2020-08-24 28 浏览
最近因為搬屋嘅事情,經常流連喺紅磡區,咁啱見到有新開嘅古早味蛋糕店得閒去睇吓啦第一次見古早味蛋糕店有個大玻璃可以睇到入邊店員做蛋糕嘅過程!就咁睇佢哋用了好新鮮蛋黃好鮮艷,覺得蛋香味白濃!店舖仲有得嘗試唔同味道揀啱蛋糕口味再決定買邊一款都唔遲最後我同埋街坊一齊等原味古早味蛋糕出爐就即刻買返件返屋企!新鮮出爐嘅估早味蛋糕仲有好多種唔同嘅味道可以選擇我呢件完美嘅估早味蛋糕!彈力十足而且蛋香味非常之濃,甜到剛剛好唔鍾意食太甜嘅我就啱晒!
店舖仲有得嘗試唔同味道揀啱蛋糕口味再決定買邊一款都唔遲
最後我同埋街坊一齊等原味古早味蛋糕出爐就即刻買返件返屋企!
新鮮出爐嘅估早味蛋糕
仲有好多種唔同嘅味道可以選擇
2020-08-24 49 浏览
古早味蛋糕咁hit,但礙於疫情關係,帶住小朋友無得出街買🙈今日出開去攞嘢,就梗係唔會放過呢個機會😆聽朋友講話阿里山古早味蛋糕好正,去到嗰陣時又真係不停🈶️客人買蛋糕,所以每款口味都好快🈚️曬~真係要吼住出爐時間🕐開放式廚房仲可以睇到店員整蛋糕同埋蛋糕幾時出爐。店家🈶️提供試食,試咗原味,口感鬆軟,甜度啱啱好,俾小朋友食都唔怕太甜👍🏼除咗原味,梗係要試埋其他味道啦。 🍊日本柚子蜂蜜味,味道清香,仲食到啖啖柚子皮。店家話佢哋係用日本柚子蜜來做架😍🌰榛子口味上面嘅榛子碎令口感更加豐富,好🈶️咬口~🧀而芝士肉鬆口味,就用上兩種芝士同台灣肉鬆。中間夾住車打芝士,再喺上面灑上巴馬臣芝士碎,啱晒鍾意食芝士嘅我哋😋

開放式廚房仲可以睇到店員整蛋糕同埋蛋糕幾時出爐。

原味古早蛋糕

日本柚子古早蛋糕

🌰榛子口味上面嘅榛子碎令口感更加豐富,好🈶️咬口~

榛子古早蛋糕

芝士肉鬆古早蛋糕

2020-08-20
原味古早蛋糕
日本柚子古早蛋糕
榛子古早蛋糕
芝士肉鬆古早蛋糕
2020-08-22 23 浏览
日本柚子蜂蜜古早味蛋糕,柚子、龍眼蜜嘅配搭味道清新帶甜,加入左柚子皮,食落柚子味道更突出,蛋糕口感綿密、濕潤,食落好鬆軟,整體口感外脆內軟。抹茶紅豆古早味蛋糕,抹茶茶味濃香,紅豆口感軟腍,味道香甜。阿里山原味道古早味蛋糕,雞蛋味道香濃,蛋香十足,口感鬆彈。芝麻古早味蛋糕,加入左黑芝麻醬、黑芝麻製成,黑芝麻味道清香。巧克力古早味蛋糕,表面鋪滿朱古力粒,加入左可可粉、巧克力醬製成,巧克力味道濃厚、甜而不膩。

抹茶紅豆古早味蛋糕,抹茶茶味濃香,紅豆口感軟腍,味道香甜。

阿里山原味道古早味蛋糕,雞蛋味道香濃,蛋香十足,口感鬆彈。

• 抹茶紅豆古早味蛋糕
2020-08-22 56 浏览
近年古早味蛋糕店開到成行成市試過好幾間 其實味道也差不多但每次經過 聞到好香的蛋糕味又會被吸引去試這次也不例外🤣.- 朱古力味蛋糕剛做好時 中間是有少許流心的表面還鋪滿了朱古力粒粒朱古力味香濃回家後發現有些朱古力碎融了一點這樣反而更加好吃呢喜歡朱古力的話要試試啊.- 蜂蜜柚子味店員介紹時說是用了日本的柚子 味道清新比較適合老人家的口味家中雖然沒有老人家但大家都喜歡柚子味 所以也要了這款整件蛋糕都滲有清新的柚子香味柚子皮有少許苦 但有蜂蜜的淡淡甜味中和一下整體味道很不錯而且比起其他口味 吃起來沒那麼heavy可以多吃幾片😆.- 榴連味第一次見有這種口味的古早蛋糕作為榴連愛好者 當然要試一試果然沒令我失望呢榴連味的濃度剛剛好而且好處是吃起來有榴連味卻不怕它散發著濃烈的味道不怕影響那些不吃榴連的人🤣.- 原味原來也不錯蛋糕本身很香很鬆軟也不妨一試.店內會放不同味道出來讓客人試食若大家拿不定主意要買什麼口味又或者是想先試試味都可以先嚐一點 再決定啊
近年古早味蛋糕店開到成行成市
若大家拿不定主意要買什麼口味
又或者是想先試試味
都可以先嚐一點 再決定啊
2020-08-21 10 浏览
😷近排因為疫情關係,長期都要work from home。🥴成日留喺屋企口痕痕,唔想食啲薯片蝦條咁熱氣嘅嘢,😍今日經過紅磡見到呢間阿里山古早味蛋糕,又有啲心動,所以買咗兩個食。😋⭐️呢一間古早味蛋糕店係我暫時見過最多味道嘅一間!入去問吓店員有咩味道嘅時候吹左兩句水,🌟原來佢哋除咗請埋d有心做嘅年青人之外,仲會keep住研究一啲新嘅口味!😻⭐️原味冇得輸叫咗一個原味,佢嘅蛋味係我食過嘅🍳最濃嘅一間,你睇吓佢個蛋糕就知,顏色都比較黃。個蛋糕好鬆軟,而且水份都好夠,😝我擺咗喺雪櫃幾日之後食,都好好食係另一種感覺!做早餐一流!⭐️芝士肉鬆🧀佢嘅芝士同肉鬆都係喺蛋糕嘅頂部,所以食嘅時候,芝士嘅味道會集中左係上面。🤔如果佢啲芝士可以均勻咁樣放喺蛋糕入面就好了。鹹鹹甜甜嘅感覺冇得輸!😊好開心嘅係佢可以半舊咁買,變相我可以試多啲味。⭐️蜜糖柚子🍊呢一個我父母好鍾意,佢入面有一啲日本柚子皮,本身柚子皮都有食療嘅作用,再加上個蛋糕好清香啱晒老人家!👵🏻🧓🏻👴🏻

⭐️呢一間古早味蛋糕店係我暫時見過最多味道嘅一間!

⭐️原味冇得輸

⭐️芝士肉鬆🧀

😊好開心嘅係佢可以半舊咁買,變相我可以試多啲味。

⭐️蜜糖柚子🍊

2020-08-17 100 浏览
位於紅磡逸酒店的阿里山是區內著名出售的台灣古早味蛋糕它與其他台灣蛋糕店不同,絕非台灣加盟店,完全是本地香港品牌經改良過的古早味蛋糕,迎合香港人口味做法及味道既新穎又傳統原味只售$70,其他味$85 - $100不等店家堅持新鮮出爐,不斷出爐各款蛋糕要試完十種口味,需要點毅力每天晚上八時後,蛋糕可享半價優惠新鮮出爐的蛋糕很大盤,整條街道充斥著蛋糕香味吸引不少街坊光顧,出爐很快便售罄剛巧遇到製作下一爐的芝士味蛋糕製作認真控制份量,保持質素店家用四種芝士,一層又一層厚厚的覆蓋店家用料不馬虎麵粉用上日本麵粉,連放蛋糕的紙盒也用上等油墨,絕對安全連膠袋也用上可分解的P-Life環保膠袋,質料厚又可分解阿里山原味道 - $70古早味蛋糕外表平實,但質感鬆軟,濃厚的蛋香蛋糕身廷身和面皮薄身較像實心的台式海綿蛋糕榛子味 - $85大量榛子加入原味的古早味蛋糕中顏色有所變化,額外散發出陣陣榛子香味底部跟面皮上有大量榛子粒口感豐富外,又有酥香可口、微微甜的果仁香日本柚子蜂蜜味 - $95用上日本最新鮮高知縣柚子皮同台灣蜂蜜所製日本柚子有獨特的香味及酸味較強,營養價值也較高台灣產的蜂蜜特別清香甜潤正好平衡柚
位於紅磡逸酒店的阿里山
是區內著名出售的台灣古早味蛋糕
它與其他台灣蛋糕店不同,絕非台灣加盟店,完全是本地香港品牌
經改良過的古早味蛋糕,迎合香港人口味
做法及味道既新穎又傳統

原味只售$70,其他味$85 - $100不等
店家堅持新鮮出爐,不斷出爐各款蛋糕
要試完十種口味,需要點毅力
每天晚上八時後,蛋糕可享半價優惠

新鮮出爐的蛋糕很大盤,整條街道充斥著蛋糕香味
吸引不少街坊光顧,出爐很快便售罄

剛巧遇到製作下一爐的芝士味蛋糕
製作認真控制份量,保持質素
店家用四種芝士,一層又一層厚厚的覆蓋

店家用料不馬虎
麵粉用上日本麵粉,連放蛋糕的紙盒也用上等油墨,絕對安全
連膠袋也用上可分解的P-Life環保膠袋,質料厚又可分解
阿里山原味道

阿里山原味道 - $70
古早味蛋糕外表平實,但質感鬆軟,濃厚的蛋香
蛋糕身廷身和面皮薄身
較像實心的台式海綿蛋糕

榛子味 - $85
大量榛子加入原味的古早味蛋糕中
顏色有所變化,額外散發出陣陣榛子香味
底部跟面皮上有大量榛子粒
口感豐富外,又有酥香可口、微微甜的果仁香

日本柚子蜂蜜味 - $95
用上日本最新鮮高知縣柚子皮同台灣蜂蜜所製
日本柚子有獨特的香味及酸味較強,營養價值也較高
台灣產的蜂蜜特別清香甜潤
正好平衡柚子酸味,味道清香層次多變化
蛋糕甜而不膩,口感香醇濕潤又極富彈性
2020-08-17
阿里山原味道
2020-08-16 42 浏览
到過港九多間古早蛋糕店買嚟吃,紅磡這間味道最好,因為不太甜,款式又多。我最鍾意在透明玻璃窗睇師傅整蛋糕,見他們年青得嚟又好有心思咁一層層舖材料,我都想學做蛋糕呀!我好鍾意食朱古力🍫的,好彩我買到他們的熱辣辣♨️巧克力🍫蛋糕,緊係第一時間即席開餐😋啦!一打開蛋糕盒就閒到濃濃的朱古力🍫香,蛋糕面已有很多粒粒朱古力🍫,切一片後發現中間層仲有朱古力🍫醬流緊出嚟,心唸一定很甜啦,但入口後發覺一啲都唔甜喎,因為不會令我需要狂飲水💦,所以我鍾意❤️。
到過港九多間古早蛋糕店買嚟吃,紅磡
這間味道最好,因為不太甜
,款式又多。我最鍾意

2020-08-15
20 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
試食活動
  • 巧克力古早蛋糕
2K
最近好鍾意四圍搜羅蛋糕買返屋企做下午茶行過紅磡蕪湖街 發現一間新開嘅古早蛋糕店幫襯嘅人流不絕 於是就買咗兩隻口味-🍊🍯 #柚子蜂蜜古早蛋糕 ($95)同店員八卦下先至知道 呢款蛋糕嘅材料大有來頭日本進口當造柚子 配台灣龍眼蜜 味道清新天然蛋糕軟熟濕潤帶柚子香 果然係一分錢一分貨最欣賞嘅地方係中間有柚子絲 製作唔馬虎-🌰 #榛子古早蛋糕 ($85)蛋糕帶陣陣榛子幽香 面層嘅榛子碎鬆脆 口感豐富銅鑼灣分店好快開張 會推出多款新口味現有口味包括榴槤 仲有抹茶紅豆 芝士肉鬆等等-📍#阿里山紅磡蕪湖街83號地下5A號舖
最近好鍾意四圍搜羅蛋糕買返屋企做下午茶
行過紅磡蕪湖街 發現一間新開嘅古早蛋糕店
幫襯嘅人流不絕 於是就買咗兩隻口味

🍊🍯 #柚子蜂蜜古早蛋糕 ($95)
同店員八卦下先至知道 呢款蛋糕嘅材料大有來頭
日本進口當造柚子 配台灣龍眼蜜 味道清新天然
蛋糕軟熟濕潤帶柚子香 果然係一分錢一分貨
最欣賞嘅地方係中間有柚子絲 製作唔馬虎
🌰 #榛子古早蛋糕 ($85)
蛋糕帶陣陣榛子幽香 面層嘅榛子碎鬆脆 口感豐富
銅鑼灣分店好快開張 會推出多款新口味
現有口味包括榴槤 仲有抹茶紅豆 芝士肉鬆等等
📍#阿里山
紅磡蕪湖街83號地下5A號舖
2020-08-15 64 浏览
最近古早味蛋糕店越開越多,唔使再飛去台灣,四圍都食古早味蛋糕鬆軟嘅口感❤️最近紅磡又開咗一間,經過就買件試下先~好多唔同口味選擇~中午嚟到,有呢幾款口味新鮮準備出爐~望住新鮮出爐嘅蛋糕,Q彈軟綿綿,超有療癒感😆❤️芝士味($85)呢款芝士蛋糕用咗三款不同嘅芝士,Mozzarella 芝士做出拉絲效果,Cheddar芝士做出融化口感,最後灑在蛋糕面的是帶咸香味道的意大利Parmesan 芝士🤩 蛋糕不單軟綿綿,還滲透出芝士嘅鹹香味和多重豐富口感~店員會請你試食新鮮出爐嘅古早味蛋糕~原味($70)最鍾意食原味味嘅古早味蛋糕,喜歡佢香濃嘅蛋香,鬆軟口感和在口腔中散發出甜甜的味道🥰店員話店內所有蛋糕都冇落防腐劑,亦冇牛油成份,完全靠天然材料和師父的手藝令蛋糕發起,做出軟綿綿的口感,非常厲害😊另外,店舖所採用的膠袋和蛋糕盒都是油墨可降解的,對環境減少傷害,非常抵讚👍🏻👍🏻

最近紅磡又開咗一間,經過就買件試下先~

好多唔同口味選擇~

中午嚟到,有呢幾款口味新鮮準備出爐~

望住新鮮出爐嘅蛋糕,Q彈軟綿綿,超有療癒感😆❤️

芝士味($85)

芝士

店員會請你試食新鮮出爐嘅古早味蛋糕~

芝士

原味($70)

原味
2020-08-14 25 浏览
之前喺附近宿舍都唔多覺眼有間咁樣嘅古早味蛋糕店 呢排經過見到佢新開梗係入返黎試吓啦一睇舖頭門面都幾乾淨招牌又靚裝修又靚 店主仲好熱情俾咗幾款蛋糕我試味 嗰陣時黑芝麻味啱啱出爐食落去好香芝麻味中間又好香軟之後仲試咗原味添 完美嘅賣相好好亦都好香雞蛋味 但係因為嗰陣店主強烈推薦佢哋嘅蜂蜜柚子味掛喺呢度嘅特有 咁我就決定再做定奪蜂蜜柚子味$95/whole一開始都覺得價錢真係有啲貴㗎 但係食落去發現真係冇乜其他舖頭做到呢隻 蜂蜜同埋柚子嘅味道都啱啱好 唔會太甜 中間質地亦都做得好香軟 食得出佢哋嘅用料都幾用心不過如果特登嚟食嘅朋友就可能要撞下運氣啦因為佢哋出爐並無固定嘅時間係睇廚師嗰日嘅心情 定期仲有唔同嘅新口味推出添 值得一試㗎

蜂蜜柚子味$95/whole

2020-08-13 28 浏览
台灣的古早蛋糕近排行過一些旺區都成日見到好多人大排長龍,第一次試下台灣古早蛋糕,原來有成十幾隻味,我真係孤陋寡聞。店員逐一介紹各隻味道的做法,朱古力味蛋糕中間仲有朱古力醬流出來,有少少食緊心太軟的感覺❤️仲有店員十分推介的日本柚子味,清清甜甜,咬落仲有柚子係入面。店員話等多十幾分鐘就有榛子味出爐,等候期間店員又叫我試埋個原味,好香的蛋味,佢哋話已經試過好多隻唔同嘅蛋,有日本,中國,泰國等等先決定到用咩蛋去做,本身個蛋糕底好鬆軟就唔洗再講喇。仲見到佢地逐一逐一將d蛋逐隻洗乾淨,全個制作過程都係開放式比街坊睇住,一班年輕人係度默默整餅。呢十幾分鐘老闆仲講左好多關係制作蛋糕的一些小細節,原來佢哋用的全部係食用油墨印刷的盒,連膠袋都係環保材料,睇得出老闆無論係蛋糕本身落苦工之外都好着重其他的細節,值得支持。但如果真係要試哂咁多味,我建議先試原味,由清清地的味開始到比較濃的朱古力,否則可能會味感會有誤,試左再決定邊隻正都未遲😉

2020-08-13 21 浏览
前排去紅磡嘅時候,有間新開嘅阿里山😍店員勁熱情咁叫途人試食佢哋新鮮出爐嘅古早味蛋糕🤗最後我都買咗啲翻屋企.抹茶紅豆蛋糕🍵抹茶香濃,配上粒粒紅豆😆令綠茶嘅甘帶點甜🤤蛋糕鬆軟濕潤.原味蛋糕🍰呢款經典口味,蛋味濃郁🥚啖啖都充滿蛋香,蛋糕質感綿密👍🏻.日本柚子蜂蜜🇯🇵蛋糕用咗高知縣嘅柚子同台灣嘅龍眼蜜🍯香甜嘅蜂蜜配搭清香嘅柚子💨呢個組合清新得尼又特別☺️食到粒粒柚子皮😙.D24 榴槤蛋糕💛榴槤味道幾香,都唔算好濃郁😋唔會好膩😉凍食好更加好味
外卖自取
今日去黃埔行街,發現咗一間主打古早味蛋糕既小店。之前喺屯門食過第二間古早味蛋糕覺得平平無奇,所以都冇咩期望,但老闆見我係門口周圍望,就好熱情咁介紹曬每款蛋糕比我,仲比左幾份唔同口味既蛋糕我試,真心覺得味道相當唔錯,最後我就買左佢地最招牌既柚子同芝士肉鬆返去!屋企人都大讚好味!芝士肉鬆:我最鍾意就係芝士肉鬆口味,外脆內軟,芝士同肉鬆嘅配搭好有默契,食落充滿咸香,超級好味,而且賣相都係一流。柚子:蛋糕入面真係有一粒粒既日本柚子皮,經烘乾過後更加香氣逼人,配合台灣龍眼蜜等等既食材,蛋糕香軟之餘,仲有誘人既柚子清香,食落係好舒服嘅感覺,感覺到柚子同蛋糕二合為一,互相搭配,非常出色。-朱古力:食朱古力口味嘅時候會諗起心太軟,口感外脆內軟。師傅係沿用香格里拉酒店既做法,用熱力逼爆可可粉,令到朱古力更加濃郁,但係又唔會過甜,唔會有太甜膩既感覺。係我暫時食過最好食嘅朱古力古早味蛋糕。呢三款口味嘅共通點,就係蛋糕嘅口感非常香、軟,而且有淡淡蛋香,令人住一口接一口。雖然價錢一定唔係最平,但係完全感覺到餐廳既用心,對食材嘅執着,味道亦都有驚喜。雖然我唔係住紅磡區,但之後我應該都會特登過嚟紅磡買🥳

芝士肉鬆:

柚子:
朱古力:

2020-07-29 93 浏览
#紅磡 #阿里山 #古早味蛋糕最近古早味蛋糕真係好紅越開越多呀~紅磡最近都開咗間新嘅,我又去咗試😋 本身想再食榴連味但員工話榴連係次次一出爐就比人搶曬🥺 最後同人夾咗原味同朱古力,一人分每種半件😛🥧 原味 ($70)原味超香蛋香😍 蛋糕又夠曬Q彈,好味~🍫 朱古力 ($85)我本身好鍾意食朱古力,呢個香甜朱古力味超啱我😋 面頭超多朱古力脆粒超正,如果入面都多啲朱古力醬就好啦🥳味道:🌕🌕🌕🌗🌑價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
#紅磡 #阿里山 #古早味蛋糕

🥧 原味 ($70)
原味超香蛋香😍 蛋糕又夠曬Q彈,好味~

🍫 朱古力 ($85)

味道:🌕🌕🌕🌗🌑
價錢:🌕🌕🌕🌑🌑
2020-07-28 77 浏览
古早味蛋糕開到周圍都係但我偏偏比新鋪開張既吸引住好多人圍住舖頭我又八卦原來係試食為食嘅我就去試食咗覺得好好食忍唔住又買咗兩舊返屋企佢呢間出奇地多味道揀原味 芝士味 肉鬆味 巧克力味抹茶紅豆味 榛子味 芝麻味 芝士肉鬆味日本柚子味 榴槤味原味 芝士味 肉鬆味 朱古力味平時聽得多其他味都係第一次聽最為特別柚子味同埋榴槤味特別嘅味當然要買但榴槤味我唔食所以冇買就買咗個巧克力味同埋柚子味買嘅時候店員先同我講原來佢嘅柚子係用日本最貴嘅柚子 咁啱我買嗰陣佢新鮮出爐 熱辣辣軟林林好正
古早味蛋糕開到周圍都係
但我偏偏比新鋪開張既吸引住