2017-10-04 120 浏览
12:00nn, 未到午餐時間到,得兩成滿!等左半個鐘,全個burger餐凍冰冰, 個包又無toasted過,d肉又生, 垃圾!連frenchfries都係暖only, 我唔知點解要整半個鐘,連叫杯0水都吹至到 一定無下次!不知所謂!this is my first to write, cos it is my worst experience! I won't suggest anyone to come..... 被ulifestyle blog fick 左!
2017-10-04 84 浏览
呢日去開佐敦,係迷惘吾知食咩既情況下,就不停搵佐敦有咩野食,最後搵左呢間平民餐廳,事後發現其實係佐敦只要努力發掘一下,就會搵倒好多好味又有質素既餐廳,因為係搵既途中已經覺得有吾少既選擇,以後吾洗成日局限係旺角,銅鑼灣,觀塘呢d地方食飯啦🤓講番正題,呢日同同行既朋友分別叫左兩個套餐,每個套餐都包飲品前菜,真心抵食🤤👁‍🗨經典安格斯牛肉漢堡(漢堡套餐包漢堡 + 黑醋沙律 + 原味薯條 + 飲品)(6.5/10) 💲78呢個牛肉漢堡好厚身,真係份量十足😳一咬落去個包應該有微微烘過,可惜入面塊牛都幾乾身,唔夠肉汁,只好靠入面既芝士同埋少少千島醬彌補一下🙈雖則薯條既外表係粗薯,但係食落唔夠脆同埋有啲位係空心🤔至於沙律菜係配左黑醋正正常常🤗雖然塊牛同埋薯條有待改善,但相對應返成個餐既價錢都算係咁😅👁‍🗨 香煎豬肉眼扒 伴雪梨酒蘋果汁 配白飯(超值套餐包是日餐湯 + 法式蒜蓉包 + 主菜 + 飲品)(7/10) 💲88去餐廳食扒通常都會係燒汁、黑椒汁、洋蔥汁等等,但係呢間餐廳用左個雪梨酒蘋果汁,係個好清新既汁,食落甜甜地😳不過因為佢呢塊豬肉眼扒本身無調味可言,變相如果只係點呢個汁會淡左少少,但係只要

經典安格斯牛肉漢堡餐

香煎豬肉眼扒伴雪梨酒蘋果汁配白飯(超值套餐)

去餐廳食扒通常都會係燒汁、黑椒汁、洋蔥汁等等,但係呢間餐廳用左個雪梨酒蘋果汁,係個好清新既汁,食落甜甜地😳不過因為佢呢塊豬肉眼扒本身無調味可言,變相如果只係點呢個汁會淡左少少,但係只要自行加鹽調一調塊扒個味,成個感覺即刻唔同曬🙊撇除個味唔夠呢樣嘢,令我意外既係就算我地無講幾成熟,最後出黎個肉質好鮮嫩,完全無鞋或者無韌😱總括黎講,呢個超值套餐包咁多野先八十八蚊仲要唔駛加一係抵食既,所以夜晚間餐廳都會幾爆下🤔

🔛整體評分 (7/10)

香煎豬肉眼扒伴雪梨酒蘋果汁配白飯(超值套餐)
2017-10-03 1981 浏览
同男友去佐敦睇婚宴場地,睇完經過 bigger burger cafe, 見店鋪裝潢好有格調,加上我地好耐無食漢堡,所以決定入去一嚐。店鋪環境暗淡,牆壁掛滿唱片,而檯用咗貌似東歐圖案磁磚拼貼而成,令人感覺浪漫、舒適。餐牌除左唔同款式既漢堡外,仲有意大利飯面或扒類供應,都好多選擇。但個店名寫明bigger burger,當然黎到一定要叫burger 啦,同男朋友每人叫左一個。小食方面叫左個芝士焗蟹肉大烤菇大菇上混入了絲絲蟹肉,清甜不膩口,蟹肉非常鮮甜,烤菇不會太過乾身,大菇依然香嫩多汁,非常好吃,但菇既size頗細,食唔夠喉🤣2份漢堡餐會配上新鮮沙律,沙律搭上酸酸甜甜既醋,非常開胃。雙層安格斯牛漢堡勁大個漢堡呀🙈🙈連男友見到都嘩一聲,份量超十足,連男友最後都食唔哂😝外層軟包輕脆,安格斯牛有2大塊,超厚而肉質嫩滑,好 juicy ,肉既熟度岩岩好,肉質帶粉紅,加左塊菠蘿片,菠蘿非常清甜,中和了肉既膩感。藍芝士煙肉安格斯漢堡同雙層安格斯一樣,肉係超嫩超多汁,夾埋脆香惹味既煙肉,加上用藍芝士醬調味,芝士味香濃得宜,再配上新鮮番茄同火箭菜,口感一流,唔會覺太膩,愛芝士既人必試。加$25轉左酸忌廉

小食方面叫左個芝士焗蟹肉大烤菇

2份漢堡餐會配上新鮮沙律,沙律搭上酸酸甜甜既醋,非常開胃。

雙層安格斯牛漢堡

藍芝士煙肉安格斯漢堡

加$25轉左酸忌廉煙肉薯條,薯條炸得好脆口,而且炸得夠乾身,冇油淋淋嘅感覺,而酸忌廉份量不少
醬汁夠豐富,夠清新。
2017-09-30 76 浏览
朋友今次想係油尖旺區搵一間餐廳食burger見到網評唔錯又近大家公司,所以就即刻網上book位大約8點半到餐廳,見到餐廳裡面8成位都坐滿人。如果冇book位就可能要同人搭枱坐好彩我地有網上book位,即使2個人都可以坐卡位 舒舒服服😙😙我地分別叫左一個經典安格斯漢堡,蕃茄海鮮長通粉,另外用埋coupon有小食送 (沙沙醬多士2件)以上都係套餐,包飲品漢堡+沙拉+飲品+薯條 海鮮長通粉+飲品+餐湯+蒜蓉多士我地都有upgrade埋薯條做酸忌廉瘋薯安格斯漢堡推介👍👍👍 漢堡厚身又juice切成2份時聽到麵包皮都相同脆如果連續食幾啖漢堡覺得口乾,可以食旁邊沙拉(配黑醋),酸酸地相當開胃😋而薯條方面份量都頗大份,可能配埋酸忌廉有d膩所以都食剩少少,但主要原因係冇想像中咁熱辣辣同脆身😢😢 海鮮長通粉係3樣食物中唯一一個侍應放低時仲冒煙的菜式🙈 入邊有鱿魚帶子青口三色椒,酸酸辣辣咁2個女仔都ko晒成碟食完野我地keep住係到傾計都冇俾人趕 可以靜靜地傾計係唔錯如果餐廳d食物可以拎出黎食時再熱d 我諗味道會仲好
朋友今次想係油尖旺區搵一間餐廳食burger
見到網評唔錯又近大家公司,所以就即刻網上book位

以上都係套餐,包飲品
漢堡+沙拉+飲品+薯條
海鮮長通粉+飲品+餐湯+蒜蓉多士
我地都有upgrade埋薯條做酸忌廉瘋薯
安格斯漢堡推介👍👍👍 漢堡厚身又juice
切成2份時聽到麵包皮都相同脆

海鮮長通粉係3樣食物中唯一一個侍應放低時仲冒煙的菜式🙈
入邊有鱿魚帶子青口三色椒,酸酸辣辣咁
2個女仔都ko晒成碟

如果餐廳d食物可以拎出黎食時再熱d 我諗味道會仲好
2017-09-28
用餐优惠
優惠券
  • 經典安格斯漢堡
2017-09-29 49 浏览
最近愛上吃漢堡包,這次來光顧Bigger Burger Cafe試試看。Cafe內另有卡位,店員安排我們坐在卡位,十分寬闊舒適。Cafe的裝修蠻有心思的,桌子的圖案好特別,很有民族風。我們點了炭燒美國穀飼安格斯肉眼牛扒和牛油果醬炭燒雞扒漢堡。平日吃得太多牛扒漢堡包,今次點牛油果醬炭燒雞扒漢堡試試,伴有薯條和沙律。薯條大大條,剛剛炸起的薯條特別香口,薯味香濃。炭燒雞扒肉質非常嫩滑,多肉汁,不會醃得太咸炭燒雞扒夾在牛油果醬、生菜和蕃茄中間很配合,較為健康和口味清新的漢堡包,十分推薦漢堡包看似不巨型,可是雞扒份量真不少,吃完整個雞扒漢堡真的會好飽肉眼牛扒餐配有餐湯、法式蒜蓉包和飲品。忌廉菜湯口感沒一般忌廉湯的膩,口味較為清淡法式蒜蓉包香得來不會太濃味,如果蒜蓉包再焗多一會兒會更脆。炭燒美國穀飼安格斯肉眼牛扒order 5成熟,不過牛扒有像煎得太熟,口感有點韌。果然店如其名,相比之下,Bigger Burger的漢堡包較為出色。加$5便可以將餐飲轉為橙汁和蘋果汁,好划算

Cafe內另有卡位,店員安排我們坐在卡位,十分寬闊舒適。

Cafe的裝修蠻有心思的,桌子的圖案好特別,很有民族風。

我們點了炭燒美國穀飼安格斯肉眼牛扒和牛油果醬炭燒雞扒漢堡。

炭燒雞扒肉質非常嫩滑,多肉汁,不會醃得太咸

肉眼牛扒餐配有餐湯、法式蒜蓉包和飲品。
忌廉菜湯口感沒一般忌廉湯的膩,口味較為清淡
法式蒜蓉包香得來不會太濃味,如果蒜蓉包再焗多一會兒會更脆。

加$5便可以將餐飲轉為橙汁和蘋果汁,好划算
2017-09-17
  • 牛油果醬炭燒雞扒漢堡
很久沒有到過佐敦了,這天本來想到澳洲牛奶公司吃茶餐,可是到達白加士街時,看到有一間叫的bigger burger cafe的餐廳, 食物好像很吸引,所以,最後改變主意,到這間餐廳試試。 Bigger Burger Cafe顧名思意就是以漢堡為主打,另外,餐廳還有一個全日特價的餐牌,內裏的主菜共有9個選擇,價錢由HK$48-HK$88不等。當中以包括是日餐湯及飲品,多加HK$10,可加配田園沙律/雞翼2隻/法式蒜蓉包2片。 而餐廳的設計較一般的更見特色,如枱上用上藍色的瓷磚,組成美美的圖案,而牆身亦有不少食物油畫。我們跟餐多加HK$5,把飲品升級為蘋果汁,說實,蘋果汁的味道較稀,不像平日喝到的香濃。 餐湯是忌廉湯配多士,多士入口香脆,帶有濃郁的牛油香味,而忌廉湯濃稠適中,不過,可能廚師煮得不均勻,偶爾會喝到一舊舊膏狀,還沒有融掉的忌廉。 香草烤雞翼配薯條 - 先談談薯條,炸得非常香脆,一點都不過火,薯條表面亦沒有煄黑及燒焦。另外,雞翼有點像水牛雞翼,就是味道酸酸辣辣的,非常醒胃,加上雞翼肉質挺嫰滑的,讚。香煎澳洲牧場西冷牛扒配香草新薯及田園沙律西冷扒我點了7成熟,不過,人口時肉質

香煎澳洲牧場西冷牛扒配香草新薯及田園沙律
西冷扒我點了7成熟,不過,人口時肉質明顯有點粗糙,而且口感有點韌,應該是廚師煮得過火了,不過,西冷的肉味挺香濃的,味道亦非常甘香。

三文魚忌廉汁意粉
這個意粉超級好吃,三文魚挺厚身,入口時魚皮香脆,而魚肉鮮嫰肥美,帶點油潤的甘香味道,而意粉口感Q彈,掛上忌廉汁,再配合蕃茄及洋蒽粒,非常惹味。

午餐
2017-09-25 767 浏览
其實都好少行入白加士街, 咁岩依日係附近, 行行下行左入去.我同老公估唔到見到有間食BURGER既CAFE, 就入左去.估唔到,7點鬆d黎,依度已經差不多滿,好彩仲有位老公要左個香煎澳洲牧場西冷牛扒配香草新薯及田園沙律.牛扒都幾厚身,要medium,真係做到medium.控制火候技術真係好好,切開仲見到一半紅色,老公超鐘意忌廉粟米湯,食到blend爛既粟米, 配蒜蓉包我點左個經典安格斯牛肉漢堡旁邊既沙律用左黑醋醬,酸酸地,好開胃牛肉漢堡超級厚,,差不多2-3cm,juicy 又嫩。配上千島醬,生菜、生洋蔥、蕃茄,yummy伴碟既薯仔外面亦煎得香脆蘋果汁酸酸地,岩晒食肉升級要酸忌廉煙肉瘋薯瘋薯熱辣辣,再配凍凍地既sour cream, 同香脆既煙肉,味覺多重享受龍蝦忌廉湯香濃龍蝦味,飲落充滿好濃郁既龍蝦味題外話, 依度上菜都幾快
估唔到,7點鬆d黎,依度已經差不多滿,好彩仲有位

老公要左個香煎澳洲牧場西冷牛扒配香草新薯及田園沙律.

牛扒都幾厚身,要medium,真係做到medium.
真係做到MEDIUM~

控制火候技術真係好好,切開仲見到一半紅色,老公超鐘意

忌廉粟米湯,食到blend爛既粟米, 配蒜蓉包

我點左個經典安格斯牛肉漢堡

旁邊既沙律用左黑醋醬,酸酸地,好開胃

牛肉漢堡超級厚,,差不多2-3cm,juicy 又嫩。

配上千島醬,生菜、生洋蔥、蕃茄,yummy
伴碟既薯仔外面亦煎得香脆

蘋果汁
酸酸地,岩晒食肉

升級要酸忌廉煙肉瘋薯

龍蝦忌廉湯
香濃龍蝦味,飲落充滿好濃郁既龍蝦味

題外話, 依度上菜都幾快
2017-09-24
  • 典安格斯牛肉漢堡
  • 香煎澳洲牧場西冷牛扒配香草新薯及田園沙律
2017-09-25 53 浏览
忽然想食啲唔健康好味嘢嚟佐敦嘅bigger burger 試吓呢度啲巨型burger 先叫咗一個餐有龍蝦湯 好大嘅龍蝦味個湯夠濃郁黑松露煎蛋漢堡算好好食 個肉好厚 夠juicy 連埋蛋漿汁 好正但咁大個真係會好快飽加錢轉肉醬瘋薯大碟過跟餐嘅普通薯條 所以都幾抵吖肉醬夠多汁多肉碎薯條新鮮夠熱朋友叫嘅大啡菇漢堡佢話大啡菇果然幾大,如果可以比多舊就仲好喇個包個汁幾好味,唔會太乾,感覺健康又轉咗個sour cream 瘋薯條一樣新鮮炸sour Cream very creamy 但唔夠sour 好多煙肉粒 調起啲味食到好飽 算抵吖
忽然想食啲唔健康好味嘢

大碟過跟餐嘅普通薯條 所以都幾抵吖
肉醬夠多汁多肉碎
薯條新鮮夠熱

朋友叫嘅大啡菇漢堡
佢話大啡菇果然幾大,如果可以比多舊就仲好喇
個包個汁幾好味,唔會太乾,感覺健康

又轉咗個sour cream 瘋薯條一樣新鮮炸
好多煙肉粒 調起啲味

食到好飽 算抵吖
2017-09-23 64 浏览
今次的369 gathering選擇了呢間Ufood推介的餐廳,卡位有點窄(好彩我們四人都算苗條),餐桌上舖滿靚靚的馬賽克。最正係星期五的晚上無限時,ladies bababa 蒜蓉包硬又唔脆南瓜湯味道唔濃,淡淡的,食到南瓜蓉食物選擇都唔少但mama,點了BB帶子意大利粉,黑松露磨菇意大利飯,酸蘋果豬扒飯同埋經典安格斯牛堡想唔到有Bless冷壓果汁飲喎

蒜蓉包硬又唔脆
南瓜湯味道唔濃,淡淡的,食到南瓜蓉

想唔到有Bless冷壓果汁飲喎

2017-09-21 73 浏览
同男朋友成日食西餐都經已食到悶悶地。今日我地搞搞新意思食漢堡包!黎到佐敦一出c2出口,向右邊一轉唔使2分鐘就到達呢間Bigger Burger Cafe。裝修幾唔同,有點英格蘭特色又有點兒美國大街既感覺。食物都比較多元化,除左Burger之外應有既意粉通粉樣樣都齊。黎到最重要既一環,環境幾好幾舒服都唔夠食物既質素重要。我叫既係小牛肉波椒茄汁意大利粉,波椒帶有點辣味,令我好開胃。再加上茄汁同牛肉,同一般既肉醬意思好唔同,茄汁味係做細果個,波椒就係大佬比較出味。牛肉唔算嫩不過有口感,男朋友都鐘意。價錢仲要好抵食,$78有餐湯,French toast+Main Course+Drink....78$你去大家樂都食唔到咁多野啦男朋友肉食生物黎,揀左特厚鵝肝安格斯漢堡。咁大份先$128,配上厚切既薯條,薯條脆波波即叫即炸。鵝肝肥到出晒油... 無法形容既美味。如果想食Burger既不妨試下呢間。唔洗下下都去D出名又貴既Burger店呀嘛...
同男朋友成日食西餐都經已食到悶悶地。
今日我地搞搞新意思食漢堡包!

裝修幾唔同,有點英格蘭特色又有點兒美國大街既感覺。

黎到最重要既一環,環境幾好幾舒服都唔夠食物既質素重要。
小牛肉波椒茄汁意大利粉
牛肉唔算嫩不過有口感,男朋友都鐘意。

特厚鵝肝安格斯漢堡
男朋友肉食生物黎,揀左特厚鵝肝安格斯漢堡。
咁大份先$128,配上厚切既薯條,薯條脆波波即叫即炸。
鵝肝肥到出晒油... 無法形容既美味。

如果想食Burger既不妨試下呢間。
唔洗下下都去D出名又貴既Burger店呀嘛...
2017-09-20 59 浏览
星期五收工最好就係約朋友出黎一齊食飯,見朋友推薦佐敦呢一間美式漢堡餐廳,聽講大大份又好食仲可以坐低傾好耐都無問題,環境又好有氣氛,播住輕音樂,令人放鬆心情傾計同食野一上菜就黎左個南瓜湯同大蝦龍蝦汁意粉,南瓜湯都尚算不錯,不過味道有點淡。大蝦意粉既材料就比較少,得一隻蝦,如果可以多d材料,個意粉會更加加分最令人期待就係呢個經典漢堡套餐,安格斯牛肉厚身抵食另有沙律做配菜,漢堡材料都算新鮮反而小菜就有點失望,黑松露薯條唔夠香,黑松露只灑在薯條上 唔夠入味,薯條口感一般,有點硬芝士焗蟹肉烤菇,賣相不錯,配搭有點奇怪

大蝦龍蝦汁意粉

經典安格斯牛肉漢堡

最令人期待就係呢個經典漢堡套餐,安格斯牛肉厚身抵食
另有沙律做配菜,漢堡材料都算新鮮

芝士焗蟹肉烤菇,賣相不錯,配搭有點奇怪

2017-09-18 773 浏览
一進去,復古的氣息迎面而來。黑色皮卡位、帶有歲月痕跡班駁的牆壁、民族色彩的彩磚,像回到一、二戰時期前的歐洲。^_^ 朋友點了超值套餐 M6 香煎澳洲牧場西冷牛扒 + 香草新薯 + 田園沙律 + 湯 + 蒜蓉包 + 飲品,超豐富又抵的套餐 ! 是日餐湯是忌廉湯,口感超 creamy 的!西冷牛扒可選 3或5或7成熟,朋友選了7成熟。牛扒煎得很香,很入味,口感帶點7成熟的煙韌。雖是配角,但絕不失色的新薯! 稔軟剛好,而且很香! 我和朋友也很愛吃這香草新薯。酒鬼朋友加錢配了Honey Dew 。一整枝的 ! 十分香淳,入口後蜂蜜味會慢慢透出來,朋友大讚好喝。來到 Burger cafe 怎可以不試試 burger 呢?於是我叫了一個漢堡套餐:黑松露煎蛋安格斯漢堡。製作需時,看得出是很花心思做。超大超厚的漢堡 ! 櫻桃小嘴的我只好分開兩半,一半是煎蛋安格斯牛,另一半是生菜,同時品嚐到兩種口味的漢堡 ! 哈哈!女生的吃法是也 ! 漢堡包是特地烘過的, 很脆,脆得來又不會太乾! 漢堡的生菜感覺比沙律的菜更新鮮,很 juicy ! 煎蛋煎得很香口,又厚身,很滿足啊 ! 主角安格斯牛更更厚身,好大份,
一進去,復古的氣息迎面而來。

是日餐湯是忌廉湯,口感超 creamy 的!

來到 Burger cafe 怎可以不試試 burger 呢?於是我叫了一個漢堡套餐:黑松露煎蛋安格斯漢堡。製作需時,看得出是很花心思做。超大超厚的漢堡 ! 櫻桃小嘴的我只好分開兩半,一半是煎蛋安格斯牛,另一半是生菜,同時品嚐到兩種口味的漢堡 ! 哈哈!女生的吃法是也 ! 漢堡包是特地烘過的, 很脆,脆得來又不會太乾! 漢堡的生菜感覺比沙律的菜更新鮮,很 juicy ! 煎蛋煎得很香口,又厚身,很滿足啊 ! 主角安格斯牛更更厚身,好大份,口感像手打牛肉,唯一美中不足的是不夠肉汁。

加錢將薯條升級做墨西哥肉醬瘋薯,份量很多 ! 兩個女生應該吃不完,大家要注意 ! 薯條沒落鹽,炸得不過份,感覺比較健康,而且口感很軟熟,是滿滿的薯仔味。^_^

總體來說,很抵吃,服務態度十分良好,值得一試 !

2017-09-17
2017-09-18 70 浏览
今日收工黎到佐敦呢間漢堡店,事前都睇過唔少評語,大部分人都讚呢度嘅漢堡大件夾抵食,價錢又平,所以都充滿期待。晚市嘅客人都幾多,我地被安排坐喺卡位,空間感足。餐廳嘅裝橫都幾靚,特別係啲枱,都印有唔同pattern嘅圖案,牆上面又有唔少懷舊感嘅黑膠唱片裝飾。呢度嘅食物選擇頗多,有扒類、意粉、飯、all dat breakfast、小食、甜品等等,當然唔少得主打嘅burger。同埋晚市有套餐供應,價錢唔貴,人均一百蚊都唔洗,可以据扒或者食漢堡,而且套餐都包左餐湯、麵包👍🏻牛油果炭燒雞扒漢堡:佢地嘅漢堡款式都幾多,見大部分人都點牛堡,其實我見有波士頓龍蝦同德國腸都幾特別,不過朋友就想試雞扒,話最近食得太多牛堡,所以我地點左炭燒雞扒漢堡分享。漢堡都係即時製作,等左十零分鐘就上枱,賣相幾吸引啦,漢堡嘅size都幾有份量。漢堡包食落微溫,包質地都算軟熟,下面夾有藍芝士,唔係個個喜歡的,我自己就幾鐘意,味道會濃啲😍雞扒雖然冇乜炭香,但味道都唔錯,唔會好油膩,而且肉質都幾腍。中間仲搽有牛油果醬同夾有生菜,平衡番成個漢堡。另外伴碟嘅沙律菜都幾新鮮。呢個價錢又有湯、餐包同漢堡,都算係大件夾抵食👌🏻香煎澳洲牧

呢個價錢又有湯、餐包同漢堡,都算係大件夾抵食👌🏻

香煎澳洲牧場西冷牛扒:因為見到唔洗一百蚊有塊扒据,所以我地都點左一份試下,估唔到質素都唔錯啊。
因為朋友唔食太生,所以我地點左七成熟,黎到塊扒切開都可以,去好多西餐叫七成熟,通常都係煎到熟哂。
西冷就唔算話好厚,不過肉質都唔錯,食落唔乾唔韌,份量就唔算多,所以食埋伴菜嘅薯仔就啱啱夠飽。

酸忌廉煙肉瘋薯:點左漢堡加廿五蚊可以有份薯條,都幾抵食,食漢堡唔食埋薯條好似爭咁啲野。
薯條嘅份量都唔少,面頭有少量酸忌廉,加埋煙肉,其實都幾香口👍🏻

平日夜晚,七點零鐘客人會多啲,到我地坐坐下都已經接近9點,店員服務都唔錯,不催不趕。
食物中規中矩,不過份量真係幾多,喺附近冇咩選擇可以一試呢😉
去佐敦搵開舊同事聚舊, 當然要去返從前lunch常去的白加士街到食啦~ 發現新開了一家漢堡包店-「Bigger Burger Cafe 」,又有酒飲, 就入去chill一chill🤘🏾😎 裝修頗有特色, 店舖內外和餐桌都鋪滿七彩馬賽克磁磚, 牆上一側掛上外國明星相片和黑膠唱片, 另一方是懷舊feel的油畫, 復古mode,岩晒我呢個偽文青🤓。 餐牌除了漢堡包外, 還有意粉、意大利飯和扒類等。 牛油果醬炭燒雞扒漢堡($88) 每份套餐已經跟上一客黑醋沙律,薯條和飲品,以手工漢堡來說,價錢算幾便宜~😎 漢堡包份量十足, 除了炭燒雞扒外, 還有不少配料如蕃茄、洋蔥、生菜、芝士等, 厚度厚到想一啖放入口都很困難。🙈😂 漢堡包不如普通的漢堡包, 而是採用了口感十足豬仔包,烘烤香脆可口,外脆內軟, 炭燒雞扒外皮十分香脆,肉質保持嫩滑多汁~😋 每份漢堡套餐都會跟薯條,🍟 加$25便可把薯條升級至瘋薯, 份量增加外, 更有三款口味可選擇:墨西哥辣肉醬/酸忌廉煙肉/黑松露芝士, 見墨西哥辣肉醬咁吸引,當然要試下啦~😍 真的份量十足!😳 墨西哥辣肉醬幾惹味,惟芝士再多一點就更好,
去佐敦搵開舊同事聚舊,
當然要去返從前lunch常去的白加士街到食啦~
就入去chill一chill🤘🏾😎
裝修頗有特色,
店舖內外和餐桌都鋪滿七彩馬賽克磁磚,
牆上一側掛上外國明星相片和黑膠唱片,
另一方是懷舊feel的油畫,
復古mode,岩晒我呢個偽文青🤓。
餐牌除了漢堡包外,
還有意粉、意大利飯和扒類等。
牛油果醬炭燒雞扒漢堡($88)
漢堡包份量十足,
除了炭燒雞扒外,
還有不少配料如蕃茄、洋蔥、生菜、芝士等,
厚度厚到想一啖放入口都很困難。🙈😂
漢堡包不如普通的漢堡包,
而是採用了口感十足豬仔包,烘烤香脆可口,外脆內軟,
炭燒雞扒外皮十分香脆,肉質保持嫩滑多汁~😋
牛油果醬炭燒雞扒漢堡
每份漢堡套餐都會跟薯條,🍟
加$25便可把薯條升級至瘋薯,
份量增加外,
更有三款口味可選擇:墨西哥辣肉醬/酸忌廉煙肉/黑松露芝士,
見墨西哥辣肉醬咁吸引,當然要試下啦~😍
墨西哥辣肉醬瘋薯
真的份量十足!😳
墨西哥辣肉醬幾惹味,惟芝士再多一點就更好,
但底下的薯條因淋上醬汁之後便不夠香脆,有點可惜呢。🙊

炭燒美國榖飼安格斯肉眼牛扒(8oz)($178)
每份套餐都有是日餐湯,法式蒜蓉包和飲品,
是日餐湯是南瓜湯,
飲落還有啖啖的南瓜蓉,都算不錯,
惟蒜蓉包不太夠香脆。
牛扒有一隻手掌之大,🖐🏻
配菜還有香煎小薯仔和西蘭花,份量一點也不吝嗇!
炭燒美國榖飼安格斯肉眼牛扒(8oz)
牛扒熟成度也拿捏得不錯!切開還有血水滲出來,肉質軟腍味美,正!👍🏻
套餐加$25還可以品嚐到英國手工啤酒,🍺
Frontier味道清爽fruity,
配搭burger和薯條簡直一流!😌
Frontier
值得一提的是原來餐廳是完全免加一服務費,
但服務質素也是相當好,
食物質素也不錯,值得再來encore!😎
2017-09-17 37 浏览
這間漢堡店的裝潢挺吸引,色彩繽紛的彩繪牆繪出不同的食材,相當可愛。餐廳內部頗有歐陸風情,座位亦舒適。餐牌上的食物種類挺多,經過我們的左挑右選,終於點了兩份餐點。先來一份餐湯和餐包,餐湯為較少見的青豆忌廉湯。各類食品之中以豆類的營養價值最為值得推崇,當中含豐富的蛋白質和各類維生素和元素,而且含大豆磷脂,對血管健康有很大的幫助,所以以豆類入饌是很聰明的作法。至於餐包則為蒜蓉多士,香口惹味而且脆卜卜,又能增加飽肚感。第一份登場的是特厚鵝肝安格斯漢堡($128),以黑醋沙律和炸薯條伴碟。鵝肝安格斯漢堡厚度十足,很難像快餐店的那樣整個放到口中,把它切開慢慢吃才是我的上策。漢堡包有鵝肝、安格斯牛肉、蕃茄、洋蔥和生菜,再加上半溶的芝士,並澆上一點點黑醋汁,令人食指大動。鵝肝也煎得香脆,油香充沛,而且一如以往的綿滑口感。一般而言,漢堡排多是用一些普通牛肉拌上大量的調味料作成,調味料會完全取代肉味,所以高級牛肉多是不會用作漢堡。可是「Bigger Burger Cafe」的漢堡排口感鬆軟,中間吃到牛肉的甜味,安格斯的牛肉味也猶在,感受到出「Bigger Burger Cafe」 並沒有用很多調味料,單以

餐廳內部頗有歐陸風情,座位亦舒適。

一般而言,漢堡排多是用一些普通牛肉拌上大量的調味料作成,調味料會完全取代肉味,所以高級牛肉多是不會用作漢堡。可是「Bigger Burger Cafe」的漢堡排口感鬆軟,中間吃到牛肉的甜味,安格斯的牛肉味也猶在,感受到出「Bigger Burger Cafe」 並沒有用很多調味料,單以食材的原有味道就能展示出美味的食物。

至於另一份餐點是炭燒美國穀飼安格斯肉眼牛扒(8oz)($178),配以五成熟,皆因五成熟肉眼排一直是我認為最能吃出肉排鮮味以及油香味的程度。

肉眼排肥瘦均勻,沒有出現以往的厚大肥膏的情況,而且筋也較少,對於切和吃都很方便。入口油香四溢牛肉味濃,半生熟的中間位置帶點甜甜的鮮味。

配菜則用上西蘭花和薯仔作伴,增加蔬菜比例。只是把肉眼排放在薯仔上的做法會令薯仔吸收大量牛肉油脂,使之口感變得油膩,不太明智。

餐飲方面我們點了柳橙汁和凍檸茶,橙汁很是新鮮沒有放糖,可以喝到橙的微酸又不感太甜。凍檸茶是茶味較濃帶點微微澀味,甜味不太濃郁。

這間「Bigger Burger Cafe」最令我欣賞的事就是免加一服務費,要知道在香港的餐廳九成都要加一服務費,「Bigger Burger Cafe」的做法等於提供了九折優惠,讓我們省回一筆,更可以嚐更多的美食。