2018-09-10 57 浏览
蘭桂坊比人既感覺就係飲酒既地方,飲酒之餘都要食d野先既!!Burger Bar顧名思義就係食漢堡包,呢度既burger除左係新鮮即叫即整之外,份量亦非常大呢~男朋友點左 #招牌流心芝士漢堡超多層次, 牛牛用上安格斯牛肉, 牛牛內裡仲加左流心芝士, 一咬已經流晒出黎....好在店家有預備即棄手套比大家呢~而我就點左 #素田園蘑菇扒漢堡只係無左安格斯牛, 換上大啡磨菇;配上生菜; 蕃茄; 紫洋蔥等等,食材新鮮就係天下無敵我地亦點左手工啤酒一齊啤啤佢! 個人覺得Acai好味d, 唔太甜或澀, 不過口味係好個人哩~

蘭桂坊比人既感覺就係飲酒既地方,
飲酒之餘都要食d野先既!!
Burger Bar顧名思義就係食漢堡包,
呢度既burger除左係新鮮即叫即整之外,
份量亦非常大呢~

男朋友點左 #招牌流心芝士漢堡
好在店家有預備即棄手套比大家呢~

素田園蘑菇扒漢堡

而我就點左 #素田園蘑菇扒漢堡
只係無左安格斯牛, 換上大啡磨菇;
配上生菜; 蕃茄; 紫洋蔥等等,
食材新鮮就係天下無敵

手工啤酒

我地亦點左手工啤酒一齊啤啤佢!

素田園蘑菇扒漢堡
手工啤酒
2018-09-10 25 浏览
第一次認識Burger bar係透過Instagram廣告,平時我完全唔會理會IG廣告,但今次碌碌下見到一張巨大burger相,即刻流晒口水,就約左女友去食。餐廳嘅burger選擇並不平凡,例如英式早餐漢堡,大蘑菇扒漢堡,我都未曾喺其他同類型餐廳見過以上款式嘅burger。我被餐牌上嘅大蘑菇扒漢堡相片吸引左,所以揀咗大蘑菇扒。一食真係blow my mind。麵包烘過所以面層脆口,包身非常軟熟。中間夾住係安格斯漢堡扒同埋大蘑菇。大蘑菇非常滑嫩,菇味濃郁,漢堡扒呈完美粉紅色,juicy之餘肉質鮮嫩,一咬果下肉汁就流晒出嚟,真係一試難忘。女友就叫左招牌流心芝士漢堡,麵包一樣係外表香脆,包身軟熟。除咗車打芝士,餐廳更將水牛芝士注入漢堡中,形成流心嘅狀態,口感更加豐富,係一次難忘既雙重芝士享受。而漢堡扒依然juicy多汁,而且非常厚。漢堡又點少得薯條呢!凡買漢堡加$22就有一個炸薯條配紫菜粉,當然仲有其他小食例如洋蔥圈,炸魷魚、脆薯角。薯條炸到好香脆,配上真正嘅紫菜粉,真係贏McDonald 既shake shake薯條幾條街,車尾燈都見唔到👀。以後蘭桂坊唔係只係為左clubbing先去,大家

以後蘭桂坊唔係只係為左clubbing先去,大家仲可以去burger bar食高級既大蘑菇扒漢堡同埋流心芝士漢堡。

2018-08-26
  • 大蘑菇扒漢堡
2018-09-09 27 浏览
星期日去咗行下中環大館(舊中區警署),博物館形式,又介紹埋域多利監獄!睇完順路去搵吓嘢食醫肚!大館外貌沿雲咸街落蘭桂芳,搵間舗飲杯嘢食個飽鬆弛吓先!咦!呢度幾吸引咁!入去見地方幾企理,吧枱形式,坐底睇下,見餐牌主打漢堡飽,啤酒,同埋送酒小食!幾啱同朋友吹吓水,飲吓酒!依照點餐紙照剔就可以!幾方便!點咗一個招牌流心芝士漢堡、意大利沙律、脆薯角,同一枝手工啤酒!嘩,個漢堡飽真係巨大,一啖咬落去果D餡料一定唧出來,要慢慢食不能心急,芝士,牛肉漢堡香噴噴,薯角新鮮炸出來,熱辣辣,點蕃茄醬食十分可口,沙律撈埋D意大利醋,中和一吓薯角D熱氣就好配合,喝一口呢隻手工啤(冇中文名嘅)好清涼解渴喎,帶有石榴果子香味,好特別的感覺! 順帶一提,呢度D員工都幾好禮貌,有問必答同幾好耐性!

大館外貌

沿雲咸街落蘭桂芳,搵間舗飲杯嘢食個飽鬆弛吓先!

依照點餐紙照剔就可以!幾方便!
點咗一個招牌流心芝士漢堡、意大利沙律、
脆薯角,同一枝手工啤酒!

2018-09-09
2018-09-08 24 浏览
星期日同男人拍拖,趁好天打算去中環行下前中區警署遊覽下,首先醫飽左個肚先。揀左位於蘭桂坊內既burger bar, 地方唔算大,不過d burger卻大大份好吸引長方形既環境,只有十張枱左右,可以睇到廚房親身製作漢堡透明度高枱面準備好紙巾,手套同茄汁,另外有本詳細介紹既menu同落單紙俾我地慢慢選擇,仲有中英對照添。招牌流心芝士漢堡,內有安格斯牛肉同車打芝士,生菜,蕃茄,炒洋蔥同特有醬汁。果然一咬落去,d芝士流晒出黎,牛肉當然無得輸,洋蔥炒得好香,配合埋d醬汁,真心好好味每一啖都均勻食到唔同既味道,唔會互搶英式早餐漢堡,依個好特別,將平時出面食既早餐配搭出黎,大大份。除左主打牛,生菜,蕃茄,洋蔥,芝士外,仲有蛋,煙肉,配蕃茄醬,望落去已經好吸引,食落去層層都係唔同口感,蕃茄醬有幾夾喎值得推介加左2份小食,炸薯條配紫菜粉,睇住佢地新鮮炸起,好香脆呀,紫菜味都好香。意大利沙律,配搭柚子醋,好開胃。黎到蘭桂坊,當然要飲下啤酒,依度都有d有機啤酒可以飲,叫左杯Eel River Poster, 由烘焙巧克力加焦糖既混合,但唔會甜,反而帶出另一個酒香味,只有5.8%濃度最後食左個豐盛lunch,

長方形既環境,只有十張枱左右,可以睇到廚房親身製作漢堡
透明度高

每一啖都均勻食到唔同既味道,唔會互搶

值得推介

意大利沙律,配搭柚子醋,好開胃。

最後食左個豐盛lunch,埋單都係3百幾蚊,中環區可以慢慢享受,算係咁喇。

2018-09-02
午餐
  • 英式早餐漢堡
  • 招牌流心芝士漢堡
早前去試另一家知名過江龍漢堡shake shack之前,特登抽時間去這一間在中環蘭桂芳嘅漢堡包店,聽講也很不錯,上openrice 見到竟然零負評😱,真係幾期待😝。我哋點左佢嘅招牌流心芝士漢堡($115)中間一切開真係哇一聲,原來佢嘅手打牛肉中間包住厚厚嘅芝士,啲芝士超級多和濃郁,芝士控會超開心!手打牛肉漢堡超過一寸厚!牛肉味濃又不會鬆散,口感好好,加上新鮮蕃茄生菜和鬆軟麵包,呢個漢堡好高分!繼而我們點了一個大蘑菇扒漢堡($128),手打牛肉同樣的出色,juicy又有牛味,大蘑菇非常新鮮,咬落去好多汁同埋好脆,因為好厚嘅關係,加埋生菜同埋番茄成個漢堡疊到好高啊!不過成個包都好fresh!啲漢堡真係唔錯,加上呢度嘅環境同埋氣氛幾好feel!去到蘭桂坊食漢堡包,對於我呢啲唔飲酒嘅人來講,既可以感受到呢度嘅熱鬧氣氛,又可以三五好友Chill下吹下水幾開心😛____________________________店名: Burger Bar環境🏝:8/10服務💁🏼‍♀️:8/10 價錢💰:6/10食物質素🍝: 8.5/10 整體🙆🏻‍♂️:8/10 地址:中環蘭桂坊7號地舖

大蘑菇扒漢堡

2018-08-10
大蘑菇扒漢堡
炸薯條配紫菜芝士粉
2018-09-07 21 浏览
同朋友去睇7:30前去左Burger Bar食晚飯,點咗2個小食、2個burger。牛魔王漢堡賣相吸引,2層的安格斯牛肉漢堡,切開一半肉汁滿瀉,略帶粉紅的漢堡不會煮得太老,反而有點兒嫩滑,我和友人都櫻桃小咀😜,要將個包分層,再切一半分開食才可放入口,真的不得不試。雞扒漢堡原塊雞扒的漢堡,雞扒煮的得脆,肉質同樣嫩滑,食入囗不會覺得好鞋,同樣是連蕃茄洋蔥生菜,這漢堡因為是一層,無雖分層,便可以整個一囗放入口,每一口都能享受漢堡的美味。另外點了2份小食,脆薯角及炸魷魚,熱辣辣脆卜卜。炸魷魚都鮮甜,惹味,是不錯的選擇,魷魚鮮味配沙拉醬,食不停口。這兒的食物都是即叫即做,可以考慮在差不多食完一碟時再點菜。

牛魔王漢堡

雞扒漢堡

這兒的食物都是即叫即做,可以考慮在差不多食完一碟時再點菜。
2018-09-07 16 浏览
食完shake shack 之後莫名奇妙地有小小中意左食漢堡😍記得之前係蘭桂坊有好多食店~今次搵到呢間burger bar 👾👉🏿✨大蘑菇扒漢堡 Hkd 128 💸📌真心既,個漢堡係大到一定要分屍先食到😂佢既蘑菇出奇地唔係炸又係烤,所以食落係一啲都唔膩👍🏿個醬都非常好食,食完一大個真係超級夠飽呢☺️入面材料都非常多,生菜,蕃茄,炒洋蔥,安格斯牛肉,乜都齊呀👉🏿✨辣味洋蔥漢堡 Hkd 93 💸📌睇食評見幾多人食呢個,一於試下😆不過佢既辣醬對我黎講係真係辣左小小😞有小小傾向麻辣,但又辣得非常過癮!入面仲左炒洋蔥仲有生洋蔥,真係辣上加辣🤢問你怕未!愛辣之人一定要試下挑戰呢個,係幾頂癮架😜👉🏿✨炸薯條(紫菜粉)+22蚊有半份💸📌其實我覺得半份都絕對夠食!佢唔似麥當勞啲shakeshkae 粉,上面係真係堅紫菜碎,用左粗薯條,食落薯味十足🤙🏿
👉🏿✨大蘑菇扒漢堡 Hkd 128 💸

👉🏿✨辣味洋蔥漢堡 Hkd 93 💸

👉🏿✨炸薯條(紫菜粉)+22蚊有半份💸

2018-09-07 17 浏览
中環蘭桂坊又一高質burger店!🤤 大蘑菇扒漢堡 ($128) 入面有好厚既一塊portobello 煎香完,好香好juicy😻 加埋塊牛肉就更加juicy, 牛肉好鮮好重牛味,煎至8成熟,好冧但又不失口感。個包係烘過,食到幾尾都重係微脆,好高質好滿足❤️ 會encore!!朋友叫咗呢個招牌芝士流心漢堡($115) 一切開個burger, 啲芝士流哂岀黎😻 芝士迷一定唔可錯過!叫咗burger 可以以優惠價換到小食。紫菜炸薯條 ($22), 半份脆薯角 ($30) 全部食到尾都仲係好脆🤤食burger 食薯條點可以少咗啤酒🍻 果味啤酒($58/1枝),4%酒精。幾易入口🙊
中環蘭桂坊又一高質burger店!🤤

朋友叫咗呢個招牌芝士流心漢堡($115)

2018-09-07 33 浏览
1. 招牌流心芝士漢堡+雞蛋($115+$20=$135)🧀🍔🍳經烘過嘅麵包食落更香口,而安格斯牛肉充滿濃濃嘅肉汁又好結實,配合滿滿嘅車打芝士同醬汁同雞蛋一齊食,真係邪惡又吸引🤤另外,餐廳會好貼心為食客準備左膠手套,唔會食到成手係油,幾唔錯!👏🏻👏🏻👏🏻彤樂評分:8.5/102. 炸魚薯條+車打芝士($90+$10)🍔🧀主角嘅炸魚柳真係超大塊,但重點係炸魚柳外面非常香脆內裹又嫩滑濕潤,食落又唔覺油膩,加上一塊車打芝士,配搭蕃茄生菜等等嘅配料,真係好夾😋彤樂評分:8.5/103. 炸薯條(紫菜)(+$22)🍟加左紫菜味既鹽,味道鹹鹹香香,比M記嘅紫菜shake shake粉黎得更濃味,更出眾👍🏻彤樂評分:8/104. 洋蔥圈(+$55)炸洋蔥圈外身同炸魚柳一樣咁脆口,而睡入面都有厚身分明嘅洋蔥,不過就略嫌有少少分離啦😂彤樂評金:7/10
彤樂評分:8.5/10
招牌流心芝士漢堡+雞蛋

2. 炸魚薯條+車打芝士($90+$10)🍔🧀
彤樂評分:8.5/10
炸魚薯條+車打芝士

3. 炸薯條(紫菜)(+$22)🍟
彤樂評分:8/10
炸薯條(紫菜)

4. 洋蔥圈(+$55)
彤樂評金:7/10
洋蔥圈
2018-08-29
招牌流心芝士漢堡+雞蛋
炸魚薯條+車打芝士
炸薯條(紫菜)
2018-09-06 13 浏览
某天,想試一試香港的美式burger 水平如何,找到在蘭桂芳街內的一間美式burger 小店。招牌之一是秘制流心芝士漢堡signature molten cheese beef burger。用上美國USDA certified 安格斯牛肉Angus beef ,自家制作漢堡扒。店員細心地煎到medium 5成熟,牛肉望落內裡透紅,牛肉味濃郁且咬落柔軟。秘制的sauce 有美式burger 典型味道,濃厚又creamy 。可惜配搭的包略嫌不夠熱,應該是烤包的過程做得不夠好,有少許失色。side dish 的French fries 炸得不錯,熱度足夠。總之,整體味道也比街外很多漢堡店優勝,是值得再去的小店!

總之,整體味道也比街外很多漢堡店優勝,是值得再去的小店!
2018-07-31
2018-09-06 12 浏览
· 漢 堡 吧 夜 小 浪 漫 🍔🍟今 次 去 食 自 家 手 製 嘅 Burger 🚩無 論 賣 相 同 味 道 都 好 吸 引 呀 !! 😍店 內 位 置 不 多 , 適 合 二 人 約 會 小 聚餐 牌 列 明 詳 細 , 材 料 清 楚 睇 曬 📋❤桌 邊 有 手 套 和 紙 巾 挺 貼 心 的 👍服 務 員 都 好 親 切 ! 食 物 即 叫 即 整 唔 洗 等 好 耐👍餐 廳 彩 用 開 放 式 廚 房 設 計 係 等 待 食 物 同 時 可 以 睇 到 製 作 過 程 👍呢度嘅漢堡份量好大 一隻手絕對係拎唔曬😁有九款漢堡牛 · 魚 · 素 ~ 啱曬食肉獸同素食嘅朋友!另外嫌漢堡料唔夠喉嘅話仲可以附配加漢堡材料㗎~ _ 🔼招 牌 流 心 芝 士 漢 堡 ⭐⭐⭐⭐⭐流心芝士😍 呢個不愧係此店嘅招牌菜喔!!超香不膩嘅芝士👍還有手打嘅安格斯牛肉👍安格斯牛肉份量十足🐮牛味香濃食落好Juicy !包烘得夠鬆脆又帶有牛油香, 加埋半溶芝士嘅配搭好正😋 _ 🔼大 磨 菇 扒 漢 堡 ⭐⭐⭐⭐⭐這都是必點的漢堡啊! 大磨菇配安格斯牛肉鮮嫩香口好好吃😋磨菇是先蒸再煎, 食落口感軟熟食完都唔會
· 漢 堡 吧 夜 小 浪 漫 🍔🍟
今 次 去 食 自 家 手 製 嘅 Burger 🚩
無 論 賣 相 同 味 道 都 好 吸 引 呀 !! 😍
店 內 位 置 不 多 , 適 合 二 人 約 會 小 聚
餐 牌 列 明 詳 細 , 材 料 清 楚 睇 曬 📋❤
桌 邊 有 手 套 和 紙 巾 挺 貼 心 的 👍
餐 廳 彩 用 開 放 式 廚 房 設 計

呢度嘅漢堡份量好大 一隻手絕對係拎唔曬😁
有九款漢堡牛 · 魚 · 素 ~ 啱曬食肉獸同素食嘅朋友!
另外嫌漢堡料唔夠喉嘅話仲可以附配加漢堡材料㗎~
_ 🔼招 牌 流 心 芝 士 漢 堡 ⭐⭐⭐⭐⭐
流心芝士😍 呢個不愧係此店嘅招牌菜喔!!
超香不膩嘅芝士👍還有手打嘅安格斯牛肉👍
安格斯牛肉份量十足🐮牛味香濃食落好Juicy !
包烘得夠鬆脆又帶有牛油香, 加埋半溶芝士嘅配搭好正😋
_ 🔼大 磨 菇 扒 漢 堡 ⭐⭐⭐⭐⭐
這都是必點的漢堡啊!
大磨菇配安格斯牛肉鮮嫩香口好好吃😋
磨菇是先蒸再煎, 食落口感軟熟
食完都唔會覺得滯, 少吃嘅朋友點呢個都唔錯! -
_ 🔼紫 菜 薯 條 (半 份) ⭐⭐⭐⭐
厚切薯條啊😍 仲要係新鮮熱辣辣😍 好好味啊!!
入口不油膩 ~ 食落好有口感~ 仲要係我大愛嘅紫菜💓
實在太邪惡 !! 決定點多份芝士食😝😝 _
_🔼芝 士 薯 條 (半 份) ⭐⭐⭐⭐
這個超好吃!薯條怖上滿滿的芝士粉❤好香好吃!
芝士迷必點必愛上!! 不足幾分鐘就吃完了 😋
食完嘆番杯啤酒 / 果汁 夠曬滿足又放鬆曬一日嘅工作心情🙌

2018-08-20
庆祝纪念
纪念日
用餐优惠
試食活動
2018-09-06 23 浏览
肥妹仔咁為食,見到餐店新開冇耐,網上又見到有關廣告,決定試下。<招牌流心芝士漢堡> 高身,蕃茄洋蔥芝士生菜走唔甩。重點係塊朳真係冇得頂!安格斯牛肉好厚身,而且肉色粉嫩,不會熟到老哂。芝士起牛朳中間流出來,雖然未至於似瀑布般流出,但比例岩岩好,過多芝士亦未必一定好,因為越食越膩。美中不足的是,包皮同包底入口只屬微脆,溫度是冷冰冰,如果烘耐啲就更加正!店員服務不錯,有溫馨小店的感覺,只嫌枱面不夠乾淨有點油
招牌流心芝士漢堡

<招牌流心芝士漢堡> 高身,蕃茄洋蔥芝士生菜走唔甩。

招牌芝士流心漢堡

招牌芝士流心漢堡
2018-09-04 36 浏览
Burger bar近來宣傳力度加大不斷在社交平台睇到廣告,正好在中環出job嘅我地已經想食好耐,今日落大雨都要試下由於第一次遞交食評唔通過,特此聲明哩篇食評並非任何試食活動(我都想有試食loh)5個人點左一個, 三個,一個,再加左三份薯條(原味&紫菜粉&芝士粉)。薯條上先,係顏色比較淺的粗薯,食落好熱一定係新鮮炸出,外表都好脆。但薯仔內部味道唔夠,原味薯條要點好多茄汁先得,芝士味係甜甜地嘅,相較之下紫菜味就更勝一籌。薯條要趁熱食,因為凍左好快會稔曬等左十分鐘漢堡就到,由於光線問題所有嘅包睇落都一個樣睇個size就知有幾足料,可惜冇對半切開,食得非常狼狽。漢堡包身中等偏軟,夾心的醬份量好足,漢堡扒有成2cm厚,《流心芝士漢堡》係漢堡扒入面塞一塊芝士。我係食烤《大啡菇牛肉漢堡》,非常juicy,好多汁好香,絕對係食過最好味的一塊菇,超越了另一間知名漢堡店的大啡菇係我心入面的地位。可惜係漢堡扒肉味欠奉,雖然都有肉汁唔會太乾,始終食唔出我期望中的肉香。而三位點了《流心芝士漢堡》的朋友,都一致反映認為太膩,流心的部分冇咩味道,而且本身就很淡的肉味也被流心遮蓋了。總結一下,【環境】店鋪面積不大,

由於第一次遞交食評唔通過,特此聲明哩篇食評並非任何試食活動
(我都想有試食loh)

5個人點左一個[classic burger], 三個[流心芝士漢堡],一個[烤大啡菇牛肉漢堡],再加左三份薯條(原味&紫菜粉&芝士粉)。
薯條

流心芝士漢堡
烤大啡菇牛肉漢堡
等左十分鐘漢堡就到,由於光線問題所有嘅包睇落都一個樣

總結一下,

【環境】店鋪面積不大,坐得稍微有些逼,門口風景不錯不過冷氣就弱一些。
【服務】態度幾好,上菜速度也可以接受
【味道】大啡菇味道一流,流心芝士如果怕膩的朋友可以唔試,可能classic或者牛魔王會更加適合。漢堡扒有肉汁不會鞋口,但肉味如果能再強點會更好。薯條方面推介紫菜味。
【改進空間】漢堡如能對半切開會更方便。

如果下次再來,大概會試下english breakfast burger

薯條
烤大啡菇牛肉漢堡
2018-09-04 11 浏览
蘭桂坊Burger Bar,顧名思義,當然係主打漢堡啦!有9種漢堡,我都係最愛牛肉漢堡!牛魔王漢堡($145),另加配料酸黃瓜($5)及煙肉($20),用料豐富,有雙層安格斯牛肉、雙層車打芝士、生菜、番茄、香甜炒洋蔥及羅勒醬,帶上餐廳提供的膠手套,一大口咬下去,滿滿肉汁,絕對係一個勁量版漢堡!女生怕呢個太大份量食唔晒?可以要經典漢堡($88),一樣有基本配料,例如牛肉漢堡、芝士、生菜等等,細食者一樣食得滋味。其他小食都有供應,例如炸魷魚($55):以及漢堡炸物嘅最近拍檔: 啤酒Eel River Acai Berry Wheat ($58)
蘭桂坊Burger Bar,顧名思義,當然係主打漢堡啦!

有9種漢堡,我都係最愛牛肉漢堡!

女生怕呢個太大份量食唔晒?

其他小食都有供應,例如炸魷魚($55):

以及漢堡炸物嘅最近拍檔: 啤酒

2018-09-03 19 浏览
放工想食餐好,位置係蘭桂芳好方便,撞岩準時放工去到唔使等位。店內大約有20個位左右,都係高凳,但坐得都算舒適。兩個人食,每人叫了一客burger, 半份沙律。因為貪心想試晒兩隻味,所以又再加多兩份半份既沙律。Burger即叫即製,熱辣辣,漢堡非常鮮味,口感唔錯。
用餐优惠
試食活動