲有粉絲!
啲粉絲索哂啲汁同啲辣味,好好食好惹味!同埋佢肥肉唔多,保證唔會覺得好肥✨
蒜蓉白肉
题外话/补充资料: 老闆娘超有心的,佢會為每一位客人講解米苔目既特式,親力親為,係出面已經好少見,呢間小店係值得支持💪🏻💪🏻💪🏻
2018-07-04
米苔目
2018-07-05 102 浏览
今次係我第一次食台灣米苔目原來個樣係好似香港既銀針粉,粉好厚身,而且口感好韌聽呢個既老闆講係每日新鮮人手製作,而且唔落味精呢到店員招呼好好,夠晒有禮貌,一反以前對深水埗餐廳冇禮貌嘅觀感MENU都幾多選擇,有唔同湯底, 麵底同餸任你揀嗰日天氣凍我就叫咗杯蜂蜜柚子茶佢話呢個天氣飲柚子茶清潤啱晒女仔飲之後我再同朋友叫咗個小食蒜蓉鴨肉唔係好辣但係食落酸酸地好開胃而且份量好大碟仲有粉絲係底,夠晒抵食米線方便我就叫左鴨肉扎肉墨魚丸(冬陰公湯)要注意嘅事冬陰公湯會有啲辣唔食得辣嘅話就要叫小辣啦鴨肉索晒湯既味道食落好酸好甘而朋友就叫咗韭菜餃豬膶(沙嗲湯)沙嗲湯一啲都唔辣而且好重沙嗲味而且豬潤好新鮮食落唔會太腥 麵既份量夠晒大一個人已經好飽
今次係我第一次食台灣米苔目
原來個樣係好似香港既銀針粉,粉好厚身,而且口感好韌

聽呢個既老闆講係每日新鮮人手製作,而且唔落味精

MENU都幾多選擇,有唔同湯底, 麵底同餸任你揀

嗰日天氣凍我就叫咗杯蜂蜜柚子茶
佢話呢個天氣飲柚子茶清潤啱晒女仔飲

之後我再同朋友叫咗個小食
蒜蓉鴨肉唔係好辣但係食落酸酸地好開胃
而且份量好大碟仲有粉絲係底,夠晒抵食

米線方便我就叫左鴨肉扎肉墨魚丸(冬陰公湯)
要注意嘅事冬陰公湯會有啲辣
唔食得辣嘅話就要叫小辣啦
鴨肉索晒湯既味道食落好酸好甘
而朋友就叫咗韭菜餃豬膶(沙嗲湯)
沙嗲湯一啲都唔辣而且好重沙嗲味
而且豬潤好新鮮食落唔會太腥
麵既份量夠晒大一個人已經好飽
  • 蒜蓉鴨肉
2018-07-02 1334 浏览
睇雜誌見到台灣米苔目,類似香港嘅銀針粉但口感更煙韌軟糯,仲要係全人手製作,更健康,今日終於有機會黎試下。湯米苔目系列,好似車仔麵,湯底 面 送 任你配搭。不過要留意返 特別推介嗰幾款粉麵係冇得轉米苔目架【鴨肉拼韭菜水餃米苔目】揀左方魚湯底,有芹菜同蔥(唔鍾意嘅記得叫走青)湯底鮮美,韭菜餃皮薄多汁。米苔目非常軟糯,真係好煙韌,就住湯食就唔會口乾,有米香味,好大碗,幾特別。另外叫左個【豬手飯】,原來唔係鹵水豬手,係湯上嘅。呢個真係好味,豬手煮得好林好惹味,一啲都唔腥,又唔會覺得肥膩,啲皮都清得好乾淨,肉質好軟糯,原來清湯豬手可以咁好食。老闆話,黎晏啲就冇喇,真係好受歡迎。【花雕醉香豬雙脆】其實係豬耳+豬唎。好大陣酒香味,但食落有香油味,係醉香但不醉人。豬耳爽口,亦都唔油膩。好值得一試【香煎脆肉餅】好似係脆炸豬肉腸,個皮真係煎得好脆,好香,熱辣辣,睇落都流晒口水。【蒜蓉白肉】中辣,同川菜嘅蒜泥白肉唔同,呢個多啲好似韓式辣醬嗰種酸辣味,好大份,五花肉薄切,肥瘦相間,仲有粉絲打底,索晒啲汁,送飯一流!飲品叫左【烏梅仙草冰】同【百香果仙草冰】,散叫就$20一杯,跟餐$15,酸酸甜甜,解辣都好。估唔

鴨肉韭菜水餃米苔目

特色豬手飯

花雕醉香豬雙脆

香煎脆肉餅

烏梅仙草冰+百香果仙草冰

估唔到深水埗細細間台灣米苔目舖頭咁有特色,冇一樣菜品令我失望,可能分分鐘好食過嗰啲所謂嘅好出名嘅台灣餐廳。同埋老闆態度好好,好值得黎幫襯!
2018-06-28
  • 蒜泥白肉
  • 香煎家鄉脆皮肉餅
  • 豬手飯
2018-07-01 101 浏览
今日同朋友去深水埗買電話卡, 買完之後想食小小野,見到間餐廳寫住台灣美食,價錢唔貴就試下,所以就入左去食雖然佢唔係有好豪華既裝修,但係勝在有一個好好既服務態度👍店員推介我地試下佢地既米苔目,米苔目係台灣既美食,感覺好似陳川粉咁我叫左3餸 ,扎肉,雞肉,豬肉上菜速度好快,我地等左唔係好耐就可以食碗麵大大碗,多料,真係爽!!!!米苔目既口感真係好似陳川粉,口感就比陳川粉軟同彈牙, 真係食過番唔到轉頭我地再加多左豬大腸,而豬大腸唔太肥, 咬落去既感覺好爽口個汁都唔會好傑同埋 佢地既飲品好特別同好多選擇我最後揀左 香港冇得飲既 綠茶可樂個感覺有d似綠茶但冇咁甜
2018-06-22 119 浏览
呢間都係吃貨飯堂!米苔目係台灣地道小食 似銀針粉但比銀針粉滑身及彈牙 自選配料及湯底 我擇了雞肉及海帶 方魚湯底 食材非常新鮮 人手配製 特別是方魚湯底 好鮮味 加上配菜椰菜絲 好合適喜歡食清淡的人 又健康又好味😂🉐涼拌雲耳: 雲耳爽口 配上芝麻、青蒜 好易入口 小食黎講係吾錯選擇🉐Q彈豆腐: 必叫小食 炸物來說 不會過度油炸 酥脆口感 配上七味粉 非常香口 入口後會不停想食手拍青瓜:青瓜切得厚身 爽口多汁 配上大量青蒜 又健康又開胃🉐醋茄:番茄非常新鮮 加上醋味 入口甜甜酸酸 好開胃 餐前小食一流🈵跟餐加15元 仲有杯台灣特式飲品 有好多選擇=======================軟橋米苔目餐廳 (深水埗)深水埗鴨寮街249號地下B舖

🈵跟餐加15元 仲有杯台灣特式飲品 有好多選擇

=======================
軟橋米苔目餐廳 (深水埗)
深水埗鴨寮街249號地下B舖
  • 米苔目