2023-04-02
早排聽朋友講中環開咗間新嘅日本居酒屋,佢話氣氛好好,好推介,於是我今晚就同朋友喺依間新開嘅高知駅訂位。我哋本身book咗八點 ,但係因為做嘢做晏咗,所以八點三先到。雖然係我哋遲咗,但係店員都好有禮貌咁樣邀請我哋等一等,然後好快就安排到枱俾我哋。我哋坐嘅位置可以好清楚咁睇到師傅準備食物,別有一番風味。坐低之後,店員好熱心咁推介佢地居酒屋既菜色俾我哋聽,雖然店員係日本人,但係都聽得出佢好努力咁樣講解俾我哋聽。因為係第一次食,所以我地完全交俾店員幫我哋發板叫嘢食☺️先嚟嘅係電氣Bran high ball同魚香辣雞翼,對於我依啲咁懶嘅人嚟講,單骨雞翼真係好方便,雞翼新鮮炸起熱辣辣,雞皮炸得好乾身,但咬落去仍然充滿肉汁,點埋個明太子醬一齊食,真係食第一樣餸就知我地冇嚟錯😙之後嘅嘢食就係串燒,有雞胸軟骨串、雞頸肉串、日本鵝肝、日本絹豆腐同雞皮串。店員好細心,見我哋得兩個人,於是就每一樣串燒都安排半份俾我哋,等我哋盡量可以試多啲唔同種類嘅嘢食。串燒全部即叫即燒,整體嚟講都出色,而且佢會俾一個細嘅爐仔我哋,咁啲串燒就唔會咁快凍👍🏻食完串燒後就係燒虎蝦同日本播磨白珠牡蠣,燒虎蝦好多蝦膏,物超所值,而個蠔
食完串燒後就係燒虎蝦同日本播磨白珠牡蠣,燒虎蝦好多蝦膏,物超所值,而個蠔就尤其肥美😋 不過都唔夠壓軸嘅稻草燻烤鰹魚犀利,我哋睇住師傅攞一個爐,跟住擺啲稻草入去,然後點火再將舊新鮮嘅鰹魚督住喺上邊燒,燒到舊鰹魚表皮熟咗之後,再即刻放入冰水,確保裏面唔會太熟,再切開俾我地。食得出魚非常新鮮,外脆內鮮甜,不過淨係睇師傅嘅製作過程已經值回票價😎
最後店員為咗多謝我哋嘅支持,仲請咗我哋飲兩杯sake,依次嘅體驗真係好好,我相信自己短期內一定會再嚟😊