2023-06-26 27 浏览
朋友仔話搵到間好味嘅雞白湯拉麵店好奇嘅我就跟佢去左啦😌😌😌餐廳好有日本居酒屋feel店員仲好熱情好有禮貌麵又有得揀曲麵定直麵🧡至極雞白湯拉麵🐔呢到嘅雞白湯真係好濃郁飲落去唔會好鹹雞肉好似用左慢煮嘅方法咁好軟熟特別要讚配菜炸蓮藕非常香脆好好味🤤🤤🤤🧡特盛雞白湯拉麵🐔如果想食多幾塊雞肉就要叫特盛啦仲會有埋紫菜同筍雞湯一樣咁濃咁好味😋😋😋🧡餃子🥟係即叫即煎,所以黎到嘅時候熱辣辣個底仲好脆,入面又有好多肉汁😚😚😚🧡忌廉蟹肉餅🦀又係炸得好香脆入面嘅忌廉又好creamy不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻
朋友仔話搵到間好味嘅雞白湯拉麵店

如果想食多幾塊雞肉就要叫特盛啦
仲會有埋紫菜同筍
雞湯一樣咁濃咁好味😋😋😋

🧡餃子🥟
係即叫即煎,所以黎到嘅時候熱辣辣
個底仲好脆,入面又有好多肉汁😚😚😚

🧡忌廉蟹肉餅🦀
又係炸得好香脆
入面嘅忌廉又好creamy
不錯不錯👍🏻👍🏻👍🏻

2023-06-24 35 浏览
鳥華亭灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖至極雞白湯拉麵雞湯味好濃郁 飲到雞白湯味應該煲左好耐 好足料 而呢個選左捲曲麵好掛汁 雞叉燒好厚 份量都唔少 仲食到少少黑椒味 完全唔鞋口 炸蓮藕2塊 蘆筍 流心蛋做配菜辛辣雞白湯拉麵辛辣湯唔好以為湯好淺色咁 個辣度都十足選左直身麵 比較無咁掛汁 麵身再幼1點配菜一樣 炸蓮藕2塊 蘆筍 多蔥唐揚雞(洋蔥絲陪襯)呢個唐揚雞好好食 入面既雞肉好嫩滑加埋少少檸檬汁 仲更加出到雞肉味出黎忌廉蟹肉餅(洋蔥絲陪襯)忌廉配蟹肉入面好嫩好滑 好多餡料咁一咬開就爆出黎咁仲要個炸皮好好簿 好香口呀成個都
鳥華亭

辛辣雞白湯拉麵
辛辣湯唔好以為湯好淺色咁 個辣度都十足
選左直身麵 比較無咁掛汁 麵身再幼1點
配菜一樣 炸蓮藕2塊 蘆筍 多蔥

唐揚雞(洋蔥絲陪襯)
呢個唐揚雞好好食 入面既雞肉好嫩滑
加埋少少檸檬汁 仲更加出到雞肉味出黎

忌廉蟹肉餅(洋蔥絲陪襯)
忌廉配蟹肉入面好嫩好滑 好多餡料咁一咬開就爆出黎咁
仲要個炸皮好好簿 好香口呀成個都

2023-06-19
  • 辛辣雞白湯拉麵
  • 唐揚雞
鳥華亭拉麵店不在大街,而是在小巷。要走進灣仔交加里這條小巷才找到它。餐廳在華都樓地下。朋友嗌左「至極白湯拉麵」,揀左普通硬度的捲曲麵,另嗌左忌廉梳打。我就嗌左「雞白湯蕃茄芫荽拉麵」。我揀左普通硬度的直身麵。追加了糖心蛋和烏龍茶。❤️「雞白湯蕃茄芫荽拉麵」蕃茄係細細粒嘅蕃茄仔,食落酸酸甜甜好開胃。😃芫荽份量超多!鋪滿麵上,成座山咁高,芫荽控必點!😍 芫荽令湯底更香。直身麵較爽口而且份量好多,飽到食唔晒!❤️糖心蛋口感十分軟,蛋黃呈流心狀,令人唾涎🤤。我同朋友嗌左小食share一齊食:❤️唐揚雞十分香口又酥脆。旁邊重有檸檬角可以唧落雞件上,唧上檸檬汁去卻油膩感。😋👍🏻❤️明太子雞翼皮脆肉嫩~要讚師傅預先將雞翼尖用錫紙包起,方便食客用手拿起食又唔會整污糟手指👍🏻👏🏻。❤️煎餃子🥟皮薄餡靚😚。❤️忌廉蟹肉餅外表看來像吉列炸蟹肉餅,以為會脆身。點知一咬,感覺中間忌廉好軟身~🥰口感好creamy~總括來記,小食十分出色!可以媲美拉麵。😋👍🏻侍廳和店員的服務態度十分好,十分友善~👍🏻👍🏻👍🏻

❤️「雞白湯蕃茄芫荽拉麵」

❤️糖心蛋口感十分軟,蛋黃呈流心狀,令人唾涎🤤。

我同朋友嗌左小食share一齊食:

❤️煎餃子🥟皮薄餡靚😚。

❤️忌廉蟹肉餅

2023-06-17 26 浏览
這家小店真是我近期探店的一大驚喜!那味道真是讓人回味無窮!店裡環境也很乾淨整潔,讓人很舒適。🍜雞湯拉麵🍜這是他們家的招牌雞湯拉麵,湯很清晰,雞湯也很濃郁,入口綿軟有嚼勁,真的是一種享受。麵條也很有嚼頭,讓人吃了很有飽腹感。每一口都是滿滿的幸福感。🍜魚介拉麵🍜另外一款口味我也嘗試了,是魚介拉麵。海鮮味道十分濃郁,湯頭口感絲滑,搭配麵條很搭,讓你忍不住一口接一口。👩‍🍳店主非常有善,環境也很舒適,這家小店真的性價比很高,強烈推薦給大家。
這家小店真是我近期探店的一大驚喜!那味道真是讓人回味無窮!
店裡環境也很乾淨整潔,讓人很舒適。

🍜雞湯拉麵🍜

🍜魚介拉麵🍜

2023-06-16 34 浏览
今日同朋友都想食拉麵,見到le間有我地都未試過既雞白湯,同都好多人推介,所以就揀左le一間試試~餐廳位於灣仔入少少的位置,不過都好方便,地鐵站行5分鐘就到🤗店員非常親切的招待讓我好深刻,我地叫左兩碗拉麵同一個小食🐔🌟至極雞白湯拉麵🐔🍜食拉麵第一下一定要試下湯底先,湯底十分Creamy,充滿濃濃的雞香味,加埋仲有得揀軟硬及種類不同的面身,濃湯掛滿煙韌既拉麵,正~!拉麵上放了炸蓮藕片、鮮筍、洋蔥絲、溏心蛋和雞叉燒。炸蓮藕片十分香脆,食落帶點點的甜味及鹹味,下次要另外叫一碟先得!雞叉燒都好特別,望落係雞胸肉既感覺,但食落不是😂估唔佢個口感一d都唔柴,肉汁豐富又夠滑。推薦🤤!🌟魚介雞白湯拉麵🐔🐟🍜le一款既湯底同上一碗比較,味道再濃烈一點,是雞湯和魚湯加埋一起都是很好的配搭,一次過滿足兩個願望的感覺😂🌟唐揚雞🐔雞肉的炸衣做得好好,薄得來又十分香脆,食落不是果種一口都係粉既感覺。加埋特調帶酸的沙律醬十分開胃,推介!今日食完之後又多一間收藏的拉麵店🍜!特別推介給喜愛拉麵又鍾意食雞既朋友~

🌟至極雞白湯拉麵🐔🍜

🌟魚介雞白湯拉麵🐔🐟🍜

🌟唐揚雞🐔

• 魚介雞白湯拉麵
2K
🏖️熱辣辣都可以食拉麵🫧-夏日炎炎朋友話去食拉麵 豬骨湯就好似漏咗少少🥴 食雞白湯拉麵就唔同講法喇😍-🍜特盛雞白湯拉麵 $138貪心嘅我見到特盛乜嘢配料都有 諗都冇諗就揀咗呢款🤭 湯底係好濃而不膩嘅雞湯 飲落唔會好滯😙 特別介紹炸蓮藕片 見到有得當小食咁嗌 應該係熱門菜式嚟😯 食落蓮藕味好出好特別 值得一試👍🏻 另外就係雞叉燒 本身以為會係雞卷咁 食落比較像慢煮雞胸😋 有少少黑椒香草調味 食落好嫩滑 幾得意😳-🍋檸檬拉麵 (季節限定) $95喺餐廳嘅經典雞白湯拉麵上面放上檸檬片 唔只見到覺得清新😏 檸檬為本身濃郁嘅雞湯加咗少少酸意 令到湯底更多層次更加fresh☀️ 係一款淡口味朋友都會鍾意嘅拉麵🤗-🐔唐揚雞 $48調味夠而且唔嚡 食完麵先食都仲脆 果然係餐廳推薦菜式😍-🥟餃子 $45嚟到拉麵店例牌都係要嗌碟餃子先有feel😛 枱面有醬油醋辣油可以自己調較餃子汁 有日本食堂風味☺️-🦀蟹肉忌廉可樂餅 $42外脆內軟 鍾意食可樂餅嘅朋友必嗌😗-📍#鳥華亭灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
🏖️熱辣辣都可以食拉麵🫧

📍#鳥華亭
灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖

• 檸檬拉麵
2023-06-13 31 浏览
朋友帶我到灣仔吃午餐,說這裡應該是首批專門做雞白湯的拉麵店。想不到多年來還是繼續努力,專心用心製作雞白湯。餐廳位置有點隱蔽,但午市時間都是座無虛席,還有不小人在店外排隊。整體味道中上~ 值得排隊🥢#1至極白湯拉麵選擇了捲曲麵。湯面沒有刻意打泡。只有最簡單的雞肉片、炸蓮藕片、蘆筍和流心蛋。雞肉做得出色,入口軟滑,再加上濃濃雞白湯,已經夠好味了🥢#3 特盛雞白湯拉麵選擇了直身麵。比至極款多加蔥花、甘筍和兩大片紫菜。味道和至極一樣。喜歡的都建議選特盛~🥢明太子雞翼很有驚~ 雞翼早已除骨,而明太子味道完全滲透全隻雞翼。雞肉入口非常鬆軟易咬。大大啖肉入口,非常滿足。必試之一🥢忌廉蟹肉餅熱辣辣上枱,香脆無比。忌廉配蟹肉做成小小流心狀態,滑嫩好味

整體味道中上~ 值得排隊

🥢#1至極白湯拉麵

🥢#3 特盛雞白湯拉麵

🥢明太子雞翼

🥢忌廉蟹肉餅
熱辣辣上枱,香脆無比。忌廉配蟹肉做成小小流心狀態,滑嫩好味
2023-06-08
午餐
2023-06-13 18 浏览
一直聽朋友講灣仔站附近有間好味的日式拉麵店,感覺地道。今日一試,的確值得推介。餐廳的舖面不算太,但一入到舖頭侍應已經熱情招待,介紹我們哪些是餐廳的招牌菜,充滿人情味。菜牌款式貴精不貴多,屬物有所值。我們點了必食的「至極雞白湯拉麵」($99):拉麵放上炸蓮藕和幼露筍擺盤,賣相一流。餐牌表示至極雞白湯熬製10小時,一喝下去,的確充滿香濃的鮮雞味。配菜方面,慢煮雞肉非常嫩滑,面頭的炸蓮藕片亦很香,而溏心蛋並非一般豉油味醂的味道,而是有一種很香的蛋味。拉麵有兩種選擇,可以選直身麵和捲曲麵,前者爽口,後者有蛋味而掛汁。我們選了捲曲麵,貪其索滿香濃雞湯味。湯麵上有少量洋䓤,與將之浸在湯裡,會產生更香的味道。「魚介雞白湯拉麵」($91):  網上一查,魚介原來是指乾的魚。魚介湯的味道有點像煙燻的木魚味,味道較雞湯更濃,慢煮雞肉依然相當嫩滑。我另外加上竹筍和溏心蛋,同樣美味。餃子($45):一碟六隻餃子不少網友都話好食,果然皮脆肉鮮。它的大小很適中,一口一隻,餃子皮做得很簿,所以煎起來很香脆。咬入去裡面的肉汁依然保留著,還有一股清新的香味,可能是來自芹菜或其他香料。推介。明太子雞翼($22@):這雞翼

我們點了必食的「至極雞白湯拉麵」($99):
「魚介雞白湯拉麵」($91):
餃子($45):
明太子雞翼($22@):
這雞翼應該亦是鎮店之寶。炸香的雞翼皮,包著混由明太子和雞肉的餡。味道除了香脆,亦有微微的辛辣,配沙律醬吃更滋味。
總括而言,小店的食品出色,人情味濃,會再光顧。
2023-06-13
2023-06-13 35 浏览
📍鳥華亭🇭🇰 灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖呢間鋪嘅門口已經好有日本居酒屋吸引到我入去入邊係主要食拉麵 有啲小食 佢都有唔同嘅酒飲😋 特盛雞白湯拉麵 $138特盛係比普通更加豐富慢煮雞有五塊 好嫩滑 好厚肉 好食有紫菜、筍、溏心蛋、炸蓮藕片炸蓮藕片好特別!係薄片 食落好似薯片咁佢嘅雞湯唔係好稠結個種清淡得嚟你係試得出佢雞味都好濃麵質都好彈 有口感😋 魚介白湯拉麵 $91佢係有魚一齊熬製成嘅雞白湯會更加濃 更加有鮮味! 個人更加推薦呢個😋 忌廉蟹肉餅 $42呢個超好食~ 炸到好脆 皮好薄入邊全部都係忌廉蟹肉醬 好滿足😋 煎餃子 $45有六隻 皮薄餡靚 煎得好😋 唐揚雞 $48呢個就正常嘅味道 好食!總結 性價比都好唔錯 幾推薦兩三個朋友去傾下計食下野職員好nice 環境都好舒服!傾咗好耐計都冇趕我走🤣
📍鳥華亭
🇭🇰 灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖

呢間鋪嘅門口已經好有日本居酒屋吸引到我入去
入邊係主要食拉麵 有啲小食 佢都有唔同嘅酒飲

😋 特盛雞白湯拉麵 $138
特盛係比普通更加豐富
慢煮雞有五塊 好嫩滑 好厚肉 好食
有紫菜、筍、溏心蛋、炸蓮藕片
炸蓮藕片好特別!係薄片 食落好似薯片咁

入邊全部都係忌廉蟹肉醬 好滿足

😋 煎餃子 $45
有六隻 皮薄餡靚 煎得好

😋 唐揚雞 $48
呢個就正常嘅味道 好食!

總結 性價比都好唔錯 幾推薦兩三個朋友去傾下計食下野
職員好nice 環境都好舒服!傾咗好耐計都冇趕我走🤣
2023-06-12
  • 忌廉蟹肉餅
  • 魚介雞白湯拉麵
  • 煎餃子
2023-06-12 38 浏览
之前去日本一直想試下白雞湯,但行程趕不到,最後無去到。今日同朋友就去左灣仔的鳥華亭試下,六點未開場,門口已經有人等緊。餐廳以日式簡約設計,充滿日本風味。我地急不及待地叫左特盛雞白湯拉麵及檸檬拉麵,仲有唐揚雞。🌟特盛雞白湯拉麵(配直麵)賣相幾好,蘆筍和炸蓮藕片做配菜少見,當然第一口是飲湯先,湯頭濃郁,充滿濃濃的雞味,好足料,好味。麵條煮得剛好,有嚼勁,都掛湯汁。白雞肉的口感嫩滑,肉質清甜,非常好吃,最重要係低卡路里、較少脂肪。炸蓮藕片香脆,溫泉蛋十分流心,一口咬落蛋黃流心就係口腔內流出嚟,令人回味無窮!🌟檸檬拉麵(配曲麵)清爽的湯品,酸酸甜甜的味道好清新,幾創新的配搭。濃郁的雞湯和檸檬酸味,非常開胃。曲麵好彈牙,掛湯佳,味道同口感一流,更豐富!🌟唐揚雞外皮酥脆,咬下去,滾熱雞汁從雞肉中逼出來,好juicy! 加入洋蔥、檸檬調味,配以醬汁炸雞的風味增,口感非常棒。我最愛係白雞湯,每一啖都可以享受到雞湯嘅精華✨,價錢好實惠,仲有老闆的熱誠服務,好有心情味,令到我地食得好滿足,值得再來!
我地急不及待地叫左特盛雞白湯拉麵及檸檬拉麵,仲有唐揚雞。

🌟特盛雞白湯拉麵(配直麵)

🌟檸檬拉麵(配曲麵)

🌟唐揚雞

2023-06-09 838 浏览
約咗朋友嚟灣仔食 Lunch,心血來潮想食拉麵,朋友推薦交加里呢間「鳥華亭」。餐廳主打雞白湯拉麵,店內空間不大,只有約十餘個座位,裝潢以黑色和啡木色為主調,門口掛有巨型紅色燈籠,佈置充滿濃厚日式風情。細看餐牌,拉麵選擇不多,只有 7 款,有辣有唔辣。揀咗特盛雞白湯拉麵 同 魚介雞白湯拉麵,另外再加咗幾款小食。唐揚雞以九州特別醬料醃製,入口皮脆肉嫩又多汁;煎餃子香脆可口,皮薄煙韌,餡料肉汁豐盈,用作小食好開胃。忌廉蟹肉餅即叫即炸,外層好鬆脆,而內裡嘅忌廉亦很滑溜,帶蟹肉鮮味。蓮藕片經風乾後才炸製,入口香脆無比,值得 encore。特盛雞白湯拉麵:湯頭奶白帶微黃,入口濃而不鹹,可以感受到滿滿嘅膠原蛋白。麵條有直身同捲曲可供選擇,而且仲可以自選硬度,麵質好爽口,食落Q彈有嚼勁。配料份量十足,除了雞叉燒外,還有炸蓮藕片、蘆筍、紫菜、有味筍和糖心蛋等。雞叉燒又嫩又滑,與麵條嘅蛋香很夾,口感清爽,糖心蛋蛋味好濃郁。至於另一客魚介雞白湯拉麵亦係誠意之作,雞白湯底加入用木魚、小魚乾和魚骨磨成嘅魚粉,再配洋蔥粒和蔥花,湯頭鮮甜帶魚香。配料嘅雞叉燒同樣以雞髀肉加味醂及酒等燜煮,肉質軟嫩又入味,配辣芽菜吃,
配料嘅雞叉燒同樣以雞髀肉加味醂及酒等燜煮,肉質軟嫩又入味,配辣芽菜吃,更添滋味!
2023-06-08 597 浏览
今日同同事行開嚟灣仔做嘢,見到有間拉麵店好似幾吸引, 而且我哋都做嘢做得嘅夜, 趁佢未收舖就入咗去試下。 我就叫咗以下:煎餃子:呢間餐廳嘅煎餃子真係OK,餃子皮薄脆,煎到金黃香脆。入口間,肉汁鮮美,一口咬落去,滋味好豐富。食餃子嘅時候,我哋仲配咗一啲醬汁,酸酸嘅,更加提升咗餃子嘅風味!明太子雞翼:明太子雞翼係呢度嘅招牌菜之一,真係唔可以錯過。雞翼炸得香脆,皮薄肉嫩,加上明太子醬嘅調味,真係一絕!明太子嘅鹹香味同埋微微嘅辣味同雞翼嘅鮮味好夾,食落去令我回味無窮。忌廉蟹肉餅:忌廉蟹肉餅係餅皮鬆脆,裡面包著蟹肉,再配上滑溜嘅忌廉醬汁,味道好鮮美。食落去,蟹肉嘅鮮甜同忌廉嘅濃郁非常相襯,令我垂涎欲滴。唔錯!至極雞白湯拉麵: 呢碗至極雞白湯拉麵麵條彈牙有嚼勁,湯底濃郁滑口,以雞骨熬煮,湯汁鮮甜。加埋啲鮮嫩嘅雞肉片同埋煮得剛剛好嘅蛋,味道更加豐富。湯底有一種濃郁嘅雞味,一食落去就係一種滿足感。如果你鍾意濃郁嘅湯同鮮嫩嘅雞肉,呢碗至極雞白湯拉麵係可以一試的!( 我係加多咗雞肉、紫菜同雞蛋嘅呢碗拉麵)特盛雞白湯拉麵: 其實同至極雞白湯拉麵係一樣嘅,不過佢將所有材料upgrade,即係話份量量係增多的,

煎餃子:

明太子雞翼:

忌廉蟹肉餅:

特盛雞白湯拉麵: 其實同至極雞白湯拉麵係一樣嘅,不過佢將所有材料upgrade,即係話份量量係增多的, 大家可以睇下我D相就知道個分別。

呢間係拉麵店啲嘢食,我覺得唔錯,而且飲得出佢整雞湯都好畀心機整, 所以如果大家鍾意食拉麵同飲雞湯嘅話,可以試下呢間拉麵舖。

2023-06-08 43 浏览
以前香港拉麵好多做緊豬骨果陣,佢算係當時第一或第二間起頭做雞白湯的拉麵店,開左都好多年,入面煮拉麵的師傅都換左幾個,店裡改變唔大,環境清潔有待改善,有眼見明顯的污漬,但無晌店內見到任何蟲類。拉麵水準並沒有下降太多,湯底依然飲落去舒服暖笠笠的,有雞味、味道算係濃。拉麵唔似自製,掛湯算ok。叉燒為雞肉,當天食的是雞胸肉片,肉質較為乾身鞋身似瘦肉,唔多吸引,好耐以前試過…印象中係雞腿肉卷成叉燒,現在變簡單了🤔。

2023-06-06 53 浏览
我又貫徹孤獨食嘅宗旨,就係搵拉麵食啦,做一個孤獨的美食家,拉麵係好重要的。搵到灣仔呢間鳥華亭,啲拉麵好多新品。好,坐低睇下有咩好食先。檸檬拉麵,呢排有啲食滯咗,檸檬拉麵都幾神奇,個湯底酸酸尾尾咁,好refreshing ,胃口番晒黎。白雞肉雖然白雪雪,咬落一咬就開,仲要係嫩嘅,唔好比佢好似雞胸肉嘅外表呃到。今次食曲麵,加入蛋黃,麵質有咬勁更掛湯。蓮藕餅,店員介紹呢個小吃,又幾特別,食落有啲似薯片,加洋蔥點沙律醬食,又脆又有爽口層次感。飲品仲有支裝蜜桃茶。
搵到灣仔呢間鳥華亭,啲拉麵好多新品。

好,坐低睇下有咩好食先。

今次食曲麵,加入蛋黃,麵質有咬勁更掛湯。

飲品仲有支裝蜜桃茶。
2023-06-06 47 浏览
呢間有人平時成日食,話好鍾意佢個辛辣雞白湯拉麵🍜我食唔到咁辣,所以比較鍾意雞白湯拉麵🍜雞白湯濃而不膩,很難得👍🏻麵軟硬適中👍🏻👍🏻另一個鍾意嘅原因,係拉麵上配嘅配菜😋雞肉好滑好嫩,仲有好少見嘅炸蓮藕片😳薄薄的蓮藕片,炸得好香脆,如果用黎送酒🍺應該都唔錯🤤貪心啲叫多少少小食忌廉蟹肉餅,中間好creamy明太子雞翼,細細隻,少少辣,幾香口😋有時好想咬野,會另叫一份炸蓮藕片每次嚟到,Staff都好熱情🤣很開心🥳
呢間有人平時成日食,話好鍾意佢個辛辣雞白湯拉麵🍜

我食唔到咁辣,所以比較鍾意雞白湯拉麵🍜

雞白湯濃而不膩,很難得👍🏻
麵軟硬適中👍🏻👍🏻

薄薄的蓮藕片,炸得好香脆,如果用黎送酒🍺應該都唔錯🤤

貪心啲叫多少少小食
忌廉蟹肉餅,中間好creamy

明太子雞翼,細細隻,少少辣,幾香口😋

有時好想咬野,會另叫一份炸蓮藕片

每次嚟到,Staff都好熱情🤣很開心🥳
2023-06-01
  • 雞白湯拉麵