2017-09-03 241 浏览
看見網上美食推介,環境舒適,仿古代青銅酒杯,咕嚕肉$88大碟,一於訂枱,上到去才知以三國為主題的四川菜,麻辣火煱,唯有叫些不辣。胡麻淮山$48,麻醬唔夠香;蒜泥白肉$88,蒜泥好似奶,夠臭夠蒜辣,幼滑,蛋黃南瓜,$78,蛋黃欠香,南瓜略硬,唔夠粉及甜。波蘿咕嚕肉,抵食,夠份量,配料粗切,蕎頭大粒,咕嚕肉粉皮唔夠香,但合格。入到廁所,只有2格,聽到裏面開大,batbat聲,可能食到辣火煱,辣雞,等咗好夠,頂唔順氣味,唯有忍到回家!我們好久沒來此街,樓下有2,3間川菜館,迎合内地人。

,蛋黃南瓜,$78,蛋黃欠香,南瓜略硬,唔夠粉及甜。

我們好久沒來此街,樓下有2,3間川菜館,迎合内地人。

2017-08-25
2017-08-31 850 浏览
金公館聽就聽得多啦....不過從來都未黎試過....成日聽啲老友講話喺呢度嘅口水雞好出名......鮮嫩到不得了.....仲要嫩過18歲少女心諗真唔真今日經開呢度....姑且試一試....睇吓老友有冇講大話裏便嘅環境真係古色古香....仲要有唔同嘅花茶俾你睇到....真係令人有啲典雅自然可以令你放鬆心情而且去銅鑼灣呢啲鬧市用呢個價錢食午餐都唔錯囉其實份量都好久.... 一個人都未必食得晒....但係我老友真係冇講大話..... 啲雞肉有少少辣但係非常鮮嫩我最終都將佢清晒底真係飽到上心口最後嘆番胡滾水靚茶......真係名副其實水滾茶靚用呢個價錢喺銅鑼灣享受一個豐盛下午都算幾抵吖
心諗真唔真
最後嘆番胡滾水靚茶......真係名副其實水滾茶靚
用呢個價錢喺銅鑼灣享受一個豐盛下午
都算幾抵吖
2017-08-29 170 浏览
有些飯局,拖了又拖,久久未能成事。有些飯局,一呼,則百應。就如,這一夜的飯聚。一年一聚,已經,經過了N十個年頭了﹗大家,總自動自覺,把這一日,留給了對方。一起,回味那段青澀的中學歲月。 為了方便大家談天,我們大多會選擇有VIP房間的餐廳。這夜,聚餐地點乃銅鑼灣的「金公館」,讓我們這班文科女生,一起回到風起雲湧的三國…… 餐廳的裝潢佈置,甚至乎一杯一碟不碗,均滲透出濃濃的古典中國風。R一如既住,帶了兩個女兒赴約,且最早到達。眾姐妹中,她最早結婚產子,負擔也最大﹗ 茶錢每位$10,在銅鑼灣這一區來說,十分平宜了。這一隻翡翠綠的鼎狀酒具,深得大人和小孩的歡心。是夜,我們不沾酒水,以茶代酒,把茶言歡,不樂亦乎﹗ 小妹匆匆趕過來,汗流浹背,馬上點來一杯清爽甜美且透心涼的檸檬冰茶 $38,爽YY﹗ 荔枝甘露 $48,以闊口酒杯盛載奉客,再加一粒荔枝作點綴,視覺效果甚佳﹗味道如何,局外人的小妹,就不得而知了﹗ 洛神花茶一杯價$38,一壺則$68,後者更為實惠吸引也﹗席中,有知慳識儉的家庭主婦,點來了一壺,且叫侍應送上四個杯子,與好姐妹共享。洛神花茶的色澤,呈深紫紅的葡萄酒色。淺呷一口,嘩

洛神花茶一杯價$38,一壺則$68,後者更為實惠吸引也﹗席中,有知慳識儉的家庭主婦,點來了一壺,且叫侍應送上四個杯子,與好姐妹共享。洛神花茶的色澤,呈深紫紅的葡萄酒色。淺呷一口,嘩﹗真材實料,濃得教人吃不消﹗

外脆內嫩的椒鹽豆腐 $68,切成方形狀,一口一粒,豆腐炸至外皮酥脆而不油不膩,內裏則細滑香軟,伴上惹味香口的椒鹽,教人一吃上癮﹗

胡麻拌吃的冷盤,最適宜夏天享用。這一道胡麻鮮淮山$48,淮山清爽而沒有渣滓,與麻醬更是非常配襯。此外,淮山具有補肺益腎,健脾補氣功效,多吃無妨。

杏汁白肺湯熬煮工序繁多,大家一般都是在餐廳點來飲用。餐廳的青城山杏汁白肺湯 $58/壺,以刻有龍圖案的茶壺盛載。要飲湯時,可把白肺湯倒入茶杯飲用。據侍應介紹,一壺約可倒出五至六杯白肺湯。

如此清甜滋潤的湯水,女士當然要多飲幾口了﹗打開杯蓋,陣陣杏香撲鼻而來,內有白菜、豬肺和雞腳。單看顏色,已經知道味道應該很香濃了。呷一口,白肺湯十分鮮甜,杏香味道香濃且突出。

熱情果籠仔蝦球 $168/6件,以點心竹籠盛載奉客,小巧的骰。碩大蝦球沾上薄漿油泡至鮮爽彈牙且香口,再伴上酸香有致的熱情果醬,繞富夏日的色彩。

馳名樟茶鴨$138/半隻,外表色澤金黃,外酥外嫩,入口口感鬆化,濃烈的煙燻香味,內味濃郁,令人難忘。只是,半隻份量著實不多也。

為了遷就小孩口味,我們要了以鍋巴、蝦、魷魚、豬肉、筍和西芹等材料入饌的三鮮鍋巴 $168,集香脆鮮美於一口。正確的吃法,乃把炸得香酥鬆脆的鍋巴,淋上以海鮮等配料煮成的燴汁同吃。可是,我們的吃法,有別於傳統 - 把鍋巴與海鮮燴汁,分開來吃﹗

五代同堂炒飯 $138,可說是把蝦一家老幼,趕絕殺絕,一口全吃盡肚子裏去了﹗這一道以蝦籽、蝦仁、蝦乾、蝦米和櫻花蝦炮製的炒飯,飲粒粒粒分明不在話下,鹹鮮惹味萬分,水準之作﹗

劉備三顧草蘆,才可請得諸葛亮出山相助。這一道的青椒清香鱸魚$228,吃過,好香辣的你會,為了它,也會甘願三顧金公館也﹗

怕辣小妹,淺嚐了少許。湯入口十分清香,且帶陣陣既誘人,卻又具後勁的香辣。這種辣,有點銷魂,不是四川討人厭的麻辣,也不會有搶喉的感覺。遺憾,小妹就是受不了辣。鱸魚魚肉細滑鮮嫩,除了魚片好吃,底下的稻庭烏冬也又香又滑。

甜品時間,小妮子,各要了一客雲呢拿特色雪糕$28。有何特色可言?小妹,無法參透也﹗也許,是器皿吧﹗也許,對小孩子而言,所有的雪糕,也是「特色」的?﹗

芒果黑糯米 $58,黑糯米軟硬度適中,且具咬口和嚼勁,伴以淡奶同吃,已教人稱心滿意也。芒果,應該不是鮮甜的呂宋芒,略感失色。

一客三件的擂沙湯圓$38,好像也不賴的。
2017-07-01
2017-08-23 156 浏览
呢排迷上食辣野,金公館的小菜認真好好食。而且係銅鑼灣附近,真係好吸引!杯的設計好像古代古人喝酒,好有特色!1. 炒土豆絲2. 蒜泥白肉在中間的是磨成泥的蒜,好重口味。再用青瓜夾白肉配川辣,好有層次感! Encore jor 兩次。3. 豆腐青椒皮蛋一啖豆腐再伴皮蛋,正。4.麻醬淮山口感清新、爽脆!5.水煮桂花魚滿紅紅的水煮有很豐富的配菜,包括芽菜,四川粉,芛,豬紅,菜、等等。當然,主角也絕不失色! 桂花魚很厚肉彈牙,也沒有冰鮮味!讚!雖然,食物是不錯,但服務有點兒差,亦明顯不夠人手,需要改善。

杯的設計好像古代古人喝酒,好有特色!

1. 炒土豆絲

2. 蒜泥白肉

3. 豆腐青椒皮蛋
一啖豆腐再伴皮蛋,正。

4.麻醬淮山
口感清新、爽脆!

5.水煮桂花魚

• 蒜泥白玉
  • 胡麻鮮淮山
2017-08-22 1025 浏览
好耐無同啲食友聚聚,一到暑假就各有各忙,晌暑假結束前,點都要聚一聚吹吓水,順便送吓啲小食心意俾大家嘅。由於今次由友人擔大旗,唔使小弟安排,呢個當然好啦,只要地點就腳,我食乜都無所謂。但友人揀咗銅鑼灣嘅「金公館」,食川菜,辣嘢我一般喎,友人話唔使擔心,唔辣嘅一樣好多選擇。咪以為佢喺一般菜館,但上到去裝修花過心思,由上樓梯一刻已可見一班,以竹枝作為佈局,讓人暫時離開「石屎森林」,走進叢林處。上到二樓,左右兩邊有唔少卡位及馬蹄位,主色調用試上深啡及墨綠,又用上大量嘅中式窗花做裝飾,令整體產生一種古雅嘅色彩。再走入啲,原來地方好大,既有廂房,又有大圓枱,一大班人嚟都無問題,而且,包房好似無最低消費添。除環境,餐具都好有特色,枱上嘅茶杯「爵」簡直帶大家返番古代咁,不過,飲起茶嚟其實又唔喺咁就手,但影相就甚有味道。酸橋頭、脆花生未齊人,食住酸橋頭、脆花生先,前者酸香爽脆,又唔嗆喉,後者甘脆,帶少少鹹香。金銅色硬皮面餐牌,一打開有川菜起源嘅介紹,睇完真喺知唔少嘢。再翻翻餐牌,由涼菜小食、乾鍋、泡椒、水煮、家禽、湯水、招牌菜、河鮮、海鮮、小菜、鮑參翅肚、素食、蔬菜、飯麵,到甜品、飲品,真喺估唔到咁多嘢
酸橋頭、脆花生

酸橋頭、脆花生
再翻翻餐牌,由涼菜小食、乾鍋、泡椒、水煮、家禽、湯水、招牌菜、河鮮、海鮮、小菜、鮑參翅肚、素食、蔬菜、飯麵,到甜品、飲品,真喺估唔到咁多嘢揀
,果然喺有辣有唔辣!
椒鹽豆腐粒 $68

豆腐粒炸得金黃,粒粒大細工整,與其叫做椒鹽,我就覺得似避風塘多啲。啲豆腐粒入口外脆內滑,鹹鹹哋有啲蒜香,而且,食多幾粒都唔覺油膩。
椒鹽豆腐粒
椒鹽豆腐粒
蒜片牛仔粒 $98

我依啲食肉獸,前菜都揀個多肉嘅,一碟都有唔少牛仔粒,嗒一粒入口,口感非常軟滑,極富蒜香,刻意咬開一粒睇睇,嫩紅嘅肉色,証明炒得啱火喉。
青城山杏汁白肺湯 $58 x 2

湯品共有5款選擇,每一款都喺位上,部份可以點一窩共享。不過,問過店員,位上嘅份量實際夠兩個人飲。而白肺湯以紫砂茶壺呈上,配上小杯,果然又真喺斟到兩碗。杏味唔算超強,但飲落十分清潤,啲白肺又完全無臊味,需知洗豬肺喺幾麻煩嘅事,所以抵飲。
青城山杏汁白肺湯
青城山杏汁白肺湯
熱情果籠仔蝦球 $168

一客有6件,全部以蒸籠仔獨立分裝,夠晒的骰。會唔會好睇唔好食呢?首先蝦球夠大隻,啖啖肉,口感又爽彈,而外層薄薄包咗一朕熱情果做嘅醬汁,多添一份酸爽嘅果香味,好啱依家大熱天時食。
熱情果籠仔蝦球
熱情果籠仔蝦球
三菇鍋巴 $108

依道菜既可當蔬菜,又可以當主食,雖然叫三菇,但食落就好似唔止有3款菇菌。由於始終喺素,味道比較清淡啲,配上脆口嘅鍋巴,感覺都喺普通啲,再者,如果啲鍋巴再炸燶少少,個人覺得更甘香。
三菇鍋巴
三菇鍋巴
四川擔擔麵 $38

都真喺好一段時間無食擔擔麵喇,上枱時店員溫馨提示,啲麵唔好泡浸太耐,否則漲咗、腍咗都唔好食,所以,立即試試。辣度比預期輕,因為揀咗少辣(甚至可以走辣),但不失惹味,少少麻,又帶花生香,麵條幼細有咬口,的確唔錯。
四川擔擔麵
四川擔擔麵
擂沙湯圓 $38

嚟到甜品環節,擂沙湯圓就分便大家共享。湯圓入口暖暖哋,而外皮軟糯煙韌,內裡嘅芝麻餡好流心,極之充滿芝麻香。
擂沙湯圓
香滑奶凍 $38

擂沙湯圓點可以滿足到啲甜鬼,再試試其香滑奶凍,估唔到賣相都有花啲心思喎,篤咗一串藍莓加車厘子做裝修。個奶凍嘅口感柔滑而挺身,做得好對辧,而且勁濃奶香。
香滑奶凍
整體招呼真喺唔錯,並且好貼心,菜式夠多元化,都唔喺單賣一個「辣」字,唔食小菜亦可以揀火鍋,唔怪得越夜越多人。順帶一提,如一般中餐館,需收茶錢每位$10,另外加一就更加走唔甩。
2017-08-18 117 浏览
小晴晴吃川菜? 哈哈, 其實, 川菜也不一定辣. 而且金公館除了川菜, 也有粵菜, 選擇豐富, 怎也能找到您喜歡的選擇. 這裡環境簡潔, 幼兒配套也足夠. 目測不少客人在吃火鍋, 對, 火鍋的市場, 從來是很大, 很大. 下次要試試. 荔枝甘露 $48 由喝的開始, 荔枝甘露, 跟楊枝甘露沒有關係, 但就是幾清甜的. 現在, 不少中餐館也有特色飲品供應, 不用只喝茶了.青檸樹 $48 CEO的就是青檸樹.椒鹽豆腐 $68 頭盤是椒鹽豆腐, 邪惡但美味的小吃. 豆腐呈小粒狀, 外層脆卜卜, 內裡很香滑, 一小口, 一小口地吃, 太教人滿足.青城山杏汁白肺湯 $58 用壺上的青城山杏汁白肺湯, 保溫效果一流, 喝中湯, 還是熱辣辣才是王道. 杏汁白肺湯, 城中不少地方也有供應, 這裡的, 也不賴, 很滋潤, 小晴晴也愛喝.鳳梨咕嚕肉 $88 每次吃到咕嚕肉, 也想起Oli, 沒有辦法, 她愛吃咕嚕肉的印象, 太深刻了. 這裡的咕嚕肉, 脆身, 甜酸度剛剛好, 有驚喜.四川擔擔麵 $38 當看到四川擔擔麵, 或許大家覺得有點不對勁. 對, 這個是走辣版, 要遷就小晴晴嘛, 難道要給她吃辣麵?

荔枝甘露 $48
青檸樹 $48
CEO的就是青檸樹.
椒鹽豆腐 $68
青城山杏汁白肺湯 $58
鳳梨咕嚕肉 $88
四川擔擔麵 $38
當看到四川擔擔麵, 或許大家覺得有點不對勁. 對, 這個是走辣版, 要遷就小晴晴嘛, 難道要給她吃辣麵?! 沒有了辣度, 擔擔麵變得平易近人, 其實, 有時不吃辣, 一樣有其樂趣.
上湯浸菜心 $68
CEO愛吃菜, 上湯浸菜心他差不多一個人清掉了大半碟. 唉. 當然, 小晴晴吃菜心也是好的.
芒果黑糯米 $58
至於甜品, 跟川菜就不太有關係了. 芒果黑糯米, 芒果的水準一般, 但黑糯米就幾煙韌.
蛋白杏仁茶 $38
CEO選來蛋白杏仁茶, 微甜, $38一客, 價位合理, 也不能有太大要求吧.
特色雪糕 $28
甚麼是特色雪糕? 也不去深究了, 反正有小晴晴愛吃的雲呢拿雪糕, 那已經足夠.
金公館在川菜之外, 也有不少選擇, 怕辣的朋友也可以在這裡吃得滿足.
2017-08-18 110 浏览
吃辣, 跟不吃辣, 好像是你我相隔多麼遠? 其實, 來到金公館, 吃辣, 當然好, 但非辣的菜式, 一樣值得一試.是夜帶著小晴晴, 來到金公館吃晚飯. 起初也有猶豫, 但看看餐牌, 也發現這裡是有不少適合小朋友的菜式, 加上環境亦不俗, 在這裡吃飯, 無問題.青檸樹 $48: 8.5分, 先來喝的, 青檸樹挺清新, 消暑, 夏天喝一流.荔枝甘露 $48: 文迪的是荔枝甘露.四川擔擔麵 $38: 8分, 給小晴晴的是四川擔擔麵, 要了走辣版, 當然是沒有那麼惹味, 但就很適合小朋友. 而且麵條質感是幾彈牙的, 她可是吃了不少呢.椒鹽豆腐 $68: 8.5分, 來客香口小食, 椒鹽豆腐炸得很香脆, 但毫不油膩, 豆腐易很滑溜. 教人一口接一口的吃下去.青城山杏汁白肺湯 $58: 8.5分, 青城山杏汁白肺湯是位上, 賣相精緻, 湯頭味道清淳, 帶杏香, 我一個人喝了一整壺, 才覺滿足.鳳梨咕嚕肉 $88: 8.5分, 吃川菜的地方, 不等如咕嚕肉會做得麻麻, 因為這裡的鳳梨咕嚕肉, 堅有水準, 香脆, 個汁較得酸酸甜甜的, 很開胃.上湯浸菜心 $68: 8分, 不吃菜, 好像不夠圓滿, 就
荔枝甘露 $48: 文迪的是荔枝甘露.
上湯浸菜心 $68: 8分, 不吃菜, 好像不夠圓滿, 就來客上湯浸菜心吧. 菜心很鮮嫩, 用上湯去浸, 小朋友吃也沒有問題.
芒果黑糯米 $58: 8分, 甜品方面, 竟然有芒果黑糯米, 好, 又試試. 黑糯米質感對辦, 但芒果未算是最鮮甜的貨色.
蛋白杏仁茶 $38: 8分, 至於蛋白杏仁茶, 甜度來得輕宜一點, 杏香挺突出, 只是未夠香滑.
特色雪糕 $28: 小晴晴吃的是雲呢拿雪糕, 她一個人獨享一客呢.
來到金公館, 吃辣之外, 不吃辣一樣有不少選擇, 如椒鹽豆腐, 青城山杏汁白肺湯, 以及鳳梨咕嚕肉皆是推介之選.
2017-08-17 534 浏览
其實早於幾個月前,瀏覽網評時,就已經留意到銅鑼灣開咗間主打新派川菜嘅食肆「金公館」。據說餐廳用咗《三國演義》做主題,看過相片,見裝潢甚具特色,不過由於唔食得辣,所以一直沒扚起心肝幫襯!早幾天友人相約飯聚聯誼,竟然選了這家川菜館,初頭還有點猶豫該否應約,豈料友人好像看穿我心意,還拍曬心口說:「放心,由我發辦,食物一定啱你口味」,既然友人講到咁實牙實齒,加上難得一敘,決定欣然赴會。餐廳位於謝菲道 379-389 號特麗樓,沿著這條樓梯拾級而上,牆身很特別,飾上了密密麻麻嘅竹和木,另外亦掛了「金公館」嘅牌匾。踏進店,地方寬敞闊落,除了卡位外,用餐區還設有多張大圓檯。細看四周,裝潢古色古香,除了孔明像和《孫子兵法》等裝飾外,連桌上擺放著的酒具,造型都非常别致,讓人一下子幻想自己是三顧草廬的劉備。打開餐牌,菜式選擇甚豐,有涼菜小食篇、川味家常篇、乾鍋篇、泡椒篇、水煮篇、家禽篇、湯水篇、招牌菜、河海鮮篇、小菜菜、鮑參翅肚篇、游水海鮮篇、健康素食篇、蔬菜篇、飯麵篇、甜品篇、飲品篇及美酒篇,而且當中有不少菜名都用咗《三國演義》嘅情節命名,例如「水淹七軍」、「赤壁火戰」、「金蟬脫殼」、「草船借箭」等,的
打開餐牌,菜式選擇甚豐,有涼菜小食篇、川味家常篇、乾鍋篇、泡椒篇、水煮篇、家禽篇、湯水篇、招牌菜、河海鮮篇、小菜菜、鮑參翅肚篇、游水海鮮篇、健康素食篇、蔬菜篇、飯麵篇、甜品篇、飲品篇及美酒篇,而且當中有不少菜名都用咗《三國演義》嘅情節命名,例如「水淹七軍」、「赤壁火戰」、「金蟬脫殼」、「草船借箭」等,的確玩味十足。不過既然友人說由佢安排,我就一於坐定笠六等吃。
先嚟一款招牌菜金縷玉衣,亦即蒜泥白肉 ($88),大廚非常細心,先將青瓜切成薄片,然後捲著肥瘦適中嘅腩肉,而碟中間就放上一撮蒜泥。挾起一嘗,蒜泥雖然略帶甘澀,但入口香芳撲鼻,伴以青瓜和腩肉,咬下清爽入味又不過膩,吃罷齒頰留香。
接著是一道涼菜小食胡麻鮮淮山 ($48),成品選用了江蘇淮山,切成方塊狀,再砌成小山丘,並配襯台灣芝麻醬呈上。淮山入口爽而沒渣,與麻醬非常匹配,消暑又開胃。
這一味是家禽篇嘅香油貴妃雞 ($388/一隻),貴妃雞用油鹽水浸住,而面頭則灑滿蔥花。挾起一件細看,雞皮很薄,完全沒有多餘嘅脂肪,入口肉滑皮爽,能吃到雞的原汁原味。如果人少少的話,亦可以點半隻,只需 $198。
吃川菜當然不能缺少水煮魚,不過友人知我唔食得辣,所有特意為我揀了這道招牌菜三顧草蘆 - 青椒清香鱸魚 ($228)。挾起鱸魚端詳,肉色雪白,吃起肉質好嫩滑,而且本身嘅鮮味因為吸收了湯汁的精華而變得更加鮮甜。撥開魚肉,原來湯汁下面還墊咗烏冬,嘩!夠曬飽肚,而且配搭都幾有創意,加上湯底麻而不辣,入口不怕嗆喉,能迎合香港人口味。
店裡嘅飲品,選擇亦不少,而且有好幾款,例如「青檸樹」、「青瓜豆漿」、「士多啤梨飄仙」等,淨係齋聽個名都覺得吸引。選了這杯賣相標緻奪目嘅荔枝甘露 ($48),成品用上荔枝汁打造,入口香甜清新,是夏日消暑首選。
甜品方面,選擇亦不遑多讓,有香滑奶凍、特色雪糕、火焰龍果、荔枝桂花糕、擂沙湯圓、杏仁蛋白茶、遠年陳皮紅豆沙等。至於我揀嘅這客芒果黑糯米 ($58),黑糯米煮得恰得好處,入口軟糯香甜,而芒果肉亦鮮黃厚嫩,咬下沒一般芒果的甜膩,兩者拼配著一起吃,在口中綻放出美妙滋味。

其實店裡嘅菜式有成一百多款,如果想試勻嘅話,相信要嚟多幾次。
2017-08-16
2017-08-09 130 浏览
近期壓力急升,日日都要食辣來減壓。 亦同老公請假,同班食得辣嘅朋友去食麻辣火鍋! 這次揀食金公館,因辣椒及香料都由四川運來的。難得有辣精一齊食,當然食盡D~ 鋪內有一個位置專放香料及辣椒,想加辣嘅可自便。 湯底我地點了「麻辣拼鮮果香魚湯鍋」,還要是大辣~~ 原想只點麻辣湯底,但我們會叫海鮮,所以魚湯那邊用來煮海鮮。 「麻辣拼鮮果香魚湯鍋」一上,成班辣精一齊尖叫。超級香,成個醒哂! 冰豆腐係食麻辣的必點菜!吸哂D湯,正到爆呀!! 另外有我好鍾意食嘅鮮淮山同窩筍,爽甜! 牛是必點的,有幾名牛魔王在,叫2碟牛是常識吧! 手切牛頸脊 打邊爐必叫牛頸脊,肉質嫩滑、牛味濃、油花充足但不油膩。 第一塊牛頸脊放在麻辣湯那邊,辣味跟牛味互搶,有點浪費了靚牛。 之後我地決定所有牛都放在魚湯那邊煮,每一塊牛也非常回味。 手切頂級牛小排 唔多地方有牛小排打邊爐,但我鍾意牛小排多d。肉質彈牙嫩滑,牛味濃但唔會太油。感覺無咁heavy,可以狂食。 牛胸油 因為不常見,也點了牛胸油,充滿油氣,但出奇地係爽脆質感。雖然係油但一D都唔膩。 手打鮑魚蝦丸 蝦丸食得多,鮑魚蝦丸都係第一次食! 最堅係
近期壓力急升,日日都要食辣來減壓。
亦同老公請假,同班食得辣嘅朋友去食麻辣火鍋

鋪內有一個位置專放香料及辣椒,想加辣嘅可自便。

湯底我地點了「麻辣拼鮮果香魚湯鍋」,還要是大辣~~

原想只點麻辣湯底,但我們會叫海鮮,所以魚湯那邊用來煮海鮮。

冰豆腐係食麻辣的必點菜!吸哂D湯,正到爆呀!!

另外有我好鍾意食嘅鮮淮山同窩筍,爽甜!

牛是必點的,有幾名牛魔王在,叫2碟牛是常識吧!
手切牛頸脊

打邊爐必叫牛頸脊,肉質嫩滑、牛味濃、油花充足但不油膩。
之後我地決定所有牛都放在魚湯那邊煮,每一塊牛也非常回味。

手切頂級牛小排

牛胸油

手打鮑魚蝦丸

蝦丸食得多,鮑魚蝦丸都係第一次食!
最堅係入面有鮑魚粒,連埋個鮑魚殻一齊煮。非常爽口彈牙,還有啖啖鮑魚香。

到我地嘅另一最愛:海鮮

帶子厚身又鮮甜,用魚湯煮鮮味更特出。
龍蝦仔已切好分上,方便打邊爐嘅同時,肉質仲KEEP到彈牙,夠新鮮!

沙巴龍躉唔貴,原條起片上,肉質很滑,2邊湯底煮也很夾!

總結,非常回味嘅一餐!

太多嘢想食但人唔夠多,下次真係要叫多D人唻食!

金公館

• 牛胸油
  • 手打鮑魚蝦丸
  • 海鮮
2017-07-30 222 浏览
公司附近有新餐廳開張,新張期內免收加一,反正都唔知食乜好就入左去食啦~入到去環境都唔細,d 檯都坐滿曬,裝修同傢私都係行中國風,環境舒適,坐得舒服因為都有成六個人食,所以就一人揀一個餸開心share呢度一個set 係燉湯加餸加白飯,所以一落單就先上左一人一個湯呢個湯我都唔記得左係乜野湯,因為我唔鐘意飲湯所以唔係好識。雖然個湯雖然望落好清,但係個味係濃既,好飲既!不過因為我真係唔鐘意飲湯, 所以飲左一半就無飲啦等左陣啦d 餸都黎啦,咁就順住黎評下味啦口水雞:得死辣,無乜口水雞既香味,不過雞唔算un四季豆:我唔食豆所以無食個餸波羅咕嚕肉:d 咕嚕肉好乾,肉又有d un,唔好食味菜豬肚:呢個好食,豬肚爽爽的有個唔知咩既豬腩肉:個味係好味既,不過感覺又係好似d 辣油炒豬肉咁,無乜特別魚香茄子:四川style既魚香茄子,味道係酸辣,同我對魚香茄子既認知唔係好相同⋯⋯其實overall 而言d 野都算好食,呢個價錢都ok 既,環境都好清靜。如果唔係間餐廳係公司附近,我都唔排除會過黎食個晚餐

因為都有成六個人食,所以就一人揀一個餸開心share

燉湯

不過因為我真係唔鐘意飲湯, 所以飲左一半就無飲啦

四季豆、口水雞
味菜炒豬肚
菠蘿咕嚕肉
豬腩肉
魚香茄子

等左陣啦d 餸都黎啦,咁就順住黎評下味啦

口水雞:得死辣,無乜口水雞既香味,不過雞唔算un

四季豆:我唔食豆所以無食個餸

波羅咕嚕肉:d 咕嚕肉好乾,肉又有d un,唔好食

味菜豬肚:呢個好食,豬肚爽爽的

如果唔係間餐廳係公司附近,我都唔排除會過黎食個晚餐
2017-07-27
燉湯
四季豆、口水雞
味菜炒豬肚
豬腩肉
2017-07-29 211 浏览
今日星期日,上午打風......下午先落波!即慶同朋友仔黎個聚會,衣間金公館第2次食,上次印象係服務好好,侍應好風趣,令到晚餐整個氣氛都十分開心!今次亦都唔例外服務好之餘,環境都好舒適,可能今日打風,人手不足,侍應都好抱歉招呼我地不足!!這裡的杯好獨特,賜你一杯的毒酒但事實用黎飲茶不是太暢快,都係用返普通杯好D!上次食過有D真係必食的,如這個蒜片牛仔粒$98真係冇得頂熱辣辣,肉質又好正,頂瓜瓜跟住衣個椒鹽鮮魷$88都唔錯.....魷魚唔係好靱,細細粒幾好黎一個火焰鮮胡椒蝦 $238Show Time..............................侍應會響你面前倒酒落胡棣蝦度,之後點上火................噴火上次食記得係好入味,除去蝦殼,蝦肉都好入味,今次似乎有DD失準,不過整體都係好味的,只係比較下有分別蟶子皇--粉絲蒸 $48/隻蟶子皇有個SET係6隻,但因為我地一行5人,所以散叫5隻! 散叫同SET價錢都只不過係平幾蚊,所以唔會好唔抵點樣煮法叫你揀.....我地都係揀返傳統的粉絲蒜蓉煮Um.............大家都覺蟶子有D靱,我果隻仲有好多沙添..

這裡的杯好獨特,賜你一杯的毒酒
但事實用黎飲茶不是太暢快,都係用返普通杯好D!
上次食過有D真係必食的,如這個蒜片牛仔粒$98
真係冇得頂
熱辣辣,肉質又好正,頂瓜瓜

跟住衣個椒鹽鮮魷$88
都唔錯.....魷魚唔係好靱,細細粒幾好

椒鹽鮮魷

黎一個火焰鮮胡椒蝦 $238

蟶子皇--粉絲蒸 $48/隻

點樣煮法叫你揀.....我地都係揀返傳統的粉絲蒜蓉煮

Um.............大家都覺蟶子有D靱,我果隻仲有好多沙添..............沙沙聲

蟶子皇(蒜茸蒸)
蟶子皇(蒜茸蒸)

鳳梨咕嚕肉 $88
不過不失啦!!
鳳梨咕嚕肉

人手不足關係,一早嗌左既凍檸茶終於到了,大大杯 $38
大大杯凍檸茶

椒鹽排骨架 $198
個人覺得一般般.......不是太有椒鹽味道!!最後都淨返D響度........
碟上旁邊有D麻辣既青瓜粒!
椒鹽排骨架

麻辣水煮桂魚片 $268
我個人本身唔食有骨既魚,魚質好林,啖啖肉
不過事實絕大部份係冇骨,但臨尾有幾舊都有,所以怕骨的都係要小心D

裡面有寬薯粉,青瓜,芽菜,豬紅..........但豬紅比較少,只得1-2舊,但食都冇了,不過魚既份量的確多,都好足料

石頭鍋蝦醬芥蘭 $78
其實係幾好味,不過食多D開始幾咸
石頭鍋蝦醬芥蘭
最後嗌埋個甜品夠晒皮喇, 炸饅頭 $36 (有6件)
表皮好特別,平時食開果D表皮督落去係硬係少少脆,佢衣個係林的,好似平時麵包咁!
又唔可以話佢唔好味,係幾得意....係夾落去果下有D意外!

配上煉奶GOOD GOOD GOOD

炸饅頭6件
埋單加一後本身 $1572, 因朋友有$100現金劵5張,每$300可以用1張,我地可以用5張減-500,
最後係$1229,每人都係$246,食左咁多野都幾抵!
現金劵好似係朋友之前消費過先有!
2017-07-23
大大杯凍檸茶
椒鹽排骨架
石頭鍋蝦醬芥蘭
炸饅頭6件
作為一名不折不扣的「辣妹」,一直迷戀麻辣火煱的香辣麻痺感! 所以朋友仔特登帶我到銅鑼灣的金公館,感受正宗的四川麻辣味道。 踏入餐廳已經感覺到濃濃的中國風,餐廳裝潢華麗帶有中國色彩, 感覺古色古香,連餐具都一絲不苟,酒杯是仿古代的「爵」, 小妹覺得自己彷彿走進古代,令人感覺悠然自在。 由於朋友不食辣,所以點了麻辣拼鮮果香魚湯鍋,方便大家不同口味。 湯底十分惹味,用上多種香料製成,味道香濃撲鼻,初時感覺香辣慢慢會傳來麻痺感覺,先麻後痺的感覺令人十分回味。而魚湯湯底清甜新鮮,可以帶出食物的鮮味。如果覺得湯底未夠麻辣,可以在自助醬料區「加料」, 香料十分齊全,有花椒、指天椒、生蒜、麻油等等。 至於火煱配料選擇花多眼亂,特別是牛的配料,有許多刁鑽的位置, 例如牛胸油及牛脷托,,而作為「牛魔王」的小妹完全是心花怒放, 分別點了手切特選新鮮牛頸脊、安格斯肥牛粒、爽滑牛骨髓。 手切特選新鮮牛頸脊賣相吸引,油脂分佈平均, 而且入口嫩滑,散發濃濃的牛味,油份在口中慢慢滲漏,十分美味! 安格斯肥牛粒也是必食之選,肉味香濃,而且咬下去滲出鮮甜肉汁, 再配合麻辣的香味令人欲罷不能,忍不住再三
作為一名不折不扣的「辣妹」,一直迷戀麻辣火煱的香辣麻痺感!
踏入餐廳已經感覺到濃濃的中國風,餐廳裝潢華麗帶有中國色彩,
感覺古色古香,連餐具都一絲不苟,酒杯是仿古代的「爵」,
小妹覺得自己彷彿走進古代,令人感覺悠然自在。
湯底十分惹味,用上多種香料製成,味道香濃撲鼻,
而魚湯湯底清甜新鮮,可以帶出食物的鮮味。
如果覺得湯底未夠麻辣,可以在自助醬料區「加料」,
香料十分齊全,有花椒、指天椒、生蒜、麻油等等。
分別點了手切特選新鮮牛頸脊、安格斯肥牛粒、爽滑牛骨髓。
手切特選新鮮牛頸脊賣相吸引,油脂分佈平均,
再配合麻辣的香味令人欲罷不能,忍不住再三回味。
牛骨髓也是驚喜之選,因為十分爽滑,相當有口感,十分彈牙。
而小妹認為鬼馬墨魚與麻辣湯底最為合拍,因為擁有兩種口感,
墨魚鮮甜彈滑,而油炸鬼吸盡麻辣湯底的味道變得香軟多汁,
每咬一口都令人回味無窮,感受先辣後麻的快感,完全令人上癮!
作為健康之選,雜菇拼盤就十分適合,可以平衡一下。
而飲品方面亦有驚喜,荔枝甘露味道鮮甜,散發陣陣荔枝清香,
同時亦可以解除麻辣感,小妹不自覺就飲了兩杯。
最後竟想不到甜品選擇也是十分多,擂沙湯圓擺盤精美,
而且設計十分貼心,一口一羹剛剛好,湯圓外皮煙韌可口,十分好食。
而芒果黑糯米賣相精緻,黑糯米香軟煙韌,芒果鮮甜多汁,
伴以香濃的椰汁,完全俘虜小妹的胃。
2017-07-13
  • 擂沙湯圓
  • 鬼馬墨魚
  • 牛骨髓
  • 手切特選新鮮牛頸脊
再次去到金公館食飯,想不到,原來有得打邊爐。邊爐怪既老公,第一時間話要食啦!打邊爐前,先黎食個涼菜。椒鹽豆腐係我最愛!外邊脆卜卜,入面啲豆腐滑溜到呢~~ 蒜泥白玉HK$88 呢道也是我每次黎必食的涼菜之一。因為,這個擺盤、可以讓食客自己點返想要幾多份量的辣汁。而且青瓜片十分薄,食起上黎好正! 呢度既醬汁自助位,真係誇張的多!未見過一間火鍋店可以多到咁! 湯底,點了麻辣拼鮮果香魚湯鍋!辣的那邊,是老公跟朋友食的。少數不食辣的人,就試這個鮮果香魚湯。清清地,而且有著果香,不會很濃味,也不錯哦~~ 特選黑豚肉卷HK$98 呢個一定係必食之選!黑豚肉卷夠薄,而且脂肪分佈均勻,食起上黎入口半融。 手切特選新鮮牛頸脊HK$338 呢個又係超正的!牛味十分濃郁,睇下個雪花分佈十分靚、很平均,不旦有口感,個雪花在火鍋湯底滾過之後,脂肪融解,令個牛入口時,更有口感。 新鮮牛脷托HK$98 牛脷托,即係平時食的牛舌,但切法唔同,食起上黎更有口感。厚切就是不同! 蒙古羊肉卷HK$98 喜歡食羊的朋友,可以考慮這裡的羊肉卷哦。不會有羊穌味,食起上黎也很不錯哦~ 鮑魚丸,呢個也是

蒜泥白玉
HK$88

特選黑豚肉卷

手切特選新鮮牛頸
HK$338

新鮮牛脷托

蒙古羊肉卷
HK$98

鮑魚丸,呢個也是推介啊!堅食到有鮑魚粒係入面,連埋個鮑魚殻一齊放入去滾都OK哦。十分爽口彈咬,也不失鮑魚的鮮味哦~~

愛海鮮的朋友,可以點這個海鮮盤。入面有日本帶子,十分肥美厚切。食起上黎鮮甜哦~~還有新鮮鮑,HK$68一隻,仲郁架!夠晒新鮮啦~

還有沙巴龍蠆,比起平時食的打邊爐既魚類,呢個更是無骨、更加鮮甜。

最愛,就是生猛龍蝦仔,HK$238一隻。還切成一舊舊的,方便打邊爐時食用,十分細心!而龍蝦肉,夠晒新鮮,肉質彈牙!很鮮味美!

辛苦了一個月,和同事們晚晚加班加得天昏地暗,老闆突然在Step的部門面前說:『大家辛苦喇,為了慰勞各位,今晚我訂了檯和大家食一餐便飯…之後大家要繼續努力工作!!』 當大家聽到『大家要繼續努力工作』這幾個字,此時此刻全部們都靜寂無聲,每一位同事皆沒有興奮的心情,原因即是暗示加班仍然無了期無休止地繼續進行…不過既然老闆知道我們辛苦而請食飯,又怎可以置之不理呢… 『多謝老闆,究竟今晚在何時何地食飯呢!?』經理問老闆。 『記得今晚7時,謝斐道金公館,不知位置的話上網谷歌一下吧,到時見!!』老闆絕塵而去… ------------------------------ ~地點位置~ 上網谷歌後,金公館位置於銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓一樓及地下5號舖,雖然地圖上在灣仔附近,但其實由銅纙灣地鐵站C出口行過去路程最近,萬一由灣仔地鐵站步行過去的話最少要20分鐘,為免大家在用膳前弄得身水身汗,請勿以身試法; 步出地鐵站,沿著駱克道向灣仔方向步行至鵝頸橋後再轉入謝斐道,再步行2-3分鐘即可到達,全程約為8-10分鐘。 ------------------------------ ~裝潢擺切~

『多謝老闆,究竟今晚在何時何地食飯呢!?』經理問老闆。

~地點位置~

~裝潢擺切~

老實說,第一次去金公館其實也有點難找,原因大門上『金公館』3個字的SIZE實在不大,如非眼力非凡也會因此而一閃而過,幸好Step眼利,否則全班同事便會繼續向前行了;當全班同事來到金公館門口時,立即被一位熱情的職員款待我們並引領我們上樓上雅座;

地下位置設置了一組水缸,用來存放生猛海鮮,方便客人邊看邊選擇;

沿著樓梯直上,Step發現自己好像進入了另一個世界,原因全幅牆皆用了竹枝作為裝飾,像是去了竹林深處人家的感覺,當再轉上另一組樓梯時,巧妙地用了禾桿草來作為另一幅牆的裝飾…

『現在大家好像到了草蘆請諸葛亮出山一樣!?是否要上落三次來襯托出三顧草蘆呢?哈哈哈』一位同事說後自己大笑,當然在場人士沒有人覺得好笑啦…但老實說,Step也覺得整個感覺好像去草蘆用膳一樣,感覺新鮮有趣;
來到二樓,剛剛同事提到的諸葛亮,竟然在火鍋專用的醬料區中找到他的踪影…諸葛亮塑像站立在木船模型的船頭,上面放有一本三國演義,看來金公館真的想將這裡重塑出三國時代草蘆的模樣;

整體的裝潢擺設好像回到了過去一樣,四周皆用上了古時窗花圖案作屏風,又有八角形的八封圖案,卡位與卡位之間的木架圖案,天花的燈飾與牆上的吊燈也用上了富有古代中國特色的青銅燈籠形狀,店內周圍還擺放了不少瓷器擺設,復古得來又帶點時尚感覺;
配色方面,主要以灰色為主,無論牆身還是地板,皆以不同深淺灰色作配搭,還有卡位座椅用上了彷碧玉的墨綠色,整體配色上除了令視覺更有層次外,還加強了整體裝潢滄海桑田的懷舊復古感,令人更易融入在裝潢氣氛之中;

Step最愛就是這幅刻有大少不同的中文字牆,感覺就像古代的活字印刷字模一樣,上面刻有古代不同英雄人物的姓氏與名字,完全乎合這裡的主題與裝潢外,也令平凡的牆壁帶來了一種前所未有的立體感覺,正!!

復古的感覺,其實繼續在檯上延續,最令人觸目的可以說茶杯了,金公館用上了漢族古代用放飲酒的容器 – 爵,雖然飲起來有點困難,但卻因為首次接觸,充滿著新鮮感覺,為何古裝片的大俠飲酒時會很易在口中流出清酒,Step在試後也開始有點頭緒了;

茶壺也用上了7-80年代香港茶樓用的金屬水壺,不同的是金公館用的還是金銀色閃閃生輝,同樣是復古中又帶點時尚的感覺。

~美食~

老闆一早已經在貴賓房中等著我們,老闆果然有著自由放工下班的時間;安坐後,老闆就不斷地問我們想吃甚麼,各位同事拿起Menu,但因為是第一次來的關係,其實也不清楚這裡有甚麼拿手小菜美食,最後我們還是請老闆待勞下單…結果老闆純熟地向Waiter下單,看來老闆時常來這裡用膳呢。

夫妻肺片(HKD68)(8♥/10♥)

首先來的就是一道非常經典的川菜菜式 – 夫妻肺片,老闆說這個小食是金公館差不多必點的美食之一

裡面的材料主要是牛腱、牛肚和牛舌,每一款材料都被烹調得軟稔煙韌,入口時咀嚼感不俗,牛味濃郁而內臟味道不算重,就算是平時不愛內臟的同事們也忍不住口試了一點;

不過Step覺得這道夫妻肺片最令人津津樂道的反而是辣味明顯過癮,無論是花椒與芝麻的香味明顯,麻麻的感覺在入口的一瞬間立即浮現,而且挺有後勁,停留在舌頭上的時間不短,而麻脾過後就是辣味延續,可以說是一道非常經典的麻、辣、香的川菜菜式。

蒜泥白玉(HKD88)(8♥/10♥)

另一個小食也隨之而送來,也是一道經典的川菜菜式 – 蒜泥白玉,老闆介紹時當然也是金公館必點的美食之一啦
不過老實說,初看這個蒜泥白玉,和Step平時在連鎖米線食店食過的有點不同,這個排列得非常整齊,一片片切得薄薄的白烚半肥瘦豬肉,用上一樣切得薄薄的青瓜片包著,中間放了奶白色磨得碎碎蒜泥,還有加了一點醬油與辣椒油調色調味;

入口時,Step發現這個蒜泥白玉沒有因為加了醬油與辣椒油而變得油膩,雖然半肥瘦豬肉肉質鬆軟脂肪Q彈煙韌,但進食時口感卻是清新爽口,這可以歸功於一大片的青瓜片;蒜泥加上辣椒醬油的組合,蒜香撲鼻,味道濃郁口感香滑,配上帶點辣味的辣椒醬油,無論味道與香味皆是令人欲罷不能,正啊,不經不覺間,要再Encore order呢。

胡麻鮮淮山(HKD48)(7♥/10♥)

來到川菜食館,哪一個人說過只有辣味菜式而沒有不辣的嗎?既然已經吃過2道辣味小食,也是時候來一個不辣的;

這道胡麻鮮淮生,就是完全不辣的小食,鮮淮山被師傅切成一粒粒正方型,再在表面加上一點胡麻醬調味,鮮淮生入口不但口感鬆化爽口,而且鮮味多汁,再配上味道帶點酸甜的胡麻醬,2者的味道配搭出奇地合襯,是一道口感豐富醒胃的前菜,正啊!!

麻辣水煮滑牛肉(HKD168)(9♥/10♥)

Waiter之後送來了2盤大大份的麻辣水煮滑牛肉,為何老闆會order兩份呢?一來我們一行12個人,只有一盤的話又的確少了一點,二來老闆擔心有些同事不吃得辣,所以便order了一盤小辣,而另一盤則是中辣來應付吃辣程度不同的同事;但可能你會問Step,究竟是怎樣分辦小辣和中辣呢?

送來時,2盤的顏色皆是紅當當,表面完全被不同的鮮紅色的辣椒所覆蓋著,看後也不驚不覺地掌心與額頭都冒出冷汗,不過小辣的湯面上會較為多一點辣椒,顏色也較為鮮紅一點,而中辣的表面反而多一點花椒、黑椒、胡椒等而少一點辣椒,而湯色則較為深沉一點…

就在這個時刻,整個房間都彌漫著一陣陣刺鼻的辣椒的香味(有些不吃得辣的同事也被嗆到),2盤牛肉的表面飄浮著一層鮮紅色的辣椒油,用湯羮將牛肉撈起,可以看到牛肉表面粉嫩光滑,同時也沾了不少辣椒油在表面,實在是色、香、味俱全又重口味的菜式。

立即起動,滑牛肉的質感真的和菜名一樣,口感非常滑溜,肉質軟稔鮮嫩,真心要稱讚師傅的手藝,牛肉的生熟控制得剛剛好;雖然牛肉沾上了辣油,但在進食的過程中,並不會感到口腔有油膩之感,反而在口腔之中不斷地散發出辣椒、花椒、胡椒等層次複雜的香氣與味道

小辣的辣湯汁紅當當,起初入口時未有感到麻辣感,但慢慢地麻麻的感覺開始在舌頭上出現,隨之而來的就是微辣的味道,而且麻味在口腔中持久,這種感覺很易令人上癮,不過Step還是覺得不夠辣而令牛肉的鮮味未算突出,小小辛辣帶點麻麻的感覺,小辣的份量非常適合不太吃得辣的人享用

之後Step再試中辣,中辣的辣湯汁較為深色,牛肉進食時,辣味明顯比小辣強很多,麻麻的感覺在入口的一刻出現,頓時令舌頭的味蕾失去了功效,之後辣味就像核爆的速度在口腔中爆發,非常過癮,牛肉在麻辣味道加強之後,鮮味與肉香也變得更為明顯,好味道!!但中辣的辣味卻不是麻目地死辣,還是有點層次,加上麻麻的感覺非常持久,同時也不會令人有不適的感覺,反而令人更想繼續享用,對Step來說,簡直是一味好吃得停不了口的菜式。

裡面還有不少配菜,例如己被切成一片片的竹荀、翠玉瓜、大豆芽菜和份量不少的薯粉,特別是翠玉瓜和大豆芽菜,依然維持著原有的爽脆質感,配合辣椒湯一起食用,實在令人辣得滿頭大汗,舌頭又辣又麻,令人又愛又恨,此時此刻還是order一碗白飯用來伴著吃,相信吃2-3碗也不是問題呢?!

看到每一位同事額頭滿是汗,而且嘴唇看起來又紅又腫,但每一位同事都吃得笑逐顏開,其實麻辣並不可怕,可怕的卻是菜式因不夠美味而未能打動人心

霸皇炒辣子雞(HKD188)(8♥/10♥)

再來的就是霸皇炒辣子雞,這個菜式送來時非常有霸氣,原因用上了一個仿古代的鼎來盛載,令人感到這道菜有種與眾不同的感覺;老實說,霸皇炒辣子雞看起來有點像剛剛吃的麻辣水煮滑牛肉差不多,只是沒有辣椒湯在裡面,一粒粒切碎後被炸過的辣椒覆蓋了整個鼎,同樣地陣陣的辣香直撲而來,也是一道未食也感受到其辛辣味的菜式。

Step立即用羮將雞肉分隔出來,雞肉被切得細細件,也是跟辣椒一樣被油炸過,入口時雞肉香脆可口,肉質外脆內軟,雖然被炸過但肉質沒有因此而變得柴口或油膩,正啊;
不過最令Step意想不到的卻是雞肉並沒有想像中辛辣,辣味只是微微地散發出來,就算不吃得辣的人士也不用怕,Step覺得可以當作一碟炸子雞來享用,不過是更為惹味可口的炸子雞,用來送啤酒實在是一絕

鳯梨咕嚕肉(HKD88)(9♥/10♥)

川味小菜經過幾道經典名菜之後,Step已經對金公館的實力不容置疑,不過如果其他非川菜的菜式又怎樣呢!?恰巧有同事想吃一些又甜又酸的菜式,結果老闆便order了這道鳯梨咕嚕肉;

送來時,看著這碟咕嚕肉,和平時我們在酒樓飯店有點不同,金公館用了大大塊的新鮮菠蘿,味道酸甜有致,果肉鮮嫩多汁,還有用了不少提子乾一起配合,令整體味道更為香甜

而師傅用上了半肥瘦的豬肉,炸後表面鬆脆肉質鬆軟嫩滑,口感煙韌同時還有保留著肉汁不柴口,加上甜酸汁稠濃,完全可以黏在咕嚕肉上,加上酸味適中,每一位同事都對這道菜讚不絕口,個個皆說不能和大酒樓的相比,原因金公館的質素遠遠在他們之上呢…Step在心中非常同意!!結果很快地又要求再encore一碟。

荔枝玉露(HKD48)(8♥/10♥)

吃得令人熱血沸騰之際,最美好的當然是order一杯透心涼的果汁飲品,結果Step和同事們都order了這杯荔枝玉露來降降溫;送來時,杯邊放有一支心形竹籤,上面串有一粒荔枝果肉,果然有心思;玉露並不是想像中果汁,而是用冰打成的果汁冰沙,用來解辣降火確實是非常有效呢;
玉露本身的荔枝果汁味道濃郁,給人一種味道頗為真實的荔枝味道,而且甜味適中,喝後不會感到喉嚨乾涸之感,Step對這杯荔技玉露果然有點鍾愛,結果order了三杯來encore享用呢。

還有很多菜餚不能盡錄!!

在用膳的短短2小時裡面,每一位同事都化平日OT的悲憤做食量,吃完一碟又一碟,飲完一杯又一杯,實在是沒有考慮究竟自己的脾胃有多大的問題,結果還是將檯上每一碟美食佳餚通通吃光,除了因為不需動用自己口袋裡的錢來享用晚膳,最大原因當然就是金公館每一款菜式皆有著出色的味道與食材用料質素,否則又怎能令公司的金嘴巴張開金口呢;

在結帳時,Step多口問了Waiter一句:『這裡的川菜非常出色,有何原因呢?』
Waiter微笑回應:『因為我們的師傅都是從四川重慶重金禮聘回來,所以才可以做得這裡美味地道…』原來如此,怪不知川菜有著不同凡響的魅力,雖然Step的脾胃已經非常滿足飽滿,但腦海中依然在回味…

老闆說這裡還有火鍋,同樣是用料與質素不俗,待大家再辛苦多一排之後再請大家來開餐用膳吧…(不知為何聽完老闆的一席話之後,剛剛的食物有點像由背脊骨落胃的感覺,心情有點納悶呢!!)

後來會計姐姐跟我們說,每人約為HKD300,老實說實在非常實惠,怪不知老闆邀請我們這班大胃皇來開餐,而且還是任點任order也沒有投訴,這個價錢足夠填飽12個人,加上出色的味道與高質素的佳餚食材,還有簡直就比電視檯場景還是富麗堂皇的裝潢,令Step覺得要和娘子再來金公館用膳才行呢。

金公館
地址:銅鑼灣謝斐道379-389號特麗樓一樓及地下5號舖

味道: 8♥/10♥
環境: 9♥/10♥
服務: 8♥/10♥
衛生: 8♥/10♥
抵食: 9♥/10♥
整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD3,600(連加一)(人均消費HKD300)
  • 夫妻肺片
  • 蒜泥白玉
  • 麻辣水煮滑牛肉
  • 霸皇炒辣子雞
  • 鳯梨咕嚕肉
  • 荔枝玉露
2017-07-15 224 浏览
老婆大人知道我鐘意食辣同打邊爐,專登帶我到灣仔金公館度食!呢度裝修好靚,單係呢個配料地方,就誇張到爆!我諗咁多打邊爐店,呢間最齊全!就連芝麻都有分兩種咁多。涼菜小食,呢個「胡麻鮮淮山」一定要食。平時無乜地方食得到鮮淮山,配上個胡麻醬,食起上黎,鮮淮山夠晒爽脆!愛食辣,又點可以唔點呢個「青椒糖心皮蛋豆腐」。夠晒香辣,而且個糖心皮蛋,也當真係入口半溶。麻辣拼鮮果香魚湯鍋HK$128哇,一放上黎,個辣度香到呢~~我哋個辣係點咗中辣,啲辣椒多到爆炸!但個麻度同香度,一聞就知度有幾正!唔夠辣既話,中途仲可以加辣椒干,正!打邊爐,又點可以唔點午餐肉,仲要係厚切!左邊係手打牛肉丸,右邊係特選黑豚肉卷。個特選黑豚肉卷超正!入口半溶,爽滑。手打牛丸都好好食,好彈牙、好有咬勁!安格斯肥牛粒用上安格斯肥牛,有雪花,而且牛味特濃!鬼馬墨魚呢個夾咗係個油胙鬼入面,好得意。墨魚都夠晒大舊,都幾有咬口。食到有啲墨魚粒添。豬大腸,必食!夠晒大舊而且十分新鮮爽口。唔會有臭味,洗得好干淨!蒙古羊肉卷,唔會「穌」,又唔錯喎!手打豬肉丸,又係另一唔錯選擇。呢度啲手打丸都好值得試。材料十足,而且夠晒彈牙。手切頂級牛小排話明頂級
老婆大人知道我鐘意食辣同打邊爐,專登帶我到灣仔金公館度食!

麻辣拼鮮果香魚湯鍋
HK$128

唔夠辣既話,中途仲可以加辣椒干,正!

打邊爐,又點可以唔點午餐肉,仲要係厚切!

安格斯肥牛粒

用上安格斯肥牛,有雪花,而且牛味特濃!

鬼馬墨魚

蒙古羊肉卷,唔會「穌」,又唔錯喎!

手切頂級牛小排

話明頂級,堅係唔同啲。雪花分佈均勻,牛味濃郁。係咁易滾一滾變色就好食,滑溜非常!

海鮮拼盤,夠晒誇張!有日本帶子、鮮鮑魚、沙巴龍躉、生猛龍蝦仔。每一款都十分新鮮!個鮑魚,仲係鮮殺,仲有郁緊。龍蝦仔,啲肉夠晒肥美!鮮甜!

最後食埋個甜品,蛋白杏仁茶,夠晒滑!