一早book mark 左呢間餐下次慶祝活動黎試,所以臨近聖誕就黎試下。訂座仲有半價,好似好抵食。Menu有兩款,分別係caviar menu and deluxe menu。caviar 主要係海鮮為主,每道菜都會加入魚子醬😋 deluxe 主要肉為主。我地兩人就一人一個menu 再share 食,咁就可以試晒d菜式😍每道菜攞位賣相都好精緻。我比較鍾意caviar menu, 味道特別d。甜品有驚喜,焗香蕉雪糕,又凍又熱,口感豐富🤤
2022-12-20
庆祝纪念
圣诞节
  • Amuse Bouche
  • 紅酒燴和牛面頰肉
2023-01-23 882 浏览
今次又嚟到位於尖沙咀嘅Amina Modern European,亦係我近期二訪嘅第二間餐廳,轉咗新menu,有一個6 course menu和兩個9 course menu坐低無耐侍應就先奉上一份Cheese cracker和Focaccia,全部homemade,搽上apricot butter會更好味🍴餐前小吃 - 用美國薯仔製成薄薄一片嘅薯片,中間兩層就夾咗鵪鶉肉,頂層就鋪上魚子和黑魚子,盡顯氣派🍴蒸龍蝦燒賣 / 鱘魚子醬 / 小龍蝦龍蒿泡沫 / 墨魚汁 - 用龍蝦肉做餡製成燒賣,比平時食嘅港式燒賣口感更彈牙,以小龍蝦龍蒿泡沫墊底,金箔鱘魚子醬鋪面,幾有特色嘅一道菜🍴切羅基蕃茄清湯 / 原種蕃茄忌廉濃湯 / 蕃茄燉蛋 - 用上切羅基蕃茄煮成清湯,好濃蕃茄味,但略嫌酸咗少少。再以原種蕃茄煮成嘅忌廉濃湯,撈埋蕃茄燉蛋嚟食,蕃茄味濃之餘口感亦嫩滑🍴烤鵪鶉 / 風乾蕃茄及茄子 / 泰國青檸橄欖油 - 烤後嘅鵪鶉肉除咗香氣撲鼻外,肉質亦鮮美,食而不膩。大廚以風乾蕃茄及茄子鋪面,增加口感🍴熱情果雪葩 / 紅石榴泡沫 - 味道甜中帶酸,清一清味蕾,為之後嘅主菜揭開序幕🍴蘋果木煙燻香煎尖吻鱸魚

🍴蘋果木煙燻香煎尖吻鱸魚 / 脆炸辣肉腸薯波 / 黑魚子 - 大廚以蘋果木將鱸魚煙燻,味道溫和之餘,亦帶有甜味和果味,再將鱸魚外皮煎香,食落外脆內嫩。伴碟就用上黑魚子鋪面嘅辣肉腸薯波

🍴甜品 (主廚推介) - 法式豆腐焦糖燉蛋,面層淋上薑汁,以為食緊薑汁豆腐花,實際係焦糖燉蛋,甜品師傅花盡心思嘅一道甜品

🍴一口甜點 - 甜品盤盛載著乾冰,製造出煙霧效果,好有意境!將菠蘿汁frozen,食落冰凍清爽,加上幾粒自家製嘅朱古力,為呢餐豐富晚餐畫上完美句號!

今日個fd話要食fine dining ,我又未試過,於是我地好隨意揀左間試下😊 奉獻咗人生第一次食fine dining 俾佢👻haaaaa,佢一共有唔同course既set,一般都睇反自己想食幾多course 而定,食唔多既可以揀6個course,我哋就一個試咗8個courses👍👍🔻餐前小吃包括係番茄香草包🍞食嘅時候可以搽少少杏脯牛油,牛油入口特別香滑,淡淡地唔會話搶咗個包嘅味道✨同埋麵包好鬆軟,有少少番茄粒係入面,配埋芝士脆片另一個餐前小食就係用美國薯仔🥔炸成一片片,每一片厚度一樣,每一層都會夾咗 肉碎,食起上嚟脆卜卜,口感非常好🤪✨🔻鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片/田園沙律將幾款唔同嘅小食放埋一齊,原來個口感都幾特別,鵝肝食起上嚟會相對比較濃味,而上面鋪咗清清哋嘅啫喱,配合脆片和沙律,好有創意!!同埋上菜嘅時候底下係會有乾冰,會有好多煙霧出嚟,好打卡able📸🔻蒸龍蝦燒賣/鮮魚子醬/小龍蝦龍駕泡沫/墨魚汁第一次食龍蝦燒賣,燒賣底部係會有小龍蝦龍駕泡沫,非常入味😁燒賣頂部放有昂貴嘅鮮魚子醬,除此之外,擺盤上面嘅黑色拉花,其實係墨魚汁嚟嘅,有需要都可以點佢一齊食👍🔻切羅基蕃茄淸湯/原
今日個fd話要食fine dining ,我又未試過

🔻餐前小吃

🔻鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片/田園沙律

🔻蒸龍蝦燒賣/鮮魚子醬/小龍蝦龍駕泡沫/墨魚汁

🔻切羅基蕃茄淸湯/原種蕃茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋
我呢個蕃茄控係好鍾意佢哋個蕃茄湯🍅佢哋嘅建議飲法係先飲清湯,之後再飲用濃湯,用新鮮蕃茄煲成,完全冇落味精嘅😏之後原種蕃茄忌廉濃湯會配合埋蕃茄燉蛋一齊食,燉蛋烹調時間啱啱好,入口好嫩滑

🔻慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜/西洋菜忌廉清湯
呢個係我其中一碟好鍾意食嘅,慢煮龍蝦扇貝卷烹調時間剛好,扇貝吸收哂西洋菜忌廉清湯,成個感覺好fresh,一啲都唔油膩,就算食曬扇貝之後,都可以整咁當湯飲👍😏

🔻熱情果雪葩/紅石榴及泡沫
熱情果酸酸甜甜,到中段食一食佢可以清一清個口,可以消滯解膩

🔻法式焦糖豆腐燉蛋
大大塊嘅楓葉脆片,佢係用黑炭造成嘅,蛋味好香濃,加左豆腐特別滑🤪

🔻法式朱古力配自家制菠蘿汁雪棉花糖
廚師特別用乾冰擺盤,配上朱古力自家制既菠蘿汁雪葩棉花糖上面,雪葩口感特別,食落口有種入口即溶嘅感覺❄️☃️
2023-01-18 617 浏览
餐廳位於尖沙咀廣東道,裝潢偏簡約清新。由曾任酒店的資深大廚主理,使用意大利和法國高級食材,自家手工炮製,係賣相精緻既歐陸菜式fine dining,今日試咗6 course menu🌟餐廳自家製麵包及手工杏脯牛油今日有2款餐麵,芝士脆片同蕃茄香草包,可以搽埋手工杏脯牛油🌟自家製薯片自家製薯片+鵪鶉肉+三文魚籽/魚子醬使用美國薯仔製成既薯片,食落薄脆香口,表面鋪上三文魚子同魚子醬,中間夾住鵪鶉肉,鮮香美味🌟蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫/墨魚汁以燒賣皮包龍蝦整成既燒賣,放上鱘魚子醬同小龍蝦龍蒿泡沫,爽口彈牙,淡淡龍蝦汁香氣🌟鵝肝凍/香檳麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律好打卡既一道菜,底下會有乾冰煙出。黑色既係竹炭脆片,鵝肝凍口感軟滑,味道較濃郁,加上香檳麝香啫喱冇咁油膩,另配有沙律🌟切羅基番茄清湯/原種番茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋2種飲法既蕃茄湯,先飲既番茄清湯味道較清新酸甜。而番茄忌廉濃湯質感較杰身濃郁,黎到之後先會倒落蕃茄燉蛋到一齊食用,蕃茄燉蛋都好滑,好開胃既湯品🌟紅蝦/椰菜花mousse/黑醋汁/甘筍片呢款係餐廳新菜式,紅蝦口感甜糯,可以點黑醋汁甜甜地,白色既係椰菜花mousse同魚
🌟餐廳自家製麵包及手工杏脯牛油
今日有2款餐麵,芝士脆片同蕃茄香草包,可以搽埋手工杏脯牛油
🌟自家製薯片
自家製薯片+鵪鶉肉+三文魚籽/魚子醬
🌟蒸龍蝦燒賣/鱘魚子醬/小龍蝦龍蒿泡沫/墨魚汁
🌟鵝肝凍/香檳麝香啫喱/竹炭脆片/田園沙律
🌟切羅基番茄清湯/原種番茄忌廉濃湯/蕃茄燉蛋
🌟紅蝦/椰菜花mousse/黑醋汁/甘筍片
呢款係餐廳新菜式,紅蝦口感甜糯,可以點黑醋汁甜甜地,白色既係椰菜花mousse同魚子醬
🌟八爪魚
八爪魚煮過後再調味,食落爽口,唔係特別軟腍,配咗個蒜醬
🌟熱情果雪葩/紅石榴泡沫
酸酸既熱情果雪葩,配紅石榴泡沫同果肉,味道酸甜開胃、清新,清清味蕾就開始食主菜
🌟慢煮BBQ豬柳/烤紅甜椒醬/茴香苗/牛油蠶豆/陳年黑醋
表面係黑松露泡沫、茴香苗同蠶豆,豬柳配BBQ醬同烤紅甜椒醬好夾,豬柳肉質仲幾嫩,都唔錯
🌟慢煮龍蝦扇貝卷/黑魚子/鮮嫩蔬菜 /西洋菜忌廉清湯
個人較鐘意既一款主菜,底下既龍蝦扇貝卷會食到粒粒龍蝦肉,肉質爽彈,西洋菜忌廉清湯有淡淡忌廉香味,又唔會搶咗龍蝦扇貝卷既鮮味
🌟法式焦糖豆腐燉蛋
最後係甜品,店員話口感會似薑汁豆腐花,表面係薄脆既焦糖,淡淡薑汁香味,燉蛋軟溜溜,加入豆腐元素。
🌟燒香蕉
外面有一塊薄脆既皮,中間包住柚子雪糕同香蕉,上面係濃厚creamy 醬汁
🌟Petit four 一口甜點
最後既一道菜式,有4幾款朱古力,配菠蘿汁綿花糖,酸甜清新
2023-01-17
2023-01-17 81 浏览
今次去左主打法式fine dining嘅餐廳!昏暗燈光加高樓層,情調十足,適合同你嘅伴侶一齊去🎊✅九道菜 $1680/person♦️前菜🥖芝士薄脆、法包同蕃茄香草包配自家製特式牛油鍾意食麵包嘅人一定會食晒去!每款包都好有得色,配埋自家製牛油🧈有更豐富嘅口感。♦️4款餐前小食1️⃣波爾多牛肉他他配法式鵪鶉蛋及鱘魚子醬用左五款唔同既香料加落同牛肉一齊手打切碎再撈勻而成,上層用鱘魚子醬鋪上,最後加上法式鵪鶉蛋🥚同金箔做點綴💡 再點上旁邊嘅芥末醬,除左係味道上,連觀感上都多左層次!2️⃣鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片及田園沙律🥗將幾款唔同嘅小食放埋一齊,但估唔到非常match!! 清香嘅啫喱中和左濃味嘅鵝肝,配合脆片和沙律,新意十足!上碟時會有煙霧出現,可以準備打卡!📸3️⃣蕃茄清湯配濃蕃茄燉蛋廚師用左來自西班牙青蕃茄慢煮六小時去熬製,非常清甜🍅 配搭濃蕃茄燉蛋,用上兩種煮法,形成嘅強烈對比同口感!4️⃣龍蝦燒賣配金箔鱘魚子醬及龍蝦龍蒿泡沫及墨魚汁又係一款充滿特色既fusion菜,為求新鮮,廚師每次都係即叫即製,以燒賣皮包住龍蝦肉🦞 再配合濃縮龍蝦汁泡沫同金箔鱘魚子醬,每一啖都感受正龍蝦嘅鮮味,賣相都非常吸引!5️⃣香

✅九道菜 $1680/person

♦️前菜
🥖芝士薄脆、法包同蕃茄香草包配自家製特式牛油

♦️4款餐前小食
1️⃣波爾多牛肉他他配法式鵪鶉蛋及鱘魚子醬

2️⃣鵝肝凍和麝香啫喱和竹炭脆片及田園沙律🥗

3️⃣蕃茄清湯配濃蕃茄燉蛋

4️⃣龍蝦燒賣配金箔鱘魚子醬及龍蝦龍蒿泡沫及墨魚汁

5️⃣香煎珍寶帶子配白兔糖紙及白蕃茄慕絲配黑魚子
同上一款一樣,都係充滿特色既菜式,表面香脆內裏彈牙,再配上蕃茄慕絲嘅微酸,又香口又清新!🤩

♦️主菜前甜品
雪葩配鮮紅石榴及泡沫🍸
係上主菜之前呢個雪葩可以幫我地清清味蕾,加上酸酸甜甜帶熱情果香,又消膩又清新😇

♦️主菜
1️⃣慢煮BBQ豬柳配烤紅甜椒醬配茴香苗及牛油蠶豆配陳年黑醋
終於黎到主菜啦!慢煮嘅豬柳非常鮮嫩☺️ 而且有BBQ獨特嘅風味,配上甜椒醬及陳醋後,可以品嚐晒三種唔同嘅肉香!

2️⃣慢煮龍蝦扇貝卷配上黑魚子及鮮嫩蔬菜及西洋菜忌廉清湯🥣
將龍蝦肉同扇貝卷上,兩款海鮮嘅肉質相當彈牙細膩,配上黑魚子及新鮮蔬菜,淋上西洋菜忌廉清湯,更加襯托出海鮮原有嘅鮮味!😳

♦️餐後甜品
1️⃣法或豆腐焦糖燉蛋🍮
大大嘅楓葉脆片🍁,加上蛋味嫩滑香濃,薑汁味唔太重,豆腐味岩岩好,雙重味覺嘅享受!P.S 碗下嘅唔係石頭朱古力😂

2️⃣最後一道甜品係法式朱古力🍫配廚師特製菠蘿汁加檸檬草棉花糖
今晚第二道店員送上時煙霧彌漫嘅甜品,又可以打卡!棉花糖充滿菠蘿清香及檸檬草既香味,食落唔會好甜令人卻步,口感軟彈。旁邊有幾款唔同嘅法式朱古力,為最後畫上完美嘅句號!🥰

📍Amina Modern European
🔍尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
2023-01-09
2023-01-17 506 浏览
好耐都冇食個fine dining😳通常都係特別節日先會食呢啲,因為一個人都要$1680!佢呢間位於尖沙咀海港城對面,食完去行街消化下都唔錯😌今次食呢一個餐係有九個course,環境氣氛舒適☺️服務態度亦都非常之好,每上一道菜都會介紹材料同埋食用方法,非常專業👍🏻🔱前菜🤍法式自家制麵包|手工杏脯鱘魚子醬牛油🧈佢有三款麵包,有一個法式麵包🥯一個香草軟麵包同埋拿破崙酥,我最鍾意食香草🌿軟麵包,口感鬆軟之餘入邊總會有蕃茄乾,配埋我最愛嘅自家制牛油,不得了!準備變肥仔🤞🏻❤️自家製薯片|法國牡丹蝦|三文魚籽俾佢嘅擺盤震撼到,整到好似層層碟咁,薯片薄脆香口,喺薯片上面鋪上三文魚子,入面夾住牡丹蝦肉,配搭新穎,頓時令我胃口大開😋🧡鵝肝凍|麝香啫喱|竹炭脆片|田園沙律成個碟都充滿神秘感,因為有啲煙隻碟度飄緊出嚟,鵝肝上面加咗啲鵝肝凍喺度,食落冇咁膩👄旁邊再加左竹炭脆片同田園沙律,中和返口感😀唔錯!💛切羅基蕃茄清湯|原種蕃茄忌廉濃湯|蕃茄燉蛋蕃茄清湯入口比想像中濃郁,望落個湯好似好清咁,但原來用咗好多蕃茄濃縮提煉而成✅ 配埋蕃茄濃湯布甸,濃稠的蕃茄湯, 酸酸甜甜,醒神開胃👅💚蒸龍蝦燒賣|鱘魚子醬|小龍蝦龍

🔱前菜
🤍法式自家制麵包|手工杏脯鱘魚子醬牛油🧈

❤️自家製薯片|法國牡丹蝦|三文魚籽

🧡鵝肝凍|麝香啫喱|竹炭脆片|田園沙律

💛切羅基蕃茄清湯|原種蕃茄忌廉濃湯|蕃茄燉蛋

💚蒸龍蝦燒賣|鱘魚子醬|小龍蝦龍躉泡沫|墨魚汁
一上枱就見到個造型非常精緻,龍蝦肉🦞新鮮味彈牙,碟果度畫上墨汁花紋, 原來係用嚟點嘅醬汁, 我仲以為隻碟本身就係咁😂小女子再次學到新嘢😆燒賣上面仲有啲魚子醬,簡直錦上添花🌸

💙熱情果雪葩|紅石榴|泡沫
店員話係食主菜之前要食個安甜品清一清口腔先,咁食主菜嘅時候感覺就會強烈一啲🙈 個雪葩酸酸地,又真係幾刺激味蕾,加埋紅石榴籽同泡沫,好適合鍾意食雪葩嘅你😘

💠主菜
💜香煎珍寶帶子|白兔糖紙|白蕃茄慕絲|墨魚子🦑
帶子煎得金黃色,爽口彈牙🦷用咗一個好特別嘅做法,竟然係將我哋細細個食嘅白兔糖紙放咗喺旁邊,原來咁樣一齊食都幾特別,鹹鹹地甜甜地😉仲有少少蕃茄慕絲同墨魚子,增加返啲層次感😝

💖慢煮BBQ豬柳|烤紅甜椒醬|回鄉苗|牛油蠶豆|陳年黑醋
呢個豬柳煮得好淋,好有咬口!而且配埋啲配菜食落去都幾match😎我想講個主菜直頭冇得輸!

🔮甜品
🤎豆腐薑汁焦糖燉蛋
平時最鍾意食燉蛋上面嘅焦糖,又脆又甜, 燉蛋香滑細緻, 加上豆腐及薑汁,甜度適中!🫢

🖤Petit four 一口甜點
一口甜點係法國餐最後一道甜品,底部放上乾冰, 營造出霧氣效果😶‍🌫️ 還有4粒朱古力🍫, 賣相吸睛👁而中間白色果個入口凍凍地,酸酸甜甜,  平衡返朱古力嘅甜香🤗

總括而言 (5個🤎係最高)
好味指數 : 🤎🤎🤎🤎🤎
服務態度 : 🤎🤎🤎🤎🤎
環境打卡 : 🤎🤎🤎🤎🤍
回頭指數 : 🤎🤎🤎🤎🤎

📍Amina Modern European
🏢尖沙咀廣東道82-84號流尚坊8樓
🕗星期一至日 12:00 - 23:00

#尖沙咀美食 #尖沙咀必食 #喇沙 #食好西 #美食 #炸雞
2023-01-09
2022-12-29 100 浏览
依幾年得閒都會得閒會去下依間食間唔中佢就會轉下餐牌每樣嘢都好精緻同埋cp值好高細細間餐廳,但係細心嘅服務令人感到賓至如歸❤️訂座落訂仲有八折👍🏻👍🏻👍🏻今次我簡咗海鮮嘅set龍蝦燒賣,超級好食個蕃茄湯又係回味無窮,估唔到咁清澈嘅湯,竟然有咁濃嘅蕃茄香味🍅帶子又係超級鮮甜❤️甜品仲有三種咁多,最後有一種唔記得影
依幾年得閒都會得閒會去下依間食
間唔中佢就會轉下餐牌
每樣嘢都好精緻同埋cp值好高
細細間餐廳,但係細心嘅服務
令人感到賓至如歸❤️
訂座落訂仲有八折👍🏻👍🏻👍🏻

今次我簡咗海鮮嘅set
龍蝦燒賣,超級好食
帶子又係超級鮮甜❤️
甜品仲有三種咁多,最後有一種唔記得影
成間餐廳夾埋10張枱都冇,有成四百幾個食評…….,依間餐廳真心中伏 x 1000環境:餐廳係一棟非常舊的大廈入面,裝修只屬正正常常冇乜特別價錢:6 course $1080 /9 course $1680味道:一個字「差」 ,成世人未食過啲咁難食嘅嘢 ,廚師既味覺好有問題賣相:唯一可以讚嘅就係食物嘅賣相 ,如果大家只係諗住打卡,唔食落肚嘅話都可以比$3000出嚟試吓性價比:貼錢我都唔會食 🤮味道係用難食嚟形容,行過少少去海港城/The Mira/ K11 Musee 用返同一個價錢(或者平啲)都一定一定一定有環境+味道+賣相都比佢好的餐廳。奉勸各位兄弟姊妹,以後揾餐廳,記得睇咗劣評先。為咗唔想有咁多受害者,我特登打夠300字評語,就係比依間餐廳一個劣評。
成間餐廳夾埋10張枱都冇,有成四百幾個食評
…….,依間餐廳真心中伏 x 1000

環境:餐廳係一棟非常舊的大廈入面,裝修只屬正正常常冇乜特別

2022-12-16
庆祝纪念
生日
2022-11-26 101 浏览
this restaurant is recommended by my friend which couldn't speak highly enough about this place. i totally love the setting and atmosphere of this restaurant. The food is definitely good, high class fusion restaurant. However, i cant say the food here wow me in such a way that i would rave about it for long.
2022-11-24 1221 浏览
餐廳佈置簡約優雅, 紅絲絨的窗簾 ,配上柔和的燈光 , 還播放著悠揚的英文金曲, 十分迷人, 咁好氣氛之下享用美味法國晚餐,相當浪漫。晚餐:6 道菜/ 每位 $1080頭盤:自家製薯片+法國牡丹蝦+三 文魚籽脆卜卜的自家製薯片, 中間分別 夾著清淡的法國牡丹蝦、鮮味的三文魚籽, 鮮甜滑溜,十分香口,一次過品嚐到兩種鮮味, 啱曬貪心的我 !龍蝦燒賣燒賣造型精緻, 中間包着龍蝦和帶子肉, 鮮味十足,碟上畫上墨汁花紋, 原來是滋味的醬汁, 再配上小龍蝦泡沫, 別有一番風味。蕃茄清湯蕃茄清湯入口比想像中更清甜, 跟配的蕃茄濃湯布甸,濃稠的蕃茄湯, 酸酸甜甜, 十分開胃, 底部的燉蛋, 滑溜細緻。意大利雲吞鮮紅圓形意大利雲吞, 配上墨魚汁薄脆, 造型十分吸睛, 中間包住牛肋條, 鮮味柔軟, 充滿肉汁, 伴隨紅酒牛肋汁,相當惹味,讓人喜歡。熱情果sorbet粉嫩的熱情果sorbet, 配上番石榴泡沫,充滿夏日色彩, 入口幼滑誘人, 淡淡熱情果的甜香,清新味蕾。燒春雞啖啖肉的燒春雞, 軟嫩滑溜, 滋味吸引, 跟配的香脆薯波,外皮炸到金黃香脆, 中間夾滿滋味的辣肉腸, 配上薑汁, 惹味中帶淡淡香辣

晚餐:6 道菜/ 每位 $1080

頭盤:自家製薯片+法國牡丹蝦+三 文魚籽

龍蝦燒賣

蕃茄清湯

意大利雲吞

熱情果sorbet

燒春雞
啖啖肉的燒春雞, 軟嫩滑溜, 滋味吸引, 跟配的香脆薯波,外皮炸到金黃香脆, 中間夾滿滋味的辣肉腸, 配上薑汁, 惹味中帶淡淡香辣, 十分過癮。

豆腐薑汁焦糖燉蛋
燉蛋面層的焦糖十分薄脆, 燉蛋 香滑細緻, 甜度適中, 加上豆腐及薑汁, 滋味加倍提升, 讓人喜歡。

Petit four 一口甜點
一口甜點,底部放上乾冰,上枱時, 營造出如騰雲駕霧效果, 還有朱古力伴碟, 賣相吸睛, 相機食先,入口酸酸甜甜,冰冰涼涼, 伴隨菠蘿慕絲, 剛好平衡朱古力的甜香。

2022-11-23 777 浏览
AMINA主打歐陸菜式fine dining,裝修時尚優雅,酒紅色的窗簾,和暈黃的坐地吊燈,輕嘆著紅酒,令人賞心樂事。播放著優雅的英文曲,極富情調,坐在玻璃窗旁,靜看繁華的夜色,享受著laid-back的用餐氣氛。點了6 Course Dinner,令人期待著浪漫大餐。自家製薯片薯片薄脆香口,疊至高高,表面鋪上三文魚子,內裡夾著法國牡丹蝦肉,配搭新穎。大啖入口,薄脆的薯片盛著柔嫩的牡丹蝦肉,鮮香美味,三文魚子魚油散發口腔,胃口大開。蒸龍蝦燒賣用料矜貴,燒賣包裹着龍蝦和帶子肉,肉質爽口彈牙,鮮味十足,配上小龍蝦泡沫,入口充滿淡淡龍蝦汁香氣,完美提鮮,令人意猶未盡。原種蕃茄忌廉濃湯及切羅基蕃茄清湯以蕃茄清湯和濃湯作鮮明對比,清徹的蕃茄湯,酸酸甜甜,清新味覺。濃湯啖啖蕃茄蓉,軟嫰的布甸浸泡在濃湯之中,使濃湯入口洋溢濃郁蛋香,讓人津津回味。慢煮牛肋條布里歐和胡蘿蔔配松露汁賣相吸引,像紅色蘑菇的意式雲吞,包著牛肋條,質感軟腍,咬下去肉汁豐盈,沾上紅酒牛肋汁,細嫩肉汁散發口中,跟配墨魚汁薄脆,令人食指大動。熱情果雪葩配鮮紅石榴及泡沫在吃主菜前,吃微酸冰涼的雪葩,熱情果香填滿口腔,加上紅石榴籽及泡沫

自家製薯片

蒸龍蝦燒賣

原種蕃茄忌廉濃湯及切羅基蕃茄清湯

慢煮牛肋條布里歐和胡蘿蔔配松露汁

熱情果雪葩配鮮紅石榴及泡沫
在吃主菜前,吃微酸冰涼的雪葩,熱情果香填滿口腔,加上紅石榴籽及泡沫,清新味蕾,令人甜絲絲。

黑松露法國春雞配農場手指薯
香噴噴春雞,烤至油潤亮麗,內裡肉質香嫰,加上誘人的黑松露調味,滋味得舔舔脷。辣肉腸薯波脹卜卜,帶濃郁肉香,入口薯蓉綿密,是滋味小吃。

豆腐薑汁焦糖燉蛋
敲開厚實的焦糖表層,入口帶薑汁香味,燉蛋軟嫰滑溜,加入豆腐元素,甜度柔和適中,散發清純豆香,令人傾心。
Petit four 一口甜點
上枱時的煙燻效果,令人注目,以幾款朱古力,配搭菠蘿慕絲綿花糖,平衡甜味。綿花糖入口軟綿煙韌,沁出菠蘿清香。
2022-11-23 125 浏览
💯 fine dining 食物、環境、氣氛、服務都非常滿意🫶🏻⭐️ 9 Course Caviar Menu ⭐️🍴 自家製法式麵包配杏脯牛油 🧈麵包剛剛出爐,超鬆軟,配搭超香滑牛油🧈,yummy 🤤🍴 低溫油炸美國薯仔,一層層薯片夾著蝦肉三文魚籽,口感十足。🍴魚子醬龍蝦帶子燒賣,賣相十分精緻,口感豐富,龍蝦汁炮沫和墨汁畫龍點睛。🍴鵝肝凍配Rum酒白提子香檳啫喱,清新香檳啫喱和檸檬汁 ,中和香濃鵝肝凍。🍴魚子醬低糖日式吞拿魚馬卡龍非常特別的菜式,馬卡龍夾著日本醬油和芥末吞拿魚蓉,顛覆傳統,誰說馬卡龍只可以甜甜的。🍴蕃茄清湯配濃蕃茄燉蛋西班牙青蕃茄慢煮6小時,非常清甜;配搭濃蕃茄燉蛋,形成強烈對比和口感。🍴慢煮牛肋條蘿蔔配松露汁橙汁浸泡的胡蘿蔔酸酸甜甜,入面釀有花膠(膠原bb)和慢煮牛肋條,口感滿分。🍴香煎日本帶子,帶子外脆內軟熟,上有3色魚籽,口感更加鮮味。🍴 魚子醬香煎鱸魚配脆炸辣肉腸薯波及黑魚子:魚質厚實彈牙。🍴雪葩配紅石榴泡沫:酸酸甜甜好開胃,refreshing 一流 。🍴頂級西冷牛扒配班戟五成熟西冷牛扒,處理得恰到好處,好香牛肉味,肉質嫰滑。🍴龍蝦肉配西洋菜忌廉汁龍蝦肉新鮮,啖
💯 fine dining
食物、環境、氣氛、服務都非常滿意🫶🏻

⭐️ 9 Course Caviar Menu ⭐️

🍴 自家製法式麵包配杏脯牛油 🧈
麵包剛剛出爐,超鬆軟,配搭超香滑牛油🧈,yummy 🤤

🍴魚子醬低糖日式吞拿魚馬卡龍

🍴蕃茄清湯配濃蕃茄燉蛋

🍴慢煮牛肋條蘿蔔配松露汁

🍴 魚子醬香煎鱸魚配脆炸辣肉腸薯波及黑魚子:魚質厚實彈牙。

🍴頂級西冷牛扒配班戟
五成熟西冷牛扒,處理得恰到好處,好香牛肉味,肉質嫰滑。

🍴龍蝦肉配西洋菜忌廉汁
龍蝦肉新鮮,啖啖肉,配西洋菜忌廉汁,更加Creamy 美味。

⭐️甜品環節⭐️

🍴 法式焦糖薑汁豆腐燉蛋,口感十足豆腐花。

🍴 柚子雪糕,入面有燒香蕉,驚喜十足。

🍴 菠蘿味棉花糖,加上蛋白令口感更綿滑,加上有我最愛的法國朱古力,十分滿足。

有佳餚怎可以沒有美酒,如果有揸車不能喝酒的人仕,建議可以選擇沒有酒精的小王子汽酒🤴淡淡番石榴香,女仕們愛不擇手;配搭main course方面,我們選擇了酒體相對重的紅酒,高單寧中和牛扒的油膩感。

謝謝Amina Morden European為我們製造了一趟難忘飲食之旅🫶🏻

今日再次黎到哩間位於尖沙咀既fine dining餐廳。餐廳環境雅緻舒適,燈光昏暗浪漫,適合約會同慶祝🌹餐牌上有唔同course既套餐可以選擇。✨6 Course Caviar Menu $1080🔸餐廳自家製麵包及手工杏脯鱘魚子醬牛油🔸慢煮鵪鶉肉薯片配三文魚籽薯片香脆,配上嫩滑既慢煮鵪鶉肉同新鮮既三文魚籽,口感富層次,旁邊有辣椒粉及醋可以調味。🔸蒸龍蝦燒賣配閃光鱘魚子醬和小龍蝦龍蒿泡沫及墨魚汁哩道fusion菜非常特別,係用燒賣皮包裹住龍蝦肉,再係上面放上鱘魚子醬同濃縮龍蝦汁泡沫~🔸鵝肝凍和朗姆酒葡萄乾配香檳啫喱及田園沙律鵝肝凍質感幼滑,味道濃郁,加上香檳啫喱及沙律,能夠中和油膩感。🔸原種番茄忌廉濃湯及切羅基番茄清湯估唔到蕃茄湯都有兩種唔同既飲法,原種番茄忌廉濃湯質感濃稠,味道濃郁,底下仲有嫩滑既燉蛋,而切羅基番茄清湯味道酸甜清新,相當開胃。🔸慢煮牛肋條布里歐和胡蘿蔔配松露汁用法式麵包包裹住牛肋條,配上用橙汁醃製既紅蘿蔔,非常特別。🔸雪葩配鮮紅石榴及泡沫雪葩味道清新,配上鮮紅石榴,正好清一清味蕾。🔸香煎特級西冷伴牛油燴豆、鮮嫩蔬菜及忌廉薯蓉配牛肉汁特級西冷肉質粉嫩,牛味都幾濃郁,而薯

餐牌上有唔同course既套餐可以選擇。

✨6 Course Caviar Menu $1080
🔸餐廳自家製麵包及手工杏脯鱘魚子醬牛油

🔸慢煮鵪鶉肉薯片配三文魚籽

🔸蒸龍蝦燒賣配閃光鱘魚子醬和小龍蝦龍蒿泡沫及墨魚汁

🔸鵝肝凍和朗姆酒葡萄乾配香檳啫喱及田園沙律

🔸原種番茄忌廉濃湯及切羅基番茄清湯

🔸慢煮牛肋條布里歐和胡蘿蔔配松露汁
用法式麵包包裹住牛肋條,配上用橙汁醃製既紅蘿蔔,非常特別。

🔸雪葩配鮮紅石榴及泡沫
雪葩味道清新,配上鮮紅石榴,正好清一清味蕾。

🔸香煎特級西冷伴牛油燴豆、鮮嫩蔬菜及忌廉薯蓉配牛肉汁
特級西冷肉質粉嫩,牛味都幾濃郁,而薯蓉亦夠細滑。

🔸香煎尖吻鱸魚配脆炸辣肉腸薯波及黑魚子
哩道菜要拎定電話,因為侍應會係你面前打開餐碟上既蓋,呈現煙燻效果,鱸魚肉質結實,帶有淡淡煙熏香氣,配有香脆既薯波。

🔸甜品:法式焦糖豆腐燉蛋
蛋味香濃,帶有淡淡豆腐香,入口質感嫩滑。

🔸法式朱古力配自家制菠蘿汁雪葩棉花糖
之前黎既時候已經覺得哩個煙霧離漫既效果超適合打卡📸️棉花糖入口帶有菠蘿既清香,仲有幾款唔同既朱古力~

2022-11-01 673 浏览
尖沙咀好多高質嘅餐廳隱藏喺啲樓上鋪,我哋今晚就食咗 Amina Modern European。佢呢度有兩個Menu,一個就多啲海鮮,一個就多啲黑松露。兩個Menu都高質,一人食一個就最開心😌等我逐個菜式介紹吓,真係好有驚喜,色香味俱全。每一道菜食物嘅配搭同埋擺盆嘅設計,都睇得出廚師真係好花心思,而且好有創意!打頭陣嘅係鵪鶉肉配自家製薯片,再加少少魚子點綴,味道好豐富。另一個頭盤係鵪鶉蛋黃Beef tartar配魚子醬,周圍有啲Parmesan cheese脆片,仲加咗黑松露同埋適用金箔喺面,非常矜貴!魚子醬色澤明亮,入口味道鮮味,正😋之後有龍蝦肉燒賣配龍蝦泡沫,中西合璧,感覺新穎又好食。白葡萄香檳啫喱配鵝肝醬係我最鍾意嘅頭盤,鵝肝醬口感幼滑,香檳啫喱可以解除少少肥膩嘅感覺,感覺冇咁Heavy。跟住嘅湯好特別,一半係蕃茄清湯,一半係蕃茄purée 配蕃茄燉蛋。蕃茄味道清新開胃,激活你嘅味蕾!輕輕煎香兩邊嘅北海道帶子配超迷你千層麵有驚喜,整咁細個千層麵真係考功夫😂 平時都唔太鍾意食pasta,呢個一啖就食完嘅千層麵啱晒我👍🏻青檸乳鴿係其中一個好出色嘅主菜,乳鴿肉質好幼嫩,青檸汁出奇地配搭

之後有龍蝦肉燒賣配龍蝦泡沫,中西合璧,感覺新穎又好食。

青檸乳鴿係其中一個好出色嘅主菜,乳鴿肉質好幼嫩,青檸汁出奇地配搭,好食!

食肉獸最後食咗西冷配上非常香滑嘅薯蓉,旁邊嘅配菜顏色豐富,一啲都唔馬虎,千祈唔好浪費。

最最後甜品有豆腐薑汁焦糖燉蛋,豆腐味同薑味都突出。

Petit four用一舊雲裝住,雲係食得㗎!!!菠蘿汁嘅味道,口感比棉花糖實少少,好特別。

呢度環境清靜,燈光幽暗,好適合食飯傾偈。如果小型party仲可以包場👍🏻👍🏻 食之前記得去OpenRice 訂位,抵啲㗎!

佢哋遲啲有high tea,大家都去chill下啦~

2022-10-31
  • Petit Four
  • 輕炙北海道元貝
  • Foie Gras
2022-10-31 141 浏览
餐廳主打fine dining,燈光比較昏暗,情調十足,適合同伴侶去~六道菜 $1080/pax 龍蝦燒賣配閃光鱘魚子醬和小龍蝦龍蒿泡沫及墨魚汁以燒賣皮包裹住龍蝦肉,呢個組合非常新穎!龍蝦肉質爽彈,配上鱘魚子醬同龍蝦泡沫,鮮味大爆發!鵝肝凍和朗姆酒葡萄乾配香檳啫喱及田園沙律鵝肝凍甘香濃郁,質感幼滑,配上表面嘅香檳啫喱,帶有微微酒香,有助中和鵝肝嘅油膩感。原種番茄忌廉濃湯及切羅基番茄清湯切羅基番茄清湯味道清甜,清新開胃,原種番茄忌廉濃湯則茄味濃郁,配搭嫰滑嘅日式燉蛋,記毫無違和感~慢煮牛肋條布里歐和胡蘿蔔配松露汁賣相非常精緻,法式麵包包住牛肋條,肉汁豐富,入口尚算鮮嫰,配上以橙汁醃製嘅胡蘿蔔,顯得格外有心思!雪葩配鮮紅石榴及泡沫上主菜前店員為我地送上雪葩清一清味蕾,酸酸甜甜帶熱情果香,非常消膩!香煎特級西冷伴牛油燴豆、鮮嫩蔬菜及忌廉薯蓉配牛肉汁西冷係比較瘦嘅部位,所以油脂香唔算突出,但肉味都幾濃郁法式焦糖豆腐燉蛋賣相非常討好,蛋味嫩滑香濃,豆腐味唔太突出法式朱古力配自家制菠蘿汁雪葩棉花糖店員送上甜品時煙霧彌漫,好適合打卡!棉花糖充滿菠蘿清香,表面有幾款朱古力,食落都唔算太甜

六道菜 $1080/pax
龍蝦燒賣配閃光鱘魚子醬和小龍蝦龍蒿泡沫及墨魚汁

鵝肝凍和朗姆酒葡萄乾配香檳啫喱及田園沙律

原種番茄忌廉濃湯及切羅基番茄清湯
毫無違和感~

慢煮牛肋條布里歐和胡蘿蔔配松露汁

雪葩配鮮紅石榴及泡沫

香煎特級西冷伴牛油燴豆、鮮嫩蔬菜及忌廉薯蓉配牛肉汁
西冷係比較瘦嘅部位,所以油脂香唔算突出,但肉味都幾濃郁

法式焦糖豆腐燉蛋
賣相非常討好,蛋味嫩滑香濃,豆腐味唔太突出

法式朱古力配自家制菠蘿汁雪葩棉花糖