2021-09-17 184 浏览
之前經人介紹雲壽司好食,有次經過見過見未有人就入去試。但之後幾次去餐廳長期都有好多人,而且店舖位置比較少,大概得十幾個位,最好一早訂位或者早啲到,有次試過等好耐都未有位。壽司總類算多,叫左兩盤自選壽司和一個don飯,自選壽司好似大概$168十件,而且選擇類別多,十分抵食!don飯的刺身入鋪滿成個飯,每樣刺身亦有兩至三切,新鮮鮮甜,海膽亦出乎意料之外地好吃,推薦!佢的蝦同左口魚裙邊幾好食,食完都再叫了一次,下次可以再試佢其他的omakasae,呢個價錢呢個質素真係好抵食!

2021-05-25
2021-09-07 191 浏览
叫左2次外賣都比漏野,第1次叫帶子海膽飯無左海膽,都諗住算啦,今日叫第2次又比漏野,忍唔住打去,只係講對唔住了事,而且啲赤貝有壓味既,呢啲甘既服務態度,叫人以後點幫親
2021-09-04 384 浏览
難得嚟銅鑼灣雲壽司食嘢,叫咗個特上壽司拼盤,一客十件,新鮮美味😋一盒10件分別有:吞拿魚腩壽司、深海詞語壽司、牡丹蝦壽司、赤背壽司、海膽壽司、三文魚子壽司、火炙左口魚變壽司、鮪魚壽司、魴鮄壽司和吞拿魚腩軍艦。這裏的壽司全部都是手握即做的,師傅接到客人的order才做,所以壽司飯軟硬剛好,鬆軟而不會散開。平日我不太喜歡吃赤背壽司,但這裏的赤背壽司卻十分爽脆鮮甜。三文魚子壽司的鮮味在口腔爆開,魚子爆汁後,覆蓋每一個味蕾。有沒有人像我比較喜歡火灸壽司,輕輕火炙一下,魚油即時釋放出來,口感特別豐滿。吞拿魚腩是必點的壽司,魚脂豐富入口即溶。海膽軍艦鮮味十足,口感creamy, 能不喜歡嗎?吞拿魚腩壽司應該算是最經典的吧,油脂豐富,入口即容,無論是壽司或軍艦都讓人有一種滿足感。牡丹蝦壽司鮮甜,蝦肉爽身彈牙。雲壽司雖然店舖細細,有小店的溫暖,一邊吃一邊和師傅聊天,師傅會開心地介紹壽司的趣事。

特上壽司拼盤

平日我不太喜歡吃赤背壽司,但這裏的赤背壽司卻十分爽脆鮮甜。

三文魚子壽司的鮮味在口腔爆開,魚子爆汁後,覆蓋每一個味蕾。
三文魚籽壽司

吞拿魚腩是必點的壽司,魚脂豐富入口即溶。

海膽軍艦鮮味十足,口感creamy, 能不喜歡嗎?

牡丹蝦壽司鮮甜,蝦肉爽身彈牙。
三文魚籽壽司
2021-09-03 128 浏览
🥢定價合理 • 用料新鮮 🥢有壽司吧檯位 • 獨獨樂都唔會odd --今次已經係第二次幫襯啦!上次食過刺身井飯, 今次就試下壽司拼盤! --🍣 特上壽司拼盤 Deluxe Sushi Platter (HK$258)吞拿魚腩 | 深海池魚 | 牡丹蝦 | 赤貝 海膽 | 三文魚籽 | 火炙左口魚邊 鯖魚 | 魴鮄 | 蔥吞拿魚腩即叫即握, 預設嘅款類都唔錯!美中不足係食到最後嘅軍艦, 紫菜部份會淋咗, 不過都會係預計之內嘅事~ 唯有快快手機先食, 然後快快享受美食啦🤪
🥢定價合理 • 用料新鮮
🥢有壽司吧檯位 • 獨獨樂都唔會odd
🍣 特上壽司拼盤
Deluxe Sushi Platter (HK$258)

吞拿魚腩 | 深海池魚 | 牡丹蝦 | 赤貝
海膽 | 三文魚籽 | 火炙左口魚邊
鯖魚 | 魴鮄 | 蔥吞拿魚腩

2021-08-26
2021-08-20 188 浏览
*💭雲壽司最近超熱門的壽司店,即使是平日的非繁忙時間亦座無虛席🙈餐廳設計全是吧枱,像omakase般可以近距離看到師傅準備食材😍午市定食有不少選擇,而且價錢親民,還配有沙律和面豉湯🥰點了一個北海丼,魚生種類比一般北海丼多😍有海膽、拖羅、油甘魚、牡丹蝦、三文魚、帶子和三文魚籽🥰每件魚生都非常厚切且新鮮😋海膽和三文魚籽亦不會有腥味,而且很鮮甜🤤想不到這個價錢亦能有如此高質素的丼飯,性價比超高🥰
💭雲壽司

以簡約日式設計為主,有一張可容納十多人既 L型吧枱,可以望住師傅們準備食物,前面有一個凍櫃擺滿各款刺身,而座位亦有提供綠茶粉及自助熱水~當日有五個駐場師傅,所以上菜速度好快。主打平價廚師發辦及壽司刺身拼盤,另有午市定食及可以單點壽司~❀ 特上壽司拼盤升級版壽司拼盤,總共有十款壽司,包括:吞拿魚腩、深海池魚、牡丹蝦、赤貝、海膽、三文魚籽、火炙左口魚邊、鯖魚、魴鮄及蔥吞拿魚腩壽司,款款都好新鮮,當中最中意係火炙左口魚邊、吞拿魚腩、牡丹蝦及海膽壽司💕 赤貝肉質爽口,鮮味十足。鯖魚就比較少見,質感飽滿,新鮮爽口。深海池魚質感厚實,魚味較濃又帶點魚油香。而魴鮄就因為賣晒而轉了真鯛,真鯛肉質爽口緊緻,魚油分佈均勻。吞拿魚腩色澤好粉嫩,質感軟嫩,完全無筋,入口魚油甘香。牡丹蝦甘香鮮甜,滿滿膠質,口感爽彈。左口魚邊經火炙後充滿焦香油脂香,入口即溶,非常香口。另外仲有三件軍艦壽司~海膽色澤橙黃,食落飽滿鮮甜,無腥臭味,而且質感軟綿細滑,入口即溶。三文魚籽晶瑩剔透,新鮮爽口,一咬落去滲出鹹香既鮮味。蔥吞拿魚腩蓉份量好多,口感軟綿, 配埋蔥粒及紫菜食,味道更香濃~

❀ 特上壽司拼盤

• 火炙左口魚邊
  • 海膽
  • 拖羅
  • 蔥吞拿魚腩軍艦
  • 牡丹蝦
2021-08-18 161 浏览
平時都想食高質嘅日本菜,但如果食得好貴,銀包又會喊,好彩搵到一間價錢合理,味道又好味嘅餐廳。店主嘅理念係行平價路線,而有一定嘅品質保證,所以性價比超高。今次點左特上壽司拼盤赤貝嘅外表色澤亮麗,非常吸引,食落好鮮甜同爽脆。平時多數都係食熟食嘅鯖魚,今次試下生鯖魚嘅口感。佢食落冇魚腥味,試到鯖魚嘅鮮味同魚油香氣。深海池魚嘅口感幾鍾意,食落肉質肥美,入口都係充滿魚油味。平時都幾鍾意食清淡嘅刺身,真鯛食落都好鮮甜。從吞拿魚腩嘅外表就知道佢一定肥美香滑,佢食落魚香濃郁,有入口即溶嘅感覺。好鍾意食刺身蝦,佢真係好肥美,食落都好爽脆,有蝦嘅鮮甜味。最近愛上左左口魚邊,因為佢又肥美又爽口又有魚油味,火炙後魚油滲出, 魚油味更加濃郁甘香,入口即溶。海膽 軍艦食落入口即溶同甘甜,質感細膩同creamy,有入口即溶嘅感覺。三文魚籽粒粒晶瑩剔透,裡面都係魚油嘅甘香,口感脆嫩。蔥吞拿魚腩壽司嘅味道同吞拿魚腩壽司差唔多,但多左蔥嘅微辣味,同吞拿魚蓉幾夾。

今次點左特上壽司拼盤

2021-08-18 175 浏览
天氣熱辣辣 好想食壽司上網搵到附近呢間 睇相好似好正咁行去望望先勁好彩 最後一個吉位唔洗等見到隔離食緊omakase但得自己一個食好似冇咁開心咁都係叫個特上壽司拼盤 啲款都幾啱食又抵啲250有齊吞拿魚腩 深海池魚 牡丹蝦 海膽 三文魚籽 火炙左口魚 鯖魚 魴鮄 蔥吞拿魚腩 帆立貝(本身係赤貝 可惜當日冇貨)質素都唔錯呀 每款都好新鮮 以下幾件係我最鍾意嘅牡丹蝦食落爽甜中拖羅油脂啱啱好炙燒左口魚每次食壽司都必點 最鍾意燒晒啲魚油出嚟勁香吞拿魚蓉仲多過飯 加埋蔥碎更香口海膽好新鮮好甜 完全冇腥味三文魚籽喺口入面卜卜聲咁爆開好鮮味下次約埋朋友嚟試下omakase先
天氣熱辣辣 好想食壽司

吞拿魚蓉仲多過飯 加埋蔥碎更香口

海膽好新鮮好甜 完全冇腥味

三文魚籽喺口入面卜卜聲咁爆開好鮮味

下次約埋朋友嚟試下omakase先

超級美味又性價比高既「餓媽家姐」🍣銅鑼灣呢間Omakase真係好好味!價錢又唔算十分貴,性價比極高,強烈推薦大家去食!佢既Omakase分三種,「吟」680/人、「雲」450/人、「翔」380/人。我地叫左「雲」,包4件刺身,7件壽司,一個手捲同一個面豉湯。佢地啲刺身同壽司都係用特別既海鮮,有啲連名都未聽過,但真係每一件都好好味,每一件都係鮮甜,充滿油香,一啲都唔腥。大家去開銅鑼灣覓食真係不妨考慮下呢間!
超級美味又性價比高既「餓媽家姐」🍣
佢地啲刺身壽司都係用特別既海鮮,有啲連名都未聽過,但真係每一件都好好味,每一件都係鮮甜,充滿油香,一啲都唔腥。大家去開銅鑼灣覓食真係不妨考慮下呢間!

2021-08-14 140 浏览
銅鑼灣既壽司店好似愈泥愈多,高級鮨店又有,性價比高既都有~因為之前朋友都有介紹過,今日就去試一試係駱克道既「雲壽司」🍣😊餐廳裝修簡簡單單,只有十幾個座位,有五個師傅☺️大概一個師傅serve兩個客人~ 佢既omakase有3款,包括翔SHO ($380), 雲KUMO ($450), 吟GIN ($680)~由於吟份量太多 所以同朋友叫左一個SHO同一個KUMO🥰▫️翔 SHO包括壽司10件🍣同一條手卷~當日有鮮帶子、伊佐木、鯡魚、深海池魚、牡丹蝦、大拖羅、鰈魚配裙邊、銀鱈魚、北海道海膽、吞拿魚面肉🐟🐟仲有吞拿魚蓉手卷😋▫️雲 KUMO包括有4點刺身,壽司7件同一條手卷😊刺身(鯡魚、牡丹蝦、象拔蚌、大拖羅),而壽司就有活北寄貝、伊佐木、牡丹蝦、鰈魚配裙邊、銀鱈魚、北海道海膽、吞拿魚腦天🍣佢d魚生都好新鮮,而且師傅服務都幾好,會留意你食完一件先上一件~整體泥講性價比都算高😋😋

▫️翔 SHO
包括壽司10件🍣同一條手卷~當日有鮮帶子

▫️雲 KUMO
包括有4點刺身壽司7件同一條手卷😊刺身(鯡魚、牡丹蝦、象拔蚌、大拖羅)

2021-08-14 4920 浏览
難得平日放半日假,LUNCH要食好D,獎勵下自己,去左「雲壽司」食廚師發辦!午市OMAKASE有三款選擇,最後揀左大滿足既「吟GIN」,有齊刺身、壽司、手卷、麵豉湯。刺身有七款:深海池魚油脂豐厚,入口爽口鮮甜。伊佐木肥美甘香,微甜爽滑又柔軟。粒貝肉質幼嫩甘甜,嫩脆而不韌。象拔蚌鮮嫩爽脆又滑溜,好有嚼勁。大拖羅富天然魚油脂甘香,肉質軟腍,入口即化。北海道牡丹蝦蝦肉甜美,細綿帶爽。飛魚甘香清爽,帶著一絲甜味。壽司同樣有七件:石垣貝清甜爽脆好厚實。白蝦Q彈軟綿,鮮甜無比。金目鯛柔軟肥美好甘香。北海道海膽鮮中帶清,口感豐腴奶滑。鮫鰈師傅特別選取魚邊位置,肉質嫩滑豐潤,細嫩中帶點緊實。銀鱈魚清香鮮嫩,入口即化。吞拿魚腦天魚味極濃,脂肪多筋位少,好軟滑!拖羅蓉手卷肥美軟腍充滿脂香,紫菜好香脆。麵豉湯鹹香十足,暖胃一流。
難得平日放半日假,
LUNCH要食好D,獎勵下自己,
去左「雲壽司」食廚師發辦!

午市OMAKASE有三款選擇,
最後揀左大滿足既「吟GIN」,
有齊刺身壽司、手卷、麵豉湯。

刺身有七款:

深海池魚
油脂豐厚,入口爽口鮮甜。

伊佐木
肥美甘香,微甜爽滑又柔軟。

粒貝
肉質幼嫩甘甜,嫩脆而不韌。

象拔蚌
鮮嫩爽脆又滑溜,好有嚼勁。

大拖羅
富天然魚油脂甘香,
肉質軟腍,入口即化。

北海道牡丹蝦
蝦肉甜美,細綿帶爽。

飛魚
甘香清爽,帶著一絲甜味。

壽司同樣有七件:

石垣貝
清甜爽脆好厚實。

白蝦
Q彈軟綿,鮮甜無比。

金目鯛
柔軟肥美好甘香。

北海道海膽
鮮中帶清,口感豐腴奶滑。

鮫鰈
師傅特別選取魚邊位置,
肉質嫩滑豐潤,細嫩中帶點緊實。

銀鱈魚
清香鮮嫩,入口即化。

吞拿魚腦天
魚味極濃,脂肪多筋位少,好軟滑!

拖羅蓉手卷
肥美軟腍充滿脂香,紫菜好香脆。

麵豉湯
鹹香十足,暖胃一流。
2021-08-10
午餐
2021-08-13 143 浏览
今日黎到CWB行街,又想食魚生,於是就黎左雲壽司,我之前都有食過,質素唔錯,所以今日再試!北海丼 $188 午餐奉送沙律及麵豉湯吞拿魚腩,油甘魚,赤貝,牡丹蝦,三文魚,三文魚籽,海膽Hokkaido Rice Bowl $188Toro,yellow tail,akagai,botan ebi,salmon, salmon roe, sea urchinLunch Set w/ salad and miso soup吞拿魚腩入口即溶,食落有幸福既感覺油甘魚油脂豐富,好肥美赤貝好爽口,好少其他魚類有呢個口感牡丹蝦蝦肉甜美,蝦味濃郁,膠質重三文魚相信大家都食過,顏色同魚紋都好靚三文魚籽唔單止唔鹹唔腥,食落竟然仲有少少甜味海膽口感夠CREAMY又濃郁,而且入口即溶,味道相當鮮甜!!

北海丼 $188 午餐奉送沙律及麵豉湯
吞拿魚腩,油甘魚,赤貝,牡丹蝦,三文魚,三文魚籽,海膽
Hokkaido Rice Bowl $188

吞拿魚腩入口即溶,食落有幸福既感覺

油甘魚油脂豐富,好肥美

赤貝好爽口,好少其他魚類有呢個口感

牡丹蝦蝦肉甜美,蝦味濃郁,膠質重

三文魚相信大家都食過,顏色同魚紋都好靚

三文魚籽唔單止唔鹹唔腥,食落竟然仲有少少甜味

2021-08-12 149 浏览
💖呢間壽司店出名好味得黎價錢幾抵,今日黎試下佢地嘅晚餐。餐廳全部座位都係吧檯,可以望住師傅捏壽司。1⃣️壽司拼盤🍣 $180💖呢款有十種壽司,包括油甘魚、三文魚、甜蝦、真鯛、帆立貝、三文魚籽、池魚、吞拿魚腩、北寄貝同埋辣味三文魚。💖一上到嚟食咗味道較清淡嘅白肉魚先,個人鍾意真鯛,肉質煙韌,味道鮮甜,紋理好靚。帆立貝同甜蝦🦐都好新鮮。呢度嘅壽司飯都好結實,唔會散。💖再食紅肉魚,全部幾切的幾厚🥰吞拿魚腩有油脂感,好肥美,池魚就配上姜蔥食用。最後食埋啲軍艦,三文魚籽多到跌晒出嚟🤣粒粒都好飽滿😍💖呢度有好幾位師傅,上菜好快。除咗套餐仲可以單嗌壽司或者要丼飯,選擇好多。

1⃣️壽司拼盤🍣 $180

2021-08-06 139 浏览
收工嘅時候經過附近,知道呢度四百幾蚊可以食到Omakase,所以特登黎食。佢最高個價位係$680 ,我自己就食咗個中等價位,$450,有齊四款刺身、七款壽司同埋麵豉湯。餐廳環境唔算大,但係所有嘢都好齊全。佢一共有三款Omakase可供選擇。刺身三款,分別係牡丹蝦、象拔蚌、深海池魚同埋大拖羅。深魚池魚有好出嘅鮮味亦都有回返黎嘅魚香。象拔蚌一條條非常爽脆,亦都好清新。牡丹蝦肉爽,晶瑩剔透。呢款係活北寄背壽司,個感覺有啲似赤貝,都係爽口同脆。呢款係白蝦壽司,入口即溶。呢款係黑目錭,由於燒過,所以食落去嘅時候會有唔少魚油同埋魚香。海膽壽司係我至愛,呢度用嘅係北海道海膽,入口即溶,唔腥唔硬,非常新鮮。

餐廳環境唔算大,但係所有嘢都好齊全。

佢一共有三款Omakase可供選擇。

刺身三款,分別係牡丹蝦、象拔蚌、深海池魚同埋大拖羅。

深魚池魚有好出嘅鮮味亦都有回返黎嘅魚香。

象拔蚌一條條非常爽脆,亦都好清新。

牡丹蝦肉爽,晶瑩剔透。

呢款係活北寄背壽司,個感覺有啲似赤貝,都係爽口同脆。

呢款係白蝦壽司,入口即溶。

2021-08-05
2021-08-04 118 浏览
👣 雲壽司 👣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣餐廳環境不大 雖然只有一張L型壽司大吧枱 但壽司師傅卻有五人之多 原來此班底為前米芝蓮推薦餐廳的壽司師傅🤩顧客們都能坐在吧枱上一邊觀看師傅製作壽司一邊用餐🤪而以主打廚師發辦的餐廳來說 😎呢間價錢頗親民 質素水準又高 除咗有幾款Omakase套餐之外亦可選擇單點🤓未食過Omakase可以選擇試下呢間先!⭐️⭐️Omakase KUMO-雲☁️HKD$450⭐️⭐️𝙍𝙚𝙢𝙞𝙣𝙙𝙚𝙧💡套餐包括👉🏻刺身4點、壽司7件、手卷1條、麵豉湯《刺身》象拔蚌➡️被切成一條條的象拔蚌 入口爽脆 質感頗鮮嫩又滑溜😉吞拿魚腩➡️賣相肥美有光澤 帶淡粉紅色 一入口魚油香味隨即充滿口腔 🤪鯖魚➡️很多時候鯖魚都會帶有腥味但呢到的鯖魚完全沒有腥味😯肉質緊實 食落有嚼勁 😜深海池魚➡️厚厚的一片 味道不濃但油脂厚🤤 帶有爽脆口感 透著淡淡的鮮甜 《壽司》白蝦➡️有「富山灣的寶石」之稱的白蝦👍🏻每一小隻有著晶瑩剔透的肉身 味道鮮甜 肉質綿細又爽滑 鮮帶子➡️大大粒又厚身 超級鮮甜美味 😝火炙吞拿魚面頰肉➡️用火槍輕炙後的面頰肉 肉質爽口帶有少許筋位 食落充滿彈性😆海膽壽司➡️小小的壽司就
👣 雲壽司 👣

而以主打廚師發辦的餐廳來說 😎
呢間價錢頗親民 質素水準又高
除咗有幾款Omakase套餐之外
亦可選擇單點🤓
未食過Omakase可以選擇試下呢間先!

刺身

金目鯛➡️經炙燒後 同樣油脂香味立即滲出
入口鮮甜嫩滑 質感軟綿綿的😌

銀雪魚➡️ 火炙銀雪魚表面燒焦
但魚生仍能保持嫩滑😙
燒焦了更能帶出魚脂味!

《手卷 》
蔥粒吞拿魚腩手卷