2024-08-11 155 浏览
今日朋友帶咗我去咗銅鑼灣一間意大利同日本融合菜嘅酒吧,呢間酒吧位於銅鑼灣時代廣場後面,位置相當容易找。裏面裝修非常獨特,走現代禪風黑色裝修風格,營造咗舒適的環境氛圍。➰ Cocktail 〰️ Bao Guk呢杯cocktail主要酒精成份係冧酒,再加埋君度橙酒,混合埋蘋果汁和菠蘿,酒精濃度唔高,口感非常清新,而冰上更有洋甘菊擺設,打卡一流。➰ Cocktail 〰️ Salt Babe呢杯cocktail以陳皮和檸檬做主題、再加埋青檸,而酒精就用咗Gin酒,酒精度唔濃,好啱女士飲。➰ Uni Lobster Bisque Arancini將龍蝦湯再加車打芝士去炸成一舊飯團,咬落去外脆內軟,好香口,而且重有埋拉絲,上面放咗日本海膽,食落嘅口感非常鮮甜。➰ Ham, Burrata with seasonal fruits用咗24個月嘅Parma Ham, 同埋香印提子加哈密瓜,而中間係Burrata芝士,重喺上面灑上咗一層開心果碎碎, 將Burrata芝士切開,再撈埋一齊食先至好味。➰ Butter Sake Clams Pot呢個牛油清油煮蜆,啲蜆好大隻,而且啲蜆肉脹卜卜,味道好清甜,而

➰ Cocktail 〰️ Bao Guk

➰ Cocktail 〰️ Salt Babe

➰ Uni Lobster Bisque Arancini

➰ Butter Sake Clams Pot
呢個牛油清油煮蜆,啲蜆好大隻,而且啲蜆肉脹卜卜,味道好清甜,而且重有韓式年糕墊底,年糕吸收晒牛油清酒嘅味道,令到年糕咬落充滿清酒味。

➰ Crispy Short Rib
呢碟Short Rib用咗牛坑腩,肥瘦剛好,而且焗到皮脆肉嫩,再配埋酸酸甜甜嘅山楂紅酒汁榛子香草醬,令到胃口大開,介有埋牛油薯蓉伴碟,薯蓉口感夠晒綿滑。

2024-08-11
  • UNI LOBSTER BISQUE ARANCINI (2PCS)
  • Crispy Beef Short Rib
  • Ham
  • Burrata with seasonal fruits
和朋友一起很久沒一起吃飯了,這次特地約去銅鑼灣的一家酒吧餐廳用餐。這家餐廳以黑色為主題,走有型格的路線,看到很多人和朋友在這裡用餐閒聊。Tuna Tartare $138鮪魚粒經過調味,味道微辣,配料有炸米紙、炸紫菜,還可以搭配牛油果醬食用,很開胃Uni Lobster Bisque Arancini $228前菜一共有兩顆,有海膽點綴,深炸的米飯球中包裹著龍蝦肉和芝士,海膽吃起來新鮮,芝士在熱的時候能拉絲Yellow Chicken Roll With Cauliflower Mimolette $268兩卷雞肉,配料有脆香菇和芝士,雞肉質地嫩滑,搭配上香脆的炸香菇口感豐富Drunken Carb Pasta $258主菜使用了墨魚墨汁意粉,配料有雪蟹、雞油和紹興酒,入口能夠品味到酒香,意粉口感彈牙,醬汁不會太多,味道清淡Jam & Blossom $98無酒精雞尾酒使用了士多啤梨醬、桂花和玄米茶,味道明顯帶有桂花香,隱約帶有茶味,口感順滑

Tuna Tartare $138

Drunken Carb Pasta $258

Jam & Blossom $98
2024-08-09 159 浏览
呢間餐廳行型格路線,黑色既主題色令人感覺好有格調,酒吧位勁靚,超多唔同既酒😍睇餐牌介紹,呢度行日西fusion路線✅UNI LOBSTER BISQUE ARANCINI(2PCS)($228)係一種意大利傳統小吃,用意式燉飯裹著cheese,再用油炸好變小丸子,餐廳創新地加上海膽,賣相好靚!上面既海膽好新鮮,食落超鮮甜,味道真係超豐富同濃郁🤤✅ 金槍魚塔塔切得細緻嘅金槍魚肉質鮮嫩,配上醬汁,味道清新而不失鮮美,伴碟有牛油果蓉,同香脆嘅薄薄紫菜酥,一齊食味道好特別✅酥脆牛小排外層煎得非常香脆,內裡嘅牛肉軟嫩多汁,入口即化,味道濃郁,真係令人驚喜。✅雞肉卷配花椰菜係一道創新嘅菜式,雞肉卷口感嫩滑,脆香菇同 Mimolette cheese 嘅搭配更增添咗豐富嘅口感同味道✅Coco-Me Lonade以椰子為基調,加入檸檬嘅酸甜,口感清爽,非常適合喺夏日享用。✅Jam & Blossom帶有果醬嘅甜味同花香,味道平衡,入口順滑,好飲

睇餐牌介紹,呢度行日西fusion路線

✅ 金槍魚塔塔

✅酥脆牛小排

✅雞肉卷配花椰菜

✅Coco-Me Lonade

✅Jam & Blossom
帶有果醬嘅甜味同花香,味道平衡,入口順滑,好飲
2024-08-07 93 浏览
今晚晚餐在銅鑼灣食Ciclo,餐廳好講究既食材準備同烹煮方法,算是好特別的一次用餐體驗。頭盤是 Uni Lobster Bisque Arancini (2pcs)Lobster 🦞 Saffron Risotto, cheddar, sour cream,意式炸飯團(Arancini)內含法式濃湯(Bisque)龍蝦肉餡,Arancini 上面鋪滿左黎自北海道既海膽,海膽非常鮮甜,而且真係食得出有龍蝦汁嘅味,裡面的Risotto嘅份量唔會好多,炸起上嚟食落都唔會成口油。而且裏面嘅芝士可以食到拉絲既效果。Main course 係 Crispy Beef Short Rib 牛小排,Short ribs是全熟既,但一點都唔覺得老,好大原因歸功於係慢煮,所以牛既肉質好腍,牛小排上面輕輕灑左些意式香草醬,上盤旁邊嗰醬汁加咗山楂落去,所以會有少少酸酸甜甜嘅感覺,我仲食得出有淡淡既肉桂香味,牛肉佢嘅表面會相對比較脆皮少少,因為煎過既關係,牛肉入邊真係肥瘦好適中,配埋個薯蓉再點埋個甜嘅汁,真係好match。杯嘢飲我點左Cocktail - Bao Guk,主要酒精成分是蘭姆酒,即是冧酒。睇落杯c

杯嘢飲我點左Cocktail - Bao Guk,主要酒精成分是蘭姆酒,即是冧酒。睇落杯cocktail 好清澈咁,但原來後邊做咗好多功夫,事關佢將冧酒慢煮再加咗蘋果汁同牛奶!!基於有Chemical reaction同埋將佢過濾咗之後,所以佢先至可以變到咁清澈,唔講真係唔知佢背既effort。佢嘅酒精濃度唔算好高,我覺得就算係女仔自己一個飲都唔使擔心。另外可以見到杯cocktail, 有朵chamomile 洋甘菊,令到杯酒增加咗一少少清香。

今晚整個用餐體驗係Feel 到餐廳放左好多心思、準備同預備食材,煮法一點都不馬虎!!
2024-07-30
2024-08-07 118 浏览
店名: Ciclo地址: 銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓銅鑼灣站A出口,行2分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5今次同朋友去到位於銅鑼灣嘅型格酒吧餐廳,裝修以黑色工業風,空間感足夠,亦有不同特色cocktails🍸有需要嘅話,店員亦會熱心介紹cocktail同食物,絕對係大家同朋友黎happy friday嘅好地方🥰Uni Lobster Bisque Arancini(2pcs)❤️❤️❤️❤️❤️$228以自家製龍蝦湯配risotto嘅意大利🇮🇹小食,再加上車打芝士炸成口感外脆內軟好creamy,仲有拉絲,配上鮮甜北海道海膽,創新又好食😍Tuna tartare❤️❤️❤️❤️❤️$138吞拿魚新鮮肥美,混合特製嘅辣椒醬🌶️,再配搭上香滑牛油果蓉🥑店員建議先單食,之後再配上脆片,層次十分豐富,必點之選😙Drunken Crab Pasta❤️❤️❤️❤️$258用上雞油、紹興酒等煮成,墨汁意粉軟硬適中😝再加上啖啖香濃鮮味嘅蟹肉,整體十分滿意👍🏻Crispy Short Rib❤️❤️❤️❤️❤️$268外層煎至香脆,內裏以淋汁嘅方式慢煮,雖然係全熟,但肉質依然保持嫩滑,再配上紅酒、肉桂、山楂製成既醬

店名: Ciclo

味道: 4.5/5

Tuna tartare❤️❤️❤️❤️❤️

Drunken Crab Pasta❤️❤️❤️❤️

Crispy Short Rib❤️❤️❤️❤️❤️
外層煎至香脆,內裏以淋汁嘅方式慢煮,雖然係全熟,但肉質依然保持嫩滑,再配上紅酒、肉桂、山楂製成既醬汁,令味道酸酸甜甜,又帶有紅酒香,再配搭上超creamy幼滑既薯蓉,味道十分驚豔🤩

Salt Babe❤️❤️❤️❤️❤️
以鹹檸七作為concept,加入佛手柑等,入口酒味並唔濃烈,清爽得黎好適合女仔👧🏻飲😆

Koko Ringo❤️❤️❤️❤️❤️
班蘭葉配以清新青檸同椰子mousse🥥奶泡綿密嘅口感,配上下面清爽嘅cocktail,層次分明口感獨特😙
2024-08-07 72 浏览
好少可係香港食西餐,食親都只會因為朋友生日🎂想打卡、chill d咁🤣所以今次就㨂左呢間意日fusion既餐廳🥳裝修好有品味,暗暗既燈光好有feel,打燈係打落枱面野食,啱晒我地成班kong girl打卡😋🤭啲staff都好靚女😍😍我地女仔睇女仔都忍唔住讚🤣🤣重點係佢地勁nice, 會主動介紹每一款野食,又會推介下咁👍🏻👍🏻真心難得香港仲有咁warm咁親切既態度service🫶🏻🫶🏻🫶🏻我地人多又飲下酒,推介叫koko ringo❤️係Gin做底,配埋青檸、斑蘭同埋Coconut,唔會死甜❤️Mocktail就要叫coco melonade,酸既好refreshing🤣小食一定係黑松露薯條,即炸香脆,好香,仲有芝士parmesan既咸香👌🏻👌🏻仲叫左個竹炭炸雞,幾特別,因為係配左蛋沙律mayo同埋老干媽辣椒醬🤣🤣又出奇地幾好食喎~main就㨂左肉肉肉!😋😋crispy short rib肉味超濃、重油香,sauce係紅酒山渣,薯蓉好滑身,平時我唔食都食左幾啖😮😮意粉㨂左松葉蟹肉墨汁意粉,超多蟹😍仲要拆曬肉~~正👍🏻調味剛好👌🏻坐得好舒服,成班朋友都唔會迫🙏🏻朋友慶生嘅話推介😆😆
坐得好舒服,成班朋友都唔會迫🙏🏻朋友慶生嘅話推介😆😆
2024-07-24
  • Koko  ring
2024-08-06 570 浏览
📍 Ciclo好型!裝修用黑色,行型格路線,樓底好高,空間感好好,坐得舒服!cocktails好飲!starter好食!main 同 pasta都好食!點可以唔登上 #chuchu推介 💡喺正Time Square對面,超方便!—————————————————————❣️ Truffle Fries $118好大碟!幼薯條炸到金黃香脆,大量黑松露沙律醬同巴馬臣芝士,超香,超邪惡👿.❣️ Tuna Tartare $138推‼️好開胃!吞拿魚粒用咗本地辣椒油同墨西哥辣椒調味辣辣哋,再加埋蛋黃醬中和咗個辣,同綿綿嘅牛油果蓉配海苔脆炸米紙,全部都好夾!🫶🏻.❣️ Crispy Beef Short Rib $268慢煮牛骨肉炆到好淋,肉香同油香都好出!用咗Gremolata (意大利嘅調味)有榛子歐芹檸檬皮蒜頭,好惹味,側邊仲有山楂紅酒汁,酸酸甜甜平衡左肉膩,配菜都好有誠意,薯蓉仲好滑!.❣️ Drunken Crab Pasta $258用咗墨汁意粉,用咗雞油和紹興酒煮,一上枱就聞到陣陣酒香,醉蟹嘅鮮美同意粉好夾!好鐘意佢唔係西式好多醬嗰種意粉!❣️ Koko Ringo $128 面頭有cocon
📍 Ciclo

💡喺正Time Square對面,超方便!

❣️ Truffle Fries $118

❣️ Tuna Tartare $138

❣️ Crispy Beef Short Rib $268

❣️ Drunken Crab Pasta $258

❣️ Koko Ringo $128
面頭有coconut foam,斑蘭嘅味道好出!🐷🫶🏻!Gin base又有少少fruity,甜甜哋!
❣️ Genmaicha $128
都係Gin base,喺玄米茶味,茶味夠香!仲加左黑糖冬瓜糖漿容易啲入口

💬 每道菜、飲品都會同客人講解,特別有誠意!
不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8/10
👍🏻推薦: 8.5/10
—————————————————————
🏡地址: Ciclo (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓
🕑營業時間: 17:00-01/03:00 (星期一休息)

2024-07-31
2024-08-06 60 浏览
放工想同同事兩個女仔去食飯同chill下,見這間餐廳好評不少而且好似好型咁,cocktail選擇又多,所以就book左黎試下大廈門口在時代廣場後面不多起眼,要細心留意入口。一開升降機門好似去左另一世界,成間餐廳走型格黑色路線,有好多仿石牆,燈光應該有特別設計,營造到有種神秘感覺,好適合我地今日兩個女仔說悄悄話Haha侍應服裝也很統一,都是穿黑色為主,最欣賞是每個侍應都對自家餐牌和食物很熟悉,個個都可以將每道菜色詳細介紹,很佩服!不過我記性只是還好,盡量寫翻他們講過的俾大家知!今日想chill下嘛,當然每人點一杯酒先-Sake Sour傳統的Whisky Sour用了Sake來取代個base,變相是由米香取代了oak flavor,再加入我最喜歡的pineapple syrup,對女仔來說沒有難度-Genmaicha玄米茶對茶味cocktail無法抗拒,見到就想點,來到勁有驚喜!個base是Gin,feature玄米茶同黑糖冬瓜檸檬,沒有想過咁夾Haha,本身仲驚冬瓜檸檬會好甜,點知一點都不會,兩款cocktail的酒味都較淡,妹酒是也XD餐廳主要做意大利和日本fushion的菜式,食物

今日想chill下嘛,當然每人點一杯酒先
-Sake Sour
-Genmaicha玄米茶

餐廳主要做意大利和日本fushion的菜式,食物款式和份量貴精不貴多,我們都點了兩個前菜同兩個main dishes to share
-Uni Lobster Bisque Arancini
這款看上去十分精緻,簡單來說是炸飯糰,但其實有很多工夫!侍應說這個入面是由龍蝦湯煮成的risotto,再加芝士炸,真的有拉絲!最後再在上面加小樽海膽,帶出鮮味,可惜我就不吃海膽的,但我的同事說新鮮
-Ham, Burrata with Seasonal Fruits
呢款我超鐘意!😋 每一個材料我都很喜歡,24個月的Parma Ham夠曬咸香、Burrata cheese綿滑有奶香、水果有超甜的芒果和蜜瓜,神來之筆是開心果碎haha,增加一點crunchy的口感
-Crispy Short Rib
這款最好食的必須承認是薯蓉,好綿滑又好creamy,要我單點我都可以!個short ribs雖然是well done,但侍應有介紹是用牛油慢煮一路braised而煮成,所以肉質一點都不韌。
-Drunken Crab Pasta
這款雖然是pasta,不過煮法近中式拌麵,侍應說是用雞皮熬出的雞油,加上蟹同蜆汁和紹與酒去煮,我最欣賞是蟹肉超多,仲有一隻大大蟹鉗,Ink pasta是真的嚐到一點點墨汁味,仲有蒜片去提味,真心好食😙

這裡消費不便宜但你會feel到出品是用心的,cocktail好飲食物好食,適合吹水,如果在銅鑼灣想搵個地方chill下這裡絕對是好選擇😎
  • Sake  Sour
  • Genmaicha
  • Ham
  • Burrata  with  Seasonal  Fruits
餐廳位於銅鑼灣,裝修以黑色工業風,十分型格,樓底高,空間感足夠,坐得好舒服。此外,酒吧餐廳主打fusion菜,亦有調酒師悉心調製出不同既cocktails🍸,服務態度非常良好,可以同一班知已飲杯野吹吓水!Tune Tartare🧆 $138吞拿魚啖啖新鮮肥美,再配上微辣嘅辣椒油同蛋黃醬,仲有香滑牛油果溶,放上脆片上一啖食落去,好開胃,層次豐富,非常絕配👍🏻Uni Lobster Bisque Arancini (2pcs)🦞 $228自家製龍蝦湯意大利飯加車打芝士去炸成飯波,外脆內軟,仲有拉絲感覺,面層鋪上sour cream同北海道小樽既海膽,食落非常鮮甜,fusion菜式具創新。Drunken Crab Pasta🦀 $258用左雞油、紹興酒煮食既墨汁意粉,意大利闊條麵口感軟硬適中,再配上香濃鮮味既松葉蟹肉,鮮甜中帶有墨汁既香味。Crispy Beef Short Rib🐂 $268牛小排外層煎成脆皮,內裏肉質緻滑,再配上紅酒、肉桂、山楂製成既醬汁,面層仲有自家製香草醬,配菜有超幼滑既薯蓉,味道配搭好夾!Sake Sour🍸 $128頂層有薄薄既泡沫,好香菠蘿味,再用左日本sake

Tune Tartare🧆 $138
Tune Tartare

Drunken Crab Pasta🦀 $258

Crispy Beef Short Rib🐂 $268
Crispy Beef Short Rib

Sake Sour🍸 $128
頂層有薄薄既泡沫,好香菠蘿味,再用左日本sake調出嚟,味道酸酸甜甜,好香,又唔會太濃酒精🍷

Bao Guk🥃 $128
加左rum、菠蘿、甘菊、蘋果汁,飲落好fruity,甜甜地,好啱女士飲!
Sake Sour

整體來講,環境高雅,坐得舒服,服務態度良好,食物大碟,具fusion特色,岩哂情侶拍拖同約朋友打卡!😎

🌟推薦指數:8/10
Tune Tartare
Crispy Beef Short Rib
Sake Sour
2024-08-04 85 浏览
朋友極力推薦我位於銅鑼灣的樓上酒吧。不是太好酒的我,原來無乜興趣。但朋友說這間的食物十分出色!!所以就帶了男朋友來試試。餐廳的菜餚融合了意大利和日本風味,裝裝潢設計以黑色為主題,營造出時尚現代的氛圍,非常適合約會及和朋友聚餐。雖然菜單選擇並不多,但每道菜都經過精心挑選,讓人難以抉擇。我們依店員的推薦點了兩道前菜和兩道主菜。Tuna Tartare HKD138吞拿魚粒搭配辣椒和蛋黃醬,再配上牛油果蓉和紫菜脆片,每一口都散發出令人難忘的開胃風味。Uni Lobster Bisque Arancini HKD228外層炸得酥脆,內裡則充滿了龍蝦湯意大利飯及芝士,再加上新鮮的北海道海膽,口感豐富。但略厭炸得有少少過火,令到入口有陣微微的苦味。Crispy Short Rib HKD268牛坑腩經過西式烹調以慢煮方法,令到口感嫩滑,外皮酥脆,搭配紅酒山楂汁,味道豐富。山楂微酸更中和肉的油膩感。再加上自家製牛奶薯蓉,十分滿足。Drunken Crab Pasta HKD258墨汁意粉加入雞皮炸出的油和紹興酒烹調,配上豐富的蟹肉和炸蒜,每一口都散發出濃郁的香氣,是一道絕對值得推薦的菜品。Salt

Tuna Tartare HKD138

Crispy Short Rib HKD268

Drunken Crab Pasta HKD258

Salt Babe $128:氈酒搭配鹹檸檬和蜜糖,口感先鹹後甜,帶有微妙的風味。

本身想點Coco-Melonade,但melon今日缺貨,侍應介紹了另一款,是加了泰奶泡沫,椰子及及椰奶。入口十分清新,椰子水中和泰奶的甜膩感。

小總結❤️❤️❤️❤️❤️
📌完美融合意大利和日本風味
📌侍應十分友善,為每道菜都會作出介紹
📌環境舒適
  • Coco-Melonade
  • Sake  Sour
2024-08-04 46 浏览
最近啱啱完成咗一個大project,所以專登放咗工之後自己一個人去一間餐廳放鬆一下。餐廳本身之前同同事一齊嚟過飲嘢傾偈,覺得幾唔錯。今次自己一個係專門享受佢哋嘅食物餐廳嘅食物款式唔算特別多,但係全部都好有心思,上次我聽店員介紹咗幾款都覺得真係用咗好多心機步驟先會諗得到嗰啲款式我今次試咗啲新嘢 首先係個tuna tartare佢個脆片就已經有兩款,白色嘅係米紙;黑色嘅係海苔。唔好以為佢好Hea咁淨係拎咗兩款唔同嘅脆紙,侍應介紹嘅時候佢講嘅步驟真係聽到我頭都暈埋,但係食落口就會覺得好夾,唔會覺得佢哋嘅功夫係白費或者多餘嘅。吞拿魚切粒加咗日本嘅蛋黃醬同埋另外一種醬撈均(好明顯我係聽書聽唔晒)底部仲加港式嘅辣椒油米紙好脆,吞拿魚都好新鮮。調咗味嘅吞拿魚同平時嘅刺身吞拿魚感覺好唔同。雖然佢嘅調味會比較重,但係其實好惹味,而且好夾,牛油果醬好細膩,整體層次好豐富。食完前菜就到主菜,我揀咗個黃油雞。職員話雞肉係拆骨之後加咗牛油煎,所以食落會有少少脆皮. 然後中間有蔬菜同埋芝士.職員解釋咗點解中間嗰醬食落會有少少空氣感,但係我唔記得咗😌黃油雞之前食過,一直都覺得黃油雞本身都好好食,但餐廳再將佢拆埋骨嗰

我今次試咗啲新嘢

首先係個tuna tartare

食完前菜就到主菜,我揀咗個黃油雞。
黃油雞之前食過,一直都覺得黃油雞本身都好好食,但餐廳再將佢拆埋骨嗰吓,個service簡直正到爆。食落去嘅時候無骨脆皮,啖啖肉,而且再加埋上面嘅芝士,隔離仲有啲麵包粒,麵包粒佢好脆口又唔會硬,用條脷一壓就已經散晒,層次好豐富。四件雞真係食到舔舔脷。
嘢飲方面我本身係跟Menu叫咗有椰青成份嘅飲品,但店員好似話嗰款飲品今日冇,轉咗另一個special俾我哋。而家倒數呢一杯上面係泰茶,下面係椰青水椰奶加少少鹽

泰茶上面嘅泡沫好唔錯,而且茶嘅味道都好出。配搭嘅椰青水椰奶,估唔到同泰茶會match到。

整體嚟講嘅係呢一間fusion菜真係質素好令人驚喜。佢唔係求求其其亂咁將啲菜式搞埋一齊又食得落口就算,而係真係有對味道追求過,非常好食。
2024-08-03 27 浏览
銅鑼灣一向都係美食之都,今次就嚟到呢間樓上嘅Fusion Bar and Restaurant 👀裝修得好有格調,整體氣氛好好✨Tune Tartare $118呑拿魚他他用咗辣椒醬加蛋黃醬調味,夾埋炸自家製米紙同紫菜👀炸得好脆,再點超級smooth嘅Avocado🥑值得一試!✨Uni Lobster Bisque Arancini (2PCS) $228屬於意大利比較傳統嘅菜式,先熬製香濃嘅龍蝦湯煮risotto再用cheddar cheese包住炸🧀cheddar cheese帶出淡淡奶香,味道好適中唔會膩👍🏻risotto粒粒分明,入口熱辣辣仲帶超勁拉絲,龍蝦湯味好香濃,比想像中更入味😭👍🏻表面鋪上新鮮海膽同埋自家製chive creme,海膽份量好足,而且完全冇腥味,鮮味十足!整體嘅配搭好新穎,每樣食物嘅味道都好出,但唔會突兀👍🏻😋✨Drunken Crab Pasta 🍝 $228平時比較少食墨汁意粉,今次俾佢嘅配搭吸引咗,用紹興酒、雞油同埋墨汁為意粉調味,仲有個人嘅最愛—蒜片!staff仲溫馨提示要先撈勻令調味料更加入味,掛汁嘅意粉加上啖啖肉嘅蟹鉗😋好滿足✨Crispy S

Tune Tartare $118

Drunken Crab Pasta 🍝 $228

Crispy Short Rib $268
先用猛火煎香表面達至外脆內軟嘅口感,肉質保持鮮嫩多汁🥩配自家製嘅香草醬,帶微花生味,但相對下個人更加鍾意點帶微酸味嘅Hawthorn Jus👀混合咗牛油嘅薯蓉口感好細滑👀邪惡之選!

Genmaicha $120
玄米茶茶包fuse with Gin🥤配自家製嘅西瓜黑糖漿同梳打水👍🏻比較驚喜嘅係聞落好香玄米茶味🍵個人覺得適合女仔飲,味道比較清同易入口😋

Coffee Negroni $120
Negroni ,Cold Brew嘅味道蓋過Campari嘅甜味,咖啡味幾香,入口比較smooth,另外聞落好香橙皮味🍊

基本上每樣嘢上嘅時候staff都有好詳細嘅介紹,真心覺得好少做bar and restaurant可以做到食物咁出色!絕對推薦同朋友chill chat 💬 或者想享受有情調嘅時候食,整體每樣食物嘅配搭都好新穎而且出奇意料地夾,擺盤各樣都好精緻,空間感十足👍🏻

值得一提嘅係signature Cocktail嘅選擇好多而且好有特色!
2024-08-03 38 浏览
同朋友去到銅鑼灣搵嘢食,我哋喺Square後面一個好靚嘅相鞋入邊搵到呢一間型格西餐廳。佢係行fusion菜嘅路線,所以入邊有一啲中、西、東南亞都有嘅風味菜式。上到去環境好靚好舒服,都係以黑色為主嘅幾有格調。店員仲會好認真咁為你解釋每一碟嘅菜式,非常有儀式感。Lobster Bisque Arancini Aracini其實係sicilian dish,係一舊 deep fried rice ball, 上邊就有少少Lobster汁同芝士,入面幾chewy, 面頭仲有一大嚿嘅海膽,相當fusion, 海膽好新鮮,不過就冇乜龍蝦味,主要係食到海膽同芝士嘅味為主嘅。Tuna Tartare呢個都係一道fusion嘅菜,配上米餅同紫菜餅個味道幾特別。個吞拿魚他他就比較辣嘅,因為加咗啲中式辣油,好彩亦都有酸酸地嘅牛油果中和返個辣味,食落幾新鮮。Drunken Crab Pasta呢一道菜亦都非常之fusion,佢用咗紹興酒配上蟹肉同埋墨汁意粉。蟹肉嘅份量非常之多,而且個意粉亦都比較乾身,唔會顯得油膩,食得爽快。Crispy short ribs呢度菜最特別嘅地方係佢個汁係由山楂整成嘅,所以味道會

Lobster Bisque Arancini

Tuna Tartare

Crispy short ribs
呢度菜最特別嘅地方係佢個汁係由山楂整成嘅,所以味道會酸酸甜甜。而佢個肉亦都非常之脆,好似脆皮嘅燒肉。薯蓉就係用咗好多牛油混合而成嘅所以好香嘅牛油味,非常creamy,不過亦都會比較肥膩。

Coffee negroni
苦口,咖啡甘香,最特別嘅係佢嘅冰上面都有自己嘅logo,盡顯餐廳既心機。

Salt babe
簡單講就係一杯鹹檸七,好清新,亦都還原度超高音樂好好飲,酸酸甜甜有少少Magarita feel😂推介👍🏼
2024-08-03 25 浏览
><店員細心解釋餐牌並推介餐點主廚將本地元素融入菜式Tuna tartare(138)吞拿魚粒粒用上冠益華記辣椒醬跟mayo調味牛油果與墨西哥辣椒融為一體配上將米粉漿 米紙 芝麻蝦米 風乾製成米脆片Uni lobster bisque arancini(228)將熬製嘅龍蝦湯作基底整成risotto之後加入芝士沾粉炸成意大利飯球鋪上北海道海膽跟sour cream 十分滋味Crispy short rib(268)名副其實的脆皮牛肉 口感外脆似燒肉以紅酒肉桂山渣淋汁燉煮 內裏肉質軟腍酸甜焦香牛油薯蓉份外香滑綿密Pappardelle with burnt spinach cream(238)加入烤過嘅菠菜blend成醬汁 煮完之後闊麵帶有smoky氣息 很有驚喜可以撈埋Burrata stracciatella一齊食Jam & blossom(98)另一杯新品面頭有泰茶打成foam椰子碎椰奶基底><><><><><><><><><
店員細心解釋餐牌並推介餐點
主廚將本地元素融入菜式
Tuna tartare(138)
吞拿魚粒粒用上冠益華記辣椒醬跟mayo調味
牛油果與墨西哥辣椒融為一體
配上將米粉漿 米紙 芝麻蝦米 風乾製成米脆片
將熬製嘅龍蝦湯作基底整成risotto
之後加入芝士沾粉炸成意大利飯球
鋪上北海道海膽跟sour cream 十分滋味
Crispy short rib(268)
名副其實的脆皮牛肉 口感外脆似燒肉
以紅酒肉桂山渣淋汁燉煮 內裏肉質軟腍酸甜
焦香牛油薯蓉份外香滑綿密
加入烤過嘅菠菜blend成醬汁
煮完之後闊麵帶有smoky氣息 很有驚喜
可以撈埋Burrata stracciatella一齊食
Jam & blossom(98)
另一杯新品面頭有泰茶打成foam
椰子碎椰奶基底
><><><><><><><><><><
Ciclo
銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓
2024-08-03 20 浏览
Tuna Tartare角切呑拿魚加上獨家調製嘅醬料略帶辣味,食落好開胃。另一亮點係打碎嘅牛油果醬,加入咗清新嘅檸檬汁,非常解膩。Uni Lobster Bisque Arancini用龍蝦湯煮成嘅意大利飯加上芝士釀喺炸粉入面炸到外脆內軟。切開嘅時候芝士仲有拉絲效果。Yellow Chicken Roll with Cauliflower Mimolette雞皮包住雞髀同雞胸肉煎香食落啖啖肉,有芝士嘅醬料同雞卷亦都好夾。Drunken Crab Pasta墨汁意大利粉撈埋啖啖蟹肉,略帶咸香微辣。最特別係用咗紹興酒去煮,成個麵加入咗中式嘅感覺。Tom Yum(Galangal Infused Vodka)非常有特色嘅cocktail,加入咗香矛同椰汁,好似真係飲緊冬陰功湯。Jam & Blossom士多啤梨加茉莉茶,非常夾嘅水果茶,好清新。最後要讚一讚佢哋staff嘅服務,每個菜式黎到都會認真介紹,非常專業。
Tuna Tartare

Jam & Blossom
士多啤梨加茉莉茶,非常夾嘅水果茶,好清新。