2015-04-22 1178 浏览
記得雞煲興起無耐嘅時候,曾經去過尖沙咀的「陸陸雞煲」,當時沒有提供不辣的雞煲,令怕辣的我需要不斷喝凍飲,不過由於火鍋用料不錯的關係,這次去到旺角仍然選址於此!場內不算太大,坐得密密麻麻的,較令人注目的是那幅人物角色樣子趣怪的大壁畫除了有一張點餐紙外,還另設餐牌,主要用作展示特色食品,食物款式同樣主要分為火鍋鍋底、肥牛及豚肉、火鍋配料、海鮮、丸餃類、蔬菜、小食及飲品等另外還有一張「like多有禮」的單張,按照每張枱所like的數目(2、4、6、8),送出相應的食品,小至1罐汽水,大至1個鍋底也有∼先來個醒胃小吃,比較特別的竟是橙粒及蕃茄小粒,感覺清新陸陸雞煲(例) + 豬軟骨 $138+$68[評分:7/10]雞煲分成了5個辣度,BB辣、微辣、小辣、中辣及大辣,不能吃辣的我首選當然是BB辣,店員還笑說:放心吧,這個辣度即使6-7歲的小朋友也能接受.另外,還建議我們可追加豬軟骨~雞煲來到後,店員直接把軟骨加到雞煲內,與雞件混合,再蓋上玻璃蓋,然後提醒我們可多等一會,令軟骨煮得入味及腍一點再吃~陸陸雞煲(例) $138[評分:7/10]大概5分鐘過後,雞煲蒸出了誘人的香氣,就能開動了~煲內同
餐前小吃
先來個醒胃小吃,比較特別的竟是橙粒及蕃茄小粒,感覺清新

陸陸雞煲(例) + 豬軟骨

陸陸雞煲(例) $138
[評分:7/10]

大概5分鐘過後,雞煲蒸出了誘人的香氣,就能開動了~煲內同樣放滿了大量的莞茜、青蔥、洋蔥及辣椒,汁料比較濃稠,每件雞件也沾得到汁料,雖說是BB辣,但入口感覺還是蠻辣的....幸好還能接受得到,雞件惹味而且肉質頗嫩的~
豬軟骨
豬軟骨 $68

[評分:7/10]

而豬軟骨則煮得腍腍的,外面肉質一咬更散開,面軟骨則煮至半透似的,非常腍身,咬下去時完全沒有咯咯聲的感覺,質感較黏但相對較膩,喜歡軟淋淋口感的朋友一定非常滿意,但Stella我還是比較喜歡咯咯脆的感覺,所以下次會減短時間
陸陸手切肥牛 $148
[評分:8/10]

肥牛切成方形大大片的,雪花分佈平均,店員提意我們可直接放到雞煲內淥一下,看到肥牛變成粉紅色即可,味道會更加濃郁而且肉質會更加嫩滑~但小妹就略嫌醬料味蓋過了牛肉本身的香味,所以還是待加入清湯後再試,果然立即吃得出牛脂香,還是比較喜歡原汁原味呢~
[評分:8/10]

加入清湯後,第一時間當然要先吃蟶子皇!蟶子皇身長接近一隻筷子呢~夾起時,發現蟶子竟還有氣息,新鮮非常呢!放到鍋內約10秒,待蟶子收縮後即可~淥熟後蟶子身仍然巨型,啖啖肉的,入口爽彈,味道鮮甜!沒有太多沙粒在內,正!
新鮮脆鯇件 $58

[評分:8/10]

一向愛吃脆肉鯇~鯇片及骨腩各有4件,魚身切得厚薄適中,魚肉表面帶有亮澤,放到鍋內滾一會,待魚片收縮及變色即可~
新鮮脆鯇件 $58

[評分:8/10]

鯇魚片收縮後變得厚厚的,入口外皮爽脆,而肉身爽彈,口感十足,而且細嚼下還帶陣陣魚香,而骨腩位肉質就相對粗糙,不過外皮同樣爽脆~不過我就較為喜歡魚片了~
百花+咸牛肉芝士釀油條
百花+咸牛肉芝士釀油條 $68

[評分:7/10]

送到時,店員預先提醒我們,油條所釀入的墨魚膠及咸牛肉尚未完全熟透,所以必需放到鍋內一段時間待內部完全熟透才可進食,而且放到湯內時,還需有技巧的把油條背向湯底,避免浸淋~一客共有8件,墨魚及咸牛肉芝士各有4件~
[評分:8/10]

先試比較特別的咸牛肉芝士釀油條,咸牛肉當中混合了少量芝士碎粒,入口綿軟,沒有想像中過鹹的感覺,味道香濃。而油條則仍保脆口,内𥚃微軟,口感豐富
百花釀油條
[評分:7/10]

上方白雪雪的就是墨魚滑,煮的時間比咸牛肉的耐一點,墨魚滑軟硬適中,帶少許墨魚味,味道相對較淡,所以能吃得到油條的炸物香,整體來說較咸牛肉的更有口感~
丸類雙拼 $98)
丸類雙拼 $98

(陸陸手打墨丸,陸陸手打鮮蝦丸)
[評分:7/10]

手打丸打直排好,共有8粒,分別有:鮮蝦丸x4,黑墨魚丸x2,白墨魚x2。每粒也滾得圓圓的,入口夠爽彈,尤其是加入了墨汁的黑色墨魚丸,味道更加濃烈~鹹鮮味較白色的強~非常美味!而蝦丸口感則沒墨魚丸的厚實,質感較爽,帶鮮甜味蝦味,手打丸與牛肉一樣,同樣是火鍋必備的!
野生竹笙皇 $78
[評分:8/10]

來到尾聲,要來點蔬菜了,這次比較特別~選擇了竹笙皇,即然能稱得上是皇,份量果然不少呢,一客雖然只有6條,但條條也又肥又大呢!入口爽脆非常,而且吸收了不少湯底,雖然不太健康,但真的非常入味~!這樣大條的竹笙其他地方少見喔!
[評分:8/10]

最後,原來還有雪米糍作飯後甜品,而且不是用一般的雀巢雪米糍,而是綠茶味的,中間還有少量紅豆餡,不算太甜,綠茶亦沒有苦澀味,相當滿足呢~

後記:
今次雞煲揀咗bb辣,好彩總算食到~最鐘意佢地嘅蟶子皇~真係又大隻又新鮮~其餘嘅食物都比一般嘅有創意~由其係個咸牛肉芝士釀油條~岩晒超愛芝士嘅我~當然重有超大條嘅竹笙皇,同樣令人一試難忘呀

陸陸雞煲火鍋 (旺角)
旺角奶路臣街33號地下
衛生 : 7/10
抵食 : 7/10

陸陸雞煲(例) + 豬軟骨
百花+咸牛肉芝士釀油條
丸類雙拼 $98)
2015-04-22 901 浏览
最近成日開旺角黑布街同白布街附近,見到雞煲林立就有個心願,打算試哂附近一帶嘅雞煲,所以今次決定展開雞煲之旅第一站,揀左呢間外型四四正正嘅 - 陸陸雞煲。老實講,佢呢度嘅種類真係乜鬼都有,不論係海鮮、肥牛、豚肉、丸類,抑或是蔬果類都有,而且更另附一張有飲品和餐前小食的order紙。我個人習慣吃雞煲一定叫餐前小吃,因為雞煲通常都需要時間煮熟,所以為免自己order太多,所以要先吃點東西打打底,吃完雞煲才點菜,這樣的次序就不會錯。不過這裡6款餐前小吃都比哂手指like咁,大佬同無俾like一樣唔知叫人點揀,亦唔知有乜推介囉。這一道小吃,我掙扎了很久,不知道應該點水魷還是這客,最後決定點炸魷魚鬚$48。賣相不錯,炸粉也不算太多,而且吃得出是新鮮炸的脆口,鹽味也夠,我不顧膽固醇爆標的狀態,也吃了幾條~ 等了二十分鐘出場的BB辣的雞煲(例)$138,我懷疑我朋友餓上腦,竟然瞞著我追加了豬軟骨$68,啊~ 其實個人認為加了豬軟骨就變得很漏了,這裡的花椒八角不是下得太多,而且BB辣在我而言和不辣沒兩樣,anyway,其實這個雞煲也不過不失,雞不算太滑也不算太鞋口,不過因為有了豬軟骨在這裡,實在很難比豬
炸魷魚鬚
等了二十分鐘出場的BB辣的雞煲(例)$138,我懷疑我朋友餓上腦,竟然瞞著我追加了豬軟骨$68,啊~ 其實個人認為加了豬軟骨就變得很漏了,這裡的花椒八角不是下得太多,而且BB辣在我而言和不辣沒兩樣,anyway,其實這個雞煲也不過不失,雞不算太滑也不算太鞋口,不過因為有了豬軟骨在這裡,實在很難比豬軟骨還要滑,而且入口即溶呢~
雞煲另一要order的,一定是手切肥牛(例)$148,這裡的肥牛的厚度不算太厚,不過紋理分佈得平均,不要淥得太耐,否則便很韌。
這裡的野生竹笙皇$78比平時的雪白,而且大小適中,另外我們還order了一個丸類雙拼: 手打墨魚丸和鮮蝦丸,我特別喜歡這裡的墨汁墨魚丸,香甜的墨汁令整粒墨魚丸也變得非常可口,而且夠彈牙。
我整埋其中一個至愛登場,這裡的蟶子皇$120 (兩隻起,每隻$40)真的名符其實,你看蟶子皇的身長起碼兩張八達通咭般長,真是厲害,而且我們看到還在蠕動,就知道店方沒有騙我們~~~
侍應生恐防我們浪費了如此新鮮的極品蟶子皇,親自操刀,大家也請記著,只下30秒便可以吃,肉身非常新鮮爽脆,而且很鮮甜,一點也不腥,即使$40一隻也覺得值!
另一至愛百花+咸牛芝士釀油條(雙拼)$68,本來我對咸牛芝士要淥覺得有點奇怪,奇怪的侍應生又出現,話要教我地點樣淥先係最好食,原來就是要將有餡料的一面往湯裡放,泡浸30秒(對~ 又是30秒,真是黃金30秒),那就可以吃了。
百花+咸牛芝士釀油條(雙拼)
其實百花即是墨魚,所以其實沒有什麼特別,反而是咸牛芝士,真的可以說很驚喜,咬下去芝士夾在中間微微溶化,有流心的感覺,而且咸牛即使淥了,也沒有太淋的口感,而油炸鬼就更加是脆口,實在不錯!!!
新鮮脆鯇片$58,老實說很少看到這樣肥美的脆鯇片,每一件都大小均一,長度相約,肉質有光澤,單看表面,也覺得會很好吃。
的確,肉質結實,有脆口感,實在無負脆肉鯇之名。其實我好怕鯇魚好腥,不過呢一碟就無呢種味道,是道很滿分的脆肉鯇。
最後有甜品,原本侍應生話上糯米滋,我以為係普通嘅糯米滋,點知係出面未食過嘅宇治金時糯米滋,有少少紅豆係入面,大家都睇到個比例,雖然驚喜在唔係普通糯米滋,不過其實都唔係話好好食,叫做有好過無。
總括來講,我個人認為呢間舖頭算係有特式,起碼有啲特式嘅食品,我特別欣賞百花+咸牛芝士釀油條,海鮮新鮮,又有甜品食,算唔錯啊~
2015-04-14
炸魷魚鬚
百花+咸牛芝士釀油條(雙拼)
  • 蟶子皇
2015-04-15 451 浏览
平日同朋友一齊放工之後成日食放題或者韓燒果啲真係好鬼悶囉,所以今日就即興上左openrice搵下mk有咩好食,跟住我地見有個朋友超級鍾意食雞煲,之後搵到呢間餐廳,見到啲食評都讚間野唔錯,於是就決定去試下。一去到餐廳門口就覺得裝修都唔錯,好小食雞煲嘅裝修做到咁。跟住我地就入去搵位,由於我地黎得比較早,餐廳未算太多人。係我地坐低左之後,店員就俾生果我地食,呢樣野真係算幾貼心。跟住我地就開始簡野食,係我地簡嘅過程入面,店經理好熱情咁為我地講解所有野食,令我地更加了解呢間舖嘅特色。於是我地就決定跟隨店經理嘅指引去叫野食。跟住無幾耐就黎左兩個前菜(椒鹽雞軟骨,炸魷魚鬚)椒鹽雞軟骨味道比較淡,不過可能剛剛炸起,非常脆身。炸魷魚鬚就唔係剛剛炸起,有點凍,不過魷魚就都算有口感。再過多十幾分鐘左右,雞煲就上枱喇豬軟骨是加68蚊追加嘅,經理話有雞又有豬,咁會正啲喎。我都係第一次將豬軟骨同雞煲撈埋一齊食,個感覺好特別,不過肉質都很淋,唔會好硬,唔洗用力都可以咬得開。而雞煲由於我地有人唔食得辣,所以就叫左個bb辣,所以對我呢個寫得ok辣嘅人黎講,無咩特別感覺,不過我個朋友不停咁喝野,應該呢個辣都唔係bb咁簡單
豬軟骨是加68蚊追加嘅,經理話有雞又有豬,咁會正啲喎。我都係第一次將豬軟骨同雞煲撈埋一齊食,個感覺好特別,不過肉質都很淋,唔會好硬,唔洗用力都可以咬得開。而雞煲由於我地有人唔食得辣,所以就叫左個bb辣,所以對我呢個寫得ok辣嘅人黎講,無咩特別感覺,不過我個朋友不停咁喝野,應該呢個辣都唔係bb咁簡單。個雞煲雖然比較油膩,但係整體都算唔錯,雞肉都算滑,味道都幾濃郁。而且為左防止我地焦底,店員每隔一段時間都會過黎幫我地搞下個底,呢樣真係值得一讚。
配料方面,首先叫左手切肥牛,肥牛牛肉味很足,又唔會太肥,而且餐廳舖肥牛舗到好靚,所以佢唔單止令人飽肚,仲有充滿你視角嘅享受。
跟住百花加咸牛肉芝士釀油條,呢樣野係呢間舗嘅特色,將咸牛肉芝士或者墨魚滑釀入去油炸鬼入面,放入煲入邊煮一分鐘就食得。油炸鬼脆卜卜,配埋咸牛肉芝士或者墨魚滑,味道好特別,而且兩樣野非常配搭。
響鈴
響鈴還沒有放湯前是很脆的,放了入火鍋後響鈴會變軟身就這樣入口不算是脆口鬆化,所以理所當然的是放進雞煲後的火鍋裡了!
手打丸
墨丸同蝦丸都超級爽口彈牙是不能不吃的!感覺就好似食緊墨魚同蝦一樣。
野生竹笙皇
竹笙超新鮮, 只須放落煲煮一下就可以食。
蟶子皇
呢樣野真心好滿意,因為蟶子煮左之後,就爽口又鮮甜,令人一試難忘
新鮮脆鯇件
脆肉鯇煮左之後,超有口感,食得出係新鮮魚,比一般嘅任食雞煲好好多。
總括黎講,呢間餐廳用料新鮮而且服務態度唔錯,所以都係值得一去嘅。

2015-04-13
2015-04-09 462 浏览
收工同班同事一齊去食飯,由於男同事佔多,所以由佢地發板,其中一個同事名符其實係人肉openrice,立即動議去66食雞煲,作為港島人既我未食過雞煲,所以no say。。。我地一行6人去到舖頭門口見到有位立即鬆口氣。。。大家坐低之後,攞張點菜紙一睇,真係要諗清楚先好點,因為係散叫,所以整體上價錢偏貴 ,最終我地決定叫個雞煲要少辣,外加豬軟骨,同幾款火鍋配料。雞煲煮了一陣,再攪拌左雞煲數下就開始食,裡面既材料除了有雞塊之外,也落左大量既芫茜、芹菜、大蔥、洋蔥、紅椒,入口唔係好濃味,可能係因為少辣,對於好食辣既妹子我,完全食唔到有麻辣既味道,就算放湯後變成火鍋,仍然係淡而無味,不過好在豬軟骨同雞肉都尚算嫩滑,以雞煲黎講就唔算得上好好食。 喺等待火鍋既同時,我地就食著炸魷魚鬚同辣子舌頭先,因為妹子我唔鍾意食鴨舌,所以比唔到評語 ;而炸魷魚鬚都係中規中矩,不過男同事佢地就幾鍾意食,仲encore左添!講到食火鍋,緊係唔少得肥牛,雖然冇咩牛味不過唔嚡口。 我地仲點左炸響鈴、蜂巢豆腐、手打墨魚丸、咸牛肉芝士釀油條、蔬菜藍,因為人肉openrice話呢到既響鈴是新鮮炸,我地食過都覺得脆
,最終我地決定叫個雞煲要少辣,外加豬軟骨,同幾款火鍋配料。

講到食火鍋,緊係唔少得肥牛,雖然冇咩牛味不過唔嚡口。
我地仲點左炸響鈴、蜂巢豆腐、手打墨魚丸、咸牛肉芝士釀油條、蔬菜藍,因為人肉openrice話呢到既響鈴是新鮮炸,我地食過都覺得脆身唔油膩,值得一試。
至於手打墨魚丸賣相唔錯,黑白色墨魚丸以梅花間竹呈上,食落白色丸既墨魚味重過黑色既。
咸牛肉芝士釀油條,濃郁既咸牛肉混埋軟芝士,釀喺脆油條上面,店員教我地將釀有餡料既一面浸湯滾30秒,淥熟咸牛肉之餘,油條可保持酥脆,口感唔錯!
蔬菜藍就都係嗰啲大路野。。。大家睇相喇~
整體上冇部分食評所講既咁"神",若果係為左食雞煲既話,可以有更好既選擇。。。
2015-03-23
  • 咸牛肉芝士釀油條
2015-03-25 846 浏览
與朋友聚頭,雞煲與旺角總是一個好選擇,不僅地點方便外,而且雞煲可以把聊天的時間拉長。這次與朋友聚頭,一行5人便選擇了陸陸雞煲作為落腳點,不外乎選擇原因都是位於旺角東附近,交通方便。由於有個朋友怕辣的關係,所以整個雞煲便挑選了少辣。例牌雞煲,雞肉不少之外,而且加入了薑蔥等配料,令一端上來的時候,而聞到一陣陣的香氣,令人食慾大增。牛肉當然是雞煲不可或缺的一部份,一碟新鮮而肥美的肥牛,會令整體的食慾造成大大的影響。陸陸雞煲的肥牛十分肥美,而且脂肪不會側向一邊,對於牛肉有追求的人士可以一試。陸陸手打墨丸,作為雞煲,丸類當然少不了。現在市面上手打的丸類不斷減少,陸陸雞煲仍有手打墨丸,入口彈牙外,而且配上香濃的湯底,馬上生色不少。自家炸響鈴,近來愛上響鈴,除了爽口有口感外,而且脆脆的外層十分可口。這個自家炸響鈴除了不會有油味外,而且十分脆,用料都十分足夠,放進湯底中10秒便可吃,相當美味。最後,除了雞煲外,還有部分熱食,炸魷魚鬚便是其中一個熱食。除了帶有一點點焦鹽味道外,而且脆脆的外習都十分吸引。雞煲以外的小食都不錯呢!
2015-03-25 691 浏览
這一夜, 雞煲癮又起, 想試下新的雞煲餐廳, 於是在OPENRICE找找看, 發現這間就近地鐵站, 於是便決定與朋友前往一試。從旺角E2出口直行繼4分鐘就找到了它了, 店舖環境十分寬敞, 我們挑了沙發座位, 十分寬闊和舒適。剛坐下, 店員就給我餐前水果, 都是新鮮和清甜的。因為幾位朋友都遲到, 怕等著的我餓壞了, 於是著我點一些小食過口癮。於是, 我點了辣子腸頭和炸魷魚鬚。 辣子腸頭: 花椒下得很多, 很夠麻香。大腸炸得香脆, 也不會吃得滿口油。炸魷魚鬚: 雖然酥炸, 但是仍是爽口的。來到主角雞煲啦! 我們點了少辣的一隻雞。雞肉十分鮮嫩, 沒有雪藏味, 麻辣道適中, 而且沒有很咸, 不會令人一直喝飲品。店員推介我們加牛腩或者豬軟骨一齊吃, 於是我們要了豬軟骨。原本也有點怕味道會不夾, 怎料滋味十足。豬軟骨十分入味, 很腍, 特別喜歡軟骨的部分。吃完雞肉後就當然要打邊爐啦! 我們點了手切肥牛、手打墨丸、竹笙、自家製炸響鈴、百花+咸牛芝士釀油條, 和各式各樣的蔬菜。手切肥牛肥瘦分佈分均, 牛味十足。手打墨丸: 黑白上碟, 賣相已經很吸引, 而且十分足料, 啖啖墨魚肉。竹笙大大條, 放左雞煲
剛坐下, 店員就給我餐前水果, 都是新鮮和清甜的。
炸魷魚鬚: 雖然酥炸, 但是仍是爽口的。
手切肥牛肥瘦分佈分均, 牛味十足。
竹笙大大條, 放左雞煲湯一會, 吸收湯的精華, 令人吃不停口。
自家製炸響鈴炸得非常香脆, 件件都炸得很鬆化, 不用點湯都很美味。
百花+咸牛芝士釀油條: 其實是墨魚肉和咸牛肉芝士釀油條, 店員說墨魚肉的要點湯一分鐘, 而咸牛肉芝士的哄要點湯30秒就可以食用了。墨魚肉很彈牙, 咸牛肉芝士味很香, 和油條配搭很不錯。
蔬菜也是十分新鮮, 記得一定要點金菇, 和湯一起吃很棒。
吃飽飽後有綠茶紅豆雪米磁吃, 為這頓晚餐作美好的結。
2015-03-19
2015-03-24 600 浏览
Weekday下班之後相約幾位女生晚飯gathering,沒有去咖啡室吃甜品,但選擇了到66吃雞煲,對我們來說,吃雞煲已經漸漸成為casual飯局的好地方。66於旺角區有兩間分店,位於奶路臣街的分店比較就腳,由旺角地鐵站往麥花臣球場方向一直走,不消五分鐘即達,由旺角東火車站出發亦非常方便。店舖的裝修簡約,以橙色為主調,應該是因為橙色可提高客人的食慾吧。點餐方面沒有拿主意,就由朋友自行決定吧,總之雞煲選擇少辣就好。數分鐘後,雞煲就來到面前了,原來朋友加了豬軟骨,愛美的朋友都想有一點點骨膠原滋潤一下皮膚哩雞煲輕輕煮了一會,職員為雞煲攪拌了數下即可開始食,內裏的材料很豐富,除了有約半隻雞之外,也包括了大量的大蔥、蒜頭、芫茜、洋蔥等,筆者最喜歡的就是洋蔥,入口非常濃味,雞肉也很嫩滑,帶一點麻辣香味。吃過雞煲之後,放湯後就成了火鍋,少不了的火鍋配料乃手切肥牛,雖然牛味不及牛頸脊重,但雪花紋理分明,入口腍滑。之後朋友都搶着要點響鈴,因為朋友說這裏的響鈴是新鮮即炸的,很脆身又不會感到油膩。當然也不能不點手打墨魚丸,賣相非常吸引,以黑白兩色間隔着呈上,相信黑色的是加了墨魚汁,口感比想像中彈牙,內裏吃到
當然也不能不點手打墨魚丸,賣相非常吸引,以黑白兩色間隔着呈上,相信黑色的是加了墨魚汁,口感比想像中彈牙,內裏吃到一顆顆新鮮的墨魚顆粒。
手打墨魚丸
最後來一個蔬菜藍,包括了幾種蔬菜,有粟米、蕃茄、娃娃菜、鮮冬菇等等,為今晚的雞煲火鍋畫上一個完美的句號。
题外话/补充资料: 原來8點前結帳有85折,不過以我們下班的時間來說,這個mission相信都很困難了吧(哈哈)
  • 手打墨魚丸
2015-03-22 569 浏览
旺角很多任食雞煲,創興廣場的至尊重慶雞煲、創興火鍋等雖然價廉,但食物質素卻是參差,更無服務可言。所以筆者今日決定到陸陸雞煲,一試這裡的雞煲火鍋。陸陸雞煲總店位於奶路臣街,於旺角港鐵站E2出口一直行就會看到,大約六分鐘路程,都算幾方便。店鋪面積雖然不大,但卻有足夠人手,只要有需要,揮手五秒內就會有侍應為你服務。加上店舖是方形,感覺舒服,而不似其它的曲折轉彎,面積很實在呢。而筆者到過這麼多火鍋雞煲店,這裡的設計可真算最令人舒適不侷促呢。在侍應的推介下,我們點了個例牌陸陸雞煲($138),半隻雞的份量,小辣的程度適合既愛刺激又怕辣的我們。鐵鍋盛著的雞煲以熱力鎖住雞汁,所以雞肉能完全吸收了雞煲湯底的精華,顏色成熟鮮艷,比起以往吃過的淡黃色截然不同。湯底方面,這裡的配料很足,芫茜、芹菜、洋蔥、青椒、紅椒等令香味濃烈,雞煲既香而麻辣,雞肉自然入味。另外,陸陸雞煲不以麻辣味喧賓奪主,反而麻香雞鮮並重,濃稠的醬汁將香味全部逼入雞件,咬落去是味道豐富而雞汁香濃的肉汁,令每件雞都充滿麻辣香。雞肉方面,陸陸雞煲用秘製的醬汁醃雞, 不但用煎封方法鎖住雞汁,保留雞肉鮮味,同時保持雞肉滑溜,並於香辣、香麻、香甜和
旺角很多任食雞煲創興廣場的至尊重慶雞煲、創興火鍋等雖然價廉,但食物質素卻是參差,更無服務可言。
所以筆者今日決定到陸陸雞煲
,一試這裡的雞煲火鍋
例牌陸陸雞煲

雞肉方面,陸陸雞煲用秘製的醬汁醃雞, 不但用煎封方法鎖住雞汁,保留雞肉鮮味,同時保持雞肉滑溜,並於香辣、香麻、香甜和鹹香中取平衡。
例牌陸陸雞煲
雞肉入口時先食出其滑嫩,兩秒內嘗到醬汁的香甜,再慢慢滲出麻辣感,比起以往食雞煲那種以辣蓋過冰鮮感的雞煲店實在難以相提並論,只能說這裡絕對大勝。
至於肉質方面,雞肉入口鮮滑,皮薄肉嫩,而且雞肉雞骨分明,想起曾於某雞煲店滿心歡喜咬下雞肉,卻因碎骨令口腔弄傷,真的有點怕怕。不過陸陸的雞卻骨細肉厚,令筆者食得特別放心。
湯底如此惹味,食完雞當然要善用其湯底做火鍋,加入清湯後湯底味道依然濃,令朋友們都讚不絕口。
陸陸手切肥牛(例)$148
陸陸手切肥牛
肥牛是筆者最愛的薄切型,所以放到鍋內滾數秒就可,保持肥牛的鮮嫩,質感滑嫩,牛味間有淡淡牛脂香,自然的融化令人心醉。
當然,愛吃的我們在食雞煲前,一早點了些餐前小吃,其中炸魷魚鬚($48)是筆者的最愛,脆炸魷魚鬚上滿佈椒鹽,令其食落惹味,薄薄的炸粉包住肥美的魷魚鬚,入口是香脆和豐厚肉感,朋友們一下子就吃完了。
炸魷魚鬚
另外辣子舌頭 ($38)亦很適合嗜辣之人,肥大肉厚的鴨舌,加上大量辣椒,炒出火辣惹味感,鴨舌亦滲出陣陣辛辣感,食得朋友邊流汗邊讚好。
辣子舌頭
雞煲追加豬軟骨 $68
例牌陸陸雞煲
半隻雞的份量雖足,但食肉獸的我們又點會滿足於食雞呢。豬軟骨在雞煲到時一同倒入煲內,所以煮得很軟熟,非常滑身,而且吸收了香濃的湯底,肉汁被牢牢鎖住,麻味慢慢滲出,仿佛吃了豬軟骨煲呢!
咸牛肉芝士釀油條$58
咸牛肉芝士釀油條
筆者是日最愛實在非其莫屬!
咸牛肉芝士釀油條
香軟的咸牛肉中混入了軟滑的芝士,下面是炸得香脆的油條,將釀上餡料的一面鋪於湯內滾半分鐘,淥熟了咸牛肉,而油條仍然保持酥脆,一口咬下是多重口感的享受,上軟下脆,上鹹下酥,上層是略帶流心的咸牛肉芝士,而下層則是香脆利落的油條,令食上癮的筆者吃了大半碟,大家一定要試!
自家炸響鈴 ($40)
自家炸響鈴
吃響鈴最能吃出餐廳的真功夫,陸陸的響鈴淥過後仍然脆口不在話下,筷子一夾就聽到聲聲薄脆的聲音,浸過湯後的響鈴盡吸湯底內的精華,稍軟仍脆的響鈴有著半鹹帶辣的滋味,實在難以抗拒。
雙拼手打墨魚$88
雙拼手打墨魚
黑白混色的墨魚丸上桌已盡得朋友歡心,巧妙的顏色配搭令平凡美食增添賞心悅目,咬落彈牙而有橡筋感,食落有粒粒墨魚肉,每口都有豐富的質感,平日不愛丸類的筆者都受著迷。
甜品還有女生最愛的雪米滋,抹茶咬落是粒粒紅豆,微甜的紅豆數量不多,沒有搶走抹茶淡淡的幽香,反而為其帶來絲絲芳甜,很特別的甜點呢。
抹茶紅豆雪米滋
順帶一提,陸陸雞煲侍應們服務態度都很好。一入門已經熱情招待,又會推介大熱美食,令選擇困難症的我們煩惱大減。
另外,在場所有侍應都笑容可掬,令人感覺很受歡迎。加上他們會主動走來為食客們撈好雞煲,又不時加水,確保不會痴底,亦令湯底保持香濃。相比在任食雞煲店要自己加水,而且呼天不應,這裡確是帝王式享受。
所以整體而言,筆者與友人們都很享受是日晚餐呢。
陸陸鮮菜籃
题外话/补充资料: 侍應們服務態度很好
2015-03-19
辣子舌頭
自家炸響鈴
雙拼手打墨魚
抹茶紅豆雪米滋
本來打算去旺角食雞煲,睇完OPENRICE,腍住一係去"陸陸"散叫或者去"至尊"任食雞煲。友人話試"陸陸",雖然已經知道"陸陸"散叫貴,但見有29個好評應該唔會差得去邊,點知中伏!*餐前送開胃果(切件橙和火龍果)*1.陸陸雞煲 (例,少辣$138) 這個雞煲完全唔得,淨係得個麻和辣字,齋睇個樣以為好味,但食落湯底和雞肉淡而無味,唔似我地去食雞煲般香濃野味(利申:食過上環"老地方"和元朗"至尊"雞煲)。唔知是否少辣嘅關係,完全係唔香唔野味,就算加了上湯,仍然係淡而無味,十分失望!2.陸陸手切肥牛 (大,$198)所謂手切肥牛,無牛味,似用$78/磅嘅急凍肥牛,用機片完後再用人手切哂邊再一開六,塊塊得果1.5-2吋長方形,價錢$198 ,真係賺到盡 (“小肥牛"或深井"滾得棧"佢地嘅手切本地牛雖然收得貴,但俾足值果嗰價錢嘅肥牛你食)。3.手打墨魚滑 ($68)黑白墨魚滑,好少有黑色墨魚滑,睇嚟嘅得意,食落去反而我覺得白色有墨魚味多過黑色。4.桂花蚌拼珊瑚蚌 ($88)一睇就知急凍嘢,分量少得每樣得4件,味道尚可。 5.四寶餃 ($58)有廣東雲吞 (2件)、水餃(2件)、白菜豬肉餃(2件)

*餐前送開胃果(切件橙和火龍果)*

1.陸陸雞煲 (例,少辣$138)
陸陸雞煲 (例,少辣)
2.陸陸手切肥牛 (大,$198)
3.手打墨魚滑 ($68)
手打墨魚滑
4.桂花蚌拼珊瑚蚌 ($88)
一睇就知急凍嘢,分量少得每樣得4件,味道尚可。

桂花蚌拼珊瑚蚌
5.四寶餃 ($58)
有廣東雲吞 (2件)、水餃(2件)、白菜豬肉餃(2件)、魚皮餃(4件)。食落不似自家製,味道一般。
四寶餃
6.窩筍 ($28)
有5條,外形和質地似蘆薈,淥得耐會淋,少爽口。
窩筍
7.百花/咸芝士午餐肉油條 (相拼$68)
味道OK,可一試。每款有2條@長約4吋,用魚肉或咸芝士午餐肉釀係油炸鬼度,勁吸湯。

8.小食:椒鹽雞軟骨 ($38) & 椒鹽魷魚 ($48)
全晚最好食就是這兩味小食,死未
。簡單炸得香口便是了。

9.飲品:汔水$12@ & 枝裝竹蔗茅根$16
收費頗貴,但因為辣,你一定會叫的;這店會提供免費水或茶(請向店員取)。
如果係LIKE這店的FB 網頁並向店員顯示,按每張枱人數,可享有免費1罐汔水(2 LIKES)或免費小食或火煱配料,詳情請閱店內宣傳單張。

整體來講,埋單$830幾蚊唔知食左D乜,完全物非所值,名不符實。冇下次
题外话/补充资料: 我未試過散叫打邊爐,都要限食2個鐘交枱!
2015-03-08
  • 手打墨魚滑
2015-03-09 547 浏览
星期六開開心心帶女朋友食新野,於是就去食雞煲😘。早有計劃的我一早訂位減少等位時間😏。入到去,整體空氣流通,唔會焗亦唔會因為減低溫度而開過大冷氣。我地叫左$138嘅例牌雞煲,服務員好細心❤️,隔一兩分鐘幫我地攪攪個底,費時黏底。個雞煲幾好食,雞肉唔會太熟,啲汁啱啱好鎖哂入去,醬底辣度雖然微辣,食落去啲辣味慢慢滲出嚟,唔錯👍。不過,飲品同配料價錢真係set得有啲高。一罐汽水坐底12蚊😱,78蚊竹笙得幾條,實在有昆水feel🌚不過整體值得中下伏😂
星期六開開心心帶女朋友食新野,於是就去食雞煲😘。早有計劃的我一早訂位減少等位時間😏。入到去,整體空氣流通,唔會焗亦唔會因為減低溫度而開過大冷氣。我地叫左$138嘅例牌雞煲服務員好細心❤️,隔一兩分鐘幫我地攪攪個底,費時黏底。個雞煲幾好食,雞肉唔會太熟,啲汁啱啱好鎖哂入去,醬底辣度雖然微辣,食落去啲辣味慢慢滲出嚟,唔錯👍。
不過整體值得中下伏😂
2015-03-09
2015-03-03 405 浏览
雞煲黎啦..三個人不約而同咁打左個特..嘜咁大煲o既!!(之後同d服務人員傾開先知例牌係半隻雞..大係一隻雞..)等左一陣服務員自動過黎幫我到攪一攪d雞...免得燶底...之後就可以正式開蓋...我地二話不說就同個雞煲開戰..每一塊雞都好大...而份量都唔少..味道可講係一流.... D雞夠入味, 同埋有充足既配。 同行友人唔係太食得辣..但佢都覺得ok...不過之後越食越辣...佢就要開始加湯及拎起辣椒.. 之後開始打邊爐...封門柳 - 我第一次聽呢樣野, 係店員介紹我食既, 聽佢地講係牛既橫隔膜, 食落去好有牛味。手打蝦丸 - 食落去真係食到蝦粒, 唔會好似出面咁食極都食唔到。 竹生 - 原條上, 仲要全部都好大條, 索埋D湯汁, 好好味。 芝心丸 - 唔係用平價果D芝心丸, 食落去寅你好流心。 唐生菜 - 佢地用個好特別既碗切到好靚。為一可彈o既係響鈴...真係麻麻...可以改善~!
雞煲黎啦..三個人不約而同咁打左個特..嘜咁大煲o既!!
(之後同d服務人員傾開先知例牌係半隻雞..大係一隻雞..)
為一可彈o既係響鈴...真係麻麻...可以改善~!
2015-01-28 1281 浏览
第一次經過的時候,確實有被門外的人龍嚇到,所以之後便特別找一天早放工過來品嚐一下,看看到底有什麼這樣吸引。在這世道滿街都是雞煲店,個個都是雞煲達人,要令客人會再回頭確是要加點工夫,能夠讓客人願意等待的店,我對其充滿信心。門外貼滿了替香港人打氣的字句和便貼,令人感到溫暖,有勇氣表達自己立場的餐廳並不多,實在值得加以支持。店面不算太大,但座位之間也不算太擠迫,值得一讚的是侍應態度良好,一坐下便會有人招呼和介紹。首先送上鮮橙,用酸酸的生果做開胃菜。雞煲很快便端上來,侍應也很體貼的幫我們攪拌著,避免黏底,光是用聞的就覺得很香了,味道跟一般的雞煲有所不同,麻味較濃,而且非常香。每一件雞肉也染滿了麻辣汁味,而且咬來肉質鮮嫩,最重要是不會有碎骨,肉骨分明,味道雖然帶麻但不算太辣,容易入口,值得一讚。雞煲最吸引之處莫過於能夠用湯底做火鍋之用,湯底也可以選擇清湯或辣湯,由於雞煲本身已經有麻辣湯,所以我和朋友則選擇了清湯,把辣度減低一點才可以真正品嚐到食物的鮮味。水魷非常爽脆彈牙,質感可以算是很好,但味道偏淡,帶不出魷魚的鮮味,有點失望。牛肉粒值得加許,肉質鮮嫩,即使縮細了也滿是鮮牛肉的味道,而且很入味,
水魷
牛肉粒
值得加許,肉質鮮嫩,即使縮細了也滿是鮮牛肉的味道,而且很入味,很好!
蓮藕加薯仔
蓮藕爽口入味,不會太粉,不錯。薯仔則有點過於粉狀,煲很久也是太硬。
六寶丸
此店的丸類食物值得一讚,每一款都令人眼前一亮。當中包括黑色的墨魚丸,魚味很濃郁,而且咬下去很彈牙。貢丸材料十足,蝦丸亦很新鮮,肉質很分明,確定不是只有澱粉喔。
牛肉
跟牛肉粒一樣肉質鮮嫩,不過相比之下我比較喜歡牛肉粒的味道,但相比起平常的雞煲店之牛肉而言,這裡確實有過之而無不及。
薯粉
麻辣雞煲怎可少得薯粉?薯粉口感很好,很有嚼勁,不會太飽肚,可是又很入味,吸進滿滿的麻辣湯,正!
油條芝士咸牛肉卷
這可算是這間店的皇牌,也是令我為之一震的食物,實在是太太太太太太美味了!如果5星是滿分這確實可以拿足10星!!!!用軟軟的咸牛肉配搭著芝士的濃味,再加上底下的脆脆的油條,在麻辣湯內滾一滾,真的是多層的口感和享受!確實很值得encore再encore!!到底怎麼會發明了這道美味?三樣看來無關痛癢的食物竟然如此相襯,一定要試!
店員也很好,我們比較早到,而且叫的食物比較多,明明是有限時也沒有催促我們,到後來店面開始比較多人,店員也特別等我們把最後的食物都加到了煲後才告知我們還有約二十分鐘,我認為也算是細心服務吧。最後送上兩粒雪米磁作甜品,綠茶紅豆的味道,可算是好頭好尾,為這餐晚飯畫上完美句號。

2015-01-14
2014-12-22 1740 浏览
之前有好多朋友同我講,呢間陸陸雞煲好好味,又點又點,但係一直都冇機會試,因為佢成日都好多人排隊,咁啱睇完戲,又係唔知食乜嘅時候,我話不如食雞煲,去試間未食過嘅~~去到門口,見佢都FULL FULL地,點知原來有位~~限時90分鐘,一坐低,我都未睇有咩煲,個STAFF就問我要咩煲,叫咗先喎,OK,咁就叫咗個BB辣雞煲先,之後先睇吓重有咩好食價錢中規中舉喇~~響鈴 - 我覺得有D油膉味,唔係好新鮮~珊瑚蚌貴花蚌雙拼 - 我未試過打邊爐食呢樣嘢係發覺佢地有醃架,唔掂檔唔掂檔~~BB辣雞煲 - 嗯……香味唔夠、汁好濃、雞夠滑,可能因為前星期去煌極食個雞蟹煲真係太正,呢個真係被比下去,不過我覺得都OK嘅,不過可以再咸多少少魚皮 - 嘩,呢個簡直係經典,D魚皮硬到冇朋友,唔係脆,係硬~上級美國肥牛 - 嗯…牛肉都好少何唔得,不過佢真係切得太細塊,好碎,大塊啲會好啲白菜豬肉餃 - 呢個係同貢丸一樣成晚唯一好味嘅火鍋配料香菇貢丸 - 正常貢丸,好難唔好食墨魚滑咸牛肉芝士油炸鬼 - 嗯……我覺得唔錯,幾特別,因為未熟晒嘅關係,要烚耐啲整體嚟講我覺得麻麻得好緊要,最後重要貴過我星期五去韓韓館食韓燒,有啲那
去到門口,見佢都FULL FULL地,點知原來有位~~
價錢中規中舉喇~~
響鈴
響鈴 - 我覺得有D油膉味,唔係好新鮮~
珊瑚蚌貴花蚌雙拼
BB辣雞煲
魚皮
上級美國肥牛
白菜豬肉餃
白菜豬肉餃 - 呢個係同貢丸一樣成晚唯一好味嘅火鍋配料
香菇貢丸
香菇貢丸 - 正常貢丸,好難唔好食
墨魚滑咸牛肉芝士油炸鬼

整體嚟講我覺得麻麻得好緊要,最後重要貴過我星期五去韓韓館食韓燒,有啲那個~~
不過可能因為我真係喺煌極食咗個好好味雞煲,所以依家覺得佢未夠好~

2014-12-20
白菜豬肉餃
香菇貢丸
怪味,又喊又苦,雞又唔新鮮霉霉地,系食雞煲以來最難食一間👎👎最基本的水餃都唔新鮮D皮又厚,唔會再食,湯底勁差....................................................................................................................................👎👎
我地叫左麻辣同蕃茄雞煲,我主攻蕃茄...好好食...好濃味...正!!!至於個麻辣...可能佢地叫大辣...我比較食我辛苦~~XD食完再埋個湯,正~我地好鐘意食佢既牛肉同響鈴呀~~好辣呀...佢地話辣得過癮~~至於我不滿意既一樣野就係D態度...我地8:55已經食完了...不過仲飲緊野OR食雪米"池"應該係個經理啦...黑黑地面係咁叫我地走....話出邊有人等緊我地張台...點知我地出去...一個人都冇...需要甘趕嗎??我地食食下又黎搞我地個湯...我地差D想問佢會唔會"不"埋俾我地食~XDSO FAR...如果唔介意D態度...值得一食~~
我地叫左麻辣同蕃茄雞煲,我主攻蕃茄...
好好食...好濃味...正!!!
至於個麻辣...可能佢地叫大辣...我比較食我辛苦~~XD
蕃茄湯~
食完再埋個湯,正~
我地好鐘意食佢既牛肉同響鈴呀~~
麻辣雞煲~
好辣呀...佢地話辣得過癮~~

至於我不滿意既一樣野就係D態度...
我地8:55已經食完了...不過仲飲緊野OR食雪米"池"
應該係個經理啦...黑黑地面係咁叫我地走....
話出邊有人等緊我地張台...
點知我地出去...一個人都冇...需要甘趕嗎??
我地食食下又黎搞我地個湯...
我地差D想問佢會唔會"不"埋俾我地食~XD

SO FAR...如果唔介意D態度...值得一食~~
2014-03-07
庆祝纪念