唔係見多人推介,真係未必留意到原來海港城對面都有間咁精緻嘅Fine Dining餐廳~.雖然入口唔顯眼,不過入到餐廳就會感受到嗰種高級感。餐廳位置唔多,俾人感覺似高級私房菜嘅Fine Dining🤔.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒懶人先睇總結.❀食物:食物好精緻,唔少配搭都係出面未見過,覺得幾有特色👍❀服務:所以碟都係熱嘅就不在話下,店員都好細心介紹每道菜,上菜節奏把握得幾好❀環境:餐廳唔算大,氣氛浪漫,所以餐廳內大部份都係二人枱🤣❀價錢:有提供三款Menu👉 6 Course Menu $1,080 p.p.👉 9 Course Deluxe Menu $1,380 p.p.👉 9 Course Caviar Menu $1,680 p.p.我哋今次叫咗 $1,080 同 $1,680 比大家睇下個分別~.✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.🎈Bread麵包夠熱,配杏脯牛油、岩鹽同醋。👉 芝士脆片 係酥皮酥脆嘅口感 我的最愛💖👉 Roll Bread 👉 香草蕃茄包.🎈Amuse Bouche用美國薯仔做成薯片,下面兩層夾

✒懶人先睇總結
❀食物:食物好精緻,唔少配搭都係出面未見過,覺得幾有特色👍

❀環境:餐廳唔算大,氣氛浪漫,所以餐廳內大部份都係二人枱🤣

❀價錢:有提供三款Menu
👉 6 Course Menu $1,080 p.p.
✒有興趣再詳細睇
🎈Bread

麵包夠熱,配杏脯牛油、岩鹽同醋。
👉 芝士脆片 係酥皮酥脆嘅口感 我的最愛💖
👉 Roll Bread
👉 香草蕃茄包
🎈Amuse Bouche

用美國薯仔做成薯片,下面兩層夾住鮮蝦肉,面頭再擺上caviar 同三文魚籽~ Amuse Bouche 已經比到我非常精緻嘅感覺!
🎈冷開胃菜
👉 九洲鰤魚配閃光鱘魚子 • 柑橘酸奶油聖女果 • 黑皮雞樅菌 • 胡瓜油醋汁 (9 course)

青瓜汁俾人感覺係清淡同fresh,作為開胃前菜,味道係最淡的~
👉 吞拿魚馬卡龍 • 夏威夷汁 • 黑魚子酸忌廉汁 • 香草沙律 (9 course)

🎈熱前菜
👉 香濃牛肝菌忌廉湯 • 羊肝菌清湯 • 普羅旺斯黑松露 • 杏黃菌 • 黑皮雞樅菌 (6 & 9 course)

呢一個湯嘅層次真係非常複雜😂 店員介紹我哋可以先飲忌廉湯,飲一半再倒清湯落去,剩低一半清湯連埋菇一齊食。
雖然有黑松露泡沫,但味道唔突出,更多嘅係濃濃嘅牛肝菌味道。倒完清湯之後口感會輕盈左,但味道濃咗,而且好多菇係入邊!咁多種飲法我都係中意最純粹嘅忌廉湯,口感好creamy👍
👉 蒸龍蝦燒賣 • 鱘魚子醬 • 小龍蝦龍蒿泡沫 • 墨魚汁 (6 & 9 course)

店員介紹燒賣都係即叫即蒸,面頭有金箔同Caviar,精緻得來又覺得好矜貴😂 我覺得成個配搭係幾好食嘅!旁邊仲有潑落去嘅墨魚汁,每隻碟都唔同㗎~
👉 慢煮牛肋條布里歐 • 香橙燴甘筍 • 松露汁(6 course)
👉 脆炸天使阿根廷紅蝦 • 香濃椰菜花忌廉 • 巴馬臣芝士 • 香草 • 西子香茅泡沫 (9 course)
🎈間場
👉 熱情果雪葩 • 紅石榴泡沫 (6 & 9 course)

🎈Main
👉 慢煮龍蝦扇貝卷 • 黑魚子 • 鮮嫩蔬菜 • 西洋菜忌廉清湯 (9 course)

龍蝦同扇貝口感都好軟淋,食到微微黑椒味道。個清湯雖然充當住醬汁嘅角色,但係就咁飲都OK!
👉 慢煮BBQ豬柳 • 烤紅甜椒醬 • 茴香苗 • 牛油蠶豆 • 陳年黑醋(6 course)

豬柳肉味好重,裏面微微嫩粉色~
🎈Dessert
👉 瑪莎拉沙巴雍

用瑪莎拉酒為主嘅甜品,柚子雪糕包住裏面嘅燒香蕉。整體來講酒香味唔算突出,反而感覺到奶香味🤔
👉 法式焦糖豆腐燉蛋配薑汁

好特別嘅甜品,因為一般焦糖燉蛋對我來講都會過甜。呢款甜品焦糖底下係淡淡的豆味,所以唔會覺得好膩👍
🎈Petit Four

一上枱就見到仙氣飄飄,上面擺放住一嚿雲咁😂!打卡超靚!而且凍棉花糖口感好特別,口感比魚蛋淋少少🤏
👉 菠蘿汁雪葩棉花糖
👉 朱古力
👉 蛋卷
✒其他小資訊
👉訂位:Openrice,易book!
👉優惠:經Openrice訂位午市有5折,晚市有8折🤔
2023-03-28 78 浏览
位於尖沙咀流尚坊既Amina,裝修簡約得黎個氣氛又浪漫。呢到係食賣相精緻既歐陸菜式fine dining。選用既都係由意大利同法國入口既高級食材。餐廳晚市提供3款Menu :6 Course Menu $1080/pp9 Course Deluxe Menu $1380/pp (比較多肉類)9 Course Caviar Menu $1680/pp (主要食Caviar)✨✨✨當晚揀左6 Course Menu。餐包 : 芝士脆餅、香草蕃茄包、軟包配上自家製杏脯牛油,帶有淡淡既杏脯香。最鍾意係芝士脆餅,脆得黎又有芝士個咸香味。餐前小食 : 大蝦薯片配三文魚籽。薯片薄脆香口,大蝦彈牙。✨蒸龍蝦燒賣龍蝦燒賣上面既係鱘魚子醬同金箔,用料矜貴。燒賣爽口彈牙。小龍蝦龍蒿泡沫味道濃郁。碟上既decor都係廚師用墨魚汁畫既。好用心既一道菜。✨油甘魚Carpaccio薄切油甘魚配鱘魚子醬。味道酸酸甜甜,作為前菜一流。✨香濃牛肝菌忌廉湯先飲一啖右邊既羊肚菌清湯,之後將清湯加入中間既忌廉湯,之後再將左邊啲菌類放埋落個湯到一齊食。每一啖都好濃好creamy 仲帶有黑松露味。✨慢煮牛肋條布里歐即係一個麵包入邊

餐廳晚市提供3款Menu :
6 Course Menu $1080/pp
✨✨✨
當晚揀左6 Course Menu。
餐包 : 芝士脆餅、香草蕃茄包、軟包
餐前小食 : 大蝦薯片配三文魚籽。薯片薄脆香口,大蝦彈牙。

✨蒸龍蝦燒賣

✨油甘魚Carpaccio
薄切油甘魚配鱘魚子醬。味道酸酸甜甜,作為前菜一流。

✨香濃牛肝菌忌廉湯

✨慢煮牛肋條布里歐
即係一個麵包入邊包住牛肋條同花膠。牛肋條肉質腍,個包少少煙韌。配好香既松露汁,面頭黑色圈圈係墨汁做既意粉,伴碟係香橙燴甘筍。

✨阿根廷炸蝦
面頭係三文魚籽同caviar ,下面係parmesan cheese配椰菜花,食落似意大利飯。炸蝦唔油之餘仲好脆,蝦肉彈牙。

✨熱情果雪葩
食主菜之前先清下個味蕾。熱情果雪葩配紅石榴泡沫,酸中帶甜好清新。

✨慢煮BBQ豬柳
BBQ豬柳配烤紅甜椒醬、茴香苗、牛油蠶豆同陳年黑醋。豬柳肉質嫩,配紅甜椒醬好夾。

✨香煎特級西冷 +$200
西冷配阿根廷青醬、芥末籽薯仔卷同柑橘甘筍蓉。牛扒既熟度係rare,肉質幾嫩,有牛味。用既係波特酒肉汁,甜紅酒汁配牛扒絕配。薯仔卷爽口。

甜品 : 法式焦糖豆腐燉蛋
每一啖都食得出豆腐既香味,滑捊捊

✨Petite Four : 菠蘿汁棉花糖
Presentation一流,用乾冰製造出煙霧效果。棉花糖食落軟綿綿。
2023-03-27 1082 浏览
係尖沙咀返工,食飯係一個挑戰,除咗要同尖沙咀人競爭外,亦要同遊客競爭,因為尖沙咀真係一個核心中的核心,所以要搵一個舒適既地方食飯一啲都唔容易!上次lunch time 同同事試咗一間好嘢,樓上餐廳,見佢dinner 都唔錯,所以決定同朋友黎試一試佢既fine dining! 廣東道的樓上店,地點方便,環境好有情調有6 道及9 道菜可以選,餐廳定期會轉menu,按季節而選用不同食材。今次我地選擇6 道菜。餐前小吃:🥢自家制麵包一開始送上自家制麵包,包括芝士薄脆片、法式軟麵包及香草蕃茄包,配上自家制杏脯牛油,牛油入邊有杏脯粒,牛油香配上麵包,好味;而薄脆好香芝士味,食唔停口😋🥢 自家制薯片配蝦膠餐廳自家制薯片夾住大蝦,面頭有三文魚籽及鱘魚子醬,蝦肉爽口彈牙,配上三文魚籽及鱘魚子醬好有不同的口感。🥢波爾多牛肉他他/法國鵪鶉蛋/黑松露牛肉他他舖滿鮮味的黑魚子,中間有法國鵪鶉蛋及金箔,側邊再有黑松露,成道菜再更加貴氣。鵪鶉蛋撈埋牛肉他他更加滑,配上黑松露,香氣撲鼻。🥢脆炸天使阿根廷紅蝦/椰菜花忌廉將天使麵捲住紅蝦炸,外觀靚又有內涵,天使麵香脆,紅蝦新鮮彈牙,配香濃椰菜花忌廉,面頭放上巴馬臣芝士,
廣東道的樓上店,地點方便,環境好有情調

餐前小吃:
🥢自家制麵包

🥢 自家制薯片配蝦膠

🥢波爾多牛肉他他/法國鵪鶉蛋/黑松露

🥢脆炸天使阿根廷紅蝦/椰菜花忌廉
將天使麵捲住紅蝦炸,外觀靚又有內涵,天使麵香脆,紅蝦新鮮彈牙,配香濃椰菜花忌廉,面頭放上巴馬臣芝士,拌上香草及西子香茅泡沫,好吃😋

🥢蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫
以龍蝦肉作為餡料做燒賣,係我食過最矜貴的一粒燒賣,味道鮮味彈牙,配上鱘魚子醬,及小龍蝦龍蒿泡沫,令龍蝦味道再突出。

🥢牛肚菌忌廉湯/羊肚菌清湯/黑松露、杏黃菌及黑皮雞樅菌
店員建議我地先飲清湯,嚐一嚐羊肚菌的清甜,之後再將清湯倒入牛肚菌忌廉湯,令忌廉湯更加香濃,可將隨碟的黑松露、杏黃菌及黑皮雞樅菌加入湯中,令湯更加有口感。

🥢香煎油封鴨/布里芝士暖泡沫
鴨胸先以油封然後再煎香,上枱時以蘋果木煙燻,一打開玻璃蓋好有蘋果木香,鴨胸皮微脆,鴨胸肉質軟腍咸香,啖啖肉。

🥢熱情果雪葩
吃過濃味的鴨胸肉,餐廳細心地送上雪葩清一清味蕾,熱情果雪葩清新微酸,拌上紅石榴泡沫,唔錯。

🥢香煎特級西冷/ 芥末籽薯仔卷
西冷煎到五成熟,配以阿根廷青醬及蕃茄碎,減輕油膩感,肉味更突出;伴碟為芥末籽薯仔卷,薯仔切薄加入埋芥末籽捲起,味道特別又清新。

甜品
🥢法式焦糖豆腐燉蛋
燉蛋加入豆腐,有豆香,加入焦糖,食落香甜,大廚再加入粉紅色海棉蛋糕,及海苔楓葉,好IG-able!

🥢法式朱古力配自家制菠蘿汁雪葩棉花糖
這個甜品好靚,超適合打卡,上枱時以乾冰霧煙出場,雪葩棉花糖好特別,看似軟綿綿,但入口就係冰凍的雪葩,仲可以食埋

餐廳環境舒適,食物精緻好味,店員服務周到,好適合靜靜地同朋友一齊食飯。

• 波爾多牛肉他他
  • 香煎油封鴨
2023-03-20 84 浏览
二訪Amina Modern European上次食完之後一直都想搵機會再嚟,今日終於約好時間再訪高質餐廳😎 感覺比對上一次到訪更加出色,店員除了有細心留意客人進食進度安排上菜之外,亦有為每度菜介紹食材,非常細心熱誠👍🏻.有6 course 同 9 course可以選擇,全部菜色擺盤都極之精緻,而且味道質素非常好😎.🔺自家制麵包用餐前先提供自家制麵包,三款麵包都好吸引,香脆薄片、軟麵包、香草蕃茄包,薄脆好香芝士味,好想不停口食晒佢😂.🔺波爾多牛肉他他面頭佈滿黑魚子,中間放入法國鵪鶉蛋,吃時拌勻一齊,鵪鶉蛋令他他更加軟滑,配上新鮮黑魚子味道更加鮮味😉.🔺蒸龍蝦燒賣用料非常矜貴,以龍蝦肉主為做燒賣,入口鮮味爽彈,配上鱘魚子醬,撐碟為小龍蝦龍蒿泡沫,底下醬汁為墨魚汁,令龍蝦味道提升😎.🔺脆炸天使阿根廷紅蝦這道菜極為吸睛,入口更加令人回味,香濃揶菜花忌廉,面頭放上巴馬臣芝士,拌上香草及西子香茅泡沫。面頭極之香脆,紅蝦爽彈鮮嫩🥰.🔺牛肚菌忌廉湯+羊肚清湯先飲少少清湯,感受簡單清甜的快樂,之後將清湯倒入牛肚菌忌廉湯拌勻一齊飲,味道更加香濃,湯中更有牛肝菌粒,口感更加一洗🥰.🔺蘋果木煙燻鴨胸肉香煎油
二訪Amina Modern European
🔺自家制麵包
🔺波爾多牛肉他他
🔺蒸龍蝦燒賣
🔺脆炸天使阿根廷紅蝦
🔺牛肚菌忌廉湯+羊肚清湯
🔺蘋果木煙燻鴨胸肉
香煎油封鴨,煙燻過後帶點果香,外皮微脆,肉質軟腍帶點咸香,會不自覺整份吃下😎
🔺熱情果雪葩
拌上紅石榴泡沫,熱情果雪葩好清新,可以清清味蕾,為下一道菜做好準備。雪葩微酸,非常開胃,而且賣相及顏色配搭極IGabale😎
🔺香煎特級西冷
以阿根廷青醬配西冷,面層為蕃茄碎,可以減輕油膩感,芥末籽薯仔卷、柑橘甘筍蓉,波待特酒肉汁,肉味更加提升😎
🔺法式焦糖豆腐燉蛋
加入豆腐令甜度減低,入口有淡淡豆香,面頭蕉糖微脆,粉紅色海棉蛋糕點綴,打卡度提升💯
🔺法式朱古力配自家制菠蘿汁雪葩棉花糖
這個甜品賣相更佳,以乾冰霧煙出場,極具效果,雪葩棉花糖口感軟綿綿又凍冰冰,非常適合做餐後甜品😍
餐點令人滿意,環境氣氛更適合聚會,可以再約朋友過來😎😎

📍 Amina Modern European
地址: 尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
2023-03-17 112 浏览
係OpenRice 搵餐廳,見到呢個好似唔錯就經Openeice 預訂,跟住就收到餐廳WhatsApp我,叫我落訂金$500,因為而家有個優惠落咗訂金,就會有八折優惠享用9或6 course Menu。跟住餐廳就send 左2個 9 course Menu俾我揀,咁我就好好奇問佢,係咪仲有個6course Menu架? 佢答我:6 course for小朋友多 🤔🤔🤔🤔但最後我去到餐廳,揀咗一個6同埋一個9 course嘅餐。6 course並唔係for小朋友架😅每碟份量其實係一樣。只不過係差3個菜式。9 主菜價錢有$1680 同 $1380 6 主菜價錢係 $1080 環境比較細,餐廳大約7張枱。食物,牛肉他他不錯,甜品好一般
係OpenRice 搵餐廳,
見到呢個好似唔錯就經Openeice 預訂,
跟住就收到餐廳WhatsApp我,

佢答我:6 course for小朋友多

🤔🤔🤔🤔

每碟份量其實係一樣。
只不過係差3個菜式。

9 主菜價錢有$1680 同 $1380
6 主菜價錢係 $1080

環境比較細,餐廳大約7張枱。

食物,牛肉他他不錯,甜品好一般

• M9和牛他他
2023-03-03 92 浏览
最近工作繁忙,生意多到不得了。忙忙碌碌的工作,快被壓到透不過氣。每次工作辛苦的時候,我都會找間好餐廳慰勞一下自己。今天便與姐姐來到Amina吃fine dining啦。我們來過好幾次,每次都吃得好滿意。三月又有新餐單,所以我們又預約啦。先有餐廳的自家製麵包,有蕃茄香草、芝士薄脆和軟包。麵包自身已經好好食,再塗上杏脯牛油🧈,更有香氣呀。鵝肝凍的造型好特別,用麝香啫喱和竹炭脆片襯托,軟、彈、脆結集,好有層次感。三月新菜單之中,最推介是牛肝菌忌廉湯及羊肚清湯。不論濃湯和清湯都一樣有驚喜,又濃又香又滑,正。慢煮牛肋條布里歐,好有童話感覺。麵包底下是牛肋肉和花膠,旁邊的紅蘿蔔是橙汁味,好特別。西班牙豬柳有三塊,全部慢煮,肉質好軟熟,煮得不錯。特級西冷,面層有好多蕃茄碎,解膩又提鮮。旁邊的芥末籽薯仔卷,好少見😳,薯仔控更愛呀。最後到甜品,有酥皮柚子忌廉和自家製朱古力。又凍又酥又軟,好得我歡心。
最近工作繁忙,生意多到不得了。

西班牙豬柳有三塊,全部慢煮,肉質好軟熟,煮得不錯。

2023-03-01
沒有錯!!! 我又去尖沙咀的 🖤 𝔸𝕞𝕚𝕟𝕒 𝕄𝕠𝕕𝕖𝕣𝕟 𝔼𝕦𝕣𝕠𝕡𝕖𝕒𝕟 吃ғɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ啦🤭~每次光顧都有新驚喜,每次都令我念念不忘。到訪當天是3月1日,新月份新開始,餐廳同樣有新菜單讓我們試試哦~「 9 ᴄᴏᴜʀsᴇ ᴅᴇʟᴜxᴇ ᴍᴇɴᴜ🍽$1380-1680/位」自家製餐包有3種款式,分別有芝士薄脆、蕃茄香草和軟法包🥖。每款麵包充滿麵粉香,抹上自家製杏脯牛油後,作為包控的我相當滿意~中西合壁的蒸龍蝦燒賣🦞,味道甚有驚喜。龍蝦味非常香濃,用鱘魚子醬、小龍蝦龍蕎泡和墨魚汁調味😙,肉香軟腍,不錯~牛肝菌忌廉濃湯和羊肚菌清湯🥰,兩款湯品各有特色~濃湯味道非常濃郁,超有驚喜。喝到一半再加入清湯,味道層次更高一層樓呢~這個超級可愛的小蘑菇,原來是慢煮牛肋條布里歐🥩。可愛的麵包,釀入花膠和牛肋條肉,味道特別又新奇。熱情果雪葩配紅石榴泡沫😆,好清新。清醒味蕾後,就是吃主菜的時候了~慢煮西班牙豬柳🐽,豬肉軟腍鮮香,蘸點鼠尾草肉汁更好。香煎特級西冷🥩,肉味鮮嫩,肉汁豐富。附旁的芥末籽薯仔卷好好吃~是心機菜呢~甜品是香蕉酥皮柚子忌廉🍦。皮薄香脆的酥皮,一切即碎,要吃得小心點哦~最後還有法

慢煮西班牙豬柳🐽,豬肉軟腍鮮香,蘸點鼠尾草肉汁更好。

最後還有法國榛子朱古力🍫、酒心朱古力和菠蘿配棉花糖🍍。每次都吃得好滿意,推薦大家慶祝生日和特別日子來光顧哦~
2023-03-01
2023-02-23 1059 浏览
今次試呢間係因為有朋友推介,又真係唔錯喎,價錢相宜,食物又精緻,無論視覺同味覺都覺得好似藝術品咁!———————————————————————我哋揀咗呢個6 COURSE MENU -自家製三款餐包有香草蕃茄包、軟包、香薄脆片,牛油加入杏脯帶點果香,香草蕃茄包好香又軟熟,最鍾意香脆薄片,充滿牛油同芝士香味-白蕃茄mousse/紫蘇葉/魚子賣相精緻,入口清新,完全打開味蕾-蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫/ 墨魚汁賣相好靚,有金箔點綴,龍蝦肉整成燒賣,加上鱘魚子醬非常矜貴,特別得黎又好有誠意,而且重非常鮮甜又彈牙,另外要提一提,碟上面嘅花紋係廚師用墨魚汁畫架,好有心思-鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片 / 田園沙律好夢幻嘅煙霧襯托住鵝肝凍,不得了,視覺效果100分,擺盤配搭都好精緻,鵝肝入口非常幼滑,加上麝香啫喱同竹炭脆片,無論視覺或味覺都多重享受-切羅基蕃茄清湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋第一次覺得蕃茄原來都可以整得咁好食,蕃茄清湯非常清新,帶點微酸,蕃茄燉蛋加上濃湯令我一試難忘-慢煮牛肋條布里歐 / 香橙燴甘筍 /松露汁賣相一百分,餡料用咗花膠同牛肋肉,口感豐富,加上松露汁同松露泡泡
———————————————————————

我哋揀咗呢個6 COURSE MENU

-自家製三款餐包

-白蕃茄mousse/紫蘇葉/魚子
賣相精緻,入口清新,完全打開味蕾

-蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫/ 墨魚汁

-鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片 / 田園沙律

-切羅基蕃茄清湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋

-慢煮牛肋條布里歐 / 香橙燴甘筍 /松露汁
賣相一百分,餡料用咗花膠同牛肋肉,口感豐富,加上松露汁同松露泡泡,松露fans表示非常滿意,仲有橙香味嘅甘筍,完全表達到廚師嘅用心

-熱情果雪葩/紅石榴泡沫
熱情果同紅石榴都係我鍾意嘅,清空一下味蕾,而且泡沫好靚,仲可以打卡

-慢煮BBQ豬柳/ 烤紅甜椒醬 /茴香苗 /牛油蠶豆 /陳年黑醋
豬柳好嫩滑,用甜椒醬同陳醋幾特別,以簡單嘅食材黎強調食物嘅鮮味

-香煎特級西冷 / 阿根廷青醬 / 芥未籽薯仔卷/柑橋甘筍蓉/ 波特酒肉汁 (+$200)
切開後色澤粉嫩,肉質軟嫩又有少許煙靭,口感簡樸而又不單調,芥未籽薯仔卷好出色,入口好有層次感

-法式焦糖豆腐燉蛋
淡淡的豆腐香味,配合一層薄薄嘅焦糖,口感綿滑,而且兩者混合嘅甜度都啱啱好

-燒香蕉配柚子雪糕
外層薄皮非常香脆,帶有濃郁嘅香蕉味,柚子雪糕包住燒香嘅香蕉,口感冷熱交替,最後酒香令到成個味道再昇華

-Petit four
菠蘿味嘅甜品,口感好特別軟綿綿,好似棉花糖咁,仲有松露朱古力、咖啡黑朱古力、覆盤莓朱古力

2023-02-20
  • 鵝肝
  • 芭樂雪葩配鮮紅石榴及泡沫
2023-02-13 823 浏览
邊個話單身唔可以去fine dining架?!.閨蜜介紹之下,去左尖沙咀嘅Amina Modern European~裝修幾有情調,真係幾適合情侶撐枱腳~~.可以選擇6 course或者9 course~全部都精緻到好似一件藝術品咁!.。鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律:有乾冰煙霧伴住鵝肝凍出場,好仙氣嘅感覺👍🏻👍🏻鵝肝味夠濃,麝香啫喱又清清地,加埋竹炭脆片,口感好豐富😉.。地中海紅蝦/黑魚子/椰菜花慕絲/陳年黑醋:紅蝦嘅色澤好鮮艷,夠晒鮮甜彈牙,配埋黑魚子,惹味又醒胃😎😎.。切羅基蕃茄淸湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋:蕃茄清湯竟然可以煮到咁清徹咁透明,究竟有咩秘密呢? !🤣清湯嘅蕃茄味好濃,酸酸地,夠晒開胃!然後再飲幾啖好rich嘅蕃茄忌廉濃湯,配埋好滑嘅蕃茄燉蛋,呢道蕃茄菜式,攞滿分💯.。蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫/墨魚汁:呢粒燒賣相當矜貴,除咗有龍蝦頭伴佢出場,仲有鱘魚子醬做調味,記住沾埋香濃惹味嘅龍蝦汁👏🏻👏🏻可唔可以encore多一粒燒賣🤣.。暖香草西班牙八爪魚/油浸蒜子酸忌廉/青檸油醋汁:八爪魚,鮮甜爽口,夠膽㗎 !醬汁酸酸地,異常咁match👏🏻.。熱情果雪
邊個話單身唔可以去fine dining架?!
。鵝肝凍/麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律:
。地中海紅蝦/黑魚子/椰菜花慕絲/陳年黑醋:
紅蝦嘅色澤好鮮艷,夠晒鮮甜彈牙,配埋黑魚子,惹味又醒胃😎😎
。熱情果雪葩/紅石榴泡沫:熱情果雪葩好清新,可以舒緩一下味蕾,打卡重點係紅石榴泡沫,賣相即刻靚晒😍
。慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗 /牛油麗豆 /陳年黑醋:豬柳比想像中juicy嫩滑,可以沾香口嘅甜椒醬,或者刺激味蕾嘅黑醋,兩種食法都好味😋
。香煎特級西冷/阿根廷青醬 / 芥未籽薯仔卷 /柑橘甘筍蓉/ 波特酒肉汁:特級西冷有香濃牛味,而且肉質滿分💯!薯仔卷係用薄切嘅薯仔卷成,考手工之餘,亦都好好味👏🏻👏🏻
。特色燒香蕉:薄薄嘅脆皮,包住柚子雪糕同埋燒香蕉~口感層次都好豐富!加埋紅卜卜嘅朱古力片做伴碟,打卡一流!
。法式豆腐焦糖燉蛋配薑汁:好滑嘅豆腐燉蛋,最驚喜嘅係配左薑汁,真係啖啖都幾夠姜!my cup of tea🍵
。一口甜品:餐廳秘製嘅一口甜品,好浪漫咁用乾冰煙霧伴住出場,其實係自家製嘅菠蘿汁棉花糖,口感、味道都非常特別!好似一陣風咁就食晒😍👏🏻👏🏻
2023-02-12
2023-02-11 92 浏览
尖沙咀情人節 fine dine 精選finally its happy friday~~~ 呢間喺樓上鋪既 Amina 見佢評論度都好高,所以今次專登去試佢地既情人節speical set 📍餐廳自家製麵包:3款口味嘅餐包,我最鍾意個番茄香草包,有濃郁香草味之餘,包嘅質感較鬆軟,配埋手工嘅牛油就更好味。📍波爾多牛肉他他/法國鵪鶉蛋/ 普羅旺斯黑松露牛肉他他經已混入黑松露,表面鋪滿鮮味十足嘅黑魚子,最後仲有大廚會席前即刨新鮮黑松露,令整道菜嘅貴氣提昇不少。📍紅蝦/椰菜花mousse/ 黑醋汁 /甘筍片用咗西班牙紅蝦,紅蝦味道鮮甜,口感軟嫩,亦帶點爽口,配埋黑醋汁更能突出蝦肉嘅鮮甜,配菜有用椰菜花做嘅慕絲同埋高級嘅魚子醬。📍切羅基番茄清湯/原種番茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋兩款一青一紅番茄,分別黎自西班牙同印度尼西亞,青色就用嚟做清湯番茄味更加清新,紅色就配埋忌廉做為濃湯,將其倒入番茄燉蛋之中,湯同燉蛋一齊食,口感味道都得以提升,番茄味會更濃。📍八爪魚用香煎方法處理,口感仍然做得軟腍,而配埋檸檬辣油作調味,令八爪魚多添一份惹味。📍煙燻蘋果木油封鴨髀/芝士泡沫/茄乾油經過油封嘅鴨髀肉鮮嫩多汁,脆
尖沙咀情人節 fine dine 精選

📍波爾多牛肉他他/法國鵪鶉蛋/ 普羅旺斯黑松露

📍紅蝦/椰菜花mousse/ 黑醋汁 /甘筍片

📍切羅基番茄清湯/原種番茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋

📍八爪魚

📍煙燻蘋果木油封鴨髀/芝士泡沫/茄乾油
經過油封嘅鴨髀肉鮮嫩多汁,脆皮帶微甜,經過蘋果木嘅煙燻,為鴨肉注入一份蘋果木嘅清香。最尾再嗎鴨髀加上茄乾油,會更加美味。

📍熱情果雪葩/紅石榴泡沫
這款用熱情果所做嘅雪葩,再搭配上一層蓬鬆的紅石榴泡沫,味道清新又清甜,用嚟清一清口腔嘅味道就最好。

📍慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋
豬柳肉質鮮嫩多汁,搭配上獨特的BBQ醬,味道惹味。而用慢煮嘅方法能將肉質變得更有韌性,而再配埋烤紅甜椒醬、茴香苗、牛油蠶豆、陳年黑醋等,令味道口感都更加豐富。

📍蘋果木煙燻香煎尖吻鱸魚/脆炸辣肉腸薯波/黑魚子
經過香煎嘅尖吻鱸魚外皮香脆,魚肉保持嫩滑多汁,做到外脆內嫩嘅口感,而因為用上蘋果木煙燻,所以魚肉都會帶點蘋果木嘅清香。而配菜仲有脆炸辣肉腸薯波同埋黑魚子。

📍法式焦糖豆腐燉蛋
望落好似法式焦糖燉蛋,但食落都有啲似,有香脆嘅焦糖、嫩滑嘅燉蛋,但佢哋仲喺燉蛋中添加咗豆腐,令燉蛋多添一份豆香同埋微淡嘅薑汁香味。

📍柚子雪糕/燒香蕉:
喺香脆嘅薄片入面有清新怡人嘅柚子雪糕,同埋有經過火燒嘅香蕉,甜度適中,口感好獨特。

📍Petit four 一口甜點
好靚嘅擺盤,仲用好多嘅乾冰做到煙霧彌漫嘅感覺,而入面係有菠蘿汁嘅綿花糖同埋數款不同口味嘅朱古力。

#大口在尖沙咀#尖沙咀美食#打卡餐廳#打卡美食#情人節大餐#情人節晚餐
#topcitybiteshk#hkfoodie#hongkongfood#hongkonger#hkrestaurant#hkfood#hkig#like4like#followme#photooftheday#foodoftheday#ufoodphoto
餐廳燈光柔和,極具有情調💖  不設單點,每季都會因應不同食材,而推出新菜單,今次就品嚐浪漫難忘的6道菜✴️自家製麵包及手工杏脯鱘魚子醬✴️西班牙白番茄 mousse 加意大利醋,酸酸地又香滑💠煙霧☁️下的鵝肝凍,極為吸引, 入口細膩幼滑,帶淡淡膻味,旁邊有酸甜麝香啫喱、竹炭脆片及新鮮田園沙律🥗💠被譽為最好食的地中海紅蝦🦐,色澤鮮艷,肉色通透,爽甜鮮味,配以圓潤的黑魚子✨,加上椰菜花慕絲及陳年黑醋💠用不同蕃茄製作出雙重享受😌切羅基番茄清湯,味道清新,甜中帶酸;而原種蕃茄忌廉濃湯就配以蕃茄燉蛋,香濃滑溜💠香煎油封鴨,配以蘋果煙燻木,肉質嫩滑,香氣撲鼻☺️,加上布里芝士暖泡沫及鮮茄乾霹絲瑪莉橄榽油💠暖香草西班牙八爪魚🐙,入口爽彈,配油浸蒜子酸忌廉,及泰國青檸油醋汁✴️熱情果雪葩及紅石榴泡沫💠慢煮BBQ豬柳,配烤紅甜椒醬,以茴香苗 、牛油蛋豆及陳年黑醋作點綴,豬柳肉軟諗有嚼勁,味道💠用蘋果木煙燻香煎尖吻鱸魚,加添甜味及果味,外層煎得香口,魚肉嫩滑,伴碟有脆炸辣肉腸薯波及黑魚子💝乾冰上的菠蘿棉花糖,棉滑清甜,加上4款朱古力💝色香味兼備嘅沙巴翁,外層薄脆,裡面有柚子雪糕,及焦糖香蕉,加上酒香,食落口感豐富💝

✴️自家製麵包及手工杏脯鱘魚子醬
✴️西班牙白番茄 mousse 加意大利醋,酸酸地又香滑

💠用不同蕃茄製作出雙重享受😌
切羅基番茄清湯,味道清新,甜中帶酸;而
原種蕃茄忌廉濃湯就配以蕃茄燉蛋,香濃滑溜

✴️熱情果雪葩及紅石榴泡沫

💝乾冰上的菠蘿棉花糖,棉滑清甜,加上4款朱古力

💝色香味兼備嘅沙巴翁,外層薄脆,裡面有
柚子雪糕,及焦糖香蕉,加上酒香,食落口感豐富

💝豆腐creme brûlée 配薑汁啫喱,面層焦糖脆口,裡面幼滑,有淡淡薑味
2023-02-06 80 浏览
提早預約,所以無需額外等待,馬上入座。同朋友去試咗個tea set,鹹點到甜品都帶到驚喜俾我,味道有層次,食得出食材配搭的用心,當中既beef tartare同macaron最有深刻印象,試起都想再食。此外,份量充足,有滿足感。朋友對是次用餐相當滿意,以後食tea 都會諗起呢道!
2023-02-04
2023-01-28 106 浏览
今日係朋友去咗尖沙咀海港城附近嘅一間西餐廳食fine dining,入到去餐廳昏暗嘅燈光,以酒紅色為主色調,好有情調,拍拖或者紀念日去都係一個唔錯嘅選擇。9 course deluxe menu⚜️餐前小吃番茄香草包係我最鍾意嘅餐包之一,香草味中再散發出蕃茄淡淡的嘅香味,另外仲可以搽少少杏脯牛油,牛油入香滑,餐包旁邊再上芝士脆片。另一個餐前小食就係用薯仔炸成一片片,每一層都會夾咗唔同配料,食起上嚟口感非常豐富。⚜️鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片 /田園沙律一上菜嘅時候就已經覺得好特別,碟下面放咗乾冰,陣陣嘅煙散發出來,好夢幻。呢碟菜分別食到甜酸苦辣混合於一身。麝香啫喱係帶有威士忌嘅味道,有少少苦澀。沙律菜好清甜,鵝肝食起上嚟會相對比較濃味,鹹鹹香香,夾雜喺鵝肝外層既竹炭脆片係辣嘅,好有創意!⚜️ 慢煮牛肋條布里歐 /香橙燴甘筍/松露汁佢嘅造型非常特別,睇落係一個蘑菇,原來係一個牛肋條布里歐,佢嘅肉質好特別,好香牛肉的味道。旁邊嘅甘筍係用香橙製造,再配上松露汁。⚜️切羅基蕃茄淸湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋我個人係超級蕃茄控,所以係比較鍾意啲新鮮嘅蕃茄湯。佢哋蕃茄湯真係好香濃,而且就酸我好鍾意。首先

9 course deluxe menu

⚜️餐前小吃

⚜️鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片 /田園沙律

⚜️ 慢煮牛肋條布里歐 /香橙燴甘筍/松露汁
再配上松露汁。

⚜️切羅基蕃茄淸湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋
我個人係超級蕃茄控,所以係比較鍾意啲新鮮嘅蕃茄湯。佢哋蕃茄湯真係好香濃,而且就酸我好鍾意。首先係先飲清湯,之後再飲用濃湯,濃湯係有蕃茄蓉,下面配上燉蛋,口感一流。

⚜️慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
慢煮龍蝦扇貝卷好鮮甜,西洋菜忌廉清湯巨個扇貝吸收哂,成個感覺好特別,食完之後都可以成咁當湯飲,忌廉湯超香奶味,好好飲。

⚜️熱情果雪葩/紅石榴及泡沫
中段甜品係一個雪葩,熱情果酸酸甜甜,可以消滞解膩。

⚜️法式焦糖豆腐燉蛋
充滿秋意嘅甜品,大大塊嘅楓葉脆片係上面做點綴,佢係用黑炭造成嘅。甜品有個人嘅底部係有啲石春做裝飾。燉蛋味好香濃,加左豆腐特別滑。

白酒係le petit etoile ,淡淡既梨香味,甜甜地,好適合女仔飲。
2023-01-27 85 浏览
每一道食物均非常美味,色香味形俱全,絕對要親自嚐試,才明白箇中奥妙,服務親切細心,每度菜解釋詳細,環境非常寧靜優雅,可能是年初五,人潮未來,全店只得我倆,像包場一樣,這樣優質的餐廳,令平時絕少執筆提字的大叔我,也情不自禁實話實說一番。米芝蓮看漏眼了,值得一提,是甜品碟上的祝福字體,寫得非常漂亮。一言以蔽之,令我不禁想起結它之神:Eric Clapton的經典之作,Wonderful Tonight...
2023-01-26
庆祝纪念
生日
2023-01-25 83 浏览
喜歡𝙵𝚒𝚗𝚎 𝚍𝚒𝚗𝚒𝚗𝚐的原因,就是每一次都品嘗到不同矜貴食材,還有廚師所帶來的無限驚喜。今次跟朋友來到位於尖沙咀的𝙰𝚖𝚒𝚗𝚊 𝙼𝚘𝚍𝚎𝚛𝚗 𝙴𝚞𝚛𝚘𝚙𝚎𝚊𝚗,餐廳主打現代歐陸美饌餐牌主要分六道菜及九道菜點餐後先奉上𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝚌𝚛𝚊𝚌𝚔𝚎𝚛 及𝙵𝚘𝚌𝚊𝚌𝚌𝚒𝚊,自家新鮮焗製,新鮮熱辣。🔹 𝙰𝚖𝚞𝚜𝚎 𝚋𝚘𝚞𝚌𝚑𝚎餐前小點 用美國薯仔製成薯片,分隔每層的鵪鶉肉面層放上魚子及黑魚子點綴,一嫩一脆,餐前小吃已帶來驚喜🔹 𝙰𝚗𝚒𝚖𝚊 𝚜𝚒𝚐𝚗𝚊𝚝𝚞𝚛𝚎 𝚜𝚝𝚎𝚊𝚔 / 𝚘𝚜𝚜𝚎𝚝𝚛𝚊 𝚌𝚊𝚟𝚒𝚊𝚛 / 𝚚𝚞𝚊𝚒𝚕 𝚎𝚐𝚐 / 𝚋𝚕𝚊𝚌𝚔 𝚝𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎波爾多牛肉他他 / 法國鵪鶉蛋 / 普羅旺斯黑松露製作這個菜式前先把所有材料呈上略作介紹黑松露混和牛肉他他,再鋪滿大量黑魚子,口感豐富,味道一流,配搭金箔鵪鶉蛋令整個菜更顯貴氣🔹 𝙲𝚑𝚎𝚛𝚘𝚔𝚎𝚎 𝚙𝚞𝚛𝚙𝚕𝚎 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚌𝚘𝚗𝚜𝚘𝚖𝚖𝚎 / 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢 𝚑𝚎𝚒𝚛𝚕𝚘𝚘𝚖 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚜𝚘𝚞𝚙/ 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚎𝚐𝚐 𝚌𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍切羅基蕃茄清湯 / 原種蕃茄忌廉濃湯 / 蕃茄燉蛋廚師用蕃茄製作出蕃茄三部曲先用上切羅基蕃茄煮成清湯,

餐牌主要分六道菜及九道菜

🔹 𝙰𝚖𝚞𝚜𝚎 𝚋𝚘𝚞𝚌𝚑𝚎
餐前小點 用美國薯仔製成薯片,分隔每層的鵪鶉肉
面層放上魚子及黑魚子點綴,一嫩一脆,餐前小吃已帶來驚喜

波爾多牛肉他他 / 法國鵪鶉蛋 / 普羅旺斯黑松露
製作這個菜式前先把所有材料呈上略作介紹

切羅基蕃茄清湯 / 原種蕃茄忌廉濃湯 / 蕃茄燉蛋
廚師用蕃茄製作出蕃茄三部曲
先用上切羅基蕃茄煮成清湯,顏色清澈,茄味濃郁。另外待應把蕃茄忌廉濃湯倒入燉蛋中,形成兩種層次,吃到蕃茄清甜滋味,同時又食到燉蛋嫩滑口感

🔹 𝙿𝚊𝚗 𝚜𝚎𝚊𝚛𝚎𝚍 𝚓𝚞𝚖𝚋𝚘 𝚜𝚌𝚊𝚕𝚕𝚘𝚙 𝚠𝚛𝚊𝚙𝚙𝚎𝚍 𝚠𝚒𝚝𝚑 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚁𝚊𝚋𝚋𝚒𝚝 𝚐𝚕𝚞𝚝𝚒𝚗𝚘𝚞𝚜 𝚛𝚒𝚌𝚎 𝚙𝚊𝚙𝚎𝚛 / 𝚠𝚑𝚒𝚝𝚎 𝚑𝚎𝚒𝚛𝚕𝚘𝚘𝚖 𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚖𝚘𝚞𝚜𝚜𝚎 / 𝚋𝚎𝚕𝚞𝚐𝚊 𝚌𝚊𝚟𝚒𝚊𝚛
香煎珍寶帶子 / 白兔糖紙 / 白蕃茄慕絲 / 黑魚子
把香煎過的帶子擺放喺白兔糖紙上,鮮甜香口,糖紙入口即溶。放beluga魚子在帶子上,突顯這個菜的鮮味。白蕃茄慕絲口感輕盈,跟帶子彈牙口感互相輝映

🔹 𝙿𝚊𝚜𝚜𝚒𝚘𝚗𝚏𝚛𝚞𝚒𝚝 𝚜𝚘𝚛𝚋𝚎𝚝 / 𝙿𝚘𝚖𝚎𝚐𝚛𝚊𝚗𝚊𝚝𝚎 𝚏𝚘𝚊𝚖
熱情果雪葩伴紅石榴及泡沫
味道酸酸甜甜,喚醒一下味蕾,為迎接下一道菜做準備

🔹 𝚂𝚕𝚘𝚠 𝚙𝚘𝚊𝚌𝚑𝚎𝚍 𝚋𝚊𝚛𝚋𝚎𝚌𝚞𝚎 𝚙𝚘𝚛𝚔 𝚕𝚘𝚒𝚗 / 𝚛𝚘𝚊𝚜𝚝𝚎𝚍 𝚌𝚊𝚙𝚜𝚒𝚌𝚞𝚖 𝚍𝚒𝚙 / 𝚏𝚎𝚗𝚗𝚎𝚕 𝚌𝚛𝚎𝚜𝚜 / 𝚋𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛𝚎𝚍 𝚋𝚛𝚘𝚊𝚍 𝚋𝚎𝚊𝚗𝚜 / 𝚊𝚐𝚎𝚍 𝚋𝚊𝚕𝚜𝚊𝚖𝚒𝚌 𝙳𝚎𝚖𝚒-𝚐𝚕𝚊𝚌𝚎
慢煮𝙱𝙱𝚀豬柳 / 烤紅甜椒醬 / 茴香苗 / 牛油蠶豆 / 陳年黑醋
豬柳經過慢煮烹調,肉質特別嫩滑,配上清甜的紅甜椒醬,味道鮮甜無比

🔹 𝙳𝚎𝚜𝚜𝚎𝚛𝚝
姜汁豆腐𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚋𝚛𝚞̂𝚕𝚎́𝚎
布甸面的姜汁,食落似姜汁豆腐花。加一小件海綿蛋糕,竹炭脆片作裝飾,為味蕾添加層次感

🔹 𝙿𝚎𝚝𝚒𝚝 𝚏𝚘𝚞𝚛
來到餐後小點
令人驚喜地把菠蘿汁經過冷凍處理做成一嚿雲團,加入乾冰營造雲海效果,味道以外畫出視覺享受,再加不同味道朱古力,為這一餐劃上完美句號