龍麵館位於中環萬宜大廈地下,正門面向砵典乍街,是一間裝潢甚富中國特色的中菜館。 走過披紅掛彩的「龍麵館」招牌,即有一條吸睛的金龍及一隻醒神的醒獅迎接各位貴客。店內的詠春木人樁與中式兵器架更令人聯想起傳統武術的光影。 雖然餐廳以「麵館」為名,但食品款式絕對不限於此。由特色冷盤小食,即製精巧點心,以至傳統風味小菜均有提供。 午膳時間到訪雖然未能享用滙豐信用卡的九折折扣,但仍可享冷盤小碟買二送一的優惠。雞絲粉皮一向是筆者喜愛的冷盤,愛其麻醬香口,粉皮 Q 彈。再配合青瓜絲、紅蘿蔔絲與雞絲「撈起」而食,口感層次豐富。藍莓冬瓜是新穎小碟,以酸甜新鮮的藍莓汁浸泡冬瓜珠珠,菜式賣相恍似一束紫葡萄,製作精巧,食味清新可口。沙薑雞卷用料嫩滑,沙薑風味突出,配合味道帶甜的醬油,味道十分之好。 菠菜皮燒賣擁有翠綠的外衣與金黃的頂戴,外觀吸引。菠菜一如預期並不出味,鮮蝦與豬肉的混合比例平均,食味鮮香實在。 小鮮肉雲吞為細周生指定食品,雖然外表平平無奇,但混入了馬蹄的鮮肉餡口感異常爽彈值得一讚! 即拉海蝦腸製作正常無乜特別。 這味真空牛面珠肉質紋理清晰,口感軟腍,略帶膠質感,加上濃香肉汁,成

雞絲粉皮
沙薑雞卷
菠菜皮燒賣
小鮮肉雲吞
即拉海蝦腸製作正常無乜特別。
即拉海蝦腸
這味真空牛面珠肉質紋理清晰,口感軟腍,略帶膠質感,加上濃香肉汁,成品相當美味。牛面珠下方以芽菜盛托,同樣用上幼嫩部位沒有欺場。
真空牛面珠
即燒片皮鴨是店員主動推介的菜式,鴨子被飼養至二十四週便會由北京空運到港,抵店後即點即烤,一鴨三食。鴨皮部份甘香酥脆,伴以黃糖口味更佳。鬆軟的鴨肉肉味濃香,以搶口蒜蓉相伴本是不俗的配搭,只可惜蒜蓉味道過於辛辣,難免有喧賓奪主的感覺。至於連皮帶肉的部份,則以傳統北京烤鴨型式處理,以麼麼皮包裹鴨肉、青瓜條、蜜瓜條、京蔥條及紅菜條,最後澆上鴨醬油卷起即成,成功帶出甘香脆爽的傳統風味。
即燒片皮鴨
龍蝦是龍麵館的主打食材之一,不能不試。這道龍肉泡飯,以龍蝦煮湯浸泡經炒脆的米飯,每一口飯也沾上龍蝦的鮮味,脆脆的甚為可口。龍蝦雖然不算大隻,但肉質結實,少吃滋味。
龍肉泡飯
平日吃的金銀蛋菜多以莧菜入餚,很少用上小棠菜製作,出品水準合預期。
金銀蛋菜
整體來說,龍麵館的食品水準令人滿意,加上富特色的裝潢,值得前來試試!

[30/4/2017; Sun]
题外话/补充资料: 泊車情報:萬宜大廈時租 $16/半小時,不設泊車優惠。
2017-04-30
沙薑雞卷
小鮮肉雲吞
真空牛面珠
龍肉泡飯
2017-04-27 305 浏览
Again went here because this place is famous for lobster broth.The noodles in soup are quite good according to what I saw.The tossed noodles I had were ok, not that exciting because the noodles were just in oyster sauce.It was nice that it came with pink radish.Perhaps I should have tried the enoodles.

如今这种中式fusion越来越多,点心是个很常见的创意切入点,因为1)点心体积小,做创新比较容易,r&d研发成本比较低(厨师不会殚精竭虑,食材浪费不用很多),2)点心本身价格便宜,由于创意元素而加价之后,单个菜价格看起来也不算很贵,顾客容易接受,可以轻松拉高单个菜毛利率,3)一道点心单价低,但是不要忘记点心其实是个走量的生意,人均至少3道点心吧?话说回龙面馆。我们2个人点了7个菜。以下我从不同维度来点评各道菜。1)颜值最高:龙虾萝卜酥。拍照出来气派很大,且看菜名就知道是龙面馆的招牌点心之一。2份起点,HKD69一只。价格虽然贵,但是我觉得是第一次来的必点之菜。2)性价比最高:葱花手抓饼,HKD39两个,摆成了生蚝的形状。记得问服务员要一碟酱油,吃的时候洒一点点,超级好吃。3)最惊喜菜式:蓝莓冬瓜。冬瓜做成一个个丸子,蘸上蓝莓汁,清爽可口。奇特的组合,意外滋味还不错。4)性价比最低的菜:花拳绣腿。真的就是三颗白菜,除了样子可以拿来拍照,滋味没任何可圈可点之处。下次绝对不会再点。差评。5)滋味出乎意料差:叉烧浸猪笼。样子挺可爱的,但是在别的餐厅有见过,所以不算惊喜。口感这就很差了,馅料特别

5)滋味出乎意料差:叉烧浸猪笼。样子挺可爱的,但是在别的餐厅有见过,所以不算惊喜。口感这就很差了,馅料特别少,感觉就是吃了一团面粉,差评。

6)性价比倒数第二低的菜:泉蛋蒸萝卜。HKD138,无非就是普通萝卜糕+一只流心蛋的蛋白+一点儿虾米。量多,不好吃,贵。差评。

7)无功无过记不住:凤眼海鲜虾饺。样子还可以,挺好看。滋味还可以,但是没特色。里面除了虾,没吃出别的海鲜啊,那么这个菜名有点误导性质。今后不会再点了。

服务水平么,里面几个外国服务员脸都板着,都没有笑容。虽然他们都专业,送菜收盘都很高效,但是我并不喜欢他们。

最后的最后,湿纸巾的包装,哈哈。

总之,可以考虑回访,但不会强烈推荐给朋友们。价格算是偏高的。
蓝莓冬瓜
蓝莓冬瓜
凤眼海鲜虾饺
葱花手抓饼
2017-04-05 737 浏览
今日嬌妻與男人到中環進餐,比它的裝潢吸引了店內裝潢超級型格,中國風mix香港文化點了兩個餐 1.雞扒撈麵 2.招牌龍肉湯麵撈麵是蝦子麵,雞扒炸的,略為厚漿,麵爽口龍肉湯麵盛載著龍蝦肉與一些配菜,簡簡單單。而湯內是新鮮龍蝦湯,麵是蘭州拉但麵條較粗身,一邊吃麵一邊飲龍蝦湯,龍蝦湯充滿龍蝦膏的味道,所以好濃郁,平時很少會喝麵內的湯,今次郤例外地喝光,不會過份地咸,濃郁鮮甜,芳香醇厚收加一服務費之餘。價錢不算說便宜,但在中環這地段,加上裝修和服務,是值的
今日嬌妻與男人到中環進餐,比它的裝潢吸引了
店內裝潢超級型格,中國風mix香港文化
點了兩個餐 1.雞扒撈麵 2.招牌龍肉湯麵
撈麵是蝦子麵,雞扒炸的,略為厚漿,麵爽口
雞扒撈麵
龍肉湯麵
2017-04-02
龍肉湯麵
2017-04-05 331 浏览
Wandering around for lunch and gave this place a try. The place is large with casual/nice environment. They have two 2-people lunch set options at $489 / $689 which are not cheap. My friend and I finally ordered the lobster tail / claw soup noodles. My noodles were served only one minute after we made the order and it was warm not hot. Claw is deep fried, the kind that you'd find at a Chinese wedding banquet, larger in size though. Taste is ok but not superb. Tea is $19 per head plus 10% s

Tea is $19 per head plus 10% service charge. No doubt there would be other places which serve better food.
2017-04-05
2017-04-04 375 浏览
上星期相約好友午膳,但由於工作時間浮動很少機會約朋友午飯,難得朋友有空即興午聚,就想去試試這間開業不算太久的「龍麵館」之前路經看到𥚃面裝修比較中式帶點modern ,腦海特別有印象,而且見招牌名字龍麵館,打正旗號吃龍蝦麵,就更要來試一下這碗招牌龍肉湯麵🍜因之前在OpenRice 有查閱相片見湯底頗多油,所以我特意在點餐時說明「走油」隨之而來的湯麵真的一點油也沒有👍🏼(我怕油膩感)湯底算是濃而不太鹹,麵質不差但不是我喜歡的彈牙感,但略為嫌麵條分量較少,龍蝦肉質地夠爽,另點三款餐前小吃,木魚茄子,中間放上沙律醬,外面淋上甜甜鹹鹹的醬汁,但我個人認為有些鹹,沙薑雞卷,沙薑味很淡吃不出來,醬汁似乎和茄子醬汁一樣味道!菠蘿榴彈,新鮮菠蘿厚切熟透,混合上不知是什麼的綠色點點在沙糖中拌吃,加上圍著碗邊的一層糖,吃後是甜上加甜,用手拿著吃,手指頭都是黏黏的👌🏻👌🏻這餐午餐整體一般,但Menu上還有很多其他菜式和點心,下次可約多些朋友一起試試😋😋😋
龍肉湯麵🍜
菠蘿榴彈,沙薑雞卷,木魚茄子
2017-04-01
2017-04-03 2388 浏览
飲茶就飲得多,但平時多數係屋村酒樓度食。今日家姐興起話要出城食新派點心,帶我同媽咪見識下。呢度主打係食龍蝦,午市都有幾多創意龍蝦點心可以試下。大龍蝦春捲$79平時食得多麵粉春卷/蝦肉春卷,大龍蝦春卷真係未試過。係用龍蝦整既,難得出城要試下。餡料有菜有龍蝦肉有菇,皮又薄又脆;龍蝦肉真係大大粒咁釀左o係入面,d肉爽爽脆脆,好有口感。(圖左)即拉海蝦腸$69呢個海蝦腸係即拉既,個皮同平時食個D 好唔同,比一般厚,佢個粉漿開得好軟好滑,好得意。海蝦勁大隻,新鮮架,好正。(圖右)泉蛋蒸蘿蔔$59可能睇得唔清楚,呢個蘿蔔中間有隻溫泉蛋架。下面係蘿蔔糕黎,幾結實;上面既醬油同薄脆好夠味,特別係D薄脆,咸咸地,好好味。即拉叉燒腸$59無錯,係叫左兩碟腸粉,海蝦腸同叉燒腸二揀一揀唔落手索性叫哂兩碟。叉燒都幾大粒,塞到個腸粉漲卜卜;個叉肥偏甜,半肥瘦,幾好味。黑松露芋角$49(三件)一碟三粒,都幾大粒,一上台已經聞到黑松露既味。芋角炸得好鬆脆,餡料既味道淡淡地,無搶左D黑松露味。菠菜皮燒賣$49(四件)呢碟燒賣個皮係綠色既,因為佢用菠菜整既,食起上黎無話太大變化。不過燒賣值得一提既係佢真係落左好多蟹籽,我

呢度主打係食龍蝦,午市都有幾多創意龍蝦點心可以試下。
大龍蝦春捲$79
(圖左)即拉海蝦腸$69

(圖右)泉蛋蒸蘿蔔$59
即拉叉燒腸$59
黑松露芋角$49(三件)
菠菜皮燒賣$49(四件)
呢碟燒賣個皮係綠色既,因為佢用菠菜整既,食起上黎無話太大變化。不過燒賣值得一提既係佢真係落左好多蟹籽,我未見過比呢個更多蟹籽既燒賣,哈哈。豬肉既部分幾彈牙,加埋D蟹籽真係口感一流。
蔥花手抓餅$39(兩件)
蔥花手抓餅,絕對係重蔥,手抓餅煙煙韌韌,好有草青味。

真係好多花款,真係一分錢一分貨,久唔久試下都唔錯。
2017-04-02 306 浏览
上星期來到這裡食晏. 店內空間幾大, 人都唔少, 裝修用心, 幾有李小龍時代嘅武術格調看上去, 竟像是身處唐人街的感覺. 以前在外國生活過一陣子, 如此風景倒是使人懷念. 原本來是為了一嘗著名的龍肉拉麵, 不過, 看到其他人點的點心都很好看, 於是也多點了一些. 兩個人share 食, 不過兩人的胃口都不小, 也不怕浪費. 茶燻素鵝揭盅時, 香氣迎面而來. 吃慣了煎素鵝, 茶燻的卻是第一次吃. 雖不如煎的香口, 但味道更為悠長濃郁, 也是一種風味. 泉蛋蒸蘿蔔, 很香, 很少這樣把蛋配蘿蔔糕來吃, 蘿蔔糕好香, 配著蛋黃食別具一番鮮美. 也是不錯.即拉鮮蝦腸和叉燒浸豬籠一上桌便覺不同. 前者是環狀的, 後者則很是精緻如同擺設鮮蝦不俗, 關鍵是腸粉很滑, 這樣可以加分. 叉燒浸豬籠, 其實是叉燒酥, 香口足料, 叉燒不會散碎, 這點和坊間的叉燒酥不同.主角龍肉湯麵, 縱使在這麼多精美點心的配搭下, 仍然沒有失色. 龍蝦肉鮮美彈牙, 本是預料當中. 令人未曾想到的, 卻是湯頭極是濃郁, 吃得出是龍蝦等熬煮良久而成, 麵條有筋道有掛湯, 要我選的話, 哪怕沒有龍蝦肉,只是這湯和麵, 也足夠令
上星期來到這裡食晏.

看上去, 竟像是身處唐人街的感覺.

以前在外國生活過一陣子, 如此風景倒是使人懷念.

鮮蝦不俗, 關鍵是腸粉很滑, 這樣可以加分.
主角龍肉湯麵, 縱使在這麼多精美點心的配搭下, 仍然沒有失色. 龍蝦肉鮮美彈牙, 本是預料當中. 令人未曾想到的, 卻是湯頭極是濃郁, 吃得出是龍蝦等熬煮良久而成, 麵條有筋道有掛湯, 要我選的話, 哪怕沒有龍蝦肉,只是這湯和麵, 也足夠令人滿足而回.
是不錯的悠閑的一個中午呢.
2017-03-29 2723 浏览
龍麵館俾雜誌登完之後又旺左,今次係我第三次幫襯。七點半左右到,座位經已八成滿。今次三人行可以叫多D野,連前菜都叫左兩碟。雞絲粉皮係我既至愛,次次黎都有點,呢碟既係好好好正,絕對唔求奇,好多麻醬呀! 上面仲有D蘿蔔絲、青瓜絲、雞絲、芝麻,令到成碟粉皮無咁膩,清新左。呢碟提子叫藍莓冬瓜,今次第一次叫。D藍莓汁染紫左成個冬瓜波波,酸酸地,好清涼,好少見既開胃菜。鳳梨咕嚕肉﹕雖然用鳳梨整咕嚕肉係好常見,不過呢碟又有D唔同,佢係一大舊鳳梨拌碟上。呢碟份量唔大,不過味道非常好,醬汁甜甜酸酸,有D果味, 咕嚕肉既外皮都仲係微脆,撈飯一流啊!黎到呢度無理由唔叫龍蝦,今晚主角要出場喇!叫左2隻龍蝦蘿蔔酥Share食。外表誇啦啦,係一隻龍蝦。蘿蔔酥除左釀左D龍蝦肉係入面,仲食到蝦肉,呢個係我食過最矜貴既蘿蔔酥,蘿蔔中有陣鮮味,味道幾得意。之後就係另一個招牌菜,龍肉炆伊。今次係第二次食喇,朋友未試過就再試一次啦! 佢好似好鍾意食咁,我讓埋我果份比佢食。哈哈,佢話都係鍾意就咁食龍蝦肉多D,話D肉夠脆夠爽。仲有就係即燒片皮鴨,我等左呢日好耐喇,因為平時2個人叫一隻片皮鴨驚食唔哂,今日3個人,盡下力應該搞得掂既!
龍麵館俾雜誌登完之後又旺左,今次係我第三次幫襯。

黎到呢度無理由唔叫龍蝦,今晚主角要出場喇!
仲有就係即燒片皮鴨,我等左呢日好耐喇,因為平時2個人叫一隻片皮鴨驚食唔哂,今日3個人,盡下力應該搞得掂既! 片皮鴨有好多配料,有青瓜條、蜜瓜條、京蔥條、紅菜條、蒜頭茸、紅蔗糖、甜鴨汁、芝麻醬等等,你鍾意點配搭都得。隻燒鴨皮脆卜卜、肉香,我覺得都係配反青瓜條係最夾,因為咁先可以食到鴨肉香。

原本諗住試埋千葉豆腐花,但真係高估左自己既作戰能力,太飽喇...下次再戰!
2017-03-16
  • 龍肉炆伊
  • 片皮鴨
  • 雞絲粉皮
2017-03-24 336 浏览
因為 爸爸特別喜歡中菜,所以決定選擇這間裝修帶有中國色彩的餐廳來試試, 有些菜式要在訂位時先預訂 ,那我們選擇了預訂一隻 "火焰富貴雞"除了在我們面前點火,店員也請我爸爸來搞碎石膏,娛樂性十足!雞內除了有很多豐富的配料,重點是還有幾隻鮑魚, 十分美味!龍蝦也是這間餐廳的主打,所以我們也點了龍蝦泡飯, 龍蝦肉鮮甜美味,湯底也十分濃郁配上脆米簡直是一絕再來點了這味"孔雀煎黃魚", 色澤金黃 完全不感到油膩, 而且肉質鮮甜美味 , 性價比超高最後點了這個 櫻花蝦炒菜, 味道沒有什麼特別大的驚喜,就是要來點一個蔬菜而已吃完晚飯 ,店員還主動拿出兵器來給爸爸拍照 食物的水準高而且還有娛樂性 ,很多菜式還未試,一定會再來的!

吃完晚飯 ,店員還主動拿出兵器來給爸爸拍照
2017-03-22
庆祝纪念
生日
2017-03-23 437 浏览
今次已經唔係第一次係龍麵館用餐,見到佢新開張同埋餸菜款式好新穎所以第一次用餐時帶埋屋企人,爸爸一開頭係whatsapp見到個餐廳名仲以為係普通食麵既地方,食完先知原來都算係中至高級餐廳!仲好滿意添。今次都係成家一齊黎,家姐同我都帶埋男朋友所以總共有七人。辦事能力高既我當然book好位喇,接線生係講英文既,非常有趣。book位時講好了想要最入既圓檯,因為以我地第一次經驗黎個時知道入面既位係靜啲。好顯眼既牌匾!準時七點黎到,點知個兩張圓檯已經坐左人,侍應好快就安排我地坐入VIP房。藍莓冬瓜 $69  很精緻,開胃前菜,我爸爸媽媽好中意!龍蝦蘿蔔酥 (兩件起) x2  $69/件一件成$69真係唔野少!但係無可否認真係好好食 酥味十足,食落仲有條條蘿蔔絲,更唔少得龍蝦肉,幾種texture加埋一齊既組合係perfect呀!另外仲叫左幾款頭盤,其中我最推介既係茶燻素鵝 ($59),侍應送上黎既時侯有個蓋蓋住,一打開煙燻味跑晒出黎,唔好以為得個樣,食落啲素鵝都有陣陣茶香味,不俗!聖旨駕到 $159 x2 呢度我地為左影相好睇所以放埋左一齊,其實一碟只有兩件。聖子上放左不同配料,本身聖子味比較淡,
好顯眼既牌匾!

藍莓冬瓜
藍莓冬瓜 $69  很精緻,開胃前菜,我爸爸媽媽好中意!
龍蝦蘿蔔酥 (兩件起) x2
龍蝦蘿蔔酥 (兩件起) x2  $69/件
一件成$69真係唔野少!但係無可否認真係好好食
聖旨駕到 x2
聖旨駕到 $159 x2 呢度我地為左影相好睇所以放埋左一齊,其實一碟只有兩件。聖子上放左不同配料,本身聖子味比較淡,同埋呢個係冷盤,整個感覺比較清新。
個日仲訂左荷葉八寶富貴雞,睇size就知好多料現場仲有大師傅幫你烤同埋處理成個過程,我爸爸仲貪玩去做敲開啲泥土個個呢。感謝店員咁忙都仲比我爸爸去搞搞陣
餐廳用龍蝦做主題,果然連普通既一個龍蝦撈麵都非常出色,尤其係湯底非常濃郁,我建議大家分別叫曬龍蝦撈麵同埋龍蝦湯麵一齊share。
裝牙籤既可愛器皿。
book位時已經表明當日有人生日,而我都訂左半打壽包,仲可以印上唔同生肖添!店員都好醒水識得keep it as a secret 啊
傳說中既鬼佬涼茶~

總結:如果你同行有四個或以上既話,就要give it a try喇!食物好味不在下話,環境同埋侍應態度都十分滿意!絕對稱得上係fine dinning。記得book位時講聲想留入啲既檯,更多空間感同埋靜啲。下次會係lunch time再黎試下佢既點心 (夜晚唔提供)
黃瓜皮蝦
2017-02-10
庆祝纪念
生日
龍蝦蘿蔔酥 (兩件起) x2
黃瓜皮蝦
  • 茶燻素鵝
每逢星期六, 總習慣到外吃點心, 依排落黎, 幾乎屋企附近嘅大小酒樓, 小點心鋪頭全部都食過哂, 開始嘴刁, 上openrice 望下, 搵到依間野啲點心份外精緻, 專程黎試下. 約左個一樣鍾意食點心嘅死仔, 黎依度食個晏茶. 叫左幾樣點心. 前菜叫左藍莓冬瓜, 原來係冬瓜肉切成粒, 再加上藍莓狀, 雖然望上去好似提子,但其實係藍莓味冬瓜, 都幾特別.龍蝦蘿蔔酥梗係必點,因為賣相的確係超靚, 就算只係相機食都唔會蝕底. 個龍蝦頭傍住個蘿蔔酥, 望落更加令人想食. 咬左啖, 好脆, 裡面除左有蘿蔔肉之外, 都食到有龍蝦肉, 熱辣辣, 口感外脆內軟, 帶點彈性, 味道方面, 好香, 加左龍蝦肉嘅味道都幾特別因為我地兩條友都幾鍾意食炸野, 所以都叫左大龍蝦春捲, 同埋鮮蝦雲吞脆. 前者有龍蝦肉. 後者則有鮮蝦。話時話, 而加係出面想食有龍蝦肉嘅點心真係比較少, 所以都係幾難得嘅食飯體驗. 春捲同雲吞都係一樣, 好脆. 個人黎講, 就鍾意食春捲多啲, 因為佢皮薄, 脆個剎那之後就係好飽足嘅龍蝦肉, 感覺更滿足. 如果更鍾意脆感強嘅食物嘅朋友, 可能就會覺得雲吞脆更好味. 不過兩樣都一樣咁足料

因為我地兩條友都幾鍾意食炸野, 所以都叫左大龍蝦春捲, 同埋鮮蝦雲吞脆. 前者有龍蝦肉. 後者則有鮮蝦。話時話, 而加係出面想食有龍蝦肉嘅點心真係比較少, 所以都係幾難得嘅食飯體驗. 春捲同雲吞都係一樣, 好脆. 個人黎講, 就鍾意食春捲多啲, 因為佢皮薄, 脆個剎那之後就係好飽足嘅龍蝦肉, 感覺更滿足. 如果更鍾意脆感強嘅食物嘅朋友, 可能就會覺得雲吞脆更好味. 不過兩樣都一樣咁足料, 依樣幾抵讚
另外見到幾得意都叫左個鳯眼鮮蝦餃. 另外嘅鳯眼鮮蝦餃, 蝦餃皮薄餡靚, 感覺係比一般出面好食, 同佢靚靚嘅外表相配合, 有種矜貴嘅感覺. 真係有啲服左依度大廚嘅心思! 普通嘅蘿蔔酥都可以加個龍蝦頭, 常見嘅蝦餃都整得格外精美, 依種功夫唔可以睇小.
最後食埋個甜品仔. 其實係望到, 哇,依間中菜竟然有tiramisu 食? 堅定流? 估唔到唔單止有, 而且仲做得好精緻, 成個盆栽咁. 味道都唔錯, 有相當嘅水準. 可以話係幾驚喜嘅一餐!
  • 藍莓冬瓜
2017-03-23 278 浏览
好耐冇食中菜, 加上屋企人要求, 於是前排星期日的例行外出午飯, 就到了位於中環的龍麵館. 其實, 最主要的, 都是自己很想食龍蝦, 所以來到之後, 一連幾道菜都點了龍蝦, 包括有龍皇食豆腐, 龍肉蒸飯等, 大哥就點了菠菜皮燒賣, 龍蝦蘿蔔酥等多款點心. 話時話,來到嘅時候仍然是二月頭, 所以仍然見到一啲新年嘅菜單同埋裝飾, 加埋成個鋪頭黑色同金色的裝潢, 好氣派嘅舞獅等擺設, 好有氣氛點心先到的. 龍蝦蘿蔔酥因為被瞬間搶光了 (一群餓鬼=.=) 所以沒有拍到照, 但感覺比菠菜皮燒賣好食. 比較意外嘅係, 並唔只係個樣靚 , 而是蘿蔔酥內都有龍蝦肉同埋蝦肉, 做到味道好鮮, 而口感微帶彈牙. 燒賣都係唔錯, 豬肉肥瘦適中, 都幾好味, 但就冇龍蝦蘿蔔酥咁正啦. 龍皇食豆腐同埋龍肉蒸飯都是我期待以久嘅菜式, 龍皇食豆腐同埋龍肉蒸飯的龍蝦肉, 一樣都是十分鮮甜爽彈, 終於滿足到想吃龍蝦肉的願望, 正! 自己就比較鍾意食龍皇食豆腐多啲, 因為豆腐滑嘅同時醬料都好惹味, 滑嘅口感同龍蝦肉配合來幾清爽, 好岩我嘅口味. 龍肉蒸飯都唔錯, 蒸飯份量唔少, 飯香誘人, 比我地填飽肚子就再好不過啦!

2017-03-22 248 浏览
老實講,未到前,蠻期待的。反而試食後,其實幾失望。所謂龍麵館,佢既signature dish 必要一試,presentation 幾特別,可惜吾熱(只糸暖暖的),味道一般,一點驚喜也沒有。其他也so so, 試了,亦不會再回去, 真可惜。
老實講,未到前,蠻期待的。
反而試食後,其實幾失望。
其他也so so, 試了,亦不會再回去, 真可惜。
2017-03-13
2017-03-22 271 浏览
個日去左呢間餐廳食飯, 都幾深刻.首先, 氣氛唔錯, 四周圍都佈置過, 外國人黎呢度食野應該會覺得幾有特色.不過最令我深刻既係佢既菜式. 我並唔係咩龍蝦控, 但係今晚都覺得龍蝦原來都幾好配搭.龍蝦蘿蔔酥一隻$69, 最少要叫兩隻先點到.龍蝦既樣子, 蘿蔔既身材. 軟綿綿既蘿蔔蓉加埋爽脆既龍蝦肉同蝦肉, 口感好得意;有D鮮味, 咸咸地, 幾好味龍肉炆伊呢碟就真係真既龍蝦肉黎, 隻龍蝦幾好肉, 而且佢處理到好易剥殼, 啖啖肉; 上面襯左一隻溫泉蛋同埋豆, 加左隻蛋碗麵既質感黏左, 汁唔係好濃, 無蓋過龍蝦肉既鮮味.椒鹽豆腐仔椒鹽豆腐正呀,外皮脆卜卜, 豆腐又滑又軟綿綿; D 椒鹽佈滿整粒豆腐仔, 咸咸地幾好味. 成碟清左. 最後Share 食埋甜品先走.甜品係tiramisu黎, 個樣成盆花咁, 都幾靚; 佢連上面D 花都係食得架; 個mousse 幾細滑既, 朱古力粉都落得幾多, 幾濃味
個日去左呢間餐廳食飯, 都幾深刻.

龍蝦蘿蔔酥
一隻$69, 最少要叫兩隻先點到.
龍蝦既樣子, 蘿蔔既身材.
龍肉炆伊
椒鹽豆腐仔
最後Share 食埋甜品先走.