616牛肉火鍋專門店 (大圍).616我哋兩個前後起碼食超過三四次啦!佢多分店之外,仲係一間平價專食牛嘅各個部位嘅地方,真係喜歡吃牛嘅我嘅不二之選! .⚜️鴛鴦酸菜牛骨🦴湯底⚜️.每次嚟呢都必叫嘅酸菜牛骨鴛鴦湯底啊!(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)佢嘅酸菜湯底呢酸酸辣辣,將牛淥落去食呢系非常之好食架! !而佢嘅牛骨湯底呢本身已經有淆製好嘅牛骨係入邊,可以食埋,另外仲有粟米同埋白蘿蔔,非常之建議大家嚟到呢都可以呢兩個湯底🥰.⚜️安格斯橫隔肌,美國天然肩鉀翼板🥩⚜️.叫安格斯牛就果然冇令我倆失望呀!橫隔肌同肩胛翼板都係屬於味道比較濃郁嘅牛部位,我哋啲重口味嘅人呢食到呢兩個簡直覺得好香好香,充滿牛香之外入口即溶,非常非常之淋身! !大推!.⚜️牛舌,牛駝峰,牛朴肉,牛丸⚜️.其實基本上喺呢度食嘅所有牛部位我都覺得非常之好食嘅,牛舌同牛丸都很不錯👍🏻雖然呢佢嘅牛丸呢唔係瀨尿牛丸,但係呢都非常彈牙呀! (˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 總之就好味🥰🥰🥰.另外呢一集嘅呢就係佢哋嘅醬汁啊!佢哋秘製牛肉嘅醬油,另外仲有原粒嘅青檸可以俾你拎唧落醬油到,加小小落去再點牛肉食更加提升㗎提升到食到牛🐂嘅鮮味架!基本上呢我去過咁多間嘅616都係以香港懷舊
616牛肉火鍋專門店 (大圍)

⚜️鴛鴦酸菜牛骨🦴湯底⚜️
⚜️安格斯橫隔肌,美國天然肩鉀翼板🥩⚜️
⚜️牛舌,牛駝峰,牛朴肉,牛丸⚜️
基本上呢我去過咁多間嘅616都係以香港懷舊特色作為主題!我個人呢係特別喜歡香港主題嘅事物! 如果你地同我一樣喜歡香港懷舊嘅,就更加要去試下!
—————————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌616牛肉火鍋專門店 (大圍)
大圍積富街33號積康樓地下C及D號舖
2019-02-26
  • 牛朴肉
  • 牛駝峰
2019-02-16 1078 浏览
兩個人傾傾吓計好想食牛肉(≧▽≦),就約咗夜晚去打邊爐狂食牛肉☆*:.。. o(≧▽≦)o .。.:*☆,所以就揀咗616啦!記得之前食過一次O(∩_∩)O~~,有好多唔同部位嘅靚牛肉(*¯︶¯*)去到等左陣就有位啦!( ̄∇ ̄)一路食一路傾八婆野(/ω\)
2019-02-14 1147 浏览
午市套餐,只有四款,選擇不多,全部也是牛. 咖啡牛筋腩飯和水煮牛肉飯啱晒喜歡濃味既朋友,我地今次選了另外兩個,清清地。套餐配上飲品,免加一工作日的午餐時間,有兩三枱客。店內裝修以懷舊為主題,有冰室感覺雙牛湯飯牛湯十分清甜,湯內有牛腩,牛仔骨,少量紅蘿蔔,白蘿蔔牛肉有牛肉味,蘿蔔好甜十分滿意! 推!清湯牛腩河湯底清清的, 沒有雙牛湯咁濃牛腩,美味! 可以再來食!每個午餐配上自家製飲品,菊花桂圓露清清地. 好味!飲品飲唔晒,直接帶走,方便!

午市套餐,只有四款,選擇不多,全部也是牛.

套餐配上飲品,免加一

雙牛湯飯

牛湯十分清甜,湯內有牛腩,牛仔骨,少量紅蘿蔔,白蘿蔔
牛肉有牛肉味,蘿蔔好甜
十分滿意! 推!

清湯牛腩河

湯底清清的, 沒有雙牛湯咁濃
牛腩,美味! 可以再來食!

每個午餐配上自家製飲品,菊花桂圓露
清清地. 好味!
飲品飲唔晒,直接帶走,方便!
2019-01-31
2019-01-21 1028 浏览
打邊爐食得多,多數都係美國、本地、乜乜肥牛。好小地放好似內地好hit 嘅牛肉火鍋有得選擇牛嘅部位。呢間火鍋店做到可以選擇部位之餘,質量仲好好,真係可以滿足食肉獸的願望!🦁首先,餐廳其實唔大,當時都要等等先有位,記主早d 去!餐排用ipad 點菜,支持科技改善生活質數😂👍🏻見到餐廳好多不同部位嘅牛肉,花多眼亂就問問侍應推价d 牛肉試下啦。最特出的是🐮滑尾龍🐮(有蛋果個)食落超柔軟同滑👍🏻正醬油方面比起其他火鍋店都算有唔小調味醬。可以試下加啲青檸更開胃😋
首先,餐廳其實唔大,當時都要等等先有位,記主早d 去!

1988 浏览

最特出的是🐮滑尾龍🐮(有蛋果個)食落超柔軟同滑👍🏻正

• 滑尾龍
2019-01-17 632 浏览
616火煱是專食牛各部位的火煱店。限時100分鐘交枱。宵夜時候9:30後有88折,抵食平板電腦自己落單,有個漏斗,20分鐘內會上晒菜。如果沙漏完,還未上齊的菜,會送的。當日就全部好快上齊。 牛肉清湯底,湯底有白蘿蔔,粟米,少量牛肉。手打蝦滑蝦滑加入粒粒蟹籽,脆脆彈牙牛肉餃出面好少食到,滿滿的牛肉餡,薄薄的皮這次點了兩種牛肉,牛坑爪比牛駝峰好。兩款牛肉味濃👍🏻稻庭烏冬。必點超滑超好味!616有一個牛肉專用醬料,牛肉汁,記得要加入幾滴柑桔,用來點牛肉,味道很好

牛肉清湯底,湯底有白蘿蔔,粟米,少量牛肉。

手打蝦滑

蝦滑加入粒粒蟹籽,脆脆彈牙

牛肉餃
出面好少食到,滿滿的牛肉餡,薄薄的皮

這次點了兩種牛肉,牛坑爪比牛駝峰好。兩款牛肉味濃👍🏻

稻庭烏冬。必點

超滑超好味!

2019-01-16
$105 (宵夜)
616被熊貓仔評為我最喜愛火鍋店👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽616由佢岩岩開 我已經係佢忠實fans到而家更加係die hard fans😂😂😂佢最開頭牛肉嘅款式好少 供應量又唔穩定 又要排好耐隊先有得食而家款式多左好多 供應量又充足 又有好多分店分散人流 全靠一班好有heart嘅老細👍🏽牛肉好多款式 要油花有油花 要肉味濃有肉味濃 總之一定有你岩食嘅牛肉😍😍我會多數會揀清湯或者青花椒湯底 甘靚嘅牛肉 太濃嘅湯底會蓋過陣肉味 由佢清清地開始 到最低甜到👍🏽👍🏽至於青花椒湯底個陣辣味好過癮 又唔會好咸又唔會好辣 麻麻地個種感覺 堅爽皮🤪🤪最後醬料 我最怕咩都溝一餐 好似唔知食左咩甘 係呢度我一定係勁多蔥加牛肉汁加少少醋加少少青檸 正😜😜諗起又想616😂😂絕非打手 真係欣賞一班年輕老闆想將最好嘅野俾我地食 絕對係良心小店😎😎不得不提 佢地嘅員工好好服務
616被熊貓仔評為我最喜愛火鍋店👍🏽👍🏽👍🏽👍🏽

616由佢岩岩開 我已經係佢忠實fans
到而家更加係die hard fans😂😂😂

2019-01-04 345 浏览
牛肉尚算新鮮,可以試到好多唔同嘅部位,點了麻辣和清湯,辣辣湯越食越過癮!鍾意食辣嘅朋友一定要叫!!其他配菜冇咩特別!!醬油好用心調配加入牛油,正!除夕夜去食等左一陣就有得入去,服務態度良好,用iPad點菜20分鐘之內就送到
今天我下午放假和朋友去大圍踩單車。很早到達目的地,找間餐廳再等他過來。經過積富街,見「616牛肉火鍋専門店」有午市優惠,就入去坐下。專門店的裝潢擺設具有懷舊特色。侍應的服務態度友善及有禮。座位尚算寛濶舒適。整個午餐的上枱時間約八分鐘。我點了咖哩牛腩飯及菊花桂圓露。牛腩食落肉質尚算嫩滑,筋腩肉之間的軟組織炆得又腍滑又爽軟。牛筋的口感煙韌鬆軟,牛羶味不太覺有。可惜,份量太少。薯仔澱粉的感覺就不太重及不太乾涸,略有少許水份。白飯的飯身夠爽又夠軟,用來伴咖哩汁最好不過。凍菊花桂圓露,味道清甜可口,有消暑解渴作用。

我點了咖哩牛腩飯及菊花桂圓露。

咖哩牛腩飯

凍菊花桂圓露

凍菊花桂圓露,味道清甜可口,有消暑解渴作用。
2018-10-05
凍菊花桂圓露
  • 菊花桂圓露
2018-10-30 407 浏览
入座先知七點定七半前埋單有折,坐底先送上唔係好甜嘅西瓜做前菜。點咗牛骨清湯同沙嗲湯,牛骨湯朋友話無味,沙嗲湯就好香濃,好過九龍城多多聲。調味角落有牛油醬油同桔仔等特別啲嘅選擇。響鈴同豆腐先上枱,響鈴普通,唔算太油。豆腐幾滑溜,夾沙嗲湯惹味哂。朋友試咗四款牛,六十幾七十幾一碟仔,可以試多幾款,不過佢話最後一碟牛味先香濃啲。哩度嘅羽衣甘藍係我食過最硬柴嘅,唔知出咗咩事,淨係食葉都出哂事。哩度真係得牛食,如果其中一個朋友唔食牛就真係得個坐字。

哩度真係得牛食,如果其中一個朋友唔食牛就真係得個坐字。
2018-10-29 553 浏览
天氣涼涼地就想打邊爐,今次去左大圍果間616牛肉火鍋專門店。裝修走懷舊風,有以前糧油雜貨舖感覺,係等位既時候忍唔住影幾幅相打下卡。建議打電話book枱,因爲多人食既關係,walk in既要等差不多30 - 45分鐘。雖然走懷舊風,但用ipad落單絕對方便。鴛鴦湯底揀左新推岀既酸菜湯底同牛骨清湯底。舖頭好細心,連墊枱紙都畫埋牛既部位同淥既時間,跟住叫就最好不過。肉類叫左匙柄,三花腱,卦門柳,吊龍伴,其他就叫左羽衣甘藍,嚮鈴同烏冬。酸菜湯底好好食呀,淥個烏冬落去,簡直係止到我對酸辣粉既癮!啖啖肉好正呀,整體對牛既認識多左,原來牛可以咁爽,咁腍,咁juice。客人仲可到自助吧調較醬料,記住試個牛肉汁同青檸,絕對係味覺提升!616仲有段優惠: 晩上19:15前結賬離座 或 後入座 均享有88折。

匙柄

吊龍伴
橫隔肌

2018-10-14
2018-10-25 413 浏览
聽過616依個名好耐,上網見價錢都算合理,而且感覺上有d似深圳既八合里,一於黎試下睇下質素如何我地兩人八點左右到,拎完飛本身要等13個位先到 ,但好多人拎左飛走左,所以大概等左3個字就可以入座門口雖然標示左用餐時間為100分鐘,但因為我地食既時間比較夜,而且後尾都無咩人等位,所以就算過左時,店員都無趕我地走,值得一讚👍由於牛既種類較多,有唔同部位,點餐前店員都有問我地口味,推介返相應既牛部分,我地就比較鍾意d淋既部分,所以揀左滑龍尾同埋安格斯橫隔肌湯底我地揀左鴛鴦鍋,牛清湯同麻辣醬料方面,可自行出去拎,比較特別既係有鮮牛汁提供,如果覺得牛肉既肉味仍然唔夠,可以加埋鮮牛汁提升味道我地點了餐之後,食物5分鐘內已到,好快👍安格斯橫隔肌好淋,肉味濃,可照參考淥6秒,基本上已經熟滑龍尾加入雞蛋,好滑,但相對橫隔肌就無咁淋,參考食法係建議淥6秒,但個人認為6秒太生,只係蛋白熟左,如果想更熟透,建議再淥多大概10秒,咁就全熟👍紫菜響鈴炸得好脆,值得一讚👍不過就要淥得比一般響鈴耐少少娃娃菜牛肉餃有分麻辣同唔辣,餃內肉汁好濃😋另外飲品係自家制,雖然12蚊稍貴,但味道唔錯,有菊花桂圓露同洛神玫瑰茶,消滯一

湯底我地揀左鴛鴦鍋,牛清湯同麻辣

我地點了餐之後,食物5分鐘內已到,好快👍

安格斯橫隔肌好淋,肉味濃,可照參考淥6秒,基本上已經熟

紫菜響鈴炸得好脆,值得一讚👍不過就要淥得比一般響鈴耐少少

娃娃菜

牛肉餃有分麻辣同唔辣,餃內肉汁好濃😋

另外飲品係自家制,雖然12蚊稍貴,但味道唔錯,有菊花桂圓露同洛神玫瑰茶,消滯一流👍

最後既甜品,菊花冰粉,感覺有d似桂花糕,好滑,雖然甜左少少,但感覺好清新

頭先提到因為當時夜無人等位,所以最後都可以慢慢食左兩個幾鐘😀

相對深圳八合里黎講,依度既牛肉味較濃,肉質較淋😋當然價錢比八合里高,大概每人210蚊左右,但以香港可以食到高品質既牛黎講,價錢算平👍

2018-10-12 386 浏览
想打邊爐又唔想去無咩質素開任食邊爐, 所以就黎左呢間專食牛既616見佢每間裝潢都好特別, 值得一讚為左用佢個早食時段優惠, 突登book 左5點半早d 食, 入到去得我地一枱揀左青花椒+牛骨清湯, 呢個配搭都幾好, 青花椒辣得黎夠清, 牛骨湯就有粟米蘿蔔牛骨可以食3個人淨係叫左一支野飲試下, 洛神玫瑰茶都唔錯佢首輪上菜有漏斗計時, 過左未到既就果碟唔收錢, 係對自己上菜速度既信心好多款牛, 由於唔係款款都記得哂, 唯有總括咁講下所有牛肉都好薄片, 有薄得濟既感覺, 特別係對於牛舌黎講就唔得了. 最出色既係橫隔肌(當日試唔到封門柳), 內裙肉, 牛坑爪, 雖然款款都好有牛味有驚喜, 但其他試過既都唔算係必食推介啦如果有厚切版可以叫,我諗我會試下, 因為所有牛都有d 太薄唔到肉既感覺, 但都值得黎試下羽衣甘藍都幾特別, 份量亦唔算好細紫菜響鈴就麻麻地, 有樣無料到烏冬質感唔錯,一般打邊爐唔會食到呢隻, 用黎填肚亦都好岩總結一下, 想食打邊爐又唔想d 肉咁普通既, 黎呢間就岩哂, 不過要食到好飽就當然會貴一截了

見佢每間裝潢都好特別, 值得一讚

3個人淨係叫左一支野飲試下, 洛神玫瑰茶都唔錯

好多款牛, 由於唔係款款都記得哂, 唯有總括咁講下

羽衣甘藍都幾特別, 份量亦唔算好細

紫菜響鈴就麻麻地, 有樣無料到

烏冬質感唔錯,一般打邊爐唔會食到呢隻, 用黎填肚亦都好岩

號稱自制既洛神玫瑰茶

牛坑爪
羽衣甘藍
讚歧烏冬
2018-10-09 281 浏览
秋高氣爽,又係打邊爐嘅時候,最近迷上左食牛嘅我約咗一班朋友喺大圍食616!不嬲都係616 fans嘅我,一去到都知道晒邊啲係最好食,諗都唔使諗叫咗個麻辣拼清湯。之前成日講佢啲牛好食,雖然真係好食,但其實原來佢嘅響鈴都非常出色!索晒個湯底嘅鮮味,令成個響鈴都充滿牛味除咗牛之外其實佢個客話都好好味,好滑好彈牙!再加上少少蟹子喺面頭,蝦嘅鮮味都出晒嚟!順帶一提,佢個玫瑰洛神花茶真係好好飲,我係出邊好似冇見過

順帶一提,佢個玫瑰洛神花茶真係好好飲,我係出邊好似冇見過

2018-10-08 201 浏览
經過大圍見到呢間舖頭一直想試下, 知道佢淨係得牛食 ,同埋專係做火鍋, 一直都唔知原來都有做午餐! 咁啱門口掛住個牌寫住 第二個午餐半價, 就即刻同朋友入咗去!我嗌咗個 瑞士芝士台式牛肉麵, 一上枱係超大碗!而且芝士好香! 牛肉亦都好多! 湯底有少少甜味, 拼埋芝士一齊食好夾! 第一次食呢種味嘅台式牛肉麵! 好好食甚至連湯都想飲埋, 不過實在因為太大碗, 所以飲唔曬啲湯更加值得一讚嘅係飲品, 除咗有汽水之外仲可以揀自家製嘅飲料 洛神玫瑰花茶同杞子菊花茶 仲有 烏梅汁, 全部自家製嘅飲品都非常濃味, 不加防腐劑非常健康! 仲要係用膠樽想飲唔曬可以拎走兩個人去食第二個午餐半價,一人 40蚊都唔使! 可以稱得上為平!靚!正!

2018-10-08 197 浏览
小恐龍晚上吃了這間火煱,內寵不太大,難怪提早約7點沒有位,要等到九點先至有空位。裝修係香港懷舊特色,牆身有一幅好大嘅牛肉解剖圖,平常都係喺西式餐廳見到,用香港懷舊特色襯托呢個解剖圖真係第一次見。坐底就開始點野食,係用ipad mini點,牛既多元化超乎想像,已經唔再係一般決定食和牛定雪花肥牛,而係食解剖圖上唔同牛既部分,而且有相睇同簡介,冇讀bio都唔洗盲中中亂簡。我地叫左牛胸肉,肩胛翼,內裙肉,封門柳等等,不論肉質咬口都係上等,恐龍推薦肩胛翼,翻叫左幾碟。不過提提大家,如果想試真肉味,就唔好簡麻辣湯底,因為麻辣味會愈黎愈重,食到後期已經得返陣麻辣味。叫牛骨啦,原隻牛骨落,味清而且可以用各種牛肉雙配合,最尾恐龍仲食埋個牛骨添!