2015-10-10
10月係我既大晒月, 所以大人叫我自己揀間餐廳慶祝舊曆生日, 一於揀間靚D既. 呢輪佢響港島返工, 所以搵呀搵, 見呢間有維港景幾浪漫, 一於試下.要求左窗口位, 所以最近可以睇清楚夜景, 燈光悠和, 好有情調.最後簡單D要左SET DINNER再加生蠔.先來餐包兩款, 餐包熱熱地好軟熟.之後食另加$98既三隻生蠔, 由淡味食到濃味, 大致上幾新鮮, 有海水味.前菜<黑毛豬火腿伴哈蜜瓜>, 火腿咸味適中, 入口夠香, 配埋哈蜜瓜既清甜.頭盤係<鮮帶子伴魚柳>, 面既蓮蓮炸到脆脆地, 帶子新鮮爽口, 魚柳肉質夠滑.湯要左<蟹肉龍蝦湯>, 龍蝦味幾鮮, 湯夠杰身, 蟹肉就唔算好多.主菜就要左<雪花黑自豬配蘋果黑醋汁>$468, 表面煎到剛剛好, 肉質好嫩滑, 而且肉汁豐富, 入口夠香.仲有<頂級超嫩羊架配忌廉汁>$498, 要左7成熟, 放上枱已經聞到好香羊味, 內質腍身夠嫩滑, 脂肪均勻, 羊味濃香. 之後黎多個甜品畫上完滿句號.
要求左窗口位, 所以最近可以睇清楚夜景, 燈光悠和, 好有情調. 最後簡單D要左SET DINNER再加生蠔. 先來餐包兩款, 餐包熱熱地好軟熟. 之後食另加$98既三隻生蠔, 由淡味食到濃味, 大致上幾新鮮, 有海水味. 前菜<黑毛豬火腿伴哈蜜瓜>, 火腿咸味適中, 入口夠香, 配埋哈蜜瓜既清甜. 頭盤係<鮮帶子伴魚柳>, 面既蓮蓮炸到脆脆地, 帶子新鮮爽口, 魚柳肉質夠滑. 湯要左<蟹肉龍蝦湯>, 龍蝦味幾鮮, 湯夠杰身, 蟹肉就唔算好多. 主菜就要左<雪花黑自豬配蘋果黑醋汁>$468, 表面煎到剛剛好, 肉質好嫩滑, 而且肉汁豐富, 入口夠香. 仲有<頂級超嫩羊架配忌廉汁>$498, 要左7成熟, 放上枱已經聞到好香羊味, 內質腍身夠嫩滑, 脂肪均勻, 羊味濃香. 之後黎多個 甜品畫上完滿句號.