2017-07-01 301 浏览
畢業後,見得少之有少。幾年沒見,已赴外地工作的友人回到香港,難得一聚。當年身邊同學個個A level幾條A,辛辛苦苦讀完還要考牌,頭尾足足七年時間,結果是天天OT。放棄這行的友人和我,一個飛來飛去,一個無聊度日,就遷就一下在銅鑼灣、灣仔一帶返工的OT一族。船街,基本上都是貴價但質素令人願意付多一點的高級餐廳。有次經過,卻發現開了一間新餐廳,門面簡單,以白色做主調,燈光難得地光,門外放著餐牌,百餘元一個餐,出奇地便宜。吃得平平地,重溫當年天天在莊月明吃$10頹飯,不吃午餐等食tea的日子。港式西餐的餐廳,款式不少。貴極有限,但都有平有價,焗飯不用一百元可以埋單。牛扒則接近二百。干邑龍蝦湯所有主菜都配餐湯或熱飲。餐湯有三款,羅宋湯、忌廉湯和龍蝦湯。龍蝦湯還加上干邑二字,特別吸引。一分錢一分貨,大家都想多了。龍蝦湯的顏色,忌廉湯的厚稠質地,忌廉湯的味,內有蟹柳和兩隻蜆。蕃茄忌廉湯少少酸,約隱有少少龍蝦味,干邑可能未落已經蒸發了。煙三文魚芒果沙沙前菜有兩個選擇,其他加$20。芒果沙沙原來是薯仔沙律,茶餐廳質素。煙三文魚凱撒沙律見到深黃色,猜是蜜糖芥末醬,又的確有蜜糖味,但沒有芥末,最後被我們稱

干吧龍蝦湯
煙三文魚凱撒沙律
見到深黃色,猜是蜜糖芥末醬,又的確有蜜糖味,但沒有芥末,最後被我們稱為很甜的蛋黃醬。為何不用現成的凱撒沙律醬?沙律不夠新鮮,被醬浸到又濕又腍。上面的麵包粒放得太久,韌的。煙肉不脆不硬,勝在以其鹹中和醬的甜。
煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚打開幾大塊,沒甚特別,乾身欠油香,淡淡的,沒有煙燻香,至少不過鹹。
海盗燒羊脾扒
扒類全部可選飯、意粉或薯菜。份量很大,友人的三文魚扒是媽從超市買回來$60-$80的整塊,但套餐只是$108,都幾驚訝。我的羊扒也不遑多讓。以為薄薄的,不算大,但疊起兩塊。
海盗燒羊脾扒
無論是三文魚扒、羊扒還是牛扒,伴碟都是一樣的橙色蕃茄味沙律醬,都幾搶眼,用作伴飯和薯菜。還有盛在碟子裡的汁,羊扒的是薄荷味的汁,牛肉則配燒汁。
薄薄的羊脾扒燒至全熟,但肉質不嚡不韌,一點羊羶都沒有,也欠羊肉香。
配菜有豆和茄子,兩樣都清清地,都可以。白飯乾身又不太硬,份量夠多。
炭燒美國安格斯肉眼扒肉眼扒同樣大大塊,都幾誇張。炭燒顏色較深,炭燒味很出,在肉香之後添上一層炭燒的苦香。聽到友人點8成熟打個突,幸而師傅沒把牛扒燒得太熟,中間呈深紅。肉嫩,多汁,牛肉味不算濃郁,但都可以。
燒紐西蘭特級牛柳拼大蝦
試了友人的牛柳。雖然厚身,但生熟度控制得宜。5成熟,切開顏色漂亮。沒有西冷的脂肪和油香,全肉也幾嫩,肉汁豐盈。清淡的牛肉味則稍遜色。
燒紐西蘭特級牛柳拼大蝦
日式綠茶奶凍
見到餐牌圖片裡,綠茶奶凍顏色很淡,難得友人們願意冒險。實物跟圖片一樣,實屬難得。別看它淺色,綠茶味出乎意料地濃。奶凍雪得實實的,口感比布甸還要實。有奶香但茶味竟比奶味重,驚出望外。去到底部,還出現了深綠色。
北海道3.6焦糖布甸/日式綠茶奶凍
北海道3.6焦糖布甸
焦糖又薄又脆,比不少甜品店、西餐做得好。布甸有蛋味,不會太甜,少少實,但都幾滑。
兩個甜品都比預期好,飲品卻叫人失望。有個芝麻系列,有芝麻奶茶、咖啡等。其實只是普通奶茶咖啡加了一大堆甜甜的芝麻粉。
芝麻杏仁霜
歧視杏仁製品的友人不斷說我的杏仁霜很大味,害我不斷飲,盡快停止氣味傳到他那裡。可是,鐵杯保溫能力太強,一直都很熱,喝到我一身汗。芝麻粉拌勻,杏仁霜仍然是白色,只是有少少黑色點點。芝麻味少得不覺,是普通杏仁霜的味,但太甜。
芝麻杏仁霜
整體算是可以。位置放便,環境可以,有齊湯、沙律和甜品,主菜超大份,把肚子填得滿滿的,雖然質素是茶餐廳級西餐,但這個價錢算是物有所值。
2017-06-29
2017-06-29 150 浏览
灣仔重建咗咁多年 變咗半個旅遊區 唔單止利東街 周邊都多咗好多食肆船街嘅「Double Tree」 由落地玻璃望入去 都幾大地方 入面有方形檯 又有卡位 好有港式茶記feel一睇menu 有扒食 唔知「Double Tree」係咪代表港式西式cross-over呢?首先叫「紅豆冰」 都幾多豆 唔太甜「煙三文魚芒果沙沙」係中西合璧嘅前菜沙律 煙三文魚下面唔係凱撒沙律 而係熟悉嘅茶記味道 有水果肉、薯仔之類「嫩雞胸扒拼芝士扇貝」可拼薯菜、飯或意粉 咁大份$98都抵嘅塊扒跟蒜蓉汁 有啲香草配扇貝係幾新鮮嘅組合 舊肉畀一層芝士包住原來「薯菜」唔係薯條沙律 而係幾塊焗薯、焗茄子和焗豆 無咁熱氣嘅甜品係「北海道3.6焦糖布甸」 唔錯 面頭嘅焦糖脆卜卜 又無烤燶 下面布甸幾滑

首先叫「紅豆冰」 都幾多豆 唔太甜

塊扒跟蒜蓉汁 有啲香草

配扇貝係幾新鮮嘅組合 舊肉畀一層芝士包住

2017-06-25 236 浏览
灣仔近年多了很多新餐廳,感覺花多眼亂。這天約了朋友,無意中發現這間。人不多,有點茶餐廳格局,老老實實,以貌取人的我,對這裡沒什麼期望,沒想到食物有點驚喜。價格亦不算貴,吃的是西式扒餐。各自點了一個餐有湯、前菜、主菜、甜品、餐飲。最近吃太多,於是點了較輕怡的比目魚配牛油刁草汁($158)(原本是三文魚, 是日換為比目魚)可以選擇配飯/意粉/薯菜。全部選了薯菜。牛油刁草汁非常之香。比目魚相當嫩滑,脂肪感甚足,但不肥膩。我自己覺得相當美味,尤其配上醬汁後,可謂錦上添花。朋友選的是黑椒德國咸豬手(半隻)($158)上枱賣相不錯我又做了「豬肉分割員」(天啊又係我切~口裡說不,手已在動......)幸好這豬手很易切,由切的過程中已感受到肉質的彈性皮下的骨膠原在抖動肉輕易可與骨分得開。切得乾乾淨淨,對「豬肉分割員」來說,感覺治癒。果然,食落的感覺與切的感覺所差無幾。充滿彈性,配上黑椒汁很香口。肉汁仍在,美中不足是皮未夠脆,而茄子比較油。講完主菜,講講其他。另一樣有驚喜的是這裡的餐湯龍蝦湯橙色的湯,面頭有些少忌廉色澤賣相和香味都對版。撈一撈,出奇的足料,質感濃厚,味道稍酸不過整體來說幾好。前菜方面,分
灣仔近年多了很多新餐廳,
感覺花多眼亂。
這天約了朋友,無意中發現這間。

人不多,有點茶餐廳格局,

價格亦不算貴,吃的是西式扒餐。

各自點了一個餐
有湯、前菜、主菜、甜品、餐飲。
最近吃太多,
於是點了較輕怡的
比目魚配牛油刁草汁($158)
(原本是三文魚, 是日換為比目魚)
比目魚配牛油刁草汁

可以選擇配飯/意粉/薯菜。
全部選了薯菜。

牛油刁草汁非常之香。
比目魚相當嫩滑,
脂肪感甚足,但不肥膩。

我自己覺得相當美味,
尤其配上醬汁後,
可謂錦上添花。

朋友選的是
黑椒德國咸豬手(半隻)($158)
黑椒德國咸豬手(半隻)

上枱賣相不錯
我又做了「豬肉分割員」
(天啊又係我切~口裡說不,手已在動......)

幸好這豬手很易切,
由切的過程中已感受到肉質的彈性

皮下的骨膠原在抖動
肉輕易可與骨分得開。
切得乾乾淨淨,
對「豬肉分割員」來說,感覺治癒。

果然,食落的感覺與切的感覺所差無幾。
充滿彈性,配上黑椒汁很香口。
肉汁仍在,

美中不足是皮未夠脆,
而茄子比較油。

講完主菜,講講其他。
另一樣有驚喜的是這裡的餐湯
龍蝦湯

橙色的湯,面頭有些少忌廉
色澤賣相和香味都對版。

撈一撈,出奇的足料,質感濃厚,
味道稍酸
不過整體來說幾好。

前菜方面,分別叫了
三文魚凱撒沙律和煙三文魚香芒沙沙。
沙律不過不失,沙律菜乾淨新鮮
沙律醬不重手,很好。

三文魚凱撒沙律

沙沙就份量較少,
面頭有片蜜瓜和三文魚。
煙三文魚香芒沙沙

反而這個沙律醬比較多,
不過味道不錯,涼涼的也開胃。

甜品方面,
叫了焦糖燉蛋
焦糖燉蛋

面頭焦脆的焦糖,
香甜,一匙啪開,

見到都開心。
中間的蛋很綿滑。
比想像中好。

另外叫了
Tiramisu
Tiramisu

這個相對沒有焦糖燉蛋好吃,
不過都算合格。
咖啡味足,芝士亦可口。

飲品:熱柚子蜜

總結
Double Tree我本身沒帶太大期望走進去,
不過環境大,吹水來說,適合又舒適。
而且食品不錯,性價比頗高,有點驚喜。
2017-06-21
比目魚配牛油刁草汁
黑椒德國咸豬手(半隻)
2017-06-23 1017 浏览
與朋友在灣仔上完日文課,又是時候找餐廳吃晚飯,今次由朋友拿主意,她選了double tree作為今晚的晚餐。朋友與我都想嚐一點特別的,各自加8元選了精選特飲。我的芝麻泡沫奶茶確實茶香味濃,奶茶入口甘芳,不過芝麻味不太顯現,可能是芝麻粉末沒溶化的關係。朋友的椰汁紅豆涼粉冰配料粉淡挺多,差不多佔據半杯飲品,紅豆綿密香甜,涼粉冰涼富彈性,但朋友覺得椰汁甜味宜多加強,那就會更好喝。煙三文魚凱撒沙律色彩很繽紛,運用三文魚,生菜,蕃茄,麵包粒等作沙律配料,乍看之下沒有用到醬汁,混合後就會發現適中的沙律醬,口感豐富加上多層次的味道,朋友很喜歡這沙拉律。我在想煙三文魚芒果沙沙是甚麼,原來是煙三文魚塊包裹着雜果沙律,不過沙律上的芒果被蜜瓜取代,是因為缺貨的關係嗎? 但蜜瓜的清甜搭配煙三文魚也不錯。干邑龍蝦湯味道不像龍蝦湯,我們都覺得是足料蕃茄海鮮湯,湯中滿是魷魚,蜆肉,蟹柳等,每一湯匙都吃得到海鮮,酸酸甜甜挺開胃。燒黑椒德國咸豬手外皮烤至金黃色,整隻都相當吸引人,一口咬下的脆度超乎我預期,真的很酥脆呢。因為我很怕吃到很多肥肉的豬手,所以香脆的外皮真的是讓我驚艷,一點油膩感都沒有。豬手口感扎實,不會偏乾,

朋友與我都想嚐一點特別的,各自加8元選了精選特飲。
芝麻泡沫奶茶,椰汁紅豆涼粉冰

芝麻泡沫奶茶

椰汁紅豆涼粉冰

干邑龍蝦湯

豬手口感扎實,不會偏乾,脆口的外皮加上滑溜的筋肉,充滿原有的甜味的肉汁,是我今晚最愛的。
燒黑椒德國咸豬手

朋友形容她的炭燒美國安格斯肉眼扒很好笑,牛扒像蛋奄列般大,包覆著意粉,可稱這做牛奄列,這形容又確實維妙維肖。
炭燒美國安格斯肉眼扒

安格斯肉眼的賣相佳,而一吃下去也知道它的厲害。肉眼油花夠,吃起來滋潤感十足,肉質嫩到逼近入口即化。三分熟的牛扒的中間紅紅的,但是沒有滴血,熟度控制也不俗。
炭燒美國安格斯肉眼扒

最後當然是甜品時間,北海道3.6焦糖布甸與意大利芝士餅絕對是我們的首選,哈哈。

tiramisu

2017-06-17 122 浏览
每個月都會同朋友飯聚,今次揀咗灣仔區。餐廳面積大,有卡位坐得舒服。今晚同朋友叫咗兩個 dinner set,餐廳d set 選擇好多,有焗飯、扒類、意粉等等。上菜速度快,唔使等好耐就有得食。地點易搵,門口有位泊車。龍蝦湯 $38味道較酸,飲落唔似龍蝦湯,但海鮮料好足。前菜:三文魚凱撒沙律 $58份量適中,多菜爽口。三文魚香芒沙沙 $58有唔同生果配埋,幾開胃。主菜:金牌鮮菌焗豬扒飯 $98豬扒份量多,有5塊左右,但口感過熟。蛋絲炒飯好食,雜菌、蕃茄汁同芝士份量好夠,撈飯食一流。海盜燒羊脾扒配薯菜 $118孜然味好香,羊脾扒有2塊,而且size 仲好大塊,一個女仔食嘅會好飽。薯菜就有蕃茄仔、茄子、薯仔、豆角,配埋個汁好match。自家制甜品:北海道3.6焦糖布甸奶味好重,囗感夠滑。紐約芝士蛋糕細細件,容易食,但芝士味唔太重,質感比較硬身。凍芝麻泡沫奶茶 $28一見到佢,即時覺得佢似肧芽好立克d朋友,可能熱飲會好d,凍飲攪拌後飲落只有淡淡的芝麻味同未溶晒嘅芝麻粉,感覺有少少怪,奶茶就唔算甜。

龍蝦湯 $38
味道較酸,飲落唔似龍蝦湯,但海鮮料好足。

前菜:
三文魚凱撒沙律 $58
份量適中,多菜爽口。

三文魚香芒沙沙 $58
有唔同生果配埋,幾開胃。

主菜:
金牌鮮菌焗豬扒飯 $98

海盜燒羊脾扒配薯菜 $118

自家制甜品:
北海道3.6焦糖布甸
奶味好重,囗感夠滑。

紐約芝士蛋糕
細細件,容易食,但芝士味唔太重,質感比較硬身。

凍芝麻泡沫奶茶 $28
2017-06-10 238 浏览
入夜後的皇后大道東格外寧靜與繁忙的白晝有著天壤之別西式晚餐與今夜最合襯晚餐謙選擇了龍蝦湯濃郁美味但略嫌不夠熱頭盤是鹽燒牛脷鹹香鹹香十分惹味法式薯蓉田螺有驚喜軟嫩的感覺我相當喜歡主菜是海盜燒羊脾扒兩大塊份量十足侍者沒問幾乘成熟最後是全熟扒羊脾扒下面有薯角墊底夠飽肚美味另一主菜是燒紐西蘭牛排拼大蝦牛排肉質軟嫩肉味濃厚大蝦體積雖然不太大但肉質令人滿意最後的甜品是火焰雪山這甜品勾起了滿滿的回憶一口一口都是兒時的快樂時光
入夜後的皇后大道東格外寧靜
燒紐西蘭牛排拼大蝦
2017-06-07
法式薯蓉田螺
2017-06-07 276 浏览
昨晚和父親到灣仔船街15號地鋪double tree 餐廳食飯,依間餐廳我地間中都會幫襯,最後發生不愉快事件,報警處理,事緣入去叫兩個焗葡國雞飯出來變左葡汁雞跟飯,個飯仲要凍既,個女負責人重要大大聲鬧人,話做左十幾年都係禁出俾客人,再指東指西話轉一個焗豬扒飯俾我父親,跟住又同伙記講下次我地黎落單唔好落俾我地,話廢事浪費食物,聽到佢禁講後,我地爭執左一兩分鐘,個葡國雞飯我就食左一半,但個女負責人仲要係度口嗡嗡,本身諗住食完就走,點知個豬扒飯黎到賣相冇事,但一挑起塊豬扒只有骨有牙咬過食剩的豬肉和豬骨,完全就是食剩的廚餘,火都著埋,立即報警,現付上照片,我全未食過,望大家小心為上。
2017-06-06
2017-05-28 253 浏览
今日係船街搵食,物換星移,好多店都變了,現在船街像中環老蘭一樣,好多新式店,酒吧,西餐廳,我們今次睇中一間簡單白色店,晚餐價錢都好便宜,服務員妹妹不停加水,清水有檸檬香味。晚餐內有湯/飲品, 我們選了湯。一個雜菜湯,有舊式西湯感覺,酸酸少辣。另外選龍蝦湯,味道有金寶feel很惹味,有龍蝦香味,滑溜我們分別點了燒黑椒德國咸豬手$118 海盜燒羊仔脾扒$118可以選薯菜,淨菜,飯或意粉 很有懷舊港式茶餐廳感覺。豬手好大隻,脆皮有蜜糖味,肉質咸咸爽爽,118真的很超值,我最後食唔晒。如果男仕會更適合, 不得不讚配菜,炸薯角,烤茄子,煎四季豆都好好味!羊仔脾扒,很軟腍啖啖肉,配飯一流。而醬汁係芥辣味又像沙律味道,羊肉本身已經煎香,不點也夠味道,像BBQ味道。小食我們選了法式青口和法式田螺。比想像中大份,青口6隻勁大隻,有薯蓉,煙肉,芝士和蒜蓉味重田螺無殼,啖啖肉,薯蓉很香,醬汁味道,好正!甜品2個,我們選了蕉糖燉蛋,脆滑有水準。另加$25心太軟。堅有流心。很滿足一餐,感恩

晚餐內有湯/飲品, 我們選了湯。

一個雜菜湯,有舊式西湯感覺,酸酸少辣。

雜菜湯

另外選龍蝦湯,味道有金寶feel很惹味,有龍蝦香味,滑溜

我們分別點了燒黑椒德國咸豬手$118

海盜燒羊仔脾扒$118

海盜燒羊脾扒

可以選薯菜,淨菜,飯或意粉 很有懷舊港式茶餐廳感覺。

法式香蒜煙肉焗青口

田螺無殼,啖啖肉,薯蓉很香,醬汁味道,好正!

甜品2個,我們選了蕉糖燉蛋,脆滑有水準。

蕉糖燉蛋

另加$25心太軟。堅有流心。

朱古力心太軟

很滿足一餐,感恩
法式薯蓉焗田螺
雜菜湯
法式香蒜煙肉焗青口
蕉糖燉蛋
法式薯蓉焗田螺
2017-05-25 275 浏览
干邑龍蝦湯濃濃的鮮龍蝦味,食入口仲有一粒粒龍蝦肉法式薯容焗田螺薯蓉好moisture ,唔會食到口乾乾,加上新鮮田螺,1個字,正!蒜香雞中翼雞中翼炸得金黃,亦有少許肉汁Main dishes 豬肋骨配飯整得好鬆軟!啖啖肉既感覺真係好美好炭燒美國安格斯肉眼扒師傅將肉質燒得外脆內軟,咬入口肉汁四溢,juicyyyy甜品有六款有芝士蛋糕cream brûlée tiramisu 綠茶奶凍和咖啡奶凍,試哂咁多款真係好滿足,推介cream brûlée creamy而且好滑原來呢到甜品師傅係前Conrad hotel 既師傅,重點推介以下2款甜品心太軟濃濃朱古力流出黎果下真係好感動火焰雪山一冰一火既配合,視覺同味覺都係享受
干邑龍蝦湯

濃濃的鮮龍蝦味,食入口仲有一粒粒龍蝦肉

法式薯容焗田螺

蒜香雞中翼

雞中翼炸得金黃,亦有少許肉汁

Main dishes
豬肋骨配飯

整得好鬆軟!啖啖肉既感覺真係好美好

炭燒美國安格斯肉眼扒

師傅將肉質燒得外脆內軟,咬入口肉汁四溢,juicyyyy

甜品有六款

心太軟

濃濃朱古力流出黎果下真係好感動

火焰雪山

一冰一火既配合,視覺同味覺都係享受

• 心太軟
  • 火焰雪山
2017-05-11 419 浏览
吃過不下一次的餐廳,由以前黑中帶啡的裝修,到現在白色的,已經是第四次吧。龍蝦湯很稠,有顆粒,而味道有點像洋葱汁,也沒有龍蝦肉。法式田螺薯茸,意想不到的好味。份量不大,但田螺也有四、五粒!到主菜上場,蜜糖芥末燒咸豬手配薯菜雖然豬手不是很脆,但香味十足,也吃到芥末的辛辣(少少)。每一口咬下也是骨膠原的感覺,應該是女士的恩物吧。配菜也不遜色:煎香的薯仔、茄子、小蕃茄和豆角。薯仔還灑上芝士粉!吃畢主菜,已經飽了七、八成。但甜品,是第!二!個!胃!先上一個甜品platter。以上的甜品是任食的,如果你有quota。左面的是blueberry cheesecake, new york cheesecake 和 tiramisu。兩款cheesecake的味道一樣,只是藍莓醬的分别;tiramisu味道一般。右面的才是重點!咖啡奶凍、creme brulee 和綠茶奶凍。奶凍很濃很滑,不是死甜,而且奶味十足!creme brulee是我favourite的甜品之一,當然不會劣評,美中不足的是上面的糖可以焦多些就好了(純粹個人喜好)。相信是負責整甜品的大叔,每次也會親自把甜品送到客人的面前。心太軟内的

龍蝦湯
很稠,有顆粒,而味道有點像洋葱汁,也沒有龍蝦肉。

法式田螺薯茸
,意想不到的好味。份量不大,但田螺也有四、五粒!

到主菜上場,蜜糖芥末燒咸豬手
配薯菜

吃畢主菜,已經飽了七、八成。但甜品,是第!二!個!胃!

很濃很滑,不是死甜,而且奶味十足!creme brulee

相信是負責整甜品的大叔,每次也會親自把甜品送到客人的面前。
心太軟
内的朱古力是流心的,但可惜朱古力有點兒凍,如果是熱騰騰,會為這次晚餐畫上完美的句號。
2017-05-09
用餐优惠
團購
  • 田螺焗薯蓉
2017-03-21 1516 浏览
利東街華麗變身之後,傍邊的船街亦裝扮得冶豔。當年電車路是海邊,船街泊滿來往厦門,汕頭的船,填海後多五金……舖。現在既有舊樓,亦有異國風情。附近餐廳多有特色。此店近似茶餐廳,只建議買外賣。焗豬扒飯的份量大,但汁液太少,焗得乾燥。周打魚湯太多粉。附本月餐單純供參考。
利東街華麗變身之後,傍邊的船街亦裝扮得冶豔。

現在既有舊樓,亦有異國風情。
附近餐廳多有特色。
此店近似茶餐廳,只建議買外賣。
焗豬扒飯的份量大,但汁液太少,焗得乾燥。
周打魚湯太多粉。
附本月餐單純供參考。
外卖自取
2017-01-22 1836 浏览
不知所謂職員好似欠佢咁黑口黑面野食成30分鐘都未到查問左兩次,次次都話整緊完全冇諗住幫手查下單態度差到冇人有呀姐好似好炆咁個厠所又臭又污曹周圍尿跡扮唒西餐廳但衰過普通茶記想受氣可以去下野食一般冇驚喜
不知所謂
職員好似欠佢咁
黑口黑面

野食成30分鐘都未到
查問左兩次,次次都話整緊
完全冇諗住幫手查下單

想受氣可以去下
野食一般冇驚喜

2017-01-21
2017-01-06 2411 浏览
光顧這餐廳多次,跟家人,朋友,甚至自己獨自來用餐。 不是高級,而是平平實實的西餐廳。 感覺是用心做的扒餐,加上員工友善態度,是一再光顧原因。今次買團購甜品半自助扒餐,主打甜品是心太軟及火焰雪糕各選其一,其他甜品是任食。一百多元有湯,扒,餐飲及甜品。 好值主菜選了其他西餐廳少有的香煎鴨。好好味。龍蝦湯就差左d, 似蕃茄湯。可能計成本掛。 甜品首選了 心太軟。 其次喜愛是咖啡好凍及焦糖布丁開開心心又飽足的一餐元旦開年飯。

主菜選了其他西餐廳少有的香煎鴨
。好好味。龍蝦湯就差左d, 似蕃茄湯。可能計成本掛。

甜品首選了 心太軟。 其次喜愛是咖啡好凍及焦糖布丁

開開心心又飽足的一餐元旦開年飯。

2017-01-01
用餐优惠
團購
3K
2016-11-17 3311 浏览
食晏食咩好?每日話題!今天和同事一於漫無目的地,隨緣吧!到了船街一間餐廳門外,兩人都駐腳了,哈哈!果然心有靈犀!午市套餐多選擇,有飯,麵,沙律...我選擇了喇沙套餐。嘩!勁大碗,末食己覺抵。味道一般啦!椰香不夠,辣度剛好。雞翼非常香口。泰國魚餅我第一次接觸,過於腍沒有彈牙囗感。配菜的芽菜頗多,增添嚼囗。奶茶反而欣賞,香濃幼滑,不錯。
食晏食咩好?每日話題!
今天和同事一於漫無目的地,隨緣吧!

到了船街一間餐廳門外,兩人都駐腳了,哈哈!果然心有靈犀!

午市套餐多選擇,有飯,麵,沙律...

我選擇了喇沙套餐。

嘩!勁大碗,末食己覺抵。

味道一般啦!椰香不夠,辣度剛好。
雞翼非常香口。
泰國魚餅我第一次接觸,過於腍沒有彈牙囗感。
配菜的芽菜頗多,增添嚼囗。

奶茶反而欣賞,香濃幼滑,不錯。
2016-11-16
2016-11-15 2628 浏览
外賣陳皮冬瓜鴨湯飯鴨、都唔期望係鴨腿、不過鴨背、鴨頸、鴨屎忽、我相信唔係咁多人接受到吧?一碗飯同時三樣出現、叫我依餐飯點食落去、雖然都算係鴨肉、都唔好咁樣執比客食啦、仲要兩碗都出現鴨屎忽、會唔會太過份???
外賣
陳皮冬瓜鴨湯飯

鴨、都唔期望係鴨腿、
不過鴨背、鴨頸、鴨屎忽、我相信唔係咁多人接受到吧?
一碗飯同時三樣出現、叫我依餐飯點食落去、
雖然都算係鴨肉、都唔好咁樣執比客食啦、
仲要兩碗都出現鴨屎忽、會唔會太過份???
2016-11-15
外卖送餐