2018-04-25 876 浏览
今日拜見葵芳隱私日本拉麵🍜😆澄子小姐只要聽到有人解釋拉麵就一定會去試下!即刻去朝聖!今次叫叉燒拉麵,驚喜啊,鋪滿滿滿的叉燒肉😎 只食過面多叉燒少,未試過調轉。雖然面份量不多,但有筋道,彈牙。豬骨湯底好濃郁,加多少少蒜末調味,另到味道更加昇華😍 叉燒嫩口又不肥膩。但唔係好夠飽餃子外皮夠脆,雖然餡有少少偏咸。但都不錯。飲埋招財貓汽水解膩,好滿足!雖然小面店選擇不多,卻用心熬制湯底,叉燒又好食。位於街市隔離,有少少氣味,影響餐廳環境,但會繼續幫襯小店!
今日拜見葵芳隱私日本拉麵🍜😆
澄子小姐只要聽到有人解釋拉麵就一定會去試下!即刻去朝聖!

餃子外皮夠脆,雖然餡有少少偏咸。但都不錯。

飲埋招財貓汽水解膩,好滿足!

2018-04-25
午餐
2018-04-16 717 浏览
濃湯拉麵Lunch同同事諗住搵食,去咗葵芳呢間「麵屋丸京」,鋪面細,但都坐得舒服,我哋坐吧枱,佢好貼心地喺枱下面加咗一層可以擺袋👍🏻佢主要得4款拉麵,分清湯同濃湯,我點咗濃湯叉燒拉麵,好足料,叉燒鋪滿成個碗,賣相都吸引,也是特色之一,令人垂涎慾滴!湯底香濃唔膩,亦唔鹹,有豬骨味。麵偏硬,但對我嚟講都ok,叉燒都嫩滑,啖啖肉十分有咬口!果然來自日本叉燒名不虚傳,現在仍回味叉燒在口中散發的獨特味道。
濃湯拉麵

• 清湯豚骨醬油拉麵
2018-03-23 829 浏览
Happy Friday 去葵青劇院睇話劇,睇之前當然要喺附近搵地方食飯醫肚。今晚就揀選咗拉麵店,試下佢嘅紅色叉燒拉麵。店舖面積唔太大,大概可以容納20人左右。因為得我一個人嘅關係,唔使等位就要去入去啦!平時如果多人嘅話就一定要等齊人先可以入去。坐低左之後就梗係要試吓真·叉燒拉麵,再加多五隻餃子。我點菜之後唔夠5分鐘,拉麵就已經送到,相當有效率。一睇呢個拉麵最驚喜嘅地方就係佢有好多塊叉燒同埋每一塊叉燒都好大塊,又舖得好精緻,而且佢嘅叉燒係紅色㗎!小弟都係第一次食紅色叉燒嘅日本拉麵。紅色叉燒之所以係紅色嘅原因係運用真空低溫嘅方法唔落去烹調。叉燒口感十分之鮮嫩,味道一流,同一般煮熟晒嘅叉燒完全唔同,而而食到六塊咁大塊嘅叉燒真係十分之滿話足。對比之下拉麵份量唔算太多,唔夠飽嘅就記住叫多個替玉喇!唔夠飽嘅另一個選擇就好似我咁,叫五隻餃子。餃子煎得啱啱好小小燶得嚟唔太燶入面嘅肉汁熱辣辣而鮮甜,小心燙口呀!總括而言,品嘗到呢間拉麵小店獨有,真空低溫烹調嘅紅色叉燒拉麵,實在係一個難得嘅體驗!100蚊都唔使嘅價錢就可以試到喇!

2018-03-17 504 浏览
嗷嗷嗷嗷嗷☀是粉紅的叉燒😆!!這家拉麵店主打叉燒拉麵~我吃了個濃湯的叉燒拉麵😍🎉叉燒很好味,軟軟der✨✨而且好美🌷💗💓湯味道:★★★☆☆正常拉麵分量:★★★☆☆正常拉麵硬度:★★☆☆☆少少偏硬配料(叉燒, 荀子, 蔥...):★★★★★棒棒噠整體:★★★★☆ 俾like~👍有心, 有特色的拉麵店p.s. 以上皆個人意見,謝謝☁
嗷嗷嗷嗷嗷☀是粉紅的叉燒😆!!
這家拉麵店主打叉燒拉麵~
我吃了個濃湯的叉燒拉麵😍🎉
叉燒很好味,軟軟der✨✨
而且好美🌷💗💓
湯味道:★★★☆☆正常
拉麵分量:★★★☆☆正常
拉麵硬度:★★☆☆☆少少偏硬
配料(叉燒, 荀子, 蔥...):★★★★★棒棒噠
整體:★★★★☆ 俾like~👍有心, 有特色的拉麵店
p.s. 以上皆個人意見,謝謝☁
濃湯叉燒拉麵
濃湯叉燒拉麵
2018-03-17 281 浏览
每次去葵芳,都會去葵涌廣場或者新都會搵野。 今次就係葵芳街市附近發現一間拉麵舖, 又幾唔錯喎。叫左半熟卵拉麵 ,揀左濃湯, 成碗面有隻半熟蛋加3塊叉燒, 面份量都好足夠, 所以食完都好飽。 最緊要係..... 埋單都係$73!!!!!!! (good)
每次去葵芳,都會去葵涌廣場或者新都會搵野。
 今次就係葵芳街市附近發現一間拉麵舖, 又幾唔錯喎。

2018-03-07
2018-03-08 296 浏览
友人經常大讚丸京拉麵個湯濃到不得了,咁啱辦完大事就不如去葵芳試試佢店嘅位置係街市中間,好似果次行行下觀塘係舊街出現一樣,並不起眼店內有分bar枱同四人枱,我哋兩人就揀咗bar枱坐由於友人大力推介濃湯咁就試下佢啦一上枱已經香氣撲鼻,個湯真係濃到不得了上面好似有一粒粒油脂結晶,飲完一啖湯真係欲罷不能、一口接一口面質爽口,友人更點咗硬面,但本人覺得正常硬度已經足夠枱面有大量生蒜提供,蒜蓉加濃湯簡直係另一層次半熟蛋味道不俗,一隻份量啱啱好,唔會太膩下次要試試觀塘分店
店內有分bar枱同四人枱,我哋兩人就揀咗bar枱坐
由於友人大力推介濃湯咁就試下佢啦

一上枱已經香氣撲鼻,個湯真係濃到不得了
面質爽口,友人更點咗硬面,但本人覺得正常硬度已經足夠
枱面有大量生蒜提供,蒜蓉加濃湯簡直係另一層次
半熟蛋味道不俗,一隻份量啱啱好,唔會太膩
下次要試試觀塘分店
2018-02-03 370 浏览
已經食過呢間麵屋丸京幾次,有一排無食。天氣好凍呀,成個星期都好似低過10度甘,已經成兩點幾,先食個好晏o既 Lunch,好彩唔駛排隊 。因為呢間拉麵,食飯時間通常都 keep 住有人排隊,本身諗住兩點幾應該唔駛排,去到的確唔駛排,但食完果陣,又見到有人排隊。不過,食拉麵都好快,等都係等一陣。又凍又餓,張枱得凍水,問下有無得拎杯暖水,有wor(感動)。點左個清湯半熟卵拉麵,有溏心蛋、日式叉燒,$73,好食o既拉麵o黎講,算幾抵! 溏心蛋好味,雖然凍凍地,但浸落d湯到岩岩好。日式叉燒好似話低溫煮熟,比一般日式叉燒偏向粉紅色,好嫩 (餐廳有好多牌仔寫住烹調方法乎合食環處標準),件日式叉燒的確幾好味,鍾意呢件日式叉燒既話,可以選擇極上或叉燒拉麵,有好多舊。至於湯底,有清湯、有濃湯,第一次食o既時候,選擇左濃湯,覺得太油膩,之後食都選擇清湯,覺得剛剛好。拉麵就偏硬 ,無得選擇軟硬度既。如果鍾意食辣,可以落埋枱上o既辣醬,唔錯,還有蒜蓉。

如果鍾意食辣,可以落埋枱上o既辣醬,唔錯,還有蒜蓉。
JAN 2018 半熟卵拉麵
JAN 2017 半熟卵拉麵,一年前、一年後,水準依舊好
辣醬
2018-02-03
JAN 2018 半熟卵拉麵
JAN 2017 半熟卵拉麵,一年前、一年後,水準依舊好
2018-01-19 523 浏览
依家閒閒地食碗拉麵🍜都要過百蚊,仲要排隊,好唔好食值唔值真係見仁見智。葵芳集合了很美食地方,有平有貴。今次試一間拉麵🍜店。晚飯時間6:30到,已經有5個人排緊隊,慶幸拉麵坐位是流轉得快,等了15分鐘已經有位。店舖橫裝是用京都特色的,跟足日本拉麵店,有冷水,坐位當然也是你貼著我,我貼著你。一個是濃湯拉麵,鐘意喊同「張」口的感覺,應該喜歡這個味道另一個是清湯,我喜歡清湯味道。肉的份糧適中,店有重量級版的,食肉獸可以一試。我見份糧也很足。餃子稱自製,味道都不錯,略太多油。整體都很滿意,價錢合理,味道

葵芳集合了很美食地方,有平有貴。今次試一間拉麵🍜店。

一個是濃湯拉麵,鐘意喊同「張」口的感覺,應該喜歡這個味道

另一個是清湯,我喜歡清湯味道。

餃子稱自製,味道都不錯,略太多油。

整體都很滿意,價錢合理,味道
清湯
濃湯
餃子
2018-01-13
清湯
濃湯
2018-01-17 240 浏览
昨天上午,如客人在葵芳與會議完畢後,時間尚早,特意過來這所拉麵店品嚐一下他的拉麵。到達的時候,差不是午飯的時間, 大約是十二時四十五分,經已出現了短短的人龍,果然深受歡迎。真。叉燒拉濃湯麵所謂真叉燒 是採用低溫烹調技術熟成的 烹調方法 使日式叉燒呈現櫻花鮮紅色的,非常吸睛, 即使是薄薄的一片肉味依然香濃。濃湯湯底味道濃厚, 黏度十足,令人垂涎欲滴。拉麵質感煙韌微彈,掛湯能力驚人。小弟已經是觀塘分店的常客, 但依然覺得葵芳分店的出品依然比較出眾。
真。叉燒拉濃湯麵

2018-01-16 351 浏览
今次相約美女去葵芳食拉麵🍜一直都有留意開尼間拉麵因為佢每碗拉麵🍜賣相都好吸引平時拉麵只有兩塊叉燒但尼間係鋪滿左成碗麵上面不但吸引到我我仲覺得好似花既形狀🌸🌸咁今日就就去左試 客人也較多不過好彩吾洗等位入到去點去佢每人限定20碗既真叉燒拉麵🍜由於佢用真空低溫慢煮肉質仲好嫩好滑外表粉紅色吾知以為吾熟 但其實係剛好平日食拉麵既叉燒我不太喜好因爲太乾身尼間既叉燒真心正湯底我素左濃湯🥣感覺有點鹹不過麵質好好食落吾會太硬又吾會太軟身整體我都好鐘意食好快就食晒成碗了最重要佢叉燒顏色粉紅色再鋪滿面好似櫻花🌸超美的 女生應該會比佢外表吸引住
今次相約美女去葵芳食拉麵🍜

真叉燒拉麵
2017-12-15
真叉燒拉麵
2017-12-18 414 浏览
店內有兩款湯底可供選擇,分別係濃湯同清湯。我就食開最平個款豚骨醬油拉麵,因為其餘幾款份量太多,而且有冇人好似我咁😂食拉麵係為左個湯底同麵,叉燒同其他配料對我黎講係可有可無~-呢排想轉下口味,唔想食太過濃味既野,於是一向食開丸京濃湯既我,轉戰清湯💁🏻‍♀️清湯真係好清淡,入口比較清新,係醬油鹹味再帶點微微既清甜~比起濃湯,呢個湯底一啲都唔膩,食完麵飲埋湯,份量啱啱好。但個人始終都係鐘愛濃湯多一點🙈講起濃湯,湯底濃稠杰身,味道偏鹹,油份較重,麵條好掛湯,味道夠濃岩曬重口味既我😆之前我仲手多多加左蒜,鹹到不得了,所以原汁原味係最好食👏🏻但我幾乎每次食完濃湯都覺得好膩,慢慢食既話啲湯會變到杰達達,搞到我食唔曬,所以一定要趁熱享用,同時間競賽~個人一直覺得呢間拉麵店CP值超高~價錢合理,份量適中,質素又唔錯👍🏻所以好推薦大家去試下!

2017-11-23 438 浏览
葵芳街邊竟然開了間家庭式拉麵店,獨沽一味只賣一款拉麵。lunch時間小店坐滿食客,枱面上有一壺冰凍的檸檬水供客人自助飲用。坐對面的叔叔很友善,主動幫我斟水點了極上拉麵$88叉燒鋪滿麵上,看見已經很興奮選了濃湯底,香濃豬骨味不會太鹹,叉燒肥瘦相間,豐腴可口拉麵不設自選硬度,這裡師傅做到剛好是我喜愛的硬度!在一般拉麵店選要硬麵條時,通常是不太淋又不硬的程度。反而在這裡能吃到剛好煮熟有嚼勁的拉麵,證明師傅經驗十足,能完美地掌握煮麵時間半熟蛋也有水準再加調味架上的辣醬和蒜蓉吃更添風味吃得出醬汁也是自家製的,很有誠意。店子雖小,選擇亦不多,但能在平凡的街市中吃到有這樣水準的拉麵實屬難得
葵芳街邊竟然開了間家庭式拉麵店,獨沽一味只賣一款拉麵。

點了極上拉麵$88
叉燒鋪滿麵上,看見已經很興奮
選了濃湯底,香濃豬骨味不會太鹹,叉燒肥瘦相間,豐腴可口
拉麵不設自選硬度,這裡師傅做到剛好是我喜愛的硬度!
,證明師傅經驗十足,能完美地掌握煮麵時間
半熟蛋也有水準

極上拉麵
再加調味架上的辣醬和蒜蓉吃更添風味
吃得出醬汁也是自家製的,很有誠意。
2017-11-22
極上拉麵
潮流興標題要用既字眼~~隱世小店x美食x性價比高~~~~嘩~~~~正呀必去呀~~~會唔會太hard sell?不如用埋震驚13億人....呃完字數~入正題^^食拉麵食得多~今次特登黎試下佢既清湯濃湯既!無留意反光位~反光麵就等其他食評家分享啦~叫左2碗半熟卵拉麵~一清一濃~左清(青)右濃(龍)原來清係=雞湯底濃係=豬骨湯底兩隻都好好味~$73有1粒蛋同咁多叉燒wow食過咁多間最抵係呢間~可惜既係無得揀麵同麵質~總結:係抵食既!會再試佢$88極上拉麵...好多叉燒其他拉麵鋪多數係得半粒蛋同2塊叉燒~係度有double~鋪頭細同係街市旁~想食6點左右還可以walkin 即入~麵質係曲麵~ 唔係一蘭果款直麵~荃灣果間新開有魚介湯~有興趣既朋友就GOGOGO啦~~~我唔LIKE魚介所以無食評架啦哈哈
潮流興標題要用既字眼~~
隱世小店x美食x性價比高~~~~嘩~~~~正呀
必去呀~~~
會唔會太hard sell?

不如用埋震驚13億人....
呃完字數~
入正題^^

食拉麵食得多~
今次特登黎試下佢既清湯濃湯既!
無留意反光位~反光麵就等其他食評家分享啦~

叫左2碗半熟卵拉麵~一清一濃~左清(青)右濃(龍)

原來清係=雞湯底
濃係=豬骨湯底
兩隻都好好味~$73有1粒蛋同咁多叉燒wow
食過咁多間最抵係呢間~
可惜既係無得揀麵同麵質~

總結:
係抵食既!會再試佢$88極上拉麵...好多叉燒

其他拉麵鋪多數係得半粒蛋同2塊叉燒~
係度有double~
鋪頭細同係街市旁~想食6點左右還可以walkin 即入~
麵質係曲麵~ 唔係一蘭果款直麵~
荃灣果間新開有魚介湯~
有興趣既朋友就GOGOGO啦~~~
我唔LIKE魚介所以無食評架啦
哈哈
2017-11-04
《不負責任食評—麵屋丸京》<真·叉燒拉面> $93慢煮既叉燒真係好正薄薄一片又夠嫩😛有少少似食steak中間粉紅色個種質感 口感軟滑 又保留到肉既鮮味成個感覺好raw🤤如果覺得生既 可以用湯浸熟啲(不過我自己就覺得浸熟左無咁好食一來肉會無咁嫩 二來係肉既鮮味會稍為比個湯遮掩左)湯底方面叫左濃湯 濃厚但咸得滯而且湯稍為少左啲 另外會食到少少麵既鹼水味呢方面就比較扣分💛💛💛❣️————————下次去會試清湯 希望會無咁咸🐒不過講真 呢個價錢 呢個份量真係抵到爛🤣
《不負責任食評—麵屋丸京》
口感軟滑 又保留到肉既鮮味
成個感覺好raw🤤
如果覺得生既 可以用湯浸熟啲
(不過我自己就覺得浸熟左無咁好食
一來肉會無咁嫩 二來係肉既鮮味會稍為比個湯遮掩左)
湯底方面叫左濃湯 濃厚但咸得滯
希望會無咁咸🐒
不過講真 呢個價錢 呢個份量
真係抵到爛🤣
2017-11-13 171 浏览
作為一個拉麵狂第一次寫食評當然寫拉麵遊走香港各地試食拉麵 丸京已經是不知第幾間剛去時走過路了,招牌比較難找,萬萬沒想到側邊是菜市場openrice地圖定位有些少偏差,有附近轉了個圈才找到星期日中午進店,剛好有高椅座位空著一般座位只有三、四張可惜高椅座位可能因店鋪空間不大,比較不舒適是次選擇的是濃湯 極上拉麵:比較硬身,點餐紙不能選擇湯頭:濃,厚身,但不夠熱肉:粉色,嫩口,不會太乾,這個是比較出色配菜:蛋不會太冷,但筍很臭,破壞了完整一碗拉麵其他:有提供蒜及辣醬可惜丸京只有賣拉麵,日式餃子等全沒有提供比較特式的是,店內有數種日本特式飲品這個蜜桃梳打水,十分好味道總括之言 作為一間日本拉麵店它做到了價錢合理 上菜速度快 味道可以但作為一個拉麵狂 我應該不會專程再光顧
作為一個拉麵狂第一次寫食評當然寫拉麵
遊走香港各地試食拉麵 丸京已經是不知第幾間

剛去時走過路了,招牌比較難找,萬萬沒想到側邊是菜市場
openrice地圖定位有些少偏差,有附近轉了個圈才找到

星期日中午進店,剛好有高椅座位空著
一般座位只有三、四張
可惜高椅座位可能因店鋪空間不大,比較不舒適

是次選擇的是濃湯 極上

拉麵:比較硬身,點餐紙不能選擇
湯頭:濃,厚身,但不夠熱
肉:粉色,嫩口,不會太乾,這個是比較出色
配菜:蛋不會太冷,但筍很臭,破壞了完整一碗拉麵
其他:有提供蒜及辣醬

可惜丸京只有賣拉麵,日式餃子等全沒有提供

比較特式的是,店內有數種日本特式飲品
這個蜜桃梳打水,十分好味道

總括之言 作為一間日本拉麵店它做到了
價錢合理 上菜速度快 味道可以