2017-02-01 592 浏览
酒吧一直給人的感覺便是飲酒之地,提供一些惹味小吃以便送酒之用。也會提供一些快餐式的西餐食物,以便給一些要吃飽之人食用。但要有食物味道和質素,就不會在酒吧中遇見。來到Franape Bar & Restaurant,又給我另一番的體會,不再酒吧的味道,而是能把食物味道有所質素的一間餐廳酒吧。此外食物賣相也吸引,單看食物都想多飲2杯。餐廳環境更沒有酒吧中的嘈吵,坐著餐廳之內,也可以輕鬆閒談上一個晚上。******************************Franape Bar & Restaurant位於太子通菜街,就在旺角警署附近。走到餐廳門前,一點都不像酒吧。走進餐廳,地方一點都不大,但裝修又幾特別,座位空間確實有點逼。晚上會有晚餐提供,除了晚餐,還有餐牌散點食物。以酒吧為主的餐廳,都會提供大量酒類飲品,最特別是很多手工啤酒。還有一些特別推界一些手工啤酒。此外Happy Hour時段,指定啤酒還有優惠價。除了啤酒,還有紅酒、白酒、Cocktails或Mocktail,以及一般茶飲提供。粟米片HKD30,每枱都會安排一份粟米片,吃完第1份之後,便任限添加。粟米片香脆又惹味,送酒確實

粟米片HKD30,每枱都會安排一份粟米片,吃完第1份之後,便任限添加。粟米片香脆又惹味,送酒確實一流。
Happy Hour時段,便要了Strongbow Apple Cider HKD48,就是喜愛一份清香的Apple Cider味道,略帶甜而不像飲啤酒。
吞拿魚牛油果醬脆筒 HKD58,細細個像手卷一樣的賣相,只是用上脆筒而不是紫菜。
一件脆筒其實都不大,把吞拿魚切細粒加入牛油果醬而吃,脆筒都脆脆地,吞拿魚又嫩滑,作為小吃也算不錯。
香辣燒豬手 HKD188,豬手都幾大隻,配上一個甜甜辣辣的醬和自家製酸菜而吃。
切開豬手時,皮薄脆之外,肉又腍,很容易把肉和骨分開了。
就這豬手皮已經燒得很香脆口,而且又不會很厚身,送酒確實不錯。
豬手肉很腍又夠味道,配上少許甜甜辣辣的醬變得更加惹味。
酸菜味道還多了點白汁醬,和一般那種帶咸味的酸菜來得更加好食,味道酸得來又開胃,吃下如此肥美的豬手,再吃一口酸菜又可以中和飽肚感。
  • 香辣燒豬手
  • Strongbow Apple Cider
  • 粟米片
2017-01-27 121 浏览
其實過去這個星期不知怎地累得要死,臨近歲晚收爐,給自己藉口吃好一點。之後還要去花墟花市,便在附近找了家西餐訂座。來到發現真的完全是一家小型bar的格局,一半是bar台一半是飯桌但也很迫,不禁有點失望。不過menu也很吸引,除了一般menu外還有期間限定,有很多款式都很想試,我們便點了以下兩個mains。我們主要是來吃,沒有很keen去喝酒,便點了一支hand craft beer解解渴。女孩子都較喜歡果味重的,這裡果味最高的是blackcurrent/raspberry/cherry。我們點了這個raspberry味酸酸甜甜很開胃,只有3.5% alcohol的它根本就是cider。芝士味Dorritos不斷可以添,店員也很快手和自動添加,不過原來是像茶芥一樣要收$30。我們7點9到,8點前下了單,都等到8點8食物才來,其實是有點燥底,畢竟我們今晚有點趕時間去逛花市,不是只來談天喝酒。不過食物一來到便止住我們的口,還不愧是以大廚曾在米芝蓮3星餐廳工作過作招徠的西餐。因太餓都不知道原來拍了張手震相,濛了還是要post因為這個真的超好吃!!!蝦卷上面是燒脆了的芝士,用一層pasta皮包著彈

Raspberry flavored hand craft beer and Dorritos

法式珍珠雞配蝦卷
因太餓都不知道原來拍了張手震相
,濛了還是要post因為這個真的超好吃!!!蝦卷上面是燒脆了的芝士,用一層pasta皮包著彈牙鮮味的蝦膠,偶爾還有原隻的蝦,加上一點番茄醬,調起味道但又不會過濕,很有層次感也很有驚喜。能將這麽多材料工整地卷好,真得很花功夫,心思和技巧滿分!另外珍珠雞是燒過的蜜糖雞皮包裹著嫩滑雞肉,每一口都似是雞脾般的嫩滑軟林,絕無雪藏味。除了簡單gravy放在雞上調味,伴碟畫的的沙律汁和千島汁也可以用來蘸雞,更為惹味。其擺盤也不得不提,畫得很有心思,最衰影濛了
西班牙黑毛豬伴蘋果蓉配薰衣草汁
另一出名的regular menu mains,豬脾厚但鬆,一切已流汁,非常非常juicy。弄豬肉火候控制很重要,因為基本上要well done,內外都要熟,但又要令肉質不鞋口,這裡做得非常好。外面塗的應該是薰衣草汁,雖沒有甚麼花香,但甜甜的像花蜜的味道,跟豬脾很搭。蘋果蓉其實是青蘋果泡沫,有點鹹鹹酸酸的味道,比想像中漏,不適合蘸太多。而伴碟的courgettes and aubergine燒得乾身不油膩,仍帶點蔬菜天然甜味的juice,和沙律菜解膩一流。

一開始本來想多點個小吃之類,幸好我們決定吃完兩個mains再算,原來份量很夠,吃罷已經很滿足了。 (當然可能與一開始等待時不斷吃dorritos也有關)

沒想過在太子一個不起眼的位置會有這麽高水準的西餐,這食物質素絕對worth the price。不過如要吃到一定要預留多些時間去等,始終慢工出細貨,像我們今晚便有點趕。想要喝酒談天的話,像是晚我們旁邊數人share一個beer tower加$30任食dorritos,還可以點些精緻的法式小吃也是不錯的選擇。會再回頭的,因為menu上還有很多想試的東西。不過記住最好訂台,因位子其實好似不多於20,所以很容易滿座。
  • 西班牙黑毛豬伴蘋果蓉配薰衣草汁
  • 法式珍珠雞伴蝦卷
2017-01-25 118 浏览
旺角警署旁的西洋菜街是有名的酒吧街,記得讀書年代某年世界盃跟朋友到那裡學人飲酒睇波,氣氛雖然熱鬧,但嘈雜的環境實不是我杯茶。多年沒有來,最近路過才知很多劈場都變成了甚有格調的酒吧餐廳,世界不停在變,原來這條酒吧街也靜悄悄地起革命,今次就特意跟朋友前來試試改革後的酒吧餐廳。*************Franape Bar是酒吧街內其中一間酒吧餐廳,店子雖小但五臟俱存,店內就有提供數十款手工啤酒、雞尾酒和紅白酒。由於來得這裡的客人都以飲酒為主,所以餐牌內大部份都是佐酒小食,但也有提供主菜、飯麵和薄餅。栗米片($30)每枱都預先放上一小碗栗米片,粟米片雖然一碗要$30,但之後可以無限添加。栗米片入口微辣,非常惹味。Grasshopper($58)餐牌內的雞尾酒有數十款,只有名字沒有註明實在不知從何選起,幸好酒保兼侍應非常細心地問我們喜歡甚麼口味和酒量如何,從而建議不同的雞尾酒給我們,還有如果不喜歡烈酒,也可以減少主酒的份量,令酒更易入口。這杯Grasshopper呈薄荷綠色,由朱古力酒、薄荷酒和奶混合而成,入口首先嚐到薄荷朱古力味,之後才會嚐到一點酒味,但酒味不會太烈,非常易入口。黑松露芝士

*************

栗米片($30)

栗米片
Grasshopper($58)

Grasshopper
黑松露芝士焗薯條($58)

薯條比較幼身,入口都香脆,上面放上一堆堆黑松露醬和芝士,黑松露醬帶鹹味,建議先拌勻才吃味道更佳。
黑松露芝士焗薯條
龍蝦汁海鮮墨魚麵($138)

墨魚麵上面有大大隻大蝦,中間還夾雜番茄粒和八爪魚。
龍蝦汁海鮮墨魚麵
墨魚麵均勻地掛上龍蝦汁,都嚐到淡淡龍蝦味,但口感有點偏腍,如果可以帶點微彈會更好,不過海鮮份量都不少,都算抵食。
栗米片
Grasshopper
黑松露芝士焗薯條
2017-01-21 47 浏览
每月姊妹聚又到了,今次就反其中一姊妹放工,近近地係太子揾食~誤打誤撞入左間酒吧餐廳,食物選擇都幾多!一坐低一定要叫左野飲先,我呢杯好夢幻既cinderella $62,無酒精岩哂我,味道酸酸甜甜,好飲啊!鴨脾珍寶珠 $62外層炸得金黃香脆脹卜卜,內裡係加入左鴨肉既薯仔蓉,帶點鴨肉既咸香,好惹味,有點馬芥休球既感覺水牛城雞翼 $58一客六隻份量好足,味道辣辣地,配埋酸忌廉食又另一番滋味。特式肉醬雜菜千層麵 $88千層麵係我至愛!最驚喜係入面夾左大大件茄子做餡,茄子控既我大愛!而呢個千層麵做得較乾身,唔會好似平時食既咁多醬,而且加入大量火箭菜,食落唔會覺得漏,推介8oz美國肉眼扒 $238份量十足,煎得好靚,可惜我地揀左5成熟出黎差唔多well-done,不過牛味好夠,配個紅酒汁食味道好夾,如果係5成就正啦~特別一提伴碟薯蓉好滑好creamy,姊妹們爭住食臨走前店員送我地每人一個巴黎鐵塔 so sweet
鴨脾珍寶珠 $62
水牛城雞翼 $58
一客六隻份量好足,味道辣辣地,配埋酸忌廉食又另一番滋味。
特式肉醬雜菜千層麵 $88
8oz美國肉眼扒 $238
臨走前店員送我地每人一個巴黎鐵塔 so sweet

2017-01-20 74 浏览
今日去咗太子酒吧街重拾一下以前去玩去蒲嘅感覺估唔到成個感覺變咗咁多少咗劈場 開多咗好多專門飲手工啤酒嘅酒吧今晚呢間酒吧 有點巴黎休閒cafe嘅感覺裡面嘅裝修充滿藝術氣息加上播埋輕快的音樂 整體感覺十分舒服一坐低就忍唔住叫咗枝手工啤酒呢支比利時手工啤酒Lindemans Cassis呢支手工啤係少有嘅黑加侖子味$62酒精成份唔高 只有3.5% 好適合一眾少女 果味濃 味道酸 帶有輕微汽泡但亦不乏麥味頭盤 吞拿魚牛油果脆筒$58脆筒賣相相當精緻有趣第一口可以食到吞拿魚嘅鹹香 第二口可以食到牛油果嘅creamy口感 牛油果醬建議可以加啲檸檬汁食落應該更fresh更開胃第二道小食 鴨脾珍寶珠$62將拆好嘅鴨肉混入薯蓉可以食到一絲絲嘅鴨肉鴨肉嘅騷香亦可以混入薯蓉加埋甜甜酸酸嘅沙律汁飽肚之餘又夠曬好味雜錦德國腸拼盤$88腸仔預先切好 穿成一串串方便同朋友開心share德國腸有四個種類咁多最鍾意就係白色嘅香草牛肉腸不過淨食腸仔都幾咸所以就叫咗杯Draft beer Edelweiss 邊食邊飲Edelweiss一向出名花香味啱曬所有女士最後叫咗個蜜糖芥末芝士墨西哥卷$62呢個雞卷裏面有好多新鮮嘅菜粒
今日去咗太子酒吧街
果然夠曬特別
  • 墨西哥雞卷
  • 鴨脾珍寶珠
2017-01-20 848 浏览
誰說去酒吧一定要喝酒?雖然這天抱病在身,但為了一位準親人的結婚請帖,還是要務必出席。位於太子的旺角警署後面一道橫街,便有數多間清吧的餐廳,和朋友放工後來到這裡消磨一下,不太嘈雜,可以靜靜地傾心事,多好呢。餐廳地方小小,但勝在格局骨子,牆身近天花橫樑處放滿一整排的各式手工啤酒的吉樽,唔講都粗略能估計出餐廳以賣手工啤酒為主打。另外,牆上一幅巨型的人像壁畫設計,相當特別而鮮明。不過個人稍為不太喜歡餐廳另一處落地玻璃,對出就是後巷,街外的後巷的環境一向都不見得會乾淨企理,加上晚上還見到有曱由的游走,感覺更毛骨悚然。一坐下,員工便立即遞上餐牌和一小客歡迎小食的墨西哥脆片,相當快手。可惜熱氣的炸物實在當下吃不消,全部落入朋友口中吧。員工見我一開聲就聲音沙啞,便建議我先叫杯熱檸蜜打打底,所以誰說去酒吧一定要喝酒?也充分反映員工對客人的體貼入微。嫦娥朱古力手工啤酒朋友繼而再點了一枝手工啤酒,朱古力味和嫦娥究竟有什麼關聯,小妹真的不得而知。不過偷嚐了一口,嗅下去的時候確實充斥著朱古力的甜甜香氣,但入口卻發現是帶有咖啡的果實酸香而非朱古力味道,本身個人也偏好愛飲咖啡多於朱古力味的飲品,所以小妹一試就愛上,
嫦娥朱古力手工啤酒
朋友繼而再點了一枝手工啤酒,朱古力味和嫦娥究竟有什麼關聯,小妹真的不得而知。不過偷嚐了一口,嗅下去的時候確實充斥著朱古力的甜甜香氣,但入口卻發現是帶有咖啡的果實酸香而非朱古力味道,本身個人也偏好愛飲咖啡多於朱古力味的飲品,所以小妹一試就愛上,要不是這天不能喝酒,必要會盡飲這款手工啤酒,真飲恨呀!
鴨肶珍寶珠($62)
將鴨肶肉拆成絲再和薯蓉堆成個波型去炸,再用竹籤固定成珍寶珠,方便易食。外層炸得薄薄且甘香微脆,薯蓉比例比鴨肉為高,故未有嚐到鴨肉理應有的羶感,口感大致一貫像吃著薯蓉般綿密細腍,偶然有鴨肉絲的絲絲肉香伴隨,若然外層所唧上的芥末忌廉醬能多一點會更惹味吧。
水牛城雞翼($58)
水牛城雞翼($58)
一客六件的雞翼,size中等,不算肥肉,但肉質能保持熟嫩,近骨處的肉皆是熟稔,未見一絲血肉未熟的情況,炸得明顯不錯。
不過辣醬只停留在表皮,味道香辣,又隱約帶點酸甜。拌碟有西芹條和胡蘿蔔條,醮點自家調製的blue cheese,刺激的咸度,柔和的質感,百般滋味在心頭。
蜜糖芥末雞肉芝士墨西哥卷($62)
分切成三件的墨西哥卷,用上木竹型的吊籃上陣,感覺像茶樓的新派點心造型。外皮煎得微金微脆,又不失帶有清淡的麵粉香和煙韌軟熟的口感,墨西哥卷比想像中包得薄身得多,但裡面卻包著滿滿的饀料,雞肉粒不是很嫩,偏向很有咀嚼感的肉質,混入芝士和蜜糖芥末,既有芝香,又份外微甜微辣,再配上蕃茄碎和雜菜,清新不膩,味道是很多元化而豐富。
慢煮澳洲牛肋骨伴花生忌廉($188)
原本主菜想點西班牙黑毛豬,可惜是日沒有供應,唯有退而求其次點了慢煮澳洲牛肋骨。一整片的牛肋骨巨大可見,色深有如鹵水鴨肉。因為慢煮關係,肉質細嫩而容易切開,看到一層層的肉絲真的如鴨肉般被慢燴至纖維化,變得一絲絲的細膩,真會令人錯覺誤以為是吃著鴨肉而不是牛肋骨呢。
入口帶著濃郁的肉香,比較紥實無渣的口感啖啖是肉,非常滿足。表面再塗上花生忌廉,令肉香增添多一份花生甜香,雖則兩者感覺不太match,但味道卻不賴呢。
Chocolate Mousse
Chocolate Mousse
最後朋友還要多點一份Chocolate Mousse才肯罷休,真的不放我這個病人在眼內呢。朱古力慕絲不單只厚實,而且濃度很重,甜濃芳郁。加上用了可可脆片墊底,大大增加脆度的口感。可惜,朱古力從來不是小妹杯茶,二個人就這麼分享一件蛋糕都覺有點甜漏,但必然是朱古力迷的賣飛佛。

Franape Bar & Restaurant (太子)
太子通菜街210號地下
2017-01-16
2017-01-19 292 浏览
老公的家人住係太子~ 所以探完老人家~總會2人拍拖都附近開餐~~今晚想飲番2杯,就黎到警署附近酒吧街~~見到餐廳幾有情調,就入左去試~~餐牌只有一張,但圖文並茂~ 而且選擇都幾多~~最驚喜係手工啤酒有海量供應~~待應對每種啤酒都好熟悉,俾到唔少意見呢~~抵讚~~老公揀左Ace手工啤~小妹試左一啖,先甜後苦的~ 幾濃麥香~~小妹鐘情門神系列~~好有特色!除左孫悟空重有玉王大帝等~~孫悟空係有水蜜桃味的~~果香十足,入口亦順喉~~ 好適合女孩子~~酒杯印住"門神"呢~~ 好特別 XD有啤酒當然唔少得小食~~即炸的雞翼,十分香口~ 配上酸酸辣辣的醬汁~ 送酒一流!上台有d失色~  似乎烤過火~~但內裡勝在多汁~honey mustard 醬加西芹粒等~都幾有口感~但一切就散,食得有d狼狽~最後主菜點左黑毛豬~最特別要數醬汁,用薰衣草煮成~入口奶味較濃,再滲出淡淡花香~~其實豬扒調味有點淺,好彩醬汁取勝!救回不少分數~
老公的家人住係太子~ 所以探完老人家~

總會2人拍拖都附近開餐~~

今晚想飲番2杯,就黎到警署附近酒吧街~~
見到餐廳幾有情調,就入左去試~~
餐牌只有一張,但圖文並茂~ 而且選擇都幾多~~
最驚喜係手工啤酒有海量供應~~

待應對每種啤酒都好熟悉,俾到唔少意見呢~~抵讚~~
Ace 手工啤酒
老公揀左Ace手工啤~

小妹試左一啖,先甜後苦的~ 幾濃麥香~~
孫悟空手工啤酒
小妹鐘情門神系列~~

好有特色!除左孫悟空重有玉王大帝等~~

孫悟空係有水蜜桃味的~~

果香十足,入口亦順喉~~ 好適合女孩子~~
酒杯印住"門神"呢~~ 好特別 XD
水牛城雞翼
有啤酒當然唔少得小食~~

即炸的雞翼,十分香口~

配上酸酸辣辣的醬汁~ 送酒一流!
honey mustard 雞肉芝士墨西哥卷
上台有d失色~  似乎烤過火~~
但內裡勝在多汁~

honey mustard 醬加西芹粒等~都幾有口感~
但一切就散,食得有d狼狽~
黑毛豬伴蘋果蓉
最後主菜點左黑毛豬~

最特別要數醬汁,用薰衣草煮成~

入口奶味較濃,再滲出淡淡花香~~

其實豬扒調味有點淺,好彩醬汁取勝!救回不少分數~
题外话/补充资料: 唯一小店空間有限,台與台比較逼~ 隔離台傾得興起,完全係逼全店聽佢講野...
2017-01-18
2017-01-18 256 浏览
呢間餐廳同一般太子酒吧街嘅餐廳酒吧裝修風格大有不同,感覺 elegant 得多,難得場內仲播住中慢板既英文歌,格調高尚,完全令我扭轉對太子酒吧街一貫嘅感覺。一坐低嘢食都未嗌就梗係嘆返支啤酒先啦,揀咗至愛嘅 edelweiss,貪佢有嗰隻獨特嘅雪絨花香味,餐廳對啤酒質素嘅保持亦都極之嚴謹,喺我嗌第二杯嘅時候,侍應竟然話斟酒嗰位同事忙緊,要我地等一陣,又係嘅,一口氣打開個活塞,將個杯傾斜45度咁斟,最重要係三比一嘅 head foam,真係大有學問㗎,係我去過少數對於製作咁嚴謹嘅一間酒吧。吞拿魚牛油果醬脆筒,脆筒嘅溫度掌握得啱啱好,唔會有啲室溫嘅情況發生,牛油果食得出應該加咗少少嘢令到個牛油果醬更加杰身,牛油果嘅份量亦都好多,一直延伸到去脆筒嘅底部,吞拿魚經過少量調味,如果吞拿魚能夠再新鮮啲相信會更加好。鴨脾珍寶珠,賣相絕對無得頂,相信唔少妹豬都會衝住個賣相而黎,珍寶珠外層炸得勁脆,內層係鴨髀肉同埋薯蓉,鴨味充斥住每一下嘅咀嚼,另外珍寶珠喺食嘅時候都仲係辣口㗎,正。慢煮澳洲牛肋骨伴花生忌廉,見到佢個牛肋骨竟然係用花生忌廉醬咁特別,覺得好好奇,所以即刻嗌咗一個嚟試吓,牛肋骨經過慢煮後,肉質相
慢煮澳洲牛肋骨伴花生忌廉,見到佢個牛肋骨竟然係用花生忌廉醬咁特別,覺得好好奇,所以即刻嗌咗一個嚟試吓,牛肋骨經過慢煮後,肉質相當軟腍,黐骨嘅部位牛味當然唔會嘢少,再夾埋個花生忌廉醬,鹹鹹地得嚟又有好香嘅花生味,係一味好特別嘅牛肋骨。
太子區一間西餐bar , 格局開放式bar枱 以細枱為主 燈光偏暗 野食以德國法國食物為主 好適合人少少食下野傾下計甘Nuts 30 蚊Nuts係平時超市20 幾蚊一包嗰d歐州零食, 好脆口 既薯片 好適合飲啤酒有好多唔同酒類可選 啤酒 draft 手工啤 紅白酒 點左兩杯draftHappy hour價錢Edelweiss 68來自德國既啤酒 泡比較輕身 口感偏滑 飲落去十分清新 而且有好香花香味Murphys 78來自irish既啤酒 , 黑啤之一 泡身比較濃 飲落去滑得黎好有口感 啤酒黑色但唔算好苦 麥味偏重 吞拿魚牛油果醬脆筒 58 好似一個好細既雪糕筒甘, 上面有吞拿魚刺身碎 入面放左牛油果溶 , 牛油果打碎左 十分清新 可以去走吞拿魚既魚腥味 再加埋脆筒既口感 有創意又好味 鴨脾珍寶珠 62用慢煮鴨脾肉打碎 連埋薯仔溶一齊炸 好有口感 食落去薯仔同嫩滑既鴨脾肉口感合而為一 好香鴨香味 正   水牛城雞翼 58本應水牛雞翼應該好辣下 但可能佢就番hk 人口味, 所以佢酸辣度適中 而雞翼大大隻 皮比較肥 入面既肉質嫩滑 都唔錯 糖心蛋 58 用筍絲做底 中間放左糖心蛋 而上面放

Nuts 30 蚊

Happy hour價錢

Edelweiss 68

Murphys 78

吞拿魚牛油果醬脆筒 58

鴨脾珍寶珠 62

水牛城雞翼 58

糖心蛋 58
用筍絲做底 中間放左糖心蛋 而上面放滿炸薯仔絲 幾特別, 薯仔絲十分脆口 糖心蛋蛋皇整得好滑 而筍絲十分爽口 三重口感

香辣燒豬手 188

呢味豬手同平時皮好脆 肉好煙韌既德國豬手有d唔同, 佢既皮當然都係脆身 但肉質好嫩滑, 可能因為唔係炸得耐而係焗既關係, 所以食落去係皮脆肉嫩 而且豬手大隻得黎又有骨膠原 食落去某d筋位好有口感 點埋佢自制既辣醬 辣醬辣得黎又帶點甜 同埋豬手十分match

泡菜豚肉芝士漢堡 88

用好多塊豚肉夾成肉餅 點以泡菜 整成既burger , burger皮脆 好香麵包香, 豚肉因為好多塊所以食落好juicy好有層次感 而且仲有層芝士增加香味 泡菜既味亦都同豚肉十分match . 正

2017-01-16
2017-01-16 213 浏览
記得那年18歲,很喜歡一大班Fd去酒吧狂歡,大個後會厭,今晚自己一個在酒吧聽Jazz、飲果味啤,小小醉,感覺好舒服,靜靜地,無嘈鬧聲,歡呼聲,但有另一種舒適、放鬆、感覺好正,很喜歡,點左一個美國頂級肉眼扒配薯容和砵酒汁,牛排7成熟,半肥瘦嘅肉眼扒經過醃製後,放在熱辣辣嘅鑄鐵鍋香煎,兩邊煎至金黃,甚至小脆,牛汁瞬速被鎖緊,原汁原味、當我切開時,好多牛汁流出黎,我先試牛排原味、好有牛味,而且好嫩滑,無渣,有嚼頭,有牛汁、唔會有嚼樹皮的感覺、超正😍跟住會試下砵酒汁,可以剛好中和牛的漏,甜甜地,超正,我係喜歡手工啤嘅、因為貪距有果味易入口、酒精度數不高,飲一支都係微微醉,感覺好feel、超正、今次選擇左特別嘅灶君蜂蜜黑啤,距有黑啤嘅深重厚實嘅顏色,但無黑啤嘅苦、因為加入了野花蜜、咖啡和朱古力、最適合我嘅口味、加上店主以高腳杯去盛載、立刻提升了品味🤗入口甘甜,慢慢聽住音樂、慢慢品味啤酒、慢慢沈思自己,然後再出發😉👍
2017-01-15
2017-01-15 152 浏览
老外話今日係黑色星期五,叫我們萬事小心我們幾個同事已約好收工去飲嘢吹水,點會黑呢有同事去過Franape,話有好多特色小食,所以今次就約埋一齊試試一坐低,侍應就奉上小食,估吾到又幾香脆噃!侍應介紹我們食鴨脾珍寶珠,還細說做的過程:是用撕碎的鴨脾,混合薯蓉才炸粒粒Size 均勻,炸得剛剛好,外脆內軟,咬開食到鴨腿絲,又有薯蓉嘅香甜配菜的沙律菜爽甜新鮮吞拿魚牛油果醬脆筒,賣相很別緻,像迷李雪糕筒,侍應細心叫我們要先食,免得脆筒變林吞拿魚跟牛油果醬很夾,的的式式,可愛又好味香煎鵝肝配梨沙律,鵝肝煎得表皮香脆,鵝肝一向無得輸,再配以梨一齊食,既可減少肥膩感,咬落又香又甜,廚師確實想得週到食左咁多小食,也應該來個主菜香辣燒豬手,燒豬手本身不辣,只是配上辣汁豬手外皮香肥,肉醃得好入味,不是太肥,瘦肉又不會鞋,食到我們食指大動朋友飲啤酒,我不好酒,只叫個黑加倫子特飲,每杯飲品都放在閃燈上,食下飲下,多Relaxed 點會係黑色星期五噃加多個梨撻配雪糕,簡直係sweet sweet添啦,我話係Happy Friday 就真
老外話今日係黑色星期五,叫我們萬事小心

我們幾個同事已約好收工去飲嘢吹水,點會黑呢

一坐低,侍應就奉上小食,估吾到又幾香脆噃!
配菜的沙律菜爽甜新鮮
吞拿魚跟牛油果醬很夾,的的式式,可愛又好味
食左咁多小食,也應該來個主菜

香辣燒豬手,燒豬手本身不辣,只是配上辣汁
點會係黑色星期五噃

2017-01-13
  • 鴨脾珍寶珠
  • 香辣燒豬手伴酸菜沙律
  • 呑拿魚牛油果醬脆筒
2017-01-14 48 浏览
收工可以去邊,正思考中。。。。友人已來電約食飯,還已想好餐廳她說朋友食過,這餐廳有我喜歡的牛扖和甜品,所以約我試試餐廳內有很特色的壁畫有幾款期間限定,總要試返樣嘅糖心蛋配露筍,一絲絲是炸薯絲切開流心蛋超吸引,咸咸地,配上香脆的薯絲,口感很特別,墊底的露筍很幼很嫩,這款前菜很醒胃煙三文魚牛油果醬沙律,煙三文魚本身已很吸引,加上牛油果醬,味道有不同的配搭不止是賣相好,味道亦叧有一番滋味沙律菜新鮮爽口,是吃肉前的最佳選擇8oz美國肉眼扖,份量足又大又厚牛扖六成熟,外面煎得香,但切開肉仍是紅紅嫩嫩的,煎得的功夫真是一流,肉汁鎖在肉內,鮮嫩有咬口,牛味濃配上砵酒醬,很特別,很香濃,既有酒味又有咸香的牛油香味,以前從未試過配菜是薯蓉而不是薯條,正正是我喜愛的不得不讚這個薯蓉,既香且滑,軟綿綿又鬆滑,令牛扖錦上添花我食不停口,朋友都笑我呢黑加倫子特飲,飲品放在亮燈的杯墊上,令人心花怒放朱古力批配雪糕,朱古力味香濃,厚厚實實的朱古力糊著口中,滋味無比,配以雲尼拿雪糕,為這一餐劃上句號Sweet ending 侍應還送上巴黎鐵塔作紀念品這裡還可以訂Party 套餐,下次都要試下,吾使自己整得咁辛苦
她說朋友食過,這餐廳有我喜歡的牛扖和甜品,所以約我試試
餐廳內有很特色的壁畫
有幾款期間限定,總要試返樣嘅
糖心蛋配露筍,一絲絲是炸薯絲
不止是賣相好,味道亦叧有一番滋味
沙律菜新鮮爽口,是吃肉前的最佳選擇
8oz美國肉眼扖,份量足
又大又厚

配菜是薯蓉而不是薯條,正正是我喜愛的

不得不讚這個薯蓉,既香且滑,軟綿綿又鬆滑,令牛扖錦上添花
我食不停口,朋友都笑我呢
黑加倫子特飲,飲品放在亮燈的杯墊上,令人心花怒放
Sweet ending
侍應還送上巴黎鐵塔作紀念品
2017-01-10
  • 美國肉眼扖
  • 糖心蛋配蘆筍
2017-01-13 192 浏览
又係每月一次嘅姐妹聚時間今次㨂左中間點 太子近走吧街嘅franape平時飲酒就去得多 真係坐低食野真係第一次餐廳細細的 但係坐得好舒服 同埋店員超nice㨂左幾款小食 鴨脾珍寶珠我㨂嘅 好好味脆脆嘅外層包住芋蓉同鴨肉 一啲都唔油面層加左少少醬汁 鴨肉好香德國腸拼盤 乜腸都有 份量又唔算大好好味 只係分唔出咩腸打咩腸😂水牛城雞翼 酸酸辣辣 非常醒胃主菜之一嘅肉醬千層面 中間嘅雜菜係茄子好少會係出面食到咁整嘅千層面食落又唔會太膩 面頭芝士焗得好香脆最後係肉眼扒 薯蓉超creamy 好滑不過略嫌牛扒比預期中熟左少少食飽飽臨走之際 店員送我地一人一紀念品小動作 不過卻很窩心❤️
又係每月一次嘅姐妹聚時間
鴨脾珍寶珠
什錦德國腸拼盤
特式肉醬雜菜千層麵
2017-01-11 183 浏览
太子呢條街好多特色酒吧餐廳, 唔係咁多人識黎, 今日黎呢間屬法國西餐+酒吧。飯後同職員聊天, 話個牛扒好正, 才得知廚師曾在米芝蓮酒店工作, 難怪食材同烹調味道咁出色!店內裝潢別緻有品味, 座位很舒服, 台與台之間一D都唔迫, 同三五知己或情人, 係到用餐挺Relax的。先黎個沙律作前菜, 蔬菜新鮮, 鴨胸肉質鮮嫩, 伴有沙律醬, 好醒胃。隻蝦好大隻, 墨汁意粉粉量也不少, 唔會好似有D餐西廳得個幾啖, 大蝦用芝士龍蝦汁烹調, 蝦肉索晒D味, 真係好好食, 個龍蝦汁好香濃, 配上軟硬適中既墨汁麵, 絕配! 配菜還有青口, 魷魚等海鮮。朋友喜歡食牛扒, 點左個香煎肉眼扒, 7成熟, 我平常不太喜歡牛扒, 就叫他切舊比我試下, 點知一食, 真係與別不同, 入口金香, 牛扒煎至表面帶點焦, 表面帶脆, 呢塊牛扒脂肪比例好均勻, 入口軟熟, 好juicy, 未食過咁好食既牛扒。牛扒並配有砵酒汁, 同芥辣醬任君選擇。啤酒多達幾十款, 我選呢款帶有淡淡熱情果香, 唔會太甜, 味道獨特。朋友點左白啤酒, 帶有淡淡花香。最後甜品黎個朱古力撻加雲呢拿雪糕, 個撻朱古力好濃郁, 好好味。飯後服務員還奉上
凱撒鴨胸沙律
龍蝦汁海鮮墨魚麵
, 個龍蝦汁好香濃, 配上軟硬適中既墨汁麵, 絕配!
配菜還有青口, 魷魚等海鮮。
美國肉眼扒
牛扒並配有砵酒汁, 同芥辣醬任君選擇。
Brewdog Dead Pony
La Trappe White
朋友點左白啤酒, 帶有淡淡花香。
朱古力撻
飯後服務員還奉上小禮物, 好有心思的店, 點餐期間, 服務員也很熱心及細心介紹食物及啤酒既類別。
2017-01-11
凱撒鴨胸沙律
Brewdog Dead Pony
La Trappe White
朱古力撻
2017-01-11 75 浏览
旺角警署附近的通菜街有好幾間酒吧,雖然不是好酒之人,但是都喜歡酒吧食飯的輕鬆感覺。餐牌只有寥寥數頁,但期間限定的菜式和甜品已經足以吸引我們。*Nuts ($30)一坐下就先送上nuts。是芝士味的墨西哥脆脆,沒有放得太耐而過氣,仍然很香脆。*吞拿魚牛油果脆筒($58)用雪糕筒架盛著的脆筒,店員提示要盡快食,因為牛油果醬會令脆筒變軟。脆筒很薄和很脆,吃完不會有飽肚的感覺;牛油果醬的比例很多,本身沒有味道,但加了鹽,所以有少少咸;吞拿魚亦很鮮味。*生牛肉薄片配陳醋($88)生牛肉沒有鯹味,肉經過調味,味道帶點咸;可以夾著火箭菜和車厘茄食;唯法包不夠脆。*千島海鮮薄餅($68)薄餅底比較像麵包脆棒的口感,底部有少少焦;但個人較愛正常的麵包底,或者是薄得像紙一樣的。配料有番茄醬、海鮮和千島醬。味道正常,不會太重味,但是海鮮料比想像中少。*煎法國鴨胸配紅菜頭沙律($188)平常出外吃鴨胸,或是在家吃的,通常都是急凍的。今晚吃過這件法國鴨胸,真的不想再吃其他。煎過的鴨胸很香,而且很有鴨肉的味道;配上經過調味,帶少少甜的紅菜頭,出奇地配!紅菜頭沙律*法式檸檬撻伴雪糕($62)檸檬撻比想像中大份,伴了

餐牌只有寥寥數頁,但期間限定的菜式和甜品已經足以吸引我們。
*Nuts ($30)

一坐下就先送上nuts。

是芝士味的墨西哥脆脆,沒有放得太耐而過氣,仍然很香脆。

*吞拿魚牛油果脆筒($58)

脆筒很薄和很脆,吃完不會有飽肚的感覺;

牛油果醬的比例很多,本身沒有味道,但加了鹽,所以有少少咸;

吞拿魚亦很鮮味。
吞拿魚牛油果脆筒
*生牛肉薄片配陳醋($88)

生牛肉沒有鯹味,肉經過調味,味道帶點咸;
可以夾著火箭菜和車厘茄食;
唯法包不夠脆。
生牛肉薄片配陳醋
*千島海鮮薄餅($68)

薄餅底比較像麵包脆棒的口感,底部有少少焦;
但個人較愛正常的麵包底,或者是薄得像紙一樣的。
千島海鮮薄餅
配料有番茄醬、海鮮和千島醬。
味道正常,不會太重味,但是海鮮料比想像中少。
千島海鮮薄餅
*煎法國鴨胸配紅菜頭沙律($188)

平常出外吃鴨胸,或是在家吃的,通常都是急凍的。

配上經過調味,帶少少甜的紅菜頭,出奇地配!
紅菜頭沙律
煎法國鴨胸配紅菜頭沙律
*法式檸檬撻伴雪糕($62)

檸檬撻比想像中大份,伴了一球oreo味的雪糕和消化餅餅碎。
法式檸檬撻伴雪糕
滑滑的蛋白下面,就是檸檬吉士餡和曲奇餅撻底。

味道偏甜,甜中又帶點酸,同時檸檬香味很濃。
法式檸檬撻伴雪糕
Vanilla雪糕中間有有很多oreo餅碎,口感很豐富;
而且雪糕很creamy;
雪糕伴上消化餅餅碎,帶點咸香,少了一點甜漏感。
2017-01-08
吞拿魚牛油果脆筒