2015-10-19 1038 浏览
食韓國野令人開心就是多款的前菜, 每款細細碟可以試多幾樣又好味。阿媽返鄉下無人煮飯, 接下來一個星期多都要自己解決。今日放左工就食埋飯先返屋企, 搵間餐廳坐好過一個人對電視食飯盒。6小味前菜好豐盛呀,食食下都飽了一半。青瓜芽菜都係唔辣架,爽口多汁。 小魚乾就鹹香乾身。炸青椒釀牛肉,咬口爆汁,出面層蛋漿但就比較油啦。紅色的醃蘿蔔絲,原來不辣的酸酸甜甜咁。泡菜一定係坐上客不能少,  酸味多唔笠太辣,很易入口,我鍾意酸D因証明發酵時間夠,含有多D乳酸菌。人蔘雞半份,都好足了用了半隻雞。肉可以沾黑豆鹽一齊食做提味。個湯蔘味喝不出,反而似廣東湯水架感覺。底到有粟子,糯米好似換了白米,無左黏身吃粥品咁。雞肉煮好輕輕一夾就骨肉分離啦,連骨都腍曬細細力咬骨都散開,煮了好耐先有架效果,火喉夠。雞肉好軟綿,亦都無因長時間煲煮令到雞味流失,仲食到雞味兼吸收了湯頭架鹹鮮味。點了個石頭豬肉鍋飯, 本身呢間店好多人食燒肉, 唔想太HEAVY又平D, 希望每人百來元可以賣單。豬肉片好似澳門燒肉片陣味,醃到甜甜地開胃,因我本身好鐘意食架,夾埋泡菜又出奇地襯。食鍋飯唔好心急, 因個石鍋好熱, 高溫也不要太快撈,等熱力同

6小味前菜好豐盛呀,食食下都飽了一半。

食鍋飯唔好心急, 因個石鍋好熱, 高溫也不要太快撈,等熱力同油滲入白飯, 食到尾就有香口架飯焦食到啦。放左好多料好似有雞多, 紫菜碎,椰菜絲,當然唔少得主角豬肉片啦。雖然攪好左個樣唔吸引一PAT野,之但係每口都有各種食材係入面, 一口接一口咁就食完個飯啦。

好正宗有我去旅行食到架地道風味, 下次食LUNCH可以行過來再ENCORE。
2015-10-04 1040 浏览
隨著看韓劇吸引,韓國美食也成為追捧的對象。韓膳宮位於尖沙咀,餐廳環境優雅~ ~一行四人,大家又想試多幾款,先點二人套餐B $438...餐廳先送上六款小吃,泡菜開胃,蘿蔔爽脆、芽菜、小魚等!!燒烤拼盤挺豐富,有多款肉類。店員亦會代為燒,服務周到...烤過大蝦夠新鮮,蝦肉鮮味十足,連殼也惹味無窮。絕對要大贊,肉燒熟後會更香,在烤盤上烤完,還能看到肉嫩多汁。 韓國鮮生菜藍混上生菜和青瓜、蒜片與麵豉醬同吃,可以提升肉鮮味同時又減去油膩感...再來碗暖胃人參雞湯,暖呼呼湯品,有淡淡的人參味,仲有糯米很好吃,湯也好好喝...光吃肉當然不夠飽的,選了石頭豬肉鍋飯,飯鋪上滿滿的野菜,拌著調味大醬入口,味道超級香。之後再點,今次是我第二次食生牛肉,蛋拌生牛肉絲完成唔會有腥感覺,多吃幾次,自己真是鍾意上吃,令人欲罷不能。可以大膽試試看喎~!我最愛吃魚,真是百吃不厭 ! 平時差不多餐餐都會吃魚,黃花魚皮薄肉嫩,味道鮮甜,很美味...含有豐富的蛋白質,對皮膚又好,反正只要是你愛吃的魚就明白~~
隨著看韓劇吸引,韓國美食也成為追捧的對象。
韓膳宮位於尖沙咀,餐廳環境優雅~ ~
一行四人,大家又想試多幾款,先點二人套餐B $438...
餐廳先送上六款小吃,

泡菜開胃,蘿蔔爽脆、芽菜、小魚等!!
燒烤拼盤挺豐富,有多款肉類。

店員亦會代為燒,服務周到...
烤過大蝦夠新鮮,
蝦肉鮮味十足,

連殼也惹味無窮。
絕對要大贊,肉燒熟後會更香,

在烤盤上烤完,還能看到肉嫩多汁。
韓國鮮生菜藍

混上生菜和青瓜、蒜片與麵豉醬同吃,

可以提升肉鮮味同時又減去油膩感...
再來碗暖胃人參雞湯,

暖呼呼湯品,有淡淡的人參味,

仲有糯米很好吃,湯也好好喝...
光吃肉當然不夠飽的,

選了石頭豬肉鍋飯,

飯鋪上滿滿的野菜,

拌著調味大醬入口,

味道超級香。
蛋拌生牛肉絲
之後再點,今次是我第二次食生牛肉,

蛋拌生牛肉絲完成唔會有腥感覺,

多吃幾次,自己真是鍾意上吃,令人欲罷不能。

可以大膽試試看喎~!
燒黃花魚
我最愛吃魚,真是百吃不厭 !

平時差不多餐餐都會吃魚,

黃花魚皮薄肉嫩,味道鮮甜,很美味...

含有豐富的蛋白質,對皮膚又好,

反正只要是你愛吃的魚就明白~~

2015-09-19
2015-09-30 987 浏览
上星期去了韓膳宮韓國料理食韓國燒烤.店員先奉上前菜, 一共有六款, 比我平日去的韓國食店為多.當中我最愛食卷蛋, 菜和魚仔.由於我地愛食牛, 今次點的食物, 也是以牛為主.當中包括牛舌和牛肋骨.因為燒肉, 所以店員奉上生菜和醬汁, 可以用來夾着肉一齊食. 我自己較鍾意直接食肉, 不多夾生菜食.牛肋骨已經調教了味道, 只需要放在烤板上燒便可以.燒的時候, 已聞到好香, 再番轉燒多一陣便可以.我是要食全熟, 相對燒的時間也會較長, 但入口時, 仍然覺得肉質嫩滑, 又不會覺得硬實實,已有味道, 完全不用再點醬汁, 非常好味.這款牛舌是沒有調教味道.燒好後, 可以點醬汁. 牛舌帶點口感, 幾有咬口.另外, 點了原條魷魚.魷魚是雪白色, 好新鮮. 店員整條放上烤板上燒.燒到一邊大約七八成熟, 就會番去另一面, 燒多一陣, 再剪開魷魚, 成為魷魚圈, 接着就可以食.估不到魷魚圈一點也不硬, 幾腍身, 新鮮的魷魚係特別不同.愛飲湯的我, 也點了一個韓式大醬湯. 由於我不太食得辣, 所以要微辣.上枱時不但熱辣辣, 仲香味撲鼻.當中有肉碎, 豆腐, 蘿白等材料.對於我來講, 微辣啱啱好, 夠惹味, 令我

上星期去了韓膳宮韓國料理食韓國燒烤.
店員先奉上前菜, 一共有六款, 比我平日去的韓國食店為多.
當中我最愛食卷蛋, 菜和魚仔.

由於我地愛食牛, 今次點的食物, 也是以牛為主.

當中包括牛舌和牛肋骨.

牛肋骨已經調教了味道, 只需要放在烤板上燒便可以.
牛肋骨
燒的時候, 已聞到好香, 再番轉燒多一陣便可以.
已有味道, 完全不用再點醬汁, 非常好味.
這款牛舌是沒有調教味道.
燒好後, 可以點醬汁. 牛舌帶點口感, 幾有咬口.
另外, 點了原條魷魚.

魷魚是雪白色, 好新鮮.
魷魚
店員整條放上烤板上燒.

估不到魷魚圈一點也不硬, 幾腍身, 新鮮的魷魚係特別不同.

上枱時不但熱辣辣, 仲香味撲鼻.
當中有肉碎, 豆腐, 蘿白等材料.

對於我來講, 微辣啱啱好, 夠惹味, 令我飲不停口.

湯底不會太淡, 味道幾濃郁, 食完燒烤, 飲番碗湯就啱晒.

牛肋骨
魷魚
2015-09-29 904 浏览
在香港吃韓國菜,除了近來興起的部隊鍋可供選擇外,韓燒的捧場客也非常多。近來天氣開始有點秋意,吃熱騰騰的韓燒正合時宜,某同事就提議不如一起吃韓燒。記得上次吃部隊鍋也是他提議的(還要在三十二度的高溫天氣下……),真的不說他是哈韓族也不行。地點不算太好找,不過在谷歌大神的幫助下總算來到大廈入口。雖值晚飯時間,但食客不多,不用等位就可以入座。我們圍坐在一個C形的卡位,開始研究點些甚麼。點完餐之後,侍應姐姐先送上各式前菜,開一開胃。侍應姐姐捧來一條極長身的牛肉,叫在座人士都大吃一驚,當然又是相機食先的時間。原來這是烤牛肋骨肉($120)。之後侍應姐姐替我們剪開牛肉,再一塊又一塊的放上鐵板烤熟。烤的過程滋滋作響,香味不斷溢出,非常吸引。牛肋骨肉紋理較為突出,而且客易咬開,不會太韌,醃得入味但不過鹹,水準頗高。特級紐西蘭羊架($120):個人不算嗜羊之人,最多只會在冬天吃羊腩煲而已,如果羊肉羶味太重的話更是不能接受。至於羊架,我還是會在吃放題或自助餐的時候吃一點的。這裡的烤羊架的羊羶味在可以接受的範圍,肉身軟熟,入口也具甘香的油脂,可以收貨,調味相對牛助骨來說就略淡了一點。烤五花腩肉($100):又
地點不算太好找,不過在谷歌大神的幫助下總算來到大廈入口。
雖值晚飯時間,但食客不多,不用等位就可以入座。
烤牛肋骨肉
特級紐西蘭羊架($120):個人不算嗜羊之人,最多只會在冬天吃羊腩煲而已,如果羊肉羶味太重的話更是不能接受。至於羊架,我還是會在吃放題自助餐的時候吃一點的。這裡的烤羊架的羊羶味在可以接受的範圍,肉身軟熟,入口也具甘香的油脂,可以收貨,調味相對牛助骨來說就略淡了一點。
特級紐西蘭羊架
烤五花腩肉($100):又是長長的一條,幸好侍應姐姐又替我們分成小片。烤熟的五花腩薄薄的一片,容易入口,油花分佈平均,肉味和油脂味都恰到好處。
烤五花腩肉
烤豬大腸($68):街頭的炸大腸偶然也會吃到,不過搬上鐵板還真的比較少見。大腸烤熟後外皮挺脆身,豬大腸獨有的香味出眾,甚有嚼勁,是炸大腸以外的另一番體驗。
烤豬大腸
秘制豬手($238):除了烤肉外,我們也點了這道豬手試試。與德國豬手不同,這道韓式的豬手是鹵水泡制的,軟腍又充滿膠原的外皮絕對是點晴之處,豬肉也具淡淡的鹵水香味,蘸上伴隨的醬油更是惹味。值得留意的是其重量級的份量,我想給六至八人享用也不過份。吃完這個豬手後,我們已再吃不下其他的東西了,真夠誇張呢。
秘制豬手
整體而言這裡的韓燒質素不錯,烤肉的醃料點到即止,吃完後不會有口乾或想喝水等的感覺。環境和座位舒適,而且全程也有侍應幫忙烤肉,服務用心,值得一讚。
2015-09-09
烤牛肋骨肉
特級紐西蘭羊架
烤豬大腸
秘制豬手
2015-09-25 703 浏览
今晚去了這一間裝修平民化的韓膳宮韓國料理,由於我不太喜歡只吃燒肉,所以在選擇餐廳的時候,我還要考慮到他有否出色的石頭飯或熱湯之類。他們的配菜也很多款,其中泡菜是我的最愛!叫了一個燒烤拼盤套餐 (HK 438 / 2 person)這個拼盤裏面的已有各部份,各種各樣的燒肉, 很豐富。每款肉都有其特色。店員建議我們混上生菜和青瓜同吃,有助提升肉的鮮味和減去油膩感。他們附上的韓式味噌醬,非常好味,不會過辣,塗上燒肉上,肉嫩多汁非常美味!別錯過!這個人蔘雞湯擁有淡淡的人參味,用料非常足夠,估計用了半隻雞去燉煮,才能做到這種濃湯的效果。暖暖的,真材實料!石頭豬肉鍋飯的用益料也是非常充足的。特別欣賞他們放了大量的蔬菜,健康又美味。雖然是吃韓國燒烤,但是我們還是叫了日本米酒。(HK 65)這個小小的日本米酒和韓式燒烤居然非常貼切和匹配,好一個一日韓風的完美配搭!這間樓上鋪真不錯, 由肉類的選擇,石頭豬肉鍋飯,人蔘雞湯,還有酒水的選擇都幾多,而且還有各種不同組合的套餐, 豐儉由人。雖然環境並不是太有特色,但是如果是只關注食物質素的話,已經過關了。喜歡韓國了你的朋友下次試吓吧!
他們的配菜也很多款,其中泡菜是我的最愛!

雖然是吃韓國燒烤,但是我們還是叫了日本米酒。(HK 65)

喜歡韓國了你的朋友下次試吓吧!
2015-09-09
為什麼我就是這麽愛食韓食的呢?是因為我太喜歡煲韓劇嗎?還是太喜歡Running man?也可能是吧!每次見到那關於食的戲碼就流口水了!晚上就會很想很想食烤肉!今晚决定食韓膳宮韓國料理。這間店應該開業沒多久吧?之前常常來這大廈也未見過它。格局開揚而且座位寛敞舒適,設有電視,我朋友一路食一路掛住睇陳豪,比我還電視迷!店家很大方的給了6小碟給我們作前菜小食,才兩個人也給6碟其實不賠本才怪吧!而且碟碟精美,味道都很不錯的!6小碟包括有菠菜、醬醃蘿蔔、薯仔絲、辣味小魚、煎卷蛋和泡菜。泡菜尤其好食,不但辣度剛好不算太辣,最重要是菜夠爽夠爆汁,新鮮到不得了,是我食過的幾十間韓店中最好食的一間!醃牛肋骨就當然是韓燒必食首選吧!肉質嫩滑中帶差淡淡醬油香,加上肉味較濃,燒的時候已經香氣滿室,令人悠然神往!沒辦法按捺我那食肉獸的獸性呢!烤無骨雞脾肉亦意想不到地討好!平時我極少烤雞肉,因為怕太淡味和雞肉始終肉質較鞋!見到是雞腿肉抱住“儘管一試“的心態,卻發現雞腿又嫩又滑卻仍有彈性,而且雞肉明顯醃了一段時間,所以醬油已經完全滲透在肉當中,食起來滋味得很!烤牛脷建議每邊烤十秒即可,否則會太韌呢!我第一塊不知訣竅,
為什麼我就是這麽愛食韓食的呢?

醃牛肋骨

醃雞腿肉

烤牛脷建議每邊烤十秒即可,否則會太韌呢!我第一塊不知訣竅,烤久了,肉有點老的感覺!烤番10秒之後,就好多了。可惜牛脷還是有點殘渣,不過爾爾。

我食韓燒較地道,喜歡跟韓國人一樣,要菜包肉包生蒜再加麵豉醬一起包住食!

韓式生菜跟麵豉醬很正點,不單菜翠綠新鮮,店家還煮熱了麵豉醬,食的時候才不過降低了肉的溫度呢!可是考慮到大醬湯才68塊,這生菜跟麵豉醬也要48塊就好像有點貴了!

鮮大蝦

鮮大蝦也要試,真是好好食,蝦超新鮮,而且加了醃料一起燒,令蝦肉在燒的過程中全面吸收了醃料的香氣!加上彈牙十足的鮮蝦質感,無得輸!

看到那奶白色彷如甘露的牛湯是否好吸引呢!

放入了蘿蔔、韓式粉絲、蔥段和牛的濃湯甜度很好,完全感覺到湯底的火喉!
加上加入了很多粉絲,將湯的濃味吸收並倍化,有得食又好飲!

美味烤魷魚

輪到我的“飛弗“烤魷魚,原條烤也許就是韓風吧!

略為烤熟後就可以剪開一段段,看到那魷魚一邊烤一邊的“自我膨脹“,那漸漸發大的身軀慢慢的透出香氣,還好似平時食到的韓式烤熟魷魚香味呢!
分別就是平時食到的總是有點韌,新鮮的果然彈性十足得來容易咬好多!太好味了,一不小心就把朋友那份兒給吃了(≧∇≦)
2015-09-17
醃牛肋骨
醃雞腿肉
鮮大蝦
  • 烤魷魚
2015-09-21 541 浏览
亞士厘道的新食廈, 集合多個國家不同菜式的餐廳, 差不多間間都有試過, 韓膳宮是新開張的韓國餐廳. 翻翻餐牌, 大部份菜式都是$100以下, 比尖沙嘴韓國街的餐廳來得平易近人.跟別的韓國菜館一樣, 甫坐下即奉上前菜, 兩個人有六款之多:雞蛋卷: 鬆軟可口, 蛋味十足土豆絲: 味道微甜, 口感爽脆麻油菠菜: 個人至like, 芝麻味濃小魚乾: 味道帶甜, 口感脆硬醃蘿蔔: 酸酸甜甜, 吃了就算泡菜: 港人口味, 酸多於辣高麗人參雞湯 (小/ $80)韓國人很注重養生, 所以經常將藥材入饌, 人參雞就是俵俵者, 韓國人最愛天時暑熱吃人參雞, 以達逼出暑氣及毒素之效, 我也仿傚韓國人, 頂著三十多度的高溫吃起人參雞來!人參雞的湯頭是白色的, 極為吸引! 富有雞肉鮮甜的味道; 雖然是”煲湯雞”, 但雞肉仍算嫩滑可口.撈著撈著, 都發現有不少人參片, 以80元的價錢才說還算足料吧! 這裡的人參雞人參味不濃, 只有點點甘甜的味道, 即使怕苦的人也可以容易接受.人參雞內釀有糯米, 是正宗人參雞的做法, 可以飽肚之餘, 亦有益氣補血之效.香燜牛肋骨 ($130)個人最愛! 一客有四大件牛肋骨, 份量也
雞蛋卷: 鬆軟可口, 蛋味十足
土豆絲: 味道微甜, 口感爽脆
麻油菠菜: 個人至like, 芝麻味濃
小魚乾: 味道帶甜, 口感脆硬
醃蘿蔔: 酸酸甜甜, 吃了就算
泡菜: 港人口味, 酸多於辣
高麗人參雞湯 (小/ $80)
高麗人參雞湯
高麗人參雞湯
香燜牛肋骨 ($130)
個人最愛! 一客有四大件牛肋骨, 份量也挺足呢!
牛肋骨用果汁醃完再肋, 難怪有水果的清甜味道.
而火喉亦十足, 牛肋骨炆得相當入味, 而且非常軟腍, 有骨肉分離的效果, 不費吹灰之力就可以把它咬開了!
另加入紅蘿蔔, 蘿白等配料來燜, 兩者的鮮甜味道充分滲入到牛肋骨內, 令牛肋骨甜上加甜, 亦令兩款蔬菜帶有牛肋骨的肉味, 可謂相輔相成呢!
香燜牛肋骨
石頭鍋飯 (牛肉) ($88)
材料豐富, 有牛肉, 紫菜, 木耳, 雞蛋, 椰菜, 紅蘿蔔等, 有肉有菜, 相當均衡, 一邊攪拌, 一邊隨自己心意加入甜辣醬.
石頭鍋飯 (牛肉)
材料其實都是比較大路, 但這個配搭就是好味道, 有肉類的香濃, 有蔬菜的爽甜, “重頭戲”是焦脆的飯焦, 吃得咯咯作響, 平時在家又怎能吃到飯焦? 惟有吃韓國石頭飯時吃個夠啦!
2015-09-17
香燜牛肋骨
2015-09-19 461 浏览
與好久不見的友人晚飯,友人提議吃韓國菜,並選址在尖沙咀區亞士厘道的一棟商廈內的韓菜館,原來我已來過這座大廈多次了,但吃韓國菜還是第一次.店內裝修簡潔,以4人桌為主,坐位寬闊. 由於我們都怕熱氣,所以沒有吃烤肉了,選了4款韓式食物一同享用.店員先送上6款前菜,每款份量也滿滿的.特別喜歡煎蛋餅,蛋餅香滑且厚身,實在不錯. 至於泡菜,辣度輕怡,但個人較喜歡偏辣的泡菜呢!香辣泡菜餅 ($88)泡菜餅不夠辣的,而且煎得不夠火喉,對於愛吃香口食物的我,實在有點失望.高麗人蔘雞湯 (小) ($80)呷一口雞湯,熱辣辣又滋補,滲出淡淡的人蔘味道,再加上嫩滑的雞肉,令人相當滿意,我喝了三碗之多.紅燜牛肋骨 ($130)吃韓國菜又點少得牛肋骨的份兒,牛肋骨香甜可口,十分惹味. 肥瘦適中的牛肋骨入口即溶,不需多嚼已能吞下. 另外,別錯過鍋內香甜的甘荀,相當軟糯且吸滿肉汁,很回味.牛肉石頭鍋飯 ($88)想吃點飽肚食物,石頭鍋飯就最適合不過了,牛肉偏瘦且份量也多,石頭鍋燒得熱辣,內裡飯焦超級多,香脆的飯焦很美味啊,把熱氣暫時拋諸腦後吧!除了泡菜餅外,另外3款食物都很滿意,而且價錢不貴,份量亦多,如果想以親民價
店員先送上6款前菜,每款份量也滿滿的.
香辣泡菜餅 ($88)

高麗人蔘雞湯 (小) ($80)

紅燜牛肋骨 ($130)

牛肉石頭鍋飯 ($88)

除了泡菜餅外,另外3款食物都很滿意,而且價錢不貴,份量亦多,如果想以親民價格吃韓食,韓膳宮就最適合不過了.

尖沙咀亞士厘道17-19號三樓

2992 0505

• 紅燜牛肋骨
  • 高麗人蔘雞湯
2015-09-17 426 浏览
一間位於樓上的韓燒店, 人流不算很多, 不用等位, 三五知己約埋一聚, 不用太嘈吵, 確是不錯的選擇。此店有專人為你服務, 可以一邊傾計或一邊做其他事, 等食的好地方。烤豬大腸, 秘制豬手, 特選牛肋骨都是不錯選擇。烤豬大腸, 店員手技純熟, 把大腸烤得剛好, 金黃色的外皮, 完全沒有燒焦的感覺, 皮脆內軟, 一邊燒, 香濃的豬腸味一邊散發出來, 不用沾以醬汁, 才能吃到豬大腸原有的味道, 咀嚼的每一口都能感受到豬腸的味道。特選牛肋骨, 長長的牛肋骨, 早已抺上配料, 放上鐵板, 濃烈的碳燒味撲鼻而來, 每塊肉切得很均勻, 厚切, 只見閃亮的外層, 烤得很鬆軟, 肉入口鬆化, 牛肉的精華齒頰留香, 時間控制得剛好豬手, 份量超多, 一大隻豬手, 口感有少少油膩, 本人感覺豬手肥了一點點, 有少少鹵水味, 肉很鬆化, 但不夠鹹, 需要配以附帶的醬汁, 豬手的味道剛好, 但若配以生菜及豆瓣醬, 會減低豬手的油膩感, 而且豆瓣醬的辣味剛好, 更能帶出豬手的鮮味,
2015-09-16 388 浏览
一般韓燒都會有好多前菜, 這兒也不例外, 而且食完仲可以再tim多round, 不過其實都食唔晒, 如果你地有人特別食某幾款, 記得唔好客隨便叫佢地加比你雖然我們三人去食, 為左可以試到多d其他食物, 首先叫左個二人set, 肉類有肉眼,牛肋骨,大蝦,石鍋飯要了豬, 另set仲有人參雞湯, 生菜籃用來包住d肉肉來食對於我呢個食肉獸, 咁少肉又點會夠另再點了最靚既豬腩肉,牛舌, 鮮魷魚嘩到上菜 原來二人set 份量都唔少, 侍應有空時都會幫我地燒, 咁我地唔會因為掛住傾計而又燒燶晒d食物, 而且仲教我地用生菜包住d肉黎食就冇咁油膩, 同可以落佢地調配既醬料, 不辣但很惹味其實佢所有牛既肉類我係十分滿意, 用料係十分新鮮, 而再驚喜既係大蝦, 好鮮甜同彈牙, 最後都忍唔住要再 encore要多一碟來燒講講下d牛, 侍應見我咁鐘意牛, 問下我地有冇興趣食生牛肉, wow 韓式生牛肉還是第一次試, 咁就試下佢啦來到個賣相就係牛肉碎, 旁邊有其他配菜, 而牛肉碎上就打左隻生雞蛋, 侍應好快手就幫我地撈, 好快就有得食自問我食牛扒都可以食三成熟, 但生牛牛咁堅生既牛肉還是第一次食一生好多事情總有第
對於我呢個食肉獸, 咁少肉又點會夠
另再點了最靚既豬腩肉,牛舌, 鮮魷魚
一生好多事情總有第一次, 用匙一筆, 一啖入口, 嗯 味道好濃好甜, 而因是牛肉碎所以冇咬感, 但味道很不錯, 沒有想像以為有既血sang 味, 而一d都唔似食緊生既食物, 係一個好難忘既體驗
仲有石頭鍋飯,佢到我地差唔多燒完就幫我地上, 但其實大家都已經飽飽了, 但佢係熱辣辣時候, 加左d醬去攪,味覺上好香,所以忍唔到都要食一碗, 果然好夠鍋氣, 有飯焦, d飯一粒粒唔會因為混左醬要一patpat 如果唔係飽, 應該可以再tim多碗
题外话/补充资料: 食品用料很新鮮, 但韓燒既通病都係抽煙系統比較差, 食完身上一陣味
2015-09-15 259 浏览
是日睇完戲, 搵地方食野, 朋友係韓燒迷, 一直想試依間韓燒店, 店鋪位於亞士厘道, 7:30晚飯時間以為會勁多人要等好耐, 點知又唔使等喎, 可能係我地Lucky啦o 由於係樓上舖, 所以地方很寬敞而且樓底高, 感覺唔迫仲幾舒服添o 裝潢比較簡潔; 不過我是以吃為主, 所以比較關心食物多點o 這裡最特別之處係服務員代客人燒食物, 唔使自己出手, 包唔會燒燶食物, 又唔怕比油彈到, 真係好貼心呀o一坐低, 便有服務員為我地奉上熱茶, 前菜, 餐牌; 推介我地食特選牛肋骨同秘制豬手o見隔離枱都有呢兩味, 而且香味十足, 所以都叫黎食o 朋友仔就叫左最愛嘅豬大腸, 牛脷同羊架, 我自己就揀左五花腩o因為太多肉類, 所以我地仲叫左啲生菜, 可以包住啲肉一齊食o前菜有六款 : 芽菜, 泡菜, 青菜, 蘿白, 魚仔乾同蜜糖薯仔o 六款當中我最鍾意蜜糖薯仔, 有淡淡嘅蜜糖味, 薯仔不會太粉, 也不太硬, 因為太好味, 幾乎比我食晒o 其餘五款芽菜, 泡菜, 青菜, 沒什麼特別; 由於蘿白, 魚仔乾都是我平時比較喜愛嘅食物, 所以都覺得味道不錯o五花腩 : 其實我唔知五花腩點睇靚唔靚, 所以要靠我嘅
五花腩 : 其實我唔知五花腩點睇靚唔靚, 所以要靠我嘅味蕾啦, 服務員姐姐話五花腩燒到微微向上彎曲, 兩面少少金黃色, 就最好味, 點啲店舖秘制韓式辣汁, 滋味呀!
豬大腸: 我平時係唔食內臟, 不過見佢燒到好香, 朋友個個都話好食, 我就試食一舊啦, 豬大腸外層燒到脆卜卜, 入面好煙韌, 點左啲椒鹽一齊食, 味道更可口, 估唔到自己不知不覺食左3件, 不過少吃多滋味, 留肚試下其他野o
牛肋骨好大份, 色澤紅紅的, 很新鮮o 一放在燒板上, 香味即時散發出來; 燒好嘅牛肋骨好腍, 好鮮甜, 加埋啲醬汁, 將牛肋骨嘅鮮味提升, 真係無揀錯, 好想Encore來多碟o
燒好嘅牛脷, 薄薄一片, 好腍, 唔使點醬汁都好好食o
羊架呢…..等左好耐先燒熟, 我個人認為有點韌, 唔夠腍,; 不過好彩唔會太羶o
秘制豬手看似好肥, 不過入口完全唔覺油膩, 有啲鹵水味, 又唔會太鹹, 可以配合鼓油汁來食, 不過本身已夠入味, 唔點都得o 同埋份量好足夠, 可能肉類比較多, 唔使食飯都已經夠飽肚o
其實仲有啲好多野想食, 不過真係食唔落, 唯有下次再試!!
  • 秘制豬手
  • 特選牛助骨
  • 豬大腸
2015-09-15 183 浏览
就快到秋天季節,身邊嘅朋友又開始講緊食大閘蟹...講開食蟹令我念念不忘嘅 ,係幾個月前有一次係觀塘嘅韓國餐廳食咗一隻生既醬油蟹。食生蟹嘅感覺係蟹肉嘅肉質黏黏嘅,又軟綿綿既。經朋友介紹尖沙咀呢一間韓膳宮韓國料理, 都有醬油蟹食, 所以就急不及待咁book咗枱,希望再食多次韓國人嘅醬油蟹。由於係平日,客人並唔多,入到呢間韓膳宮韓國料理, 感覺佢似去咗人地嘅屋企甘,除咗抬頭嘅燈飾比較有藝術感之外,所有嘅裝修都好似係屋企咁平民化,裝修簡單利落,不遠處有部電視播放劇集,所以感覺自在。餐牌付有圖片,有散叫又有套餐,選擇幾多價錢合理。菜式豐富又有圖片,簡單易明,最適合我哋呢啲睇圖片叫菜既懶人。落左單後,冇幾耐店員就將六樣韓式前菜放係枱面,見到呢排小碟,終於感覺有啲似喺度食韓國野啦!..食韓國嘢當然唔少得叫韓國嘅米酒—農酒,雪白嘅韓國凍農酒,清新微甜,飲起嚟非常清熱解渴,配搭韓國燒烤簡直係最佳拍檔,甜甜嘅農酒入口非常順暢,感覺冇咁熱氣。飲韓國農酒,我覺得比任何韓國燒酒更暢快,而且價錢才95元,一大樽,两人飲足成晚!我地急不及待咁叫左醬油蟹,醬油蟹的汁除醬油,砂糖,蒜蓉外,仲加左啲酒,所以味道香醇濃厚。
就快到秋天季節,身邊嘅朋友又開始講緊食大閘蟹...

蟹膏非常豐富,新鮮又帶有光澤。滿足!

我哋叫咗個二人餐, $438兩個人非常抵食。出乎我意料嘅係呢度既牛肉,肉質非常鮮嫩,在包住嘅菜沾上少少韓國味噌,非常可口。一啲油膩感都冇。
呢個韓式味噌,值得一讚~!
 味道清甜帶微辣,混入烤肉上面一齊食,令肉味更加突出。^_^
由於對呢度嘅牛肉印象大好,所以我哋追加左一個牛肉金針菇。
呢個牛肉金針菇嘅肉質對來講比較肥,但係唔大多啲脂肪又點會入口即溶呢。肉質真係非常細嫩嘅。好味!
石頭豬肉鍋飯又係我力推界嘅菜式。飯粒乾燥有咬口,用了大量生菜肉碎雞蛋等材料,好豐富好好味。估唔到一間裝修咁簡便嘅韓國料理,所用嘅材料同埋食物非常之有誠意
食完所有餸菜,我哋捧住個肚, 慢慢嘆飲農酒, 好輕鬆咁睇電視。就好似係屋企一樣舒適滿足, 下次大家來尖沙咀不看又試吓呢間吖
题外话/补充资料: 係呢度嘅烤肉無論醬汁或者肉質都係非常之柔嫩~:like: service is good too :)
  • 農酒
  • 醬油蟹
太耐冇去食韓燒,就相約朋友去食食.朋友在尖沙咀返工,所以去那地覓食,結果去了韓膳宮.地方裝潢簡潔設計,環境舒適,座位寬敞. 首先來了6款前菜有泡菜、銀芽、銀魚乾、薯仔等.我同朋友都一齊選擇二人套餐燒烤拼盤特選肉眼扖、特選牛肋骨、烤大蝦燒到外面香脆 軟嫩肉眼扖、彈紮實的牛肋骨、新鮮彈口大隻蝦,全燒烤出來,四溢肉汁鮮味口感,富有嚼勁的肉,令人一吃就愛上!********** 鮮生菜籃 (跟麵豉醬)菜及青瓜可包任何肉類一齊來食,可減低肉類肥膩感,另配蒜頭更香口呢!********** 人參雞湯人參雞湯,湯內有雞肉及少少糯米,而湯汁鮮甜又帶陣陣人參的甘香.**********石頭豬肉鍋飯熱辣辣的石頭鍋飯,無肥豬肉,加埋大豆芽、泡菜、紅蘿蔔、冬菇等,而有微微的飯焦,配撈埋特製辣醬及生蛋,非常正呢!**********食完2人套餐後不夠食,就另個別叫其他野食烤鮮魷魚 白雪雪鮮魷魚厚度扎實有嚼勁,烤魷魚都鮮而不腥具甜、新鮮美味.*********五花豬腩肉 五花腩脂肪分布平均,燒後不會變得過分軟腍,油潤富口感,配以生菜及蒜頭同吃,點麵豉醬,好味呢!**********蛋拌生牛肉絲 這款真的很好食,切

太耐冇去食韓燒,就相約朋友去食食.

朋友在尖沙咀返工,所以去那地覓食,結果去了韓膳宮.
地方裝潢簡潔設計,環境舒適,座位寬敞.

首先來了6款前菜
前菜
有泡菜、銀芽、銀魚乾、薯仔等.

我同朋友都一齊選擇二人套餐

燒烤拼盤
特選肉眼扖、特選牛肋骨、烤大蝦
燒到外面香脆 軟嫩肉眼扖、

彈紮實的牛肋骨、新鮮彈口大隻蝦,

全燒烤出來,四溢肉汁鮮味口感,

富有嚼勁的肉,令人一吃就愛上!

**********

鮮生菜籃 (跟麵豉醬)
鮮生菜籃
菜及青瓜可包任何肉類一齊來食,

可減低肉類肥膩感,另配蒜頭更香口呢!

人參雞湯
人參雞湯
人參雞湯,湯內有雞肉及少少糯米,

而湯汁鮮甜又帶陣陣人參的甘香.

石頭豬肉鍋飯
熱辣辣的石頭鍋飯,無肥豬肉,加埋大豆芽、泡菜、

紅蘿蔔、冬菇等,

而有微微的飯焦,配撈埋特製辣醬及生蛋,非常正呢!

食完2人套餐後不夠食,就另個別叫其他野食

烤鮮魷魚
白雪雪鮮魷魚厚度扎實有嚼勁,

烤魷魚都鮮而不腥具甜、新鮮美味.

*********

五花豬腩肉
五花腩脂肪分布平均,燒後不會變得過分軟腍,

油潤富口感,配以生菜及蒜頭同吃,點麵豉醬,好味呢!

蛋拌生牛肉絲
這款真的很好食,切條的粗細新解生牛肉已醃上了不同調味,

撈埋生蛋令生牛肉口感更滑嫩,完全沒雪藏及沒腥味,

另埋爽脆的黃瓜絲、梨絲及紅蘿白絲一起勻拌來食,口感很豐富.

题外话/补充资料: 因平日客人不多,所以女店員落手落腳全程幫我地燒,完全不會太膽心食物會燒焦,簡直服務一流,下次必帶男友再來吃呢!
2015-08-19
前菜
鮮生菜籃
2015-09-14 188 浏览
朋友生日飯, 因為朋友鍾意食韓燒所以我地就揀左最就腳o既尖沙咀book左黎哩度食韓燒雖然食店位處有尖咀食街之稱o既亞士厘道但可能平日加上樓上鋪o既關係準時19:30黎到, 食店仍未坐滿未點菜前, 先來前菜6小碟由上至下左至右分別係白菜仔, 芽菜, 泡菜, 沙葛, 小魚仔同糖漬薯仔上面3樣冇乜特別下面3樣就比較少見沙葛幾爽口小魚仔甜辣辣幾好食最好食係個糖漬薯仔係用黃糖醃, 食落甜甜地, 出面亦未見過咁整, 幾特別每人有一碟調味, 左邊係淮鹽, 右邊係豉油睇下有咩食先, 烤肉都幾多款除左烤肉, 其實仲有其實韓食不過因為今次我地主要黎係為韓燒所以主要都係睇肉類韓國生菜跟麵豉醬($48)除左生菜, 其實仲有青瓜, 青椒, 蒜頭生菜都幾新鮮麵豉醬甜甜地幾好食因為生菜本身冇味所以包肉時落2匙落去就o岩晒烤五花脾肉($100)肥廋適中雖然冇醃, 但淨係蘸淮鹽已經唔錯燒之前侍應姐姐都會幫我地剪到佢細細件的特選牛肋骨($150)雖然睇落好大條咁, 但姐姐同樣會o係燒之前幫我地剪細佢醃得好入味, 好味不過唔知係咪咁o岩我食o個塊係咁, 我食左2塊都有筋, 有d韌特級紐西蘭羊架($120)雖然本身係冇醃的但
朋友生日飯, 因為朋友鍾意食韓燒
所以我地就揀左最就腳o既尖沙咀
book左黎哩度食韓燒

雖然食店位處有尖咀食街之稱o既亞士厘道
但可能平日加上樓上鋪o既關係
準時19:30黎到, 食店仍未坐滿
未點菜前, 先來前菜6小碟
由上至下左至右
分別係白菜仔, 芽菜, 泡菜, 沙葛, 小魚仔同糖漬薯仔
上面3樣冇乜特別
下面3樣就比較少見
沙葛幾爽口
小魚仔甜辣辣幾好食
最好食係個糖漬薯仔
係用黃糖醃, 食落甜甜地, 出面亦未見過咁整, 幾特別
每人有一碟調味, 左邊係淮鹽, 右邊係豉油
睇下有咩食先, 烤肉都幾多款
除左烤肉, 其實仲有其實韓食
不過因為今次我地主要黎係為韓燒
所以主要都係睇肉類
韓國生菜跟麵豉醬($48)

除左生菜, 其實仲有青瓜, 青椒, 蒜頭
生菜都幾新鮮
麵豉醬甜甜地幾好食
因為生菜本身冇味
所以包肉時落2匙落去就o岩晒
烤五花脾肉($100)

肥廋適中
雖然冇醃, 但淨係蘸淮鹽已經唔錯
燒之前侍應姐姐都會幫我地剪到佢細細件的
特選牛肋骨($150)

雖然睇落好大條咁, 但姐姐同樣會o係燒之前幫我地剪細佢
醃得好入味, 好味

特級紐西蘭羊架($120)

雖然本身係冇醃的
但唔算好穌, 幾有羊味
如果怕穌o既, 都可以蘸d麵豉醬
烤豬大腸($68)

豬大腸係我最愛
哩度o既豬大腸有咬口得黎唔會太韌
炸完外皮脆卜卜, 好味
好豐富呢
所有黎哩度食韓燒o既枱
都會有侍應姐姐走埋去幫你燒2轉
教你點燒, 都幾貼心
不過驟眼睇就唔見有幾多抽油煙裝置
好彩最後食完都唔係好大陣味
野食算唔錯, 價錢算正常價位
唯一美中不足係如果生菜都可免費refill會更好

2015-09-08
2015-09-05 420 浏览
朋友生日話想食韓燒,我一諗就諗起尖沙咀la~~大家都想搵間平又好味既,於是俾我搵到呢間舖韓膳宮。入到去,原來成層樓都係韓膳宮,好大好寬敞舒服ar….食主菜之前,就好似平時d韓國餐廳咁,送上6 碟前菜開開胃sin,有泡菜,蘿蔔,芥蘭,醃製大豆芽,醃製魚干同青瓜。黎得食韓國野,人蔘雞湯係我一定要叫既野。呢個湯不之幾足料,有成隻雞肶之餘仲會見到有人蔘,可能係個湯太香濃,所以有少少甘甘地苦苦地既味道,但大家都可以飲得到。當我地飲緊湯既時候,餐廳店員就開始同我地準備燒肉la~~亦係呢樣服務令我地覺得好窩心,可以令客人有更多既時間談天說地。一開始見到已經令大家嘩一聲,大大件不特止,仲可以切到咁薄,肥瘦分明,非常肥美。原來店員係燒之前仲會切成細細件,咁就更容易熟又唔會好韌。再沾滿佢地特製既醬汁及香蒜,特別惹味。再加上生菜包住,冇咁油膩。牛舌夠薄爽口,大約燒一燒十秒到就剛剛好,軟腍入味,有入口即溶的感覺。隻隻蝦都係成隻手指咁大,新鮮完全冇雪藏味,燒完d肉質爽彈鮮味,唔會霉,完全冇乾既感覺。食完燒既野,大家見個肚仲有d位,所以就叫左店員推介既蛋拌生牛肉絲,開頭我真係有d 怕怕,除左刺身會食生之外,都冇試
入到去,原來成層樓都係韓膳宮,好大好寬敞舒服ar….
6 碟前菜
高麗人蔘雞湯

烤五花腩肉
原來店員係燒之前仲會切成細細件,咁就更容易熟又唔會好韌。
烤牛脷
烤鮮蝦
蛋拌生牛肉絲
食完燒既野,大家見個肚仲有d位,所以就叫左店員推介既蛋拌生牛肉絲,開頭我真係有d 怕怕,除左刺身會食生之外,都冇試過把生野放入口,但見到個個朋友食完一啖都話頂呱呱,就憑住個勇字去試一試la~~點知一食就唔停得口,嫩滑既牛肉入口冇腥味,再撈埋蛋,紅蘿蔔絲,白蘿蔔絲,青瓜絲,生蒜頭絲同麻油,入口即溶,令我好想再Encore lor~~