2019-10-04 44 浏览
每次去食快餐店或大快活,都會心郁郁想食鐵板餐,為嘅就係貪佢咋咋聲個下引嚟附近食客艷羨目光嘅快感😂😂😂 今晚專登同某君嚟老牌扒房鋸扒,緬懷一下以往嘅香港😌 嚟到先知原來金鳳已有50年,仲有個叫金鳳50週年特別版嘅金鳳貴族牛扒餐,緊係要叫一個,睇下係咪50年不變😏金鳳貴族牛扒 $168>擺碟靚仔,感覺高級,而扒嘅厚度震撼人心,不禁覺得好抵,依度加咗唔少分數>牛味較淡,多汁,但無鬆肉粉味>火候控制得宜,剛好5成,不韌>脆格新鮮脆口,鹹味適中==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑美國安格斯肉眼扒 $155>塊扒大過個鐵板>鐵板夠晒熱,淋汁時咋咋聲,好正>牛味幾好,不過有筋,某啲位有少少韌>薯條唔錯,有薯味,索咗汁仲正==================推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑兩個扒餐質素都唔錯,價錢相宜,仲包埋熱辣辣嘅餐包、羅宋湯同餐飲,唔怪得要排隊先有得食,好彩同某君係人潮前到😛。能做到50年絕不容易,初心與堅持,崇優嘅精神以及敢於改革嘅決心絕不能少,共勉之。💪🏿

金鳳貴族牛扒 $168
>牛味較淡,多汁,但無鬆肉粉味
>火候控制得宜,剛好5成,不韌
>脆格新鮮脆口,鹹味適中
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

美國安格斯肉眼扒 $155
>塊扒大過個鐵板
>鐵板夠晒熱,淋汁時咋咋聲,好正
>牛味幾好,不過有筋,某啲位有少少韌
>薯條唔錯,有薯味,索咗汁仲正
==================
推介指數 🌕🌕🌕🌖🌑

• 貴族牛扒餐
2019-10-01 56 浏览
我同男朋友入左馬灣睇日落!之後,我地覺得好肚餓!我地之前都試過去金鳳大餐廳食牛扒!我第一次食果陣,已經覺得牛扒好大份,而且價錢又唔貴,值得再黎食!我本身好中意飲羅宋湯!個湯味道好濃郁,亦都好足料!男朋友揀左忌廉湯!金鳳主要有紅、白湯比客人選擇!麵包好鬆軟,中間塗左牛油,即刻變到好香!仲有埋飲品!我揀左熱朱古力,唔洗落糖都好夠甜!我每次黎都會揀牛柳餐,因為份量比較細份,唔想食唔晒浪費食物!大家記得加多兩蚊可以加蒜,加左會好食好多呀!

我本身好中意飲羅宋湯!個湯味道好濃郁,亦都好足料!

男朋友揀左忌廉湯!金鳳主要有紅、白湯比客人選擇!

麵包好鬆軟,中間塗左牛油,即刻變到好香!

仲有埋飲品!我揀左熱朱古力,唔洗落糖都好夠甜!

2019-09-27 125 浏览
好難得見舊朋友,就相約在我工作附近的地方D2 Place商場食Lunch,偶爾俾我發現原來呢度都有一間專門食牛、很有名的 金鳳大餐廳 。餐廳格局座位比較開放式,而午市時間已經非常多人,要先攞飛喺門口等,認真旺場!午市套餐有五款選擇,價錢唔貴,套餐中包含牛油餐包、湯及飲品,仲免收加一費用,真係好抵食!餐包是熱辣辣的。羅宋湯都幾大碗,而且入面嘅雜菜份量都好多,最重要係味道幾好。我的朋友是牛魔王,他當然叫了A餐的黑椒西冷牛扒,西冷牛扒有我手板咁大塊,仲熱辣辣的,煎得恰到好處,中間帶點粉紅色,我食一件都覺得肉質好鮮嫩!蒜香雞扒也很有份量,很欣賞雞扒的外皮煎得很香脆,而且雞肉很滑溜,確實係即叫即整。杯凍檸茶有好濃郁嘅茶香味道。真是聞名不如見面,食飽後感到非常滿足。相信往後的午餐晚餐也會在這裏消費,因為確實是性價比極高的一間扒房!

餐包是熱辣辣的。

杯凍檸茶有好濃郁嘅茶香味道。

2019-09-23 115 浏览
今日同屋企人到D2 Place Two 商場行街買野,見到一間幾有70,80年代感覺的扒房餐廳 — 金鳳大餐廳。問左屋企人,原來有好耐歷史,所以一於懷舊一下呢間有古早經典味的扒房餐廳 (其實係自己想食)。可能時間尚早,店內還未坐滿人,所以我同屋企人好快有位坐。一坐下來,便發現枱邊貼上的廣告,大大隻字寫住50周年。原來真係咁有年歷。佢地為了慶祝50周年,在9月份內,只要顧客消費滿$500,就會送你$50現金劵!!打開餐牌,發現都幾多選擇,唔單至有扒餐食仲有其他西式意粉同飯類。我地最後點左美國西冷牛扒餐同美國牛小扒。西式餐湯,經典味的白湯紅湯,清淡好喝,味道帶甜而不濃。餐包賣相不好但不失味道。正在喝湯之際,兩款扒餐便很快地端上來。西冷牛扒我選了用木板上,而牛小扒則用鐵板上。西冷牛排肉質香嫩,咬起上來時滑滑的,爽口得來又有咬感,咀嚼時牛肉香味隨道著每口傳出,十分好吃。牛小排對比西冷牛排顯得較為薄少,但其牛肉香味則更為濃郁。肥肉部分較少,所以嚼勁來得更強。薯格用了芝士去炸,十分香脆,但有部分炸得比較硬,要用多些少牙力才行。餐飲點了兩杯熱奶茶,茶味澀味香濃突出。

可能時間尚早,店內還未坐滿人,所以我同屋企人好快有位坐。
一坐下來,便發現枱邊貼上的廣告,大大隻字寫住50周年。

我地最後點左美國西冷牛扒餐同美國牛小扒。

美國西冷牛扒餐

西冷牛排肉質香嫩,咬起上來時滑滑的,爽口得來又有咬感,
咀嚼時牛肉香味隨道著每口傳出,十分好吃。

美國牛小扒
牛小排對比西冷牛排顯得較為薄少,但其牛肉香味則更為濃郁。

餐飲點了兩杯熱奶茶,茶味澀味香濃突出。

2019-09-18
美國牛小扒
2019-09-20 61 浏览
本世紀難題之一🤔🤔吃西冷,還是,吃肉眼這兩款,都是最常吃的部位。大概都會從脂肪、肉質、肉汁比較。兒時都不知道牛扒的博大精深,長大後,才建立了基本知識。港式鐵板鋸扒,很有童年回憶。港式西餐,必備餐湯與餐包。羅宋湯,配甜餐包。羅宋湯夠熱,配菜豐富,餐包也稍作翻熱。大概是本地人,才明白餐包dip湯的樂趣。鐵板上的美國肉眼扒經典的鐵板,憶起兒時鋸扒的興奮。店員溫馨提示先以紙巾遮掩,再純熟的淋上黑椒汁。簡直就是,視覺與聽覺的享受。肉眼的脂肪融入牛肉中,肉質幼滑。吃上較多肉汁,牛味十足。黑椒汁跟牛扒,非常搭配。再地道的吃法,便是加上蒜蓉,既提味又增加口感。木盤上的美國頂級西冷西冷扒躺在木盤上,很優雅的姿態。西冷脂肪較少,多是外掛邊緣,肉質有彈性,有耐嚼感。很容易便能切割。雖然兩款牛扒也點了七分熟。相對下,木盤上的西冷還呈鮮紅色。也是平日在西式餐廳中吃的熟度。最後,就來杯經典的港式飲品。凍檸茶與熱咖啡餐廳新優惠:9月份晚市消費滿$500,即送$50現金券

本世紀難題之一🤔🤔
吃西冷,還是,吃肉眼

這兩款,都是最常吃的部位。
大概都會從脂肪、肉質、肉汁比較。
兒時都不知道牛扒的博大精深,
長大後,才建立了基本知識。

港式鐵板鋸扒,很有童年回憶。
港式西餐,必備餐湯與餐包。

羅宋湯,配甜餐包。
羅宋湯夠熱,配菜豐富,
餐包也稍作翻熱。
大概是本地人,
才明白餐包dip湯的樂趣。

鐵板上的美國肉眼扒
經典的鐵板,憶起兒時鋸扒的興奮。
店員溫馨提示先以紙巾遮掩,
再純熟的淋上黑椒汁。
簡直就是,視覺與聽覺的享受。

肉眼的脂肪融入牛肉中,肉質幼滑。
吃上較多肉汁,牛味十足。
黑椒汁跟牛扒,非常搭配。
再地道的吃法,便是加上蒜蓉,
既提味又增加口感。

木盤上的美國頂級西冷
西冷扒躺在木盤上,很優雅的姿態。
西冷脂肪較少,多是外掛邊緣,
肉質有彈性,有耐嚼感。
很容易便能切割。

雖然兩款牛扒也點了七分熟。
相對下,木盤上的西冷還呈鮮紅色。
也是平日在西式餐廳中吃的熟度。

最後,就來杯經典的港式飲品。
凍檸茶與熱咖啡

餐廳新優惠:
9月份晚市消費滿$500,即送$50現金券
2019-09-19 52 浏览
荔枝角D2 Place2裡隱藏一家港式平民鉅扒,店內滿滿懷舊fu假日還有抵食的午間套餐,差不多有五六項,有扒、飯和麵供選擇當天選了62的牛肩試試,沒有放在鐵板上,而是用一般的碟子奉上餐湯和餐包牛油餐包鬆軟,附上一盒牛油,餐湯有羅宋和菠菜忌廉湯,味道不過不失重點牛肩上桌啦!!配菜選了沙拉,另外也有薯仔、飯或意粉大大一塊淋上蘑菇醬香氣四溢,但不能選擇熟度吃起來有牛肉味帶煎過的油脂香,而且意外的軟嫩,不是那種假假的組合肉,以這個價位來說物超所值,喜歡它自然的牛味!沙拉就是美乃滋加上小黃瓜、薯仔和蒟蒻等等,原本以為是生菜沙拉另外還附一杯飲料,超抵!
餐湯和餐包
餐包餐湯

重點牛肩上桌啦!!配菜選了沙拉,另外也有薯仔、飯或意粉
大大一塊淋上蘑菇醬
香氣四溢,但不能選擇熟度
牛肩

物超所值,喜歡它自然的牛味!

沙拉

另外還附一杯飲料,超抵!
2019-09-14
2019-09-18 1929 浏览
今日放假同朋友黎左D2 place度行街🤩🤩🤩行到咁上下又係揾食既時候嚕,原來哩度有開咁vintage 既金鳳架,好似80年代既西餐廳裝修咁既style😊😊未夠七點半而且好多人,好彩餐廳都夠大間,好快有位啦,坐低聽住旁邊不斷有鐵板既滋滋聲😋😋又覺得別有一番風味喎🤫🤫餐牌好多選擇呀今次我叫左美國牛小排餐同野菌西冷牛扒餐❤️❤️湯好快就上枱喇,我嗌左羅餸湯同忌廉湯😊😊紅湯好足料呀,酸酸甜甜,而忌廉湯係好濃郁既忌廉味加埋佢鬆軟既餐包,兩樣加埋真係好夾❤️美國牛小排佢係用木碟上菜,牛小排肉質都幾嫩,而且佢既牛味勁重,每一啖佢嘅牛味都湧出黎😊😊加埋好脆既薯格同新鮮既沙律菜,呢個牛小排係值得嗌嘅🤝🤝❤️野菌西冷牛扒餐係用鐵板上既,一上枱就由待應淋汁,之後好治療既鐵板聲就出現喇😄😄佢塊西冷咬落去完全唔似一般西冷,佢係鬆軟到極點🤫🤫口感真係好獨特呀☺️☺️而且牛味都不錯喔,加埋薯菜,好抵食呀🥰飲品我就點左熱檸水埋單先知原來9月份dinner time 消費滿$500 即送$50現金券喔,下次friend gathering 再黎食過先

餐牌好多選擇呀

加埋佢鬆軟既餐包,兩樣加埋真係好夾

飲品我就點左熱檸水

2019-09-18
  • 牛柳餐
2019-09-18 125 浏览
被譽為平民扒房的老字號"金鳳大餐廳",聽同事說原來在D2 Place二期3樓,愛鋸扒的我們,約埋便去。來到餐廳已經坐無虛席。經典餐。50週年特別版 金鳳貴族牛扒 $168 配牛油餐包、餐湯、餐飲餐湯我選擇了羅宋湯。美國牛肩肉,輕輕便能切開,色澤粉嫩,肉味濃厚,鮮嫩多汁,我還加了蒜蓉+$2,配上牛扒十分香濃又惹味;還配有最愛粗薯條。經典蕃茄蓉芝士肉醬焗扁意粉 $65睇落好吸引,上面的芝士焗得惹味,醬汁濃稠,每條意粉都掛汁,啖啖都好夠Rich,整體不錯。性價比一流,下次一定再光顧。

來到餐廳已經坐無虛席。

經典餐。

50週年特別版 金鳳貴族牛扒 $168

配牛油餐包、餐湯、餐飲
餐湯我選擇了羅宋湯。

經典蕃茄蓉芝士肉醬焗扁意粉 $65

性價比一流,下次一定再光顧。
2019-09-10
2019-09-17 46 浏览
放工來個快餐,食飽飽就返歸!金鳳日光日白就食得多,夜晚真係第一次!夜晚唔好似lunch等咁耐位,話咁快就有位,要搭枱都係常識吧!松露醬鮑魚帶子片扁意粉 ($95),加左個餐湯餐包同餐飲就加$20!望一望原來齋飲品都要$22至$28不等,突然覺得轉套餐抵好多!松露味濃,每條意粉都掛上松露嘅黑點,再配上小帶子同小鮑魚片,真係少有嘅配搭,氣派十足!如果少啲油,會輕怡啲!美國安格斯肉眼扒餐 ($155)朋友仔中意大啖大啖肉就叫左呢個,呢個價錢已經包左餐湯餐包餐飲!肉眼扒size夠大,可以揀鐵板或者平板上,朋友仔叫左個5成熟平板上,望落偏生少少,建議大家叫鐵板5成熟就剛剛好!朋友仔話味道ok,肉質鮮嫩,根位少,真係啖啖肉!而薯角真係好脆,不錯!枱上面貼左張紙話凡晚市堂食消費滿$500就送$50現金券,如果有4個人就有機!如果晚市都唔使加一就更好!

如果少啲油,會輕怡啲!

美國安格斯肉眼扒餐 ($155)

如果晚市都唔使加一就更好!
2019-09-17
2019-09-17 41 浏览
之前係D2 Place二期行街都有諗過幫襯呢間餐廳,幾有港式懷舊餐廳感覺,可惜正值夜晚最多人嘅食飯時間,太多人之下就放棄咗。過咗排晏就決定又係二期覓食,咁岩有位,就一於試下。午餐menu比起晚市真係抵食好多,60蚊有找就有lunch set,包埋餐包、餐湯同熱飲。-忌廉湯忌廉湯都幾入味,質感唔會太稀,但亦唔算好稠。入面有少少粟米同洋蔥吊下味,飲落清甜。-餐包侍應會用微波爐預熱下,食落無咩特別。口感鬆軟溫暖,但無咩麵包香。-西冷牛扒配薯菜牛扒有兩至三塊,肉質都幾厚。入口唔會太韌或者太多筋,咬落算腍軟,可惜醬汁太多,有點蓋過牛肉味。薯菜都唔錯,不過炸得有點老,尚算香口。
過咗排晏就決定又係二期覓食,咁岩有位,就一於試下。

-忌廉湯
忌廉湯都幾入味,質感唔會太稀,但亦唔算好稠。
入面有少少粟米同洋蔥吊下味,飲落清甜。

-餐包
侍應會用微波爐預熱下,食落無咩特別。
口感鬆軟溫暖,但無咩麵包香。

-西冷牛扒配薯菜
牛扒有兩至三塊,肉質都幾厚。
薯菜都唔錯,不過炸得有點老,尚算香口。
西冷牛扒配薯菜
2019-05-28
西冷牛扒配薯菜
2019-09-17 1081 浏览
今日D2place有朋友擺檔口 梗係黎支持下啦收鋪後朋友請客食飯 朋友想食扒類甘就梗係試金鳯啦 話晒開左成五十年👍👍👍平日都要排隊等左一陣 今次被安排坐門口位 會比較多人經過因為佢係正扶手電梯位 如果介意既話就要同侍應們早啲提出啦食物選擇都多呀 比較驚喜都有飯類同意粉類我晤係食肉獸 我自己一份扒一定會浪費 所以依家可以叫一份扒一份意粉 我好開心晤洗浪費意粉加$20有得轉set 甘就有餐湯有包有飲品 餐湯有紅湯白湯 我地都鐘意紅湯足料好多菜 好岩我飲因為係偏辣既😂餐包有落心機去整 表層好脆身 內部有好淋配上牛油食 好味呀黑松露醬鮑魚帶子片意粉上枱我聞晤到黑松露味 但食落又好重味喎😂帶子係比較細size都有6,7粒 數量合理鮑魚係切條既 我覺得有少少腥 不過我不嬲not a fan 整體我俾8分朋友叫左金鳯貴族牛扒舊肉好厚身 有一隻尾指甘高😂😂😂會問我地想幾成熟 我地想要七成 但落單錯左做六成切開係做到六成既 因為晤係用鐵板 無熱力heat住既問題 食到尾都仲係個種生熟度加左$2要蒜蓉 我覺得值得加 係另外一個好味本身肉既選材都好 紋理分明 同時做得好淋👍價錢合理 如果再有機會會再試依家9
今日D2place有朋友擺檔口 梗係黎支持下啦

本身肉既選材都好 紋理分明 同時做得好淋👍

價錢合理 如果再有機會會再試

依家9月份晚市消費滿$500 仲有得送$50現金券
下次可以再同男友試下😆😆😆

還記得高中轉校後人生路不熟,第一次和同學出外午餐就是吃太子金鳳,二十多塊錢吃到牛扒意粉、要喝大杯一點的凍飲再以兩元加大,回憶似近還遠。 時光飛逝,十多年後的今天再次光顧,選來的是荔枝角D2 Place二期的分店。店於扶手電梯旁,裝潢比總店新潮光猛,半開房式的設計令人覺得空間感更足,坐得舒適。周二晚上入座率達九成,算是商場內比較受歡迎的食肆。 羅宋湯伴牛油餐包 帶點辣勁的羅宋湯偏甜,椰菜紅蘿蔔份量多;餐包好像沒往日的鬆軟,不過溫熱微暖,在牛油半融情況底下還是令人吃得滿足。 美國安格斯肉眼扒 $155 原本美國扒餐都是用木板盛載,不過好友為得到那鐵板帶來的虛榮感就改了鐵板上。吱吱聲效伴來撲鼻肉香,的確令人食慾大開。牛扒覆蓋整塊鐵板,切起上來有點狼狽,牛肉相對薄身,肉味濃郁,墊底的波浪薯條和雜菜熱辣辣惹味。 貴族牛扒 $168 牛扒放在木砧板上,目測有近一吋厚,未開始吃先興奮。點來的五成熟拿捏得恰到好處,外皮燒得焦香,內裡軟稔多汁,旁邊伴上的薯格新鮮炸起,如此水準才賣百多塊,不愧為五十週年限定,超值。 港式豉油西餐帶給人的是一種回憶、一種情懷,臨行前望到身邊那兩

羅宋湯伴牛油餐包

美國安格斯肉眼扒 $155

貴族牛扒 $168

港式豉油西餐帶給人的是一種回憶、一種情懷,臨行前望到身邊那兩位頭髮斑白的姨姨仍會為鐵板上桌的一刻感到雀躍,非常可愛。

那年我和同學在金鳳的合照仍在,但願眾人安好。
2019-09-10
用餐优惠
試食活動
2019-09-16 41 浏览
終於第一次嚟食金鳳!平時食lunch見到好多人排隊,我今次都嚟試下!原來呢間咁多人嚟食係有原因架,食物質素絕對有返咁上下!午市套餐都有好多款式選擇。西班牙雞排配薯菜,雞扒好大塊,食落一啲都唔嚡口,而且食落啖啖肉,都幾有肉汁!千祈唔好睇小配薯菜,其實份量都好大份!黑椒牛扒配意粉,份量又係好大份,lunch 用呢個價錢食扒真係超值!不過黑椒味有啲搶咗牛扒原有嘅味道,但係啲汁配意粉就好正,夠晒味!另外,值得一讚嘅係呢度有包埋餐湯、餐包同飲品。餐湯係羅宋湯,味道好香濃!餐包亦都好香,配牛油或浸湯都一樣咁正!整體黎講,性價比超高,5x蚊嘅價錢就可以食扒,而且質素唔差,絕對抵食!

記得小時候,爸爸曾帶我們到金鳳大餐廳据扒慶祝生日,每當見到服務員在鐵板上淋汁,我們三姊弟都會好興奮。所以而家我們會經常帶父母到金鳳回味昔日的温馨片段。早日据扒心癮又起,於是約老公到荔枝角金鳳分店据扒。餐廳於1969年創立,所以餐廳的裝修都充滿懷舊氣息,店內環境開揚,座位舒適。平日晚上當附近餐廳很少客時,這裡仍經常座無虛席,無他,高質素是也!為慶祝創立半世紀,餐廳推出50週年特別版金鳯貴族牛扒。看起來很吸引,所以即叫一客,而老公則叫了T骨牛扒餐。套餐配有牛油餐包、餐湯及餐飲。羅宋湯温熱帶微辣,暖肚醒胃。金鳯貴族牛扒 (HKD168)這塊5成熟的木板上美國牛肩肉,牛扒大塊有睇頭,牛肉味濃,鮮嫩多汁,脂肪較少,肉質堅實富彈性,沾點蒜蓉汁,味道更突出。T骨牛扒餐 (HKD128)這塊5成熟T骨牛扒油花均衡,分格了西冷及牛柳,西冷肉味濃郁、肉質厚身有咬感;牛柳鮮嫩又多汁,沾點蒜蓉汁,味道更濃郁。多年來,這間平民扒房都能保持高質素出品,實在難得。為慶祝50週年,月底前凡於晚市堂食消費滿HKD500,即送HKD50現金券!如此著數,一定要跟家人再來呀!
記得小時候,爸爸曾帶我們到金鳳大餐廳据扒慶祝生日,
每當見到服務員在鐵板上淋汁,我們三姊弟都會好興奮。
所以而家我們會經常帶父母到金鳳回味昔日的温馨片段。

早日据扒心癮又起,於是約老公到荔枝角金鳳分店据扒。

餐廳於1969年創立,所以餐廳的裝修都充滿懷舊氣息,
店內環境開揚,座位舒適。

平日晚上當附近餐廳很少客時,這裡仍經常座無虛席,
無他,高質素是也!

為慶祝創立半世紀,餐廳推出50週年特別版金鳯貴族牛扒。
看起來很吸引,所以即叫一客,而老公則叫了T骨牛扒餐。
套餐配有牛油餐包、餐湯及餐飲。

羅宋湯温熱帶微辣,暖肚醒胃。
餐湯:羅宋湯 + 牛油餐包

金鳯貴族牛扒 (HKD168)
這塊5成熟的木板上美國牛肩肉,牛扒大塊有睇頭,
牛肉味濃,鮮嫩多汁,脂肪較少,肉質堅實富彈性,
沾點蒜蓉汁,味道更突出。
金鳯貴族牛扒

T骨牛扒餐 (HKD128)
這塊5成熟T骨牛扒油花均衡,分格了西冷及牛柳,
西冷肉味濃郁、肉質厚身有咬感;牛柳鮮嫩又多汁,
沾點蒜蓉汁,味道更濃郁。
T骨牛扒餐

多年來,這間平民扒房都能保持高質素出品,實在難得。
為慶祝50週年,月底前凡於晚市堂食消費滿HKD500,
即送HKD50現金券!如此著數,一定要跟家人再來呀!
2019-09-12
2019-09-13 46 浏览
星期三的下午,等待大樹先生的家6:30的時間,無聊在這商場逛街,看到這間金鳳大餐廳,想吃一個下午茶就進去了,叫了一個扒餐,這塊牛扒配了薯格,牛扒點了七成熟味道不錯,不過牛扒薄了很多也要$155,有點不值,除了牛扒外還有餐包,第一次看到餐廳會把餐包弄熱,也是很貼心,羅宋湯是最滿意的👍🏻👍🏻