2018-09-09 58 浏览
工廈開餐廳已經非常普遍,尤其在觀塘更是成行成市。因緣際會,嘗試了這一家餐廳。環境整潔,看上去頗舒服。桌子很小。一般2人坐2張檯合併較合理。可惜我們進去時剛剛沒有位,只能分拆一張檯出來坐。較為擠逼。坐下來看menu,價錢、選擇都是中規中矩。我們叫了不少食物。生蠔,$55 一隻,不過不失,Gillardeau 來講稍微細隻了一點。貴妃蚌不俗牛扒ok好味但稍微有點過火明太子飯團,飽肚又好味。串燒不一一介紹,其中墨魚丸印象較深,有粒粒墨魚肉;燒雞皮也不錯,乾身夠脆。埋單 $699 / 2 位。ok 啦~另外一提,這裡暫沒有酒牌。店員指定我們到對面一家小店買酒,就可以免費提供酒杯冰桶;否則收取$200開瓶費。這種安排我也是第一次遇到。也不可以說不合理,只是很獨特。

坐下來看menu,價錢、選擇都是中規中矩。
我們叫了不少食物。

貴妃蚌不俗

牛扒ok好味但稍微有點過火

明太子飯團,飽肚又好味。

埋單 $699 / 2 位。ok 啦~

2018-09-07
2018-09-08 43 浏览
喺觀塘行完駱駝漆搵食,就黎咗呢間串燒店。呢度店小小,都唔洗等就有位。呢度算係小店呀,人少少,得幾張枱又坐得舒服。叫咗幾款串燒,包括: 翠肉瓜、雞腎、燒白鱔、雞軟骨、雞皮、墨魚腸、一口牛、雞翼、流心燒賣、腐乳雞肉串,燒蟶子同燒芝麻湯圓。燒白鱔真係好難輸,食親都係good,所以多數嗰間串燒店有白鱔,我都會叫。我都推介墨汁墨魚腸,雖然佢黑蚊蚊,但佢唔會甩色架,即係鮮墨汁打出黎,唔係後加。我第一次食流心燒賣。佢係芝士流心架。我食咗兩粒都唔算膩,又幾香。另外,我都好喜歡燒芝麻湯圓!外面有少少脆,入面又會流小小心。呢度個有蠔架,價錢中挺,我估就係隔離攞貨。

呢度個有蠔架,價錢中挺,我估就係隔離攞貨。

2018-08-29
觀塘出名多隱世小廚,今次去到駱駝漆大廈既串燒店,位置非常容易搵,店內環境舒適,空間感十足。仲可以見到廚房,睇住廚師煮食,感覺開揚。八時到達,都已經坐左唔少人。餐牌係雙面式設計,都好多選擇,除左串燒,炸物,連燒海鮮都有,正!見好多人都推介墨汁墨魚腸,就點左一條試試。係幾好食喎,雖然成條黑色感覺好笑,但都好香墨魚味,入面仲有粒粒墨魚粒,幾有咬口,所以之後都叫多一條。牛仔骨燒得剛剛好,juicy有牛味,不錯。燒貴妃蚌貴妃蚌肉厚鮮甜,除左蒜之外,餐廳仲落左蟹子落去,燒得唔錯呀,唔會太乾。燒豬勁肉份量比我想像中多,燒得夠乾身夠香,再配埋個泰式辣醬汁,滿足。雙重芝士薄餅呢個推介大家一定要叫,薄餅入面起多芝士,可以拉絲架,勁好食。麻吉燒中間有層年糕,外層係魚蛋,燒過之後外脆內軟,雙重口感。燒韭菜覺得大陸食過既燒韭菜係最好食,因為會落勁多孜然,呢度既燒韭菜都有落,所以覺得好好食,仲無咁油。蒜蓉金菇份量超級多,少少辣好惹味。脆卜卜豆卜無改錯名,真係勁脆勁香口,燒到金黃色,外脆內軟,正。叫埋兩枝飲品,每人都係$150,好抵食呀。

見好多人都推介墨汁墨魚腸,就點左一條試試。
牛仔骨燒得剛剛好,juicy有牛味,不錯。

燒貴妃蚌

燒豬勁肉

雙重芝士薄餅

麻吉燒
中間有層年糕,外層係魚蛋,燒過之後外脆內軟,雙重口感。

燒韭菜

蒜蓉金菇
份量超級多,少少辣好惹味。

脆卜卜豆卜
無改錯名,真係勁脆勁香口,燒到金黃色,外脆內軟,正。

叫埋兩枝飲品,每人都係$150,好抵食呀。
2018-09-06 3666 浏览
平時成日聽朋友話觀塘嘅工廠區好多嘢食 ,我自己就未嚟過喔。今日朋友帶咗我去駱駝漆大廈,一間叫港式串燒吧嘅餐廳食飯,專食串燒架,岩晒我丫。原來呢度除咗dinner之外,都有午餐同下午茶供應。餐牌有幾款套餐,價錢相宜...門口有個大牌,有相可以睇到有咩串燒食,好似好吸引咁餐牌幾多嘢食喎,除左主餐紙有好多串燒外,仲有二人套餐,三人套餐,海鮮冷盤 ,生蠔,刺身等.....餐紙仲可點前菜,小食,炸物,甜品,種類繁多......墨汁墨魚腸 好有驚喜呀!!腸既外皮燒到好脆,完全係外脆內軟!裏面好juicy,勁好味呀!呢個絕對係必食鹽燒雞中翼,熊本一口牛,雞軟骨雞翼外皮燒到好脆,雞肉亦好入味,基本上非常好食熊本牛每粒都係bite size,師傅燒得啱啱好,肉汁夠juicy,又夠淋唔會靭。雞軟骨燒得好脆,yummy 冷烏冬 大熱天時食冷烏冬好爽喔,撈埋個汁一齊食好冰涼,烏冬又夠彈牙。蘑菇雞肉飯團 飯團嘅外圍燒到脆卜卜,比飯焦更好食!蘑菇同雞肉餡好夠味,加埋飯一齊食好perfect 多春魚 燒嘅時間控制啱啱好,唔會話燒得好乾,魚骨都可以食埋喔。牛仔骨有5件,size都ok,肉汁豐富,一d都唔靭。叫咗兩個甜

門口有個大牌,有相可以睇到有咩串燒食,好似好吸引咁

餐紙仲可點前菜,小食,炸物,甜品,種類繁多......

墨汁墨魚腸

鹽燒雞中翼,熊本一口牛,雞軟骨
雞翼外皮燒到好脆,雞肉亦好入味,基本上非常好食

雞軟骨燒得好脆,yummy

蘑菇雞肉飯團

多春魚
燒嘅時間控制啱啱好,唔會話燒得好乾,魚骨都可以食埋喔。

牛仔骨
有5件,size都ok,肉汁豐富,一d都唔靭。

叫咗兩個甜品,第一個係炸香蕉。
大大條嘅香蕉切粒,炸漿唔厚,亦都冇乜油,香蕉夠曬甜丫

日本蘋果雪葩
蘋果外殼裝住雪葩,一打開就聞到好清香嘅蘋果味。濃濃既蘋果味雪葩,非常清甜

第一次去串燒餐廳既感覺非常好,野食好好味,一定會再去
  • 蘑菇雞肉飯團
  • 墨汁墨魚腸
  • 鹽燒雞中翼
2018-09-06 78 浏览
9月開始,今年多左個新角色,就係去讀master喇,實在十分繁忙!面對新挑戰,當然要同朋友食好西減下壓啦!觀塘其實係美食天堂,好多好野食,尤其係工廈,好容易搵到寶!見呢到咁多好評 我地揀左係駱駝漆到食串燒,方便就腳,果然無令我失望啊!駱駝漆大廈3期,一出電梯行幾步就見到,門面裝修幾靚,附近仲有間文青手作店,食完野不彷去行下街!入面環境都幾舒服,燈光柔和,又有音樂聽,實在係放鬆食物選擇多!真係花多眼亂!最重要係仲有甜品食!真係未食都已經好好好期待主要係串燒,都有d炸物樣樣都好想食!價錢都好正路!仲有飲品添!好耐無飲過ginger beer,叫左黎飲!不過d特色飲品都好吸引,下次去試啦!第一碟上碟既係燒墨魚腸,但係真係黑色咁,影相唔太靚!不過要推介比大家,因為好好味!有台灣腸既感覺!重點推介燒白鱔,入口即溶,好香口!唔算多骨,有都係細細條既軟骨!配埋旁邊d醬料仲好味,醬料中比較特別既係綠色既自製海鮮醬,少少辣,但好match!朋友愛好食菇!呢隻大磨菇真係無得頂,串燒既關係可以鎖住d汁,又夠芝士,呢個就係串燒店令人著迷既地方!甜椒,雖然我擺咗烏龍,本身想食一條條既青椒,但叫左甜椒,見到係有d
面對新挑戰,當然要同朋友食好西減下壓啦!
觀塘其實係美食天堂,好多好野食,尤其係工廈,好容易搵到寶!

入面環境都幾舒服,燈光柔和,又有音樂聽,實在係放鬆

食物選擇多!真係花多眼亂!
最重要係仲有甜品食!真係未食都已經好好好期待

主要係串燒,都有d炸物

樣樣都好想食!價錢都好正路!

薑啤

重點推介

燒白鱔,入口即溶,好香口!
唔算多骨,有都係細細條既軟骨!

煙肉芝士大磨菇

朋友愛好食菇!

甜椒

甜椒,雖然我擺咗烏龍,本身想食一條條既青椒,但叫左甜椒,見到係有d失望,但係食完又好有驚喜!我朋友本身唔食既,食左dd試完之後都話好甜,肯同我一齊食
好甜好多汁,正!

黑松露薄餅

黑松露pizza係另一樣好想推介既!
有時食串燒真係未必食得飽
食完呢個pizza一定飽!
黑松露好多,好足料,又多芝士,食既時候可以拉絲!配合埋d菇,又無咁 ‘漏’,掂

燒茄子

食完pizza,都飽左8成,食埋燒茄子就岩岩好啦!夠蒜蓉,岩哂我呢d重口味既人!

日本蘋果雪芭

期待左好耐既蘋果雪芭,成個蘋果上,好特別!雪芭甜度岩岩好!

服務方面就中規中矩啦,侍應唔多,但食既人多,大家互相體諒啦

美食可以令人有好心情,充滿力量喇

2018-09-05
薑啤
煙肉芝士大磨菇
甜椒
黑松露薄餅
燒茄子
日本蘋果雪芭
2018-09-05 28 浏览
小弟喜愛食串燒, 去親外地旅遊, 例如泰國、台灣、日本, 都會去串燒店或者街邊串燒搵食。我一直都覺得, 香港其實有潛力發展港式串燒, 奈何之前「串燒」一直係香港飲食界未有咩勢力。但經過今日, 我feel到呢股「串燒」勢力已經漸漸起革命了。係Openrice搜尋過, 發現到呢間港式串燒店, 於是約埋幾個朋友一齊去食下。一打開佢張餐單, 目不暇及, 好多款選擇。店員出於禮貌, 原本推薦我們試試佢地的套餐, 話有刺身好抵食。但因為我地的原意係食串燒, 於是都係唔食套餐, 散叫算, 而且真係有好多好多款食物選擇。除了正常串燒會有的肉類、蔬菜之外, 呢度仲有燒海鮮食, 好吸引呀! 另外, 店家一開始會每人送上一個醬料盤, 入面有三款, 包括類似食泰式生蝦的酸辣汁、粗鹽、以及醬酒等等, 好貼心。今次我同朋友們都完全無節制咁狂點食物, 而家一一為大家介紹: 1. 墨汁墨魚腸 ($15/條): 又粗又大又飽滿的墨魚腸, 唔好以為睇落去黑色好似好核突咁, 但食落真心彈牙又夠香, 好有口感的腸。 2. 燒豬頸肉 ($38一份): 呢度係X2的份量, 因為原本我地以為係一串上得兩三舊, 點知原來係盤上, 所

2. 燒豬頸肉 ($38一份): 呢度係X2的份量, 因為原本我地以為係一串上得兩三舊, 點知原來係盤上, 所以黎到有咁大碟。不過我地相信, 就算叫一份, 份量都一定好夠4個人食。呢度的豬頸肉非常爽口, 燒得好香, 加上泰式醬汁伴碟, 反而真心好似泰式燒豬頸肉咁, 抵讚。
3. 腐乳雞串 ($22/串): 當你以為會好重口味咩!? 又唔係wor, 聞落去好香的味道, 但食落去一D都唔會咸, 唔會重口味, 只有淡淡的腐乳味。而雞肉亦燒得唔錯, 有肉汁, 唔會乾身。
4. 雞軟骨($15/串): 略帶咸味, 唔會淡而無味, 加上燒得夠透, 軟骨爽口。
5. 脆卜卜雞皮($15/串): 固名思義啦, 好似食薯片咁脆, 咬落去真係「索索」咁聲架。不過本人會略嫌燒得太乾, 無左雞油香味。
6. 厚切牛脷($58/串): 初初睇餐牌, 覺得牛脷都咁貴既。但當上碟之後, 就明白佢係貴得有價值。真係非常厚切, 但燒出黎絕對唔韌, 非常爽口, 夠哂Juicy又充滿牛味。

7. 芥末凍鮑片($48/份): 食咁多熱氣野, 當然要黎一份冷盤啦。鮑片爽口新鮮, 但留意芥末味好強, 第一啖入口勁「攻鼻」, 我自己無咩所謂, 但唔食得芥末的朋友要留意呀。

8. 熊本一口牛($38/串): 望落去燒得唔錯, 有牛味, 亦有肉汁, 唔會燒得過熟而韌。但係估計係俺的時間唔夠耐, 略嫌唔夠咸味, 比較清淡的。
9. 燒白鱔串($58/串): 呢個係餐廳的推薦菜式, 果然名不虛傳。首先, 食鱔最怕有泥味, 呢度完全沒有。其次, 食鱔又怕多骨, 呢度亦處理妥當, 唔會多骨。雖然經過燒烤, 但竟然可以做到皮脆有肉汁, 魚味突出。個人認為質素真係好好。

10. 煙肉芝士大蘑菇($38/份): 身為芝士控, 點可能會放過任何芝士類的食物呀。講真, 成餐飯我最期待的就係呢道菜。新鮮燒烤的芝士大蘑菇, 一切開, 望住流質的芝士, 外皮香脆內裡溶化, 這是完全令人難以抗拒的食物。而且呢度燒烤的功夫很好, 絕對無將大蘑菇燒乾, 相反大蘑菇依然Juicy無比, 呢個配搭真係無得輸!

11. 燒蒜蓉包($22/一份四件): 又係一樣令人難以抗拒的食物。呢度的蒜蓉包除了搽了蒜蓉醬外, 亦額外加上蒜蓉係包上面, 再經適當的燒烤, 個陣蒜蓉的香氣頓然爆發開來, 真係會令人感到好幸福的美食。

呢間串燒店, 有誠意、有質素, 價錢亦尚算公道。最重要係食物選擇種類多之餘, 極大部分的質素都非常好, 唔會過咸或過淡, 而且師傅燒烤的功夫亦到家, 無一樣食物你會覺得燒過龍。真心希望香港會有更多的燒烤店, 係香港飲食界發展出一股勢力出來!
2018-09-04
  • 燒蒜蓉包、
  • 煙肉芝士大蘑菇、
  • 燒白鱔串、
  • 厚切牛脷、
  • 燒豬頸肉、
  • 墨汁墨魚腸、
2018-09-03 34 浏览
今日係公司開咗成日會,連午餐都冇時間食,好在可以係六点收工。趕返屋企煲劇,經過公司附近嘅駱駝漆大廈 聞到一陣好香嘅燒嘢食味道不過要企喺條街度食,唔係咁習慣,咁啱樓下有人派傳单, 所以上咗間樓上舖叫做鮮港式串燒吧 ,侍應 招呼 我坐低後,俾咗個 餐牌我睇,都有好多選擇,首先 叫咗個三文魚頭,一個炸大腸,一個燒粟米,,燒茄子 加多個墨汁墨魚腸仲有鬆化黑豚串,整多一串蘑菇。三文鱼頭燒得好香脆,如果配啤酒真係冇得顶,炸大腸都好有水準,外脆内軟,再食個鬆化黑豚串,入口即溶,燒 粟米和 燒茄子都好香一, 第一次 食蘑菇和墨汁墨魚腸感覺好特別。因為太好食,所以一個人都食得晒,因要趕快返家睇電視,所以埋单走人,下次要叫多幾個朋友一齊食先得。

,都有好多選擇,首先 叫咗個三文魚頭,

一個炸大腸,

一個燒粟米,

,燒茄子

加多個墨汁墨魚腸仲有鬆化黑豚串,整多一串蘑菇

和墨汁墨魚腸

2018-09-02 39 浏览
喺觀塘返工,都是好多新野食,今次試呢間駱駝漆嘅串燒店,之前聽朋友講過,一直未有機會是幾時去試吓啦。串燒嘅種類都好多,之前食過其他串燒店,食落樣樣嘅味道都一樣,因為燒嘅醬汁一樣。但呢間真係有啲唔同,落嘅醬汁唔係太多,但所有肉同埋海鮮都能夠保存到佢嘅鮮味。 另外食物嘅選擇都非常多豬牛羊海鮮樣樣都有,而且價錢亦都唔算非常貴。哩間串燒店嘅牛肉做得幾出色,好香牛肉味,而且亦都唔會比醬汁蓋過佢嘅鮮味。叫咗幾樣海鮮,海鮮都非常新鮮,而且其他食材都睇得出烹調得好有創意,例如芝士大菇同埋麻辣金針菇。

2018-09-01 40 浏览
餐廳裝潢算是簡單有格調位於觀塘駱駝漆大廈的串燒吧簡約的工業風,很符合駱駝漆大廈的工廈特色粒粒墨魚丸$15墨魚丸超大顆的很爽口彈牙,墨魚味濃郁我們卻還分別點了黑豚腸$15口感扎實彈牙,味道鮮甜黑豚辣肉腸$15腐乳雞串$22看到腐乳就覺得好特別烤的香脆爽口熊本一口牛 $38燒至7成熟的熊本一口牛很鮮嫩多汁煙肉芝士大蘑菇$38等的時間有點長不過蘑菇超級大顆內裡釀了煙肉,上層再鋪上芝士切開蘑菇汁傾瀉而出蘑菇肉很嫩滑多汁配上煙肉和芝士,口感豐富明太子飯團$32賣相很不錯可惜烤的真體偏硬了黑松露薄餅$68呈長方形的,店家很貼心已分成六塊黑松露香香,並不太濃入口香軟芝士味,餅皮越嚼越香辣味韭菜$15韭菜的甜搭配上七味粉的辣加上炭烤的香色香味俱全蒜辣焗香菇$25超推吖超好吃吖粟米$15
餐廳裝潢算是簡單有格調
位於觀塘駱駝漆大廈的串燒吧
簡約的工業風,很符合駱駝漆大廈的工廈特色

粒粒墨魚丸$15
墨魚丸超大顆的
很爽口彈牙,墨魚味濃郁
我們卻還分別點了
黑豚腸$15
口感扎實彈牙,味道鮮甜
黑豚辣肉腸$15

很鮮嫩多汁

煙肉芝士大蘑菇$38
等的時間有點長
不過蘑菇超級大顆
內裡釀了煙肉,上層再鋪上芝士
切開蘑菇汁傾瀉而出
蘑菇肉很嫩滑多汁
配上煙肉和芝士,口感豐富

明太子飯團$32
賣相很不錯
可惜烤的真體偏硬了

黑松露薄餅$68
呈長方形的,店家很貼心已分成六塊
黑松露香香,並不太濃
入口香軟芝士味,餅皮越嚼越香

辣味韭菜$15

• 煙肉芝士大蘑菇
  • 熊本一口牛
  • 蒜辣焗金菇
2018-08-31 121 浏览
今日好難得去左接男朋友放工接完就去觀塘搵食!突然興起想食串燒就黎試下哩間平日晚上黎到都好多人好彩有預先留位淋左少少雨似杯熱飲當堂舒服哂男朋友飲咸柑桔其實我好憎飲咸柑桔 細個一喉嚨痛就比呀爸呀媽迫我飲不過男朋友話幾正墨魚腸 好特別呀正 真材實料一咬入去墨魚香就滲哂出黎推介!識食一定食燒茄子 正 充滿蒜香中間係一口牛 好正 夠多肉汁 唔會太乾右面係厚切牛舌我好鍾意食既冷烏冬烏冬幾彈牙 粗幼度適~冷烏冬汁亦唔會太咸燒貴妃蚌有d un燒即開生蠔夠新鮮!燒白鱔好特別既整法~外脆內香推介男朋友好鍾意食薯條哩度既薯條係偏幼同脆身炸得好香口哩個明太子飯團就 有d太多飯食哂咁多野 好飽~總結哩間串燒的確出色 選擇多仲有好多串燒都好想試!
今日好難得去左接男朋友放工
接完就去觀塘搵食!
突然興起想食串燒就黎試下哩間

炸得好香口
明太子飯團

哩個明太子飯團就
有d太多飯

食哂咁多野 好飽~
總結哩間串燒的確出色 選擇多
仲有好多串燒都好想試!
日本和牛粒
燒白鱔
呢間串燒店在觀塘工廈中,好似電影中主角們收工聚腳既小店,十分適合一班朋友一齊去食🍻👍🏻🍢麻吉燒$20 芝士配上魚肉,非常有口感同彈牙👍🏻😊🍢鬆化黑豚串$58好野味wo!一食就想講依句對白,調味得剛剛好,好有肉汁👍🏻😎🍢雞軟骨$15同街外的差不多,中規中矩,但都ok既✌🏻🐣法國燒春雞$125味道唔錯,都算肉滑,可惜擺盤唔太好,有改善空間🍻🍄煙肉芝士大蘑菇$38超級好味,3種食材超級夾,芝士又煮得岩岩好,非常推薦🍻👍🏻🦀烤牛乳蟹肉薯餅$25又一推薦,熱騰騰既內涵非常入口,食完唔夠仲想食多份😎😊🌺水果花茶$38唔錯,打卡用一流,幾大杯,不過覺得水果切得太大舊,不太方便食用,需改善⭐️

呢間串燒店在觀塘工廈中,
好似電影中主角們收工聚腳既小店,
十分適合一班朋友一齊去食🍻👍🏻

🍢麻吉燒$20
芝士配上魚肉,
非常有口感同彈牙👍🏻😊

🍢鬆化黑豚串$58
好野味wo!一食就想講依句對白,
調味得剛剛好,好有肉汁👍🏻😎

🍢雞軟骨$15
同街外的差不多,
中規中矩,但都ok既✌🏻

🐣法國燒春雞$125
味道唔錯,都算肉滑,
可惜擺盤唔太好,
有改善空間🍻

🍄煙肉芝士大蘑菇$38

超級好味,3種食材超級夾,
芝士又煮得岩岩好,非常推薦🍻👍🏻

🦀烤牛乳蟹肉薯餅$25
又一推薦,熱騰騰既內涵非常入口,
食完唔夠仲想食多份😎😊

🌺水果花茶$38
唔錯,打卡用一流,幾大杯,
不過覺得水果切得太大舊,
不太方便食用,需改善⭐️

$185.5 (晚餐)
2018-08-29 809 浏览
觀塘區,工廈林立,隱藏著勁多美味餐廳,種類繁多,各國菜色都包含其中。今次選了這間特色小吃店,鮮-港式串燒吧。顧名思義,主打串燒,但亦有海鮮、刺生等。進入餐廳,雖然是星期一,唔知是否因下雨天關係,高朋滿座,座無虛席,都要等位。咁就在餐廳門口,看下有什麼廚師推介或是日精選,特價美食,見到門口D圖片好吸引,樣樣都想嘗試,但我們只得2人,最後決定選擇二人套餐,咁就包羅萬有,試多幾款首先來前菜,有冰鎮花螺仔,加上三款刺生,賣相一流,花螺仔雖然細小,但充滿鮮甜味道。刺生好新鮮甜美,有赤貝,魷魚及墨魚,味道真不錯。跟著便開始送串燒來,先來的有鬆化黑豚串、芝士丸和墨魚腸。黑䐁肉一口一粒,入口鬆化,加少許海鹽,美味非常。芝士丸是流心的,剛剛好,外面脆,咬到中間,D芝士流出來,口感一流。墨魚腸,其貌不揚,但吃落還可以,可能心理作用,黑色食物,怕怕,接著便來我的至愛燒鱔、燒茄子,燒雞皮及燒白磨菇。燒鱔無令我失望,真係脆及好有鮮味,D肉質好彈牙,真是無得頂,一定要試,茄子面鋪滿蒜蓉燒,好香蒜味,配上豉油,又有另一番滋味。白蘑菇燒得剛剛好,自行加上蒜蓉醬,比想像中相互配合,味道不錯。雞皮是我比較不喜歡的,味道還

接著便來我的至愛燒鱔、燒茄子,燒雞皮及燒白磨菇。燒鱔無令我失望,真係脆及好有鮮味,D肉質好彈牙,真是無得頂,一定要試,茄子面鋪滿蒜蓉燒,好香蒜味,配上豉油,又有另一番滋味。白蘑菇燒得剛剛好,自行加上蒜蓉醬,比想像中相互配合,味道不錯。雞皮是我比較不喜歡的,味道還可以,只是自己不太喜歡吃皮,朋友話超好味,燒得爽脆。

最後還有豬頸肉蛋飯及鯛魚燒。豬頸肉是用燒的方法,應該已經調味,味道剛剛好。我叫紅豆鯛魚燒。味道還可以,可能已吃得太飽了。

總括而言,官塘工廈林立,食肆又多,是不錯相約朋友吹水吃飯的好地方。鮮-港式串燒吧,因是吃燒烤的地方,燒烤須時,所以同朋友傾計聊天,是一好選擇。
用餐时段
2018-08-28 59 浏览
觀塘出名多平嘢食就係人都知㗎喇,最近就聽聞有一間食串燒嘅餐廳開咗咁就慕名去試下啦。餐廳就位於開源道嘅駱駝漆大廈地鐵站一出去直行就好易見到㗎啦餐廳嘅座位都屬於幾闊落嘅,而佢哋嘅menu都係一張紙咁上同傳統食串燒一樣兩個女仔今日比較肚餓就嗌咗十一樣串燒仲有炭燒雞中翼,厚切牛脷同埋芝士年糕同湯烏冬,炭燒雞翼幾入味, 烤嘅程度啱啱好唔會話太老冇左陣雞嘅味。厚切牛脷果然名不虛傳,真係 一啲都唔薄😂😂😂😂芝士年糕係最快上檯嘅,我哋就即刻食咗佢,佢內裏嘅芝士餡係入口即溶最後就係個湯烏冬啦,呢個烏冬係最有誠意嘅本來以為一般嘅湯烏冬都係普普通通無咩味但係佢做到同出面唔同佢有一種淡甜感觉總括嚟講呢間餐廳都算係抵食嘅食咗咁多樣嘢都係三百幾蚊呢度唔會趕人走,如果大家想有個地方落下腳食少少嘢嘅話呢度係唔錯嘅選擇
觀塘出名多平嘢食就係人都知㗎喇,
最近就聽聞有一間食串燒嘅餐廳開咗
咁就慕名去試下啦。

餐廳就位於開源道嘅駱駝漆大廈
地鐵站一出去直行就好易見到㗎啦

餐廳嘅座位都屬於幾闊落嘅,

而佢哋嘅menu都係一張紙咁上
同傳統食串燒一樣

兩個女仔今日比較肚餓就嗌咗十一樣串燒

蒜辣焗金菇

粒粒墨魚丸

茄子

豬頸肉

翠玉瓜 雞軟骨

仲有炭燒雞中翼,厚切牛脷
同埋芝士年糕同湯烏冬,

炭燒雞翼幾入味, 烤嘅程度啱啱好
唔會話太老冇左陣雞嘅味。

厚切牛脷果然名不虛傳,真係 一啲都唔薄😂😂😂😂

芝士年糕係最快上檯嘅,
我哋就即刻食咗佢,
佢內裏嘅芝士餡係入口即溶

最後就係個湯烏冬啦,
呢個烏冬係最有誠意嘅
本來以為一般嘅湯烏冬都係普普通通無咩味
但係佢做到同出面唔同佢有一種淡甜感觉

總括嚟講呢間餐廳都算係抵食嘅
食咗咁多樣嘢都係三百幾蚊

呢度唔會趕人走,如果大家想有個地方
落下腳食少少嘢嘅話呢度係唔錯嘅選擇
蒜辣焗金菇
粒粒墨魚丸
茄子
豬頸肉
翠玉瓜 雞軟骨
2018-08-28 4573 浏览
放工老友帶我到觀塘區搵食去!佢每次的推介也令我滿有驚喜呢!放工已經十分肚餓啦,立刻要看一看點菜紙選擇種類繁多,花了點時間去硏究呢!燒芝麻湯圓(後)🍡鹽燒雞中翼(前)湯圓外層微焦,內裡保持軟綿有芝麻蓉在內!燒雞翼燒成金黃色,雞肉保持嫩滑有肉汁!雙重芝士薄餅用上手抓餅包著芝士,一咬下去有拉絲的效果,芝士味很香濃!燒三文魚頭食串燒當要不能不叫燒三文魚頭,外皮燒得甘金,肉質保持嫩滑,不會過老及太乾身!點上燒汁更是惹味燒粟米有著BBQ的感覺,灑上鹽花一同燒,外層卜卜脆,內裡仍然juicy !蒜蓉焗金菇愛吃蒜蓉味的朋友不容錯過,每口金菇也有重重的蒜蓉味!金菇也同樣保持濕潤,正呀!燒菠蘿每次吃串燒必點的選擇,外層微焦,菠蘿鮮甜多汁!日本蘋果雪葩吃完咸點當然要吃點甜啦!想不到它們竟然有這特色甜品,原個蘋果內充滿著蘋果雪葩,香香甜甜,味道不是人造的蘋果味,很有驚喜!今次真的十分感謝老友帶我吃了美味的晚餐,價錢親民,工廈也能尋到寶呢!👧🏻
放工老友帶我到觀塘區搵食去!佢每次的推介也令我滿有驚喜呢!

放工已經十分肚餓啦,立刻要看一看點菜紙

選擇種類繁多,花了點時間去硏究呢!

燒芝麻湯圓(後)🍡鹽燒雞中翼(前)

雙重芝士薄餅
用上手抓餅包著芝士,一咬下去有拉絲的效果,芝士味很香濃!

燒三文魚頭

燒粟米

蒜蓉焗金菇

燒菠蘿
每次吃串燒必點的選擇,外層微焦,菠蘿鮮甜多汁!

日本蘋果雪葩
  • 燒菠蘿
  • 雙重芝士薄餅
2018-08-25 2698 浏览
諗起觀塘自然會諗起工廈食店,香港地鋪租咁貴,好多地鋪貴租到只有大集團先有能力租到,就算俾小店租到都要計好曬食材成本先出到餐。食客想食好野,自然需要行多兩步深入陣地去覓食。餐廳門面簡潔明確,經過一個小走廊會進到餐廳大堂,稍暗的燈光配上場內輕音樂,OH~當堂記得今日係星期五,需要好好俾自己食返餐,休息一下~~今次同男朋友兩人去,在食香口串燒前先一份—冰鎮花螺以前菜黎睇,呢個值100分!花螺肉質爽口,冰層下面有餐廳獨制的醬汁,濃濃的芥末直接衝擊味蕾,好開胃!如果唔太食得辣的朋友,提醒大家唔好沾太多醬。燒白鱔串($58)少數在串燒店見到的菜色,鱔皮稍稍燒焦,有脆感。厚切鱔串多肉有口感,一口咬下去濃濃的魚油隨著牙齒流入口腔。必點!燒豬頸肉($38)份量適中,好適合佐酒。廚師快手煎香令肉汁完全得以保留,肉質彈牙。這是第二輪重覆點的食物,全部都係我覺得最好食,最想推介既!第一款:厚切牛舌極之彈牙!講多次係極之彈牙!牛肉味因爲厚切而牛味更濃,外層刻意烤焦一點更突顯出內裡的牛肉汁。第二款:燒翠肉瓜極之極之好食!哈哈,因為佢係厚切,微焦外層,加少少海鹽落去。大啖食落口時,翠肉瓜的汁液係真係標出黎!燒饅頭同

冰鎮東風螺

今次同男朋友兩人去,在食香口串燒前先一份—冰鎮花螺

以前菜黎睇,呢個值100分!

燒白鱔

燒白鱔串($58)

燒豬頸肉($38)

這是第二輪重覆點的食物,全部都係我覺得最好食,最想推介既!

第一款:厚切牛舌

第二款:燒翠肉瓜

燒饅頭
同本身想像的饅頭好唔同,初時幻想以為像炸饅頭咁金黃色,但原來是白色那一款,燒烤過程把饅頭裡的水份抽走,令饅頭更有口感,加上少少蜜糖,味道意外地配合。

總認為枝裝飲品比罐裝好飲,食串燒飲有汽既野是時識吧😝😝😝
冰鎮東風螺
  • 厚切牛脷串