2014-05-26 1324 浏览
整間茶樓只有5道小菜比你簡(menu),但非蔬菜類。我們只叫了椒鹽海三味。菜類他們只有菜心和生菜,其他海鮮都是自己出去簡海鮮叫廚房做。- 椒鹽海三味 $100/例太鹹,但都幾大碟,一碟可以for10人到食,最好拎黎做開胃菜,做餸真係食唔落,因為是炸的。- 炸蠔非常大隻,佢地係用蘇炸!非常好味!(佢地冇沙律提供,只有椒鹽同豉油)- 薑蔥蒸鮑魚一樣非常大隻,一人一隻,回到家仍在回味。- 蒸花螺佢地用酒蒸,非常香!一定要試下!- 炒蜆買一斤蜆,只有半斤肉!二分一全部殼!但味道係絕對足夠。- 炒蟹蟹唔夠入味,好似食緊蒸蟹。- 蒸菜心爽口。我地五人食$1080(計埋買海鮮),$620(唔計買海鮮) 價錢屬參考性質。
整間茶樓只有5道小菜比你簡(menu),但非蔬菜類。

- 椒鹽海三味 $100/例

- 炸蠔
非常大隻,佢地係用蘇炸!非常好味!
(佢地冇沙律提供,只有椒鹽同豉油)

- 薑蔥蒸鮑魚
一樣非常大隻,一人一隻,回到家仍在回味。

- 蒸花螺
佢地用酒蒸,非常香!一定要試下!

- 炒蜆
買一斤蜆,只有半斤肉!二分一全部殼!但味道係絕對足夠。

- 炒蟹
蟹唔夠入味,好似食緊蒸蟹。

- 蒸菜心
爽口。

2014-05-25
2013-06-14 1353 浏览
今晚突然好想食海鮮,於是一行4人去流浮山。6點幾開車去到流浮山差不多7點15分,泊好車就沿巷仔一直行去邦記。去到先拎4位枱,然後過隔離買海鮮。海鮮檔第一時間問我地幾多人,然後就介紹幾樣海鮮給我們,最後我揀左蝦丶金蠔丶鮑魚丶炆魚。返去我地張枱已經見到有4碗湯,係魚丶豆腐湯,仲見到湯渣有淮山,湯好甜而不咸,豆腐吸收了魚汁好好味。第一碟是炆魚,炆魚其實是炸了之後埋一個薄芡,個芡夠薄所以魚一啲都冇淋,係脆的!一舊舊的魚肉真係好厚肉,似食扒,肉質肥美潔白,魚皮厚而脆,非常可口。蒜蓉開邊蝦,蒸得岩岩好,好香蒜蓉味,一口咬落蝦肉,鮮甜而爽!蒸鮑魚基本上亦係同炆魚一樣,必食,鮑魚配上翠綠青蔥一起吃,咬落彈牙又有蔥的爽脆感,突然有富豪感覺!必食香煎金蠔,一見到就已經好吸引,隻隻大大隻,金黃色,沾少許砂糖,一咬落去是外脆內軟兼有蠔汁,蠔味重,同蠔士完全係兩回事。一碟灼菜心,翠綠少油,大大支莖以為一定有渣,菜真係粗莖之外,就真是沒有渣,菜味一流。灼菜是不用另點,係免費送的。老闆熱情招呼,好有親切感由於每碟餸都唔咸,所以冇口乾的感覺。

老闆熱情招呼,好有親切感

由於每碟餸都唔咸,所以冇口乾的感覺。
  • 炆魚
2013-04-21 1975 浏览
兩位舊同學的升職慶賀宴,交由麥嘜安排設局,當然又是他至愛的海鮮宴,由於有一位同學跟流浮山邦記稔熟,決定幫襯離路邊較遠的邦記,它的知名度不高,卻有不少名人捧場,包括成龍大哥。 入流浮山雖較路途遙遠,幸而其中有幾位駕車負責接送大家,所以七時半人已陸逐到齊了,車都泊在迴旋處前的停車場,幫襯流浮山內其中幾間海鮮店後,都可以特價在這裹泊車。 由於在座有人跟老闆相熟,先頭部隊去了海鮮檔瞄過後,最後還是交由邦記老闆代為發辦,店家跟人頭數在許景記海鮮檔代買料,未計酒家火油費,單單海鮮料錢大概花了三千零九十元。 我們預先訂了閣樓,閤樓上只有兩張大圓檯,我們十五個人佔據了較大的一張,閤樓裝修過後較樓下乾淨整齊及清靜,還設有一台LED電視供客人觀賞。 亨利帶了兩支西班牙紅酒來,坐下後先叫了邦記馳名的三味餐前小菜下酒,它們分別是香煎金蠔、蜜糖雞翼及椒鹽海三寶。蜜糖雞翼 ($80)下單前問過侍應一碟大約有十二隻雞翼,但上檯後我數過大約有十六隻,平均只是賣五蚊一隻,價錢實在非常划算,搽上蜜糖來炸的雞翼,香口之餘加上蜂蜜的甜味,又點會唔醒胃? 用來下酒確實在是佳品。香煎金蠔 ($180)流浮山素來以生蠔馳

蜜糖雞翼 ($80)
香煎金蠔 ($180)
流浮山素來以生蠔馳名,山長水遠恭到這兒必定要吃生蠔,金蠔隻隻肉身飽滿,想不到這個時候也有這麼肥大肉厚的生蠔,店家跟人頭買料,每人一隻,只可小食多滋味,同樣塗上了蜜糖煎焗過的生蠔,邊位焦香而飽脹的蠔肉食味豐腴,加上輕怡的蜜味入囗非常惹味,作為頭盤或送酒小食都能令人感剌愜意。
椒鹽海三寶 ($100)
椒鹽海三寶是邦記其中一款招牌菜,三寶是銀魚乾、土魷絲和蝦乾,三寶經椒鹽爆炒過後,在檯面發出誘人的鹹鮮香味,碟中份量極大的三寶被堆成一座小山丘般,雖則賣一百蚊一碟不算相宜,但仍算幾抵食,入囗帶微辣的鹹香味,又係一客下酒上品之選。
鹽焗奄仔蟹 $200/斤 八隻共三斤重
奄仔蟹即是未受精的雌蟹,蟹羔顏色呈鮮黃色,來自珠江三角洲鹹淡水交界的一帶,去過流浮山食海鮮的一定會試過這當地名物! 人不可以貌相,海不可以斗量,雖然奄仔蟹外表個子較細,只有約五、六兩一隻,一碟八隻的奄仔蒸熟後全部齊中開邊,紅彤彤的蟹身隻隻都肥美多羔,呈鮮黃色的蟹羔,入囗味道有甘香豐腴的鮮味,加上厚身的鮮蟹肉,食落肉跟羔都好嫩口,只要材料夠新鮮高質,鹽焗出來的鮮味已經無得彈,食完之後囗腔內仍散發著蟹羔久久不散的甘香味,這難道就是傳說中的黑奄?! 因為流浮山內許景記就以供應黑奄為食家所稱頌。
日後再來如果再有這種高質的奄仔,我諗改用花雕蛋白蒸的煮法可能更正。
椒鹽煎海麻蝦 $180/斤 約廿隻共二斤重
海麻蝦是對蝦的一個品種,以每年三、四月為最時令,這時來吃便最合時,我夾了一隻蝦頭大而扁身的,乾淨的蝦頭內像大頭蝦一般有很多橙黃色的蝦羔,味道甘香軟滑,煎香了的肉身極其結實有鮮味,一嚐即知是新鮮貨式了,同樣扡味道實在無得彈,下次來可以考慮改用凊蒸的做法,更能帶出鮮蝦的原鮮味。
老虎斑炒球、脆炸骨腩兩味
這尾老虎斑大慨重五斤多,未連火油錢,花了近八百蚊買魚,一魚兩吃可不浪費成條海斑,吃老虎斑是要吃他的膠質及魚皮的彈性,邦記的廚師天天煮海鮮,炒功當然保持一貫高水準,沒有令大家失望,加上甘荀絲、西芹及草菇來清炒斑球,完美地保留了魚肉的鮮嫩及斑皮含豐富膠質的韌性囗感。 第二味將給起了肉後的老虎斑骨腩加漿粉落鑊脆炸,魚骨上的魚肉香脆之餘,仍能保留了魚肉本身較煙韌的囗感,配上另一支雪凍了的白酒,實在無以尚之! 剩下的魚骨加上白菜及豆腐來煲了兩大窩湯,奶白色的魚湯清澈鮮甜,非常好飲也能清除暴食後腸胃中的熱氣。
豉椒炒蟶子
一大碟的蟶子,拆了肉不連殼上檯,不會跟外面不少劣店常常愉工減料,令客人常有殼而無肉可吃之嘆,因不連殼同上,這碟蟶子的份量其實極多,看肉身可知雖不屬於珍寶級深海蟶子,但看似都是約十厘米長的中型貨式,份量足夠鉿十五人分享了,用了基本豉椒來炒的做法,鮮美惹味一點不輸別家,能有合格之上的評分了。
薑蔥蒸鮮鮑魚
今晚吃的不是普通九孔小鮑魚,而是肉身脹大而厚肉的大連鮮鮑,大少平均有五厘米長,簡單加上薑蔥清蒸的烹調方法,不單能突出其鮮味,且能保持肉質嫩滑,今晚吃的這隻鮑魚肉質雖厚而不韌,囗感出奇地嫩囗,不用太費力也能咬開。
蒜茸粉絲蒸帶子
每人有一隻珍寶級的帶子,元貝的外殼約有手掌般大小,這是很普遍的煮法,只要材料新鮮便不會不好吃,但新鮮感欠奉,下次還是考慮改變一下,用淡味的芝士來焗吧!
白灼花螺
四月伊始剛好是花螺的繁殖期,這些花螺個子比較少,但不會有螺子影響囗感,花螺肉也算好厚身,店東選擇了白灼的煮法,用牙簽挑出螺肉醮些辣醬或者海鮮醬,已經好鮮味了,但個人還是偏愛濃重口味的辣酒煮花螺,貪它夠香口惹味。

凊炒唐生菜
最後店家送了一碟炒唐生菜來平衡一下,不炒過火的唐生菜入囗菜味濃沃,菜莖保持脆口的口感。

今晚十五人連炒唐生菜總共吃了十三款菜之多,在許景記買海鮮花了三千零九十元,火油錢大約邦記只收了一千六百元,比起鯉魚門或屯門三聖村一般收取差不多一比一的火油錢,實在比較相宜很多了,今晚吃翻了天每人約需花費三百二十元,便能嚐到這麼高質素的海鮮,實在非常抵食,將來有機會必定再來複桌,最後多謝兩位老細埋單!

: 各位食友們山長水遠也不仿來試試罷!

题外话/补充资料: 海鮮全都購自專賣黑奄的許照記,大部分海鮮檔都有奄仔供應,但並非檔檔都有黑奄,其中許照記是例外,由於貨量少,老闆會把黑奄預留熟客。 [b]許 照 記 地 址 ︰ 流 浮 山 正 大 街 64 號 電 話 ︰ 2472 1009, 2472 2001 營 業 時 間 ︰ 8am-9pm 註 ︰ 黑 奄 需 一 日 前 預 訂[/b]
2013-04-18
  • 奄仔蟹,海麻蝦,老虎斑兩味,香煎金蠔,蜜糖雞翼,豉椒炒蟶子,蒜茸帶子,薑蔥蒸鮑魚,椒鹽海三寶
2012-11-26 787 浏览
姐姐生日, 為了遷就家人, 決定在元朗吃飯, 家住元朗的人已經覺得元朗沒有什麼好吃的了, 所以我們決定逃離元朗. 本來有打算到深井吃燒鵝, 或者三聖吃海鮮, 但是都覺得缺乏新鮮感, 而剛好同事上星期去了流浮山吃海鮮, 相片拍得很不錯, 說味道也很對版,便麻煩同事幫我訂了位, 9大1小. 如果讓我自己隨便挑選一間, 我覺得怎麼挑都不放心, 但有朋友介紹, 整個感覺就不一樣了. 我們安頓了以後, 就到reception看看預留了的海鮮怎麼做法, 老闆很熱情, 說明今天的醃仔蟹不好, 不推薦我們吃. 我讓老闆拿主意, 因為他知道哪些好, 哪些不好, 他就幫我們寫了一些海鮮再問我們要怎麼煮法. 很快我們就決定了8菜1湯, 因為考慮到還有兩個生日蛋糕, 所以不需要吃的那麼飽. 先來是魚湯, 湯不是說特別濃, 但魚味突出, 讚! 先上炒聖子, 是大聖子, 有點點沙, 但肉質非常爽口, 一點韌的感覺都沒有, 10分滿分我給8分. 接著是這個以為是炸豆腐或者炸奶球的東西, 其實是炸元貝, 老闆推介我們吃的時候都覺得難以想像, 炸元貝是怎樣的. 粉漿一點也不厚, 很爽口, 基本上你看到的size就是元貝

先來是魚湯, 湯不是說特別濃, 但魚味突出, 讚!
魚湯
豉椒聖子
脆炸元貝
接著是這個以為是炸豆腐或者炸奶球的東西, 其實是炸元貝, 老闆推介我們吃的時候都覺得難以想像, 炸元貝是怎樣的. 粉漿一點也不厚, 很爽口, 基本上你看到的size就是元貝的size, 這些元貝是超級大, 想都沒有想過是這樣的, 實在太驚喜了. 元貝鮮, 甜, 嫩 . 我為了不吸收多餘油份, 我把脆講都拿掉, 所以就知道這元貝有多大, 其他人沾著[口急]汁吃, 都大讚好吃.
粉絲蒸象拔蚌
蒸象拔蚌, 爽口, 鮮甜, 簡單的烹調方法更能突出海鮮的原味.
紅燒斑
來一道紅燒班頭, 皮厚有豐富的膠質, 只是炸過的東西我也少吃, 不過還試忍不住吃了兩件.
蒜蓉開邊蒸蝦
蒜蓉開邊蒸蝦, 因為家人都不喜歡太熱氣的食物, 所以好多都選擇了用清蒸的方法去烹調, 蝦肉質彈牙, 鮮味, 是新鮮的蝦. 沒有半邊是霉的, 沾點醬油配上蒜頭的香味, 真是讓人食指大動.
薑蔥生蠔
薑蔥蠔, 來到流浮山怎能不吃蠔呢, 肥美的生蠔, 又嫩又滑 , 媽媽妹妹都不吃蠔, 所以我就多分配了幾只, 真幸福喔.

果皮蒸鮑魚
來到壓軸的鮑魚, 才真的讓人驚嘆, 把我一向都鮑魚那種又韌又難嚼的印象重新洗牌. 這個鮑魚爽中帶軟, 我不明白為甚麼外面吃的飽魚像咬橡筋, 但這裡的鮑魚卻是這麼的讓人回味, 讓人激動, 我們所有人都討論著到底是什麼技巧讓師傅能夠把這麼多的海鮮煮得出神入化, 讓我們每個人都十分滿意這頓飯的所有菜色和滿意的離開餐廳.

埋單後, 問老闆拿了卡片, 以後就不用勞煩同事幫忙訂桌了, 我們已經打算新年會在這裡吃飯, 老闆說他們每年只休息兩天就是全年的最後兩天, 年初一就開店, 喜歡不是空口說的, 用行動支持當然最重要了.

2012-11-25
薑蔥生蠔
果皮蒸鮑魚
  • 果皮蒸飽魚 聖子 象拔蚌 炸元貝
2012-04-24 545 浏览
因為試過去年在農曆年前期間去吃團年飯時人多, 加上又新擴充後舖, 引至廚師趕不切起餸, 最後我們更要取消幾度菜, 掃興之餘還要到元朗再找東西吃, 所以今年的團年飯便推遲了今天才吃, 一早訂了位. 因路途遙遠, 一行八人要提早出門口才能準時 7:00pm 到達先叫店主送上魚湯, 顏色呈奶白, 入口啖啖鮮味有魚香, 店家用了魚頭魚尾再加入豆腐來煲, 營養豐富, 免費供客人享用, 遲來者就沒有了再來薑葱生蠔, 又大又飽滿的生蠔, 入口鮮甜, 肥美多汁, 再夾以薑葱炆煮, 鮮味則更加出眾接著豉椒蟶子, 頗大隻的蟶子辣中帶鮮甜, 入口惹味, 美中不足之處, 入口吃到有沙今次棄龍蝦, 改用上湯焗蝦伊麵底, 蝦身一開為二, 炸過的蝦保留肉質鮮甜爽口, 伊麵則有點淋斑頭腩兩食 : 起肉來抄球用了西芹, 紅蘿蔔和草菇一同來抄, 簡簡單單的, 鮮甜又啖啖肉炸斑頭, 撲上粉槳炸, 脆口又入味兼多汁, 多吃則較漏薑葱蒸鮮鮑魚, 雖然大隻兼厚身, 但火喉控制得很好, 入口不韌蒜茸粉絲蒸帶子, 不用多說, 帶子鮮甜又大隻, 粉絲也吸收了帶子汁之精華, 美味無窮油鹽水煮花蛤, 今次比往年吃的大隻, 就連湯都鮮中

炸斑頭, 撲上粉槳炸, 脆口又入味兼多汁, 多吃則較漏
油鹽水煮花蛤, 今次比往年吃的大隻, 就連湯都鮮中帶甜
菜心一碟, 略嫌煮得老了一點

加碼再來抄飯一碟, 材料不賴, 有叉燒之餘, 蝦也大大隻, 而且飯抄得非常乾身, 實在無挑剔之地方
連三罐汽水, 埋單HK$2,570, 價錢真的一年比一年貴了
2012-04-07
2011-09-09 428 浏览
好多人都介紹呢間,其實平時食開街頭果間多寶來既,但見評價咁高就黎試下,7點左右到,已經有7成坐滿,好彩有訂位!!一坐低就有喬頭同花生,我地一行十一人,叫左:雜錦海鮮湯:濃郁鮮甜,好多料,招牌蜜糖雞翼:外皮香脆,但唔夠入味.清蒸蟶子:平時都係豉椒炒,原來清蒸仲好味!!零舍顯得鮮味!!芝士蝦球伊麵:蝦球大隻爽甜,伊麵就林左d,芝士味唔夠.豉椒炒蜆:味道幾好,都係唔夠入味.斑球兩味:西芹炒斑球:魚肉爽滑,最正係個皮,好多膠質!!紅燒骨腩:十分惹味,蒜蓉粉絲蒸扇貝:佢冇落豉油,原汁原味.清蒸鮮鮑:爽口彈牙,又夠鮮味.白灼菜芯:麻麻地,d菜芯好老.總括黎講都幾好,如果大家想去既話最好先訂位.

雜錦海鮮湯:濃郁鮮甜,好多料,

招牌蜜糖雞翼:外皮香脆,但唔夠入味.

芝士蝦球伊麵:蝦球大隻爽甜,伊麵就林左d,芝士味唔夠.

豉椒炒蜆:味道幾好,都係唔夠入味.

斑球兩味:
西芹炒斑球:魚肉爽滑,最正係個皮,好多膠質!!
紅燒骨腩:十分惹味,

蒜蓉粉絲蒸扇貝:佢冇落豉油,原汁原味.

清蒸鮮鮑:爽口彈牙,又夠鮮味.

白灼菜芯:麻麻地,d菜芯好老.

總括黎講都幾好,如果大家想去既話最好先訂位.
2011-09-07
2011-08-15 354 浏览
前幾周同家中老人家去流浮山邦記食海鮮, 但口味為了遷就老人家們, 吃得不夠盡興. 今日農曆七月十四日, 大開鬼門關, o岩佢人少, 約了幾個好朋友, 一於再戰流浮山邦記! 雖然估佢人少, 但都係訂了台隱陣些好. 去到果然人少, 係整體都人少, 應該係同鬼節有關了.今次懶係熟客咁, 自己走去指定海鮮檔揀料(遇返上次介紹我食"蠟腸斑"的靚仔哥哥). 好. 去相!啤一啤先, 夠凍呀!5個人, 叫了一斤蟶子, 但哥哥話, 應該叫, 大只的才叫蟶子. $78/斤咋. 味道剛剛好, 好爽, 唔會好似什麼蟶子皇咁咬唔開.果皮上湯粉絲浸花甲, 又係好食到停唔到口. 睇佢咁大只, 以為會好"un", 點知好爽喎, d湯飲曬呀, 我食埋一絲絲的果皮.花甲呢味好好平, 又係幾十蚊斤咁. 我地都係叫o左一斤. 再來勁骨膠龍躉球, 保持水準. 今次真正體驗什麼叫, 前幾周來吃要$268/斤, 今晚才$168/斤.哥哥話因為前幾周是休魚期, 所以乜都貴. 現才平返正常水平. 計起來才10幾蚊一兩又幾抵喎. 每次食龍躉, 佢地實推介兩味, 一味起球, 一味紅燒或椒鹽或xx頭腩. 好食是很好食,

好. 去相!

啤一啤先, 夠凍呀!
飲杯大青先! 夠凍呀^^
5個人, 叫了一斤蟶子, 但哥哥話, 應該叫[竹蚌], 大只的才叫蟶子. $78/斤咋. 味道剛剛好, 好爽, 唔會好似什麼蟶子皇咁咬唔開.
味道剛剛好, 爽, 脆, 食到停唔到口.
花甲呢味好好平, 又係幾十蚊斤咁. 我地都係叫o左一斤.
果皮上湯浸花甲, 好爽好甜, 果皮味好正.

再來勁骨膠龍躉球, 保持水準. 今次真正體驗什麼叫[海鮮價], 前幾周來吃要$268/斤, 今晚才$168/斤.
必食龍躉球!
每次食龍躉, 佢地實推介兩味, 一味起球, 一味紅燒或椒鹽或xx頭腩. 好食是很好食, 外脆內滑.
但如果人少, 我建議either one就夠了, 否則會魚and魚, 有d"漏"同"悶".
想香口送酒, 就叫頭腩, 想啖啖肉, 就叫起球炒菜. 適隨專便.
我地今次叫了一斤炒球, 一斤頭腩, 5個人, 略多. 不過最後仍是食曬.
紅燒龍躉頭腩, 外脆內滑!
大連鮑我之前食過, 保持到水準, 仍是又林又滑又鮮. 仍是約$40一只.
攪笑的是, 今次有只個殼有只bb生蠔送.
大連鮑, 又滑又林, 好鮮!
例牌地送魚湯送焯菜.

買料今次共買了$780, 加工費$400(包埋兩枝大青). 即每人$240, 食咁正的海鮮, 合理! 呢個分量, 其實夠6個人吃.
仍然沒吃生蠔, 店主話:[傻妹, 呢個月的蠔瘦到阿媽唔認得, 唔入得口. 叫我遲兩個月再去.]
我又問他, 有沒有蝴蝶蚌, 因為在網上看過說是人間極品, 得邦記才有.
哥哥說要過年前後才有的.

再戰流浮山之後, 我可以好肯定地說, 邦記, 好味! 價錢合理! 沒有被斬!
2011-08-13
飲杯大青先! 夠凍呀^^
味道剛剛好, 爽, 脆, 食到停唔到口.
果皮上湯浸花甲, 好爽好甜, 果皮味好正.
必食龍躉球!
紅燒龍躉頭腩, 外脆內滑!
大連鮑, 又滑又林, 好鮮!
  • 豉椒炒竹蚌
  • 清蒸大連鮑
  • 紅燒龍躉頭腩
  • 果皮粉絲上湯浸花甲
2011-08-01 223 浏览
去流浮山, 你話好好食, 又唔算, 但又不至於難食. 好抵食? 絕對唔係. 好貴? 邦記都唔算貴. 都係志在一班人有個活動, 找個地方去下, 如果想係元朗/屯門一帶花一日時間玩同食, 就可以考慮去下流浮山.我都上網SEARCH曬OPEN RICE呀, 同睇了好多BLOG, 先考慮去邦記的.結果同預期中差不多, 都OK.當然要訂位. 訂位了位, 基本上都不會沒有位. 佢地係流浮山應該都做到出名, 有熟客,所以附近好多間屋仔都比佢包O左黎做生意. 我訂了的一張台就係要行入去小徑的疑似倉庫改裝的小屋.跟住出去揀海鮮. 記得樣樣問價. 咁最少唔會比人覺得你係水魚先啦.好似小偷個廣告話齋, "老細比曬機會, 唔爬你個銀包, 對唔住老細啦."所以千其唔好怕醜, 佢介紹D乜覺得貴, 咪同佢講話貴囉, 叫佢介紹樣平D.我地8個人, 有個老人家, 食量細. 哥哥介紹龍"等"兩味, 話8個人3斤, 每斤$280 (其實計返起身十成蚊一襾都好平),我同佢講老人家食唔多, 要兩斤好喇, 另外蒸多條1斤魚, 因為我阿爸鐘意食魚, 叫佢介紹條滑O既.咁佢真係介紹O左條好滑好滑的, 叫 "臘腸班
去流浮山, 你話好好食, 又唔算, 但又不至於難食.

好抵食? 絕對唔係. 好貴? 邦記都唔算貴.
結果同預期中差不多, 都OK.

咁佢真係介紹O左條好滑好滑的, 叫 "臘腸班", 應該係當日魚獲D雜魚, 唔係成日有. 同樣係$280一斤.
哥哥後來好自豪咁等我地食完重走過來問得唔得, 我話好得, 佢就好高興咁.
另外清蒸飽魚, 佢見我地會嚴貴, 就介紹O左D細鮑魚仔, 話約$20只, 之但係咁細只飽魚仔係出面成日食,
我自己都識蒸, 就想食好D. 叫佢介紹只大只D, 好味D, 佢就比只"大連鮑"我地, 話約$35-$40只.
真係好好味呀, 好"林" 好"鮮", 我阿爸冇乜牙都食到. (不過掛住食, 忘影相!)

總結一下. 買海鮮買O左$1500
要O左兩只大肉蟹, 薑蔥炒., 約$250
龍"等"兩味2斤, 起球炒同椒鹽班頭腩, 約$600
蒸臘腸班1斤, 約$300
大連鮑8只, 約$300
九節蝦8只, 開邊豉油王炒 (略咸, 送啤酒剛剛好.), 約$150
略咸
另加工費收了$900, 煮了以上的送, 加埋下面
魚湯送O既. 菜一碟送O既.
另炒O左兩碟蛋/蔥炒飯(我個姪仔食齋, 淨食炒飯), 同一碟蒜蓉菜芯.
大青兩枝

8個人$2400, 即每人$300.

咁我估你如果食D炒蜆, 生蠔, 應該會平好多.

2011-07-24
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 龍"等"炒球
  • 臘腸班
  • 大連鮑
2010-12-19 178 浏览
一星期己book定,記得book7點前,否則有book位都可能要等...流浮山@邦記 九大一小餐單:招豉蝦(招牌豉油蝦)香煎金蠔 (10個x正!!)酥炸蠔豉椒聖子(無砂,又鮮又好味!超正!)椒鹽賴尿蝦 (普通,今期不過貴了點)薑蔥蒸飽魚 軟硬剛剛好!必食,不過一定要早好快無!大斑腩 ~ 炒斑球 & 炆骨 (好野!)招牌炒飯 (必食!)郊外油菜 海鮮豆腐湯 (免費不過好正,要錢都要encore!都係那句~一定要早好快無)因為太好味關係,無影其他相了...回味中...^c^

流浮山@邦記 九大一小餐單:

招豉蝦(招牌豉油蝦)
香煎金蠔 (10個x正!!)
香煎金蠔 10x正!!

酥炸蠔
豉椒聖子(無砂,又鮮又好味!超正!)
豉椒聖子 10x超級正!

椒鹽賴尿蝦 (普通,今期不過貴了點)
薑蔥蒸飽魚 軟硬剛剛好!必食,不過一定要早好快無!
大斑腩 ~ 炒斑球 & 炆骨 (好野!)
招牌炒飯 (必食!)
郊外油菜

因為太好味關係,無影其他相了...回味中...^c^
2010-12-18
香煎金蠔 10x正!!
豉椒聖子 10x超級正!
  • 香煎金蠔及 豉椒聖子
兩對同事夫婦拔車相助, 一呼百應, 八個人浩浩浩蕩蕩, 不怕艱幸, 排除萬難 (當天下著傾盆大雨), 到流浮山擦海鮮!連工包料$1,980, 每位盛惠$277我們先到附近"許照記" 買海鮮, 看見活蹦亂跳的海鮮, 開心極了!然後到"邦記" 加工,但稍嫌上菜比較急速, 攪到一檯都係, 又怕攤凍, 所以食得較急速鼓油王九節蝦, 惹味呀!食味清爽,加上肉質彈牙,每一啖都吃出蝦的鮮味大中班兩吃,炒班球都還有些腥, 肉質感欠爽口不夠咀嚼感油泡班腩 , 有點奇怪, 其實睇住佢現劏的, 但為什麼會腥? - 因為唔夠薑, 蔥去腥, 腥味重了一點?- 養魚的關係?- 水質, 飼料有變?心中疑問一大堆椒鹽班頭椒鹽炸, 脆漿較稀較薄, 輕輕地包著班頭, 鮮味得以保存, 個人應為比炒球好炸生蠔用美國筒裝蚝, 脆粉上得夠薄, 稍嫌不夠蚝味 是日無黃油蟹供應, 惟有選清蒸奄仔蟹, 蟹糕很多, 甘香, 層次感豐富, 蟹既肉質好甜美 豉椒炒蟶子滿滿一碟,味道方面,佢個獻同個汁份量岩岩好,食到豉椒和蔥炒香嘅惹味之餘又唔會太鹹,值得一讚!蟶子夠大,炒得啱啱離殼,味道重,肉質 嫩‧滑, 味道香濃又惹味,加上辣味十足, 下酒

連工包料$1,980, 每位盛惠$277

鼓油王九節蝦, 惹味呀!

食味清爽,加上肉質彈牙,每一啖都吃出蝦的鮮味

大中班兩吃,炒班球都還有些腥, 肉質感欠爽口不夠咀嚼感

油泡班腩 ,

有點奇怪, 其實睇住佢現劏的, 但為什麼會腥?

- 因為唔夠薑, 蔥去腥, 腥味重了一點?

- 養魚的關係?

- 水質, 飼料有變?

心中疑問一大堆

椒鹽班頭

炒球好

炸生蠔

用美國筒裝蚝, 脆粉上得夠薄, 稍嫌不夠蚝味

是日無黃油蟹供應, 惟有選

豉椒炒蟶子

之餘又唔會太鹹,值得一讚!

蟶子夠大,炒得啱啱離殼,味道重,肉質 嫩‧滑,

味道香濃又惹味,加上辣味十足, 下酒一流

椒鹽賴尿蝦, 我喜歡脆口的感覺

以椒鹽炸賴尿蝦,這種食法有避風塘風味,蝦殼皮身不難拆開又可食到蝦肉的爽,蝦殼似擋開了油份令炸過後的賴尿蝦肉入口不覺多油, 瀨尿蝦好大隻,而又多肉,最緊要係好新鮮,必食之選

汋生菜 是時候吃點菜蔬清清腸胃了

For more about today dinner and seafood, please feel free to read, enjoy!

2010-09-03
  • 豉椒炒蟶子
  • 椒鹽賴尿蝦
  • 鼓油王九節蝦
  • 清蒸奄仔蟹
2010-10-01 57 浏览
雖然要老遠去到流浮山,但要食好嘢,都係要付出少少時間。邦記門面雖然唔係好顯眼,不過佢原來有好多獨立的貴賓房  講到嘢食,最值得推介的,就係炒開邊大蝦,好有鑊氣。豉椒蟶子辣中帶鮮甜,好好味。 炸石斑魚香口、脆皮好似蝦餅味! 一定要上枱後第一時間clear ,因為凍左食味差好遠!唯一可惜係D 蜆仔湯,勁重出前一丁海鮮麵味!!
2008-08-29
  • 豉椒炒蟶子
2010-08-16 72 浏览
A group of friends went to have seafood dinner at this restaurant. This was the first time to visit Lau Fau Shan. I was not comfortable about this seafood village because there was surrounded by many auto junk yard. I doubted about the seafood quality because of the environment. My friend made reservation for this restaurant about 3 days in advance. We didn't need to wait for our table. The boss could not serve any walk-in customer.Over all, the seafood was very tasty and fresh, the price was re
Over all, the seafood was very tasty and fresh, the price was reasonable.
Total price: $1300
Total of people: 6

Reservation is a MUST.
I will take my family and relative to there again and again.

deep fried shrimp, very crispy, not salty or dry
fesh and big portion
Honey wings, best ever, must pre-order
fresh fish, not oily
stirr fried fish, tender, not oily
fresh abalone, soft texture
2010-08-15
fesh and big portion
fresh fish, not oily
fresh abalone, soft texture
2010-02-28 116 浏览
今次是第二次來邦記上一次非常有驚喜, 鮑魚超大隻, 蝴蝶蚌非常爽甜, 可惜大家太興奮忘了影低食物, 所以無法跟今次做一個徹底的對比.今次過了這麼久才想起寫好的食評一直未有submit上來, 希望不會太過時吧.一行6人, 星期五的晚上約7:30pm到達, 根據上次經驗, 上菜太快, 令大家吃得好急, 餸菜很快就涼, 味道打了折扣. 故今次特別要求上菜不用那麼急. 但不知是星期五的原故(全場爆滿), 還是我們這個特別要求, 故此等到9pm才上第一道菜....實在餓死我了. 豉油皇蝦 - 幾香口, 味好濃 一魚兩味 - 炒球炆骨, 肉質鮮嫩, 但比較多油 蒜容粉絲蒸扇貝 - 帶子夠鮮, 唔會韌, 粉絲夠入味 奄仔蟹, 我第一次食, 都幾多膏, 當然無黃油蟹勁啦..志在試下ja! 豉椒炒蟶子 - 唔見晒D殼既???感覺唔係幾新鮮, 最差這一碟. 蒸鮑魚 - 都幾大隻, 不過唔夠上次大, 唔知係咪季節問題, 雖然都大隻, 但食落一D都唔韌, 仲有少少鮮味. 楊州炒飯 - 都幾乾身, 不過唔係必食. 今次食完的感覺覺得無第一次來那麼有驚喜, 海鮮本身質素唔錯, 但烹調方法掩蓋了不少鮮味. 另外,
今次是第二次來邦記
豉油皇蝦 - 幾香口, 味好濃
一魚兩味 - 炒球炆骨, 肉質鮮嫩, 但比較多油
蒜容粉絲蒸扇貝 - 帶子夠鮮, 唔會韌, 粉絲夠入味
楊州炒飯 - 都幾乾身, 不過唔係必食.
另外, 環境都尚算乾淨.

豉油皇蝦
蒸鮑魚
楊州炒飯
(非会员)
2010-01-20 51 浏览
I have to say that the food quality is not very good and everything we had were not that fresh and tasty. It is the first time experience we had since we been Hong Kong for 2 years. In addition we believe they may change our seafood before they're cooking. So we think the problem is we had a non-Chinese at our table, the restaurant staffs and the seafood shop staff tried to sell us at "big tourist price". Also very bad customer service, Can't believe Hong Kong have this kind of restaurant alive.
2009-12-19
庆祝纪念
生日
2008-07-29 49 浏览
個米國朋友話係米國成日冇啖好食~~返回香港緊係要食返D好野啦~~咁四人又去左流浮山食海鮮~~食左:鼓油辣椒炒蝦: 好惹味~~香口~~超濃味~~不過米國朋友話可能因為唔係太新鮮, 所以用濃味蓋過~~鼓椒炒聖子: 又係超濃味, 個人覺得OK, 但係對面枱投訴超咸~~SO炸元貝: 本來諗住去流浮山緊係食SO炸生蠔啦~~點知伙計話而家D蠔唔得~~所以我地就叫左SO炸元貝代替. 我覺得幾好食, 不過有個FD又話似超市果D急凍假帶子喎~~清蒸大連鮑: 呢個真係好正! D肉質好彈口! 又鮮味~~薑蔥炒膏蟹1隻: 份量細左D, 不過D蟹膏真係好X好食呀!蜂蜜雞翼: D蜂蜜既味道好怪, 問女服務生係咩野蜂蜜. 回答曰: "蜜蜂果D蜜囉~~" 巧叻叻!!!炒飯: 米國朋友話食海鮮一家要叫炒飯喎~~佢話因為個鑊炒過好多海鮮, 所以D炒飯都好有海鮮味喎~~不過呢個炒飯真係...好X難食!
個米國朋友話係米國成日冇啖好食~~
返回香港緊係要食返D好野啦~~
咁四人又去左流浮山食海鮮~~
食左:

清蒸大連鮑: 呢個真係好正! D肉質好彈口! 又鮮味~~

薑蔥炒膏蟹1隻: 份量細左D, 不過D蟹膏真係好X好食呀!

蜂蜜雞翼: D蜂蜜既味道好怪, 問女服務生係咩野蜂蜜.
回答曰: "蜜蜂果D蜜囉~~" 巧叻叻!!!
不過呢個炒飯真係...好X難食!