2022-09-07 1358 浏览
#潮洲eatcovery #將軍澳eatcovery💡人氣打冷潮式店要係香港搵潮州打冷可能會好易搵到,但要好食,就真係唔係好多,呢間「陳儀興飯店」較為精緻乾淨,店鋪地方夠大,坐得舒服,質素好高,所以今次都忍唔住叫外賣黎試下。🍽姬松茸無花果雪耳瘦肉燉雞湯燉雞湯超級足料,真材實料,有一半都係湯渣,所以好清甜滋潤,可以提高免疫力、健脾及降三高。🍽鹵水鵝件打冷當然要點滷水先得啦,滷水鵝相信都會必點,份量都幾多,滷水鵝肉夠厚,唔會剩係得骨,仲好嫩滑,唔會鞋,每啖都充滿鵝油香味,而滷水汁微甜,岩曬黎送飯🍽蠔餅外層炸得金黃香脆,蠔餅嘅粉只係薄薄一層,入面超多蠔仔,粒粒飽滿,非常鮮味👍🏻食落仲有陣陣蛋香。🍽元朗黃油烏頭王平時食魚都係熱食,今次就第一次試凍食,估唔到雪凍後嘅魚更鮮甜結實,烏頭肥嘟嘟,好厚肉,但肉質仍然嫩滑,魚肉入口甘香肥美有魚味,無腥味無泥味,而且唔算多骨。食個陣點少少普寧豆醬 咸咸地,更突顯魚味。
#潮洲eatcovery #將軍澳eatcovery

🍽元朗黃油烏頭王

• 鹵水鵝片
  • 元朗黃油烏頭王
2022-09-07 113 浏览
食過番尋味,今次去開將軍澳frd屋企,大家都諗唔到食咩之際,於是我就介紹左陳儀興,大家都一致話打冷夠晒正。人數關係,今次外賣番去屋企,邊食邊傾邊睇youtube,仲正。外買落單後,係附近行左個圈,唔使等好耐就已經有得羅。餐廳好細心,仲準備左一大保暖袋包住外賣,職員都細心提醒我地入面有湯,要小心,我見炸野既外賣盒餐廳係盒度剪左開口”梳氣”,唔使怕羅到番屋企會焗到淋晒。好體貼的服務,最後當然可以安全到家,而炸物依然係保持到鬆脆。外賣份量每一道菜都好大份,而且到屋企都係keep到熱度,厲害。卥水鵝件$138份量非常多,鵝肉嫩和滷水味唔算重,能夠食到鵝肉本身既味道潮州蠔餅$85超多超大粒既蠔,炸粉唔會好厚,外賣依然keep到鬆脆,必點凍食黃油烏頭$188魚肉嫩,新鮮無泥味,品質有保證潮州浮豆腐$75外酥內嫩,剛炸起放左一陣的豆腐唔會感覺好油膩,到家亦keep到脆口,配唔同醬汁一流糯米釀大腸$98糯米非常香,煙煙韌韌,腸衣處理得非常好,沒有怪味道,緊緊的包住糯米,心機菜,值回票價姬松茸無花果雪耳雞湯$68茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯$68足料火喉老火湯,疫情日子,補一補身百毒不侵傳統反沙芋$88又是一

卥水鵝件$138
份量非常多,鵝肉嫩和滷水味唔算重,能夠食到鵝肉本身既味道

潮州蠔餅$85
超多超大粒既蠔,炸粉唔會好厚,外賣依然keep到鬆脆,必點

凍食黃油烏頭$188
魚肉嫩,新鮮無泥味,品質有保證

潮州浮豆腐$75

糯米釀大腸$98

姬松茸無花果雪耳雞湯$68
茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯$68
足料火喉老火湯,疫情日子,補一補身百毒不侵

傳統反沙芋$88
又是一心機菜,亦是我們非常期待既菜式之一,因為現今唔係好多地方會食到,對上一次食都應該十年八年前,一層一層既糖包住鬆化既芋頭,回憶既味道,大家一路傾唔覺唔覺就食晒,有d唔夠喉,下次一定要encore
外卖自取
I ordered some takeaway in a restaurant called "chanyee hing" (陳儀興飯店) located inShop 2-3, G/F, Twin Peaks, 9 Chi Shin Street, Tseung Kwan O將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖This restaurant offers classic Chiu Chow cold served dishes and other well know delicacies."Brine sliced goose"鹵水鵝件HKD$138..The goose is moist,juicy,soft and tender...Some part with membrane attached thus is cruchy and crisp.Sooooooo delish!!The fried tofu underneath soaked up all the essences of the goose!!Incredibly flavourful.Best friend w
I ordered some takeaway

located in
將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

"Brine sliced goose"
鹵水鵝件
HKD$138

The fried tofu underneath soaked up all the essences of the goose!!Incredibly flavourful.Best friend with a bowl of rice!

"Yeun Long Yellow oil Flathead mullet"
元朗黃油烏頭王
HKD$188

classical cold served Chiu Chow dish.

Served with several dippings i.e. Sweet and sour sauce(酸甜醬),fermented bean paste(豆板醬),fish sauce (魚露),chillo paste(辣椒醬)

The fish is flaky and render with oil!sumptuous!
The fish is marinated with seasoning so you can taste saltiness from the fish.
Apart from cold served Yellow oil Flathead mullet,Chiu Chow cold crab are also provided!!another classic!!

"Chiu Chow oyster cake"
潮洲蠔餅
HKD$85

With generous amount of fat,big oyster.

Crispy and crunchy ,not stodgy at all!!

big portion!

"Double boiled soup"
老火燉湯
HKD$68/bowl 碗

loaded with ingredient!!

With silky fowl(烏雞) and pork dices increase the degree of sweetness of the soup.

with generous amount of tea tree mushroom.

Wholesome and hearty!!
10 分钟 (外卖自取)
  • Brinegoose鹵水鵝件
2022-09-03 105 浏览
好耐無食潮州菜呢間位於將軍澳南嘅潮州菜館,平時行過都見到有好多人排隊,今日因為慶祝弟弟生日,特登排隊排咗半個鐘都要嚟試下。鹵水拼盤:非常入味,唔會太鹹,材料方面樣樣都有啲:雞蛋、生腸、大腸、紅腸、腩肉、豬耳等等,係一個好開胃嘅頭盤蠔餅:平時去潮州菜館,好驚會食到一啲超厚粉嘅蠔餅,但呢個蠔餅嘅粉只係薄薄一層,咬落去嘅時候食到淡淡蠔肉,第二度唔係咁容易食到好食嘅蠔餅傳統反沙芋:出面食到嘅反沙芋已經買少見少,陳儀興呢個處理得非常出色,糖粉入口即溶,芋頭外皮炸得非常之脆,裏面就係軟綿綿好香嘅芋頭,非常之好食整體嚟講雖然係好食,但價錢都唔算平,如果節日或者有慶祝可以考慮再來。
好耐無食潮州菜

• 滷水拼盤
2022-08-31 82 浏览
陳儀興飯店 (將軍澳) @chanyeehing_tko 之後都介紹過佢地既月餅🥮但仲未試過堂食之前成日路過都好多人今次終於黎食Dinner,潮州菜打冷都係第一次試餐廳唔算特別大,但都好企理大概7:30已接近滿座💥餐廳依家做緊優惠,仲抵食啊👍🏻星期一至四 9點後宵夜時段,堂食或外賣都有8折🌟姬松茸無花果雪耳雞湯 $68功效:提高免疫力、健脾、降三高🌟茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯 $68功效:健脾、補腎、補西餐廳有兩款燉湯,我地每款叫咗一碗每款都好足料,有大半碗湯料個人鐘意姬松茸無花果雪耳雞湯多啲,呢款好清甜烏雞湯味道會比較濃香🌟潮州蠔餅 $85潮州菜特色蠔餅,一份有2塊,好大碟蠔既份量好多,又好飽滿賣相幾吸引,表面金黃,一上菜個時食好脆都幾抵食🌟滷水鵝件 $138見到都好多人叫滷水鵝我地都試咗滷水鵝件鹵得好入味,唔係太咸真係啖啖肉,肉質唔會鞋🌟元朗黃油烏頭王 $188第一次食凍食既烏頭,肉質比較實又滑,魚肉仲好白本身已經有咸味,可以就咁食用亦都可以點少少黃豆醬,會更重咸香📍陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳) @chanyeehingsheungchiulau @yeehingchan 將軍澳至
陳儀興飯店 (將軍澳) @chanyeehing_tko

之後都介紹過佢地既月餅🥮但仲未試過堂食
之前成日路過都好多人
今次終於黎食Dinner,潮州菜打冷都係第一次試
餐廳唔算特別大,但都好企理
大概7:30已接近滿座
💥餐廳依家做緊優惠,仲抵食啊👍🏻
星期一至四 9點後宵夜時段,堂食或外賣都有8折

🌟姬松茸無花果雪耳雞湯 $68
功效:提高免疫力、健脾、降三高

🌟茶樹菇杞子圓肉燉烏雞湯 $68
功效:健脾、補腎、補西
餐廳有兩款燉湯,我地每款叫咗一碗
每款都好足料,有大半碗湯料
個人鐘意姬松茸無花果雪耳雞湯多啲,呢款好清甜
烏雞湯味道會比較濃香

🌟潮州蠔餅 $85
潮州菜特色蠔餅,一份有2塊,好大碟
蠔既份量好多,又好飽滿
賣相幾吸引,表面金黃,一上菜個時食好脆
都幾抵食

🌟滷水鵝件 $138
見到都好多人叫滷水鵝
我地都試咗滷水鵝件
鹵得好入味,唔係太咸
真係啖啖肉,肉質唔會鞋

🌟元朗黃油烏頭王 $188
第一次食凍食既烏頭,肉質比較實又滑,魚肉仲好白
本身已經有咸味,可以就咁食用
亦都可以點少少黃豆醬,會更重咸香

新蒲崗崇齡街40號地舖
屋企人想食好嘢又唔想等位同人逼,唯一方法就係叫我去買外賣😹陳儀興飯店作為潮州菜名店,開到黎將軍澳,人山人海長期滿座。估唔到外賣水準都keep得住,味道好之餘份量仲要幾大份🫶Bubu推介🔥👍 鹵水鵝件食潮州野點可以唔食滷水鵝🦆 鹵水鵝件大大盒,賣相好靚滷得好上色,而且都好入味。肥瘦均稱,食多幾件都唔會滯。記得食埋底部吸哂滷水精華嘅豆腐呀🙉👍 潮州蠔餅超大份嘅蠔餅🦪 個盒已經好大,仲要分咗兩層擺,絕對唔欺場。蠔餅煎得香脆,蠔肉大大隻,有蠔味又有咬口,配埋魚露更加帶出蠔嘅鮮味。店家好貼心係外賣盒上剪咗大大個洞,以防倒汗水令蠔餅變淋,難怪外賣都保持到咁高水準。👍 姬松茸無花果雪耳雞湯足料老火靚湯🥣 透過透明碗望入去已經見到超足料,包括姬松茸、無花果、雪耳、雞腳等。湯料都唔普通,難怪個湯煲出黎咁清甜。📍 陳儀興飯店將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

Bubu推介🔥

外卖自取
  • 滷水鵝件
  • 蒜香排骨粒
2022-08-30 76 浏览
要係香港搵潮州打冷都唔係一件容易既事,所以好開心近屋企果頭搵到依間「陳儀興飯店」,睇介紹原來佢地既總店係新蒲崗已經開咗50幾年,所以相信應該都會唔錯。7點幾黎到已經坐無虛席,要等一陣先有位,但坐得都幾闊落幾舒服下。今次兩個人食,叫左3樣野食再加燉湯已經飽到連甜品都食唔落😆 燉湯雖然要$68一位,但用料十足,有一半都係湯渣,湯味都非常之濃,所以貴少少都抵俾。食潮州野一定唔少得滷水鵝同埋蠔餅,滷水鵝肉夠厚,唔會剩係得骨,肉質都非常嫩口,滷水汁送飯一流。蠔餅個人就覺得可以再多少少蠔仔少返少少粉就perfect,但用既蠔仔都非常鮮味👍🏻最後都要同大家推介返避風塘炒蜆,初初叫既時候都驚會好細份,但上碟見到都幾豐富,中意食辣既朋友仔唔可以錯過,因為辣度似食緊平時川菜既麻辣加左炸蒜香味。

2022-08-29
Chiu Chow Cuisine night✨🐚🐟🦆🍲🥢💫..呢晚心思思想食潮洲打冷,麻甩癮起既我👻 記得將軍澳附近有間較為精緻乾淨既潮洲餐廳🥢,比一般坐得舒服自在,而且知道呢間分店不少,質素有一定保證,當中不乏傳統潮洲菜式,地道且份量足,可以一試喔!主菜點左來自元朗認證既 ll $188 黃油十足,魚肉入口甘香肥美有魚味,蘸點普寧豆醬提鮮提味;傳統潮洲菜必點 ll $85 炸至金黃酥脆 & ll $138 鹵得入味有色澤,肉質鬆軟啖啖肉。最後每人來一盅滋潤十足既湯品 ll $136 湯料十足,濃郁滋補又潤膚養顏,推薦呢!..偶然來個麻甩打冷,感覺也不賴❤️。..×××××ש將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖..

主菜點左來自元朗認證既 l[凍食黃油烏頭]l $188 黃油十足,魚肉入口甘香肥美有魚味,蘸點普寧豆醬提鮮提味;

傳統潮洲菜必點 l[潮州蠔餅]l $85 炸至金黃酥脆

& l[鹵水鵝件]l $138 鹵得入味有色澤,肉質鬆軟啖啖肉。

最後每人來一盅滋潤十足既湯品 l[姬松茸無花果雪耳瘦肉燉雞湯]l $136 湯料十足,濃郁滋補又潤膚養顏,推薦呢!

偶然來個麻甩打冷,感覺也不賴❤️。
×××[陳儀興飯店]×××
©將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖
 燉湯加滷水,無敵好食'先黎一碗燉湯,料多湯甜,足料足火,飲完全身暖身,夠滋補,夏天都岩飲另一款偏重藥材味,但一樣咁順口,甘甜味慢慢散出黎今次係外賣,返到屋企食一樣咁好食呢~蠔餅,招牌之選,大大份,炸煎至非常鬆脆,蛋味濃,蠔肉鮮每一啖都食到蠔肉既鮮甜,又食到蛋味既香氣,好出色就算外賣拎返屋企食一樣咁香同好食呢~~滷水鵝招牌之作,打冷老字號,滷水專家,將軍澳分店係排長龍架!滷肉嫩,滷水汁香不油膩~鵝唔肥之餘,肉味鮮又好食呢~個汁香而不咸,夠香又好食,個汁撈麵食一樣咁好食另外仲有好多小菜選,試左個蒜香骨,同平時食既小小不同唔係一條條個D肋肉排,係排骨個隻一粒粒每一粒都炸到超脆身,咬一口已經滿滿蒜香味,好惹味好好食估唔到小菜都咁好食呢~!!地址:將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖#canonphotography #BLOG #blogger #HKBLOG #hkblogger #HKFOOD #HKFOODBLOG#hkfoodblogger #HKIG #HKIGFOOD #HKIGFOODBLOG #hkigblogger#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港

燉湯加滷水,無敵好食'

另一款偏重藥材味,但一樣咁順口,甘甜味慢慢散出黎
今次係外賣,返到屋企食一樣咁好食呢~

蠔餅,招牌之選,大大份,炸煎至非常鬆脆,蛋味濃,蠔肉鮮
每一啖都食到蠔肉既鮮甜,又食到蛋味既香氣,好出色
就算外賣拎返屋企食一樣咁香同好食呢~~

滷肉嫩,滷水汁香不油膩~鵝唔肥之餘,肉味鮮又好食呢~
個汁香而不咸,夠香又好食,個汁撈麵食一樣咁好食

另外仲有好多小菜選,試左個蒜香骨,同平時食既小小不同
唔係一條條個D肋肉排,係排骨個隻一粒粒
每一粒都炸到超脆身,咬一口已經滿滿蒜香味,好惹味好好食
估唔到小菜都咁好食呢~!!

地址:將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖

#foodie #foodiehk #hkfoodie #香港美食 #陳儀興飯店
2022-08-26 70 浏览
因為打風既關係今日決定買外賣返屋企朋友介紹將軍澳原來都有間打冷係唔錯嘅咁就決定早啲過去買定今晚嘅晚餐價錢都中等,而且款式類型都幾多滷水鵝件滷水偏向甜味少少,而且亦聞到陣陣滷水藥材味肉質都幾嫩,So far質素都唔錯,下次可以試吓佢既鵝片燉湯燉湯非常之濃郁,而且好夠火喉,亦非常之足料同埋滋補,茶樹菇味非常之香濃。蠔餅雖然外賣不及新鮮炸起好食,但係返到屋企食依然覺得好鬆化,而且蠔肉飽滿大粒無腥味,吾錯吾錯蒜香排骨粒正常發揮,粉漿唔會過厚,而且份量都幾多
因為打風既關係
今日決定買外賣返屋企
朋友介紹將軍澳原來都有間打冷係唔錯嘅

咁就決定早啲過去買定今晚嘅晚餐

價錢都中等,而且款式類型都幾多

滷水鵝件

滷水偏向甜味少少,而且亦聞到陣陣滷水藥材味
肉質都幾嫩,So far質素都唔錯,下次可以試吓佢既鵝片

燉湯

蠔餅

蒜香排骨粒
正常發揮,粉漿唔會過厚,而且份量都幾多
五十年潮州菜老店陳儀興喺將軍澳都有分店好難得將軍澳有潮州菜 今日就同屋企人去打冷~飯店好多一家大細嘅客人 七點幾已經滿座 非常熱鬧八點未到已經聽到啲鵝賣晒 真係超有人氣😳-🦪潮州蠔餅 $85蠔餅份量超佛心 有成兩大塊!!外層炸得金黃香脆 絕對唔會粉團太厚嘅問題👍🏻入面超多蠔仔 粒粒飽滿鮮甜🤤蠔餅夾雜住葱花 有口感得黎亦食到陣陣蛋香🍳除咗點魚露 bellofood更鍾意點辣椒醬 超惹味🌶😼-🦢滷水鵝件 $138鵝肉肉質結實 鵝皮厚度適中爽身 滷得非常入味😛下面雖然有滷水豆腐墊低 但鵝件份量都好足!-🐟凍食黃油烏頭 $188第一次食凍魚 原來雪凍後嘅魚更鮮甜結實!烏頭腹部潔白 滿肚嘅黃油令魚肉充滿光澤感食落帶黏口 點埋咸咸地嘅黃豆醬就更有風味!-🍲茶樹菇杞子圓肉燉烏雞 $68呢排身子虛所以嗌咗碗燉湯補下🫶🏻雖然係燉烏雞 但個湯都有埋瘦肉一齊燉所以個湯入味濃郁 加上滿滿茶樹菇香氣 正呢~-話說佢地八月開始做緊宵夜時段優惠逢星期一至四 堂食/外賣9點後都有8折咁抵食真係想即刻叫fd一齊黎打冷chill下呢
五十年潮州菜老店陳儀興喺將軍澳都有分店
好難得將軍澳有潮州菜 今日就同屋企人去打冷~
飯店好多一家大細嘅客人 七點幾已經滿座 非常熱鬧
八點未到已經聽到啲鵝賣晒 真係超有人氣😳

🦪潮州蠔餅 $85
蠔餅份量超佛心 有成兩大塊!!
外層炸得金黃香脆 絕對唔會粉團太厚嘅問題👍🏻
入面超多蠔仔 粒粒飽滿鮮甜🤤
蠔餅夾雜住葱花 有口感得黎亦食到陣陣蛋香🍳
除咗點魚露 bellofood更鍾意點辣椒醬 超惹味🌶😼

🦢滷水鵝件 $138
鵝肉肉質結實 鵝皮厚度適中爽身 滷得非常入味😛
下面雖然有滷水豆腐墊低 但鵝件份量都好足!

🐟凍食黃油烏頭 $188
第一次食凍魚 原來雪凍後嘅魚更鮮甜結實!
烏頭腹部潔白 滿肚嘅黃油令魚肉充滿光澤感
食落帶黏口 點埋咸咸地嘅黃豆醬就更有風味!

🍲茶樹菇杞子圓肉燉烏雞 $68
呢排身子虛所以嗌咗碗燉湯補下🫶🏻
雖然係燉烏雞 但個湯都有埋瘦肉一齊燉
所以個湯入味濃郁 加上滿滿茶樹菇香氣 正呢~

話說佢地八月開始做緊宵夜時段優惠
逢星期一至四 堂食/外賣9點後都有8折
咁抵食真係想即刻叫fd一齊黎打冷chill下呢
2022-08-22 60 浏览
將軍澳潮州打冷野,只諗起一間就係陳儀興,食物非常大份非常地道同價錢大眾化,o係將軍澳站A2出口右邊過馬路再直行,第一個街口右轉,住宅嘉悅隔離,有格局既裝修,有圓枱同方枱,樓底非常高,當日去到都滿滿地座但唔會好嘈。一入座職員會好細心問要飲咩茶,職員介紹左呢度必食既滷水鵝同蠔餅,真係一定要嗌!超好食!滷水鵝片$158份量非常多,鵝肉嫩,鵝肉中間帶有少少透明根腱腱,滷水味唔算重,反而可以食到鵝肉本身既味道,無得彈!潮州蠔餅$85即炸蠔餅,非常細心,因為有朋友遲到,職員等埋位朋友先上埋蠔餅,蠔餅非常酥脆,仲有粒粒拇指咁大既蠔(出面個d通常只係手指尾咁大),加上係佈滿成個蠔餅既蠔,超級好食!呢度既蠔餅贏晒出面成條(廟)街。老火燉湯$68參鬚烏雞龍眼肉燉湯,有屋企媽鎷用心用時間燉湯的味道,火候料足,有朋友住附近,有時都會就咁外賣一個燉湯,補一補。仲有其他款既燉湯,每日都有得揀,唔怕悶。凍食黃油烏頭 $188選材為非常出名既元朗烏頭魚,有晒招牌認証,之前買過都百幾蚊條,呢度開埋仲有普寧醬都係百幾蚊,很抵食。烏頭魚肉質清甜幼嫩,無泥味,點普寧醬一開始覺得好咸,但越食越滋味,上癮。埋單仲有8折,原來星期
將軍澳潮州打冷野,
只諗起一間就係陳儀興,
食物非常大份非常地道同價錢大眾化,

一入座職員會好細心問要飲咩茶,
職員介紹左呢度必食既滷水鵝同蠔餅,真係一定要嗌!超好食!

滷水鵝片$158

潮州蠔餅$85

老火燉湯$68

凍食黃油烏頭 $188

埋單仲有8折,原來星期一至四9點後宵夜時段有折,驚喜😍下次一定會再黎,有朋友住附近,外賣打冷係屋企打機睇波就啱晒。

2022-08-22 50 浏览
陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳).將軍澳要食潮州菜真係唔太多選擇,陳儀興算係好唔錯!.▪️潮州蠔餅▪️.潮州菜必食蠔餅,夠香口,店員其實已經會剪曬啲盒透氣,可怕味道都唔夠堂食正!.▪️鹵水鵝件▪️.呢個又係每次必叫,唔算貴之餘又好食,建議住附近就咁買佢加料都抵!.▪️老火燉湯 $68@▪️.如果無記錯好似係茶樹菇湯,入面真係勁足料,入面有烏雞,紅棗,蔘之類,非常補!.▪️咕嚕焗排骨▪️.呢個之前無食過,咕嚕肉唔會過厚炸粉,排骨用又嫩唔會太韌.▪️傳統反沙芋▪️.唔係有好多地方有得食,反沙芋係好巧功夫嘅菜式,不過外賣令到外層嘅脆糖同佢好易分離,下次堂食再試!.📌 陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)將軍澳至善街9號嘉悅地下2-3號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)

將軍澳要食潮州菜真係唔太多選擇,陳儀興算係好唔錯!

▪️潮州蠔餅▪️

▪️鹵水鵝件▪️

▪️老火燉湯 $68@▪️

▪️咕嚕焗排骨▪️
呢個之前無食過,咕嚕肉唔會過厚炸粉,排骨用又嫩唔會太韌

▪️傳統反沙芋▪️
📌 陳儀興飯店 (嘉悅) (將軍澳)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-08-18 77 浏览
經過見到#陳儀興飯店 ,潮州菜好耐都冇食過,想起蠔餅同鹵水鵝件,就即興買回家慢慢嘆下😉。🧉茶樹菇杞子圓肉燉烏雞,湯十分之足料,茶樹菇、杞子、園肉、烏雞同埋瘦肉,飲落甘香美味,十分手滋補。🧉姬松茸無花果雪耳雞湯,同樣火喉十足,雪耳很淋入晒味,湯料都比我地食埋。😋鹵水鵝件,食親潮州菜一定會點的鹵水鵝片,這間鹵水果然正宗,調味剛剛滷得很入味。鵝肉肉質嫩口有嚼勁,墊底有爽口的芽菜,唔使點汁都超好味!🦪潮州蠔餅,又係必定要食的餸之一,有2大塊超抵食,炸到金黃色酥脆香口,蠔仔粒粒肥美飽滿,極之邪惡但又食唔停口。超級推介! 剁椒蒸魚雲🐟,用上辣椒🌶️、豉汁一齊蒸很惹味,魚雲新鮮很補腦,個汁辣辣地很好味😋。

2022-08-18
陳儀興飯店椒鹽百花釀大腸潮州蠔仔粥鹵水鵝片蒜香排骨粒價錢💲: $118/ $78/ $158/ $98好味程度😋: 4/5服務🍴: 3.4/5環境🗾: 3.4/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-比較小介紹中菜的我今次去左食潮州菜!呢間係新蒲崗已經好耐歷史,成日都排長龍,近年開左去將軍澳,方便曬呢邊的居民😬 星期六日的夜晚超旺場架!如果多人啲,仲可以share到多啲餸!但今次試的都好ok,可以再同親戚去了😋-✅✅椒鹽百花釀大腸。呢個係特別的菜式!豬大腸切成一片片,唔會好重臭味,口感比較韌,要咬耐D先得😂 但佢中間釀左啲墨魚滑,彈牙鮮味,同外層的豬大腸好夾😉 椒鹽唔洗講又係好食!覺得油膩仲可以沾下個酸甜醬呀~-✅潮州蠔仔粥。潮州菜我的必叫😋湯底鮮甜,有好香的柴魚味,飲得多都唔口渴🤓 加埋葱同糖芹好香!最緊要的🦪係粒粒都飽滿!個肚位脹卜卜。加埋小小肉碎吊下味。飯粒索滿湯真係好正,可以瘋狂吸入🤩-✅鹵水鵝片。鵝肉真係嫩,唔會好鞋😝 側邊鵝肉個條肥膏的油脂湛入左啲肉入面,比起出面的鹵水🦢,肉質軟d,唔會食到一絲絲的鵝肉感覺。鹵水唔會太鹹,啱啱好入味😬不過呢碟份量有啲少,底下墊的都係
陳儀興飯店
服務🍴: 3.4/5
環境🗾: 3.4/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

✅鹵水鵝片。鵝肉真係嫩,唔會好鞋😝 側邊鵝肉個條肥膏的油脂湛入左啲肉入面,比起出面的鹵水🦢,肉質軟d,唔會食到一絲絲的鵝肉感覺。鹵水唔會太鹹,啱啱好入味😬不過呢碟份量有啲少,底下墊的都係大量大豆芽🥹

✅蒜香排骨粒。粉漿唔係好厚,炸得好脆。仲同好多炸蒜炒過,成碟餸好香口😗 加埋面頭的炸蒜一齊食,會想係咁食。

整體都唔錯,當日都見到好多一家大細gathering。呢啲菜式啱晒同啲長輩來啦!
同區美食🍧: #piggyfoodiein將軍澳 #piggyfoodiein新蒲崗