2023-01-03 142 浏览
我返工地址係東九龍,所以我都多左去將軍澳揾食,所以今日就約左朋友來將軍澳「陳儀興飯店」食下潮州菜啦。。。。。。凍食黃油烏頭呢個餸係我最喜愛的潮州餸之一,所以如果餐廳有提供的話我一定會叫來食的,烏頭係選用元朗烏頭,魚肉質鮮美重要有黃油的。潮洲蠔餅呢個又係我去潮州餐廳必食的菜式,佢煎得香脆,同埋啲蠔仔肥美大件好鮮味。滷水鵝件呢個滷水鵝件滷得好入味,同埋我鐘意佢隻鵝唔會好肥,平時好怕啲鵝皮好肥膩,但呢到啲鵝件一啲都唔會有呢個問題。五指毛肚無花果燉烏雞湯呢個又係好清甜好清香的湯,佢果湯一啲都唔油啱晒啲注意健康之人仕。

潮洲蠔餅

滷水鵝件

五指毛肚無花果燉烏雞湯
2023-01-02 216 浏览
陳儀興飯店有三間分店,今日就去左位於將軍澳嘉悅嘅分店,一聽將軍澳以為好遠,但原來個位置都方便,由將軍澳站A2出口行六分鐘就到。因為訂左位,但遲左小小到,但職員嘅服務都好好,優先安排我地入座,所以去到好快就有位。入座後,見到環境都乾淨、企理、舒服,落單時職員都有推介我地食乜,態度親切。🤡潮州蠔餅 $93上枱時熱辣辣,炸得鬆脆可口,蠔餅入面又足料,唔會話偷減料,加上不同配料,味道一流。🤡鹵水雙拼(墨魚片、紅腸) $108墨魚片十分爽口,紅腸又唔會薄切,一啲都唔會同你慳,鹵水味十足,但又唔會咸!🤡韭菜豬紅 $70一大碗豬紅,份量十足,豬紅香滑,唔會一夾就散,配上辣辣地嘅湯,令人回味。🤡霸王醃蟹膏 時價潮州式”醬油蟹”,唔洗去韓國都食到,香甜嘅蟹膏爆曬出泥,值得你一試再試。🤡醃螄蚶 $98螄蚶好似硯一樣,平時食硯就食得多,今次試下凍食嘅打冷螄蚶,別有一番風味!唔會腥,超有鮮味!🤡臘味炒芥蘭 估唔到臘味同芥蘭係咁夾!臘味嘅味道完全融入到芥蘭入面,一啖臘味一啖芥蘭,令你一食再食!強烈推介!🤡潮州蠔仔粥 $148/窩必食足料蠔仔粥,一窩足夠每人食兩碗,雖然一大窩,但味道並唔會分薄,每一啖都充滿蠔味!

🤡潮州蠔餅 $93

🤡鹵水雙拼(墨魚片、紅腸) $108
鹵水雙拼(墨魚片、紅腸)

🤡韭菜豬紅 $70

醃螄蚶

🤡臘味炒芥蘭
臘味炒芥蘭

🤡潮州蠔仔粥 $148/窩
必食足料蠔仔粥,一窩足夠每人食兩碗,雖然一大窩,但味道並唔會分薄,每一啖都充滿蠔味!簡直大件夾抵食!
潮州蠔仔粥

(今日一行四人,我地一共叫左7道菜,埋單$1,345 )
🫶🏼十分推介呢間食肆🫶🏼

味道 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟
性價比 🌟🌟🌟🌟
( 五粒🌟為最高)
2023-01-01
潮州蠔餅
鹵水雙拼(墨魚片、紅腸)
韭菜豬紅
霸王醃蟹膏
醃螄蚶
臘味炒芥蘭
潮州蠔仔粥
2022-12-08 148 浏览
最近天氣漸冷,份外想食打冷菜。 今晚同媽去將軍澳陳儀興飯店,一間甚有口啤及無人不識的潮州打冷餐廳。 食物份量足、小炒有鑊氣及合理價錢是長期受歡迎的原因-🔸招牌蠔餅打冷必點之選!不能錯過的炸蠔餅!蠔餅即叫即炸,炸得色澤金黃酥脆! 一口咬下,香氣在口腔回盪! 蛋香及蠔味突出,點上魚露醬汁,味道的鹹鮮引出蠔仔海鮮的濃甜,很有水準😋-🔸滷水鵝 滷水鵝是打冷常見的小菜。 秘製滷水汁想當惹味;鵝皮油潤甘香、鵝肉入味而且肉味突出,肉質軟腍-🔸燉湯冬天一定要來盅滋補燉湯。 選擇了「蟲草花雪耳燉雞」。燉湯很足料,而且無味精。湯底清甜,養顏潤肺! -🔸蒜香骨蒜香骨!唔食唔得! 太好味😋 炸得粒粒金黃,蒜味濃郁!又是一道惹味非常既菜式!

🔸招牌蠔餅
打冷必點之選!不能錯過的炸蠔餅!

🔸滷水鵝

🔸燉湯

🔸蒜香骨

2022-12-02 94 浏览
2:13 叫嘅外賣 轉賬紀錄 3:12 先至開始送過嚟 等外賣做嘅時間就要一個鐘頭 🥲🥲🥲🥲😂😂😂 100出頭嘅一個湯飯午餐 😊😊😊叫唔叫呢間外賣 大家自己諗
2:13 叫嘅外賣 轉賬紀錄 3:12 先至開始送過嚟
外卖送餐
3K
2022-12-01 689 浏览
潮州菜甚少去食,難得朋友介紹了佢屋企附近一間潮州菜館,價錢實惠又好味,一於約埋一齊去試吓。午飯時段非常爆滿,人氣店。滷水鵝片指定要食嘅菜式之一,係潮州菜代表者。鵝肉軟腍不會太肥,鵝皮香肉嫩,啖啖肉香。潮州蠔餅超大碟,抵食喎!煎得非常鬆化不油膩。蠔隻爆膏又爆汁,惹邪至極。潮州浮豆腐原來係炸豆腐,外層酥脆內綿滑,不錯。天氣有點清涼,燉湯最啱季節。今日燉湯係蟲草花雪耳燉雞湯,村料十足,湯底清徹,味道清香,非常潤喉。
午飯時段非常爆滿,人氣店。

滷水鵝片
指定要食嘅菜式之一,係潮州菜代表者。
鵝肉軟腍不會太肥,鵝皮香肉嫩,啖啖肉香。

潮州蠔餅
超大碟,抵食喎!
煎得非常鬆化不油膩。蠔隻爆膏又爆汁,惹邪至極。

潮州浮豆腐
原來係炸豆腐,外層酥脆內綿滑,不錯。

天氣有點清涼,燉湯最啱季節。

2022-12-01
午餐
2022-11-25 2250 浏览
今晚母親大人大駕光臨,血拼完後又係時候補充體力,問佢想食咩?  佢話想食潮州菜,好彩有呢間。早到早食,二人安排四人側邊枱,滷水/傳統潮菜/小炒/水煮系列一應俱全熱辣辣燉湯首先出場,今晚有蟲草花雪耳燉鷄 ($68),可提高免疫力,雪耳潤肺養顏。超足料,面層唔會有層鷄油,味道清甜,阿媽話飲完成身䁔晒。凍食元朗黃油烏頭王 ($188),已起主骨,食時相當方便,有普寧豆醬點食。話明係黃油烏頭,中間位置係見到黃油嘅; 肉質鮮甜,唔點醬汁食都好味,煮法愈簡單愈能食出原味,正呀!潮界嘅脆物擔當,當然唔少得蠔餅啦 ($93),送埋魚露點食蠔仔飽滿,散滿係蛋餅漿內,入口先脆,然後有蠔仔嘅柔軟口感,用啤酒汽水黎配搭,咁邪惡得唔得架?!  哈哈.......簡單又專一地點咗呢碟滷水鵝件 ($148),份量夠2-3人分享,相當抵食。鵝肉入口無渣,滷得相當入味,皮下脂肪適中,用黎送潮州粥都唔錯。底部有大豆芽,若果有埋滷水豆腐就仲正。上菜速度快,坐得幾舒適,本想食埋糖水但已經好飽,綠荳清心丸.................你等我呀.....。

潮界嘅脆物擔當,當然唔少得蠔餅啦 ($93),送埋魚露點食

2022-11-24 1505 浏览
喜歡吃潮州打冷菜的朋友對「陳儀興」這個名字應該都不會陌生,超過半世紀的歷史,從新蒲崗起家到現在擁有多家分店,分店的裝潢比老舖新穎,但出品依然保持一貫水準。今次來到這家位於將軍澳的分店,離港鐵站數分鐘步程,附近一帶都是新落成的住宅區,所以吸引到不少家庭客,一家大小來用膳。▶️潮州鵝件($148)潮州滷水最聞名,是潮州打冷必點菜式。滷水鵝件的外皮色澤均勻,肉質鮮嫩多汁並帶有絲絲的滷水香料的味道。▶️潮州蠔餅($93)金黃色的蠔餅,大大隻的蠔仔口感軟綿,加上脆脆的炸漿,外脆內軟,形成强烈的口感對比。▶️凍食黃油烏頭($188)黃油烏頭的價錢是時價的,價錢會以大小和來貨有所不同。來自元朗的烏頭,尾巴夾了出產商的名字,有名有姓,當然有品質保證。▶️老火燉湯($136)可以在潮州打冷店飲盅粵式的老火燉湯,材料、味道和火喉都到位,十分滋潤又清甜。兩款的燉湯分別是五指毛桃無花果燉烏雞和蟲草花雪耳燉雞。▶️白飯($12)▶️茶芥 ($10)Storefront Interior Menu

▶️潮州鵝件($148)

潮州鵝件

▶️潮州蠔餅($93)

潮州蠔餅

▶️凍食黃油烏頭($188)

凍食黃油烏頭

▶️老火燉湯($136)
蟲草花雪耳燉雞

五指毛桃無花果燉烏雞

▶️白飯($12)

▶️茶芥 ($10)

Storefront

Interior

Menu

2022-11-23
蟲草花雪耳燉雞
五指毛桃無花果燉烏雞
2022-11-19 128 浏览
呢間係我食過幾間陳儀興最差既一間,落錯兩樣單呢d小事,燉湯黎錯左話無曬另外一款,但係一開始唔講直接隊另外一款燉湯,仲要鹹到苦既...食過太子同新蒲崗都好好食,諗住將軍澳近近地可以食到就去試下,點知真係十分失望
2022-11-18 218 浏览
跟住住將軍澳的朋友夜麻麻搵野食,好多餐廳9點零就收鋪,好彩行一陣見到呢間潮州菜。朋友話平時餐廳都好滿,就算外賣都要等好耐,今次誤打誤撞黎到食,果然無令人失望!🥢想食好耐嘅蠔仔粥勁足料,一份細嘅都分到4至5碗,蠔仔size中等,配菜有冬菜、肉碎同方魚,脆脆地,啖啖肉之餘又有粥,夠晒兩個人慢慢添食!🥢鹵水拼盤好惹味,醬汁落得一啲都唔手軟,滷得好入味!有墨魚片、腩肉大腸、紅腸、豬耳、豬頸肉、鹵蛋同豆腐,乜都可以試幾舊,啱晒口痕嘅我地😆 個人最欣賞豆腐同豬頸肉,超入味,又唔會太咸!🥢朋友話未食過白鱔,所以一試豉汁蒸大白鱔,上枱擺盤幾吸引!海鮮要襯熱食,凍咗可能會腥。大白鱔肉身好厚,但豆豉整得唔夠散,下底嘅豆卜吸唔到味。😥🥢今次係我第一次食手工芋泥,味道略甜,落得太多糖?實物同相片有距離,大家要叫就小心啲!整體用餐體驗唔錯,滿足咗想食潮州菜好耐嘅慾望!下次一黎一定會食鹵鵝片同炸蠔餅😋😋😋
蠔仔粥

鹵水拼盤

豉汁蒸大白鱔

手工芋泥

茶芥花生
2022-10-05
$150 (宵夜)
蠔仔粥
鹵水拼盤
2022-10-30 147 浏览
本身係新蒲崗潮州打冷的老字號,已經開到去將軍澳喇🙌午市、晚市十分墟冚,座無虛席,記住訂枱丫,就可免除等位的時間。環境充滿懷舊風,地磚顔色分別以藍色啡色圖案為主,別岀心裁,店內的畫及擺設都十分吸睛,用餐時不防留意一下。侍應友善有禮,殷勤服務,上菜速度亦相當快。餐牌選擇繁多,可滿足不同口味既食客;包括套餐、精選、打冷、小菜、燉湯,還有自家制飲品,非常養生。當晚二人點了元朗黃油烏頭王,全身只有一條脊骨,肉多骨少,味道鮮味,肉質肥美。燉湯分別點了五指毛桃無花果燉烏雞、蟲草花雪耳燉雞。非常足料,湯料滿滿,養顔必點,火喉十足,清甜可口。蠔餅分量超班,香味撲鼻,蠔餅炸至金黃色,而且蠔肉非常飽滿大粒、新鮮不腥,口感十足,炸至甘香鬆脆,令人食唔停口。滷水鵝 大大碟,仲有鵝脾,肉質鮮嫩細滑且滷水非常入味,必食之選!整頓晚餐分量超值,味道亦不錯,食品種類好多好味又大份,兩人吃到相當飽。陳儀興飯店(將軍澳店)🔹地址:將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖🔹 網址: https://s.openrice.com/QrbS0ASqA00~ukrZ9Aw

侍應友善有禮,殷勤服務,上菜速度亦相當快。

蠔餅

滷水鵝
大大碟,仲有鵝脾,肉質鮮嫩細滑且滷水非常入味,必食之選!

陳儀興飯店(將軍澳店)
🔹地址:將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖
2022-10-30 177 浏览
本身朋友建議去其它區食另外一間潮州餐廳但係我次次經過尼間有種從動想試一試最後都係過黎試一試尼間 雖然潮州菜唔係我嘅最愛菜係之一某些菜我都係比較鐘意 比如滷菜系列 豬肚咸菜湯:第一嘆我老公話好鹹 然後朋友都話鹹 我因為肚餓 還快遞飲完一碗 除左鹹無其它味 我就係想知價錢唔平 點解可以做到 味道除左鹹 豬肚只有5-6條 😅煎豪餅:我唔鐘意生蠔 但我鐘意帶壳燒烤嘅蠔同埋煎蠔仔餅 分量算OK 一食到口軟踏踏 問題係竟然係空心餅 里面好少蠔 煎麵粉🤣滷鵝片:咁精貴一碟菜 得返7定8塊鵝肉 仲係刺身咁樣薄切 最大疑問❓點解係芽菜墊底咧 而家唔講叫佢同正宗滷鵝比咩味道 但係點解可以基本品質都可以做得咁差架 滷水拼盤:味道唔太好 碟又細就算 但係唔好擺盤都係d頭頭尾尾 邊邊角角 尼d基本滷水店展出黎唔要架 咁樣呃我 真係好心痛 香港賺錢不易 唔好咁啦 避風塘炒蜆:我無見到避風塘影子 係唔係廚師煮菜果一刻 腦入邊幻想四川美女👩🏻‍🦰但係唔好意思 川菜唔係加多d乾辣椒就係川菜 擺盤又係好精緻嘅 又唔知咩風味 我未試過食飯可以一碗飯 從頭到尾一碗飯都係度 按道理人特別肚餓嘅時候 食咩都香 特別係
本身朋友建議去其它區食另外一間潮州餐廳

滷鵝片:

滷水拼盤:
咁樣呃我 真係好心痛 香港賺錢不易 唔好咁啦

避風塘炒蜆:

我未試過食飯可以一碗飯 從頭到尾一碗飯都係度 按道理人特別肚餓嘅時候 食咩都香 特別係我朋友剛剛游完幾個鐘嘅水 但係 尼間餐廳犀利了 700幾係香港食飯唔算多 但係食完都係肚好餓啊 尼個係最叻 細碟 味道差 又貴 買完單即刻去附近食糖水同埋餃子🥟
l🤯🤯🤯🥵

2022-10-28 165 浏览
今晚在將軍澳吃完飯,這家餐廳平日有不少街坊光顧,由於今晚下雨,客人比平日少。餐廳是中式裝修,燈光光猛,座位頗多,坐得舒服。⭐️蟲草花雪耳燉雞點了兩碗湯補一補身。燉湯很足料,有蟲草、雪耳和雞肉。湯頭很清,加上紅棗,入口甘甜,夠滋補。⭐️蠔餅蠔餅很大一塊,一共有兩塊。炸得很香脆,裏面還有蠔,入口卜卜脆,蠔細細隻,但頗飽滿。⭐️滷水鵝滷水鵝我們很喜歡吃,滷水鵝切成一件件。滷水鵝連皮入口很美味,鵝肉很嫩,不會過鹹,很好吃。⭐️蒜炸骨蒜炸骨一件件很小,炸得很香脆。入口香脆惹味。

餐廳是中式裝修,燈光光猛,座位頗多,坐得舒服。

⭐️蟲草花雪耳燉雞

點了兩碗湯補一補身。

⭐️蠔餅

蠔餅很大一塊,一共有兩塊。

炸得很香脆,裏面還有蠔,入口卜卜脆,蠔細細隻,但頗飽滿。

⭐️滷水鵝

滷水鵝我們很喜歡吃,滷水鵝切成一件件。

滷水鵝連皮入口很美味,鵝肉很嫩,不會過鹹,很好吃。

⭐️蒜炸骨

蒜炸骨一件件很小,炸得很香脆。入口香脆惹味。

2022-10-25 123 浏览
放假入咗將軍澳搵個friend 食晚飯,佢帶咗我去食潮州打冷。陳儀興飯店。坐底睇吓餐牌好多傳統潮州打冷菜wor 除左潮州打冷菜,仲有好多招牌小菜。鹵水鵝件鹵水汁好香濃,食件鵝試吓先,肉質鮮嫩,仲鹵得好入味Tim 正😋凍食黃油烏頭烏頭開邊上,食落啖啖肉,肉質鮮甜新鮮,配埋個麵豉醬好好味😋糯米釀大腸呢個菜我好少見有得食,所以叫咗嚟食吓,糯米煙煙韌韌包住咗啲花生食落又幾有咬口。點埋啲汁食又幾好味😋姬松茸無花果雪耳雞湯燉湯夠哂火喉,好鮮甜勁多料,又健康仲好滋潤☺️
放假入咗將軍澳搵個friend 食晚飯,
佢帶咗我去食潮州打冷。
陳儀興飯店。

坐底睇吓餐牌好多傳統潮州打冷菜wor

除左潮州打冷菜,仲有好多招牌小菜。

鹵水鵝件

凍食黃油烏頭
烏頭開邊上,食落啖啖肉,肉質鮮甜新鮮,配埋個麵豉醬好好味😋

糯米釀大腸
呢個菜我好少見有得食,所以叫咗嚟食吓,

姬松茸無花果雪耳雞湯
燉湯夠哂火喉,好鮮甜勁多料,
又健康仲好滋潤☺️

• 鹵水鵝件
  • 凍食黃油烏頭
2022-10-24 79 浏览
潮州蠔餅呢度既蠔餅真係好好食,大件新鮮即炸而且蠔仔都有好多,唔會太油再加上魚露一齊食好惹味!呢個餸其實配飯或者就咁當小食配啤酒都好岩食!滷水鵝件另一樣必食既滷水鵝件,啖啖鵝肉而且仲保留到肉汁,食落鵝肉味濃而且唔會鞋,加上滷水味道好香又唔會過咸,所以配飯一齊食真係食到幾碗飯!拔絲咕嚕肉咕嚕肉香脆而且份量都算多,新鮮即炸所以可以保持到口感唔會淋哂,醬汁亦都調得岩岩好,入味但唔會過咸!無花果雪耳雞湯&茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯呢度仲有兩款特別既燉湯,都係一細盅入面加滿哂料,原汁原味而且新鮮熱辣出爐,即使過左十分鐘都仲係好熱。兩款雞湯都有好香既雞肉同埋配料一齊燉,時間上絕對夠火喉,暖胃又滋補!
潮州蠔餅

呢個餸其實配飯或者就咁當小食配啤酒都好岩食!

滷水鵝件

拔絲咕嚕肉

無花果雪耳雞湯&茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯

2022-10-23 105 浏览
想食潮洲菜。行行下俾我發現有*陳儀興飯店*。記得之前喺新蒲崗幫襯過。老字號食得放心D🥰。一人一碗燉靚湯。猴頭菇雪耳湯。好岩呢個時候飲。鵝肉滷得入味。滷水鵝肉份量大。我哋兩個人share都食唔晒😬。墊底仲有豆芽同豆腐。真係份量十足🤪。蠔餅一夾大大粒蠔仔真係好滋味😝。蠔餅炸得金黃酥脆。食落口唔會啖啖油。蒜蓉粉絲蒸活蝦呢個真係必食❤️。活蝦新鮮彈牙。食到我舔舔脷👅。粉絲索晒啲汁變得特別好食😋。元朗黃油烏頭王🐟一向鍾意食魚。烏頭蘸上豆醬鹹鹹香香好盞鬼😚。
一人一碗燉靚湯。猴頭菇雪耳湯。好岩呢個時候飲。
蠔餅
蒜蓉粉絲蒸活蝦
元朗黃油烏頭王🐟
一向鍾意食魚。烏頭蘸上豆醬鹹鹹香香好盞鬼😚。