2020-03-14
係疫情下 都要拍拖食飯嘅 今晚豬先生豬小姐尼到forte二人晚餐浪漫一下forte由半自助餐形式轉為點餐形式set dinner有兩款 我地各點一款 其中一款仲要係牛牛同薯條仼點 嘩 正喎冰鎮海鮮凍盤十分覇氣 非常巨型 有凍蝦 龍蝦仔 長腳蟹 青口 蜆 鮑魚雖然係二人份 但每款份量都十足 食海鮮都食到半飽冰鎮海鮮夠凍同新鮮 長腳蟹鮮甜多肉 鮑魚爽口彈牙 最愛dip像海南雞醬般嘅甜酸醬 dip後更加提鮮醒胃刺身合盛有五款 有排列美美精緻嘅三文魚 吞拿魚 𩶘魚 帆立貝 甜蝦 三文魚肥美柔軟 有魚脂香沙津菜拌了適量嘅沙律醬 剛剛夠包勻沙律菜外層 砌了玫瑰花狀嘅煙三文魚係厚厚嘅兩大片 配撘住餅乾條一齊食 過癮又match餐湯方面揀左一中一西 中湯係感覺非常住家嘅老火紅蘿蔔豬骨湯 清甜滋潤西湯係青豆煙豬柳粒忌廉湯 係超級濃縮嘅青豆精華 豬柳粒咸咸地 忌廉味不太重雖然無草青味 不過平時唔食青豆嘅朋友應該飲到咀歪歪黃金薯條嘅咸蛋黃味好輕手日式茶漬薯條有紫菜碎反而比較惹味 但薯條勝在新鮮熱辣辣炸岀仲要粗切 點茄汁都已經夠哂可口澳洲穀飼牛肉眼扒五成熟 一切內裏淡淡紅血色好吸引 牛味重口感軟腍 啖啖肉紐
forte由半自助餐形式轉為點餐形式
雖然係二人份 但每款份量都十足 食海鮮都食到半飽
雖然無草青味 不過平時唔食青豆嘅朋友應該飲到咀歪歪
黃金薯條嘅咸蛋黃味好輕手
紐西蘭頂級牛柳一樣係五成熟 對比起肉眼扒口感更佳更好咬 更濃嘅牛脂味滲岀 最緊要係無牛羶味 否則豬小姐就食唔落了
點海鹽或蜜糖芥末醬係最夾的了
燒鸚鵡魚柳龍蝦牛油汁相對較清淡 但伴碟嘅芝士脆粒好好食
魚柳皮煎至微焦 魚肉微暖嫩滑 就咁食味道會偏淡 但龍蝦牛油汁帶有苦澀味 有點不撘 反而點下醬汁盤上嘅蘋果蓉醬成件事係開胃哂 係match嘅
不過人人口味唔同 但醬汁盤有成12款醬同調味料 試到您岩味為止都仲得
甜品有生果同小蛋糕 為三小時晚餐畫上完美句號
值得一讚嘅係侍應們都非常有禮貌 而且會留意住我地嘅進食情況去控制上菜速度
forte嘅環境風格係豬小姐喜歡嘅簡約風格 雲石 木紋 望得舒服 令我食得更加享受
晚上七點都接近full house 看來大家都想來fine dining一下