香港地有個好處就係D餐廳比較集中,揾起上來都比較方便。今次來到好有歐陸風味,而且環境舒適既酒吧餐廳。大家聚餐吾少得美味食物。香辣燒豬手伴酸菜沙律,豬手外層香脆,內鬆軟亦嫩,濃香豬手與酸菜沙律的搭配,令到豬手更加解膩開胃。黑松露芝士焗薯條,黑松露與芝士濃香味令到薯條更加有滋味,薯條脆軟適中,入口熱辣辣,香味四溢。千島海鮮pizza,濃郁芝士與鮮香微甜的千島醬頗為融洽,入口豐富散發出陣陣濃香,口感醇厚鮮甜。龍蝦汁海鮮墨魚麵,墨魚的香味全全融入麵條內面,龍蝦汁十分鮮甜,大蝦肉身够飽滿,甜嫩爽口。華花啤酒入口係微苦,入口入肚,返出清香, 清甜、淡爽的口感 ,口味持久溢香似花。
香港地有個好處就係D餐廳比較集中,揾起上來都比較方便。

今次來到好有歐陸風味,而且環境舒適既酒吧餐廳。

大家聚餐吾少得美味食物。

2016-10-24 230 浏览
第一次來酒吧食法國菜,感覺幾清新特别又有酒吧氣氛,尤其有我最鍾意既小食,同餐牌選擇非常多,令人眼花瞭亂。朋友幫我哎左杯Lindemans Faro,剛入口清甜 ,有濃郁的果香味,酸酸甜甜好獨特,回味有種微弱的苦味,就好像初戀的感覺。煎石斑魚伴難過雜菜龍蝦汁,外層香脆,肉質細嫩厚實,味道鲜美多汁,龍蝦汁香稠濃郁,兩者搭配恰到好處。慢煮鴨比伴扁小豆沙律,鴨肉柔嫩順滑,入口即化,鴨皮香脆可口,與鴨肉結合,軟脆恰到好處。鴨肉鹹鮮適口,伴以扁小豆沙律,味道由淡鹹轉微甜,口感十分獨特。炸芝士火腿伴番茄莎莎,外層係酥香的炸芝士夾雜著鹹香火腿,頂端淋上鮮红搶眼的番茄莎莎醬,入口時,香,酥,脆,酸,甜,鮮,等口感層次應有盡有。

2016-10-24 179 浏览
同班朋友行街途經酒吧街,見肚餓就揾左間酒吧坐低哎D西班牙小食醫下個肚,估吾到味道吾錯,越食越多越過癮,正正正。西班牙香燒雞肉串,色澤飽滿誘人,口感細嫩鮮滑,齒頰留香,回味甜蜜香口。 招牌西班牙啤酒燴慢煮牛肉,酒味的香濃與牛肉相融一起, 入口能感覺到麥芽香气同啤酒花的甘苦, 味道醇厚口感柔和,牛肉嫩滑鮮美柔軟入味。厨師推介:西班牙炸奶糊,炸奶糊鮮嫩可口, 既有牛奶的鮮香味道, 又有酥脆的口感,非常不錯。煙三文魚上面的忌廉芝士濃香柔滑,令到三文魚味道更加鮮美,煙魚香味濃郁, 咀嚼時柔韌有勁 ,鹹鮮適口。Margarita,口感濃郁, 帶有清鮮果香的特殊香味, 入口酸酸甜甜, 非常的清爽。

味道吾錯,越食越多越過癮,正正正。

2016-10-06 113 浏览
美食不僅是一種享受,更是一種藝術。風靡全球的法國料理,在世界三大美食中佔有一席之​​地,素來以精緻、高雅、浪漫著稱。法國人把烹調看成一門藝術,講究用新鮮的食材烹飪出色香味俱全的藝術佳餚,他們不僅會吃,還特別追求用餐的情調與氛圍。成班朋友哎咗口特色食物水牛城雞翼,大大隻肉質豐滿,外脆肉嫩,香辣無比。配合特制醬料,口感一流。黑松露芝士焗薯條,黑松露氣味十分特殊,難以形容,口感沒有白松露那麼辛辣,但香味更加醇厚。加上芝士濃香同薯條用高温焗制後,特别香口美味。法國慢煮鴨脾伴扁小豆沙律,肉質柔嫩順滑,入口即融,伴以扁小豆沙律,味道清新。香辣燒豬手伴酸菜沙律,豬手香辣,肉質好有嚼勁,嫩滑香脆,口感豐富。配上酸菜沙律令豬手香而不膩,滑而不油。Lindemans Apple 口感清淡,有種天然既青蘋果味道,順滑帶點甜味。961手工啤酒,口感清爽,柔順回甘,食時聞到好香既花香同西柚既香氣,令人回味無窮。
美食不僅是一種享受,更是一種藝術。

令人回味無窮。
2016-10-02 1357 浏览
今日為左慶祝朋友生日, 經朋友介紹, 我地一同4人決定去呢間餐廳試下先因為我地BOOK 左位, 所以唔使等就有位啦, 呢到環境其實係一間BAR, 都無諗過會係呢D地方都可以食到法國菜, 即管試試吧.先黎個頭盤先 - 吞拿魚牛由果醬脆筒, 哈哈, 相機食先一流, 吞拿魚都算新鮮, 加埋呢個牛油果醬感覺幾清新.之後再黎一款小食 - 水牛城雞翼, 肉質都幾嫩滑, 而佢個自家制醬汁, 都幾特別, 帶點辣辣酸酸, 不過個人應為偏酸.食完前菜小食, 緊係要食返幾款主菜啦 - 香辣燒豬手伴酸菜沙律, 估唔到法國餐廳都會有德國豬手食, 同埋之前見過D食評都OK, 所以叫返個黎試下先, 大廚將皮燒得外脆內嫩, 再點埋個醬亦可以減低返豬手既油膩.呢款雜菜PIZZA 味道都幾好, 佢既醬又唔會太酸, PIZZA 底都夠脆, 不過佢話係雜菜, 但我只食到青瓜.砵酒肉眼扒, 我地叫左5成熟, 不過好似過左火呢, 令到肉質有D硬, 好彩牛肉味夠, 再加上點了芥辣醬令到肉味更鮮, 而另一款砵酒醬好像味道不太出, 肉眼扒下的薯蓉是開粉調教出黎的.哈哈....因為朋友生日所以BOOK位時已預留一款甜品, 餐廳更為這款甜
哈哈....因為朋友生日所以BOOK位時已預留一款甜品, 餐廳更為這款甜品加插了小型煙火效果, 好有FEEL.
最後點了這款甜品- 法國蘋果撻伴雪糕, 好有蘋果味, 外面脆脆的, 剛剛烘起, 熱辣辣, 好食.
题外话/补充资料: 如果叫CUP CAKE前可以問一下有什麼味道, 因為不是每款味道都有齊.
2016-09-29
庆祝纪念
生日
2016-09-29 116 浏览
我地哎左最鍾意既西班牙黑毛豬伴蘋果蓉,肉質緊密且富有彈性,鮮嫩柔軟,鹹香適口,口味較香郁,伴以酸甜多汁的蘋果蓉,口感清香解膩。龍蝦汁海鮮墨魚麵,龍蝦汁鮮美濃郁,墨魚濃香味與麵條溶為一體,仲有蝦好大隻,肉質鮮嫩可口。鴨脾珍寶珠,炸至金黄焦脆的珍寶珠,噴香撲鼻,外層酥脆,內鴨脾肉質醇香鮮嫩,令人垂涎欲滴。煙三文魚配番茄牛油果沙律,入口時有種特殊的煙熏香味,咀嚼時柔韌有勁,煙三文與番茄牛油果沙律醬搭配好夾,口感清新鮮甜爽口,口感層次豐富多彩。世上最幸福既就係一家人可以聚聚,開開心心一齊食下飯傾下噶。加上間酒吧佈置清雅,環境清幽,柔和嘅音樂令人食慾大增,氣氛輕鬆舒服。

世上最幸福既就係一家人可以聚聚,開開心心一齊食下飯傾下噶。

2016-09-19 135 浏览
放左工去邊,搵埋班同事人齊飲下野嘆下,差甘樣先可以舒解一下工作壓力。之所以揀呢間餐廳,貪佢地點方便,地方算整潔,傾計一流。原來入左黎先知,呢間係有好多推介,又有報紙報導,真係好期待。我地幾個點左支白酒慢慢嘆,$3百幾合理。當然梗有叫小食,炸魚薯條加芝士醬,夠野味。再來客羅勒醬炒雜菌,味道適中,雜菌粉炒得幾香,加上羅勒伴碟,感覺幾fresh。香辣燒豬手伴酸菜沙律就係全晚焦點,外層脆卜卜,入口好香脆可口,內裡肉質豐厚,啖啖肉,軟綿無比,送酒一起吃,正到爆。
2016-08-06 191 浏览
夏日炎熱,令人無乜胃口,但酒吧餐廳提供既啤酒同食物令人消暑,好多時同班朋友都會聚聚舊,食下野開心暢談。Lindemans  Apple入口略帶甜伴随輕微果酸味, 清新,醇香,順滑, 非常令人印象深刻,口感極佳。煎法國鵝肝伴蜜餞車厘子經煎過半熟的鵝肝口感肥美潤口,鵝肝放在烤過的麵包上一起入口。咁樣食用不僅健康,而且能夠加重鵝肝的口味。密餞車厘子微甜的味道可以中和油膩。吞拿魚牛油果醬脆筒香脆脆筒皮,鮮嫩肥美吞拿魚,與淡淡的奶香草香味的牛油果醬融合一起, 係一種好特別的享受!鴨比珍寶珠外層炸至金黄外香酥內嫩,鬆軟鮮香,鴨肉香味四溢,經咀嚼過後唇齒留香。法國珍珠鷄伴蝦卷珍珠鷄肉質細嫩,口味鮮美,食起黎明顯地感覺到細嫩可口,勝過一般鷄肉。鮮蝦用番茄蓉包裹配搭,鮮甜適口,好美味。法國慢煮鴨比伴扁小豆沙律鴨脾肉質鬆軟鮮嫩,鴨肉味够香濃,與清爽微甜扁小豆沙律一起食可以解膩。Chouffe開瓶之後無明顯氣味散出,倒入杯中呈現未經完全過濾的渾濁淡黃色,白色的泡沫細膩均勻且不豐富。味道上,迎面第一感受是麥香和香料的味道,細細品味,不難體會到富有層次感的類似水果的芬芳,口味上和嗅覺感受相當,
Lindemans  Apple

煎法國鵝肝伴蜜餞車厘子

吞拿魚牛油果醬脆筒

鴨比珍寶珠

法國珍珠鷄伴蝦卷

鮮蝦用番茄蓉包裹配搭,鮮甜適口,好美味。
法國慢煮鴨比伴扁小豆沙律

2016-08-03 185 浏览
今次係我第2次來幫襯了,覺得幾好味。我幾鐘意食呢道既 蜜糖芥茉雞肉芝士墨西哥卷,呢度菜式其實用類似印度薄餅咁樣嘅皮,包住啲雞肉,而雞肉入面加了蜜糖芥末芝士等,令到嗰個餡料味道豐富,層次感多了,味就幾易入口。肉眼扒配砵酒這個配搭真係絕配,砵酒味重令牛味可以平衡,而且肉眼扒好有口感,肉質比較香,入口肉質嫩滑而不蘇。我再搽左少許砵酒汁食,可能有少許酒味,味道有少許變左有酒味蓋全左牛味,另一番滋味。呢碟雞翼小食+吞拿魚牛油果醬脆筒,係餐前既小食。雞翼就正常不過不失,甜甜地酸辣既味道。吞拿魚牛油果脆筒就幾特別,脆脆地既外層包住吞拿魚食,外脆內軟,吞拿魚就幾新鮮,非常有特色既小食。試下呢杯比利時啤酒,你是蘋果香味橙味,好咁你清新。香辣燒豬手伴酸菜沙律,見網上啲人講話呢度既燒豬手好好味,所以想試吓。豬手嘅皮呢就燒得好脆,入邊嘅豬手肉呢好有嫩滑無比,骨肉分離,好容易就切解開隻豬手,味道帶有咸味道,要點汁更加入味。至於配菜既酸菜沙律會令人越食越開胃啊!
蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷
今次係我第2次來幫襯了,覺得幾好味。
砵酒肉眼扒

Vedett比利時啤酒
試下呢杯比利時啤酒,你是蘋果香味橙味,好咁你清新。
至於配菜既酸菜沙律會令人越食越開胃啊!
豬手伴酸菜沙律
蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷
砵酒肉眼扒
豬手伴酸菜沙律
2016-07-28 275 浏览
晚餐選擇多蘿蘿,今次來到太子酒吧街開餐,估吾到人山人海,好彩預先揾到位,又可以食到最鍾意既法國菜。煎法國鵝肝伴密棧車厘子煎鵝肝表層香脆,入口即溶,口齒留香,伴清甜密棧,酸甜車厘子,別有一番風味。芝士焗黑椒牛肉粒 芝士味道鹹鮮濃郁, 黑胡椒的味道好香濃,  牛肉保留住了鮮嫩的口感,入口熱辣辣,香味四溢。香辣燒豬手伴酸菜沙律 經燒過唧豬手外層香脆,內肉質鬆軟細嫩,濃香味十足唧豬手與酸菜沙律的搭配好夾,令到豬手更加開胃解膩,味道獨特。黑松露芝士焗薯條 濃郁黑松露與香滑芝士完全溶解到薯條內面,薯條脆軟適口,入口熱辣辣,令人垂涎欲滴。吞拿魚蕃茄沙冰 口感嫩滑肥美,入口即融,與蕃茄沙冰相伴有種特殊的清爽香味与酸甜味,十分美味。Murphy's 黑啤酒入口時焦糖與啤酒花的味道唔係太明显,更突出的係堅果的味道,有一絲絲輕微的酸感所帶黎的清爽。
煎法國鵝肝伴密棧車厘子

芝士焗黑椒牛肉粒

香辣燒豬手伴酸菜沙律

黑松露芝士焗薯條

吞拿魚蕃茄沙冰

Murphy's 黑啤酒

• 黑松露芝士焗薯條
2016-07-25 2313 浏览
偷閒下午茶,多個選擇就係可以落酒吧嘆小食飲啤酒。夏日炎炎,最好偷懶在有冷氣嘅地方而有野食有野飲。煎法國鵝肝伴蜜棧車厘子 $118鵝肝經煎過之後,更加香濃嫩滑,入口即融,與蜜餞車厘子相伴,鮮甜適口十分夾。泡菜豚肉芝士漢堡$88豚肉質感鮮嫩多汁,配搭酸甜爽口泡菜,與芝士的柔滑濃香,口感層次豐富,令到漢堡更加獨特美味。鴨脾珍寶珠$62炸至金黃色的鴨脾珍寶珠,外層香脆內鮮嫩,鴨脾肉質嫩滑濃香,令人愛不釋口。蕃茄沙冰伴吞拿魚$48吞拿魚色澤紅潤光鮮,嫩滑肥美,與蕃茄沙冰相伴,口感冰爽酸甜,夏日最佳之選。特式肉醬雜菜千層麵$88麵條與肉醬均勻相融合,麵條軟硬適口,麵條充滿濃濃的肉醬香味,經過咀嚼口齒留香,持久不散!!Lindemans pecheresse $68入口時的酸味,有一種来自於水果既果甜味,咀嚼之後揾到好多味道,會體驗到啤酒花的味道,然後係一種濃烈的麥芽味,咽下之後喉嚨處留有絲絲酸澀既味道,啤酒花與麥芽的味道很重,但仔細品味之後能在苦味中感覺到水果的酸甜味道,係一種有趣的體驗。華花啤酒$75泡沫細膩豐富,入口冰爽清新,苦中帶些甘甜,口感醇厚濃烈,令人難以抗拒。
偷閒下午茶,
多個選擇就係可以落酒吧嘆小食飲啤酒。

夏日炎炎,最好偷懶在有冷氣嘅地方而有野食有野飲。
煎法國鵝肝伴蜜棧車厘子 $118

Lindemans pecheresse $68

華花啤酒$75

• 泡菜豚肉芝士漢堡
2016-07-24 1614 浏览
假日都係同家人或朋友出去吃吃飯,飲下野,傾下噶渡過。今次同班朋友來到酒吧食好野,順便輕鬆一下,舒緩一下緊張嘅生活。法式珍珠雞伴蝦卷 $168鷄肉質細膩鮮嫩,調味適口,味道醇厚爽滑。蝦仁係用蕃茄蓉包裹住,口感層次酸甜鮮嫩,兩者搭配恰到好處。芝士焗黑椒牛柳粒 $158柔軟香濃芝士與牛柳粒完美融合,牛柳鮮嫩多汁,牛肉味香氣四溢,令人食欲大開。鴨脾珍寶珠 $62加調味品拌匀後擠成圓形,經炸過具有色澤金黄、外酥脆、內滑嫩的特點,鴨脾肉質鮮美細膩,肉味十足。特色肉醬雜菜千層麵 $88濃香肉醬、酸甜番茄醬、煙韌麵條的搭配恰到好處,軟軟糯糯,食第一啖就會中意,份量够足,味道够濃郁,香而不腻,值得一試。法國慢煮鴨比伴扁小豆沙律 $158鴨皮香脆可口,鴨脾肉質柔嫩香滑,軟脆恰到好處。鴨肉鹹鮮醇厚,伴以微甜扁小豆沙律,簡直美味極了。La chouffe, Blonde d'Ardenne $78啤酒入口時有種苦味與淡淡的果香甜味,  口味柔和,濃醇,酒花香味與麥芽香味口感豐富。華花啤酒 $75啤酒入口時有啲微苦, 慢慢回味轉換為清甜、清爽的口感 ,酒花香味與麥芽香味, 有種無與倫比的清醇的感覺。一到假日酒吧
假日都係同家人或朋友出去吃吃飯,飲下野,傾下噶渡過。

法式珍珠雞伴蝦卷 $168

芝士焗黑椒牛柳粒 $158

鴨脾珍寶珠 $62

特色肉醬雜菜千層麵 $88

法國慢煮鴨比伴扁小豆沙律 $158

華花啤酒 $75

一到假日酒吧街充滿開心氣氛,人來人往,人山人海,人人都享受著假日帶來的歡樂。
2016-07-13 289 浏览
啱啱搬office來到九龍區,成班同事约埋食晚餐飲野慶祝,落左太子酒吧街揾好野食。法國菜口感之細膩、醬料之美味,令我地大飽眼福。特色肉醬雜菜千層麵 $88麵條煙煙靭靭,靭度十足,麵條層層夾住肉碎,酸咩咩既口感配上非常新鮮雜菜,今人胃口大開。羅勒醬炒雜菜 $52炒雜菜和香濃的羅勒醬相當搭配,兩者的口感介入融為一體,濃郁的羅勒香味包圍著你的舌尖,而富有新鲜彈性既雜菜跳躍著在口中咀嚼。香辣燒豬手伴酸菜沙侓$188德國豬手令人愛不惜手,估吾到法國菜都有香辣燒豬手,而且一啲都唔輸蝕,外脆内嫩既肉質令人口水直流,配上酸酸既沙律中和豬手既油膩。Lindemans Apple $62 入口清淡顺滑,天然既青蘋果味帶點甜味。適合女仕們歡迎。Lindemans Pecheresse $68Pecheresse 富含氣泡、爽口、清新、水果甜味和酸味相互調和。

法國菜口感之細膩、醬料之美味,令我地大飽眼福。
特色肉醬雜菜千層麵 $88

羅勒醬炒雜菜 $52

香辣燒豬手伴酸菜沙侓$188

Lindemans Apple $62

入口清淡顺滑,天然既青蘋果味帶點甜味。適合女仕們歡迎。
Lindemans Pecheresse $68

2016-07-04
  • 香辣燒豬手伴酸菜沙侓
2016-07-04 1813 浏览
成班朋友约餐,食慣左茶樓,酒樓,今次有人建議食特别D又想飯後飲下野,我地就落左太子酒吧街揾食。原來宜家D酒吧已經開始轉型,除左飲酒總可以食埋野,一舉兩得,正。香辣燒豬手伴酸菜沙侓$188豬手外脆内嫩,肉質厚實,望到都流晒口水,配上酸菜沙律,令豬手無咁油膩。慢煮空運澳洲牛小排伴花生忌廉 $158慢煮牛肉牛味甚重,肉質鮮嫩,入口即化,估吾到配上花生忌廉味道恰當好處。吞拿魚牛油果醬脆筒 $58吞拿魚肉質新鮮嫩滑,入口即融,牛油果醬香口滑溜配上脆筒口感特别。鴨脾珍寳珠 $62鴨脾肉加配料整成蟹鉗狀炸成金黄色,外表脆卜卜,内裏Juicy,肉質爽口彈牙。Edelweiss生啤有橘子同香蕉的香味,入口時甜,微酸。下口後唇齒留香。係飯後必飲生啤。MURPHY'S 黑啤酒的泡泡是綿密的小小一顆,而且泡泡層的厚度也沒有生啤酒來的厚,黑啤酒的顏色是深棕色,幾乎係全黑色。入口的口感帶有一種特別的苦味,而且還帶有像是巧克力又像是咖啡的香味,口感的濃郁與多變,都迥異於麥格黑啤酒。

香辣燒豬手伴酸菜沙侓$188

慢煮空運澳洲牛小排伴花生忌廉 $158

吞拿魚牛油果醬脆筒 $58

鴨脾珍寳珠 $62

Edelweiss生啤

2016-07-03
10 分钟 (外卖自取)
2016-07-02 908 浏览
一般人聽到酒吧,都覺得是那種賣醉、瘋玩的地方。而我去的這個酒吧卻給人一種與眾不同的感覺,為什麼呢?首先,這裡的環境就很優雅,透著濃濃的法國浪漫氣息。因為這家酒吧的老闆非常鍾意法國,這裡的環境都是他親自佈置的,總所周知,法國人都是很浪漫的,嘻嘻!所以,這裡絕對是個約會、聚會的好地方哦!這裡可不光喝酒的地方,在這裡可以品到正宗的法國紅酒,嚐到地地道道的法國小吃,食物。蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷$62雞肉嫩滑,芝士濃香,卷皮香脆,最特别醬料蜜糖配芥末,甜味辣味混合一齊,提升墨西哥雞肉卷既口感。鴨脾珍寳珠 $62賣相一流,廚師將鴨脾肉加配料整成波波狀炸成金黄色,外表脆卜卜,内裏嫩滑Juicy,肉質爽口彈牙。吞拿魚牛油果醬脆筒 $58吞拿魚搭牛油果醬,好味,好味。吞拿魚肉質鮮滑濃郁香味,入口即融,香味漂香不散。美國頂級肉眼扒伴薯蓉配砵酒汁 $238牛扒肉質Juicy嫩滑有口感,配搭砵酒汁將牛肉既鲜味帶晒出來,搭配薯蓉伴菜,美味極了。961手工啤酒 $62第一啖口感清爽帶柔順回甘,聞到好香既花香同西柚既香氣,令人心境舒懷。Frontier Beer $58口感輕盈,帶有菠蘿香氣,容易入口適合配搭小食

蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷$62

雞肉嫩滑,
芝士濃香,
卷皮香脆,
鴨脾珍寳珠 $62

吞拿魚牛油果醬脆筒 $58

吞拿魚搭牛油果醬,好味,好味。

吞拿魚肉質鮮滑濃郁香味,入口即融,香味漂香不散。
美國頂級肉眼扒伴薯蓉配砵酒汁 $238

961手工啤酒 $62

Frontier Beer $58

口感輕盈,帶有菠蘿香氣,容易入口適合配搭小食同頭盤。
2016-07-01