2022-10-23 94 浏览
五十年老字號 陳儀興飯店🖐🏻性價比極高👉🏻潮州蠔仔粥 ($72/碗) 沒錯這是一碗的份量😳🤭只需港幣$72就有一大碗了!兩個人大慨可以分到5-6小碗,蠔仔夠大粒之餘,方魚味濃烈,能突出湯頭鮮味😋潮州蠔餅 ($85) 酥脆而不過於油膩,蠔仔肉質飽滿,炸粉漿恰到好處,不會過厚👍🏻鹵水鵝片拼墨魚🦑 鵝片肉質夠嫩,重點是鹵得蠻入味,又不會過鹹🤛🏻▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ ▿ 陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖更多飲食情報🍽:#muimui潮式更多同區情報📌:#muimui將軍澳 #muimui新界
五十年老字號 陳儀興飯店🖐🏻

陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)

更多飲食情報🍽:#muimui潮式
更多同區情報📌:#muimui將軍澳 #muimui新界
2022-10-20 88 浏览
✨陳儀興飯店✨ 位於將軍澳門口有兩隻獅頭鵝環境寬敞 帶點懷舊嘅味道平日晚市都坐滿晒人主打正宗潮州菜有潮州打冷、傳統潮州菜式及其他中式小菜特別推薦✨ 蟲草花圓肉雪耳瘦肉燉雞湯✨啱晒而家轉季天氣乾燥 好滋潤 好足料食潮州菜必點✨蠔餅✨口感極脆 充滿鴨蛋香味蠔肉好大隻好肥美 加少少魚露更美味✨鹵水鵝件 ✨份量多 鵝件好厚肉 滷水汁好香底下有大豆芽菜同滷水花生 好香口✨避風塘大蝦 ✨海蝦好大隻 好香蝦味每隻都痴滿避風塘脆脆 好香口✨傳統反沙芋✨好出名嘅傳統手工菜式每條芋頭都痴滿糖片同糖粉 糖粉入口即溶芋口熱熱地好香口 質感鬆化食潮州菜一定要試一試最後梗係要叫甜品✨綠豆清心丸 ✨係我鍾意嘅綠豆蓉清心丸質感煙韌有咬口清甜又滋潤💕
✨陳儀興飯店✨ 位於將軍澳
門口有兩隻獅頭鵝

環境寬敞 帶點懷舊嘅味道
平日晚市都坐滿晒人
主打正宗潮州菜
有潮州打冷、傳統潮州菜式及其他中式小菜

特別推薦✨ 蟲草花圓肉雪耳瘦肉燉雞湯✨

• 蠔餅
  • 蟲草花圓肉雪耳瘦肉燉雞湯
  • 綠豆清心丸
2022-10-19 57 浏览
如今的將軍澳不但交通愈來愈方便,就連區內美食餐廳也愈來愈多,朋友剛剛搬咗入去天晉,今晚就入去探佢順便搵好嘢食。朋友話附近有間陳儀興飯店,主打地道潮州菜,是一間老字號打冷店。蟲草花雪耳燉雞湯:是濃郁美味的養生燉湯,有提高免疫力、抗衰老、潤肺養顏的功效,燉湯色澤鮮明,足料夠火候,啖啖都係精華,鮮味十足!滷水鵝件:鵝隻吸收了滷湯的日月精華,焦糖色的外皮富有光澤,加上火候控制得好,鵝件肉嫩入味,點些蒜蓉醋,令鵝肉味提升。潮州蠔餅:蠔餅香脆唔油膩,每粒蠔仔都好新鮮又大粒。一啲腥味都無,每一啖都係蠔嘅鮮味。點些魚露能令味道提升。糯米釀大腸:係傳統潮州小食,將糯米、花生、冬菇、蓮子等釀入豬大腸入面,蒸熟後切片再煎香,餡料口感軟糯,大腸帶少許煙韌。

2022-10-19 77 浏览
晚上同屋企人去海濱行左陣,發現都有唔少餐廳開咗☺️之前去過太子分店食過e間潮州野,覺得都幾好🤤所以試下將軍澳分店。餐廳格局都幾新潮,唔似一般嘅潮州菜館。餐點入面有唔少地道潮州菜😋我地點左以下:🌸老火燉湯-蟲草花雪耳燉雞燉湯味道原汁原味,入面有勁多配料,平時都鐘意飲燉湯,有滋補養生嘅作用,e個湯就可以提高免疫力,抗衰老,潤肺&養顏🥰🌸潮州蠔餅蠔餅口感鬆鬆脆脆,有勁多大大隻嘅蠔仔😍好鮮味🤩海鮮控必點👍🏻🌸滷水鵝鵝件唔太膩,鵝件切得簿簿,味道好香鹵水味😍鵝件肉嫩🤤🌸沙嗲牛肉炒芥蘭牛肉吸哂沙嗲汁嘅味道,芥蘭色澤翠綠,口感爽脆👍🏻

餐點入面有唔少地道潮州菜😋我地點左以下:

🌸老火燉湯-蟲草花雪耳燉雞

🌸潮州蠔餅

🌸滷水鵝

鵝件唔太膩,鵝件切得簿簿,味道好香鹵水味😍鵝件肉嫩🤤

🌸沙嗲牛肉炒芥蘭

牛肉吸哂沙嗲汁嘅味道,芥蘭色澤翠綠,口感爽脆👍🏻
2022-10-14 1457 浏览
平時都好鐘意食潮州菜,尤其係潮州打冷,最鐘意食滷水鵝、潮州蠔餅,真係每次都要食今日去到將軍澳,又行完日本超市之後,就發現附近有間精緻乾淨,地方又夠大既潮州打冷店餐廳門口光鮮,同傳統打冷店有別,而且店內坐位寬闊,用餐舒服,懷舊得來又帶點新潮的味道菜式除左必食打冷、傳統潮洲菜式及其他中式小菜外,仲有足料燉湯不可不試,真係抵食又高質,好味又大份食物方面:潮州蠔餅 : 上枱熱辣辣香氣十足,金黃脆口唔油膩,充滿鴨蛋味,蠔肉大隻肥美,蘸少少魚露帶出鮮味鹵水鵝件 : 鵝件份量多,鵝肉夠厚又唔會太肥,食落啖啖肉,滷水汁帶少少甜,再加埋墊底既大豆芽菜及綿軟入味滷水花生,加碗白飯就一流避風塘大蝦 : 海蝦大大隻,原隻開邊,再用避風塘材料炒,鹹酥香脆、蝦味十足,飯酒送飯都一流傳統反沙芋 : 糖粉入口即溶,香噴噴既芋頭甜而不膩,芋頭外層酥脆,內裏又鬆化富芋香,講究烹調功夫的甜點蟲草花圓肉雪耳瘦肉燉雞湯 : 湯料十分足料,味道濃郁,滋補潤膚又養顏綠豆清心丸 : 滿滿的綠豆蓉、清心丸煙煙韌韌,清熱利濕的潮汕特色甜品

食物方面:

2022-10-13
  • 傳統反沙芋
  • 潮州蠔餅
📍#陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕♡人均消費: $582 @ 2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺聽講呢間都係將軍澳嘅人氣打冷之選,長期滿座。好彩當日去都叫早,唔算好多人。七點幾嘅時候先開始多人••• 呢間潮州菜環境算幾乾淨,設計都非常中式,經過附近都值得一試👍🏻❣️#蟲草花雪耳燉雞湯💰$68燉雞湯啖啖清甜 無味精,好足料👍🏻 好好飲😝❣#潮洲蠔餅💰$85蠔餅簡直係呢度既招牌菜!炸得金黃香脆,新鮮整起啖啖脆卜卜,口感加哂分,驚喜係在於蠔仔好大隻~ 平時食既蠔餅好少有咁大隻蠔,又新鮮,加埋芫荽同少少魚露提鮮超好食!下次再嚟,一定會encore呢個蠔餅🎉‼️❣#鹵水鵝件💰$138打冷必食鹵水,仲要係滷水鵝件~ 鵝肉啖啖肉 滷水汁唔會太鹹,鵝肉亦唔會太肥,剛剛好☺️❣#豉汁蒸大白鱔 💰$150以前屋企人成日整,已經好耐好耐冇食過豉汁蒸白鱔,雖然唔係我記憶中嘅味道,但都足以令我懷緬一番。大白鱔份量好足,而每塊大白鱔下面豆卜墊底 ,幾入味😋

📍#陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕
♡人均消費: $582 @ 2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#蟲草花雪耳燉雞湯💰$68
燉雞湯啖啖清甜 無味精,好足料👍🏻 好好飲😝

❣#潮洲蠔餅💰$85

❣#鹵水鵝件💰$138

❣#豉汁蒸大白鱔 💰$150

將軍澳間陳儀興成日都人頭湧湧,潮州菜正宗又高質就大家都知。今晚同屋企人食飯,想買啲潮州菜加餸😋 估唔到陳儀興嘅外賣水準一樣咁出色。𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥👍 鹵水鵝件潮州菜點可以唔食滷水鵝🦆陳儀興嘅滷水鵝就做到恰到好處。滷水味道啱啱好,帶輕微藥材味。鵝件滷得好入味,啖啖肉,肉質鮮嫩。記得食埋底嘅芽菜,吸收晒滷嘅精華💕👍 傳統反沙芋屋企人點名要食嘅傳統潮州菜,炸過嘅芋頭用砂糖返去炒。芋頭夠粉,炸得乾爽,同糖霜完美融合,估唔到兩者加埋會咁夾,食多幾件都唔會滯。👍 五指毛桃無花果燉烏雞超足料嘅靚湯,一打開蓋就見到各種材料,無論係五指毛桃、無花果、烏雞都有。燉夠時間,湯嘅顏色夠深。好夠味,飲落唔會寡,而且帶藥材味,好養生😚📍陳儀興飯店將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

𝐁𝐮𝐛𝐮推介🔥
👍 鹵水鵝件

👍 傳統反沙芋

👍 五指毛桃無花果燉烏雞

📍陳儀興飯店
外卖自取
  • 鹵水鵝件
2022-10-04 85 浏览
超級推薦潮州蠔餅($85)‼️蠔超大隻!鮮而不腥!欣賞佢哋唔會整得好鹹,食嗰陣可以蘸少許魚露提升味蕾!整得超香脆!😍又足料,下次會再encore🙉✨鹵水鵝件 $138 佢哋嘅滷水汁好正,芬芳甘醇,唔會太重口味!鵝肉偏瘦口感實在,配菜仲有好多大豆芽💕元朗黃油烏頭 $188平時太少食潮州菜,原來呢款係凍食🙈出邊食烏頭就多,但好少有黃油烏頭!入邊真係有肥美嘅黃油,無泥味,肉質清甜幼嫩🥰💕不愧係招牌菜之一❤️另外佢哋嘅燉湯都好真材實料😍係天然無添加味精嘅味道👍🏻五指毛桃無花果燉烏雞(碗)$68蟲草花雪耳燉雞湯(碗)$68

超級推薦潮州蠔餅($85)‼️

鹵水鵝件 $138

元朗黃油烏頭 $188

另外佢哋嘅燉湯都好真材實料😍係天然無添加味精嘅味道👍🏻
五指毛桃無花果燉烏雞(碗)$68
蟲草花雪耳燉雞湯(碗)$68

2022-10-01 71 浏览
將軍澳一直缺少打冷店,終於有間 好味又正宗既陳儀興黎左開。以前就試過新蒲崗分店。呢度比新蒲崗環境新穎、光猛、舒服。冇訂位。所以黎外賣返屋企試下滷水鵝件 打冷必食。分量足夠。肉嫩。香濃滷水味,不會過咸。低下有豆菜墊底,吸左滷水汁。非常好味 潮州蠔餅分量同樣大大分。有蛋香。配上飽滿既肥蠔。每一啖都帶有蠔味🥳🥳凍食黃油烏頭肉質實結。雖然未係好肥。但都帶有黃油。必配普寧豆醬。提鮮😆五指毛桃無花果燉烏雞睇相就知有幾足料。帶有藥材味。飲埋甘甘甜甜。夠晒滋潤。生炒骨酸酸甜甜 配飯一流。肉部位㨂得好靚。半肥瘦。肉嫩唔鞋。提大家星期六日要去食。記得訂位。

滷水鵝件

潮州蠔餅

凍食黃油烏頭
肉質實結。雖然未係好肥。但都帶有黃油。必配普寧豆醬。提鮮😆

五指毛桃無花果燉烏雞
睇相就知有幾足料。帶有藥材味。飲埋甘甘甜甜。夠晒滋潤。

生炒骨
酸酸甜甜 配飯一流。肉部位㨂得好靚。半肥瘦。肉嫩唔鞋。

提大家星期六日要去食。記得訂位。
  • 生炒排骨粒
2022-10-01 76 浏览
之前得一間分店喺新蒲崗嘅時候已經食過 嗰時好多人已經要排隊等位,終於等到開分店咁啱今晚去朋友家食飯 就叫咗幾個小菜上去加餸一入到舖頭就見到靚靚鹵水鵝唔記得預先打電話落嚟叫定外賣所以唯有喺門口等,好彩門口都有凳畀我哋坐落黃油烏頭 潮州特色係凍食,就咁睇都可以見到啲黃油黃金雞軟骨幾香口比平時出面食嘅大粒,可惜外賣凍左鹵水鵝片食潮州嘢一定要有既,砌到厚薄適中 鹵水入味 肉質又唔會柴脆蛋拔絲咕嚕肉 無骨嘅咕嚕肉食落去啖啖肉,肉質鬆軟,食落好開胃潮州蠔餅 蠔餅都係唔可以唔叫既可惜外賣凍咗,令到蠔餅冇咁脆口 但要讚反,呢個豪仔偏大粒,重料糯米釀大腸 就係呢個餸令到我哋外賣等耐咗 要叫呢個餸嘅朋友要預早少少叫了,店員有解釋因為呢個大腸要有蒸同埋煎,多功夫,所以煮嘅時間會耐d叫咗兩款燉湯 五指毛桃無花果燉烏雞功效: 去濕,降火,降三高蟲草花雪耳燉雞功效: 增強免疫力,抗衰老,潤肺,養顏
之前得一間分店喺新蒲崗嘅時候已經食過
嗰時好多人已經要排隊等位,終於等到開分店
咁啱今晚去朋友家食飯 就叫咗幾個小菜上去加餸
一入到舖頭就見到靚靚鹵水鵝

唔記得預先打電話落嚟叫定外賣
所以唯有喺門口等,好彩門口都有凳畀我哋坐落

黃油烏頭
潮州特色係凍食,就咁睇都可以見到啲黃油

黃金雞軟骨
幾香口比平時出面食嘅大粒,可惜外賣凍左

鹵水鵝片
食潮州嘢一定要有既,
砌到厚薄適中 鹵水入味 肉質又唔會柴

脆蛋拔絲咕嚕肉
無骨嘅咕嚕肉食落去啖啖肉,肉質鬆軟,食落好開胃

潮州蠔餅
蠔餅都係唔可以唔叫既
可惜外賣凍咗,令到蠔餅冇咁脆口
但要讚反,呢個豪仔偏大粒,重料

糯米釀大腸
就係呢個餸
令到我哋外賣等耐咗

叫咗兩款燉湯
五指毛桃無花果燉烏雞
功效: 去濕,降火,降三高

蟲草花雪耳燉雞
功效: 增強免疫力,抗衰老,潤肺,養顏

2022-09-22 118 浏览
因為好耐冇食過潮州菜,咁今次就去咗將軍澳嘅陳儀興飯店度試試佢。咁入到去呢環境都幾中式,相對比較安靜同乾淨,唔會話好似以前啲打冷一樣咁嘈吵。🥳陳儀興飯店本身就係主打好多唔同嘅潮州菜同埋粵菜,所以基本上都好多唔同嘅滷水食物、海鮮同鑊氣小菜可以選擇,應有盡有。一坐底冇耐,餐廳已經比定啲幾款醬汁同埋問我哋要咩茶。咁我哋就叫咗好少可以喺餐廳度見到嘅菊花茶,味道幾清香,就唔會話好甜。食物方面 ,咁我哋就試咗幾款出名嘅餸菜。包括燉湯、滷水鵝、蠔餅同埋黃金雞軟骨。茶樹菇杞子圓肉燉烏雞見舖頭好似出咗2款燉湯—姬松茸無花果雪耳雞湯同埋茶樹菇杞子圓肉燉烏雞,咁就試吓其中一款。燉湯一嚟到,成碗超級熱同香。而且入面嘅湯料比起其他餐廳嘅湯都尚算足料。飲落味道就偏濃郁,茶樹菇嘅味好出。滷水鵝滷水鵝嘅肉質幾結實,但又唔會好柴,點埋醋同辣椒油就更加好食。而且鵝件下面有滷水豆腐墊底,豆腐嘅滷水味幾濃。蠔餅一上到枱超級大份,足足有兩大塊蠔餅。夠幾個人一齊分享。蠔嘅份量都算多同飽滿,食落超級酥脆,陣陣蛋香味,點埋醬一流。黃金雞軟骨同樣都係炸物,但絲毫沒有遜色。口感一樣係咁脆,食落有陣陣嘅鹹蛋味。🤤幾啱當佐酒小食嚟食,不知不覺

茶樹菇杞子圓肉燉烏雞

燉湯一嚟到,成碗超級熱同香。
而且入面嘅湯料比起其他餐廳嘅湯都尚算足料。
飲落味道就偏濃郁,茶樹菇嘅味好出。

滷水鵝

滷水鵝嘅肉質幾結實,但又唔會好柴,
點埋醋同辣椒油就更加好食。

而且鵝件下面有滷水豆腐墊底,豆腐嘅滷水味幾濃。

蠔餅

一上到枱超級大份,足足有兩大塊蠔餅。

夠幾個人一齊分享。
蠔嘅份量都算多同飽滿,食落超級酥脆,
陣陣蛋香味,點埋醬一流。

黃金雞軟骨

同樣都係炸物,但絲毫沒有遜色。
口感一樣係咁脆,食落有陣陣嘅鹹蛋味。🤤
幾啱當佐酒小食嚟食,不知不覺會一粒一粒咁食曬。

作為潮州打冷嘅老字號嚟講,環境都幾舒服,同埋啲食物質素都算不錯,所有嘢都好味又大份。兩個人去食完全盡興而歸,十分飽。
2022-09-15
  • 黃金雞軟骨
將軍澳潮式滷水專門店 — 陳儀興飯店 喺將軍澳附近放工所以就去咗呢間陳儀興飯店到買了加餸外賣同屋企人食~茶樹菇杞子圓肉燉烏雞($68)平時最鍾意飲靚湯,但又唔係成日可以飲到🥲所以今次特登叫咗呢個燉湯飲下😆 材料包括有杞子、紅棗、瘦肉、茶樹菇、杞子、烏雞,碗湯有健脾、補腎、補血嘅功效,飲落好清甜、好足料,感覺好滋補養生,而且熱辣辣,真係好好飲啊😍潮州蠔餅($85)蠔仔夠大粒,成塊蠔餅都好大塊!蒜香排骨粒($98)炸得好脆、好香口!鹵水鵝件($138)份量都幾多!食落都真係幾嫩、唔會好鞋,每啖都充滿鵝油香味🦢
將軍澳潮式滷水專門店 — 陳儀興飯店

茶樹菇杞子圓肉燉烏雞($68)

潮州蠔餅($85)
蠔仔夠大粒,成塊蠔餅都好大塊!

蒜香排骨粒($98)
炸得好脆、好香口!

鹵水鵝件($138)
份量都幾多!食落都真係幾嫩、唔會好鞋,每啖都充滿鵝油香味🦢
打電話訂枱食晚飯,人多要分枱,想連枱要8點半先有位,咁就訂8點半。8點左右去到,當然要等。等到8點半,店員話上張枱仲要食埋糖水,但係眼見糖水都未上。8點50左右,先見上糖水,心諗不妙質問店員,為何明知有連枱要比,但點解冇hold過枱。你可能覺得我係西客,但引發打呢篇野既原因係個舖員發悔發。佢話:「我都盡跟啦先生,你仲想點姐。」講多兩句 (承認我方有人語氣唔好)佢衝入店內大叫「唉!以後唔接連枱呀!」去到呢到,當然走左唔食。等一陣唔係問題,但店員所謂既有處理既就係繼續正常服侍埋枱超時既客(或者上枱客都係受害者?)咁既處理方式,大家訂枱時要諗諗,或者你walkin其實都一樣
你可能覺得我係西客,但引發打呢篇野既原因係個舖員發悔發。
佢話:「我都盡跟啦先生,你仲想點姐。」
講多兩句 (承認我方有人語氣唔好)
佢衝入店內大叫「唉!以後唔接連枱呀!」

去到呢到,當然走左唔食。
2022-09-11
發現原來將軍澳站附近都有間陳儀興,正!不過由於呢排疫情,我地唔去堂食喇!一於買外賣返去食,等屋企人都試下陳儀興。😋陳儀興既將軍澳分店,將軍澳A2出口右轉,過馬路直行,去到播道書院右轉,就係尚悅附近,門面闊落大派,一去到就見到有幅靚靚既陳儀興排檔畫係門面。仲有2隻鵝擺設係門口歡迎你!好得意!同時亦盡顯陳儀興既特色!🥢鹵水鵝件 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必點之選!潮州打冷經典菜, 冇理由唔嗌啦!份量非常多,陳儀興個鹵水汁好味!唔會太杰身、唔會太咸,花椒、八角、南薑、桂皮、小茴香等等香料既香氣清香,鹵水味道有層次,濃、香、甘、咸、清配搭得宜。鵝肉鹵得好入味,細膩口感豐盈,鵝皮油潤香濃,鵝肉質滑细腻,鮮嫩多汁,咸香入味!🥢潮州蠔餅$85⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又係另一必點之選!陳儀興既蠔餅,比其他蠔餅勝一酬既地方在於,佢用既蠔真係好足料!隻隻蠔都超級飽滿鮮甜大隻!另外佢個炸漿好薄,充滿蛋香之餘,亦超級鬆脆!🥢凍食黃油烏頭 $188⭐️⭐️⭐️⭐️潮州沿海,海產豐富,另一特色係將新鮮海產煮熟攤凍才吃,例如出名既潮州凍蟹和凍魚。而凍魚,原來又有一個好特別既名!叫「魚飯」。唔係真係有飯,只係潮州漁民既凍魚多到,當凍魚做白飯咁為主
發現原來將軍澳站附近都有間陳儀興,正!
不過由於呢排疫情,我地唔去堂食喇!
一於買外賣返去食,等屋企人都試下陳儀興。😋

陳儀興既將軍澳分店,
將軍澳A2出口右轉,
過馬路直行,去到播道書院右轉,
就係尚悅附近,
門面闊落大派,
一去到就見到有幅靚靚既陳儀興排檔畫係門面。
仲有2隻鵝擺設係門口歡迎你!
好得意!同時亦盡顯陳儀興既特色!

🥢鹵水鵝件 $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
必點之選!
潮州打冷經典菜, 冇理由唔嗌啦!
份量非常多,
陳儀興個鹵水汁好味!
唔會太杰身、唔會太咸,
花椒、八角、南薑、桂皮、小茴香等等香料既香氣清香,
鹵水味道有層次,
濃、香、甘、咸、清配搭得宜。
鵝肉鹵得好入味,細膩口感豐盈,
鵝皮油潤香濃,
鵝肉質滑细腻,鮮嫩多汁,咸香入味!

🥢潮州蠔餅$85⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又係另一必點之選!
陳儀興既蠔餅,比其他蠔餅勝一酬既地方在於,
佢用既蠔真係好足料!
隻隻蠔都超級飽滿鮮甜大隻!
另外佢個炸漿好薄,充滿蛋香之餘,亦超級鬆脆!

🥢凍食黃油烏頭 $188⭐️⭐️⭐️⭐️
潮州沿海,海產豐富,
而凍魚,原來又有一個好特別既名!
叫「魚飯」。
唔係真係有飯,只係潮州漁民既凍魚多到,當凍魚做白飯咁為主食既意思。

陳儀興用既係本地名產-元朗黃油烏頭。
本地既元朗烏頭真係好值得支持!
唔同大陸烏頭,本地烏頭既養殖唔落農藥、唔落激素。
有安全認證架!所以貴d,但絕對食得安心。
魚肉新鮮無泥味,
唔多細骨,好易夾到一舊舊魚肉大啖食,肉質又實又靚又豐富滋味黃油。

食時可點上著名潮州普寧出品既普寧豆醬。

🥢潮州浮豆腐$75⭐️⭐️⭐️⭐️
豆腐炸到外酥內嫩,
食時好特別係放係一碗韭菜鹽水入面,
真係浮係上面架!

🥢糯米釀大腸$98⭐️⭐️⭐️⭐️
其他地方好少見唔到嘅特色手工菜!
說實話味道一般般,
不過腸衣處理得非常好,沒有怪味,
處理製作工作繁複,
絕對係難得一見既手工心機菜,
值得一試。

🥣姬松茸無花果雪耳雞湯$68⭐️⭐️⭐️⭐️
🥣茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯$68⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
足料老火燉湯,
可以見到啲相,真係超級足料,
可能仲好飲過阿媽煲嘅湯🤣😝

🥢傳統反沙芋$88⭐️⭐️⭐️⭐️
又係非一般嘅特色心機菜, 好講究烹調功夫。
一層層既白糖粘住一條條芋頭,
雖然望落好似好唔健康,
好多白糖、又係重澱粉質嘅芋頭 ,
只能間唔時食一次。
不過啲芋頭炒到好軟糯鬆化又煙煙韌韌咁,又甜甜地,
熱辣辣食係真係好食嘅,
唔覺唔覺都食多咗幾條。

我平時好食唔好食都從來唔寫食評,但今日中秋太嬲。因為中秋一家人要隔離在家,只好用外賣app叫delivery。食物真係好普通,其中最離譜係鵝件加豆腐(豆腐舖底加$53)一份叫價$237,但鵝件只有皮,肥膏同骨。老公問點解唔叫鵝片,我話menu冇鵝片,咁大家就奇鵝件又有,因為都係頭頭尾尾,冇肉食,但淨鵝件一份係$184。另外叫左蠔餅,明白外賣係會打折,但得好少蠔。最好食係鹵水雙拼舖底嘅大豆芽。做生意都要有道義,中秋人家做節,比d頭頭尾尾,唔會再幫襯。
我平時好食唔好食都從來唔寫食評,但今日中秋太嬲。

另外叫左蠔餅,明白外賣係會打折,但得好少蠔。
最好食係鹵水雙拼舖底嘅大豆芽。

做生意都要有道義,中秋人家做節,比d頭頭尾尾,唔會再幫襯。
鵝件加豆腐舖底
2022-09-10