2020-08-14 147 浏览
難得坐到人氣打卡位又要炫耀一下 哈哈其實呢間唔洗靠靚景淨係食物質素都夠吸引Avocado Toast “2.0”餡料分開上 等你自己自由配搭有啲人可能覺得好麻煩但係咁樣 我可以確保我每一啖都食到牛油果喎最出乎意料係芒果以為佢個味會太出 搶左其他味唔會之餘 味道好夾而且超甜超清新Double Prawn Pasta西班牙紅蝦好鮮甜意粉有香濃番茄醬汁嘅味道Lunch set點左以上嘅large plates仲會有一款small plate可以揀於是我地揀左Baby Kale Salad沙律超級好食材料好豐富有羽衣甘藍 藜麥 士多啤梨 番茄仔 Pecorino Romano芝士等味道口感都豐富仲有得揀24-month Iberico ham添咖啡就更加唔洗講Cupping Room出品有保證啦
難得坐到人氣打卡位
又要炫耀一下 哈哈

其實呢間唔洗靠靚景
淨係食物質素都夠吸引

Avocado Toast “2.0”
餡料分開上 等你自己自由配搭

仲有得揀24-month Iberico ham添

咖啡就更加唔洗講
Cupping Room出品有保證啦
2020-08-13 79 浏览
Thank you for my friend to bring me here , what’s a Secret place in central ~ Love the environment and the food I’ve order.We order a katsu sando and double prawn pasta. Katsu sando is a lberico pork cutlet sandwich, which is super juicy Besides, the double prawn pasta also amazing ,they use carabinero prawn I’m so glad to with my friend here, we will come back again

2020-07-27
佢地最signature一定係靠窗嘅位置 開左窗 望住中環街景食嘢 的確有種風味🙆🏼‍♀️其實係一心諗著食好多人打卡嘅avocado toast 可惜原來夜晚係冇🥺有少少失望🥺不過餐廳氣氛認真唔錯 早晨係cafe 夜晚係bar 黎chill drink下都好似唔錯咁🥂-✏️Beef Tartare ($168)試唔到牛油果嗰款 就叫咗beef taetare呢款都可以自己配搭嘅多士🐮牛肉他他份量都幾多 覺得有啲似刺身版嘅免治牛肉🤣配料有蛋黃 酸瓜 洋蔥等等 可以按照自己中意嘅材料同比例配搭落多士度多士係2大片烘得好香脆 而且已經搽咗橄欖油 就算單食味道都唔錯 不過如果多多2塊嘅話 會滿足好多🤪〰️✏️ Kale Salad ($58)沙律就不多作介紹喇 想食啲菜呢個唔錯 除咗羽衣甘藍 入面仲有藜麥 士多啤梨 杏仁片等等 淋上香草蜜糖汁 好食 而且食完覺得自己好似係草原奔跑緊咁清新🐕😂😂😂🌴
✏️Beef Tartare ($168)

〰️
✏️ Kale Salad ($58)

2020-08-02 283 浏览
這家一定一定要跟大家分享!難得遇上𝓈𝓊𝓂𝓂𝑒𝓇 𝒻𝓇𝒾𝒹𝒶𝓎跟同事一起去中環吃好西雖然位置離地鐵比較遠而且呢~怎麼平日5:30還未到都那麼多人😂是我倒霉嗎?還好一早打電話預訂窗邊位置才可以有個美景💕(不然只拍到人人人🙈)吃的東西也超高質𝒦𝒶𝓉𝓈𝓊-𝓈𝒶𝓃𝒹𝑜 就是那個三文治那個豬扒看似是牛肉三文治🥪但事實上是一份高質豬扒三文治烘底多士夾著吉列豬扒肉不知是用上甚麼製法豬扒肉質嫩嫩的而且帶點豬肉香氣再配合上烘底多士吃落香香的整個感覺就是外脆內軟放上沙律醬跟蔥花增加味道層次絕對是畫龍點睛的一部分🤩𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒比想像中細得多原先看圖以為有3-4寸但實際只有2寸😂原先以為是平平無奇但內裡依然可以呈現極之流質感覺口感很滑很香令我很有衝動跑到廚房拿一下食譜🙈對於只會做日式芝士蛋糕的我而言很難做到這口感又或者...是用上很多邪惡的牛油/忌廉?𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒的確很大驚喜💕👍🏻而且吃一半就感覺有點膩還是少吃多滋味😆😆😆.食物份量比較小份適合來小聚/放輕鬆一下的人💕食物品質高回頭率高🥰

這家一定一定要跟大家分享!
難得遇上𝓈𝓊𝓂𝓂𝑒𝓇 𝒻𝓇𝒾𝒹𝒶𝓎
跟同事一起去中環吃好西
雖然位置離地鐵比較遠
而且呢~
怎麼平日5:30還未到都那麼多人😂
是我倒霉嗎?
還好一早打電話預訂窗邊位置
才可以有個美景💕
(不然只拍到人人人🙈)

吃的東西也超高質

但內裡依然可以呈現極之流質感覺
口感很滑很香
令我很有衝動跑到廚房拿一下食譜🙈
對於只會做日式芝士蛋糕的我而言很難做到這口感
又或者...是用上很多邪惡的牛油/忌廉?
𝐵𝓊𝓇𝓃𝓉 𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒𝒸𝒶𝓀𝑒的確很大驚喜💕👍🏻

下午茶
  • Burnt Cheesecake
  • “Kurobuta” Pork Belly Bun
2020-07-29 249 浏览
🥂Hummus with Tahini $48It might be a Middle East cuisine. The spicy “mojo picon” sauce and aioli was quite creamy and so I love it, whereas the batons of potato were too harsh.🥂Mille-feuille Potatoes “Bravas” $88I guess this was a French dish. I love this pureed chickpeas with sesame and olive oil, served with house flatbread. They were crispy and tasty.🥂MFC (Miguel’s Fried Chicken) $168A half spring chicken, soaked overnight in buttermilk and fried to crispy perfection, served with Doubleshot h
🥂Hummus with Tahini $48

A half spring chicken, soaked overnight in buttermilk and fried to crispy perfection, served with Doubleshot hot sauce which was a little bit spicy. The meat was tender and the whole dish was delightful. I wasn’t interested in the purple cabbage coleslaw because it was a bit bitter but quite fresh.

🥂Uji Matcha Lava Cake $68
Premium matcha from Japan, Valrhona “Extra Bitter 61%” dark chocolate, and ice cream. The matcha was very rich and sweet. They were just extraordinary.

🤟I love the bar table embracing the street scene in Central and the atmosphere was romantic with dim lights.
2020-07-26 102 浏览
在網上看到很多人介紹這間cafe, 這個星期六終於決定來朝聖了!1點多來到預左要排隊,點知出奇地不用排,還有最多人like的打卡位,未食先興奮我們試了Kurobuta Pork Belly Bun ($168),豬腩肉漢堡包,肉質十分肥美,薯條也烤得十分香,惟茄汁要主動問先有。最出名的Avocado Toast 2.0 ($120),除了有整個牛油果外,有蛋黃,芝士,芒果蓉同腸仔碎,十分豐富!餡料和多士分開上,讓你隨心製作自己的avocado toast! 各種配料味道配合得天衣無縫,十分fresh,非常好吃我們還叫了Not Your Lemon Tea, $88一杯飲品有點貴,但味道真的特別,酸酸甜甜的,的確不是一般的檸檬茶,值得一試。最後一提個街景真係好正,打卡一流,適合過一個chill weekend!

,值得一試。

• Avocado on Toast “2.0”
  • Not  Your  Lemon  Tea
2020-07-25 5751 浏览
與朋友聚餐,想找一家吃喝品質均佳的酒吧,朋友介紹上環Doubleshot by Cupping Room,中間酒吧枱環境熱鬧,旁邊卻有不少獨立卡座,旺中帶靜。酒吧具備午市晚市食品,晚市包含肉品意粉等等,食物選擇不多,但勝在類型廣,菜單吸引。酒類飲品當然較全面,選了兩杯自家調製Cocktails,兩份正餐。Wagyu Steak店家入口澳洲Rangers Valley的優質牛肉,切成薄片烤薰至五成熟。表面微焦香口,牛味香濃,里肉半熟肉質結實,油脂豐富。伴菜以奶油薯泥為主,香滑細緻奶油感十足。Double Prawn Pasta師傅採用西班牙紅蝦,紅蝦蝦肉不像平時蝦肉結肉彈牙,但更柔嫩、蝦味更為香濃。甚至每隻蝦頭蝦膏豐腴,蝦味甘甜。意大利粉以手工製作,比一般機製粗身,質地更煙韌,蝦肉滲透於意粉內,鮮香十足。West Village SourFrom Thailand To Haiti以品牌Clairin的蘭娒酒混上蜜糖、薑、青檸等,飲家更可按口味增加薑汁。酒味濃厚,入口帶辣椒及薑的微嗆感,夾雜蜜糖的甜蜜,味道更複製。整體來說,酒吧氣氛熱鬧,人與人之間距離更易拉近,不過最近禁六點令實施,可減

Double Prawn Pasta

West Village Sour

From Thailand To Haiti

整體來說,酒吧氣氛熱鬧,人與人之間距離更易拉近,不過最近禁六點令實施,可減壓的地方就更少了。
  • DOUBLE prawn pasta
2020-07-23 2753 浏览
想不到新一波疫情再次降臨,令大家措手不及。在限聚令再次生效前,去了中環的Doubleshot打算來個happy hour順道吃個晚餐,作為迎接Home office的到來。中環店裝修簡潔,主色調是黑白,跨上一條長樓梯上到一樓會發覺別有洞天。白天是走摩登風格的咖啡店,晚上則是酒吧餐廳。   早已知道中環這店是打卡點,也有心理準備人應該很多。但出奇地,這裏晚上別有一番寧靜,感覺很舒服。   我們還有幸被安排在平時人人都爭著預訂的打卡位。望出窗外正好對著擺花街和荷李活交界的街景,愜意非常。 打工仔放工當然要飲返杯,Wine menu的 cocktail選擇很多,令人三心兩意,最後在店員推介下選了Coco Chanel和Sour Melon Water,她說這兩杯很受歡迎!  Sour Melon water 走酸味路線,混合了香檳、伏特加、西瓜汁等而成,伴杯的是西瓜皮,皮上放著粒話梅糖,造型可愛,同事的Coco Chanel有3種漸層色,入口抹茶味和咖啡味皆濃。   紅蝦海鮮意大利飯蝦味濃郁,飯伴著濃厚醬汁,食落有咬口,帶子肥美煎至焦黃,蝦也彈牙爽口,好食!   至於澳洲和牛很是令人驚喜,

至於澳洲和牛很是令人驚喜,五成熟口侯控制得好,件件仍保持嫩紅,牛味也重。一旁的薯蓉細緻幼滑富奶香,兩者好夾。

這個短聚,有美食有美飲,望著窗外街景,度過了限聚令前最後一餐!現在知道為何這麼多人喜歡來這裏,中午有中午咖啡香,傍晚則別有一番寧靜,著實是個好地方!

2020-07-13
2020-07-21 91 浏览
黎呢間食過兩次,第一次係帶有期待而來,第二次係臨時求其搵間餐廳而來。總括而言,食物還可以,但未到令人好驚訝覺得好好食,價錢偏貴。個千層薯仔係好食嘅,好特別😋katsu-sando還可以意粉就一般,但最好笑係唔記得放隻蛋就送咗出黎,之後啲staff又粒聲唔出就咁擺底隻蛋喺到就算。而飲品方面就真心唔抵,非常普通但就中環價。但兩次黎都覺得staff態度都一般,第一次黎就係咁落錯order同上錯食物,第二次黎就係上述咁樣,個意粉竟然漏咗隻蛋都可以就咁送出黎,呢方便真係需要改進。

個千層薯仔係好食嘅,好特別😋

katsu-sando還可以

而飲品方面就真心唔抵,非常普通但就中環價。

2020-07-19
2020-07-21 85 浏览
終於回歸中環、急不及待跟友人相約一聚、來到中環蘇豪荷里活道的Doubleshot by Cupping Room。晚上來到坐在窗台旁的位置、看著放工仍是匆匆忘忘的人群在馬路中穿插、就是中環人的日常吧。雖然日間是咖啡店、晚上則搖身一變成為提供各款特色cocktail 的酒吧。Aeropress Negroni以氈酒和都靈出產的苦艾酒調製而成、結合了酒和咖啡原素、入口淡淡的、喝下後慢慢感受到酒的烈、同時散發著咖啡的香氣。友人點的Garibaldi 以橙汁作底、入口則較清新juicy ~西班牙大紅蝦意大利飯伴香煎帶子 賣相討好、以海鮮濃湯煮的飯好濃郁creamy 、帶子煎得剛好、跟紅蝦一樣彈牙爽口、好新鮮~澳洲入口的和牛煎得粉嫩、肉味濃、伴以阿根延青醬、juicy 得來好香好惹味~

雖然日間是咖啡店、晚上則搖身

2020-07-19 1950 浏览
全日餐飲究竟是什麼概念,前來一試才會明白,由一間cafe以咖啡為主,到晚上以酒為主都能供應,還有西班牙美食和雞美酒供應,完全是包含了酒吧餐廳,烘焙咖啡,以及西班牙美食和調酒師精心調製的特色「環保」雞尾酒,構成為今天一個全日餐飲的概念,來吸引不同層面的食客,來為烘培咖啡配上窗景打卡,或是品嚐美酒美食,也可以集中於Doubleshot by Cupping Room。******************************Doubleshot by Cupping Room位於2樓,從這條樓梯而上,來到梯前。到達2樓,便看到以酒吧的餐廳,一邊是以吧枱為主,另一邊便是以玻璃窗風景為主,還有其他座位任君選擇。以窗景打卡也好,還是品嚐酒為上,無論選上那位置坐下,都可以讓人坐得也舒適。以西班牙美食供應,再配上烘焙咖啡或環保雞美酒,都是Doubleshot by Cupping Room的主打美食美酒之選。忙了一天的工作,放工前來都好想輕鬆一下,看著以環保雞美酒為名,所以都好想試試。From Thailand To Haiti HKD128,以泰式Basil和Chili為主,加入蜜糖、薑和青檸,

From Thailand To Haiti HKD128,以泰式Basil和Chili為主,加入蜜糖、薑和青檸,配上薑汁調出來的雞美酒,酒味都幾強烈,慢慢帶出點辣味。
酒中那支膠管,就是放滿了辣汁,便可以自己調較辣的味道,也可以慢慢地加少少辣汁入酒中,又幾特別,確實帶點泰式風情。

Sour Melon Water HKD128,一杯賣相優美的雞美酒,用上西瓜皮放上話梅糖,單看賣相已很吸引了。

喝上一口,有著西瓜汁的味道,酒味慢慢地突顯出來。更沒想到,先吃上話梅糖,再喝上一口酒,甜甜的話梅味又幾夾。再把話梅糖放入雞美酒之內,再搞拌一下,喝上一口出乎意料之外,因為話梅的味道,完全可以在這雞美酒之中突顥出來,越飲越像喝上話梅酒一樣,值得推介。

Wagyu Steak HKD298,安格斯和牛,選上了Medium的安格斯和牛,還帶點粉嫩的色澤,又沒有血水的出現,配上薯蓉而吃,看上很簡單,但又帶點期待的心情來品嚐這碟安格斯和牛。

安格斯和牛有著香濃的牛味,肉質腍而不韌,完全沒想到如此簡單地燒過安格斯和牛,也能如此美味。薯蓉看以醬汁,吃上口忌廉和芝士味都幾香,口感滑溜,完全不像在吃上薯蓉,像是薯蓉忌廉的一樣,讓人驚喜萬分。

Creamy reamy Scallop and Carabinero Rice HKD288,西班牙紅蝦配上日本帶子,單以這主要食材,已經吸引。

再吃上一口飯,鮮味香濃的醬汁,完全可以在整個飯之中吃上這個味道。西班牙紅蝦鮮味香濃,肉質彈牙,再配上嫩滑的日本帶子,食材新鮮美味,絶對不會讓人失望。

• Creamy reamy Scallop and Carabinero Rice
  • Wagyu Steak
  • Sour Melon Water
  • From Thailand To Haiti
2020-07-18 67 浏览
為咗burnt cheesecake而來🤤呢間店係人氣極高 今次同朋友星期六大約3點嚟到 勁full 好好彩有window位唔洗等 見到遲過我地嘅都要等位了Burnt cheesecake真係好好味 應該話好啱我口味 蛋味極濃郁 質感係我至鐘意帶少少濕潤嘅 不過份量係細啲 今次同朋友share 下次一定要自己隊一個🤭
為咗burnt cheesecake而來🤤
2020-07-17 70 浏览
本來以為是一個酒吧,沒想到食物也這麼出色,咖啡好飲不容置疑。cupping room 出品的確有一定水準。我們一行四人來吃個早午餐,11點多來到人少少,感覺舒服悠閒。這個千層薯仔也得特別Pork belly 漢堡包如果你愛肥肉一定愛佢,我就覺得肥了少少這個意粉出色,醬汁鮮美Small dish 都不錯,其中 Crispy Brussels Sprouts 食完好想再食,不過唔記得影相。最後當然要試下佢地的 signature drink! 的確 無介紹錯!價錢合理,在中環來說可能是便宜了攻略重點:早點來,不然要在樓梯排隊沒有冷氣

這個千層薯仔也得特別

這個意粉出色,醬汁鮮美

最後當然要試下佢地的 signature drink!
的確 無介紹錯!

價錢合理,在中環來說可能是便宜了

攻略重點:早點來,不然要在樓梯排隊沒有冷氣

• DOUBLE prawn pasta
  • Mille-feuille potatoes “Bravas”
2020-07-12 2044 浏览
身為一個中環人,蘇豪同我已經密不可分,最愛呢個小區咁Chill既氣氛,絕對係"Good Vibes Only"。今晚黎到Doubleshot by Cupping Room真係驚豔左我,食物一流,飲品無得彈,連Staff都好有親切感。由於佢無街舖咁嘈吵既熱鬧氣氛,呢度相對安靜,全晚坐得好舒服,傾計飲野hea足一晚。Black Buddha $148以Whiskey作為基調,加入茶味作點綴,酒味較為強烈,正合我心意。另外有誠意既地方係佢用一條粗既長棍型冰,有效保冷之餘亦延長左稀釋杯飲品既時間。Not Your Average Cha $78仿如清泉一般存在,有氣質而且清新脫俗既一杯飲品。點解咁講呢?因為佢既口味好清淡,但清淡唔代表係無味。一飲落去首先會感受到淡淡花香;中調變成果香,尾調就係茶香,味道層次鮮明。同行友人平時唔係幾好杯中物,所以佢話平時飲既Mocktail多數都比較甜,呢杯就恰到好處。Ora King Salmon $228三文魚要揀Standard熟度,你一定唔會後悔!魚肉激嫩滑,魚油甘香豐腴,魚皮烤到紙咁薄,仲非常香脆。連啲配菜烤蕃茄仔都Juicy又好食,真係非常出色!W

Black Buddha $148
Black Buddha

Not Your Average Cha $78
Not Your Average Cha

Ora King Salmon $228
Ora King Salmon

Wagyu Steak $298
賣相行頭,擺盤精美,原來牛扒同雪莉酒醃蘿蔔係咁夾咖,個醬汁都好cramy好好味,牛肉烤至焦香既外層灑上片片海鹽,味道更昇華,就算我叫到Medium-well肉質都係非常軟腍。食左以上兩款主菜,都覺得佢既煮法同味道好特別,忍唔住問一問店員大廚係咪外國人。店員確認過後就話我知,主廚係委內瑞拉mix西班牙既!不得不讚佢既廚藝真係好高超呢~

Burnt Cheesecake $68
呢個Burnt Cheesecake,放入口你會品嚐到幸福既滋味。芝士香軟幼滑,中間仲要係流心既質感。比我期望既實在好食太多太多,我同朋友爭啲連紙都舔乾淨埋!一致認為呢個甜品不可錯過,係全晚既高潮!
Burnt Cheesecake

我同朋友食完呢餐之後都急不及待下次要黎試埋佢既lunch set!今晚係一個非常好既用餐體驗呀~不論食物、飲品、景觀、佈置同服務都係一流呢~

Menu
Black Buddha
Not Your Average Cha
Ora King Salmon
2020-07-10 65 浏览
今晚黎左呢間好多人打卡既cafe食晚飯。呢度午市係cafe夜晚就好似bar咁,有多款唔同既cocktail飲。野食方面好多都好吸引,點左Wagyu Steak medium同埋prawn pasta. 另外試左2款Signature cocktail.呢杯Penny好特別,有bourbon同小小coffee既味道,味道有點苦,男士可能岩d而另一杯就比較fresh, 帶有西瓜既清新,唔錯!Wagyu Steak 賣相好得!係澳洲牛,剛好成熟,肉質嫩,好味,而個薯蓉都好出色👍🏻而pasta就份量都幾多,有好多隻蝦!意粉口感彈牙,相比牛扒就普通左d.最後呢間餐廳感覺好舒服,坐窗邊可以望住中環街景,好岩同朋友傾計

而另一杯就比較fresh, 帶有西瓜既清新,唔錯!

2020-07-10