2016-09-24 700 浏览
之前在中環上班時,曾有一段時間經常會去上環新紀元廣場的《麵館皇》吃拉麵,不過自從公司遷移後,不彈此調已久。早兩天和同事閒聊期間,提起這家麵店,同事 S 說最回味就是麵條所配的藥膳湯底,入口帶淡淡藥材香,所以趁這天下班,就相約來登龍街的《麵館皇》吃頓晚餐。趟門入內,店裡地方不大,約有十一、二張檯,以木製四人桌為主,而且通道有點陝窄,若坐滿食客的話,應該會相當迫夾。安座後先翻開餐牌,食物定價比起早幾年,雖然已大幅調整,但花款依舊繁多,除了有主打的藥膳罐湯拉麵外,還有砂鍋藥膳罐湯雲吞、水餃、上海年糕、中華冷麵、酸辣湯、麵館皇飯食、金牌咖喱、家鄉系列、小食和甜品等等,而且拉麵更可以  +$3 升級至自家製的刀削麵或手擀麵。和 S 商議後,大家決定點兩客麵食,再配兩款惹味小吃。先來一客麻辣口水雞 ($52),成品端上後,挾起雞件一看,分量都幾多,約有十餘件。立即一試,雞肉入口好滑溜,而且雖然沾滿辣汁,但入口麻味不算濃;不過原來這只是錯覺,辣味會其後漸漸滲出,而且越吃辣味越強,幸好墊底的青瓜,味道幾清甜,有減退辣味之效。接著上桌的家鄉雞絲冷麵 ($48),面頭鋪滿配料,款式雖然不多,只有雞絲、青瓜
接著上桌的家鄉雞絲冷麵 ($48),面頭鋪滿配料,款式雖然不多,只有雞絲、青瓜和芝麻,但麻醬的麻香味甚濃,而且與麵條撈拌後,入口出奇地不膩,反而食落幾爽滑,既滋味又好吃。不過由於每碟冷麵分量十足,如果是胃納小的女生來吃,最好與友人一起分享。
紅油抄手 ($32/6隻),這裡的紅油抄手,其實並不是用鮮蝦做餡料,雲吞入面包裹著的是白菜和豬肉,不過就用料十足,隻隻外形都飽滿厚實;加上辣味不太濃,入口皮薄多餡,作為小吃也頗不錯。
糖醋魚罐湯刀削麵 ($58 + $3 轉刀削麵),刀削麵以砂鍋盛載,上桌時湯㡳還「熱情」地不斷滾動。馬上喝一口以多種材料熬製的藥膳湯底,藥材味唔算好濃,入口甘中帶甜;再舀起麵條一看,雖然每條的長短都有點參差,但厚薄相近,而且每條都是中間厚兩側薄,入口外滑內筋,頗有嚼頭,配上外脆內軟、味道酸中帶甜的糖醋魚塊,食味不俗。
甜品點了豆沙鍋餅 ($36),成品入面嘅豆沙餡雖然頗多,但就稍嫌邊位有點硬實,不過勝在價錢唔貴,對我倆來說,已經可以收貨。另外飲品方面,原來客人凡惠顧麵食、飯類等,即可以優惠價選配豆漿、咖啡或茶,所以就每人點了杯凍豆漿  (+$3x2) 作結,豆漿頗凍,豆味雖然不濃,但甜度適中,而且只是 3 蚊一杯,一試無妨。
整體來說,這裡的麵食雖然唔算好突出,但勝在價錢不太貴,如果唔想排隊的話,這裡絕對可作拉麵店以外的另類選擇。
2016-09-23
2016-09-18 300 浏览
​ 中秋佳節唔需要做節,就去咗銅鑼灣食餐晚餐, 見到一間係云云拉麵當中比較突出嘅麵店,主打中式藥膳湯麵。 滑雞罐湯手擀面@$63 裏面有好多舊雞,食下食下總共起碼有10件,而且每一件的大小都唔係野少。 湯底上到嚟嘅時候都係熱辣辣,仲有好香嘅藥材味架! 手擀面和刀削麵面主要嘅分別就係呢個厚薄會比較均勻,很有口感好似食緊水餃皮。 酸辣湯水餃@$48 這個酸辣湯不能選擇有幾辣,不過其實大約是BB辣左右。 有好多材料,包括木耳和豆乾,豆乾就未必是每個人都喜歡的, 不過營養價值很高而且豆味很香濃。水餃大大件裡面主要是豬肉碎,味道可以但質感一般。 自家磨豆漿+$3 價錢相宜,是普通的豆漿。 係幾有特色的中國手做面,自己做不到的, 而且份量也很多,一個人食一碗麵一定超級飽! 麵館皇 Man Guan Wang 地址: 銅鑼灣登龍街32號地下

中秋佳節唔需要做節,就去咗銅鑼灣食餐晚餐,

見到一間係云云拉麵當中比較突出嘅麵店,主打中式藥膳湯麵。

滑雞罐湯手擀面@$63

湯底上到嚟嘅時候都係熱辣辣,仲有好香嘅藥材味架!

酸辣湯水餃@$48

這個酸辣湯不能選擇有幾辣,不過其實大約是BB辣左右。

有好多材料,包括木耳和豆乾,豆乾就未必是每個人都喜歡的,

自家磨豆漿+$3

價錢相宜,是普通的豆漿。

係幾有特色的中國手做面,自己做不到的,

而且份量也很多,一個人食一碗麵一定超級飽!

麵館皇 Man Guan Wang

地址: 銅鑼灣登龍街32號地下
2016-09-18 227 浏览
登龍街出名日本拉麵多,呢間野出面寫住蘭洲拉麵好似唔同啲咁,而且又小人所以高去左食個menu都幾中式,見倒側邊好多banner寫住藥膳湯,所以我都揀左個呢個係獅子頭刀削麵,獅子頭有三粒,個皮好脆,啲麵勁多,一個人真係食唔哂一碗,啲刀削麵好彈牙,而且唔會林。個湯係藥膳黎,不過藥材味唔會太濃。飲完真係覺得好熱,真係有種行氣活血嘅感覺個飯都好大,啲肉咬落好林,唔會太肥。一咬就甩喇啲肉。仲叫左沙鍋餃子,啲餃子好多料,每隻都好大隻,食落仲有好多肉汁。
個飯都好大,啲肉咬落好林,唔會太肥。
一咬就甩喇啲肉。
2016-09-18 2350 浏览
銅鑼灣區既麵館 主要食類似山東菜同上海菜既菜淆同特式麵, 各式小食好似煎蛋 口水雞 酸辣麵 水餃, 咖哩飯都會有 都算應有盡有凍啡17 蚊豆漿 8 蚊野飲 飲品係正常級別 不過不失 價錢可以 特別在於麵類口水雞罐湯拉麵 58蚊以藥材做湯底 可選刀削麵或者擀麵 而我點左後者 麵同口水雞分開上 口水雞用既醬汁唔算麻辣但偏濃。辣度算中級 雞肉皮滑肉雖係冰鮮但食落都夠嫰, 湯底好香藥材味 飲落十分清甜 而擀麵好特別 麵身偏長 闊度一致 口感好滑 連埋 口水雞一齊食 十分唔錯鎮江骨罐湯拉麵 60蚊同上面寫既藥材湯麵一樣 但換左係 刀削麵 雖然食得出唔係手切 但都算大細不一 口感煙韌 鎮江骨 有兩大舊 醬汁偏甜完全滲入肥厚既豬肉入面咬落去十分juicy!酸辣湯雲吞 48蚊超大碗仲有8 隻餃 落足料得黎除左有普通酸辣湯應有既料 麵根 豬紅等 仲有切絲既豬皮 特別爽滑 而且酸辣度十足 甜得黎辣 辣得黎入味 正 而且餃又多又大粒 皮薄 而入面既肉密度好高 好有口感又有肉味五香牛展 60蚊切得好夠薄 凍食既牛展 口感煙韌 配合甜醬油 好入味鹵雞翼38 蚊 鹵水汁偏淡味 雞翼size適中 都算醃得幾入味 唔

凍啡17 蚊

酸辣湯雲吞 48蚊

五香牛展 60蚊

切得好夠薄 凍食既牛展 口感煙韌 配合甜醬油 好入味
鹵雞翼38 蚊
鹵水汁偏淡味 雞翼size適中 都算醃得幾入味 唔錯!
芝麻南瓜餅29蚊

外表好似煎推既甜品 出面十分鬆脆 而一咬開有好香既南瓜蓉 熱辣辣又夠南瓜既香甜味 值得點!
食店環境一般,但食物整體唔錯 又夠特別 地方唔大建議唔好太多人去食 必點麵類同酸辣湯!
2016-09-18
2016-09-15 349 浏览
無意間行過銅鑼灣,見到麵館皇門口啲餐牌寫住有藥膳湯面試下就貪得意入佐去。我叫佐個口水雞手檊面,一黎到啲湯滾到出煙,勁香。個湯藥材味好重不過好易入口勁好飲,個手檊面勁彈牙加埋啲湯一齊食真係勁好食。個口水雞唔算太辣,不過都勁好味。至於個酸辣湯 酸酸辣辣勁開冐,又足料。一定會再带朋友去食
手檊面
藥膳湯底
口水雞
2016-09-14
手檊面
  • 口水雞
2016-09-14 221 浏览
今晚經過銅鑼灣,又唔想食飯,就試左呢間麵館皇,個牛腩湯拉麵真係賣相好得,一食落去牛筋又軟,牛腩又軟,湯好濃好入味,最重要係個刀削麵,好煙un好有咬口,係我食過最好味既刀削麵😊再試埋麻辣口水雞手擀麵,好重藥膳味,感覺清新健康,加埋口水雞,少少麻辣,肉質幾滑,配搭一流。另外酸辣湯既味道好重,食得辣既朋友可以試試,呢間餐館值得再食
2016-09-14
  • 牛腩湯刀削麵
2016-09-14 214 浏览
星期日三點不露,哈哈!大家唔好唸多咗,唔係講風月片,只是星期六懶牀,不到三點我不露面而已!本來打算去登龍街搵拉麵食,行過被新麵店吸引了。刀削麵煙韌,手擀麵軟滑,老闆娘是這樣介紹,仲建議我們食口水雞、鎮江骨及酸辣湯,依佢話照辦。口水雞手擀麵分開上,是清湯湯底,唔駛驚太辣,點少些辣椒醬就得,事實上麻辣度適合香港人,重點係滑,雞肉滑,手擀麵更加滑溜,好似唔駛咀嚼便可以呑落肚咁,好得。鎮江骨刀削麵,呢款完全唔同風味,麵大大片,煙韌口感,鎮江骨味道少少酸甜,還是口水雞惹味。酸辣湯的酸甜味調得好,湯料非常足,值得試。小小麵店,上菜時間合理,招呼過得去,會再來試埋咖哩牛腩。

酸辣湯的酸甜味調得好,湯料非常足,值得試。
小小麵店,上菜時間合理,招呼過得去,會再來試埋咖哩牛腩。
2016-09-14 162 浏览
藥,一般比人感覺係:苦、唔易入口、對身體好,但藥膳料理就可以令人吸收藥對身體好處之外,原先唔易入口既缺點到得到改善,令人舒服享受食物同時達到調理身邊效果。睇完餐牌就點左麻辣口水雞、藥膳湯刀削麵。藥膳湯麵即叫即造,所以要等一陣,食住口水雞先,面頭配料有生蒜、花生、豆豉、辣椒,底下有甜豉油同青瓜,雞肉方面好肥美嫩滑,撈勻一齊食辣度好夠,蒜香同辣一齊攻擊喉嚨,唔錯!主角終於到,來到時煲保持住高溫,湯依然處於沸騰狀態,起初以為會係濃烈苦茶味,結果原來係淡淡清新藥材香,味道亦都好清,帶少少甜味,至於刀削面口感特別,因為刀切面關係,麵心同外邊口感唔同,內裹煙韌外面柔軟。
睇完餐牌就點左麻辣口水雞、藥膳湯刀削麵。
2016-09-14 182 浏览
首先講下佢麵嘅質地,佢唔係好似上海舖咁樣好有幼個d麵再講佢係刀削麵,食得出唔係人工造嘅刀削麵,完全無彈性似喺超市買嗰啲再講佢嘅湯底 係清湯加pat辣椒醬,佢加一pat辣椒醬就叫四川擔擔麵呢個價錢真係十蚊都唔食
四川擔擔麵
首先講下佢麵嘅質地,佢唔係好似上海舖咁樣好有幼個d麵
再講佢係刀削麵,食得出唔係人工造嘅刀削麵,完全無彈性
似喺超市買嗰啲
呢個價錢真係十蚊都唔食
2016-09-13
2016-09-12 147 浏览

口水雞手擀麵
鎮江骨刀削麵
酸辣湯的酸甜味調得好,湯料非常足,值得試。
酸辣湯
小小麵店,上菜時間合理,招呼過得去,會再來試埋咖哩牛腩。
2016-09-11
口水雞手擀麵
2016-08-18 253 浏览
登籠街雖然有多間日式拉麵店,但呢間特色藥膳湯底,我們至愛!食材上涱,人工支出高,之前$55,現$58~60一餸藥膳拉麵。本店推介金咖哩牛腩、豬軟骨、鎮江骨拉麵!是日我們選咗金咖哩牛腩拉麵,酸辣湯水餃拉麵。*當點選鎮江骨記得問問店員“淋吾淋”!因為吾淋較吾好食*嗯金咖哩牛腩另上啲,十分入味配飯也一流,至於酸辣湯水餃拉麵,味道少少伏,較為“結”身整碗麵。下次都係選藥膳麵較為穩定。
登籠街雖然有多間日式拉麵店,但呢間特色藥膳湯底,我們至愛!

本店推介金咖哩牛腩、豬軟骨、鎮江骨拉麵!

是日我們選咗金咖哩牛腩拉麵,酸辣湯水餃拉麵。

*當點選鎮江骨記得問問店員“淋吾淋”!因為吾淋較吾好食*

下次都係選藥膳麵較為穩定。
2016-08-18
  • 金咖哩牛腩,鎮江骨,豬軟骨
2016-07-14 423 浏览
行過呢間鋪好多次,但係一直都冇入去試吓。今次再行過終於決定入去試了。環境:環境一般喇,唔算好差。都算乾淨企理。空調好足。就係台與台之間有D逼。味道:望門口D招紙感覺好好吃。但係最後有D失望。先講面:個人感覺似機制面,唔彈牙。湯底仲算可以,冇味精味,但係藥材味會越吃越重。配料:非常冇誠意,只有少少雜菜。服務:只能講一般。店員只是麵條的搬運工。我地叫左牛展面,廚房放錯左牛腩,店員就拿出黎問我地放錯左牛腩o唔ok?Come on,你地放錯野,係廚房搞掂翻係米省好多功夫呢?

2016-07-08
2016-06-17 1618 浏览
星期五的下午,登龍街已經是我午飯時間的好去處。短短一條街已經有不同餐廳及小店,最多莫過於【拉麵】。食得拉麵多,我都想轉下口味;特別小店更深得我心。門外的麵館皇寫上正宗山西刀削麵「家鄉風味」傳統的食店永遠深得我心,決定試一下。老闆娘安排我坐在冷氣位置,份外貼心。炎炎夏日,完全感受到她的細心程度。牆身更佈滿手削麵的地源及歷史。「隨意一嚐,千遍練」「淺嚐一口,萬花功」原來刀削麵是中國五大麵食之一。麵館皇的種類繁多,有藥膳罐湯、中華冷麵、拉麵、飯食、酸辣湯。眼看周圍都吃麻辣口水雞,奈何我是一個不好辣的人。老闆娘建議我吃特製鎮江骨罐湯拉麵$60。竟然第一次到店,我決定試一下。所有麵類都可選拉麵、米粉或米線;+3可升級至刀削麵 或 手幹麵或上海年糕。從未試過手幹麵決定+$3試下它的妙處。即叫即整的藥膳罐湯,熱辣辣陣陣藥味超特別。特製鎮江骨與藥膳罐湯手幹麵,分開另上沒有搶去味道。鎮江骨有3件,入味無比而且肉汁淋軟。手幹麵少許煙韌,好得意與藥膳罐湯Perfect Match。最後來一杯隨餐附送的豆漿大滿足。
星期五的下午,登龍街已經是我午飯時間的好去處。
短短一條街已經有不同餐廳及小店,最多莫過於【拉麵】。
食得拉麵多,我都想轉下口味;特別小店更深得我心。
門外的麵館皇寫上正宗山西刀削麵「家鄉風味」
傳統的食店永遠深得我心,決定試一下。
老闆娘安排我坐在冷氣位置,份外貼心。
炎炎夏日,完全感受到她的細心程度。
牆身更佈滿手削麵的地源及歷史。
「隨意一嚐,千遍練」
「淺嚐一口,萬花功」
原來刀削麵是中國五大麵食之一。
眼看周圍都吃麻辣口水雞,奈何我是一個不好辣的人。
老闆娘建議我吃特製鎮江骨罐湯拉麵$60。
竟然第一次到店,我決定試一下。
從未試過手幹麵決定+$3試下它的妙處。
即叫即整的藥膳罐湯,熱辣辣陣陣藥味超特別。
特製鎮江骨罐湯
特製鎮江骨與藥膳罐湯手幹麵,分開另上沒有搶去味道。
鎮江骨有3件,入味無比而且肉汁淋軟。
特製鎮江骨
最後來一杯隨餐附送的豆漿大滿足。
2016-06-17
特製鎮江骨罐湯
特製鎮江骨
  • 藥膳罐湯
2016-06-09 500 浏览
午餐時間,在銅鑼灣找位置吃一點都不容易朋友介紹下,來到了麵館皇吃,主打上海藥湯麵坐下後,我點了口水雞湯藥麵湯麵用石鍋盛着,蒸氣源源不絕地升起,超燙的裡邊的配菜挺豐富,超多的蔬菜麵條自己製作的,粗身但軟滑,吃起來有Q彈的口感喝一口湯,味道難以形容,好像混合了多種藥材,是肉骨茶的味,香味濃郁之餘,還非常惹味口水雞的份量算多,上層是雞件,下屠是手拍青瓜雞件吸收了辣汁的精華,麻辣口感,又帶點酸味配上爽口青瓜粒,是相當醒胃的另外跟餐還有一杯凍豆漿,大豆味香郁,沒有很水的口感解一下口水雞的9辣味就最適合不過了
午餐時間,在銅鑼灣找位置吃一點都不容易
朋友介紹下,來到了麵館皇吃,主打上海藥湯麵
坐下後,我點了口水雞湯藥麵
口水雞湯藥麵
湯麵用石鍋盛着,蒸氣源源不絕地升起,超燙的
裡邊的配菜挺豐富,超多的蔬菜
麵條自己製作的,粗身但軟滑,吃起來有Q彈的口感
喝一口湯,味道難以形容,好像混合了多種藥材,
是肉骨茶的味,香味濃郁之餘,還非常惹味
口水雞湯藥麵
口水雞的份量算多,上層是雞件,下屠是手拍青瓜
雞件吸收了辣汁的精華,麻辣口感,又帶點酸味
配上爽口青瓜粒,是相當醒胃的
口水雞湯藥麵
另外跟餐還有一杯凍豆漿,大豆味香郁,沒有很水的口感
解一下口水雞的9辣味就最適合不過了
2016-06-01
2016-05-08 661 浏览
經朋友介紹呢間食店,的確唔錯,我已經翻桌了好多次,有時在銅記唔知食乜好都會黎呢間。重點係個湯底,係藥膳湯,其他食店真係食唔到呢隻味,有藥材的味道,但不會苦,我就好中意喇~而且灌湯拉麵會用大瓦碗上,上枱都仲keep住熱辣辣。口水雞份量都幾多,都有四分一隻雞架!辣道適中,不會太辣$54 lunch包野食,食得過今日lunch去食,小小的食店都幾旺,好多上班一族放飯都黎呢度食飯

而且灌湯拉麵會用大瓦碗上,上枱都仲keep住熱辣辣。

口水雞份量都幾多,都有四分一隻雞架!辣道適中,不會太辣

$54 lunch包野食,食得過

2016-05-07