2023-01-04 53 浏览
今日同幾個朋友一齊去試麻辣菜式,平時佢哋食譚仔嘅中立,所以非常鍾意食辣。我哋就見到有人推介呢間麻辣通利喺銅鑼灣嘅麻辣菜式,佢哋嘅麻辣菜式包羅萬有,高水準回頭之選。花雕醉雞$98花雕酒味非常之香濃,雞肉都非常滑,雞皮都好彈牙,酒味好出,真心好好食。酸菜魚 $268傳統嘅四川名菜,超足料夠3-4人share食,裡面有芽菜、芫荽、台灣黑魚片、豆卜、薯粉、白精靈菇、辣椒、酸菜、泡椒、菊花瓣、花椒等等。酸度辣度都可以根據自己喜好調教🤤我地嗌左少辣,辣度岩岩好,食落好舒服。 如果好似我咁唔係食到好辣就可以好似我咁嗌少辣🤪薑煸牛肉 $178佢哋嘅牛肉質素亦都非常之高,牛肉肉質非常亂畫之外,而且去加埋蔥等等嘅配料一齊炒非常有鑊氣,非常入味。龍眼冰$38好大杯,打成沙冰好解辣,唔會太甜👍🏻👍🏻
花雕醉雞$98
酸菜魚 $268
薑煸牛肉 $178
龍眼冰$38
好大杯,打成沙冰好解辣,唔會太甜👍🏻👍🏻
2023-01-03 49 浏览
之前朋友食過麻辣風雲旺角分店,今日就同朋友去咗銅鑼灣分店再食,銅鑼灣呢間分店餐廳嘅位置非常方便,喺銅鑼灣站C出口一出對面就係,銅鑼灣分店嘅裝修亦都非常適合打卡!😋黑松露煙燻溏心蛋$68食第一啖之後我就好肯定呢個係我食過最好食嘅糖心蛋,再配上黑松露醬,再添上多一重層次感.😋涼拌雞絲粉皮$68開胃惹味嘅涼菜又點少得雞絲粉皮,雞絲、粉皮、青瓜絲三款食材唔同嘅口感撈埋一齊食,層次味道幾豐富幾醒胃。😋水煮牛肩肉 $268絕對唔係用普通肥牛黎,紅卜卜嘅外表唔足以嚇怕我. 牛肉份量都幾多,同樣下面有寬粉夠晒飽。😋椰汁冰 $38椰汁味濃,唔會太甜,解辣啊!
😋黑松露煙燻溏心蛋$68
😋涼拌雞絲粉皮$68
😋水煮牛肩肉 $268
😋椰汁冰 $38
椰汁味濃,唔會太甜,解辣啊!
2022-12-30 62 浏览
最近見到好多人都推薦呢間川菜,今晚同朋友去試一試。以紫黑色為主調, booking 都多,走嘅時候已經差唔多坐滿人。麻辣魚皮$68好香麻辣味!魚皮滑嘟嘟,滿滿膠原😋黑松露煙燻溏心蛋$68糖心蛋我就真係成日喺拉麵店都會食嘅,煙燻味非常濃郁,香氣撲鼻!香辣茶碟炒蝦$188蝦肉鮮甜彈牙,將茶葉炸到香脆配合辣椒、蔥和芫茜等食材一齊炒,惹味之餘仲有啲茶香味!自選干鍋自選干鍋有四種口味可選,有蔥爆、重蒜、香辣和麻辣,辣度亦可按自己接受程度選擇。我哋點咗蓮藕片,牛片,牛柏葉,豚肉,枝竹。豚肉及牛肉片非常滑身爽口,味道不錯。
麻辣魚皮$68
好香麻辣味!魚皮滑嘟嘟,滿滿膠原😋
黑松露煙燻溏心蛋$68
香辣茶碟炒蝦$188
自選干鍋
2022-12-29 106 浏览
💕今次係午市時間嚟到麻辣風雲,發現佢地既午市套餐都幾抵食!而且仲見到香港比較少有既螺螄粉,一定要試試٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و✨ 酸菜魚客飯 $88- 嚟到麻辣風雲,一定要食佢既酸菜魚😋估唔到酸菜魚既lunch set份量都好多!!!魚肉爽口,配料依然好豐富,例如有豆芽、油豆腐、金菇、寛粉、酸菜等等,以$88呢個價位,有呢個質素再配一碗白飯,絕對抵食( ´▽`)✨ 砂鍋螺螄粉 $48- 如果鍾意食螺螄粉既話,一定要嚟試吓!!!佢既味道好正宗,香辣惹味🌶️份量都唔少,配上酸竹筍、木耳絲、酸豆角、炸枝竹同花生等,小新另外加配左$12既炸蛋,炸蛋大大塊,再放入粉到索滿湯汁,一口咬落去勁正(≧▽≦)另外再加咗鴨血同腩肉,好豐富😍而湯底酸酸辣辣,十分開胃,鍾意螺螄粉既不能錯過(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✨ 炸饅頭(四件) $36-必食推介!!!!饅頭炸得好鬆脆,好香口,再配合埋煉奶,真係一流!😍✨ 麻辣雞翼尖 $32- 份量都算多,數返都有大約12隻左右~配上麻辣汁,十分惹味!😋✨ 鮮芒椰果玉露 $18- 午市套餐加$18就可以加配特飲~鮮芒椰果玉露味道好似平時甜品店食嘅楊枝甘露,不過呢杯就比較流質一啲,入面亦有椰果

✨ 酸菜魚客飯 $88

炸饅頭(四件)

✨ 麻辣雞翼尖 $32
麻辣雞翼尖

✨ 鮮芒椰果玉露 $18
- 午市套餐加$18就可以加配特飲~鮮芒椰果玉露味道好似平時甜品店食嘅楊枝甘露,不過呢杯就比較流質一啲,入面亦有椰果~

✨ 鮮檸檬梳打 $18
-小新特意叫左走甜,店員有提醒走甜會好酸,飲落的確係好酸,不過好爽好舒服,唔怕酸嘅大家都可以一試🤣
酸菜魚客飯
炸饅頭(四件)
麻辣雞翼尖
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
1K
2022-12-29 1011 浏览
3人去完工展會,天氣凍,想食滾熱辣嘅野暖下身,天時地利人和之下仲唔係時候去轉麻辣風雲,由ToNick恆仔開的川菜店,有唔少分店咁啱銅記有一間,想去好耐終於可一試。裝潢帶點中式,位子闊落坐得幾舒服,7點去到時間尚早唔算好多人,之後就越來越多人最好BOOK定位先。餐牌,食物選擇都幾多,但第一次幫襯,必試下招牌的酸菜魚,酸辣麻口味有得揀,適合我呢類怕辣但又想食辣的嘅人。用手機落單,都幾方便。前菜,每碟$9。炸饅頭,$58,草船借箭,甚有霸氣,船邊仲有噴煙效果實在太有氣勢了!炸饅頭口感外薄脆內軟熟,果然好味。酸菜魚,$268,要了中酸、小辣、小麻,酸菜魚相當足料,鱸魚肉份量十足,口感爽脆嫩滑,湯底味道酸鹹味平均小小辣,開胃又暖身,內有薯粉口感煙韌入味。黑糖脆炸糍粑,$58,甜品,糍粑口感軟糯,味道香甜。菊花蜜,$48,好大樽份量多,陶瓷酒壺及酒碗甚有特色,有古代把酒談歡之感,菊花蜜清潤。龍鳳檸樂,$28,友人的。食物好味,價格合理,坐得幾舒服,下次有機試下其他菜式。

用手機落單,都幾方便。
前菜,每碟$9
前菜,每碟$9。

黑糖脆炸糍粑
黑糖脆炸糍粑,$58,甜品,糍粑口感軟糯,味道香甜。
菊花蜜
龍鳳檸樂
龍鳳檸樂,$28,友人的。

食物好味,價格合理,坐得幾舒服,下次有機試下其他菜式。
黑糖脆炸糍粑
2022-12-28 47 浏览
今日同男朋友放假就出左去銅鑼灣,行下街順便係附近揾左間食麻辣菜嘅餐廳食飯。依間餐廳入到去個裝修都好有特色,仲係好有古色古香嘅感覺!麻辣夫妻肺片$68夫妻肺片裏面嘅牛舌牛展幾爽口,麻辣汁夠哂麻,唔飲凍飲頂唔順,下次試埋雞腎!香辣茶碟炒蝦$188呢個香辣茶碟炒蝦係炒製過茶葉,配上蝦肉,濃濃的茶葉香,同辣椒非常夾,好香脆好有層次!自選干鍋蓮藕片,牛片,牛柏葉,豚肉,枝竹。牛肉片係滑牛嗰種牛肉都幾滑身,蓮藕片好爽口,整體覺得乾鍋係咁多樣嘢入邊最有驚喜!記得訂枱,夜晚都好多人等位,干鍋真係幾好食!整體來講質素都算唔錯,環境都幾乾淨嘅。
麻辣夫妻肺片$68
香辣茶碟炒蝦$188
自選干鍋
2022-12-23 70 浏览
今日放工約咗男朋友去銅鑼灣食呢個水煮牛,因為個餐廳係食麻辣四川菜的,所以我哋都好期待😚我哋今次主要想食嘅就係佢個水煮牛😍水煮牛肩肉 $268水煮牛肩肉呢個係我哋最期待的,仲有見到佢個份量都好多好大份。見到佢個顏色就覺得個味道會係想像中咁麻咁辣,食落口果然冇失望!黑松露煙燻溏心蛋$68,花雕醉雞$98之後我哋都叫左兩個小食,分別就係黑松露煙燻溏心蛋和花雕醉雞。個黑松露煙燻糖心蛋好香黑松露味,糖心蛋亦都整到有蛋黃流心的感覺😋椰汁冰 $38我哋仲叫咗個椰汁冰解下辣,佢啲椰汁冰用嘅杯造型都非常特別,而且個椰汁冰唔會好甜👍🏻
水煮牛肩肉 $268
黑松露煙燻溏心蛋$68,花雕醉雞$98
椰汁冰 $38
“麻辣風雲”呢個名聽個名都夠曬特色,見食評都唔錯,所以就去試下。試左椒鹽魷魚鬚😊,覺得值得推介。色澤唔算太深色,只係略炸唔會太熱氣。香香口口幾吸引,肉唔會有渣,幾有趙口。水煮牛肩肉就愛辣之人必試。滿滿紅紅🌶️🌶️真係令人興奮。😏😏牛肉好正唔韌,完全浸入辣湯,茲味非常。呢種辛辣唔會太搶喉,唔會太過火,好過癮。甜品之選係黑糖脆炸糍粑。諗住係類似糯米糍咁樣嘅,其實佢係外皮脆脆地,入面就係糯米糍嘅質感啦。用上黑糖就比較健康,有少少略甜,不過可以接受。中意甜品嘅女士可以試下。🧍‍♀️推介度:8/10

推介度:8/10
出街食飯都好少話想讚下佢哋嘅飲品,但呢度真係令我好想寫下佢嘅菊花蜜 $48🥰🥰🌻。首先佢係成壺上嘅,個外型好靚,係粉紅色肥肥圓圓,上面有花花圖案,都幾有古代特色。用個碗載住啲菊花蜜都好有古代氣氛。味道都唔錯,清清甜甜咁好潤😋😋跟住講下前菜涼拌雞絲粉皮$68。🐓個汁可能略咸左少少,但撈返雞絲同埋粉絲嚟食呢就啱啱好。你仲有絲絲嘅青瓜令口感更加爽脆。重頭戲係水煮牛肩肉 $268。🐂滿滿紅色相當吸引,差唔多成個面都係紅辣椒。牛肉索曬辣汁入味超正,質感亦唔鞋口。另一重頭戲花雕醉雞$98。🐔成個感覺好清新。分量夠多啖啖肉,雞肉都充滿酒味而且好嫩口,真係令人好心醉。近銅鑼灣又想有特色,特別鐘意飲菊花蜜嘅,不妨試下呢間。

近銅鑼灣又想有特色,特別鐘意飲菊花蜜嘅,不妨試下呢間。
2022-12-20 67 浏览
係旺角想食酸菜魚,一定會去我最愛的麻辣風雲。環境光猛又坐得舒服,一入門口就有個好特別既涼亭打卡一流📸最近佢地有新品螺螄粉,一於約埋朋友去食個lunch!🌟酸菜魚 $88午市客飯,有一窩酸菜魚和一個白飯。酸菜魚揀左少酸少辣,味道酸中帶麻好過癮。魚片嫩滑無骨,寬粉煙韌。配料有蘆筍,金菇,芽菜,豆卜,寬粉豆卜索晒D湯汁好惹味。最緊要係唔會有層油係面,食得健康超滿足😍🌟砂鍋螺螄粉 $80一大個砂窩份量十足,螺螄粉既酸臭味真係好特別! 用上正宗柳州特有米粉,配料有酸竹筍、木耳絲、酸豆角、鹹菜脯、花生和炸枝竹。我仲加左鴨血,雞翼尖和炸蛋更加豐富。米粉入口滑溜爽口,食落酸辣好過癮😝 炸蛋索晒湯汁好正! 2-3個人一齊食都好飽😚🌟炸饅頭 (4件)$36小食版的炸饅頭,佢地既炸饅頭真係世一,熱辣辣炸得外脆內軟,點埋煉奶食真係無得輸👍🏻🌟 涼拌皮蛋 $28皮蛋嫩滑好味,無腥味不苦澀,醬汁好惹味,食落清爽又開胃,作為前菜一流🤤🌟水蜜桃雜果梳打 / 冰爽龍眼冰 @$18食辣野點少得飲凍飲,兩杯飲品清爽,解辣一流🤩
最近佢地有新品螺螄粉,一於約埋朋友去食個lunch!

🌟酸菜魚 $88

🌟砂鍋螺螄粉 $80

一大個砂窩份量十足,螺螄粉既酸臭味真係好特別!
2-3個人一齊食都好飽😚

🌟炸饅頭 (4件)$36

🌟 涼拌皮蛋 $28

🌟水蜜桃雜果梳打 / 冰爽龍眼冰 @$18

食辣野點少得飲凍飲,兩杯飲品清爽,解辣一流🤩
2022-12-19 50 浏览
呢間環境真係好唔錯,裝修風格,菜式擺盤都好特別,質素又ok,所以都幾推薦。兩公婆試左兩小菜都覺得好飽滿足了🥰。🤗麻辣夫妻肺片望落已經夠大碟,仲有點點芝麻同蔥花做點綴。每塊食材都好入味鹹鹹地啱啱好,肉質方面亦都夠鮮嫩唔會好嚡好韌。以68蚊嚟講真係算好好㗎。🤗自選干鍋可以自己自選配料嘅,我覺得都幾好。呢個干鍋都幾出色,全部食材都好入味,加埋點點辣椒,有股辣味真係無得頂。另外特別想讚下蓮藕、豆卜,普通食材之中我覺得都出奇地好食。由於佢分量都好多,所以兩人食都夠飽,價錢又合理,想一飽口福又愛辣嘅一定要來!

2022-12-19 56 浏览
好耐無食辣野啦!呢排見到咁多人食,一於又去食下先😍😍1️⃣🍞炸饅頭 ($58)仙氣滿滿地出場既炸饅頭😂😂眼見每枱都會必點呢樣食品!炸饅頭用成架船黎上菜,而且仲有乾冰既水氣,十分吸睛😍 而炸饅頭炸得好香脆,火候剛剛好,唔會炸到太乾,點埋煉奶一齊食 very good 👍🏻🤤2️⃣🥗涼拌雞絲粉皮 ($68)雞絲粉皮份量比想像中大碟,各樣食材既份量都好充足,面頭淋上既麻醬好香口🥰
3️⃣🥘酸菜魚 ($268,寛粉+$30)
酸菜魚既酸同辣度可以自己選擇,所以大家可以自己配搭喜歡既口味~而我地就揀左小酸同小辣,驚太辣會食到流晒鼻水😂魚肉整得好滑,寛粉索埋湯粉加埋芽菜同萵苣,多重口感👍🏻🤤4️⃣ 🥘干鍋 (自選配料$218)干鍋可以自選配料,我地就揀左雞件、雞軟骨、特色牛肉餅、腐皮同唐生菜。除左配料之外,仲可以自選口味同辣度,口味有四款,分別係重蒜、葱爆、香辣同麻辣,我地揀左重蒜同小辣🤤成個鍋炒得好入味,仲有個細火係鍋底,唔怕食食下凍晒,但略嫌牛肉餅同雞軟骨份量少左啲啲🥲但記得要間唔中炒下,如果唔係好易痴底喔✨5️⃣ 🥖黑糖脆炸糍粑 ($58)有無人都好鐘意煙煙韌韌既口感🤤糍粑炸到外面好脆口,入面煙韌既既口感仲維
好耐無食辣野啦!呢排見到咁多人食,一於又去食下先😍😍

1️⃣🍞炸饅頭 ($58)

2️⃣🥗涼拌雞絲粉皮 ($68)

3️⃣🥘酸菜魚 ($268,寛粉+$30)

4️⃣ 🥘干鍋 (自選配料$218)

5️⃣ 🥖黑糖脆炸糍粑 ($58)
有無人都好鐘意煙煙韌韌既口感🤤糍粑炸到外面好脆口,入面煙韌既既口感仲維持到😍點上黃豆粉同黑糖,口感豐富🥰

6️⃣🍡酒釀丸子 ($38)
酒釀丸子係一碗咁上,但我地食完辣野想食啲甜野中和番,所以叫左碗一人分少少黎食😚好香桂花味,而且丸子都好夠煙韌,滿足晒🥰

7️⃣🍶菊花蜜 ($48)
食麻辣又點可以無野飲呢!我地叫左兩埕菊花蜜,上枱時真係一埕埕咁上,就好似睇古裝片果啲野飲咁,仲要係用細細個既飲品碗黎飲🤣🤣打卡一流呀!味道方面,菊花蜜比較清甜,味道唔會好解,最重要係解到辣🤤
2022-12-18 106 浏览
雖然我唔食辣野, 但真係天氣太凍。 為左保暖, 我試了一次麻辣午餐, 感覺好似不錯。 🤭(5⭐️最高)砂鍋螺螄粉 - 配腐皮、炸蛋、鴨血(5⭐️)好特別的螺螄粉, 外觀有少少似米線, 內有酸竹筍、木耳絲、酸豆角、酸菜脯、炸支竹及花生。❤️‍🔥 份量已足夠一人食。 我額外加配腐皮及鴨血。腐皮加入了麻辣油, 好入味。 😋招牌酸菜魚(5⭐️)當中加入了薯粉, 而且額外配上白飯, 好適合兩個人一齊食😋😋。 好幼滑既薯粉配上以酸味主的湯底, 真係唔錯🤩。 魚片幼細, 無骨而入味👍🏻👍🏻。炸饅頭、惹味雞軟骨(5⭐️)炸饅頭加煉奶可以中和辣度, 正😘;惹味雞軟骨是加入辣油, 每咬一口都好滋味🤩👍🏻🍹特飲: 龍眼冰好少見龍眼冰甘多龍眼, 勝價比超高🥰

砂鍋螺螄粉 - 配腐皮、炸蛋、鴨血(5⭐️)
腐皮

招牌酸菜魚(5⭐️)
招牌酸菜魚

炸饅頭、惹味雞軟骨(5⭐️)
惹味雞軟骨

🍹特飲: 龍眼冰
好少見龍眼冰甘多龍眼, 勝價比超高🥰
冰爽龍眼冰
腐皮
招牌酸菜魚
惹味雞軟骨
冰爽龍眼冰
  • 酸菜魚
  • 龍眼冰
2022-12-18 47 浏览
酸菜魚還可以,但食到尾聲嘅時候就見到條膠,想像唔到如果真係食咗落肚會有咩後果,入院做手術都似。麻煩該餐廳注意下衛生,食到呢啲異物,真係覺得好嘔心。唔會再黎,如果你黎,你可能就係下一個食到異物嘅人,有圖有真相。
2022-12-18
午餐
2022-12-16 73 浏览
今次食午市套餐,我哋揀咗個中辣,份量好大,味道好食,尤其佢的寬薯粉,夠晒厚和入味 $63麻辣鴨血酸菜魚$88酸菜魚,酸咗少少,味道都好食,下次小酸都好足夠。夫妻肺片$38跟餐叫了夫妻肺片,小食同樣出色。呢個價錢可以再去食多次。

$63麻辣鴨血

酸菜魚$88

酸菜魚,酸咗少少,味道都好食,下次小酸都好足夠。

夫妻肺片$38

跟餐叫了夫妻肺片,小食同樣出色。呢個價錢可以再去食多次。
2022-11-26
午餐