2016-11-10 163 浏览
日日反工反到攰,當然要好好對待自己!今天約了友人食晚餐!上openrice 睇下有咩好食!發現有不少食店都左厚福街!整棟大廈都是餐廳!中西日泰都有! 所以揀左呢間食店!餐廳環境𣎴太大,燈光柔和!令人舒適。可以拋掉工作的壓力!飲品:蘋果soda 🍏🍏蘋果汁糖漿放在針筒內,自己DIY咁加蘋果汁。甜到自己調教,吾洗怕落得太甜。主角:小食摩天輪5款小食:餃子炸蝦丶八爪魚丸丶芝心炸丸子丶孜然黑椒雞亦丶薯條餃子煆係用原條蝦包係餃子入面,好得意又方便拎住個蝦尾黎食。好味!雞亦有先醃過,有淡淡的黑椒味八爪魚丸細細粒又彈牙,食落有墨丸味.haha呢個摩天輪有埋3個醬汁配埋,調調味!好match 三文魚凱撒沙律以玫瑰花形狀上碟的煙三文魚,用餅乾棒,加上凱薩沙律醬味道很濃。D菜好新鮮爽脆甜品:朱古力球睇個樣似個朱古力黑岩球。其實他雪糕黎!好香好滑,吸精度好高,吾太甜。一定要試^_^
日日反工反到攰,當然要好好對待自己!今天約了友人食晚餐!

整棟大廈都是餐廳!中西日泰都有! 所以揀左呢間食店!

餐廳環境𣎴太大,燈光柔和!令人舒適。可以拋掉工作的壓力!
飲品:蘋果soda 🍏🍏

主角:小食摩天輪

雞亦有先醃過,有淡淡的黑椒味

八爪魚丸細細粒又彈牙,食落有墨丸味.haha

呢個摩天輪有埋3個醬汁配埋,調調味!好match
三文魚凱撒沙律

甜品:朱古力球

睇個樣似個朱古力黑岩球。其實他雪糕黎!

好香好滑,吸精度好高,吾太甜。一定要試^_^

2016-08-10
2016-11-10 155 浏览
每個月都要去TST做treatment,然後約朋友在附近吃個飯再回家我們最喜歡到H8大樓整幢樓都是"吃"的香芒鮮蝦塔,野菜沙律 HKD108很香的芒果味,吃到口中酸酸甜甜,野菜、生果,又fresh又脆又juicy,開胃。 黑松露菌湯 (HKD68)微香,味淡日本水飼豬鞍 (HKD228)有厚度,但夠腍,肉質鬆化肉與肉之間夾著小許肥肉,鮮嫩又有點爽口 煙三文魚牛油果薄餅 (HKD178)越來越喜歡這種薄薄的pizza每一片都很脆,舖上薄薄的三文魚,微咸又帶點魚香,夠滋味最後來一道甜點都是小小一粒朱古力,一件小cake令整個晚餐更完美

我們最喜歡到H8大樓

整幢樓都是"吃"的

香芒鮮蝦塔,野菜沙律 HKD108

黑松露菌湯 (HKD68)

微香,味淡
日本水飼豬鞍 (HKD228)

有厚度,但夠腍,肉質鬆化

肉與肉之間夾著小許肥肉,鮮嫩又有點爽口
煙三文魚牛油果薄餅 (HKD178)

越來越喜歡這種薄薄的pizza

每一片都很脆,舖上薄薄的三文魚,微咸又帶點魚香,夠滋味
最後來一道甜點

都是小小一粒朱古力,一件小cake

令整個晚餐更完美
2016-11-08 145 浏览
自從發現左呢幢大廈有好多野食之後,就成日過來搵食呢日我地又食西餐~首先點左個生蠔~雖然我唔食生野~但我d朋友個個食到lam lam脷,應該幾好食還點了香芒鮮蝦塔配野菜沙律~大家一定要叫來試試下~芒果鋪面,下面要切碎了的蛋白和蝦肉,好香,又滑~ 還有野菜沙律在旁,愈食愈開胃!仲叫了摩天輪小食併盤 幾特別~有5種小食~包括芝士丸,雞翼,炸餃子,小丸子,薯條哈哈,樣樣都好好食~好香,好脆,不算很油!還配有泰式辣醬,沙律醬,千島醬比你點~個人較喜歡千島醬以上的都是前菜~所以都叫左個乾炒墨魚蒜片墨汁意粉~墨汁又香又濃郁,意粉硬度適中~還有日本水飼豬鞍和紐西蘭肉眼扒都不錯的!好香好嫩滑最後甜品更是走唔甩啦
自從發現左呢幢大廈有好多野食之後,就成日過來搵食
呢日我地又食西餐~
還點了香芒鮮蝦塔配野菜沙律~
大家一定要叫來試試下~
芒果鋪面,下面要切碎了的蛋白和蝦肉,
好香,又滑~
還有野菜沙律在旁,愈食愈開胃!
仲叫了摩天輪小食併盤
幾特別~有5種小食~包括芝士丸,雞翼,炸餃子,小丸子,薯條
哈哈,樣樣都好好食~好香,好脆,不算很油!

還配有泰式辣醬,沙律醬,千島醬比你點~個人較喜歡千島醬

還有日本水飼豬鞍和紐西蘭肉眼扒都不錯的!好香好嫩滑
最後甜品更是走唔甩啦
2016-11-07 181 浏览
(不是試食,有疑問可向餐廳查詢)H8 開左好多新餐廳,而12樓呢間口啤唔錯所以今晚上去試試~7點上到去見已經半滿,而且有幾張「留枱」,好彩我地早去仲有位比我地~佢地門口位置有bar枱,客人可以去出試酒~ 佢地既手工啤酒價錢都係$68-78,$108仲有2支!真係好抵!而且我覺得幾好飲,易入口選擇又多~~ 我地直接點左個<Dinner Set for 2>$588+10%~~<頭盤> 都有3樣!煙三文魚香芒汁配羅文菜沙律 :-呢個沙律有驚喜!以為係一般沙律醬汁,但原來芒果味濃唔杰身,配上羅文菜十分之新清開胃!三文魚油脂味香~意大利紅茄醬煮紐西蘭鮮青口 & 香煎法國鵝肝多士:-鵝肝厚身煎得好香,咬開有脂味,肝味濃,正好配合多士一齊食。-青口夠大隻,並唔似一般既青口煮完縮水。紅茄醬正好作個調味,令青口更惹味,亦令底部既薯泥味道唔會甘單調。<餐湯>意大利素湯(無肉)跟麵包條~多菜帶微辣,刺激味蕾。<主菜1>選擇左半隻波士頓龍蝦意大利野菌忌廉飯:-龍蝦大隻似多,而且蝦籽亦唔少,令整體龍蝦味而濃。龍蝦肉鮮甜彈牙,未完成整個晚餐已很滿足
(不是試食,有疑問可向餐廳查詢)

<頭盤> 都有3樣!
煙三文魚香芒汁配羅文菜沙律 :

意大利紅茄醬煮紐西蘭鮮青口 & 香煎法國鵝肝多士:

<餐湯>

意大利素湯(無肉)跟麵包條~多菜帶微辣,刺激味蕾。
<主菜1>

選擇左半隻波士頓龍蝦意大利野菌忌廉飯:

-龍蝦大隻似多,而且蝦籽亦唔少,令整體龍蝦味而濃。龍蝦肉鮮甜彈牙,未完成整個晚餐已很滿足。忌廉飯唔膩,味道亦唔好會濃搶左龍蝦既美味;意大利飯軟硬適中,
<主菜2>

紐西蘭肉眼扒配牛肝菌汁:

-牛扒5成熟,我覺得唔使點汁都夠肉味,而且稔身唔帶筋,水汁唔錯!
<甜品>

沙巴翁醬(貌似雪糕,但不是雪糕)- 口感細滑,唔會太甜,好容易就食晒整粒~我覺得此甜品比雪糕更好食!
最後叫埋杯餐茶,完滿的一餐~~

*有加一*

服務:十分有禮,服務亦就到,會主動幫客人換碟、添水。
2016-09-14
2016-11-07 111 浏览
最近比較鐘意去H8搵食 感覺比較多款今晚食bel cibo 見好多人讚傾計唔錯一打開𨋢門 暗暗的配上悠和音樂 朋友搵左個樽好靚嘅apple cider好鐘意餐廳有好多特色手工啤 我唔飲得 叫左蘑菇湯 勁香濃 有菇粒叫左兩客 酒浸冰陣鮑魚 口感彈牙帶有微微酒香 幾好食嘅前菜再黎一客燒排骨 醬汁包圍住排骨叫落唔會太乾 幾多肉 都算juicy
最近比較鐘意去H8搵食 感覺比較多款
帶有微微酒香 幾好食嘅前菜
再黎一客燒排骨 醬汁包圍住排骨
叫落唔會太乾 幾多肉 都算juicy
2016-11-05 639 浏览
Dated a friend at this classy restaurant on a weekday's night. Around 5 mins walk from Mtr station, the ambiance was well spot on and we were glad being offered a window-seat with the street lights. To start with, the starter and mains were well executed - the risotto definitely left me gratifying! 香芒鮮蝦塔 野菜沙律 $108Very refreshing plate! The mango seasonings was appetisingly enticing and complemented perfectly with fresh scrimps! The starter was well executed and very presentable! 黑松露菌湯 $68Very ri

香芒鮮蝦塔 野菜沙律 $108

黑松露菌湯 $68
Very rich and aromatic soup! Mushroom bits in every bite that satisfied my palate at the very first place!

忌廉南瓜煮意大利飯配帆立貝 $158

This risotto was SO SO SO GOOD! Though the scent of pumpkin was quite weak, the creamy risotto was pleasantly luscious!

Scallops were big and generous! A quality dish to indulge in!
The dessert was a bit overpriced. Still, it was a soothing dessert - smooth and favourably sweet to mark a pleasant end for the meal.

Overall, pleasant fine dining experience. Would be back sometime!
2016-10-04
  • 忌廉南瓜煮意大利飯配帆立貝
2016-11-03 170 浏览
同親愛的睇8點幾既戲之前想食小小野,於是上去新興既H8睇下,呢間門口多明星合照,小市民心態既我地就入左嚟試試,見到個「小食摩天輪」($148加一)係幾過癮、又香,於是叫左一個。成個摩天輪上枱係幾壯觀(同扼like)。五個籃都裝左小食--雞翼-肉嫩同算大隻。炸蝦餃子-中規中矩。芝士炸丸子-爆芝士漿得嚟丸子彈牙。八瓜魚丸-食到有八瓜魚粒,亦彈牙。配3種特別醬汁:wasabi tata sauce, 泰式蝦醬, 千島醬。點醬食真係味道更佳!2個人食完其實都飽,店員都幾好服務同有禮貌。
成個摩天輪上枱係幾壯觀(同扼like)。

五個籃都裝左小食--
雞翼-肉嫩同算大隻。
炸蝦餃子-中規中矩。
芝士炸丸子-爆芝士漿得嚟丸子彈牙。
八瓜魚丸-食到有八瓜魚粒,亦彈牙。

點醬食真係味道更佳!

2個人食完其實都飽,店員都幾好服務同有禮貌。

2016-11-02 1085 浏览
店環境不太大,但裝潢簡單,以灰、黑為主題般,燈光柔和,擺設高貴、優雅!令人舒適,令人可以放鬆心情! Order左手工啤酒,具草莓味啤酒,草莓味好重,當中啤酒不會好苦澀!幾得意。 頭盤叫左三文魚凱撒沙律: 清新生菜夾左番茄粒與沙律醬攪拌好上檯,上面灑左一粒粒的東西,不知是什麼,疑似麵包糠,食落少脆,幾得意!煙三文魚切成一片片,圍繞一圈圈的,三文魚不算肥厚,但味道不錯! 另外,叫左一小食摩天輪,如圖所見,摩天輪般出現,一格格的卡座有吾同的食物,拍攝指數高高高! 摩天輪中有五種食物: -芝士波波好正,外層經炸過,內裡系香滑的芝士,咬開芝士波波,你會見到都是芝士,食落吾會好膩! -小丸子就一般!佢係燒墨魚丸黎,咬落去你會覺皮少厚,咬落也不像是墨魚丸! 雞翼外層是煎的,少許辣,灑上香草粒,香口、肉質彈牙! 小食拼盤的價格算貴,個人覺其擺設吸引,用黎影相的指數較高。 主角:美國殼飼斧頭扒 因為牛扒的份量十分大,侍應會問左我們平時食開的牛扒系幾成熟,會因應個人喜好而烹調!而侍應建議我哋食五成熟嘅牛扒,因為太熟的牛扒會令到肉變得煙韌左! 牛扒嘅製作過程當然亦較耐,上場時就令我們好驚喜!成件牛骨
主角:美國殼飼斧頭扒
因為牛扒的份量十分大,侍應會問左我們平時食開的牛扒系幾成熟,會因應個人喜好而烹調!而侍應建議我哋食五成熟嘅牛扒,因為太熟的牛扒會令到肉變得煙韌左! 牛扒嘅製作過程當然亦較耐,上場時就令我們好驚喜!成件牛骨仍在牛扒上,上檯亦誇張。 牛扒厚度約3cm多厚度吧!切開時會見到塊肉仲系好紅的,但不見血水,看似好生,但食落覺得肉質好滑、好嫩,軟軟的!邊位的肉質有少少韌,但不影響整體牛肉的口感。記得要夾埋餐上配上的食鹽一齊食用,令牛肉鮮味會更出! 旁邊有薯條及薯蓉作伴菜!薯蓉好滑、入口即溶🙌🏾
最後甜品:朱古力黑岩球 吸晴度高!朱古力粉球上層灑左甜粉,旁邊只是用了士多啤梨、藍莓作簡單配襯!粉球入面有2種口味的雪糕,吾會好甜!朱古力味重!入面仲有少少nuts,食落更有層次感!
2016-09-15
2016-11-02 1268 浏览
因為尖沙咀都算喺常出沒嘅地方,加上亦喺約朋友食飯聚舊區域熱選之一,睇見依區變化得都幾快,尤其短短一截掘頭巷嘅厚福街,走過厚福街,目測有超過90%地鋪都喺做飲食,可以講喺自動成為咗一條美食街。走到街尾嘅H8,更喺厚福街嘅地標食廈,是夜就喺揀咗12樓嘅Bel Cibo與朋友聚餐。H8都嚟過好幾次食嘢,知道喺一層一間食店嘅格局,所以,一出電梯就見到餐廳,但以磨沙玻璃隔一隔開電梯走廊同用餐區,感覺會好啲。轉個彎入到餐廳區,地方唔算大,一室以深灰色為主調,配以多盞水晶吊燈,高貴還高貴,光線感唔強,如每枱天花上加一盞聚焦燈唔知氣氛、效果會唔會好啲呢?中間主要喺4人枱,配以梳化櫈,但編排得稍為密集,而挨窗兩邊則為卡座,挨背高之餘,亦非常闊落,喺小弟認為最好坐嘅選擇。朋友未到,先點啲嘢飲,Bel Cibo既賣海鮮,亦有賣酒,餐酒、烈酒、雞尾酒故然唔少得,近年大熱嘅手工啤一樣有,而且,近入門口位更放咗多款手工啤俾客人試,據店員介紹全部都喺口味富特色嘅出品。最正喺佢哋唔介意俾客人試,難怪入門個櫃放咗咁多手工啤啦!講番啲飲品先,晌飲品餐牌上,除酒之外,有數款沙冰、奶昔、混合果汁梳打我哋都頗有興趣。Cooki
Cookies Banana Milk Shake $62

小弟就揀個香蕉奶昔降下溫,個奶昔賣相都幾得意,因為上面加咗啲奧利奧餅乾同朱古力條,正正啱晒我食住啲朱古力餅,飲吓奶昔咁等朋友。而個奶昔嘅蕉味都幾十足,奶滑度都唔錯,至緊要夠晒凍,一喝解千暑。
Cookies Banana Milk Shake
Max Fruit Soda $52

混合雜果梳打可以晌咁多款果汁中揀其中兩款,朋友就揀桃味夾芒果,賣相同樣夠玩味,桃味果汁早已溝入梳打底部,而芒果汁就放晌針筒內,雖然最後都喺溝埋一齊,但就可以先試試個桃味梳打,跟手再溝勻試個混合梳打。友人話桃味比較突出啲,並話唔知佢哋喺咁做法,否則揀兩款唔同色嘅果汁嚟溝吓,可能色彩更靚。
Max Fruit Soda
Mango Smoothie $58

另一位朋友所揀嘅芒果沙冰,話味道唔錯,芒果味頗為清甜,而且打得都幾柔滑,至少唔會有啲冰粒感,入口非常爽快。
Mango Smoothie
一邊飲住,一邊傾偈,頭盤及主菜都陸續登場,順便介紹吓餐廳有咩菜式選擇。超巨型嘅餐廳,中英對照,兼圖文並茂,主要分類為湯、頭盤、沙律、小食、主菜、意粉、薄餅及甜品
此外,有更划算嘅二人餐,包3個頭盤、餐湯、第一主菜(2揀1)、第二主菜(3揀1)、甜品拼盤及啡茶,可以講喺內容非常豐富。定價$588 + 10%,睇嚟都幾划算!
法國生蠔拼盤 $298

餐廳啱啱做緊生蠔推廣,法國生蠔每隻只賣$38,有食開蠔嘅朋友都知,依個價喺非常抵食嘅價位。仲要8隻蠔,加送兩杯餐酒,賣大包價$298,即喺等同免費送兩杯餐酒。
一份生蠔拼盤,8隻法國生蠔共有3款品種:Fine de Claire(3隻)、Gold Beach(2隻)以及Go Special(3隻),幾款都喺屬較大隻嘅品種,配以檸檬角及自家調嘅雞尾茄醬,後兩款都喺第一次品嚐,印象中亦喺較少聽過嘅名字。
法國生蠔拼盤
Gold Beach

蠔肉十分肥美,以爽脆感為主,海水味適中,較易討人喜歡。
Gold Beach
Go Special

食落個人覺得蠔味餘韻長,鮮甜而口感爽脆。
Go Special
Fine de Claire

肉質似乎相對實淨,但海水味強烈,所以,喺3款之中應該喺最鹹嘅一款。
西班牙風乾火腿紅茄多士 $98

一客有4件,以烘到超脆嘅牛油百吉包墊底,上面鋪上鮮蕃茄粒再堆滿西班牙風乾火腿,一入口就知好對辦,火腿油潤充滿鹹香嘅味道,襯以酸香嘅蕃茄粒粒,絕無油膩嘅感覺,超好食。
鵝肝春卷 $98

睇起嚟似乎無乜特別嘅春卷,真喺好簡單捲住鵝肝就咁炸,不過,食落香脆唔油,鵝肝添加咗一份甘腴嘅香味,而佐食嘅千島醬原來喺自家處理過,因為食起嚟比平常嘅千島醬喺有啲分別,醬內多咗啲洋蔥粒之類。另外,配以新鮮蔬菜條,爽脆清新,正好減低食油炸嘢嘅罪惡感。
龍脷紫菜意大利飯卷配南瓜薑味醬 $158

搵意大利飯做壽司卷,真喺好有創意,加上用埋龍脷柳做成反卷,真喺別具心思,不過心思還心思,出嚟嘅效果個人就覺得唔太理想。首先,龍脷柳都喺香煎嘅最好食,依家只喺似煮腍咗嘅魚肉,紫菜亦搶走啲魚味;意大利飯同樣有偏腍嘅問題,無晒咬口嘅特性,反而個南瓜醬帶點薑味幾得意,但如薑味再強啲就更有個性,依家薑味未免隱約啲。
龍脷紫菜意大利飯卷配南瓜薑味醬
炭燒日本活性水飼豬鞍 $248

主菜嘅豬鞍就非常有質素,好討好嘅一道菜式,店員上菜時仲介紹俾我哋知款豬鞍重點喺豬隻以礦泉水飼養,曾記得以前晌旺角一家餐廳食過依類豬鞍,生熟度可以好似煎牛扒咁,唔需全熟,五乘喺最好添,不過店方為免客人太擔心過生,一般做到七乘。炭燒出嚟嘅效果令外觀好靚仔,的確,切開一睇,色澤好粉嫩,入口肉質頗嫩滑,帶點爽口嘅感覺,而且甚富肉汁,唔使沾任何汁醬已好好食。順提一帶,配菜已見心思,車厘茄焗過,更濃縮酸香,法邊豆以黑椒輕炒,變得更惹味。
炭燒日本活性水飼豬鞍
綜合整晚嘅餐廳體驗,頭盤及小食頗有驚喜,大菜類則好壞參半。今餐貴在有食蠔,所以如果唔食蠔,人頭消費會晌三百蚊樓下。招呼方面非常好,斟水、換碟好到位,店員亦非常有禮,最有印象喺店員嘅一句話,當佢送餐或斟水後,我講句「唔該」,佢回句「應該嘅」
,今時今日,有啲侍應連基本禮貌都無呀!
法國生蠔拼盤
2016-11-01 143 浏览
係TST行街成日都經過呢棟野,原有好多唔同既餐廳今日黎到呢間餐廳叫Bel Cibo! 入到黎就覺得呢到好有情調,雖然呢個fake既蠟燭,但係都扮到好似真咁樣,郁下郁下時光時暗,仲個成個餐廳個環境都較暗,比人個好好環境我地一齊去傾計同放鬆自己,勁有情調 首先黎左個餅乾棒同羅宋湯,酸酸甜甜好正,用黎開胃一流,又唔會食到太飽 蟹肉薯仔沙律 唔好睇佢個樣好似好細份咁,其實食落都好多架,啲蟹肉真係好正,仲有啲沙律冧左蛋黃醬?沙律醬?總之唔知乜醬 搞到平時唔鐘意食沙律既我都一試愛上,我甘願做隻牛,食晒呢間餐廳既菜沙律先岩 哈哈 跟著就叫左個佢地既招牌菜之一 松子仁野菌PIZZA 自己平時對素食興趣唔太,但係一試就覺得好特別,第一次試到呢種味道 個PIZZA都有啲菇好有咬口,而且個餅底係薄底,焗到脆一脆,真係好好食 下次黎到一定要再叫多次,仲有分量都幾夠,2個人食都夠 好開心今次叫既野食都唔係伏野,最後叫左個黑炭球其實啫係提拉米蘇雪糕HAHA 呢個雪糕都唔錯,鐘意食凍野既甜品既朋友唔好錯過啦侍應話佢地每個月都會轉餐單 我一定要快啲再去先
係TST行街成日都經過呢棟野,原有好多唔同既餐廳
今日黎到呢間餐廳叫Bel Cibo!
入到黎就覺得呢到好有情調,

蟹肉薯仔沙律

我甘願做隻牛,食晒呢間餐廳既菜沙律先岩 哈哈

跟著就叫左個佢地既招牌菜之一

松子仁野菌PIZZA

下次黎到一定要再叫多次,仲有分量都幾夠,2個人食都夠

呢個雪糕都唔錯,鐘意食凍野既甜品既朋友唔好錯過啦

侍應話佢地每個月都會轉餐單 我一定要快啲再去先
  • 松子仁野菌pizza
尖沙咀厚福街的H8大廈算是美食的集中地,樓高十幾層,每層都有各式餐廳進駐,小妹也是第一次光顧其中一所西餐廳,相信要食匀全橦大廈的美食都要很花時間。Bel Cibo Restaurant正正位於H8大廈12樓,電梯一出,射燈照射落地面的店名燈光這設計令人眼前一亮。餐廳地方不大,但明顯經過精心設計,設有四人卡位,私隱度高,當中的水晶吊燈令全店營造一種華麗的包裝,刻意調高室內的光線,不像平常所看到的昏暗,反而更顧及一聚朋友到此聚餐而不失格調的風格,較為大聚化。餐廳的食物種類就係咩都有d,包括頭盤、沙律、小食、主菜、意粉、pizza、湯、甜品等,圖文並茂,感覺親切又唔使多番思考食物的模樣,但餐牌成幅海報甘大就有點「亞」位。飲品方面特別多元化,有house wine、sparking wine、red wine、white wine、cocktail、craft beer、Smooties、mix fruits soda、hot fruits tea、whisky 、coffee and tea、soft drinks等等。Cookies Banana Milkshake ($62)面層的裝飾明
面層的裝飾明顯花下心思,先唧上一大堆忌廉和朱古力粒,再用了一大一小的Oero曲奇和朱古力威化襯托,最後灑有糖霜製造飄雪效果。

Milkshake色澤似是芝麻口味的灰白色,但喝下去,強烈濃郁的香蕉味道攻破味蕾,繼而有淡淡的朱古力香的甜甜絲絲。混入忌廉後,奶昔濃稠度適中,未有杰得成漿,也沒有稀如水,奶香奶滑稠和恰好,偶然有曲奇餅咬下,有得食又有得飲,是雙重享受。
PeachPink Grapefruit Smooties ($42)

只用糖水浸車厘子和檸檬作點綴的沙冰,賣相就不比我剛才那杯Milkshake隆重。口感清爽涼快,偏重酸味的西柚,開胃清新,與剛才重奶滑甜味卻有不同的格調。
Margarita($68)
Margarita($68)
人靠衣裝,食物也要靠包裝。Margarita外表也欠了一些裝飾,不夠美觀。但酒味和檸檬酸的調和恰到好處,是重內饀不重外表之例。
Oyster Platter ($298/8隻)
Oyster Platter ($298/8隻)
根據員工的講解,他們的生蠔全來自法國品種,每逢星期二和四便會空運到港,所以逢星期三或五的生蠔出品會較熱賣和新鮮。適逢今日就是星期三,就來一客生蠔拼盤熱熱身先。
Go special
三款生蠔,先是 Go Special,咸度適中,後有絲絲甜味的勁度。
Gold beach
其次是只有2隻的Gold Beach,三者以中最為爽脆,海水味清淡,反而感覺細軟creamy。
Fine de Claire
最後是Fine de Claire,海水味重,先咸後甜的味道餘韻特別明顯。
巴馬火腿配哈密瓜伴黑松露菌蜜糖 ($108)

典型的配搭---巴馬火腿哈蜜瓜,巴馬火腿有如黑毛豬的色澤,薄透而紅潤泛亮,入口油潤脂香豐盛,伴著哈蜜瓜的確不俗,但只嫌功夫太少,哈蜜瓜切得太大件,巴馬火腿未有一比一的每件都包住所有的哈蜜瓜。黑松露菌一早混入蜜糖之中,獨特的幽香令人依依不捨,但蜜糖的甜度令咸點的頭盤,又咸又甜,感覺新意但有點格格不入。
特色雜線海鮮香香筒($108)
用迷你甜筒裝起的各個海鮮,分別是蟹肉粟米、鰻魚、海膽和香芒蝦。
蟹肉明顯吃到一絲絲濕濕咸咸的質咸,十分新鮮,添加的粟米粒,更加清甜鮮美。

鰻魚略嫌切得太細碎,未能感受魚肉啖啖肉的厚感,表現一般。

海膽有種入口細軟而溶化的滋味,帶點海水鮮味而不腥,尤其新鮮。
最後的香芒蝦,蝦肉滑滑軟膠質感,與香芒並湊甜而鮮的感覺,是經典穩陣的配搭。加上甜筒脆卜卜口感,整體十分可口和有新意。
厚切紐西蘭肉眼扒 ($228)
員工建議我們點五成熟,肉質會較嫩。畢竟主菜的價錢都不便宜,也要靠廚師的廚藝是否超卓,既然員工有如此信心,當然要相信他的見解。
12安士的份量也算是適中,用大圓白瓷碟端上,雖然只有五成熟,但白瓷碟上未有看到明顯的血水滲出,肉件外表偏黑沉,起初還擔心是燒得太熟,幸好用刀尖切開肉件,除了薄薄的邊位熟透之外,內裡肉質接近一半都是紅粉菲菲。邊位帶點肥膏,但也可以輕易切去。
可惜,肉質偏乾是重點所在,但未算嚡口,醮點一點的燒汁平衡乾身的質感,也帶來另一番味道的陪襯,不過個人來說較為喜歡黑椒汁的微辣惹味。碟面沒有太多花巧的擺設,只有薯仔粒、露筍和車厘茄作伴碟。亮點是額外送上的一小勺礦物鹽,比起平常的海鹽還要再咸多些,用來昇華肉香十分適合。
乾茄露筍野菌天使麵 ($148)
乾茄露筍野菌天使麵 ($148)
一向都對野菌或菇類情有獨鍾,自然對其下的食物抱有興趣。天使麵煮得剛好,挺身而充滿彈性。賣相像辣椒碎的蕃茄乾,不像平常的蕃茄汁早已混入意粉之中而帶出酸咪咪的勁度,反而每在咀嚼當中咬到粒粒乾茄,就滲出丁點兒清甜不酸的效果,味道清爽。至於主角的野菌卻令人稍為失望,比例不多未能起到固中幽香,但搭著露筍來吃,整體是清新素食元素的滋味。
龍蝦湯海鮮釀農夫包($348)
成品一出,不禁令人大叫哇一聲,賣相陣容誇張,絕對是呃Like之選。農夫包有如人臉般大,切半留蓋,中心挖空,釀入各種海鮮如蝦、青口、蜆和龍蝦一大隻,再淋上滿滿的龍蝦湯精華,色香味俱全。

員工同時放低刀叉、剪刀和鉗,方便客人將農夫包切件和龍蝦拆肉進食,十分細心。像法包般硬實的農夫包要煮得香脆軟熟實在很難,故用刀叉切下去的力氣也要很大,但不至於要使出洪荒之力。
淋在農夫包的龍蝦湯,正好軟化農夫包質感,更易入口。不要以為份量少少,但其實是可以額外要求加湯的。加在農夫包上的龍蝦湯明顯較杰身,咸惹濃郁,雖然之送再送上來的三碗龍蝦湯質地被煮稀過,但咸度依舊。當是主菜,又能額外提供一碗餐湯來喝,變相更化算。
海鮮也很新鮮,特別是龍蝦,還保留了兩個完整的蟹鉗,與芝士混合共煮,用叉一撈起龍蝦肉,芝士徐徐拉起成絲,細嚼之下齒脥慢慢滲出鮮香咸甜,肉質爽彈完全不膩。再加上滿滿的龍蝦膏在旁,鮮味一下子在口腔爆炸,回味無窮。
沙巴翁黑炭球($88)
一向很喜歡沙巴翁用蛋黃和砂糖造出來的微脆微甜效果,這次額外舖上一層朱古力雪糕,表面再灑上可可粉,冰凍而香甜的口感層次分明,拌入旁邊用蛋白和砂糖打發成的挺身蛋白,質感更滑溜可口。

BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant (尖沙咀)
尖沙咀厚福街8號H8 12樓
2016-10-26
2016-10-24 275 浏览
跟西歐遊團員於Bel Cibo晚飯,第一站為富西班牙風情的蕃茄辣煮青口。味道帶點酸辣, 非常開胃而青口日亦都新鮮。另外點了半隻燒春雞, 肉質非常鮮嫩而且亦都不乾。第二站法國之旅亦不錯。英國宣布脫歐,我們亦沒有點英式甜品了😀。
英國宣布脫歐,我們亦沒有點英式甜品了😀。

2016-10-12
庆祝纪念
生日
2016-10-21 1191 浏览
約了家人晚飯, 目的地是BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant, 天氣不好, 又來遲了, 還好只是沒有吃生蠔, 其他部份沒有錯過.Chocolate Milk Shake $62 在這些地方, 當然要找點喝才正路, CEO的是Chocolate Milk Shake, 面頭有棉花糖及芝士蛋糕, 說真的, 很甜美的配搭.Cookies Banana Milk Shake $62 爸爸的選擇是Cookies Banana Milk Shake.Mango Smoothie $58 媽媽的選擇是Mango Smoothie.Hot Fruit Tea $38 不過我咳了好幾天, 還是乖乖的喝熱水果茶, 選了桃味的, 幾清甜.Oyster Platter $298 CEO幫忙拍下的是Oyster Platter, 三款法國生蠔是Fine de Claire, Gold beach, 以及Go special, 聽大家講, 水準是不俗的.香辣燒焗豆腐 $68 頭盤是香辣燒焗豆腐, 外層微辣, 香口, 中間部份還是很滑溜, 有兩種不同的層次煙肉菠菜雞肉忌廉汁酥皮包 $9
Chocolate Milk Shake $62

Cookies Banana Milk Shake $62

Mango Smoothie $58

媽媽的選擇是Mango Smoothie.
Hot Fruit Tea $38

Oyster Platter $298

香辣燒焗豆腐 $68

煙肉菠菜雞肉忌廉汁酥皮包 $98

至於煙肉菠菜雞肉忌廉汁酥皮包, 想不到是幾特別的, 酥皮相當酥脆, 切開看看, 餡料分別是煙肉, 菠菜, 以及雞肉, 很豐富.
炭燒日本活性水飼豬鞍 $248

想吃點肉, 那選來炭燒日本活性水飼豬鞍吧, 豬鞍肉質是相當嫩滑, 火候只是medium, 一樣無問題, 而且更能夠保持豬的肉汁, 很juicy.
海膽黑松露忌廉汁扁意粉 $198

接下來是海膽黑松露忌廉汁扁意粉, 扁意粉呈al dante, 特別在於下了不少海膽, 鮮味十足.
蟹肉龍蝦汁墨魚麵 $188

這裡的pasta也是走鮮的路線, 如這客蟹肉龍蝦汁墨魚麵, 很喜歡那鮮濃的龍蝦汁, 加上蟹肉同吃, 這款墨魚麵, 很討好.
羅勒紅茄水牛芝士薄餅 $168

不過這裡的薄餅, 實在太像餅乾, 但就勝在用上羅勒, 紅茄, 以及水牛芝士, 這個配搭, 健康而美味.
沙巴翁黑炭球 $88

還在咳, 不敢吃雪糕, 但CEO就差不多一個人吃光這客沙巴翁黑炭球, 看來, 應該很好吃, 要下次再來補吃呢.
來到BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant, 不要錯過炭燒日本活性水飼豬鞍, 而pasta也值得推介呢.
2016-10-19 830 浏览
好一陣子沒有一家人一同吃晚飯, 是晚就來到BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant, 就算外面風雨交加, 我們安坐在這裡, 沒有問題.Chocolate Milk Shake $62: 8.5分, 先來喝的吧, 我選來的是Chocolate Milk Shake, 朱古力味道濃烈, 喝的時候, 先喝原味, 去到中段, 再把棉花糖及芝士蛋糕推入奶昔內, 又是另一種味道.Cookies Banana Milk Shake $62: 爸爸選來的是Cookies Banana Milk Shake.Mango Smoothie $58: 媽媽就選來Mango Smoothie.Hot Fruit Tea $38: 文迪還在咳, 那喝杯熱水果茶就最好, 這杯是桃味的, 帶點甜美.Oyster Platter $298: 8.5分, 這晚的晚餐, 由生蠔開始, 三款來自法國的生蠔, 分別是Fine de Claire, Gold beach, 以及Go special, 由淡味吃到濃味, 最喜歡的是Fine de Claire, 帶點榛果味, 甜甜的, 挺特別. Gold
Oyster Platter $298: 8.5分, 這晚的晚餐, 由生蠔開始, 三款來自法國的生蠔, 分別是Fine de Claire, Gold beach, 以及Go special, 由淡味吃到濃味, 最喜歡的是Fine de Claire, 帶點榛果味, 甜甜的, 挺特別. Gold beach的海水味輕柔, 易入口. 最後的Go special, 質感肥美, 其實, 最好是配杯白酒同吃.
香辣燒焗豆腐 $68: 8.5分, 接下來的是香辣燒焗豆腐, 帶點辣勁, 很開胃, 豆腐亦燒得幾滑溜.
煙肉菠菜雞肉忌廉汁酥皮包 $98: 8.5分, 另外一個頭盤是煙肉菠菜雞肉忌廉汁酥皮包, 酥皮熱辣辣, 很酥脆, 內裡的餡料是煙肉, 菠菜, 以及雞肉, 加上香濃的忌廉汁, 蠻惹味的.
炭燒日本活性水飼豬鞍 $248: 8.5分, 主菜方面, 炭燒日本活性水飼豬鞍是這裡的名物, 水飼豬鞍, 即是飲礦泉水大的豬, 哎呀, 人也沒有那麼好的服事啦. 也因如此, 豬只是煮至medium即可, 自然肉質是更加嫩滑, 帶炭香, 有肉汁, 堅得.
海膽黑松露忌廉汁扁意粉 $198: 8分, 也要吃點澱粉質吧, 海膽黑松露忌廉汁扁意粉, 扁意粉質感對辦, 黑松露忌廉汁味香濃, 面頭加入了海膽, 正起了提鮮的作用.
蟹肉龍蝦汁墨魚麵 $188: 8分, 另外一款意粉是蟹肉龍蝦汁墨魚麵, 那個龍蝦汁是幾入味的, 反而蟹肉份量遍少, 起不了甚麼作用.
羅勒紅茄水牛芝士薄餅 $168: 7.5分, 至於薄餅, 是相當脆身的版本, 餡料是羅勒, 紅茄, 以及水牛芝士, 皆是健康的食材, 也好.
沙巴翁黑炭球 $88: 8.5分, 最後的甜品是沙巴翁黑炭球, 層次分明, 內裡的雪糕幾香滑的.
BEL CIBO Seafood Bar & Restaurant的煙肉菠菜雞肉忌廉汁酥皮包, 炭燒日本活性水飼豬鞍, 以及沙巴翁黑炭球皆有水準, 整體來說, 有驚喜呢.
2016-10-18 288 浏览
好耐都冇寫食評了, 不過今日去左呢間餐廳一定要好好介紹一下氣氛好舒服真係好適合情侶進餐, 我自己覺得呢度既水準真係有返咁上下! 今日由朋友發牌, 先叫左個冷鮑魚冷鮑魚都唔算細, 咬落有d 煙un有口感, 加埋本身有果個汁帶出到鮮魚既香味! 小食摩天輪小食一盤盤咁放左係摩天輪度, 想食咩野就自己轉過黎, 都幾方便!雞翼有事先醃過, 食落有淡淡黑椒味味道唔錯芝心丸食落有d魚肉味, 而且入面有d芝士心, 都幾餃子蝦, 有隻原條蝦包左係餃子既入面, 口感幾得意, 個人覺得醮埋雞醬更好食! 燒豬仔骨好大條! 豬仔骨肉質都幾林身同埋唔係好干, 好味啊因為痴係骨既關係所以唔會有好多肥肉, 適合我呢d中意食肉但又怕肥既人!不過始終係出面餐廳, 食起上黎就比較呢HEA, 如果用手食好似好樣衰 藍芝士長通粉藍芝士既芝士味芳香噗鼻, 睇黎用左好多藍芝士!意粉本身個味都幾傑身同埋食味比較濃, 芝士有點蓋過左菇既味道, 長通粉唔會煮得太過林冇晒咬口,愛芝士既我覺得呢個意粉都幾好食! 呢度仲可以飲酒嫁! 幾適合星期5果D時間一班fd食下晚飯飲下酒放鬆下!
好耐都冇寫食評了, 不過今日去左呢間餐廳一定要好好介紹一下

今日由朋友發牌, 先叫左個冷鮑魚

小食摩天輪

雞翼有事先醃過, 食落有淡淡黑椒味味道唔錯
芝心丸食落有d魚肉味, 而且入面有d芝士心, 都幾

燒豬仔骨好大條! 豬仔骨肉質都幾林身同埋唔係好干, 好味啊

藍芝士長通粉

藍芝士既芝士味芳香噗鼻, 睇黎用左好多藍芝士!

愛芝士既我覺得呢個意粉都幾好食!
2016-08-02