2016-07-02 734 浏览
放假放鬆下,食下好嘢,同朋友吹下水真好呢間餐廳我第一次來,入到來感覺幾relax ,和朋友聚聚不錯先食下頭盤,叫左個凱薩沙律伴雞肉,同個特別d既炸芝士火腿伴蕃茄沙沙先來的凱薩沙律伴雞肉,沙律菜嫩綠鮮甜,雞肉非常的鮮嫩,凍食都冇「鞋」的感覺,好滑流另一個炸芝士火腿伴蕃茄沙沙好味,底的是火腿包住芝士炸的,入口好香脆,在口中慢慢滲出芝士香,加上蕃茄粒酸酸的在囗中互襯,好juicy叫返飲品解渴,朋友叫Edelweiss Draught,啤酒清熱喎!呢隻啤酒好清好純,麥味十足,仲有陣淡淡花香,特別喎!個人鐘意fruity一點的,所以揀左有桃味的Lindemans Pecheresse!這隻酒金黃色好靚,一來已聞到桃的香味,一飲就感覺到桃香混在麥酒內,淸甜無比,冇揀錯啱我口味之後來了main dishes 首先吃慢煮空運澳洲牛小排伴花生忌廉,牛小排肉質好嫩,而且充滿牛香,慢煮牛完全冇熱氣的感覺,成個牛小排的肉好林,但仍然有咬口,加左d汁,十分配合。汁的味道係花生味,好香濃的花生配牛,又唔錯喎!而另一碟香辣燒豬手伴酸菜沙律,豬手燒好已切片,易於入囗,外豬皮燒得好脆口,豬手肉和少許脂肪,質感鬆軟,帶燒
放假放鬆下,食下好嘢,同朋友吹下水真好
凱薩沙律伴雞肉

慢煮空運澳洲牛小排伴花生忌廉
牛小排
香辣燒豬手伴酸菜沙律
燒豬手
而另一碟香辣燒豬手伴酸菜沙律,豬手燒好已切片,易於入囗,外豬皮燒得好脆口,豬手肉和少許脂肪,質感鬆軟,帶燒溶左油脂的甘香,食返d酸酸地的菜沙律,開返胃又不膩口!

今天吹完水,飲飽食醉,大滿足

凱薩沙律伴雞肉
牛小排
香辣燒豬手伴酸菜沙律
燒豬手
2016-07-01 271 浏览
今日同幾個朋友聚會,大家都不約而同話食西餐,見到呢間係既菜式都幾岩好味價錢又適中,所以幫襯下。西班牙黑毛豬伴蘋果蓉配薰衣草汁聽講黑毛豬係最好食嘅咁早食呢個西班牙嘅黑毛豬豬扒非常之香,好有豬味道,肉質夠實淨之間又軟綿綿,易入口。附帶可配薰衣草汁,好似有陣陣芳香既花味蓋住,味道都夾到。美國頂級肉眼扒伴薯蓉配砵酒汁呢塊肉眼扒牛肉質地夠軟綿,容易切開,外層煎得有少少脆,內層還有肉汁,而且有豐富既牛味。牛扒本身味道不多,主要靠砵酒汁令牛扒出味道來。黑松露芝士焗薯條其實黑松露本身個味道一定好重身的,未放薯條入口已聞到了,再加上芝士溝埋一起食,令到薯條既味道更加複雜,重口味之選。煎石斑伴雜菜龍蝦汁用龍蝦汁煮石班真係幾特別,有龍蝦味道但又有石班既魚味,石班煎得香口,無醒味,大份d會再好d。我就揀左呢杯桃味既手工啤,甜甜地又有香桃味,易入口。
黑毛豬伴蘋果蓉薰衣草汁
西班牙黑毛豬伴蘋果蓉配薰衣草汁
,肉質夠實淨之間又軟綿綿,易入口。

附帶可配薰衣草汁,好似有陣陣芳香既花味蓋住,味道都夾到。
肉眼扒伴薯蓉砵酒汁
美國頂級肉眼扒伴薯蓉配砵酒汁
黑松露芝士薯條
煎石班伴雜菜龍蝦汁
煎石斑伴雜菜龍蝦汁
桃味手工啤
我就揀左呢杯桃味既手工啤
,甜甜地又有香桃味,易入口。
黑毛豬伴蘋果蓉薰衣草汁
肉眼扒伴薯蓉砵酒汁
煎石班伴雜菜龍蝦汁
2016-07-01 381 浏览
提起夏天相信大家都會諗起一個字“熱”。夏天係熱,但我依然非常喜歡這樣的季節。熱對於我來講,都有好多好處。比如冷飲、果汁、可樂、西瓜等一些美食供我們品嚐。更可以约埋般朋友落酒吧嘆美食同飲冰凍既啤酒。特色肉醬雜菜千層麵 $88千層麵煙煙靭靭,麵條靭度十足,層層麵條夾住肉碎粒,酸酸既口感配上新鮮雜菜,令整道菜味道十足。鴨脾珍寳珠 $62炸蟹鉗式鴨脾珍寶珠,鴨脾肉配搭其他材料炸成金黄色,外層香脆,内裏嫩滑Juicy,肉質彈牙爽口。龍蝦汁海鮮墨魚麵 $138墨魚麵吸收晒墨魚汁既鲜味,麵條煙靭爽口,麵質軟硬適中,用龍蝦汁燴麵特别入味鲜甜,加上大蝦肉質结實有嚼勁,口感一流。法國慢煮鴨脾伴扁小豆沙律 $158鴨皮香脆可口,鴨肉的柔嫩順滑,軟脆恰當,入口即融,鴨肉較鹹,伴以扁小豆沙律來中和,味道立即吾同晒。香辣燒豬手伴酸菜沙侓$188外脆内嫩既豬手令人愛不惜手,口水直流,配上酸咪咪既沙律中和豬手油膩。第一口味道在口腔中無限變幻,有黑巧克力,咖啡,焦糖,還有種果味,第一次飲到咁多味道既手工黑啤。
提起夏天相信大家都會諗起一個字“熱”。

更可以约埋般朋友落酒吧嘆美食同飲冰凍既啤酒。
特色肉醬雜菜千層麵 $88

2016-06-29
梅花10手工黑啤
  • 鴨脾珍寶珠
2016-06-30 483 浏览
今次同朋友食飯,我又飲又食真happy,今次有好野食,法國菜式既酒吧,酒吧有幅好大既壁畫,幾型好似法國街頭藝術甘。鴨脾珍寶珠聽個名都已很吸引我了,珍寶珠甘可愛,呢道菜式聽店員介紹話用油浸慢煮既方式,炮製而成的鴨脾肉,之後再整成圓碌碌既型狀,好似珍寶珠甘,so cute。味道非常香口,有香濃烈既鴨味,入口鬆軟。甘樣食鴨脾肉真係第一次。千島海鮮pizza , 材料非常豐富,芝士夠哂重身,甜甜地既千島汁配濃味芝士,入口煙靭香甜,不過就食完會好肥啊。Pizza餅底厚度適中,最like夠多沙律菜。呢度酒吧既特色係手工啤,我揀左梅花十手工啤,味道帶朱古力焦糖味等,似飲雪糕味既啤酒,好得意。德國腸拼盤呢碟串燒德國腸四兄弟,入面有幾種不同味道既腸仔,有咸味,少許辣味、黑椒味等,配埋啤酒飲就仲入味。慢煮澳洲牛小排聽店只話係空運既,保證新鮮,所以我要試試喇。牛小排上面搽左花生忌廉,呢種味道既配合都特別。牛小排肉質嫩,不會太靭,煎得時間剛好,誠意推介。

千島海鮮pizza
Pizza餅底厚度適中,最like夠多沙律菜。
梅花啤酒
雜錦德國腸併盤
德國腸拼盤
澳洲空運牛小排
慢煮澳洲牛小排
牛小排肉質嫩,不會太靭,煎得時間剛好,誠意推介。
2016-06-26
千島海鮮pizza
梅花啤酒
澳洲空運牛小排
  • 慢煮澳洲空運牛小排
2016-06-28 246 浏览
一個城市的浪漫,往往綻放在月夜之時。尤其係香港酒吧街,五光十色,璀璨奪目。身為香港人既我不定時會同D朋友蒲下吧,現今酒吧除左飲酒之外,總可三五知已食下特色餐同吹下水。Franape bar 平日都係人山人海,假日更加係難揾位,總算吾係等好耐,终於可以開餐啦!泡菜漢堡真第一次品嚐,泡菜既酸溜溜,豚肉質感鲜嫩爽口,味道鲜甜,芝士濃香滑滑,配合一起口感特别,令人回味。特色肉醬雜菜千層麵 $88千層麵食落好有口感,層層既濶麵鬆軟彈牙,靭度適中,中間夾住酸酸甜甜既肉醬令人胃口大開,加上新鮮雜菜中和咗肉醬油膩,特别配合。特色慢煮鴨脾伴蘭度豆 $158鴨肉的柔嫩順滑,入口即化;鴨皮香脆可口,與鴨肉結合,軟脆恰到好處。鴨肉為咸口,伴以蘭度豆來中和,味道由淡咸轉微甜。以椰子奶酒、蜜瓜酒和菠蘿汁混合調製,顔色青绿色迎合夏天,飲落酸酸甜甜容易入口,椰子味濃香,係飯後必哎飲品。

特色肉醬雜菜千層麵 $88

特色慢煮鴨脾伴蘭度豆 $158

Noting
Noting
2016-06-25 298 浏览
今日一班同事落酒吧食飯慶祝,我哋一班人落到去太子就選咗呢一間法國色嘅酒吧餐廳啦呢間餐廳主打食法國菜喇,不過就唔係食九道嘅法國菜,而係主理法式菜式。法國珍珠雞伴蝦卷$158, 上碟賣相買非常特別好整齊,好似玩過三關甘樣,排到好井井有條。有雞肉厚切片, 雞肉非常嫩滑,味道完全滲入雞肉裡層。蝦卷係用蕃茄蓉包圍住,蝦肉爽口兼彈牙,蕃茄味夾住蝦肉吃,味道均衡。黑啤燴牛肋條伴什菜煙肉$108, 牛肋條炆得 嫩滑又夠綿,用黑啤煮理過份外聞到酒香,啖啖入口都滲著啤酒味,令食慾大增。內裡還有雜菜煙肉等伴菜添。主角來了, 德國燒豬手,剩係睇過外皮,都知道係脆卜卜, 味全不會太咸,面而豬手肉炆得軟綿綿 入哂味道。我喜好點些醬汁一齊食,味道更正。煎石斑伴雜菜龍蝦汁$168, 石班肉煎得非常香口,絕對無過火候。 再加上在龍蝦汁一起煮,令到石班肉更加鮮甜。Murphy愛爾蘭黑啤$88正宗黑啤味道 味道好實有少許苦苦地Gweilo Ipa 鬼佬 $62貪其得意酒名,味道適中

法國珍珠雞伴蝦卷

黑啤燴牛肋條伴什菜煙肉
德國咸豬手
煎石班本伴雜菜龍蝦汁
Murphy愛爾蘭黑啤$88
正宗黑啤味道 味道好實有少許苦苦地
Gweilo Ipa 鬼佬 $62
貪其得意酒名,味道適中
法國珍珠雞伴蝦卷
黑啤燴牛肋條伴什菜煙肉
德國咸豬手
2016-06-22 561 浏览
酒吧街既夜生活多姿多彩,给人既感覺就係不夜天。酒吧老闆大多都是很年輕的新人類,營造的酒吧氣氛不論是熱烈還是沉靜,都讓人從中找到年輕的感覺。酒吧既夜生活中,不僅僅是體驗時尚既所在,更是很多人接待客人、朋友聚會既地方。生活、工作節奏快,有咗酒吧而變得張弛有道。一枝啤酒,一盅咖啡,一D小食,豐富既大餐,簡單之中品味時尚,放鬆心神。吞拿魚肉質鮮滑而帶有濃郁既特有香味,入口即化,香味久久不散。以前覺得牛油果好難吃沒乜味道,最多就是拌白糖,食多咗好膩但係自從食咗呢個脆筒之後,對牛油果既觀感徹底顛覆了。吞拿魚好配搭牛油果醬,好味,好味。魷魚新鲜肥美,用麵包糠油炸後外層脆卜卜金黄色,肉質爽口彈牙,外脆肉嫩,醬料將魷魚既味道完全表露無遺。龍蝦汁海鮮墨魚麵 $138超級推薦龍蝦汁海鲜墨魚麵,好吃到爆! !龍蝦汁好鲜甜,配上大大隻大蝦爽口彈牙,麵條充滿墨魚香味,更加煙靭可口。美國頂級肉眼扒伴薯蓉配砵酒汁 $238七成熟是我最爱,牛扒肉質嫩而有口感,非常Juicy,配搭砵酒汁將牛肉既鲜味帶晒出來,伴菜係滑溜溜香噴噴既薯蓉,美味非常。黎巴嫩冠軍961手工啤酒 $62手工啤酒就是:自主釀造而成含有藝術風味最具特質
酒吧街既夜生活多姿多彩,

给人既感覺就係不夜天。

酒吧老闆大多都是很年輕的新人類,

營造的酒吧氣氛不論是熱烈還是沉靜,

都讓人從中找到年輕的感覺。

以前覺得牛油果好難吃沒乜味道,

最多就是拌白糖,食多咗好膩

但係自從食咗呢個脆筒之後,

對牛油果既觀感徹底顛覆了。

手工啤酒就是:自主釀造而成含有藝術風味最具特質型地自釀型啤酒。

當飲第一啖感覺清爽帶柔順回甘,花香同西柚既香氣令人回味無窮。梅花10手工黑啤 $75

撲克牌家族既又一手好牌,非常獨特既一款烈性黑啤。複雜既味道在口腔中無限變幻,有黑巧克力,咖啡,焦糖,還有種果味,但是每一種味道並不衝突,反而融合的好好,正!!!
2016-06-14 135 浏览
男人之夜,吾好誤解,只係我地般麻甩佬暫時擺低老婆同女朋友,一齊落酒吧飲野吹水,放下都市人既緊張,輕鬆一下。我地去啱地方,原來間酒吧好多美女,見人見智,呵呵!La Chouffe泡沫細膩。味道上濃濃既麥香和香料的味道,細細品味,體會到水果既芬芳甜味,口味上和嗅覺明顯有啤酒花香味,層次感很強,苦味度適中。炸魷魚圈 $58魷魚非常鮮美,經過油炸後都不能蓋過佢既鲜味,外脆肉嫩,肉質爽口彈牙,醬料將魷魚既味道完全表露無遺。香辣豬手伴雜菜沙律 $188豬手之前在其他地方食過一次,一直念念不忘。外酥里嫩,高溫烤製酥脆既外皮,再調低溫度烤裡面鮮嫩,好多朋友一開始聽到豬手吾敢吃,但係食左一啖後就搶著吃,肉質有嚼勁,對我等食肉獸來講,就係極品。配埋杯啤酒同伴菜,更是完美。

La Chouffe 手工啤酒
炸魷魚圈 $58

香辣豬手伴雜菜沙律 $188

La Chouffe 手工啤酒
2016-06-14 139 浏览
工作了一天,下班後飲一杯充滿清涼薄荷香的雞尾酒,濃純薄荷與奶香組合成一片漂亮的翠綠,可舒緩身心,呢杯雞尾酒好適合餐後飲用,如果感覺酒精度太高,可揀大杯加冰塊,微微搖盪後飲用。Porter風格啤酒有著更純粹的麥芽味道,而且對焦糖味道的需求要淡得多,如果你將飲健力士既感受視為甜巧克力,咁Poter啤酒實際上可以被認為是一種苦味既巧克力。入口第一感覺酒體厚重,有巧克力既甜味但不重,有D苦,似一杯苦咖啡。口感不強烈,味覺不算很複雜,但是層次鮮明。飲落後焦糖和烘焙麥芽味回湧,回甘強烈。最好搭配D風乾既火腿,鹹既食物,正。水牛城雞翼 $58雞翼炸到金脆,辣椒醬鋪滿脆卜卜既外皮,外脆肉嫩香辣既味道令人讚不絕口。配合特制醬料,口感一流。煎石斑伴雜菜龍蝦汁 $168石斑魚搭配龍蝦汁味道鲜美,我至鍾意石斑魚煎到金香但仍然能夠保留魚肉既滑溜,加入龍蝦汁令魚肉更加鮮美可口。鴨脾珍寳珠 $62呢味小食似炸蟹鉗,廚師將鴨脾肉加配料整成波波狀炸成金黄色,外表漂亮,内裏Juicy,肉質彈牙爽口。

Porter風格啤酒有著更純粹的麥芽味道,
而且對焦糖味道的需求要淡得多,
如果你將飲健力士既感受視為甜巧克力,
咁Poter啤酒實際上可以被認為是一種苦味既巧克力。

最好搭配D風乾既火腿,鹹既食物,正。
London Poter
Grasshopper
水牛城雞翼 $58

配合特制醬料,口感一流。

煎石斑伴雜菜龍蝦汁 $168

鴨脾珍寳珠 $62

London Poter
Grasshopper
太子★Franape Bar & Restaurant星期5放工即興搵朋友仔happy friday,當然係無book定位啦又要好努力係旺角太子搵落腳點...本身打算去太子既channel 3食下西班牙tapas,但打去book時話已經full左,職員即刻介紹去佢地開係同一條街既新分店,主要係食法國菜不過都可以照嗌channel 3既食物同飲品。行到去係門口望過menu價錢合理,室內環境都好似ok就一於試下啦室內環境黑蚊蚊,牆上面有d塗鴉,都算係間幾型格既bra,不過就唔太搵到法國既原素搵食時間望望下,其實menu上面既食物同channel 3都幾相似,尤其係小食方面都係多西班牙tapas。番工番到個人呆呆地,左諗右諗先揀好嗌嘜- Nachos($30+10%):★★★★☆ ☆☆☆☆☆nachos絕對係我本身想再去channel 3既原因之一my favourite!哈哈~不過其實都應該係周圍都買到既dorritos,所以埋單先發現原來要收$30就覺得都幾貴下,$30夠我地買一大包食到飽喇(疑似有得不停refill?我地就只係refill左一次咁大把..)其實都唔係介意果幾十蚊,但好似
太子★Franape Bar & Restaurant
搵食時間

- Nachos($30+10%):
Nachos
★★★★☆ ☆☆☆☆☆
nachos絕對係我本身想再去channel 3既原因之一
其實都唔係介意果幾十蚊,但好似清楚寫番出黎會好d

炸芝士飯波配蕃茄莎莎($58+10%):
炸芝士飯波配蕃茄莎莎
★★☆☆☆ ☆☆☆☆☆
左揀右揀揀中你,見你炸到金黃包又無油林林賣相幾吸引,點知
……
炸芝士飯波配蕃茄莎莎
中間既“risotto”更似煮得黏黏地既白飯味道好淡幾乎嚐唔到一點芝士味
蕃茄莎莎得丁屎咁多,都係點蕃茄醬仲實際
……
食左第一粒先醒起係channel 3已經中過伏,一時忘記左又中多次添

泡菜豚肉芝士漢堡($88+10%):<--menu寫$78,但宜家睇番張單發現佢收左我地$88
★★★★★ ★★☆☆☆
最近試過加入泡菜既burger之後食過番尋味,見依度有梗係要試下
wow,一大片半融芝士好邪惡!今次個餡唔係漢堡扒係一片片豚肉疊埋一齊
泡菜豚肉芝士漢堡
係就少左d juicy肉汁,不過配埋d泡菜好似食緊韓式小炒咁又幾正
哈哈~
本身係普通薯條,不過waiter好好人詢眾要求額外加左d黑松露
可惜薯條實在太幼又唔多脆
,最後好少有地食淨左…不如考慮下轉粗薯啦?hee

Franape係酒類方面有更多選擇,例如wine果d,不過我地都係醉心於cocktail多d
- Pinacolada($58+10%):
Pinacolada
有保證之選
易入口,creamy得黎又有清新菠蘿味,o岩晒用黎襯d肥仔油膩野食
D Rum都唔算落得好重手,飲完成杯都面不改容~哈哈

埋單$322/2ppl。
整體黎講環境都ok啦,只係後來多人空間略為有d逼狹
可能新開職員好似都未係好上手,不過服務慇勤值得一讚
食物性價比高,只係味道有待改善。不過見其他人都盛讚d法國菜,可能係我地揀錯野啦
有機會再黎試下佢d法國菜都好,橫掂都幾鐘意佢d cocktails
2016-06-03
Pinacolada
  • pinacolada
2016-06-09 180 浏览
係太子見到呢間酒吧係街頭新開,都幾四正,一於入去試下牧羊人薯批,店員推介,反正未食過,就試下。呢個薯批其實係薯仔加豬肉焗成嘅,豬肉混左薯仔,焗味道好像豬肉味薯蓉。焗到金黃色,面層再放左蕃茄雜菜平衡番味道香辣燒豬手伴酸菜沙律,呢道菜式味道就真係好特別,因為通常燒豬手都係香脆鹹鹹地咁樣嘅,而呢道菜就係用啲香辣汁點豬手食既,豬手皮燒得脆,內裏嘅豬手肉泡製得軟淋,一流水準我都試咗呢度嘅手工啤華花,佢個名都唔知咩味道,原來係印度嘅淡啤酒,顏色就有少少紅紅地色,味道有啲小小苦中帶甘甜味Vigin Mojato飲完成個人精神晒整體來說這間新開酒吧,食物味道出眾,尤其手工啤幾特別
係太子見到呢間酒吧係街頭新開,都幾四正,一於入去試下

焗到金黃色,面層再放左蕃茄雜菜平衡番味道
香辣燒豬手
,內裏嘅豬手肉泡製得軟淋,一流水準
華花
,顏色就有少少紅紅地色,味道有啲小小苦中帶甘甜味
Vigin Mojato

飲完成個人精神晒

整體來說這間新開酒吧,食物味道出眾,尤其手工啤幾特別
香辣燒豬手
華花
2016-06-07 516 浏览
今日happy friday 同朋友一齊落左去酒吧飲野, 見到呢間門面幾靚又係新開既我地幾個人就去試下啦cesar沙律伴雞肉雞肉夠大片,煮得夠嫩滑沙律菜夠新鮮都幾好味係由店員介紹既黑啤燴牛柳條伴雜菜煙肉牛柳條 煮得好林,加上可能係由黑啤去燴牛肋條肉質真係有少少啤酒味道,而且好有牛味牛肋條煮得經好軟綿,旁邊仲有雜菜煙肉一齊食呀,都幾好味又夠飽肚手工啤酒黑龍 $75帶d好似餅乾味,真特別,同埋有啲烤麥味道另外又混合左咖啡同埋朱古力味,辣中帶有少少甜味,幾香濃呢碟就係重頭戲法國慢煮鴨髀伴小扁豆沙律$158成日聽到人講食法國菜要食下血鴨等之類既菜式,今晚我終於可以試到呢個慢煮既鴨脾。鴨肉肉質都幾鮮嫩,可能係慢煮嘅模式, 肉質偏軟林,但好入味道,鴨味香濃旁邊的仲有啲小扁豆沙律啦,夾雜著鴨肉食都幾好味Mocktail, Queen beauty $52除淨係上面放左d糖果碎, 再搵一個半圓形既冰波放入面靚哂
今日happy friday 同朋友一齊落左去酒吧飲野,
見到呢間門面幾靚又係新開既
我地幾個人就去試下啦
cesar沙律伴雞肉

雞肉夠大片,煮得夠嫩滑

沙律菜夠新鮮都幾好味
黑啤燴牛肋條伴雜菜煙肉
係由店員介紹既黑啤燴牛柳條伴雜菜煙肉

牛柳條 煮得好林,加上可能係由黑啤去燴牛肋條
肉質真係有少少啤酒味道
,而且好有牛味

牛肋條煮得經好軟綿,
旁邊仲有雜菜煙肉一齊食呀,

都幾好味又夠飽肚
手工啤黑龍
手工啤酒黑龍 $75

帶d好似餅乾味,真特別,同埋有啲烤麥味道

另外又混合左咖啡同埋朱古力味,辣中帶有少少甜味,幾香濃
法國慢煮鴨脾
呢碟就係重頭戲法國慢煮鴨髀伴小扁豆沙律$158

成日聽到人講食法國菜要食下血鴨等之類既菜式
,今晚我終於可以試到呢個慢煮既鴨脾。

旁邊的仲有啲小扁豆沙律啦,夾雜著鴨肉食都幾好味
Mocktail, Queen beauty $52

除淨係上面放左d糖果碎,
再搵一個半圓形既冰波放入面

靚哂

黑啤燴牛肋條伴雜菜煙肉
手工啤黑龍
法國慢煮鴨脾
2016-06-05 186 浏览
係太子酒吧街都一排未見過有新店,今日比我見到街頭呢間餐廳又有市場少有既手工啤,雖然多人等,但我今晚決定要飲下手工啤。牧羊人薯批,呢度菜出面都有幾種唔同嘅煮法嘅咁今次呢間我都問過佢係用豬肉混入薯蓉焗的而面層再加啲蕃茄沙律菜同埋黑醋令到味道香濃,而且都幾飽肚。西班牙黑毛豬伴蘋果蓉配薰衣草汁呢道菜式係我最like,就係因為黑毛豬,入口好有豬味,吾講得笑,好味。上面搽左蘋果蓉包圍住黑毛豬,甘樣食法好新奇。配埋薰衣草汁,加左香味一齊入口,推介Frontier Beer有少少水果味道好似係菠蘿感覺係輕身既啤酒,我覺得易入口。Coedo Shiro 加入左幾種水果味道有香蕉等水果香味,覺得麥芽味幾重,滑身口味。Brewdog Dead Pony清爽味道,感覺輕身既啤I will be back
牧羊人薯批
牧羊人薯批,呢度菜出面都有幾種唔同嘅煮法嘅
咁今次呢間我都問過佢係用豬肉混入薯蓉焗的

而面層再加啲蕃茄沙律菜同埋黑醋

令到味道香濃,而且都幾飽肚。
西班牙黑毛豬伴蘋果蓉配薰衣草汁

呢道菜式係我最like,就係因為黑毛豬,
入口好有豬味,吾講得笑,好味。

上面搽左蘋果蓉包圍住黑毛豬,甘樣食法好新奇。
配埋薰衣草汁,加左香味一齊入口,推介
有少少水果味道

好似係菠蘿
感覺係輕身既啤酒,我覺得易入口。
加入左幾種水果味道
有香蕉等水果香味,
覺得麥芽味幾重,滑身口味。
Brewdog Dead Pony
清爽味道,感覺輕身既啤

I will be back
牧羊人薯批
2016-06-04 157 浏览
太子酒吧街新開既呢間酒吧真要特色,主打賣手工啤,再吾係甘悶飲來飲去都係果幾隻牌子喇。呢度啤酒好多特色,我試左幾款嫦娥朱古力黑啤, 呢枝係有朱古力加雲呢拿,好似飲緊朱古力奶咁樣既黑啤,感覺好新鮮過癮蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷,呢個墨西哥卷入邊包住啲雞肉同埋芝士呢個配搭呢系一甜一辣,再加上雞肉餡料,完全滲入左芝士雞肉嘅味道,令我回味無窮。特色肉醬雜菜千層麵,呢度菜呢其實即係出邊食開嘅千層麵咁樣,咁當然啦好睇整千層麵既功力喇,都幾入味嘅,肉醬有少少酸酸甜甜咁樣既味道芝士肉醬大蝦天使麵,呢個主角當然就係大蝦蝦肉好爽,唔會林啤啤,再加上芝士肉醬係食西餐必食嘅味道,ok迷人pink Lady 呢會唔使多講,夠經典不太重手,味道調教得一流Brewdog Dead pony pale ale 加左啲果香,清新感覺下次要再來試下其他味道既啤酒先得
嫦娥朱古力黑啤
蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷

特式肉醬雜菜千層麵
特色肉醬雜菜千層麵,呢度菜呢其實即係出邊食開嘅千層麵咁樣,

芝士肉醬大蝦天使麵
芝士肉醬大蝦天使麵,呢個主角當然就係大蝦

蝦肉好爽,唔會林啤啤,

再加上芝士肉醬係食西餐必食嘅味道,ok
pink lady
迷人pink Lady 呢會唔使多講,

夠經典不太重手,味道調教得一流
手工啤
Brewdog Dead pony pale ale

加左啲果香,清新感覺

下次要再來試下其他味道既啤酒先得
嫦娥朱古力黑啤
蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷
特式肉醬雜菜千層麵
芝士肉醬大蝦天使麵
手工啤
2016-06-03 475 浏览
香港地揾好野食緊係上Openrice,咩特色類别既餐廳都有,今次我班frend為食鬼今次就揾咗間係太子食法國菜既新餐廳啤啤佢。間餐廳主打法國菜~法國菜是世界上著名菜系之一,它的口感之细腻,酱料之美味,餐具擺設之華美,簡直可稱之為一種藝術。今次我地可以大飽口服啦。頭盤已經好令我地驚喜,賣相超靚,道菜明顯落咗好多功夫,將油封鸭拆絲配合薯蓉整成蛋形状炸到金脆,外脆肉嫩既口感加上醬汁令人回味無窮。特色肉酱千層麵好有層次感,麵條油韌度適中,加上肉酱同雜菜,麵條配合得天衣無缝。黑松露芝士焗薯條我至爱,松露香味加上濃濃芝士同薯條溶化在一起,美味極了。雜錦德國腸拼盤串燒,我地一致認同色香味俱全,腸仔肉汁鲜嫩加上酱汁同點飾,正。巨型的肉眼扒用石板上菜,配上少量薯蓉伴碟,七成熟加砵酒汁是我最爱,肉質嫩而有口感,非常Juicy,好味道。最後我地點左Thundergod Ale,味道清淡,带有熱带果味,口感回味無窮,適合各款食物同芝士一齊進食。Het Nest Poker Beer,有我最鍾意朱古力焦糖味,飲既時候帶有好香嘅雲呢拿香氣和甜味,適合女士們喜爱。

間餐廳主打法國菜~
法國菜是世界上著名菜系之一,
它的口感之细腻,
酱料之美味,
餐具擺設之華美,
簡直可稱之為一種藝術。
今次我地可以大飽口服啦。

特色肉醬雜菜千層麵
雜錦德國腸拼盤