2022-12-16 34 浏览
成日見到有人打卡麻辣風雲嘅超浮誇炸饅頭船 今次終於輪到我食啦!大概7:30去到 唔洗排隊就可以入去基本上見到每枱都係叫酸菜魚同炸饅頭 我地都跟著叫啦 上菜速度算快 第一碟上一架船載住6個炸饅頭配一碟煉奶。炸饅頭熱辣辣 表面酥脆 入面鬆軟 非常好食!6個睇落好多 但其實一啖一啖好快食完酸菜魚份量好足 底部有好多寬粉寬粉好彈牙 嗦曬d湯好好食!我地order中酸中辣 個人認為呢個辣度啱啱好 小小麻 但係就偏酸 唔鍾意酸嗰朋友可以小酸就OK啦魚肉全部無骨 超級爽滑 份量足 2個人絕對夠食 所以無叫到飯。另外叫左麻辣鴨血試下 我就覺得鴨血比較遜色 湯底好辣 但係鴨血唔入味 整體唔係好夾 麻麻地啦不過試食價 都無咩要求整體來講 環境🧡🧡🧡服務態度💛💛💛食物質素💚💚💚💚打卡able 💙💙💙💙Encore指數❤️❤️❤️❤️
基本上見到每枱都係叫酸菜魚同炸饅頭 我地都跟著叫啦

Encore指數❤️❤️❤️❤️
酸菜魚
酸菜魚
2022-12-15 42 浏览
呢間川菜令我大開眼界🤗,估唔到每碟菜都可以咁好睇😝先介紹甜品黑糖脆炸糍粑$58,就咁排列好似一座金字塔,未食已經覺得好靚。佢外脆內軟質感特別,充滿甜絲絲嘅感覺,幸福非常。🧁係食正餐前飲啖湯暖下肚先,酸辣湯 $38就啱曬,酸酸may may少少辣咁醒下胃。🥣主角之一椒鹽魷魚鬚$148,分量好足夠。同樣擺盤美觀,用咗綠色嘅食材墊底先舖上魷魚,兩片小辣椒點綴。咁食起上嚟又唔算太辣,所以我覺得唔食辣嘅人都食到。佢嘅質感都相當香脆可口。🦑主角之二就係酸菜魚 $268😋,可謂萬眾期待。淨係個湯已經非常醒胃,成煲嘅材料非常豐富,我諗兩人食呢個都夠飽。魚肉當然新鮮嫩滑入曬味。🐟最後飲品洛神花茶$48🌺都值得一讚。個茶壺真係好靚好有古代嘅感覺,個茶杯(定應該叫做碗),係一set嘅古風味道,外觀已經相當獨特,味道更加唔話得。
呢間川菜令我大開眼界🤗,估唔到每碟菜都可以咁好睇😝
”麻辣風雲”呢個名齋聽好似一本小說名咁,估唔到係一間餐廳。所以我哋一於就試下係咪真係咁有劇情啦✌️佢枱面上真係有架風雲船仔幾得意,船上有個古代人,船上亦有支旗寫住麻辣風雲,真係好似去左佢個故事入面咁🤣試左幾個小菜,首先黎個自選干鍋,可以自選唔同配料。上面佈滿好幾條原條辣椒,辣度十足。啲肉同啲配料都幾入味,配合埋個辣度咁樣幾惹味。🍲另外當然唔少得招牌菜酸菜魚。本身都好鍾意食酸菜魚,呢度嘅酸菜都唔錯,酸酸辣辣咁好易入口,魚肉亦都新鮮嫩口。🐟大家都鍾意食牛肉所以就嗌多咗個薑煸牛肉。其實我覺得佢賣相都好吸引,紅紅綠綠咁。聞落去都已經好香,食落又唔韌,非常鮮嫩,充滿肉汁。🐂

2022-12-14 52 浏览
全家都鍾意食辣, 要搵間齊齊整整可以食辣又有特色嘅餐廳,上網一睇呢間“麻辣風雲”幾唔錯。屋企人都係冇牛不歡,所以麻辣夫妻肺片、薑煸牛肉都唔少得。❤️夫妻肺片大大碟好豐厚。每一件牛都係好入味而且滲透咗一種難以形容嘅辣辣得非常好味。特別之處係有一點點白芝香食落增添有口感。❤️薑煸牛肉同樣亦都好大碟。我覺得佢個色澤好吸引。首先有紅紅綠綠嘅配菜啦係辣椒同大蔥。然後啡色嘅牛肉角色澤係偏向深啡色,明顯係索曬醃料嘅顏色。❤️酸菜魚酸中帶辣係好正,大舊魚肉浸透個湯,加埋上面嘅芝麻,增添脆脆口感,又夠哂入味,好滿足😚❤️冰爽龍眼冰$38飲品方面都唔錯,個杯係龍捲風咁樣,造型加分。

屋企人都係冇牛不歡,所以麻辣夫妻肺片、薑煸牛肉都唔少得。
❤️酸菜魚
❤️冰爽龍眼冰$38
飲品方面都唔錯,個杯係龍捲風咁樣,造型加分。
最近天氣凍左好多 食野都揀番D熱辣辣既野今次又去左銅鑼灣食酸菜魚 😎餐廳位置係銅鑼灣京都廣場MTR EXIT C對面就係 好方便內裡裝修雅緻 環境舒服🥰餐廳放左D 掛畫 連餐具都有水墨畫圖案 好古色古香☺️食物選擇都好多元化 有酸菜魚 干鍋 小菜 甜品味道係地道川菜 擺盤好吸睛 打卡一流📸💥 前菜小食 有2款: 辣紫菜花生同辣中華沙律 辣辣地 幾開胃😋💥麻辣蓮藕片蓮藕片爽脆 麻辣汁好入味 勁惹味😎💥酸菜魚🌶️可以自選酸 辣 麻辣既程度我地揀咗中酸 小辣 中麻酸辣覺得啱啱好 麻香突出 湯底清而不油鱸魚魚肉嫩滑 無骨啖啖肉🐟仲有好多配料 e.g.萵筍 豆卜 芽菜 菇類 寬薯粉勁大份 2個人唔可以清哂 好抵食😎💥炸饅頭炸饅頭放左係諸葛亮架船上面 仲插有麻辣風雲既旗仔😌有D白煙飄下 岩哂打卡 好有特色📸饅頭炸得金黃 外脆內軟配埋煉奶  好滋味🥰唔怪得差唔多每枱都叫😆💥黑糖脆炸糍粑食川菜好中意食呢個甜品😋糍粑炸到金黃色 咬落好煙靭配埋黑糖同黃豆粉 超好味😛💥菊花蜜 X 2菊花蜜用酒壺盛載 個茶杯好似古代既杯咁好古色古香既感覺菊花蜜清甜 解辣一流☺️
最近天氣凍左好多 食野都揀番D熱辣辣既野

💥菊花蜜 X 2
菊花蜜用酒壺盛載 個茶杯好似古代既杯咁
好古色古香既感覺
菊花蜜清甜 解辣一流☺️
二訪麻辣風雲🌶 之前喺麻辣風雲食過dinner覺得幾唔錯,咁啱朋友想食啲重口味嘢,就帶佢去麻辣風雲食lunch,試吓有咩唔同😛 🌃 環境 (4/5)今次都係去返就近嘅銅鑼灣店,地鐵站C出口斜對面就係,夠曬方便😚 相比起平日夜晚,星期6下晝去人唔算超多,可以坐到卡位😆 同埋呢度嘅抽風系統真心唔錯,嚟咗兩次都無聞到好大陣油煙味,唔洗驚食完成陣味👍🏻😋 食物 (4.5/5)🍜 砂鍋螺螄粉 $48 (另加腩肉$8/ 鴨血$12/ 炸蛋$12)🐟 午市酸菜魚 配客飯 $88🍞 炸饅頭 小食追加+$36🍗 惹味雞軟骨 小食追加+$38🌼 菊花蜜/ 洛神花茶 跟餐+$18唔知你地鍾唔鍾意食螺螄粉?😆 螺螄粉同榴槤一樣,接受到嘅人就好鍾意,接受唔到嘅就一啖都食唔落🤪 我個人覺得陣味都幾特別唔算好臭,去到見到佢哋新出咗砂鍋螺螄粉就一於試吓😛 唔好睇佢個鍋唔算好大,其實裏面勁足料🔥 螺螄粉入面有酸竹荀,木耳絲,鹹菜脯,花生等等嘅配料,香味十足🍜 湯底酸酸辣辣,明顯食到螺螄粉特有嘅酸荀味👅 不過都食得出餐廳有因應香港人嘅接受程度調教過個湯底,味道唔算難入口,如果未試過又好奇嘅可以一試😆 我另外有再加腩肉,鴨

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (4.5/5)
🍜 砂鍋螺螄粉 $48
(另加腩肉$8/ 鴨血$12/ 炸蛋$12)
🐟 午市酸菜魚 配客飯 $88
🍞 炸饅頭 小食追加+$36
🍗 惹味雞軟骨 小食追加+$38
🌼 菊花蜜/ 洛神花茶 跟餐+$18

我另外有再加腩肉,鴨血同炸蛋🍳 炸蛋係成塊咁上,就咁食味道較淡,可以配埋湯底同米粉一齊食🍳 因為煲螺螄粉分量超多,食食吓會啲粉吸曬啲湯,如果湯再多啲就好啦😗

朋友話想試酸菜魚,本身以為午市酸菜魚係細份嘅lunch size,點知連lunch都咁大盤🐟 酸菜魚唔會死鹹或死辣,食落夠酸夠香🔥 魚片超多,底下仲有萵筍,菇同寬粉做配料🤩 午市套餐仲跟埋個客飯,呢盤真心兩個女仔share都得🤰🏻

我哋另外仲追加咗小食😋 必食炸饅頭🍞 饅頭炸到外脆內軟,配埋香甜嘅煉奶真係食到舔舔脷😛 麻辣雞軟骨好入味,麻辣味香而不嗆,一粒接一粒食唔停口🥰

食啲咁重口味嘅嘢當然要飲返啲refreshing嘅嘢飲下火啦😚 我哋分別叫咗菊花蜜同洛神花茶🌼 兩款特飲都一埕咁上,夠曬特別,打卡一流❣️ 菊花蜜清甜潤喉,洛神花茶酸甜解膩,正啊❤️

💰 價錢 (5/5)
Average price $140/pp
我哋lunch嗌到好似dinner咁都只係每人百幾蚊,仲要喺港島區,真係好抵食🤣 朋友食完都話無介紹錯,一大班朋友黎就更推薦👍🏻
  • 炸饅頭
  • 酸菜魚
  • 菊花蜜
  • 洛神花茶
愛辣之人好中意紅色紅紅辣椒🌶️🌶️🌶️!港島區人士切勿錯過呢間麻辣風雲😏鍾意紅色視覺衝擊當然就要嗌呢個🌶️水煮牛肩肉 $268🌶️。真係超級大碗,上面係一片紅色🤩。成碗湯都係辣湯嚟嘅,牛肉就浸曬喺入面。牛肉處於充滿辣汁嘅空間之中,食落去完全索曬汁超正。🍥麻辣魚皮$68🍥係另外一個超正嘅菜式。充滿骨膠原林林滑滑嘅魚皮本身口感已經好正,再浸入埋辣汁簡直係將成個口感升華到更佳。試下啲唔辣嘅小食就有🥚黑松露煙燻溏心蛋$68🥚。其實糖心蛋唔算好特別,但係用黑松露煙燻嘅就好特別喇。食落去真係充滿香濃嘅黑松露,超香。最後呢個飲品🧊椰汁冰 $38🧊都幾得意。個杯係一個龍捲風嘅形狀,倒入咗白色嘅飲料就好似一舊雲咁,啱曬風雲呢個主題。味道不錯。
2022-12-12 18 浏览
友人介紹呢間麻辣風雲,一聽覺得幾得意,所以就打算試下🤩。叫左薑煸牛肉因為見人哋嗰碟幾靚所以就試下。賣相幾吸引,配菜紅紅綠綠咁樣,牛肉都好大舊,成碟都好滿。每舊食落都唔鞋,非常入味,加埋芝麻更有層次。😌酸菜魚基本上係招牌菜,所以就試下呢個o唔ok。同樣賣相唔錯喎好豐富。酸辣嘅味道相當配合,微辣之中有點酸嘅清新,魚肉鮮嫩。😌甜品試下黑糖脆炸糍粑$58。呢款比較特別,未食過。外脆內軟又唔太甜。脆係外面炸得脆,軟就係糯米嘅軟。😌洛神花茶$48。好清新嘅花香,酸酸地可解膩,不俗之飲品。😌總括嚟講想食辣嘢,又想有啲特色,可以試下呢間。
友人介紹呢間麻辣風雲,一聽覺得幾得意,所以就打算試下🤩。
洛神花茶$48。好清新嘅花香,酸酸地可解膩,不俗之飲品。😌

總括嚟講想食辣嘢,又想有啲特色,可以試下呢間。
店鋪裝潢特別,一到門口就見到四面屏風,分別寫住梅蘭菊竹,中國風嘅音樂悠揚在店內,令人彷彿置身於江湖入面,同友人推杯換盞。<砂鍋螺螄粉> $48好少食螺螄粉,因為聽講好臭,今次食完之後發現佢雖然幾重口味,但食完確實令人念念不忘。螺螄粉氣味主要嚟自酸筍,米粉食落滑身爽口,配料炸蛋完全吸收湯嘅精華,可謂天衣無縫。<招牌酸菜魚> $88一直都有聽過佢哋嘅酸菜魚,今次特地慕名而來,果然調味唔錯。魚片薄嫩無骨,材料豐富,用上薯粉,同坊間多以寬粉作料有點不同。<惹味雞軟骨> $38雞軟骨口感有嚼勁,調味香辣,作為下酒小食冇得輸。<炸饅頭> $36見到好多人都推介炸饅頭,食落外脆內軟,水準之內。飲品用咗酒罈裝住,並用上專門既酒盞來裝,飲落好有江湖對談暢飲之感。<菊花蜜> $48飲落清爽微甜,喺食完啲重口味嘅螺絲粉之後,飲返啖就好舒服。<洛神花茶> $48洛神花茶味道微酸,飲落開胃。
<砂鍋螺螄粉> $48
砂鍋螺螄粉
砂鍋螺螄粉
<招牌酸菜魚> $88
招牌酸菜魚
<惹味雞軟骨> $38
雞軟骨口感有嚼勁,調味香辣,作為下酒小食冇得輸。
惹味雞軟骨
惹味雞軟骨
<炸饅頭> $36
見到好多人都推介炸饅頭,食落外脆內軟,水準之內。
炸饅頭
<菊花蜜> $48
飲落清爽微甜,喺食完啲重口味嘅螺絲粉之後,飲返啖就好舒服。
<洛神花茶> $48
洛神花茶味道微酸,飲落開胃。
午餐
2022-12-11 15 浏览
作為無辣不歡嘅人 點可以未去過呢間人氣川菜 ᐕ)ノ今次咁啱係銅鑼灣行開街 加上天氣凍凍地食返辣嘢暖身就啱 所以就上去再戰🌶️🐟 酸菜魚 $268魚肉好嫩滑 啖啖肉配菜份量又多(˶◜ᵕ◝˶)叫咗中酸小辣 只食到酸 而冇嘜辣味後尾店員教係要辣度大過酸度先係最好食!Suggest返想食中辣酸菜魚就要揀小酸!下次再試試先*( ᐛ )و🍞 炸饅頭 $58每次黎的必食item‪‪.ᐟ.ᐟ外脆內軟嘅炸饅頭 配埋煉奶 係會食唔停口🥹雖然係好簡單嘅食物 但亦都係最好食(⊃´ ³ `)⊃♡上菜嗰陣仲要用咗架大船同麻辣風雲旗幟仲配埋一陣陣煙 即刻攞手機出嚟不停打下卡先( ー̀֊ー́ )🐄 京蔥牛肉 $128幾有鑊氣 牛肉又夠軟腍 唔鞋口 份量都好多 配埋飯嘅話就更正(´∇`)🥦 涼拌萵荀 $58🍶 菊花蜜 $48用上以前古代酒埕 配埋兩個碟仔 好似回到古代. ̫ .適合打卡之餘 味道亦清甜 食完油膩嘢辣嘢飲返杯就啱曬!🥜 前菜小食 $18仲有辣紫菜花生同辣嘅中華沙律 兩樣都好正🫶🏻總結!環境幾舒服好好坐 裝修幾靚~食物份量多 除咗酸菜魚 仲有麻辣干鍋同其他小菜可以揀~💫推介之選:炸饅頭‼️ 每次嚟都必食!下次會想
作為無辣不歡嘅人 點可以未去過呢間人氣川菜 ᐕ)ノ

🐟 酸菜魚 $268
魚肉好嫩滑 啖啖肉
配菜份量又多(˶◜ᵕ◝˶)
叫咗中酸小辣 只食到酸 而冇嘜辣味
後尾店員教係要辣度大過酸度先係最好食!
Suggest返想食中辣酸菜魚就要揀小酸!
下次再試試先*( ᐛ )و

🍞 炸饅頭 $58
每次黎的必食item‪‪.ᐟ.ᐟ
外脆內軟嘅炸饅頭 配埋煉奶 係會食唔停口🥹
雖然係好簡單嘅食物 但亦都係最好食(⊃´ ³ `)⊃♡
上菜嗰陣仲要用咗架大船同麻辣風雲旗幟

🐄 京蔥牛肉 $128
幾有鑊氣 牛肉又夠軟腍 唔鞋口
份量都好多 配埋飯嘅話就更正(´∇`)

🥦 涼拌萵荀 $58

🍶 菊花蜜 $48
用上以前古代酒埕 配埋兩個碟仔 好似回到古代. ̫ .
適合打卡之餘 味道亦清甜 食完油膩嘢辣嘢飲返杯就啱曬!

總結!環境幾舒服好好坐 裝修幾靚~
食物份量多 除咗酸菜魚 仲有麻辣干鍋同其他小菜可以揀~
💫推介之選:炸饅頭‼️ 每次嚟都必食!
下次會想試埋麻辣干鍋同甜品

🌟另有荃灣 荃碧大廈&旺角 瓊華中心分店🌟
2022-12-09 18 浏览
食四川菜嚟呢度就啱晒!佢有好多辣嘅料理,亦都有唔同嘅小菜等等。▶️前菜小食:有花生🥜及中華沙律▶️麻辣海蜇我鍾意呢個麻辣味,好香好惹味。海蜇爽口,食唔停!▶️炸饅頭用咗一架船裝住,好有氣派!一共有6件,饅頭炸得金黃,熱辣辣,外脆內軟。點埋煉奶好好味!▶️酸菜魚揀咗少辣,酸菜魚酸辣都好平均。魚夠滑,仲有粗薯粉同萵筍等配料。▶️紅油抄手揀咗小辣,走青。抄手漲卜卜幾大粒,紅油好夠辣,好過癮!▶️津路鳥龍茶食辣野一定要叫飲品解解辣。用餐時間1.5小時。

▶️前菜小食:有花生🥜及中華沙律

▶️麻辣海蜇
我鍾意呢個麻辣味,好香好惹味。海蜇爽口,食唔停!

▶️炸饅頭

▶️酸菜魚

▶️紅油抄手
揀咗小辣,走青。抄手漲卜卜幾大粒,紅油好夠辣,好過癮!

▶️津路鳥龍茶
食辣野一定要叫飲品解解辣。用餐時間1.5小時。
如果幾位朋友都係愛辣人士,又近銅鑼灣,呢間麻辣風雲都幾岩大家一聚。以下講下我哋食咗啲咩。麻辣夫妻肺片👨‍❤️‍💋‍👨外觀不錯,碟靚,上菜擺盤用青瓜墊底,牛頭皮、牛心、牛舌、牛肚、牛肉等食材在上,上面再有點點白芝麻同蔥花。味道麻辣辛香好正,而食材亦算新鮮淋爽。🤪薑煸牛肉🐂先比碟上🌶️辣椒大蔥吸引。😚咁多辣椒一定夠辣,大蔥一定夠香。毫無疑問牛肉真係香辣夠哂入味。酸菜魚🐟好中意酸菜嗰種酸香,今次有埋酸菜辣椒,完全係酸辣融合😝。魚肉肉質正,口感淋。洛神花茶🌷食辣嘢咁熱氣,最好配番啲清熱飲品,洛神花茶就啱曬啦,非常清新可以清熱。🍶

麻辣夫妻肺片👨‍❤️‍💋‍👨

薑煸牛肉🐂

酸菜魚🐟

洛神花茶🌷

2022-12-08 29 浏览
網上睇到銅鑼灣有呢間食辣嘢,叫做麻辣風雲個名幾得意,所以就去試下啦。😚首先飲個酸辣湯 $38,望落材料都幾豐富,有蘿蔔、蛋、蔥等等。味道酸酸咪咪剛剛好,辣度唔算太辣,整體幾開胃嘅又有口感。😚主菜之一椒鹽魷魚鬚$148都幾吸引。炸得香脆唔會太多油,炸粉唔多係啱啱好。食落真係好香口。😚水煮牛肩肉 $268係極辣之選。成碗個面都滿曬勁多辣椒,愛辣之人一定流曬口水。啲牛肉基本上都索曬辣汁,牛肉本身都算嫩口,滲入曬啲辣汁簡直就係更上一層樓。😚魚皮就食得多,麻辣魚皮$68第一次試。外觀都幾吸引配菜黃黃綠綠,上面仲有點點芝麻。😚飲品椰汁冰 $38,為今餐添上色彩。濃濃嘅椰子味加上冰凍嘅冰,解渴一流。
琴日係阿妹嘅生日,佢係川菜又係TONICK嘅粉絲!於是帶左佢去麻辣風雲川菜館本來打算帶佢去旺角分店打卡皆因有一個傳統中國特色嘅涼亭但今天去不了旺角我哋轉了去銅鑼灣分店食裝修一樣都很美很有中國風,經過一間客房內裏擺滿了中國氣氛的陶瓷擺設,我哋很喜歡去這些有特色嘅地方吃飯,阿妹第一樣點嘅當然係酸菜魚,佢上枱嘅時候非常震撼,份量比我哋想像中大很多兩條女點食得晒??!D魚非常嫩滑又無骨除此之外我哋眼見其他枱的客人都點了一個非常有趣嘅菜式諸葛亮煉奶炸饅頭佢出場嘅時候非常搞笑!盛載既木船非常太份幾乎佔據了一半的桌子哈哈!我哋亦點咗一個酥炸椒鹽魷魚絲,炸到脆卜卜賣相也非常精緻值得打卡整體來說我哋都很滿意食物及環境~坐得亦非常舒適 ~適合同朋友聚餐HAPPY !!
今日同媽媽呀姨行街行到攰攰地,去咗京都廣場兜一轉醫肚,見到呢間麻辣風雲裝修都幾靚, try try la‼️酸辣湯肚餓先來一碗酸辣湯,佢個湯唔會做得太酸,加上雞蛋絲及其他材料非常豐富,非常開胃椒鹽魷魚鬚阿媽鍾意食酥脆嘅食物,呢個椒鹽酥炸魷魚鬚炸到金黃色㗎, 拎嚟送酒一流‼️水煮牛肩肉 我想講呢一盤水煮牛肩肉無得頂,牛肉索晒辣汁非常刺激, 肉質仲好香滑軟腍,每一塊都大大件好抵食好足料, 辣味非常正宗,食到我地條脷痺晒!但係都繼續食唔停口!黑糖脆炸糍粑最後嗌咗個川菜必食嘅甜品,佢炸到外脆內軟煙韌又彈牙,  仲配咗好多黄豆粉,配上黑糖汁好好美呀!呢餐500零蚊又幾好坐,會推薦俾大家‼️
酸辣湯

椒鹽魷魚鬚