喱間餐廳book mark左好耐,今日終於有機會來試下🥰店員好有禮貌,又會好詳細咁介紹用餐方法,好有心👍🏻👍🏻小店位置唔算多,但裝修好用心好靚💯我地叫左地同天既鬼套裝(+70),朋友同我都係咖啡控😆間野既咖啡豆係一期一會既,今期就用左危地馬拉日曬及埃塞俄比亞耶加雪夫水洗咖啡豆混合☕️味道比較fruity同埋有焦糖mix朱古力既味道,好岩我地两個女仔飲🙈🙈🍜地・頂立:豚背脂豚骨魚介湯 $95湯底係醬油豚介,烹調左8小時以上,所以湯底濃稠但唔會太重口味,食到最後飲埋湯都唔會濟😆因為朋友食烏冬會胃痛🙈但喱間野既烏冬係自家研發及製造,同平時食開既烏冬麵唔同,朋友表示好鐘意食,終於搵到佢都可以食既烏冬麵🥰配合住冷萃咖啡,一啖咖啡一啖麵咁食,發現魚介湯會增加左果酸味,朋友話果酸味重左😋🍜天・頂立:黑蒜油雞白魚介湯 $95湯底係鮮嫩雞白湯,加左黑蒜油調味,味道比較濃厚😋两碗麵都有两大舊燒左既叉燒,燒得好香好靚,而且仲有一塊大大舊既油揚,油揚索曬湯底既精華🥳湯底既湯魂係鰹昆,而且湯底不含有味精、味醂及鰹魚醬油,所以舊油揚唔會太油好好食!喱個湯底相反,配合住冷萃咖啡,咖啡既酸味反而係減少左,會有黑加侖子既
喱間餐廳book mark左好耐,今日終於有機會來試下🥰
店員好有禮貌,又會好詳細咁介紹用餐方法,好有心👍🏻👍🏻
小店位置唔算多,但裝修好用心好靚💯

🍜地・頂立:豚背脂豚骨魚介湯 $95

🍜天・頂立:黑蒜油雞白魚介湯 $95
湯底係鮮嫩雞白湯,加左黑蒜油調味,味道比較濃厚😋
喱個湯底相反,配合住冷萃咖啡,咖啡既酸味反而係減少左,會有黑加侖子既味道,好神奇🤩

🍮昭和風硬布丁 🍰提拉米蘇(軟)
食完碗份量十足既麵其實已經好飽,但女人有第二個胃😂两個甜品都好好食😋提拉米蘇有好重既cold brew ,Bailey加dark roast既味,仲有脆脆既餅乾,口感好豐富💯

• 冷萃咖啡
  • 昭和風硬布丁
  • 天・頂立 -黑蒜油雞白魚介湯
  • 地・頂立 -豚背脂豚骨魚介湯
2023-02-22 49 浏览
打卡屯門人氣小店--頂立,烏冬同咖啡完美結合嘅餐廳😍因為每次路過都排長龍,所以今次一開舖就去😏餐廳充滿玩味,由年輕人主理,以為只係靠門面野?咁就錯啦,佢哋對食嘅要求絕對唔低,餐牌好詳盡咁介紹咗鮮味同咖啡對味蕾嘅衝擊, 咖啡同湯入面都有谷氨酸,所以可以飲一啖咖啡再飲一啖湯,會感覺到咖啡令到湯嘅改變。海 頂天有三款湯底,我揀咗蝦頭龍蝦魚介湯,湯底勁濃郁,好香嘅蝦味🤩最特別係用咗兩種唔同嘅叉燒,一塊慢煮豚肩肉,一塊慢煮豚腩肉,一肥一瘦,加上好有口感嘅手工烏冬,正☺️手沖咖啡,套餐+$15店員好好,會問我平時飲咩味嘅咖啡,我就鍾意少啲酸味嘅,佢就攞咗兩款俾我揀,非常體貼。呢款第一啖有少少苦,之後慢慢飲到少少cherry嘅甜味,再飲就有少少烏龍茶嘅味,口感豐富👍🏻Tiramisu,甜品升級+35又係我最愛嘅Tiramisu,只要餐廳有,我幾乎都會叫嚟試吓。呢度即叫即製,最重要係,會問埋我想要硬定軟,真係好好呀🤩佢入口綿滑,配上冧酒同咖啡,真係好好味😋佢酒味偏重,咖啡味相對弱啲,仲食得出有百利甜酒嘅味道。餐廳暫時只係收現金同八達通,想食嘅朋友記得準備定呀,唔好白走一趟。食完一餐咁豐富嘅lunch,一

海 頂天

手沖咖啡,套餐+$15

Tiramisu,甜品升級+35

餐廳暫時只係收現金同八達通,想食嘅朋友記得準備定呀,唔好白走一趟。食完一餐咁豐富嘅lunch,一日都精神晒開心晒😍
2023-02-22 33 浏览

海 頂天

手沖咖啡,套餐+$15

Tiramisu,甜品升級+35

屯門尼間日式小店主打《鮮美與咖啡》的配搭,香濃鮮味嘅湯底配上香濃醇厚嘅咖啡真係好夾。飲一啖咖啡再飲一啖湯,唔單止提升咗嘅鮮甜味,仲會解膩。👍🏻佢地啲麵係自家製嘅(頂立麵),口感煙韌爽口。再配上濃郁嘅蝦頭龍蝦魚介湯同桂花,大大提升咗整體嘅鮮味(桂花真係神來之筆)。👍🏻塊慢煮豚肉叉燒真係好厚切!好香好淋!整體來講,成碗麵真係落足料!強烈建議大家一定要配埋杯咖啡一齊食,真係會有另一番風味!而老闆對食材同咖啡有獨特嘅見解,亦都好有堅持,希望客人可以食到不一樣嘅美食!完全無諗過原來食麵可以配咖啡!店舖內仲有咖啡豆賣!有興趣嘅朋友可以叫老闆介紹下😆👍🏻

海。頂立

塊慢煮豚肉叉燒真係好厚切!好香好淋!

2023-02-22
午餐
  • 頂立海
  • 冷萃咖啡
  • 虹吸咖啡
  • 鬼·頂立海
  • Tiramisu
Sea - Damn Lab 海·頂立 🌊 $95 最受歡迎嘅蝦頭龍蝦魚介湯麵嘅湯底用大量海鮮熬製而成,包括蝦🦐、魷魚🐙同貝殼類🐚,入面有homemade爽口頂立麵、海帶、油揚、慢煮豬腩肉叉燒同慢煮豬肩肉叉燒🍖,豐富又鮮甜🤤Limited - Damn Lab 限·頂立 $105期開限定嘅胡椒牛骨白魚介湯配埋秘製鰹魚昆布基底,加入牛筒骨同胡椒🧂,特顯出辛香牛嘅鮮味🐮,連埋手工彈牙烏冬、慢煮肩肉叉燒、慢煮牛根腩、海帶🪸、油揚,組合清新又惹味🌶️Showa-era Style Caramel Pudding昭和風硬布丁🍮 $35特色昭和風布丁係餐廳主打嘅第一款dessert,比坊間布丁用左更多嘅雞蛋🍳,加上少少微焦苦嘅焦糖醬,成個組合入口滑嘟嘟而唔膩,性價比好高👍🏻Basque Burnt Cheesecake with peanuts花生巴斯克蛋糕 🥜🍰 $65 個cheesecake 外觀簡單得黎已經好吸精✨,面頭帶有巴斯克嘅焦香,裡面嘅質感軟滑又唔會太甜,加入香脆花生粒,夠match 好好食😋,值得推薦啊Cold brew coffee 冷萃咖啡 ☕️ $60用凍水浸超過12個鐘嘅咖啡豆
Sea - Damn Lab 海·頂立 🌊 $95

Limited - Damn Lab 限·頂立 $105

昭和風硬布丁🍮 $35

花生巴斯克蛋糕 🥜🍰 $65

Cold brew coffee 冷萃咖啡 ☕️ $60
用凍水浸超過12個鐘嘅咖啡豆好似冷泡茶一樣,香氣濃厚♨️,配埋龍蝦湯或者胡椒湯隔住嚟飲,口感醇厚又有層次感
2023-02-18 31 浏览
好耐冇去屯門區啦等我睇吓有啲乜嘢好食😄搵到一間叫做頂立嘅日式烏冬店店員首先會講解一下佢哋餐廳嘅特色🫶🏻然後比一張紙我哋去填寫Menu望上去有少少複雜,我講解下分別有天地海同埋限天即係雞肉湯Day即係豬肉湯海即係龍蝦🦞湯已限即係限定😘今日限定嘅係胡椒湯,味道會有少少辣嘅,同埋會比普通嘅活多咗一啲牛筋一向都鍾意海鮮嘅我就揀咗😗海(蝦頭龍蝦魚湯)湯底用咗蝦頭同龍蝦熬製非常之足料㗎 鮮味十足 超好飲我的必試之選🦐🦞配埋旁邊嘅豚肉 一流巴斯克芝士蛋糕呢一款芝士蛋糕食落去好似雪糕一樣蛋糕咬落去有實在感芝士味香濃頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
好耐冇去屯門區啦等我睇吓有啲乜嘢好食😄
搵到一間叫做頂立嘅日式烏冬店
店員首先會講解一下佢哋餐廳嘅特色🫶🏻然後比一張紙我哋去填寫
Menu望上去有少少複雜,我講解下
分別有天地海同埋限
天即係雞肉湯
Day即係豬肉湯
海即係龍蝦🦞湯

一向都鍾意海鮮嘅我就揀咗
😗海(蝦頭龍蝦魚湯)
湯底用咗蝦頭同龍蝦熬製非常之足料㗎

呢一款芝士蛋糕食落去好似雪糕一樣
蛋糕咬落去有實在感芝士味香濃

頂立
2023-02-18 34 浏览
屯門原來有一間充滿日式鬼怪佈置 👹日式烏冬店牆身嘅佈置令到我回想起去日本旅行嘅感覺❤️天·頂立 (雞湯)奶白色湯底十分濃郁飲完一啲都唔口乾 真材實料去做嘅湯底沒有油膩感我差唔多飲晒成碗慢煮豚腩肉 幾有口感 烏冬手工製 好煙韌❤️Tiramisu 朋友好鍾意飲咖啡所以佢就想試吓呢一款甜品😜有分軟or硬度廚師用的是意大利傳統方法製作好特別 有層次感 餅乾有baileys 味😋手工冷萃咖啡 ☕️記得要一啖湯底一啖咖啡😋👍🏻🫶🏻頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

屯門原來有一間充滿日式鬼怪佈置 👹日式烏冬店
牆身嘅佈置令到我回想起去日本旅行嘅感覺

❤️天·頂立 (雞湯)
奶白色湯底十分濃郁

😋手工冷萃咖啡 ☕️
記得要一啖湯底一啖咖啡😋👍🏻

🫶🏻頂立
2023-02-10 31 浏览
終於食到堂食啦🙈小店位置有限,最多可以坐到10個,所以要預時間等下。一坐低,煮理人會先介紹下個menu , 好有心機整,仲要耐唔耐轉下個menu 😎有三個係本menu 上面,包括天,地,海。通常會有兩個係menu 之外嘅期間限定🫢今次叫左個海,係龍蝦蝦湯🤤好正,因為煮理人高度推薦杯咖啡配個鮮味嘅湯底,咁我地就叫左一個set ,包一杯咖啡同布甸!先講下 杯啡,好耐冇飲過咁香同回甘嘅咖啡,係fruity 嘅味道。上左個烏冬,佢suggest 我地飲完啖湯再飲啡,出乎意料咁將咖啡味昇華!!!!!值得一試🤓至於個烏冬,冇overcook , 有口感,配菜有心思,有兩種不同部位同煮法的豚肉,我個人喜歡深色d 個舊 ,肉味濃d ! 不過食到味就開始覺得濃到有d 漏🙈去到甜品,個質地有別於其他布甸,小小梳乎厘嘅感覺😂配個唔會太甜嘅焦糖source 🤤好正好滿足。

2023-02-07
2023-02-06 44 浏览
有好幾次想試呢間烏冬店🍜 不過摸過好多次門釘🥹 結果無心插柳就撞到佢有開門又我排隊🙋🏻‍♀️入到去發現店內只有八至十個位 非常限量🤭然後店內唯一嘅店員同哋介紹咗一下個menu就返入廚房忙住煮烏冬🧑🏻‍🍳 揀好咗佢嘅雞湯同蝦湯 再配甜品同cold brew😋因為得一個店員一腳踢🤹🏻‍♀️ 都有準備會等得比較耐⏳ 店員先上咗杯咖啡☕️ 提醒我哋試咗原味先🗣️ 之後飲過蝦湯後再試🍜 會飲到唔同嘅味😉 咖啡帶微酸 好香🥰 到烏冬上咗之後 跟返提議再啖蝦湯再試咖啡💁🏻‍♀️ 湯嘅鮮味更明顯🦐 咖啡嘅微酸都有啲哋唔同咗🙋🏻‍♀️而烏冬嘅湯底雖然濃🎏 但係一啲都唔係油膩👍🏻 可以飲曬成碗😋 雞白湯有隱約嘅藥膳香氣🤍 蝦頭龍蝦魚介湯就非常之鮮🐟 兩款湯都好正💯 叉燒亦都炙燒過🔥 香口夠脂肪‼️烏冬口感彈牙👏🏻 本來以為份量唔多會唔夠飽🤭 結果食完全晚最驚艷嘅甜品就覺得啱啱好🍮 個昭和風硬布甸係跟返昭和時期嘅布甸做法👹多蛋少奶令布甸更為硬身❣️ 焦糖份量剛剛好🤤 十分鍾意佢蛋味好香濃🥇 結果我另外買多兩個返屋企食🤭💰秘製當歸雞白魚介湯手工烏冬 $95蝦頭龍蝦魚介湯手工烏冬 $95追加布丁及冷萃咖啡 $70👉🏻頂立 屯門

💰秘製當歸雞白魚介湯手工烏冬 $95
蝦頭龍蝦魚介湯手工烏冬 $95
追加布丁及冷萃咖啡 $70

👉🏻頂立
___________
#屯門美食 #烏冬 #雞白湯 #魚介 #龍蝦湯 #布丁 #焦糖 #冷萃咖啡 #甜品
#tuenmunfood #udon #toripaitan #fish #fishsoup #seafoodsoup #lobstersoup #desserts #pudding #caramel #coldbrewcoffee #hkfoodies #hkfood #hkfoodiegram
#うどん #鶏白湯 #水出しコーヒー
#우동 #콜드브루
___________
  • 昭和風硬布丁
  • 蝦頭龍蝦魚介湯手工烏冬
2023-02-06 45 浏览
隱世拉麵就聽得多 隱世烏冬又食過未呢位於屯門嘅頂立地方細小 放滿日式鬼怪佈置 有種彷如置身日本嘅感覺🔸天·頂立 (秘製當歸雞白魚介湯)HKD95奶白色湯底有淡淡嘅當歸 藥材味雖然係雞湯 但一啲油膩感都無反之湯底清甜 忍唔住一啖接一啖配上慢煮豚腩肉 豚肩肉作為叉燒 一肥一瘦嘅配撘特別 烏冬手工製 較扁身 感覺似刀削麵🔹海•頂立(蝦頭龍蝦魚介湯)HKD95湯底用咗蝦頭同龍蝦熬製 非常鮮味中意海鮮嘅朋友必試之選🔸Tiramisu HKD65可選軟/硬度 相信係同浸餅乾嘅時間有關餐廳用上意大利傳統方法製作雖然揀咗軟 但餅乾唔會完全淋哂而面頭嘅cream 好軟滑 餅乾有酒香有驚喜嘅甜品✨💬餐廳仲提供手工冷萃咖啡 湯底遇上咖啡嘅配撘真係難以想像有機會會再訪呢一間別具心思嘅小店🫶🏻人均消費約$130/位🚩頂立屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
隱世拉麵就聽得多 隱世烏冬又食過未呢

有機會會再訪呢一間別具心思嘅小店🫶🏻

人均消費約$130/位

🚩頂立
  • Tiramisu
沒飯開的日子 這晚和妹妹在屯門覓食天寒地凍 選中這間很特別的烏冬小店門外標明非普通麵店 內有奇葩店員等神秘便好奇 店子小小幸運地不用排隊佈置是型格日本鬼怪風 角落有打卡位店員非常用心介紹餐點 覺得十分有趣食物也相當有驚喜 絕對有再訪的衝動-咖啡配烏冬 聽起來好像甚麼詭異配搭其實有根有據 科學證實兩者能成絕配湯底的鮮味飽含游離谷氨酸 可以激發咖啡中的谷氨酸 從而令咖啡風味變化使其更完整極致 小店自設咖啡實驗室研發幾種特色湯底 令香氣能在後口腔嗅覺感應位置停留 能有嶄新體驗云云對於一個文人 簡直是一堂味覺化學課聽著看著 彷如有種置身食戟之靈之感 細節帶著匠人感 餐牌也融入動漫文化 有最近大熱的anya 特別有親切感-⧫⧫天 · 頂立⧫⧫ $𝟗𝟓秘製的當歸雞白魚介湯 以濃郁雞白湯加入當歸熬製 味道帶著淡淡藥膳風味是绯沙子給繪理奈補身的作品 (大誤奶白色湯底甘甜鮮味 太適合冬天了吧自家手工烏冬彈牙又掛湯 配海帶筍乾吸滿湯底的爆汁油揚 更加是不可錯過叉燒肥瘦適中 即場火炙軟嫩帶有炭香-⧫⧫海 · 頂立⧫⧫ $𝟗𝟓妹妹一向喜歡吃龍蝦 選了這碗海頂立湯底以蝦頭及龍蝦殼 並加入清酒熬製上檯已聞到濃濃蝦
沒飯開的日子 這晚和妹妹在屯門覓食

沒想到甜品亦有水準 酒味與芝味相融
特殊焗法令質地更綿滑 口感頗似雪糕
2023-01-20
天 · 頂立
屯門紅橋呢間日式麵館主打日本烏冬麵同萃取咖啡☕️假日中午時分門外都有幾枱客排隊,慕名一試店員先同我地介紹拉麵種類同咖啡配搭☕️好期待啊!大概等咗15分鐘有位了店舖大約有10個位置,麻雀雖小,五藏俱全以日本鬼面神為主題,牆身掛滿鬼面神面具烏冬麵分三款,湯底都係用天然鰹魚、北海道昆布、特製醬油同清酒熬製而成,味道清甜濃郁👍🏻天•頂立 秘製當歸雞白魚介湯🍜以鮮嫩濃厚嘅雞白湯作湯底,加入適量嘅當歸藥材作調味,帶出雞白湯嘅藥膳湯底味道清甜,飲落又唔覺有藥材味配慢煮豚肩肉叉燒,炙燒後更為香口,肉質嫩滑而且油揚索哂湯底嘅精華,啖啖都品嚐到白雞湯嘅味道🐓地•頂立 醬油豚背脂魚介湯魚介湯長時間熬製而成,口感濃稠線密比雞湯嘅味道更為突出日布油揚配醬油豚背脂魚介湯,味道甜甜地,甜而不膩😋冷萃咖啡☕️有獨特飲法一啖湯底一啖咖啡,會帶出特別嘅鮮味,好特別啊!估唔到麵館都有日式甜品作結昭和風硬布丁🍮蛋味香濃幼滑,配微微焦苦焦糖,滑而不膩抹茶巴斯克蛋糕🍵濃郁抹茶味道,甜而帶回甘口感線密幼滑,喜歡食抹茶甜品嘅我確實好滿足😚😚頂立 屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
屯門紅橋呢間日式麵館主打日本烏冬麵同萃取咖啡☕️
假日中午時分門外都有幾枱客排隊,慕名一試
店員先同我地介紹拉麵種類同咖啡配搭☕️
好期待啊!

大概等咗15分鐘有位了
店舖大約有10個位置,麻雀雖小,五藏俱全
以日本鬼面神為主題,牆身掛滿鬼面神面具

天•頂立 秘製當歸雞白魚介湯🍜
味道清甜,飲落又唔覺有藥材味
配慢煮豚肩肉叉燒,炙燒後更為香口,肉質嫩滑
而且油揚索哂湯底嘅精華,啖啖都品嚐到白雞湯嘅味道🐓

地•頂立 醬油豚背脂魚介湯
魚介湯長時間熬製而成,口感濃稠線密
比雞湯嘅味道更為突出
日布油揚配醬油豚背脂魚介湯,味道甜甜地,甜而不膩😋

冷萃咖啡☕️有獨特飲法
一啖湯底一啖咖啡,會帶出特別嘅鮮味,好特別啊!

估唔到麵館都有日式甜品作結
昭和風硬布丁🍮
蛋味香濃幼滑,配微微焦苦焦糖,滑而不膩

抹茶巴斯克蛋糕🍵
濃郁抹茶味道,甜而帶回甘
口感線密幼滑,喜歡食抹茶甜品嘅我確實好滿足😚😚

頂立
2023-01-30 53 浏览
鰹魚湯烏冬x精品咖啡訴說故事的食物打開餐牌,第一頁的,不是食物,而是序言;頂立頂於天,立於地,創於海,原來是一間定位鰹魚湯烏冬x精品咖啡的小店。紅酒配紅肉,白酒配白肉,無諗過咖啡可以配魚湯🙂😋 咖啡☕️一向是我最愛,飲得多,無諗到呢度呢Fruity cold brew 會比到驚喜我😁於於屯門嘅頂立創造出新fusion,主打咖啡同魚介湯之間嘅味道互相配合進行提升,別具心思🥰~店員介紹Cold brew,Gardelli specialty coffee黎自意大利烘焙,及世界烘焙冠軍🏆,用左危地馬拉日曬及埃塞俄比亜耶加雪夫水洗咖啡豆混合,味道較fruity。可以先飲一啖咖啡品味一下,再同湯輪住飲,細味一下味道嘅改變!限。魔套裝😈期間限定胡椒牛骨白魚介湯,配以慢煮牛根腩、慢煮豚肩叉燒、油揚。湯底味道清香、啖啖胡椒香、微微辣,味道香甜!牛根腩Q彈有咬口、豚肩叉燒彈牙香甜,充滿肉香手工烏冬扁身,硬度適中夠滑夠彈牙,掛湯能力唔錯,可以食埋湯底味道冷萃咖啡本身fruity夠酸,配胡椒湯更突顯酸味!天。魔套裝😇秘製當歸雞白魚介湯,湯底奶白厚身,入口非常creamy,微微當歸味。因為湯底有微微當歸味,配冷

鰹魚湯烏冬x精品咖啡
訴說故事的食物

限。魔套裝😈

冷萃咖啡本身fruity夠酸,配胡椒湯更突顯酸味!

天。魔套裝😇

因為湯底有微微當歸味,配冷萃咖啡後酸度會降低,after taste有少少似黑克倫子味,好有趣☺️!

昭和風硬布丁🍮
布丁香滑,有濃郁奶味,質感較挺身~

巴斯克蛋糕🥧
店員特別介紹以蒸焗方式製作,質感會更creamy,口感好似食雪糕一樣。入口芝士味香濃軟滑,十分推介!
-最近同朋友去屯門覓食👯‍♀️虹橋有間烏冬店經常大排長龍主打自家製烏冬、冷萃珈琲、甜品😃日本風格裝橫🇯🇵店員細心講解所有食物與咖啡配搭😀食烏冬或甜品同時飲珈琲會嚐到不同味道😆感覺新鮮又特別新菜單有4款湯底🤗分別係天、地、海、限加$70 升級鬼套裝🍱配有布丁和冷萃珈琲既然黎到當然叫埋啦😜🍜限.頂立烏冬🍜限定品「胡椒牛肉湯」😊平日胡椒豬肚湯就飲得多但胡椒牛肉湯味道更鮮甜😌而胡椒味道剛剛好唔會蓋過呢份鮮味😁而烏冬亦入味彈牙當中嘅牛肉、叉燒都相當軟嫩☺️🍜海.頂立烏冬🍜係蝦頭龍蝦魚介湯🦐湯頭蝦味濃郁😚鮮味滿分☕️冷萃珈琲啡☕️危地馬拉日曬+埃塞俄比亞日曬耶加雪菲嘅咖啡豆🫘一邊食一邊飲珈琲😙會飲到焦糖Milk chocolate味道🍰Tiramisu🍰可選軟或硬度😄揀左硬身🤓手指餅嘅口感較脆口食到有冧酒而且咖啡岩岩好😋唔太甜🍮布丁🍮香甜焦糖蛋香😘質感滑溜溜
最近同朋友去屯門覓食👯‍♀️虹橋有間烏冬店經常大排長龍
主打自家製烏冬、冷萃珈琲、甜品😃
日本風格裝橫🇯🇵

🍜限.頂立烏冬🍜
限定品「胡椒牛肉湯」😊平日胡椒豬肚湯就飲得多
但胡椒牛肉湯味道更鮮甜😌而胡椒味道剛剛好
唔會蓋過呢份鮮味😁而烏冬亦入味彈牙
當中嘅牛肉、叉燒都相當軟嫩☺️

🍜海.頂立烏冬🍜

食到有冧酒而且咖啡岩岩好😋唔太甜

🍮布丁🍮
香甜焦糖蛋香😘質感滑溜溜

2023-01-24 25 浏览
係coffee shop 又係烏冬店,店面黑色神秘,掛滿唔同日本魔鬼面具。//Cold brew//咖啡豆每隔一段時間就會轉一轉,今次係危地馬拉東方日曬 mix 埃塞俄比亞日曬耶加雪菲, 入口酸甜有朱古力味//海.頂立烏冬////限.頂立烏冬//烏冬用咗稻庭烏冬,入口爽滑彈牙,除左湯頭,所有配料係固定,有油揚、海帶、味筍、竹輪、雲耳同叉燒,款款索晒湯汁勁好食。湯汁方面,「海.頂立烏冬」用清酒+鰹魚+昆布+龍蝦殼同蝦頭熬製湯汁,湯頭鮮甜。而「限.頂立烏冬」以「天.頂立烏冬湯底」再進行改良,微辣有胡椒味,口感幾得意。先飲咖啡,再食烏冬係店主提倡嘅獨特食法。 我跟指示飲完住食,入口真係會比齋食有小小唔同,飲完再食會更提鮮。//提拉米蘇//即叫即砌,可要求手指餅浸得脆身或硬身啲,我就未食過脆嘅Tiramisu,所以就要求食脆身啲,入口會更有咬口//昭和風硬布丁//布丁蛋香,彈彈滑滑,焦糖味濃。

//Cold brew//
//海.頂立烏冬//
//限.頂立烏冬//

//提拉米蘇//

//昭和風硬布丁//
布丁蛋香,彈彈滑滑,焦糖味濃。