上個月初訪這間店時食物質素非常有驚喜 尤其是咖啡同甜品令我印象好深刻 甚至比外面cafe的更有水準😍所以一早已跟朋友約好再訪啦!✨地魔。頂立(醬油豚背脂魚介湯) $95這款豚肉湯頭烹調了8小時以上🐷味道濃郁好鮮味 不會過鹹或肥膩👍🏻豚肩肉叉燒同豚腩肉叉燒都經過慢煮再炙燒 大大塊好滿足🔥配料有大大塊油揚好吸湯🤤✨天王。頂立(雞白藥膳湯配兩片豚肉叉燒) $95朋友來過幾次都系鍾情於這款雞白湯😆湯底帶有當歸同藥材甘甘甜甜的味道好特別 吾會有油膩感🥗每碗烏冬都會付上芥末明太子蟹子沙律 明大子同蟹子壓成方塊好特別😬加入芥末沙律醬味道爽脆開胃✨冷萃咖啡 $60 店舖選用了意大利著名品牌的咖啡豆 細啖品嚐咖啡帶有少少杏脯 焦糖同朱古力的香味🍫就咁飲已經好正😬一啖鮮味的鰹魚湯再一啖精品咖啡 味道會有變化😍刺激味蕾令味道更有層次👍🏻飲完豚肉湯頭再飲咖啡 咖啡會帶少少莓的酸甜味🫐✨冷萃茶 $55冷萃茶選用武夷山紅茶葉 味道有點蜜桃的果香味☺️飲落帶輕微酸甜味 可以清新一下味蕾✨冧酒提子巴斯克蛋糕 $65是日精選蛋糕口味🍰蛋糕口感軟滑吾會甜膩🍇中間的提子乾帶出甜味同提升口感層次🍷中和冧酒香濃的酒味✨昭和風硬布

✨地魔。頂立

冧酒提子巴斯克蛋糕

✨昭和風硬布丁 $35
布丁好香滑🍮濃郁奶味 底下有焦糖 質地較實淨挺身
昭和風硬布丁

📍頂立 (屯門)
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
冧酒提子巴斯克蛋糕
  • 天·頂立
  • 地·頂立
  • 巴斯克蛋糕
咁岩嚟到屯門交收,好少入屯門,梗係唔好放過嚟屯門食好西嘅機會啦!知道呢度有一間出名食烏冬嘅餐廳,裝修好別緻,大燈籠非常搶眼,好有日本風味。叫咗一碗天烏冬同埋一碗海烏冬,首先講吓烏冬質感先,烏冬好煙韌,有咬口,但係唔會唔掛湯😍😍😍配埋佢嘅特色湯底,真係好好味!🫣🫣天•頂立秘製當歸雞白魚介湯我鍾意這個湯係因為佢有藥材味🙈🙈🙈🙈,好有特色!同出面嘅日式烏冬店唔一樣,用當歸做配料,令湯底更加有層次。🤩海•頂立蝦頭龍蝦魚介湯叉燒肥瘦均勻,仲有燒過添!所以食落都好有油脂香味❤️❤️❤️🤩抹茶巴斯克抹茶味香濃,不會苦澀,芝士味亦都唔會蓋過綠茶香味💕💕仲要係店員手工製,值得支持!🤩冷萃珈琲好少烏冬店會介紹咖啡作烏冬配搭,見佢幾有特色,咖啡味香,唔會苦澀,原來咁樣飲都幾夾㗎喎🥳🥳🤩冷萃茶 武夷山正山小種紅茶茶味香濃,帶點果香🥰🥰啱啱飲完龍尾嘅湯,飲杯冷萃茶清新一下最後配埋一杯咖啡同埋一杯冷萃茶Refresh一下自己個口😙😙😙

天•頂立
秘製當歸雞白魚介湯

🤩海•頂立
蝦頭龍蝦魚介湯

🤩抹茶巴斯克

🤩冷萃珈琲

🤩冷萃茶 武夷山正山小種紅茶
茶味香濃,帶點果香🥰🥰啱啱飲完龍尾嘅湯,飲杯冷萃茶清新一下

2022-11-16 31 浏览
日式餐廳,拉麵餐館就食得多,而屯門就有間好有特色的日式烏冬店叫頂立,點樣特色法,真係要試過先知。來到麻雀雖小 五臟俱全的小小烏冬店,早早滿座的餐廳最後預早訂位,也有不少人是外賣帶走,店小二一個人忙碌,(但出餐算快)慢工出細貨,犀利。不得不說,這裡出名的是手工咖啡同埋烏冬湯底。野飲方面,首先來一杯虹吸咖啡☕️,同這裡的手作檸檬🍋汽水,咖啡的香味好出,未食烏冬之前要好好品嚐, 手作檸檬汽水就有佢獨特的味道,適合喜歡喝汽水的朋友。終於來到重頭戲,就係要選烏冬湯底啦,選了天王(鮮嫩雞白湯加當歸藥膳)同埋海神(清酒蝦頭蝦殼熬製的),天王對女人來講真係恩物啊,十分滋陰補身的。海神的味道更為吸引,超級香濃的海鮮湯底,使烏冬佈滿湯底的味道,更為吸引。配菜配搭了慢煮豚肩肉叉燒兩塊,口感嫩滑又夠厚切,唔驚食唔飽,仲有大大塊腐皮吸湯,真係神之作,好味到不得了,兩碗湯都飲曬,簡直滴水不漏。最後經介紹,一定要試既甜品,抹茶巴斯克,又香綠茶味又濃郁厚身的類似蛋糕咁,一定要配埋咖啡一起,一口蛋糕一口咖啡,簡直完美。
2022-10-04
屯門特色烏冬店x精品咖啡 - 頂立烏冬咖啡店難得星期一放假可以訓晏啲,探索下屋企附近有咩好食,碌IG見到有人介紹呢間烏冬咖啡店,有自家製既烏冬同精品咖啡,咁特別一於要試下啦✨天.頂立: 秘製當歸雞白魚介湯 ($95)湯底有三個口味: 有秘製當歸雞白魚介湯、醬油豚背脂魚介湯同蝦頭龍蝦魚介湯,我就揀左帶少少藥材味既當歸雞白魚介湯同海鮮味濃既蝦頭龍蝦魚介湯,前者以當歸調味,第一次見到有小店用當歸等中藥食材為烏冬調味,又幾特別,配上手工烏冬、海帶、油揚、慢煮豚肩肉叉燒、慢煮豚腩肉叉燒,口感層次非常豐富✨海.頂立: 蝦頭龍蝦魚介湯 ($95)另一款就揀左蝦頭龍蝦魚介湯,海鮮控必試,湯底由大量龍蝦殼同蝦頭熬製而成,食烏冬前記得飲個頭啖湯先,手工烏冬口感彈牙,配埋鮮味既海鮮湯超正,叉燒用上豚肩肉同豚腩肉製成,肥瘦適中,高質✨冷萃茶 & 冷萃咖啡飲品方面我就揀左佢地餐廳既人氣冷萃茶同冷萃咖啡,前者用既係武夷山正山小種紅茶做茶底),飲落散發出淡淡既果香,口感清新; 冷萃咖啡用上較為nutty既咖啡豆,帶有淡淡既堅果香,估唔到同烏冬又幾夾✨甜品: 布甸 & 朱古力巴斯克蛋糕布甸好滑身,奶味香濃,朱古力巴斯
屯門特色烏冬店x精品咖啡 - 頂立烏冬咖啡店

✨天.頂立: 秘製當歸雞白魚介湯 ($95)

✨海.頂立: 蝦頭龍蝦魚介湯 ($95)

✨冷萃茶 & 冷萃咖啡

甜品: 布甸 & 朱古力巴斯克蛋糕
布甸好滑身,奶味香濃,朱古力巴斯克蛋糕都好出色,芝士同朱古力既比例恰到好處
2022-11-10 288 浏览
本身好少出食評,但今次唔出唔得🥲星期六開開心心同男朋友入紅橋搵野食。11:15am 點知隔離奇蹟拉麵未開, 但太肚餓就睇下附近有咩類似日式野食記得呢間頂立開左幾個月都未試。睇OpenRice岩岩開鋪,就把心一橫試下佢。落單時👩🏻我:呢度唔該🤡店員:咁你呢個同呢個烏冬。。。👩🏻我:咦?呢個唔係拉麵黎架?🤡店員:你有無擘大眼睇清楚?(手指指主餐牌,上面個個「烏冬」)你睇下呢兩個咩字?點讀呀?我打左個突,串過馬撚🙂。第一次幫襯,就係唔清楚先開口問下。明明有另一張餐牌寫拉麵限定之類既字眼。🤷🏻‍♀️ 可以直接話我知「呀~呢個係烏冬黎架,唔係拉麵黎既, 拉麵係另一個餐之類。。」,唔洗咁Q串既。好 講返個餐👩🏻我叫左地$95 + 神$110 再+$30 升級巴斯克👦🏻男朋友叫左海$95呢個地+神+升級 = $235呢個價錢我眼中見到係:4塊叉燒+竹輪+蛋+咖啡+巴斯克(木耳+筍+海帶係我眼中係配菜)係貴既,唔緊要,食完先知值唔值而家可以答你:完!全!唔!值!👉🏼湯底太油偏淡👉🏼叉燒燒完好柴👉🏼烏冬唔夠彈牙我平時食開雪櫃直接落熱水煮都仲彈牙過佢👉🏼溏心蛋唔係日式浸過豉油味琳係原原本本烚完比你,無再浸過
本身好少出食評,但今次唔出唔得🥲

星期六開開心心同男朋友入紅橋搵野食。
11:15am 點知隔離奇蹟拉麵未開, 但太肚餓
就睇下附近有咩類似日式野食
記得呢間頂立開左幾個月都未試。
睇OpenRice岩岩開鋪,就把心一橫試下佢。

落單時

👩🏻我:呢度唔該
🤡店員:咁你呢個同呢個烏冬。。。
👩🏻我:咦?呢個唔係拉麵黎架?

好 講返個餐

👩🏻我叫左地$95 + 神$110 再+$30 升級巴斯克
👦🏻男朋友叫左海$95

呢個地+神+升級 = $235
呢個價錢我眼中見到係:
4塊叉燒+竹輪+蛋+咖啡+巴斯克
(木耳+筍+海帶係我眼中係配菜)
係貴既,唔緊要,食完先知值唔值
而家可以答你:完!全!唔!值!

👉🏼湯底太油偏淡
係原原本本烚完比你,無再浸過收你$16/隻
🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
👉🏼竹輪叫貨野燒個面 正常發揮
👉🏼巴斯克 正常發揮
👉🏼咖啡普通Cold Brew

好喇,到男朋友個碗海(唔記得影相🥲, 咁多打手post, 大家出去搵下就可以)

D餸一樣,唔講喇
👉🏼個湯咸得滯似占麵,掛麵一流但飲唔到個湯

埋單
👩🏻我:我想要返張單 唔該
🤡店員:我地無單架, 我最多比你影相

見到張相無地址電話鋪頭名,如果有咩事要報食環都報唔到,比張單都比得咁鬼鼠🤷🏻‍♀️

之後睇返3月開張到而家7個月有160好評?
載至今日fb先得115like 😂
小店係小區生存不嬲都唔容易,性價比極低既價錢+呢種服務態度真係不敢恭維!

想比錢買難受 記得幫襯下😊
2022-11-06
💕係屯門紅橋附近有一間好吸睛既小店,裝修好有特色,menu設計同插圖都好精美!!原來係一間主打鰹魚湯烏冬搭配精品咖啡既特色小店😍本身我都好鍾意飲咖啡,當然唔可以錯過啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)┈✨海·頂立(蝦頭龍蝦魚介湯烏冬)$95- 湯底由龍蝦殼、蝦頭、清酒熬製而成,第一啖入口就比濃厚嘅鮮味驚艷(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)手打烏冬口感煙韌,而且好掛湯,每一口都伴隨湯底既鮮甜味!!每碗都配有慢煮豚肩肉叉燒、慢煮豚腩肉叉燒、海帶、油揚,好豐富~好鍾意佢既叉燒,厚身得嚟又唔鞋口,肥瘦分佈合適,而且有微微炙燒過,食落更香口😋✨地·頂立(醬油豚背脂魚介湯烏冬) $95- 湯底有好重嘅豚骨味,問返店員,原來呢款醬油豚介係烹調8小時以上,唔怪之得湯底咁濃郁😋配料同上面一樣,當中我最愛大大條索哂湯既油揚,真係好好味٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✨冷萃咖啡- 嚟得依度,當然要試招牌冷萃咖啡😍店員介紹呢款珈琲係用咗危地馬拉+埃塞俄比亞咖啡豆,微微酸好易入口,仲會飲到到有焦糖味~店員介紹飲一啖咖啡,再一啖湯底,然後再一啖咖啡,慢慢品味當中嘅變化同風味,好正( ´▽`)✨昭和風硬布丁🍮- 布丁口感比起平時出面食嘅較為結實,有好濃嘅蛋香味,不錯不

✨海·頂立(蝦頭龍蝦魚介湯烏冬)$95

✨地·頂立(醬油豚背脂魚介湯烏冬) $95
醬油豚背脂魚介湯烏冬

✨冷萃咖啡

✨昭和風硬布丁🍮
- 布丁口感比起平時出面食嘅較為結實,有好濃嘅蛋香味,不錯不錯🍮😋

✨Cold brew冷萃正山小種紅茶
Cold brew冷萃正山小種紅茶

- 茶葉係武夷山正山小種紅茶,味道清香,唔會苦澀,飲完感覺好清新✨

✨巴斯克朱古力蛋糕
巴斯克朱古力蛋糕

- 同外面食既巴斯克有少許不同,用咗新配方製作,令巴斯克朱古力蛋糕入口似雪糕蛋糕,口感更creamy綿滑,好好食!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

💕除咗食物高質又有特色之外,店員嘅服務態度亦都值得一讚👍🏻店員好細心咁介紹每一款食物,用心講解用料嘅產地同特色,走果時亦都有問返我地整個用餐體驗,服務滿分💯食完十分之滿足,非常推介比大家!!⭐️
醬油豚背脂魚介湯烏冬
Cold brew冷萃正山小種紅茶
巴斯克朱古力蛋糕
  • 腐皮醬油燒海老烏冬
  • 頂立海
  • 地頂立
  • 巴斯克蛋糕
上次去屯門紅橋食嘢,見到呢間餐廳已經好想試,小店以烏冬同珈琲為主題,提供三款唔同既湯底,非常有特色。小店店面唔大,只有10個位左右,店員會主動介紹食物,食物質素都唔錯,值得一試❤️🔎 地•頂立($95)湯底係「醬油豚背脂魚介湯」,口感綿密,味道濃郁。 🔎 海•頂立($95)湯底係「蝦頭龍蝦魚介湯」,以清酒、蝦頭同龍蝦殼烹調而成,飲落清甜,都幾有蝦味。頂立套餐升級▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶▫️魔套餐(+$90):2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶▪️神套餐(+$110):金配菜+溏心蛋+2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶▫️套餐+$30可以將布甸升級其他價值$65的手工甜品我同朋友揀左升級魔套餐~🔸烏冬比較扁身,口感都幾彈牙,而且非常掛湯。🔹兩塊慢煮豚肩肉叉燒,叉燒表面有炙燒過,口感腍滑之餘,食落更香。🔸大大片腐皮,非常索湯。🔹 冷萃珈琲:珈琲聞落好香,口感順滑,飲落帶微酸,無一般珈琲嘅苦澀味,但會慢慢回甘。店員建議先飲一啖咖啡,再飲一啖湯,再一啖咖啡,既可帶出湯底嘅鮮味,又可增添咖啡嘅風味,令兩者層次更加豐富。🔸 冷萃茶:佢係武夷山正山小種紅茶,入口帶微酸,非常特別~🔹 布甸:口感比一般布甸硬身

🔎 地•頂立($95)
湯底係「醬油豚背脂魚介湯」,口感綿密,味道濃郁。
地•頂立

🔎 海•頂立($95)
海•頂立

頂立套餐升級
▪️鬼套餐(+$70):布甸+冷萃珈琲/茶
▫️魔套餐(+$90):2叉燒+布甸+冷萃珈琲/茶
▫️套餐+$30可以將布甸升級其他價值$65的手工甜品

我同朋友揀左升級魔套餐~
🔸烏冬比較扁身,口感都幾彈牙,而且非常掛湯。
🔸大大片腐皮,非常索湯。

🔸 冷萃茶:佢係武夷山正山小種紅茶,入口帶微酸,非常特別~

🔹 布甸:口感比一般布甸硬身,我幾鐘意呢個口感~而且食落唔會太甜。
🔸 巴斯克:口感軟綿綿,芝士味濃郁,好好食😋
午餐
2022-10-28 75 浏览
屯門隱世咖啡x拉麵小店店舖細細,暗黑設計加上鬼怪面具連meau都有序言極具特色。先喝咖啡再飲湯,新的味覺體驗自選湯底手作烏冬麵🍜慢煮豚肩肉叉燒×2 @天王湯底每個餐都配有日本明太子沙律前菜,明太子做成數個細立方體,加左Wasabi沙律醬 ,醒胃之餘咬落卜卜脆。叉燒經過12小醃製,肉質軟稔,配菜有大大片腐皮,索晒湯汁好好食,另外還可加雲耳/海帶/ 炭燒竹輪/竹筍。自家製烏冬非常彈牙。雞白藥膳湯底,以濃厚鮮嫩雞白湯加入當歸烹製而成。🍜慢煮豚肩肉叉燒×海神湯底橙橙的湯底,由蝦頭龍蝦殼加入清酒帶出鮮味 飲品☕️冷萃咖啡,味道很濃。🍋檸檬汽水 Lemonade 以檸檬皮、檸檬汁、豆蔻、砂糖和水,經過過夜發酵再打氣入罐,檸檬味非常清新,入口味道適中;罐身獨特個性。 手工甜點🥞[若塗抹茶]。抹茶巴斯克,不會帶苦澀味,creamy 🌟從餐牌入面序言店員簡介每樣食物飲品都會一一介紹至食物送上再介紹,熱誠款待每位客人👍,值得一讚。🍜,頂立Them Coffee Lab📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖

屯門隱世咖啡x拉麵小店
店舖細細,暗黑設計加上鬼怪面具
連meau都有序言極具特色。
先喝咖啡再飲湯,新的味覺體驗

自選湯底手作烏冬麵

🍜慢煮豚肩肉叉燒×2 @天王湯底
雞白藥膳湯底,以濃厚鮮嫩雞白湯加入當歸烹製而成。

🍜慢煮豚肩肉叉燒×海神湯底
橙橙的湯底,由蝦頭龍蝦殼加入清酒帶出鮮味

飲品
☕️冷萃咖啡,味道很濃。
檸檬味非常清新,入口味道適中;罐身獨特個性。

手工甜點🥞
[若塗抹茶]。抹茶巴斯克,不會帶苦澀味,creamy

🍜,頂立Them Coffee Lab
📍屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2022-10-28 40 浏览
頂立(Tuen Mun)唔講你唔知其實屯門有好多隱世小店😗😗 小編最近就嚟到井財街一間融合咖啡☕️同烏冬🍜嘅特色日本料理舖🇯🇵 無論係裝修👺定食物好有驚喜 咁多人排隊真係有原因㗎😉😉⌖ 地·頂立 - 醬油豚背脂魚介湯烏冬麵 鬼套裝 🐷🐟🍜💰$95 + $70 +$30 豚介湯底烹調8小時以上所以口感濃稠綿密😋 面頭會有兩款叉燒 分別係慢煮豚肩肉同埋豚腩肉 尤其鍾意豚腩肉經過輕輕炙燒🔥 油脂感十足 另外配料仲有超索汁嘅油揚🤤同埋海帶 手工烏冬軟硬適中😍😍 可以做到掛汁效果~哩款升級左做鬼套裝 所以會連埋飲品同甜品 飲品揀咗冷萃茶☕️ 入口苦澀味少咗 亦都品嚐到茶葉嘅自然香味🍃 而甜品就額外升級咗手工甜品 揀咗昭和風硬布丁燒🍮 布丁甜度適中 面頭嘅焦糖醬帶有少少微苦 底部係吸盡咖啡嘅海綿蛋糕 整體味道濃厚 口感紮實綿密😚😚⌖ 海·頂立 - 蝦頭龍蝦魚介湯 🦐🐟🍜💰$95非常鮮甜嘅湯底🤩 配料同上一款大致相同 但小編尤其鍾意呢款用清酒、蝦頭、龍蝦殼製成嘅鮮味湯底🥹🥹 夠簡單直接 大推!🥰⌖ 冷萃咖啡 ☕️💰$60店舖嘅咖啡豆選用來自意大利著名品牌Gardelli specialty coffee😌
頂立(Tuen Mun)

⌖ 地·頂立 - 醬油豚背脂魚介湯烏冬麵 鬼套裝 🐷🐟🍜
💰$95 + $70 +$30

⌖ 海·頂立 - 蝦頭龍蝦魚介湯 🦐🐟🍜
💰$95

⌖ 冷萃咖啡 ☕️
💰$60
店舖嘅咖啡豆選用來自意大利著名品牌Gardelli specialty coffee😌 冷萃方式令咖啡嘅苦澀味降低 入口亦比一般咖啡更加甘醇😎 店員仲介紹融合咖啡同鮮甜嘅湯底飲 果然飲完一啖湯底再試咖啡 味道會更加突出㗎🫣🫣 好特別~

☻ 回頭指數:7.5/ 10

❝ #Amiの新界覓食記
#Fatshit_ami #Dinnertime #屯門美食 #香港美食 #港式美食 #食好西 #頂立 #咖啡配烏冬 #新潮配搭 #鰹魚昆布湯 #自家烹調 #海鮮湯底 #櫻花蝦 #麻婆豆腐 #足料烏冬 #自家咖啡 #冷萃咖啡 #精品咖啡 #日本料理 #特色小店 #香港餐廳推介 #屯門 #屯門拉麵舖 #屯門烏冬舖
2022-10-25 109 浏览
好耐冇去屯門紅橋搵食,行行下俾一間小店門口既「鬼神」吸引左。原來係一間日式既烏冬 X 珈啡小店。平時係紅橋D日式小店都排晒長龍,餓死左都未有得食,見到依間條隊唔算好長,所以決定試一試佢。入到間鋪,個裝修就係好多「鬼神」面具,好有特色,我地就係對住D「鬼神」面具食烏冬,哈哈。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹海神湯魂烏冬 $110海神湯魂係用清酒、蝦頭、龍蝦殼餚製,鮮甜味濃。腐皮吸晒湯底精華,好香甜,勁入味。烏冬都煙靭,有少少痴埋要用筷子搞一搞散,爽口彈牙。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹地魔湯魂烏冬 $110地魔湯魂係用鰹魚同昆布加上醬油豚介餚製8小時以上,有好濃稠既豚骨味,但又唔會好油膩。配左2塊好厚身好大塊既慢煮豚肩肉叉燒,好有豚肉味,同埋唔會好鞋口,做得好出色。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹冷萃珈琲 Cold Brew $60係用左危地馬拉同埋埃塞俄比亞既珈琲豆,飲落有少少微酸,但都順滑,仲有少少焦糖味咁,飲落去好舒服,配埋個海神湯魂仲好夾添!!!店家推薦係一啖珈琲,一啖湯麵~個味覺體驗真係好特別。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹手作檸檬汽水 Lemonade $55係用檸檬皮、檸檬汁、砂糖同豆蔻調製而成,飲起落去除左

海神湯魂烏冬 $110

地魔湯魂烏冬

地魔湯魂烏冬 $110

冷萃珈琲 Cold Brew $60

手作檸檬汽水 Lemonade $55
係用檸檬皮、檸檬汁、砂糖同豆蔻調製而成,飲起落去除左有好香既檸檬味,亦唔會太酸唔會太甜。飲完仲會有少少餘韻,好清新,好開胃,令人更加有食欲。

昭和風硬布丁 $35
布丁係用日本蛋黎整,蛋味好夠,焦糖亦唔會太甜,唔會好漏,高質。

明太子蟹子沙律
本身係配菜黎,但因為太好食,所以都要簡單介紹一下。沙律醬加左少少芥末,明太子切到一粒粒小方磚咁,唔係會太軟身,幾爽口,口感好好。

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結︰依間小店除左環境幾好同埋食物質素商之外,最令人印象深刻既係店員既待客之道。店員好細心,好有禮貌,亦會慢慢會你講解食物既製作方式同食用方法,非常專業。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
午餐
地魔湯魂烏冬
  • 海神湯魂,
  • 地魔湯魂
#ftf_屯門屯門開荒牛 咖啡x烏冬新體驗好神奇!估唔到飲啖咖啡再飲啖湯,湯底嘅鮮味真係會更加濃烈同突出! !One man Band嘅烏冬店嚟講,所有食物同飲品都別出心裁,完全係料理入邊感受到廚師嘅用心同溫度,佢仲好熱心咁特別講解當中嘅原理同用餐方法, 令你味蕾有更加多唔同層次既享受,十分欣賞!店內位置唔多,店外都唔少人排隊。天 • 頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️手工烏冬有口感,超彈牙,又掛汁,鮮雞藥膳湯味濃郁,當歸味道突出,同烏冬、叉燒好夾,我鍾意!地 • 頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95⭐️⭐️⭐️⭐️湯底口感比較Rich,相對「天王」湯底較濃稠厚身,味道各有千秋,各自都帶不同嘅鮮味,平時鍾意重口味嘅我,今次鍾意藥膳多啲,哈哈!但呢個湯底嘅鮮味都絕對會令人驚艷!豚肩肉叉燒厚身,軟硬適中,肉質鮮嫩;豚腩肉肥瘦均勻,比肩肉薄身,唔會太肥膩。「若竹抹茶」抹茶巴斯克$65⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️必定要食!係我食過最好食嘅抹茶巴斯克,抹茶味濃重,帶少許茶澀味,唔會死甜,口感厚身得來極creamy!絕對唔會浪費quota,而且會令你有戀愛嘅感覺!唔係講笑!建議另外開甜品舖,哈哈哈!冷萃咖啡 $60⭐️⭐️⭐️
#ftf_屯門

⭐️⭐️⭐️⭐️

「若竹抹茶」抹茶巴斯克$65

冷萃咖啡 $60
⭐️⭐️⭐️⭐️
咖啡豆帶有杏脯, Caramel, chocolate milk香,平時唔好啡,但同湯底配搭之下的而且確嘗試到有微妙嘅變化,絕對值得一試!

明太子沙律 (前菜)
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
連前菜都咁用心製作,真係大有口福,明太子口感超爽脆!

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕

@damn_lab_tm @damn.hk.official

2022-10-25 22 浏览
🟠 海.頂立-蝦頭濃蝦魚介湯 ($95)烏冬一上枱,即刻試左一啖個湯底,湯底超濃郁,整身預海鮮湯底,都預係濃味,但無諗過咁濃郁,而且好鮮甜👍🏻再食過烏冬,軟硬適中,非常彈牙。碗內仲有一塊好似腐皮?(一大塊),吸哂d汁。另外,有2塊厚度都唔薄既豚肩肉叉燒,口感唔會話好嚡,不過我比較中意食再淋身少少既😝🟡 天.頂立-秘製當歸雞白魚介湯 ($95)一聞就聞到有藥材既味道,試第一啖,可能我好怕苦,已經飲到苦苦地既味道,雞味反而少d,但唔會覺得係好油膩個種。不過又好奇怪,一直食再飲下湯,發現感覺好似愈黎愈好味無咁苦,最後仲飲哂碗湯😋而材料就同另一碗既一樣。🟢 提拉米蘇 ($65)因為係即時製既關係,所以可以揀軟或硬,店主話軟既酒味會多d,所以我地揀左軟,而店主都有講甜品係跟一個意大利人家鄉整法,再改良左少少,用左Baileys酒。甜品一試枱,已經聞到好香既咖啡味🤠一食個時,個感覺淋到有d好似好濕好濕既餅乾放入口,但無諗過係軟到真係一入口即融咁,但又會感覺到有少少既顆粒咬口係入面,再加埋佢個酒同咖啡味,個口感真係開拓左我既味蕾🤣好好味🤩🤩🤩🔵 手作檸檬汽水 ($55)呢罐汽水係店自家製作,連個罐都
🟠 海.頂立-蝦頭濃蝦魚介湯 ($95)

🟡 天.頂立-秘製當歸雞白魚介湯 ($95)

🟢 提拉米蘇 ($65)

🔵 手作檸檬汽水 ($55)
呢罐汽水係店自家製作,連個罐都係自家出品,所以價錢都少貴。不過飲落酸甜度適中,又唔會好甜,而且好開胃。👍🏻

每碗烏冬都配一小碟明太子蟹籽沙律,口感爽脆,非常開胃,作為餐前小食好適合😽
2022-10-24 1302 浏览
頂立店主專研珈琲同鮮味,係屯門嚟講少有嘅高質烏冬店,店鋪雖然唔係好大間,位置都唔多,但味道同質素嚟講係屯門係首屈一指,星期日去到2點幾已經賣哂湯底,想食嘅已經要等夜晚個轉。鋪面好有風格,將日本文化融入設計,天地海萬物,『頂於天』、『立於地』、『創於海』設計獨特而有味道。而且煮理人從事咖啡行業十幾年經驗,所以店入面珈琲同甜食,甚至好食過出面嘅cafe。餐廳將鮮味呈獻比食客嘅同時,亦會定期舉辦珈琲及風味興趣班,等有心研究同路人可以分享珈琲技藝。———————————————————𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:⧐天 •頂立 -秘製當歸雞白魚介湯⧐地•頂立-醬油豚背脂魚介湯⧐Cold brew武夷山正山小種紅茶⧐Cold brew珈琲⧐布丁⧐若竹搽茶巴斯克蛋糕☻天 •頂立 -秘製當歸雞白魚介湯,個人好喜歡依個湯底,食完之後成碗湯底飲哂,除左有雞同魚味之外,仲有我最鍾意嘅中藥味,加埋店舖自烏冬配上慢煮豚肩肉,叉燒有炙過,所以味道香又有咬口。☻地•頂立-醬油豚背脂魚介湯,比出面既豬骨湯底唔同,就係較鮮同無咁油,配埋腐皮仲可以索哂湯底,可以好好咪賞。☻Cold brew武夷山正山小種紅茶,係香港唔係度度有,入口味道
頂立

𝐎𝐫𝐝𝐞𝐫:

⧐天 •頂立 -秘製當歸雞白魚介湯
⧐地•頂立-醬油豚背脂魚介湯
⧐Cold brew武夷山正山小種紅茶
⧐Cold brew珈琲
⧐布丁
⧐若竹搽茶巴斯克蛋糕

無咁油,配埋腐皮仲可以索哂湯底,可以好好咪賞。

☻Cold brew武夷山正山小種紅茶,係香港唔係度度有,入口味道微酸,再入口甜而再有回甜,非常特別嘅風味。

☻Cold brew珈琲,用左危地馬拉加埃塞俄比亞珈琲豆,味道有啲焦糖mix朱古力嘅風味,一口珈琲,一口頂立湯底,再一口珈琲,再去細味當中嘅變化。

☻布丁同平常布丁比係硬身小小,唔會太甜,好味。

☻巴斯克蛋糕,採用左若竹搽茶,芝士嘅綿綿配上若竹搽茶味,非常配塔,好食過出面cafe。

如果唔想食套餐,本身都會有麥茶service,店員雖然好忙,但仍然好盡心盡力招呼每個客人,好有小店嘅人情味。

📝評分

抵食 ⁵/ ⁶
📍頂立
屯門井財街9號錦發大廈地下20B號舖
2022-10-23
放假去屯門放鬆睇吓戲,睇之前先要醫醫肚。原來紅橋附近有唔少餐廳,經過先發現呢間拉麵小店好似幾高人氣,當日1點幾去到已經漸成人龍。欣賞店內融合日式傳統同現代嘅藝術,令人感覺幾有心思。天‧頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95以當歸入藥調味嘅湯底,細呷之下帶少許藥膳味,中式混合日式嘅感覺幾新穎。配搭偏硬嘅手工烏冬、慢煮豚腩肉叉燒、慢煮豚肩肉叉燒同大大塊油揚等,叉燒一肥一瘦,飽足感滿滿。另外附贈明太子蟹籽沙律作為前菜,呢個亦係加分位,食落爽口又解膩。地‧頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95熬煮長達8小時以上嘅湯底,入口餘香濃郁帶陣陣豬骨香,唔會死鹹。除咗湯底,其他配料都同天‧頂立無異。當中一款拉麵加配$70鬼套裝,當中包括昭和風硬布丁同冷萃珈啡。據店員介紹,冷萃珈啡選用咗意大利2017/2018年得獎公司咖啡而泡製。唔止聞落香氣十足,低酸度仲非常易入口,連少飲咖啡嘅我都覺得唔錯。而布丁口感比坊間食開較為挺身,正常發揮。巴斯克 $65迷你巴斯克芝士蛋糕適合二人分享,入口芝士味香甜,口感軟熟。冷萃茶 $55選用正山小種紅茶泡製嘅冷萃茶,聞落同樣好香,味道帶點果香同酸度較高,感覺幾特別。

欣賞店內融合日式傳統同現代嘅藝術,令人感覺幾有心思。

天‧頂立-秘製當歸雞白魚介湯 $95
地‧頂立-醬油豚背脂魚介湯 $95

巴斯克 $65
迷你巴斯克芝士蛋糕適合二人分享,入口芝士味香甜,口感軟熟。
冷萃茶 $55
2022-10-23
位於屯門的《頂立》是一間提倡Coffee Pairing概念的日式小店,主打鰹魚昆布湯烏冬、精品咖啡和手工甜點。小小的店鋪,大約只有10個座位,佈置走型格日系風:鬼怪燈籠和面具、日本風情畫布簾、日本電影明信片......尤其喜歡那隻可愛的大隻佬招財貓🏮👹👺🗾🎥💪😼Wine Pairing(餐酒搭配)早已為人熟悉,並深植於飲食文化之中,至於Coffee Pairing(咖啡佐餐),則是這幾年才受到關注。其實咖啡的酸質和結構是最接近葡萄酒的飲品,當中酸、甜、苦、澀、香的味道豐富細膩,跟酒一樣能夠增添菜餚風味,為用餐體驗帶來更多可能性和趣味🍷🍽️☕🍽️🔸虹吸咖啡+盧旺達「Kirambo」咖啡豆($70)以虹吸壺萃取咖啡,最能夠保留咖啡豆原有的特色和精華。小店供應的咖啡豆種類繁多,有選擇困難的話不妨跟充滿熱誠的店員多交流和取經。我和老公的夢想是環遊世界,當然喜歡品嚐各國咖啡,試過坦桑尼亞、危地馬拉、牙買加、土耳其、印尼、巴西、越南、秘魯、埃塞俄比亞、哥倫比亞等產地的咖啡,看到來自Rwanda(盧旺達)的「Kirambo」馬上心心眼,這款Fruity咖啡豆帶有洛神花、血橙、梅子和芒果風味。有機會再訪

🔸虹吸咖啡+盧旺達「Kirambo」咖啡豆($70)

以虹吸壺萃取咖啡,最能夠保留咖啡豆原有的特色和精華。
虹吸咖啡

小店供應的咖啡豆種類繁多,有選擇困難的話不妨跟充滿熱誠的店員多交流和取經。我和老公的夢想是環遊世界,當然喜歡品嚐各國咖啡,試過坦桑尼亞、危地馬拉、牙買加、土耳其、印尼、巴西、越南、秘魯、埃塞俄比亞、哥倫比亞等產地的咖啡,看到來自Rwanda(盧旺達)的「Kirambo」馬上心心眼,這款Fruity咖啡豆帶有洛神花、血橙、梅子和芒果風味。有機會再訪小店,打算試試洪都拉斯和烏干達出產的咖啡豆🌺🍊☕😍

🔸天王($110) 、海神($110)

獨門配方的鰹魚昆布高湯是靈魂所在🐟,再精心搭配其他食材烹調出3款鮮味湯底:
🥢「天王」(當歸嫩雞白湯🐔)
🥢「地魔」(醬油豚介湯🐖)
🥢「海神」(清酒、蝦頭、龍蝦殼海鮮湯🍶🦐)
我們選了天王和海神烏冬,加上慢煮豬肩肉叉燒、腐皮、雲耳、海帶、付味筍、燒竹輪片等配料。大大片腐皮吸滿甘甜湯汁,厚切叉燒表面以微火炙燒,油脂香更為突出🍜
來到Coffee Pairing的環節,先品嚐精品咖啡,接著喝一口烏冬湯,再細味咖啡,化學作用加疊味蕾的衝擊,迸發出多層次的鮮味和新風味,帶給味覺既豐富又玩味十足的體驗:Kirambo咖啡+當歸雞湯原來可以完美結合,成為醇厚濃香的藥膳湯底;咖啡+清酒海鮮湯竟然嚐出麥茶酒的滋味......☕🍜💥💫🎆🎉😋
天王(當歸嫩雞白湯🐔) + 海神(清酒、蝦頭、龍蝦殼海鮮湯🍶🦐)

天王(當歸嫩雞白湯🐔)

🔸明太子蟹籽沙律(贈送小食)

將明太子混合蟹籽再壓成小方塊,配上芥末沙律醬,爽脆開胃🐟🦀🥗
明太子蟹籽沙律

🔸手作檸檬汽水($55)

將新鮮檸檬磨皮榨汁,加入芳香提神的荳蔻粒,浸泡一晚發酵,然後打氣入罐,酸甜度恰到好處🍋🌿👃
手作檸檬汽水

🔸巴斯克蛋糕($65)

表皮焦香,裡面的cream cheese濕潤細滑,口感介乎雪糕與布丁之間,相當高質🧀🍰
巴斯克蛋糕
题外话/补充资料: 《頂立》的咖啡豆選用意大利品牌Gardelli,創辦人是榮獲世界咖啡烘培大賽冠軍的Rubens Gardelli ☕😍
2022-10-17
虹吸咖啡
天王(當歸嫩雞白湯🐔)
明太子蟹籽沙律
手作檸檬汽水