餐厅: FUMI
资讯:

最近同男朋友去咗bookmark好耐嘅FUMI食好高質嘅日本料理❤️ 食物無論賣相定係味道都好高質好精緻💕 而且飲品仲好靚打卡一流!環境都好有feel 連茶杯都好靚~ 🥰✻ Lychee Lover HKD108清酒、荔枝酒、柚子蓉、青檸汁、乳酸賣相好靚嘅飲品 好大粒冰波好cute😗甜甜地咁好易入口 仲有乾花同柚子做裝飾品💖✻ Smoke C HKD138威士忌、檸檬汁、肉桂糖漿、自家製肉桂苦個杯好有特色好靚❤️ 倒出嚟有少少煙打卡一流🫗💨 酒味比較濃仲有肉桂香味~✻ FUMI DELUXE TASTING MENU 嚐味盛宴LKF Elite Member會員專享HKD950(原價HKD1,180)先付 帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒、甘酢大根 前菜已經非常吸引 賣相好精緻個人最鍾意佢嘅鰻魚玉子燒 同埋帆立貝天婦羅❣️ 入口香甜~造身 海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚 刺身非常新鮮!尤其係海膽同埋吞拿魚腩❤️即係入口即溶非常滿足🥰御椀 海鮮土瓶湯 茶壺外型好靚 入面係好鮮甜嘅海鮮湯🫖燒物 香蔥宫崎雞肉脆脆卷 好有驚喜嘅雞肉脆脆卷!雞肉嫩滑 而且脆脆地口感一流😋好正!揚物 鯛魚九條

✻ Lychee Lover HKD108
清酒、荔枝酒、柚子蓉、青檸汁、乳酸
賣相好靚嘅飲品 好大粒冰波好cute😗
甜甜地咁好易入口 仲有乾花同柚子做裝飾品💖
Lychee Lover

✻ Smoke C HKD138
威士忌、檸檬汁、肉桂糖漿、自家製肉桂苦
Smoke C

LKF Elite Member會員專享HKD950
(原價HKD1,180)

先付
帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、
鰻魚玉子燒、甘酢大根
前菜已經非常吸引 賣相好精緻
個人最鍾意佢嘅鰻魚玉子燒 同埋帆立貝天婦羅❣️ 入口香甜~

海膽

海鮮土瓶湯 茶壺外型好靚 入面係好鮮甜嘅海鮮湯🫖

燒物
香蔥宫崎雞肉脆脆卷
好有驚喜嘅雞肉脆脆卷!雞肉嫩滑 而且脆脆地口感一流😋好正!

鯛魚九條蔥天婦羅
天婦羅個皮做得非常好 好薄身好脆口 絕對冇好厚粉嘅感覺!

強餚
A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)配 燒肉汁 嚟到煮令人期待嘅主菜! 和牛淨係賣相都已經非常吸引 脂肪分布好平均 入口即溶 亦唔會話太過肥~ 好好食❣️
A5鹿兒島和牛鐵板燒

廚師發辦壽司4點 壽司同樣好新鮮
個人最鍾意佢嘅蝦壽司😚

時令果物 最後以新鮮水果作甜品 大滿足嘅一餐🥳

Lychee Lover
Smoke C
海膽
A5鹿兒島和牛鐵板燒
FUMI位於蘭桂坊地段,好高質嘅日本料理😋賣相定好高質好精緻💕 飲品好靚環境舒服,所有擺設都好精緻FUMI DELUXE TASTING MENU 嚐味盛宴👆🏻LKF Elite Member會員專享HKD950 (原價HKD1,180)🪄先付 有帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒、甘酢大根😎非常吸引,賣相好精緻,個人最鍾意鰻魚玉子燒,口感好豐富🪄造身 包括海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚,每樣刺身非常新鮮,尤其係海膽,入口即溶非常滿足😌🪄御椀 用上海鮮土瓶湯,茶壺外型好靚,入面係好鮮甜嘅海鮮湯🫖呢個設計幾特別🪄燒物 香蔥配宫崎雞肉,好有驚喜雞肉脆卷,雞肉嫩滑而且脆脆地口感特別😋🪄揚物 鯛魚加九條蔥天婦羅,成個天婦羅個皮做到薄身好脆口,同一般食開嘅好厚粉大對比👆🏻🪄強餚 A5鹿兒島和牛鐵板燒,有三角、西冷部位配燒汁😋可以按照自己嘅熟性度去煮,和牛脂肪分佈平均,入口即溶🪄廚師發辦壽司🍣有4件壽司同樣好新鮮,個人最愛係蝦壽司,蝦肉軟腍🪄果物 時令果物用新鮮水果作甜品,食完油膩嘢最啱,大滿足🪄Lychee Lover HKD108呢杯啱女士飲,用上清酒、荔枝汁、柚子蓉、青檸汁、乳酸等

🪄先付

🪄造身

🪄御椀

🪄燒物

🪄揚物

🪄強餚

🪄果物
時令果物用新鮮水果作甜品,食完油膩嘢最啱,大滿足

🪄Lychee Lover HKD108
呢杯啱女士飲,用上清酒、荔枝汁、柚子蓉、青檸汁、乳酸等,用好大粒冰波夠晒冰凍,甜甜地咁好易入口

🪄Smoke C HKD138
我呢個就有威士忌、檸檬汁、肉桂糖漿、自家製肉桂苦,個杯好有特色好靚,倒出嚟有少少smoke🫗💨 個人都比較喜歡呢種煙燻味,酒味比較濃😎仲有肉桂香

🚩FUMI
2024-04-10
  • Lychee Lover
放工時段一大班同事去左中環嘅日式餐廳「FUMI」,現場環境氣氛熱烈,仲有不少工環打工仔同朋友飲番杯。駐場仲有魔術師表演,真係唔驚悶。FUMI DELUXE TASTING MENU先付帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒、甘酢大根最長眼一定要數日式瓷器,打開會見到甘酢大根,食完就即刻好醒胃。鰻魚厚身玉子又夠嫩。天婦羅炸皮夠薄,茄子又多汁。造身海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚四款時令嘅刺身,甘甜嘅海膽、肥美嘅吞拿魚腩、濃郁鮨香嘅深海池魚同埋細膩嘅油甘魚。御椀海鮮土瓶湯茶壺形狀嘅湯品,店員介紹首先可以就咁飲一啖,然後放上檸檬再試,味道清甜又有菌香。揚物鯛魚九條蔥天婦羅天婦羅炸皮夠酥脆,鯛魚肉厚又結實,但係炸完仲係有彈性。強餚A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)配 燒肉汁燒熱嘅鐵板上面放上三角、西冷和牛扒,兩邊微微變色就可以食得。大火開令到和牛表面有焦香,而內層油脂好豐富。壽司廚師發辦壽司4點四款時令嘅壽司,我自己就最鍾意肉質夠彈性嘅牡丹蝦,顏色通透食落又有甜味。果物時令果物FUMI (中環)中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓

FUMI DELUXE TASTING MENU

先付
帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒、甘酢大根

海鮮土瓶湯

鯛魚九條蔥天婦羅
天婦羅炸皮夠酥脆,鯛魚肉厚又結實,但係炸完仲係有彈性。

A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)配 燒肉汁

時令果物

FUMI (中環)
中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓
FUMI 📍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓🌞☀️難得今個星期六趁佢都仲有太陽就立即出去食個Brunch!🍽️💁🏻‍♀️中環蘭桂坊California Tower 有好多Brunch嘅選擇,今次揀咗Fumi 食日式Semi-Buffet 🎌🏯🇯🇵🥩A4 宮崎和牛及🦀北海道鱈場蟹腳半自助放題 ⏰由12pm 開放至 3pm, 😍可以食足3 小時 (2:30pm last order),💰成人 $588 。 🍱每人有一份主菜,同埋自助區任食。Buffet 包括有日式🥗前菜、🍣刺身、🍱卷物、🍤天婦羅、🔥燒物、🦀鱈場蟹腳,同埋🥩A4 宮崎和牛菜式。🦀凍海鮮方面鱈場蟹腳就係今次主角,好似即撈即食咁新鮮🌊,每件都已經好貼心咁剪開晒✂️,食落好方便!👍🏻🍽️主菜我哋揀咗🎏🥩A4 宮崎牛壽喜燒小鍋同埋銀鱈魚味噌燒。🎣🐠銀鱈魚味噌燒真係好好味!肉質細緻柔滑香甜,可以的話都想食多件!🥩🍲A4 宮崎牛壽喜燒小鍋,厚切和牛有兩片,另外都有🍄‍🟫香菇、🍲豆腐、🧅洋蔥同質感似🍜蒟蒻麵嘅粉做配料🍽️自助區必食推介🍽️🔹前菜🔹🥩烤A4 宮崎和牛配柚子汁:炸過嘅A4 宮崎牛入口油脂更加豐富,配埋柚子汁酸酸甜甜,特別開胃🔹刺身
FUMI
📍中環蘭桂坊德己立街30-32號加州大廈6樓

🍽️自助區必食推介🍽️
🔹前菜🔹
🔹刺身🔹
🐠油甘魚:師傅每日原條現場即切,特別新鮮!
🐙八爪魚:出奇地軟腍腍又鮮甜

🔹溫物🔹
🍳蟹粉茶碗蒸:熱辣辣又夠晒滑
最後仲有個好有特色嘅甜品,仲做埋煙霧效果😍
2024-04-21
2024-04-25 4459 浏览
之前睇YouTube介紹過FUMI,想去好耐了!上個周末一放下定決心去食個semi buffet lunch。依家做緊A4 宮崎和牛🥩及北海道鱈場蟹腳🦀半自助放題,價錢$588,由12點到3點,可以食足3小時!餐廳面積比想像中小,但勝在樓底夠高,整體感覺都寬敞,裝潢亦甚有氣派。坐低後職員會細心講解餐牌內容,感覺服務都不錯。每人可選一份主菜,我哋選擇咗A4 宮崎牛壽喜燒小鍋同埋銀鱈魚味噌燒。銀鱈魚必點,肉質細嫩油香豐富,配合味噌燒帶少少甜更加好食。壽喜燒亦非常出色,有兩大片A4 宮崎牛,牛味濃郁亦嫩滑,壽喜燒湯底還有不少配料如冬菇豆腐洋蔥仲有蒟蒻粉,整體都幾好味!此外自助區是任食的,種類不算多但足夠,每樣品質都𣎴錯,有前菜、刺身、卷物、天婦羅、燒物等,另外季節限定還有關東煮。刺身方面都有不少選擇,其中油甘魚更是每日原條現場即切,特別新鮮!👍🏻而最重要嘅主角當然係鱈場蟹腳🦀,大大件任食,refill速度都快,肉質雪白鮮甜,啖啖肉真係大滿足,如果鍾意海鮮就一定不能錯過!本身海水味都重,所以夠晒咸唔需要點任何醬汁。最後仲有非常打卡able嘅甜品拼盤。雖然價錢唔平,但以這個地段而且是半自助放題,

銀鱈魚必點,肉質細嫩油香豐富,配合味噌燒帶少少甜更加好食。

此外自助區是任食的,種類不算多但足夠,每樣品質都𣎴錯,
最後仲有非常打卡able嘅甜品拼盤。
雖然價錢唔平,但以這個地段而且是半自助放題,又有鱈場蟹腳,作為周末都brunch是一個唔錯嘅選擇👍🏻
2024-04-20
2024-04-24 58 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近都係忍唔住想食啲高質嘅日本,最好就有一個豐富嘅套餐,就唔使諗要食啲咩啦,最後決定去中環蘭桂坊上面加州大廈FUMIFUMI DELUXE TASTING MENUSpecial Price for LKF Elite Membe950 per guest 每位先付帆立貝大葉天婦羅、茄子明木子、鰻魚玉子燒、甘酢大根前菜已經非常豐富,擺盤亦非常之精美造身海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚刺身非常之新鮮,而且佢選擇嘅刺身種類我都非常之鍾意,尤其是係海膽同埋吞拿魚腩御椀海鮮土瓶湯海鮮湯用茶壺為造型連茶杯,開頭先是飲清湯嘅海鮮味道,然後再加入小小檸檬汁,清新得來,又帶有濃郁海鮮鮮味!燒物香蔥宫崎雞肉脆脆卷外面帶香脆可口口感,上面加上辣椒醬汁,非常惹味揚物鯛魚九條蔥天婦羅豐富的天婦羅組合強餚A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)配上燒肉汁,口感非常之鮮嫩,牛肉味濃郁壽司廚師發辦壽司4點如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯FUMI (中環)中環蘭桂

FUMI DELUXE TASTING MENU
950 per guest 每位

先付
帆立貝大葉天婦羅、茄子明木子、
鰻魚玉子燒、
甘酢大根

前菜已經非常豐富,擺盤亦非常之精美

海鮮土瓶湯

燒物
香蔥宫崎雞肉脆脆卷

外面帶香脆可口口感,上面加上辣椒醬汁,
非常惹味

豐富的天婦羅組合

強餚
A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)

配上燒肉汁,口感非常之鮮嫩,牛肉味濃郁

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

FUMI (中環)

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
最近蘭桂坊因為七人欖球賽所以氣氛再度熾熱起嚟,今次去位於中環蘭桂坊加州大廈食日本菜,加州大廈各國美食佳餚應有盡有,當然唔少得呢間高質日本菜FUMI 。FUMI 以木系為主嘅裝潢,外面仲有露天嘅位置,環境寬敞舒適,亦都可以坐喺壽司吧前面,睇住師傅做壽司。餐廳食材以高品質同埋新鮮為主,今次餐廳特製cocktails 配上omakase,好特別嘅體驗。今次揀咗Fumi Delixe Tastng Menu 嚐味盛宴($1180)先付:帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒大葉天婦羅炸漿輕薄香脆,帆立貝肉嫩滑,裙邊口感好爽;茄子明太子,茄子皮薄細嫩,配上明太子味道鮮美濃郁;鰻魚玉子燒,蒲燒鰻魚醬汁惹味,肥美豐富,玉子帶有豐厚紮實嘅口感,加上甜滋滋味道,好吸引。造身:海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚每種刺身新鮮肥美厚身,海膽帶有啖啖海水鮮味,入口軟滑鮮甜;個人最鍾意鮮吞拿魚腩拖羅,粉嫩肥美,帶有滿滿嘅油脂感,口感豐富,入口即溶;深海池魚口感嫩滑,肉質爽口;油甘魚帶有魚油香氣,味道甘甜鮮美。御椀:海鮮土瓶湯海鮮湯味道清甜,裏面材料豐富,有蔬菜、菇類,仲有蟹肉可以食到,食完刺身可以飲海鮮湯暖暖胃

先付:帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒

造身:海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚

御椀:海鮮土瓶湯
海鮮湯味道清甜,裏面材料豐富,有蔬菜、菇類,仲有蟹肉可以食到,食完刺身可以飲海鮮湯暖暖胃。

燒物:香蔥宮崎雞肉脆脆卷
宮崎雞肉外層煎得香脆,肉質彈性多汁,雞肉鮮美,配上香蔥去燒帶有淡淡蔥香。

揚物:鯛魚九條蔥天婦羅
鯛魚天婦羅炸至金黃酥脆,細嘴慢嚼去用心品嚐,天婦羅酥脆之餘仲可以食到鯛魚鮮味;配搭時令蔬菜九條蔥天婦羅,同樣酥脆,沾上濃郁鰹魚醬汁,味道更豐富。

強餚:A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)
A5鹿兒島和牛三角肉同西冷帶有細緻嘅油花,經過鐵板燒去燒香,和牛香氣濃郁,口感軟嫩滑順,肉汁豐富,入口即溶。

壽司廚師發辦壽司4點
Omakase有牡丹蝦、魷魚、深海池魚、左口魚壽司。牡丹蝦肉細緻飽滿,味道清爽甘甜;魷魚肉質鮮甜爽彈;深海池魚口感嫩滑,肉質爽口,魚味甘甜;左口魚肉質滑溜,鮮味十足。

時令果物
食到最後有日本蜜瓜、士多啤梨同埋梨,大滿足。蜜瓜味道清甜多汁,味道濃郁;士多啤梨清甜之餘帶有微酸;梨子味道清爽帶有回甘。
2024-04-15
  • 刺身
  • 天婦羅
  • 壽司
2024-04-18 100 浏览
尋日我細佬放早, 我哋見到天氣又好心情又好所以我哋就食餐好嘅😂🫶🏻我有個朋友仔啱啱嚟咗呢度食 ✨嚐味盛宴✨,佢就推介我嚟, 見佢哋Menu除咗有嚐味盛宴, 佢哋仲有海鮮盛宴, 咁我哋就叫做每人一人一份🥰❤️盛宴Menu 🈶️ ✨帆立貝大菜天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒、甘酢大根✨海肥、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚✨海鮮土瓶湯✨香蔥宫崎雞肉脆脆卷✨鯛魚九條蔥天婦羅✨A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)配 燒肉汁✨壽司廚師發辦壽司4點✨果物時令果物真係估唔到有咁多嘢食, 而且每一道菜都勁好味花盡心思🍣食材又新鮮, 估唔到佢哋仲用🦑螢光魷魚做壽司好特別, 我都係第一次食好好食😋和牛🥩鐵板燒🔥啲和牛入口即溶添☺️, 一實就知道係高質嘅油脂😘焦糖燉蛋🍳就食得多綠茶🍵嘅焦糖燉蛋都係第一次食as well , 簡直係Perfect match 🙌🏻除咗食物質素高之外服務亦都質素好高, 嗰度嘅店員👩🏻‍🍳🧑‍🍳🧑🏻‍💼每一位都好細心, 謝謝佢哋幫我哋悉心嘅安排🫶🏻下次再帶多啲屋企人嚟食先, 佢哋一定會好鍾意❤️❤️❤️

❤️盛宴Menu 🈶️

✨帆立貝大菜天婦羅、茄子明太子、鰻魚玉子燒、甘酢大根

✨海肥、鮮吞拿魚腩、深海池魚、油甘魚

✨海鮮土瓶湯

✨香蔥宫崎雞肉脆脆卷

✨鯛魚九條蔥天婦羅

✨A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、西冷)
配 燒肉汁

✨果物
時令果物

下次再帶多啲屋企人嚟食先, 佢哋一定會好鍾意❤️❤️❤️
早幾個星期過了中環過一個愉快週末。第一站便是到經好朋友介紹,隱身於熱鬧繁華的中環蘭桂坊,以精緻見稱 FUMI品嚐日本料理🇯🇵🍴FUMI最近週末推出的下午限定semi-buffet半自助放題,可以以實惠的價格體驗到高質精緻及多款式的日本料理。我們今次選擇了FUMI的【A4宮崎和牛及北海道鱈場蟹腳半自助早年餐放題】,包含了一道精選主菜及無限量供應的前菜、刺身、卷物、天婦羅、燒物等。從北海道直送的鱈場蟹腳到質地豐腴的A4宮崎和牛,每一款都是十分高質及吸引😋尤其值得稱讚的是,FUMI對食材的選擇極為講究,從水產到肉類,每一樣都要求十分新鮮與上乘,絕對沒有因為是放題形式而把食物質素將就💯<環境 𝓔𝓷𝓿𝓲𝓻𝓸𝓷𝓶𝓮𝓷𝓽>進入Fumi,首先映入眼簾的是其設計獨特的空間,現代感中帶有傳統日式的細緻。高樓底加上日式和紙及鏡面的巧妙運用,營造出高級的氛圍及現代的空間感✨<🍹雞尾酒飲品 𝓒𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵 & 𝓜𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵>FUMI的特式雞尾酒是必點的,我點了一杯Pampelle Angel,是由西柚酒、氣泡油加上和酒紫蘇和梳打水沖成,十分清新,淡淡甜味,很適合女生;另一杯

<環境 𝓔𝓷𝓿𝓲𝓻𝓸𝓷𝓶𝓮𝓷𝓽>

<🍹雞尾酒飲品 𝓒𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵 & 𝓜𝓸𝓬𝓴𝓽𝓪𝓲𝓵>
FUMI的特式雞尾酒是必點的,我點了一杯Pampelle Angel,是由西柚酒、氣泡油加上和酒紫蘇和梳打水沖成,十分清新,淡淡甜味,很適合女生;另一杯Mango Fizz則是無酒精雞尾酒,有茫果蓉、菠蘿汁、橙汁和梳打水,酸酸甜甜,充滿夏日感覺。

< 🥗前菜 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝔃𝓮𝓻>
烤A4宮崎和牛配柚子汁
煙燻鴨胸配創味鹽汁
燒汁冷茄子、
蟹籽青瓜沙律
田園沙律、日式泡菜、枝豆

<🐟刺身 𝓢𝓪𝓼𝓱𝓲𝓶𝓲>
新鮮的刺身切工精細,口感細膩。刺身包括油甘魚(每日現場原條即切)、三文魚、帶子、廚師推介2款

<🍣壽司卷物 𝓢𝓾𝓼𝓱𝓲 𝓡𝓸𝓵𝓵>
創意卷物是FUMI的一大亮點,尤其是A4宮崎和牛壽喜燒卷,將和牛的醇厚發揮出色
A4宮崎和牛壽喜燒卷
鰻魚牛油果卷
FUMI素菜卷
雜錦辛香刺身太卷

<🍤炸物 𝓓𝓮𝓮𝓹-𝓯𝓻𝓲𝓮𝓭 𝓘𝓽𝓮𝓶𝓼>
天婦羅外酥內軟,恰到好處的炸製技巧展現了日式料理的精緻。
日式芝士年糕

牛油燒粟米
鮮冬菇

<🍲溫物 𝓗𝓸𝓽 𝓓𝓲𝓼𝓱𝓮𝓼>
味噌湯、蟹粉茶碗蒸
不容錯過的還有關東煮,熬煮得恰到好處,每一口都充滿傳統日本風味。

<🍽️主菜 𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓒𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮>
我們選擇了A4宮崎牛壽喜燒小鍋,牛肉的肉質嫩滑,油脂分布平均,入口細嫩。

<🍡甜品 𝓓𝓮𝓼𝓼𝓮𝓻𝓽>
最後的廚師精選甜品盤,包含了Häagen-Dazs雪糕、日本新鮮時令水果及精選日式甜品和果子,加上乾冰的霧氣襯托,令今餐畫上完美結尾,十分推薦FUMI給喜愛日本菜及尋找高品質用餐體驗的朋友👍🏻🉑🉑🉑
#中環美食 #FUMI #蘭桂坊美食 #蘭桂坊 #Lankwaifong #lkf
#香港日本菜 #網紅打卡 #香港探店 #香港美食
#香港西餐廳 #winetasting #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #hkfoodblogger #hkrestaurant #hongkongfood #hongkongrestaurant #hkdining #foodiehk #instafood #foodie #foodlovers #香港料理 #홍콩음식 #อาหารฮ่องกง #tiktokพากิน #eatwithangel #heavenlybites
Mango  Fizz  &  Pampers  Angel
A4宮崎牛壽喜燒烏冬
北海道鱈場蟹腳
2024-02-24
A4宮崎牛壽喜燒烏冬
北海道鱈場蟹腳
2024-04-10 146 浏览
好耐無食日本料理,即刻約朋友來中環蘭桂坊Fumi食晚飯,cocktails 配omakase😍🥢嚐味盛宴菜式好豐富,每位原價$1180(蘭桂坊會員優惠$950☺️)每人一杯cocktail,我選了lychee lover ($108) ,清酒加入荔枝酒,入口清新香甜。之後再來一杯廚師發辦雞尾酒($128),有驚喜💞💗🥢先付:帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、 鰻魚玉子燒、甘酢大根 先來開胃菜式,十分精緻。🥢造身:海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、 油甘魚 刺身十分新鮮肥美,切得厚身,很滿足。🧉🥄御椀:海鮮土瓶湯海鮮湯清甜,食完凍刺身可以暖胃👍🔥燒物:香蔥宮崎雞肉脆脆卷🐓 雞卷煎得香脆,調味惹味。揚物:鯛魚九條蔥天婦羅天婦羅脆卜卜,鯛魚配蔥花好香。強餚:A5鹿兒島和牛鐵板燒 (三角、西冷) 配燒肉汁 和牛好高質,油脂豐富👏💯壽司:廚師發辦壽司4點最欣賞拖羅,滑嫩肥美😋😋🍈時令果物有蜜瓜,士多啤梨,梨子,完美句號。

🥢先付:

帆立貝大葉天婦羅、茄子明太子、 鰻魚玉子燒、甘酢大根

先來開胃菜式,十分精緻。

🥢造身:

海膽、鮮吞拿魚腩、深海池魚、 油甘魚

刺身十分新鮮肥美,切得厚身,很滿足。

🧉🥄御椀:海鮮土瓶湯

海鮮湯清甜,食完凍刺身可以暖胃👍

🔥燒物:香蔥宮崎雞肉脆脆卷🐓

雞卷煎得香脆,調味惹味。

揚物:鯛魚九條蔥天婦羅

天婦羅脆卜卜,鯛魚配蔥花好香。

強餚:A5鹿兒島和牛鐵板燒 (三角、西冷) 配燒肉汁

和牛好高質,油脂豐富👏💯

壽司廚師發辦壽司4點

最欣賞拖羅,滑嫩肥美😋😋

🍈時令果物

有蜜瓜,士多啤梨,梨子,完美句號。

2024-04-09
  • 刺身
係中環有個超豐盛既A4 宮崎和牛及北海道鱈場蟹腳半自助放題,人均$588有自選主食同埋半自助放題呢個半自助放題一d都唔少野,實質上除左自選主食之外,佢既豐盛程度對比外面既放題根本係有過之而無不及𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨主菜有6種選擇,當中包括銀鱈魚味噌燒、A4 宮崎牛壽喜燒小鍋、精選手握壽司拼盤(4件)、迷你香蔥碎吞拿魚腩丼、鹽燒鯖魚✨ 自助區由前菜、刺身、海鮮、炸物、壽司等等應有盡有其中,任食北海道鱈場蟹腳,同埋多款刺身就一定係必食✨ 北海道鱈場蟹腳每隻都大大條,剪開之後一啖放入口充滿海水味同鱈場蟹腳既鮮味單單係任食鱈場蟹腳已經好滿足啦✨ 每款刺身都係厚切,每件都好厚身既三文魚、帶子、八爪魚、蚌仲有現場即切原條油甘魚!!推爆鮮度!即切即食!✨ 除此之外,自助區仲有天婦羅、茶碗蒸,關東煮、串燒等等比你選擇當然唔少得任飲麵鼓湯啦!✨ 每位最後仲有一份好豐富多樣既甜品拼盤,各色各樣既甜品,水果,作係結尾就再適合不過ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Fumi📍 中環德己立街30-32號加州大廈6樓
有自選主食同埋半自助放題

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 自助區由前菜、刺身、海鮮、炸物、壽司等等應有盡有
其中,任食北海道鱈場蟹腳,同埋多款刺身就一定係必食

單單係任食鱈場蟹腳已經好滿足啦

仲有現場即切原條油甘魚!!
推爆鮮度!即切即食!

當然唔少得任飲麵鼓湯啦!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Fumi

📍 中環德己立街30-32號加州大廈6樓
星期日中午👦🏻👧🏻去咗中環食「A4 宮崎和牛及北海道鱈場蟹腳半自助放題」 ,$588/一位,可以無限量任食日式前菜🥗、刺身🍣、卷物🍱、天婦羅🍤、燒物🥟、鱈場蟹腳🦀同A4宮崎和牛菜式🐮,仲有每人會包一份主菜🍲同甜品🍨。北海道鱈場蟹腳肉質厚實,到咗12點半,師傅會即場表演切原條油甘魚🔪🐟,切完之後可以即時食到新鮮嘅油甘魚超正呀😋!🥗前菜有烤A4 宮崎和牛配柚子汁、煙燥鴨胸配創味鹽汁、燒汁冷茄子、蟹籽青瓜沙律、田園沙律、日式泡菜同枝豆。烤A4 宮崎和牛牛味濃郁,油脂分佈均勻,配上柚子汁,清新得嚟又可以中和油膩感。🍣刺身樣樣都新鮮鮮甜,有油甘魚、三文魚、帶子、八爪魚同馬刀貝。一定要試油甘魚,師傅即場原條切開,非常新鮮!🍱壽司卷物有A4 宮崎和牛壽喜燒卷、鰻魚牛油果卷、FUMI 素菜卷、雜錦辛香刺身太卷。🍤炸物日式芝士年糕炸到外脆內軟,口感煙韌,入面仲有流心芝士好正!雞皮餃子外皮薄身香脆,入面肉汁豐富。天婦羅海蝦、南瓜同秋葵都做得出色,食完唔會膩。🥟燒物有鹽燒宮崎雞翼、宮崎特產黑豚香腸、牛油燒粟米、鮮冬菇。🥣溫物蟹粉茶碗蒸做得好嫰滑,充滿蛋香味,仲有啖啖蟹粉鮮甜味,好味到想食多個😍 仲有味噌湯可

🥗前菜

🍣刺身

🍱壽司卷物

🍤炸物

🥟燒物
有鹽燒宮崎雞翼、宮崎特產黑豚香腸、牛油燒粟米、鮮冬菇。

🥣溫物
蟹粉茶碗蒸做得好嫰滑,充滿蛋香味,仲有啖啖蟹粉鮮甜味,好味到想食多個😍 仲有味噌湯可以任飲添~

主菜
🍲A4宮崎牛壽喜燒小鍋
牛肉大大片色澤粉嫩,入口充滿驚喜,牛肉口感軟嫩而且充滿油脂香氣,吸收哂壽喜燒湯底精華,慢慢係口腔到溶化,真係超好味阿!仲有蒟蒻麵同豆腐吸湯,非常入味。

🍣精選手握壽司拼盤(4件)
火炙左口魚油香十足,一啖食落口幸福感滿滿。鮮吞拿魚油脂甘香,入口即化。

🍨甜品
拼盤有haagendazs曲奇味雪糕、黃豆粉同抹茶粉蕨餅、日式紅豆湯圓同哈蜜瓜,為呢餐畫上完美嘅句號🥰

🍹Purple In Love $88
蝶豆花茶、檸檬汁、檸檬汽水、西柚汁

🍹Mango Fizz $88
芒果蓉、菠蘿汁、橙汁、梳打水

📍 FUMI (中環)
2024-03-24
2024-03-27 151 浏览
之前只係到訪過加州大廈其他餐廳,今次黎試呢到既日本料理餐廳內環境寬敞,仲有壽司bar枱。見到午市有提供半自助放題,都幾吸引晚市除咗有單點菜式外,仲有幾款套餐可以選擇🌟 🌟FUMI DELUXE TASTING MENU 嚐味盛宴 $1180 /位🌟先付先食咗酸酸既水雲酢開胃前菜🌟前菜4款慢煮鴨胸、菊菜浸汁、炙燒銀鱈魚壽司、田樂六方芋慢煮鴨胸口感嫩滑,炙燒銀鱈魚油脂豐富刺身🌟鮮吞拿魚腩、初鰹魚、白象拔蚌、真鯛刺身都好新鮮,個人最鐘意肥美既吞拿魚腩,白象拔蚌幾爽同鮮甜温物🌟海膽及三文魚籽豆乳茶碗蒸茶碗蒸口感滑溜,配搭海膽同三文魚籽鮮味十足煮物🌟龍蝦具足煮龍蝦尾開半煮,肉質爽彈,高湯同蝦肉都好鮮甜,仲有豆腐同菇類炸物🌟鱧魚天婦羅天婦羅炸粉唔會過厚同油膩,味道偏淡,如果多啲調味會更好食食事🌟網燒A4宮崎牛丼配溫泉蛋主食有個牛丼,三片網燒A4宮崎牛,中間仲好粉嫩,可以伴勻溫泉蛋食,果物最後仲有三款甜甜既時令果物,蜜瓜、梨同士多啤梨都好清甜🌟Pampelle Angel $108🌟Kiwi Cooler $88除咗日本菜必配清酒,呢到都有好多cocktails and mocktails.
之前只係到訪過加州大廈其他餐廳,今次黎試呢到既日本料理
餐廳內環境寬敞,仲有壽司bar枱。
見到午市有提供半自助放題,都幾吸引
晚市除咗有單點菜式外,仲有幾款套餐可以選擇

🌟先付
先食咗酸酸既水雲酢開胃

前菜
🌟前菜4款慢煮鴨胸、菊菜浸汁、炙燒銀鱈魚壽司、田樂六方芋
慢煮鴨胸口感嫩滑,炙燒銀鱈魚油脂豐富

刺身
🌟鮮吞拿魚腩、初鰹魚、白象拔蚌、真鯛
刺身都好新鮮,個人最鐘意肥美既吞拿魚腩,白象拔蚌幾爽同鮮甜

温物
🌟海膽及三文魚籽豆乳茶碗蒸
茶碗蒸口感滑溜,配搭海膽同三文魚籽鮮味十足

煮物
🌟龍蝦具足煮
龍蝦尾開半煮,肉質爽彈,高湯同蝦肉都好鮮甜,仲有豆腐同菇類

炸物
🌟鱧魚天婦羅
天婦羅炸粉唔會過厚同油膩,味道偏淡,如果多啲調味會更好食

食事
🌟網燒A4宮崎牛丼配溫泉蛋

果物
最後仲有三款甜甜既時令果物,蜜瓜、梨同士多啤梨都好清甜

🌟Pampelle Angel $108
🌟Kiwi Cooler $88
今次同朋友去咗FUMI食嘢,分別叫左兩個set dinner😚兩個set dinner 都勁豐富🫣呢個價錢真係物有所值😝FUMI DELUXE 嚐味盛宴 ($1180)先付 🥗 水雲酢前菜 🥓 慢煮鴨胸、菊菜浸汁、炙燒銀鱈魚壽司、田樂六方芋刺身 🐠 群吞拿魚腩、初鰹魚、白象拔蚌、真鯛温物 🍳 海膽及三文魚籽豆乳茶碗蒸煮物 🦞 龍蝦具足煮炸物 🍤 鰻魚天婦羅食事 🍛 網燒A4宮崎牛丼配溫泉蛋果物 🍈 時令果物人有一見鍾情😎我諗食物都可能有😂前菜同先付超級豐富🤯水雲細細個但味道係齊到😎酸酸甜甜勁開胃🥹先付有齊四種唔同食材😚每樣嘢淺嘗都感受到滿滿嘅誠意😙個人最鍾意銀鱈魚壽司😝好軟熟勁似鰻魚😚刺身件件都好新鮮🥹不得不講最誇張一定係塊吞拿魚腩🤯魚油同魚味都好誇張😅即使飲咗茶鮮味仲會停係口😅主菜總共有三道 海膽三文魚籽豆乳茶碗蒸好絲滑😙海膽配上淡淡既蛋香好正😋濃濃既海水味係海膽到散發出黎🤩第二道係龍蝦🤪用上頂級麵豉熬製既湯配上原隻龍蝦😋蝦肉更鮮更Juicy😙第三道係鰻魚天婦羅😙第一次食鰻魚天婦羅🤯脆身既外皮同鰻魚既嫩肉😋軟硬口感好過癮!主食就有A4宮崎牛丼配溫泉蛋😚蛋汁重點!牛肉頂級🫣兩個配埋真係

FUMI DELUXE 嚐味盛宴 ($1180)

先付 🥗 水雲酢
前菜 🥓 慢煮鴨胸、菊菜浸汁、炙燒銀鱈魚壽司、田樂六方芋
刺身 🐠 群吞拿魚腩、初鰹魚、白象拔蚌、真鯛
温物 🍳 海膽及三文魚籽豆乳茶碗蒸
煮物 🦞 龍蝦具足煮
炸物 🍤 鰻魚天婦羅
食事 🍛 網燒A4宮崎牛丼配溫泉蛋
果物 🍈 時令果物

人有一見鍾情😎我諗食物都可能有😂

主食就有A4宮崎牛丼配溫泉蛋😚蛋汁重點!牛肉頂級🫣兩個配埋真係好好食🥹蛋汁令到本身已經好重牛味同入口即溶既牛加左一層蛋汁膜🤯食落去每啖都好幸福!

WAGYU BEEF 和牛盛宴 ($1080)

先付 🥗 A4鹿兒島和牛洋蔥沙律
刺身 🐟 鮮吞拿魚中腩、真鲷、帆立貝、甜蝦
鍋物 🍲 A4鹿兒島和牛肉眼柳川鍋
燒物 🍖 A5鹿兒島和牛鐵板燒(三角、牛肩)配燒肉汁
壽司 🍣 海膽炙燒A4鹿兒島和牛西冷壽司、A4鹿兒島和牛壽喜燒洋蔥卷
果物 🍈 時令果物

依個dinner set一樣都唔惹少!
先付係有4塊a4鹿兒島和牛既洋葱沙律😋4塊依個份量真係岩岩好🤣因為太多真係食到欲罷不能😅牛肉好軟熟😋冇乜油脂所以好實在feel到牛肉係個口溶既感覺😙

刺身入面都係吞拿魚中腩最誇張😅中腩油脂香更加重🥹餐廳都切得更厚身🫣所以食落好Juicy油香充滿曬成個口🤯

柳川鍋既煮法係用左壽喜燒湯加熟蛋浸煮成塊面咁多面咁大既A4鹿兒島和牛🤩甜甜地加埋熟蛋好易入口😙蛋絲加蛋黃痴住和牛😚和牛質感更出!

再嚟就係重頭戲鐵板燒😋餐廳揀咗牛肩同三角😚依兩個部位最好食在於一個肉味濃郁😋一個就有靚靚既霜降紋同入口即溶即油脂香味😋兩塊燒完入口真係停唔到口😣

仲有和牛壽司,有反卷同手握壽司,仲有海膽添~

最後由水果收尾,好幸福呀🥰
2024-03-23 73 浏览
 Ezo abalone in clear soup with sea urchin.:            The abalone, tender and succulent, melted in my mouth with each savory spoonful. The clear soup, delicately seasoned, provided the perfect backdrop to the rich flavors of the sea urchin, elevating the dish to unparalleled heights of gastronomic delight. Sushi Topic:          Each piece was a work of art, meticulously crafted to perfection. From the velvety texture of the tuna belly to the melt-in-your-mouth goodness of the salmon, every bit
 Sushi Topic:
          Each piece was a work of art, meticulously crafted to perfection. From the velvety texture of the tuna belly to the melt-in-your-mouth goodness of the salmon, every bite was a revelation. The interplay of flavors and textures danced on my palate, leaving me craving for more.
 Tuna belly, chicken, fish, and beef dish:
         The tuna belly, buttery and luscious, paired harmoniously with the tender chicken and flaky fish. The beef, cooked to perfection, boasted a depth of flavor that lingered long after each bite. This dish exemplified the culinary prowess of Sushi Sensation, seamlessly blending traditional Japanese ingredients with innovative techniques.
 thinly sliced loach sashimi:
   Adorned with delicate garnishes, each slice of loach sashimi was a revelation of freshness and flavor. The subtle sweetness of the loach paired wonderfully with the accompanying dipping sauce, creating a symphony of tastes that left me in awe.
2024-03-04
下午茶