2023-08-01 613 浏览
這間拉麵店位於灣仔,主打雞白湯拉麵,店內裝修充滿傳統的和風,如置身日本的拉麵小店。拉麵共有五款常設口味,另外有一款期間限定的口味,所有拉麵均即叫即製。可選擇直身麵或捲曲麵,亦可選擇麵的硬度,或交由大廚發辦。檸檬拉麵 - $95季節限定非常特別的口味。湯頭以自家秘製的檸檬汁加上雞白湯而成,濃郁的清雞香味,伴隨著淡淡清新的檸檬酸甜;一片片雞叉燒由慢煮鷄胸肉煮成,保留最大量的肉汁,嫩滑不乾柴;配料有薄脆的炸蓮藕、蘆筍和混合蔥。糖心蛋 +$12綿密滑順的糖心蛋咬開流出濃稠又香甜的蛋黃汁。至極雞白湯拉麵 - $99奶白色的招牌雞白湯湯底長時間慢火熬製而成,清雞香味濃而不油,清而香溢,配有蓮藕、蘆筍和糖心蛋。煎餃子 - $45自家新鮮製作的日式餃子,選用油脂較多的五花肉,製成的韭菜豬肉餡特別柔嫩,外皮煎到金黃色。忌廉蟹肉餅 - $42金黃酥脆的蟹肉餅即叫即炸,咬開流出綿密的忌廉薯蓉,有少許香甜蟹肉絲。烏龍茶 - $17支裝的淳茶舍大紅袍烏龍茶,冰涼且容量多,無糖更健康。

檸檬拉麵 - $95
糖心蛋 +$12

綿密滑順的糖心蛋咬開流出濃稠又香甜的蛋黃汁。

至極雞白湯拉麵 - $99

煎餃子 - $45

忌廉蟹肉餅 - $42
烏龍茶

烏龍茶 - $17
支裝的淳茶舍大紅袍烏龍茶,冰涼且容量多,無糖更健康。
午餐
2023-08-01 26 浏览
今次再去灣仔試吓新嘅拉麵店,有朋友介紹我嚟呢間鳥華亭,所以今日就嚟試吓。 去到嘅時候夜晚七點左右,都等咗一陣,一入到去,個侍應姐姐好熱情,笑容好好,即使等咗陣流晒汗小小躁都即刻平復心情,佢仲同我介紹有咩好食,今餐食得好開心。 特盛雞白湯拉麵 好足料,而且個雞湯好濃!除咗濃之外仲好好味。佢哋嘅雞叉燒係好香好嫩嘅雞肉,感覺應該係慢煮雞肉,仲好厚而且有好多塊。碗麵好足料,食到好飽。 辛辣雞白湯拉麵 一上枱就聞到香辣味,入到口feel到佢哋唔係辣粉沖嘅而係真係煲出嚟,而且辣味同雞湯味都幾夾,鍾意食辣嘅朋友可以試吓呢個,我就比較prefer佢哋唔辣嘅湯,真係食到原汁原味嘅雞味。 煎餃子+忌廉蟹肉薯餅 佢哋嘅煎炸物都係即叫即炸嘅,所以上枱嘅時候係新鮮滾熱辣,煎餃好脆入口好香,冇話特別油,入面嘅料都幾飽滿。忌廉蟹肉薯餅入到口食到香濃忌廉味,絕對可以一試。

辛辣雞白湯拉麵

煎餃子+忌廉蟹肉薯餅

2023-07-29 18 浏览
鳥華亭未必嗰個聽過,但佢嘅雞白湯拉麵超濃郁而且充滿骨膠原,當飲一啖湯佢會張住你嗰口,就知佢嗰湯底有幾足料!而且你唔會感到好多油膩或者好漏。雞肉亦應該係用左慢煮嘅方法,非常嫩滑。一碗賣相簡單,但食得出精緻同埋用心嘅一碗麵。雞白湯拉麵 $87性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:拉麵愛好者必

一碗賣相簡單,但食得出精緻同埋用心嘅一碗麵。

雞白湯拉麵 $87

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
建議:拉麵愛好者必
灣仔後街發現日本風情拉麵小店餐廳Menu上可見皆是含雞白湯款式的拉麵店內位子並不多,但整體滿有日本的地道感店員工還非常熱情招待,絕對是滿足的體驗至極雞白湯拉麵雞白湯湯底濃而不油,散放陣陣雞湯清香,配以幾片啖啖肉既慢煮白雞肉、薄薄的炸蓮藕片和路筍,整體感覺很清新。魚介雞白湯拉麵配料與前者相約,同樣以雞湯底作為基礎,但這款加入了魚介風味,令湯底的鮮味更為昇華,二選一的話我更喜歡這一款🫶🏻煎餃子每隻餃子都是由店子親自新鮮製作,以韭菜豬肉作餡料,外皮煎至微焦脆,一咬肉汁就流出來,很滋味。明太子雞翼一客兩隻,滿滿明太子餡料弄得雞翼都脹卜卜的,食落雞肉嫩滑多汁,推薦👍🏻
灣仔後街發現日本風情拉麵小店

餐廳Menu上可見皆是含雞白湯款式的拉麵
店內位子並不多,但整體滿有日本的地道感
店員工還非常熱情招待,絕對是滿足的體驗

明太子雞翼

2023-07-24 44 浏览
喜歡吃拉麵的人肯定會聽過 — 鳥華亭。這間拉麵店經歷轉手後人氣大大的倒退,有不少人也覺得味道差了不少。今天我跟朋友就去嘗試一番。店內的人不多,只有2,3位食客。的確,店舖已經不是由原本的人經營,而是一位英語女士經營。可能你會認為說英文做拉麵就是不正宗,不試也罷。但老闆娘的熱情實在是難能可貴,我們跟朋友也喜歡比較硬身的拉麵,但呈上的麵我們覺得不夠硬,向老闆娘反映,她覺得十分抱歉並想送我們一客小食,頓時覺得盛情難卻,唯我們也吃得十分滿足,不想浪費只好心領。說到食物:雞白湯拉麵 — 雞湯十分濃厚,拉麵也有咬口,味道不會太膩。辛辣雞白湯拉麵 —  辛辣之餘也不失雞湯的味道,曲麵十分掛湯也別有一番風味唐揚雞 — 嫩而多汁,配合檸檬汁吃是清新;配合沙津醬則濃郁。整體而言,轉手後可能有一段時間有所失色,但至少我跟朋友這回也沒有吃到網上說的「失望」,比起其他拉麵店比較也不會失色。至少,我們也認為這家是少數可以再試的店。
喜歡吃拉麵的人肯定會聽過 — 鳥華亭。

今天我跟朋友就去嘗試一番。
店內的人不多,只有2,3位食客。
的確,店舖已經不是由原本的人經營,而是一位英語女士經營。
可能你會認為說英文做拉麵就是不正宗,不試也罷。

說到食物:
雞白湯拉麵 — 雞湯十分濃厚,拉麵也有咬口,味道不會太膩。

2023-07-06
又有一段時間沒吃拉麵了,前幾天我便和居住在灣仔的朋友一齊去「鳥華亭」。雖然是平日晚上八時多,但店鋪外仍是人頭湧湧排隊入座,我們等了約20分鐘便可以入去,店員會先派發點餐紙在外點餐,入內便可將點餐遞給給店員。TMI: 雖然是日式拉麵店,但店員是說英文的菲律賓人(?),相當親切友善~<至極白湯拉麵> $99糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|烏龍茶+$17點了店內人氣第一的拉麵,麵條普通硬度。第一口先飲湯,味道香濃,有點像滴雞精的精華另一點值得一讚的是雞叉燒,看似其貌不揚/很柴,但入口軟滑,只是用了少少胡椒&香料調味都已經好足夠。<特盛雞白湯拉麵> $138糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|蜜桃茶+$17特盛雞白湯拉麵有齊餐廳所有的拉麵配料。這碗拉麵和至極白湯拉麵的配料差唔多,只是較為豐盛,包括炸蓮藕片、雞叉燒、酸竹筍、蔥花和紫菜。一開始沒留意到拉麵已有不少叉燒,又再額外加點,結果叉燒圍住拉麵碗邊效果好澎湃<忌廉蟹肉餅> $42帶有明顯蟹鮮味,可以點蛋黃醬或者加洋蔥絲一齊食,更推介配洋蔥絲的吃法,可以讓味道變得清爽<唐揚雞> &48

<至極白湯拉麵> $99
糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|烏龍茶+$17

<特盛雞白湯拉麵> $138
糖心蛋+$12|鷄叉燒+$27|蜜桃茶+$17

<忌廉蟹肉餅> $42

<唐揚雞> &48
唐揚雞外脆內軟,肉質不會柴,我尤其喜歡它的外皮,幾乎是吃過的最酥脆,大推
如怕太膩同樣可以點蛋黃醬、檸檬汁或者洋蔥絲。
  • 至極雞白湯拉麵
  • 忌廉蟹肉餅
2023-07-22 26 浏览
📆 探店行動:18/7/2023 | 星期二 | 1945 🕕 | 人數 2️⃣〰️〰️〰️講到雞白湯拉麵,不得不提屹立灣仔多年嘅隱世元祖小店"鳥華亭"。"鳥"賣6️⃣款拉麵,個人力推"至極雞白湯拉麵",$99包原味雞白湯、雞胸同糖心蛋,雞味全開,性價比最高。今日帶老友黎減肥,食清啲,各自都嗌左"至極"版拉麵:〰️〰️〰️🔘 湯底 🥣靈魂雞白湯肉味夠哂豐富,係用時間換返黎嘅濃郁鮮味。唔算腻口,但略嚴鹹左少少,輕鬆見底無負擔。 🔘 麵身 (可以揀直/曲身麵) 🍜倦曲麵,Get!零鹼水味,軟硬適中有咬口。好少拉麵店有得自選直/曲身麵,有得揀先係老闆!低讚! 🔘 雞胸片 x 3 🍗口感軟嫩,約5mm厚,無投訴。原味主意嘅我,個黑椒調味有少少蓋過咗雞肉本身嘅味道。 整體都OK。🔘 糖心蛋 🥚蛋黃半流心,正!有蛋味之餘有淡淡醬油味,入味得黎唔會太鹹,有水準!🔘 配料 🥦下下都紫菜筍乾 ,太悶啦!呢到嘅炸蓮藕片薄身清爽脆口,露筍青嫩無渣,係幾refreshing嘅存在,誠意之作。〰️〰️〰️📑 總結好幾年前第一次食,俾佢雞白湯果種清甜黏咀嘅感覺驚豔到,落左坑。而家個湯有既係濃郁有層次嘅肉味,無左昔日既清甜、掛羹同黏嘴。整體

🔘 湯底 🥣

🔘 麵身 (可以揀直/曲身麵) 🍜

🔘 雞胸片 x 3 🍗

🔘 糖心蛋 🥚

🔘 配料 🥦
📑 總結
好幾年前第一次食,俾佢雞白湯果種清甜黏咀嘅感覺驚豔到,落左坑。而家個湯有既係濃郁有層次嘅肉味,無左昔日既清甜、掛羹同黏嘴。整體黎講呢碗拉麵都仲係好食嘅,係值得支持嘅實力小店,只係元祖嘅味道隨時間變成了回憶。
鳥華亭
📍 灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖 (灣仔公園灣仔道入口附近)
🏚 格局
2-4人枱 ~ 3 + 獨自去偷歡bar枱位 ~ 7

🙋🏻‍♂️ 服務
外籍服務員為主,全英文。
2023-07-22 315 浏览
我有個朋友係拉麵控,每次約親食飯佢都會帶我去食唔同嘅拉麵,每次因為佢,我先可以食到每度不同特色嘅拉麵,今次佢帶我去食依間係灣仔區幾出名嘅拉麵店店鋪裝修好有日本感覺,我朋友話係日本人自己開同主理,令我有啲期待嗰碗拉麵我就叫左辛辣雞白湯拉麵,揀左要洋蔥、香蔥、中辣,麵有分左兩種,分別係直身麵同捲曲麵,我叫左捲曲麵,要軟啲嘅口感,另外加左糖心蛋,先飲淡湯頭,辛辣味道幾突出,辣得黎唔會嗆喉,反而更香更上癮,同埋飲完係舒服唔口渴,捲曲麵食落個蛋香味幾濃,雖然我揀左軟麵質,但依然保持到帶爽口嘅質感,配菜洋蔥同香蔥令整體味道更加提升朋友就叫左至極雞白湯拉麵,揀左要洋蔥、無蔥、直身麵同要硬麵質口感,飲第一啖湯已經嘩一聲,個湯濃厚得黎唔會漿口,順滑帶清,飲得出係餚出黎嘅雞湯,所有精華味道係哂依個湯底度,唔似出面食到嘅雞白湯另外打泡,我地不若而同都超鍾意依個湯底,唔口渴之餘,真心好飲!而雞肉係慢煮雞胸肉,口感滑而不乾,仲帶少許彈牙口感,好食!直身麵嘅麵質食落同樣爽口,同埋無蛋成份,但一樣好食,睇你個人喜歡有蛋香定無蛋香嘅麵叫返對應嘅麵種另外叫左小食明太子雞翼,滿滿明太子釀哂係入面,食落帶少許微辣,啖啖肉忌

忌廉蟹肉餅炸得好香口,入面嘅忌廉口感好滑唔會起沙,點蛋黃醬食好味

另外我地叫左樽紀州南高梅入り梅酒(Plum Wine),係和歌山県中野BC (Wakayama Japan),估唔到飲落梅味幾香濃,好易入口
😌灣仔隱世拉麵,去試吓個檸檬拉麵,一試幾過癮😌▶️原身個湯都比較清澈,只係有啲檸檬喺側邊擺設,但我將啲檸檬篤爛咗之後,成個拉麵都勁好食,酸酸美味帶出成個拉麵嘅味道,因為嗰日都好熱食完之後勁舒服勁清爽!如果去呢間,我係推介食佢一個檸檬拉麵可以用完🍋🍜!回頭率🈵🈵🈵🈵🈵▶️每一間拉麵都係試佢個魚介湯底,一般都係濃味鹹味重定唔重,而呢一間預計湯底比較重屬於濃味唔太鹹,所以會飲佢啲湯,連埋拉麵一齊食,非常之滿足,加埋白雞肉,唔會搶咗啲拉麵味道,啱啱好!👌🏼回頭率🈵🈵🈵🈵▶️唐揚雞最估唔到,非常之好食,做得非常之脆,入面係完全唔乾,好多汁好嫩口,一定要用佢個檸檬唧滿成嚿雞,感覺雞味係更加Juice,你都推介唐揚雞👍🏼👍🏼回頭率🈵🈵🈵🈵🈵
😌灣仔隱世拉麵,去試吓個檸檬拉麵,一試幾過癮😌

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵

回頭率🈵🈵🈵🈵

回頭率🈵🈵🈵🈵🈵
2023-07-18 41 浏览
午飯時間繼續和同事係灣仔周圍搵好嘢食😋,今次去間以雞白湯聞名嘅‘’鳥華庭‘’😆。店舖地方唔大,裝修帶日本風🇯🇵,我地十二點去到🕛,十二點半🕧已經全場爆滿,有夠誇張😳。餐牌📔上只有7️⃣款拉麵,全部都係以雞白湯為主;而小食就有5️⃣款選擇。至極雞白湯拉麵 $99麵底🍜有2️⃣種選擇,同事選了直身麵,麵質爽口彈牙🥰;湯底呈奶白色⚪️,有濃郁嘅雞味🐓;雞肉就煮得啱啱好,肉質軟腍😋。辛辣雞白湯拉麵 $89辣度🌶有3️⃣種選擇,分別有大中小辣,麵種選了捲曲麵,由於加入了蛋黄🍳,因此麵質有嚼勁及較掛湯;雞肉同樣十分嫩滑😋。餃子 $45餃子🥟皮薄煎得香口,餡料飽滿🥰。肉餅忌廉蟹 $42外層炸得酥脆🥰,入面非常creamy🤗。總括而言,喜歡雞白湯嘅朋友,非常值得一試。

至極雞白湯拉麵 $99

辛辣雞白湯拉麵 $89

餃子 $45
餃子🥟皮薄煎得香口,餡料飽滿🥰。

肉餅忌廉蟹 $42
外層炸得酥脆🥰,入面非常creamy🤗。

總括而言,喜歡雞白湯嘅朋友,非常值得一試。
2023-07-12
2023-07-17 48 浏览
呢度出名雞白湯,心血來潮想試吓限定檸檬拉麵。食過一虎拉麵嘅檸檬拉麵,有少少又愛又恨,因為佢食到最尾會變苦。估唔到呢度食到最尾檸檬拉麵,竟然冇變苦!啲炸蓮藕脆脆配埋落去好有特色,未試過嘅朋友仔,行開灣仔記得試吓啦😛
2023-07-12
檸檬拉麵
🥦🍶 🍜隱世小店絕妙拉麵🥦🍶 🍜隱藏在內街的鳥華亭招牌超濃雞白湯拉麵令我印象深刻,以鮮雞長時間熬製湯底,每一口教是濃濃的鮮雞精華,微黏質感是看得見的膠原蛋白,配上有嚼勁的卷曲粗拉麵及軟滑雞肉,真心一吃愛上。就連拉麵上的炸蓮藕片都特別好吃。怪不得門外大排長龍!除了拉麵出色,就連小食都不得了。2款小食都炸至外層香脆香氣撲鼻,明太子雞翼更啖啖內裡肉汁滲出,惹味調味再配上一口super dry 的Asahi,おいしい~🤍
🥦🍶 🍜隱世小店絕妙拉麵🥦🍶 🍜

自從食過係日本雞白湯拉麵之後,我都愛上咗佢🌟灣仔區呢個拉麵主戰場有好多唔同種類湯頭嘅拉麵😌今次搵咗呢間主打雞白湯湯頭嘅鳥華亭✨湯頭用咗50公斤雞腳&20公斤雞殼等等材料慢火熬製12小時🤩至極雞白湯拉麵奶黃色嘅湯頭濃厚又Creamy,滿滿骨膠原嘅感覺🤤有三塊滑溜嘅雞叉燒、一隻糖心蛋、蘆筍同脆蓮藕片食晒成碗都唔覺得油膩🥰特盛雞白湯拉麵呢碗拉麵湯頭相對至極個碗無咁濃稠😚不過雞叉燒多一倍、又有幾塊紫菜同無渣嘅筍!同樣都有一隻糖心蛋😆食晒成碗非常滿足💓唐揚雞既然係雞白湯嘅舖頭,一定要叫埋雞料理😇唐揚炸粉薄薄一層,裏面雞肉夠晒嫩又有肉汁👍餃子餃子皮帶點煙靭,煎個面夠晒香脆😝餃子菜肉餡料脹卜卜,調味鹹甜適中😋飲品方面竟然有CRAFTEA嘅蜜桃紅茶叫😍鳥華亭 (灣仔)灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
自從食過係日本雞白湯拉麵之後,我都愛上咗佢🌟
灣仔區呢個拉麵主戰場有好多唔同種類湯頭嘅拉麵😌
今次搵咗呢間主打雞白湯湯頭嘅鳥華亭✨

至極雞白湯拉麵

奶黃色嘅湯頭濃厚又Creamy,滿滿骨膠原嘅感覺🤤
有三塊滑溜嘅雞叉燒、一隻糖心蛋、蘆筍同脆蓮藕片

食晒成碗都唔覺得油膩🥰

呢碗拉麵湯頭相對至極個碗無咁濃稠😚
不過雞叉燒多一倍、又有幾塊紫菜同無渣嘅筍!
同樣都有一隻糖心蛋😆食晒成碗非常滿足💓

唐揚雞

既然係雞白湯嘅舖頭,一定要叫埋雞料理😇
唐揚炸粉薄薄一層,裏面雞肉夠晒嫩又有肉汁👍

餃子

餃子皮帶點煙靭,煎個面夠晒香脆😝
餃子菜肉餡料脹卜卜,調味鹹甜適中😋

飲品方面竟然有CRAFTEA嘅蜜桃紅茶叫😍

鳥華亭 (灣仔)
灣仔交加里22-30號華都樓地下15號舖
  • 至極雞白湯拉麵
  • 餃子
2023-07-11 29 浏览
聽左咁耐終於去左搵黎食~除左主打既雞白湯, 咁岩依排仲有期間限定既檸檬拉麵🍋同男朋友一人叫左一個:特盛雞白湯(HK$138): 湯頭唔算話太濃, 正正常常,不過雞肉好軟熟, 仲帶有黑胡椒粒~檸檬拉麵(HK$95)🍋:建議先試啖湯(由雞香湯加左微酸檸檬汁)嗜酸既朋友仔可以再壓壓提供個五片檸檬調節適合自己既酸度🤭夏天食好開胃~🤭蓮藕片都炸得好脆, 個人覺得唔係度度有所以叫左一碟食下😂總括, 檸檬麵幾Seasonal,但蛋唔係好入味, 可以再進步d

同男朋友一人叫左一個:

蓮藕片都炸得好脆, 個人覺得唔係度度有所以叫左一碟食下😂

今晚下班後跟哥去了灣仔的鳥華亭品嚐了他們的拉麵。 😎餐廳長這樣 拉麵有圖有真相 炸蓮藕餅這個炸蓮藕餅很特別,外層酥脆,內裡蓮藕的口感保持得恰到好處。它的味道清爽,是一個不錯的開胃菜。 😁特盛雞白湯拉麵湯頭濃郁鮮美,今次是我第一次吃超厚的雞叉燒,真的很特別! ☺雞肉鮮嫩,還有配料超級豐富,有紫菜﹑荀﹑溏心蛋等。拉麵的麵條彈牙有嚼勁,整體質素超級高!! 😍煎餃子外皮煎得酥脆,內餡鮮嫩多汁,我覺得不配醬料也好吃!! 😋唐揚雞薄薄的一層外皮炸得金黃酥脆,內部肉質多汁。搭配上美乃滋醬,味道更加提升。 😊忌廉蟹肉餅
今晚下班後跟哥去了灣仔的鳥華亭品嚐了他們的拉麵。 😎

餐廳長這樣

拉麵有圖有真相

炸蓮藕餅

特盛雞白湯拉麵
雞肉鮮嫩,還有配料超級豐富,有紫菜﹑荀﹑溏心蛋等。
拉麵的麵條彈牙有嚼勁,整體質素超級高!! 😍

煎餃子
外皮煎得酥脆,內餡鮮嫩多汁,我覺得不配醬料也好吃!! 😋

2023-07-10
  • 炸蓮藕片