2017-11-04
自從大家各散東西後,這個圍內人飯局已經停辦了好一段日子,難得這晚齊腳,所以今次就由我發辦,選了來 Mira Moon 對面的「金公館」一聚。其實之前同朋友已經來過一次,覺得食物幾有特色,加上店裡嘅菜式,有辣有不辣,適合唔同人嘅口味,所以就提議大家嚟呢度試吓。因為一早已經訂咗房,所以到埗後,便可即時入座。友人很慷慨,為大家帶來了多瓶美酒,今晚就一於不醉無歸。餐前小吃先來兩款開胃的涼菜小食,有紅油豬耳絲 ($58) 和烤椒桂花蚌 ($88)。前者豬耳絲麻辣鮮香,十分爽脆;而後者桂花蚌就用上野山椒一起烹調,味道酸酸辣辣,咬下彈牙入味。接著是一客金銀饅頭 ($36/半打),其實所謂金銀饅頭,即三個蒸、三個炸;而個人就較喜愛炸過的饅頭,咬下酥脆,蘸點煉奶,口感香甜。之後是一客麻辣水煮桂魚片 ($268),廚師先用辣椒王、炮椒和花椒煮煮成血紅色湯底,再放入比較滑身的桂花魚炮製。嘗一口,辛香氣味逼人,非常刺激,魚片鮮味滑溜,對我這個想試吓,但又怕太辣的小女子來說,味道恰到好處。馳名樟茶鴨 ($138/半隻),鴨肉外脆內軟,食落有肉汁,而且煙燻味幾突出,帶樟木和茶葉的香氣。木盤乾蔥雲耳蒸雞 ($168
青城山南瓜粉蒸排骨 ($138),南瓜原個挖空,再放入粉蒸排骨,而排骨下面就墊咗南瓜肉。排骨軟嫩酥香、不澀不膩,而底層嘅南瓜,由於吸收了排骨的肉香和油脂,所以味道很香甜,超下飯。 接著是麻婆豆腐 ($78),雖然筆者並不嗜辣,不過這道麻婆豆腐真係做得幾出色,夠麻辣之餘,仲有豆香和肉香,能吃出多重味道層次。 吃完麻辣豆腐,就嚟番一客唔辣嘅翠湖山根豆腐 ($88) 中和一吓。山根煙煙韌韌,好𡁻口;而豆腐亦頗嫩滑,加上吸收了味濃的醬汁,非常入味。 欖菜菜甫菜粒炒飯 ($88),飯炒得粒粒分明,有水準,而菜粒亦爽口脆身,加上欖菜嘅獨特甘香,吃起來分外滋味。 靈芝菇炒萵筍絲 ($68),這碟萵筍翠綠清甜,不油不膩,而且鮮嫩無渣,清爽怡人,是健康之選。 瓜菜食多啲都怕,再嚟多碟金釣白玉冬瓜 ($78),冬瓜以圓砵盛上,浸煮得入味軟腍,而蝦乾的鹹鮮滲入了瓜肉,味道清新之餘亦不失惹味。 石頭鍋蝦醬芥蘭 ($78),熱騰騰的石鍋,逼出蝦醬陣陣鹹香,上桌時香氣四溢,馬上一嘗,蝦醬與爽口的芥蘭很匹配,入口鹹香惹味。 五代同堂炒飯 ($138) 用料豐富,以蝦籽、蝦仁、蝦乾、蝦米及櫻花蝦等一起炒,飯炒得夠乾身,粒粒分明,味道均勻又不油膩。 甜品點了特色雪糕 ($38) 及擂沙湯丸 ($38),其實還有我不懂欣賞、所以連相也懶得影嘅杏仁蛋白茶 ($38),當然亦有解辣嘅西瓜汁 ($88/壺) 和可樂等。雲呢拿雪糕大人細路都啱食;而擂沙湯丸就以湯匙個別盛載,面層裹上擂沙粉,外皮軟糯、咬下煙韌,內裡有滿滿嘅黑芝麻餡,用作飯後甜品就最適合! 雖然筆者並非辣媽,但這晚都試了好幾樣辣菜,原來間唔中食吓辣,個感覺都幾過癮!