2023-03-30 49 浏览
表妹帶我嚟呢間靚靚餐廳,食咗個靚靚午餐,感覺好好,性價比亦幾高,值得推薦😊😊成個氛圍好輕鬆,令人好舒服亦好感恩,呢度嘅店員都好親切,會介紹餐牌上面嘅食物,無論係食物嘅配搭,又或者係烹調方法,所有特別之處,都一一介紹👍🏼👍🏼水耕菜沙律配茶葉蛋及合桃一個營養均衡嘅沙律,清新,配茶葉蛋,夠晒特別萵筍濃湯配杏仁第一次見萵筍濃湯,感覺非常清新萵筍味道濃郁,都幾得意主菜方面,我哋揀咗湛江雞大大隻雞髀,外皮有焦香感覺雞肉算係偏肥美,好厚,而且好多肉汁配上芥菜薯蓉,令到薯蓉增添一份清新感,整體配搭同味道都唔錯😊😊另一款主食,我哋就揀咗豬腩肉配蝶豆花飯用咗慢煮嘅方法,令到豬腩肉嘅肉汁能夠好好保存,唔會乾爭爭,細心一睇,豬腩肉一啲都唔肥!除咗好食之外,靚靚嘅賣相亦都非常加分最後飲埋杯咖啡,傾吓偈,非常寫意🥰環境算係寧靜,幾舒服喺中環,咁嘅價錢,絕對值得

成個氛圍好輕鬆,令人好舒服

水耕菜沙律配茶葉蛋及合桃
一個營養均衡嘅沙律,清新,配茶葉蛋,夠晒特別

萵筍濃湯配杏仁
第一次見萵筍濃湯,感覺非常清新
萵筍味道濃郁,都幾得意

主菜方面,我哋揀咗湛江雞

大大隻雞髀,外皮有焦香感覺
雞肉算係偏肥美,好厚,而且好多肉汁

另一款主食,我哋就揀咗豬腩肉配蝶豆花飯
除咗好食之外,靚靚嘅賣相亦都非常加分

最後飲埋杯咖啡,傾吓偈,非常寫意🥰
環境算係寧靜,幾舒服

喺中環,咁嘅價錢,絕對值得
2023-03-30 36 浏览
忙碌嘅星期三,辛苦完一日之後就搵間餐廳好好獎勵自己。睇睇公司附近有咩靚餐廳,就搵到呢一間位於上環,鄰近九如坊新開嘅法國fusion餐廳 「Goldfinch」店舖坐位唔多,好彩今日早收工,walk-in都有位。餐廳環境氣氛好舒服,好適合同朋友一邊品嚐美食,一邊傾計。前菜Pani puri($118)外層脆卜卜嘅印度皮,入面滿滿的蟹肉沙律同青瓜,口感十分清新,好開胃。Tom Kha Gai ($88)喺店員嘅介紹之下,知道呢個醬汁味道同泰式冬陰功相似再加埋椰汁調製而成,食落去唔會好辣,單骨雞翼食落好方便,唔會好乾身,配上呢款特製醬汁,層次感滿滿。另外,仲加咗木耳同雞髀菇一齊,吸收咗醬汁一齊食,真係好正。主菜Goose ($288)擺盤好吸引,先有兩粒鵝肉波波,配上兩塊鵝胸肉。醬汁嘅果皮香同鵝肉意外哋配合,味道好獨特清新。Beef Short Ribs ($298)店員重點推介,連店員自己都好鍾意食嘅一道菜。肥瘦適中嘅牛小排做到入口即溶,配上佢哋特製嘅沙嗲醬,再加埋酸菜炒蕎麥麵,就好似港式沙嗲牛肉麵一樣。呢個菜式好有驚喜,擺盤又好靚,值得推介。甜品Chrysanthemum Puer ($

前菜
Pani puri($118)

Tom Kha Gai ($88)

主菜
Goose ($288)

Beef Short Ribs ($298)

甜品
Chrysanthemum Puer ($108)
首先講一講雪糕,係菊花嘅味道,甘美清香撲鼻,未試過呢款味道嘅雪糕,一定要試!! 另外配上普洱茶香芝士蛋糕,原先芝士蛋糕嘅邪惡感,而家當兩者加埋一齊,就產生微妙變化,食起來一點膩的感覺也沒有。個人愛它柔軟細緻幼滑的口感,不太甜,不太膩......
一啖雪糕,一啖蛋糕味道啱啱好!

Strawberry Tart ($98)
呢個撻係用咗櫻花味cream同吉士醬襯托上面滿滿嘅士多啤梨,另外再加咗少許花椒碎粒做點綴。食落味道唔會好奇怪,反而令層次昇華咗。

今餐晚飯好高質,每道菜式都好有驚喜,餐廳職員又好細心及專業介紹每道菜式食材及做法,下次一定會約其他朋友光顧,非常值得推介!

Goldfinch (中環)
地址:中環善慶街2號地舖
2023-03-29
  • Chrysanthemum Pu'er
2023-03-29 29 浏览
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》呢間法式fusión菜又喺我個覆桌list到呢日放工同朋友嚟慶祝生日餐廳位於上環 地方唔算大但環境唔錯Encore 原因因為食物質素非常出色👍每碟菜都落足心機 揉合法國菜同亞洲美食嘅精髓餐廳仲會定時轉吓餐牌 次次嚟都有新鮮感🥰Tom Kha Gai $88評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️❤️呢個前菜要比滿分靈感應該嚟自泰式椰汁雞湯🤔用上湛江雞中翼以冬陰功同椰汁做sauce但一啲都唔辣好啱我🤭雞翼焗到皮脆肉滑最特别係佢用咗炸蓮子做配菜囗感好似爆谷仲有用牛油煎過嘅雪耳索哂個汁 連平時唔食雪耳嘅我都覺得好好味😮‍💨唯一略嫌雞翼太細隻🫣Star Snapper Fillet $278評分(5分滿分)❤️❤️❤️❤️魚係石蚌魚 完全無骨外皮煎到好脆而魚肉就好嫩滑配上羊肚菌汁 好creamy又有好香牛油味最特別係有豆苗同人手包嘅餃子🥟入面有豆苗蓉同Gorgonzola藍芝士🧀中西合璧估唔到又幾夾😲Goose $288評分(5分滿分)❤️❤️❤️一鵝二食 分別係橙木煙燻鵝胸同炸鵝腿肉球煙燻鵝胸略嫌有啲overcooked 反而炸肉球好有驚喜🤩外表炸到好香脆裏面就係鵝腿肉碎肉質
《😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

賣相十足啱哂打卡📸
撻餡用左櫻花調製嘅cream
Strawberry上面加咗花椒但係唔辣
係用嚟提升味道層次
不過如果叫甜品我會推介返上次食嗰個菊普cheesecake🫣

🥂叫咗杯prosecco $88同delas viognier $68

人均價錢: $500 (Dinner)
味道: 8.5/10
環境: 8/10
服務: 8.5/10
回頭率: 8.5/10

📍 Goldfinch
地址: 中環善慶街2號地舖
電話: 97627528
2023-03-27 19 浏览
好少去中上環果邊食飯,因為比較遠,今次係我生日,舊同事約我去食生日飯中上環果邊餐廳比較靚同chill ,感覺好relax 難怪咁多OL 放工聚一聚今次去左goldfinch ,好有特色用彩色小鳥做主題點左3份小食,一份main ,兩份甜品加兩杯酒都免加一總數吾洗$1000,係中上環係絕對超值小食1. "Tom Kha Gai"西式煮法加雪耳,有驚喜小食2 Kuih Pie Tee: Toro Tartare,又靚又好味,有少少檸檬汁加醋,青提子同Wasabi粒粒,Toro 勁新鮮好味,感覺好清香小食3 "Mapo Tofu"肉碎辣辣地,豆腐係cream 質地,好特別主菜Beef Short Ribs牛肉慢煮所以好juicy ,脂肪比例平均酸菜炒蕎麥麵,好新穎,又好好味甜品1 Strawberry Tart好多士多啤梨好甜好靚甜品2 "Chrysanthemum Pu'er"Cheesecake菊普雪糕加cheesecake 又清香又軟滑紅酒 $68好香莓味,帶有少少礦物質味香賓$88
好少去中上環果邊食飯,因為比較遠,
今次係我生日,舊同事約我去食生日飯

中上環果邊餐廳比較靚同chill ,感覺好relax
難怪咁多OL 放工聚一聚

今次去左goldfinch ,好有特色
用彩色小鳥做主題

小食1. "Tom Kha Gai"西式煮法加雪耳,有驚喜

主菜Beef Short Ribs
牛肉慢煮所以好juicy ,脂肪比例平均
酸菜炒蕎麥麵,好新穎,又好好味

甜品1 Strawberry Tart
好多士多啤梨好甜好靚
又清香又軟滑

紅酒 $68好香莓味,帶有少少礦物質味
香賓$88
2023-03-27 22 浏览
starter: Burdock and Miso Veloute牛蒡味噌濃湯是一道濃郁的湯品,🥰以牛蒡和味噌為主要食材,口感鮮美。Hydroponic Salad水耕菜沙律配🥗茶葉蛋及合桃則是一道健康的沙拉,配合清爽的水耕菜、茶葉蛋和香脆的合桃,美味又營養豐富。Main course:Hanger Steak:封門柳:🍄烤杏鮑菇、漬本菇、羽衣甘藍脆和韭菜青醬配料,口感豐富。馬友魚柳:豆苗、西芹根蓉和🍅車厘茄,味道清新美味。
starter:
Burdock and Miso Veloute

Hydroponic Salad

Main course:Hanger Steak:

馬友魚柳:豆苗、西芹根蓉和🍅車厘茄,味道清新美味。
2023-03-26 26 浏览
去咗中環想同老公慶祝生日,我想靜靜地有啲格調嘅就嚟咗呢間餐廳。一入到去就見到好多金絲雀,裝修好有格調。紅蝦湯先來兩隻開邊嘅蝦,上面配上魚子,嚟到之後廚師職場淋上咖喱法式濃湯。第一次飲咖喱味嘅湯,但係唔會覺得好搶口,反而好特別。Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Dashi and Lemon Jelly (2pcs)$128 Kuh Pie Tee: 外層係蛋撻殼,一咬落去好脆,餡料好fushion,有呑拿魚,中拖羅粒,加左wasabi啫喱粒,為呑拿魚加一層口感,再入啲有昆布、鰹魚乾 。上面加左好甜既切片嘅青提子,清新又開胃。"Chrysanthemum Pu'er": Pu'er B.Chrysanthemum Ice Cream, CaCheesecake, crumble, Raspberry係菊花味嘅雪糕,非常特別,配呢個cheese cake嘅感覺又唔油膩 ,感覺非常清新。Beef Short Ribs: Mustard Green Soba, Satay Bernaise Sauce, Chicharrón牛小排配酸菜蕎麥麵。蕎麥麵非常有驚
去咗中環想同老公慶祝生日,
我想靜靜地有啲格調嘅就嚟咗呢間餐廳。

一入到去就見到好多金絲雀,裝修好有格調。

紅蝦湯

Chrysanthemum Ice Cream, Ca

牛小排配酸菜蕎麥麵。蕎麥麵非常有驚喜,加上酸菜食落好地道既感覺。有牛小排配上港式沙嗲醬,成件事好fusion。

Zhangjiäng Chicken Ballottine: Tachin, Romanesco, Jujube Jus

慢煮雞胸肉,加無骨雞肉卷。雞髀入邊有一層雞肉味嘅Moose,
配菜係好似飯咁嘅蛋糕,係來自伊朗嘅米糕,配雞肉食,絕對一流。

Delas Viognier
Rhone Valley, France

Viognier象徵白桃和紫羅蘭香氣,口感豐富厚實,白色花香伴隨著柑桔、麝香與蜂蜜氣息。酸度低,但酒精度高。
😋中環隱世精緻法式Fusion😋環境裝修舒適和特別,雖然地方不算大,但不會枱貼枱的情況。服務和衛生也不錯,店員會細心講解每道菜式同留意顧客需要食物方面簡直係值門票價,雖然份量少但菜式勝在夠多同精緻又好食😋非常適合2-4人聚餐,什至double dating,推介推介
庆祝纪念
除夕
中環是個好地方,每次在這兒開餐都不會令人失望的,慶善街的 Goldfinch不單味道出眾,更不收加一服務費,真是驚喜滿滿。地方不大,只有四、五張細枱,牆上畫滿了金絲雀,美侖美奐的。頭盤是娘惹小金杯 $128,一般都是蔬菜蘿蔔作饀料;經改良後,用上拖羅,提子、檸檬啫喱以及柴魚餚成的高湯,是華貴版的小金杯 😍😍。饀料用小金杯盛載,賣相精緻,味道層次豐富。小金杯香脆,有點像春卷的脆皮,熟識的美味。無骨烘烤湛江雞卷 $288,這度菜式由三部份組成,分別是雞胸、雞腿及以色列米糕。采用湛江雞,是較優質的雞肉選材。雞胸慢煮煎香,口感軟熟有雞味 👍👍雞脾去骨,釀入絞蓉的雞肉慕絲,調味後綑成香腸型態,傳統的法式做法。入口嫩滑多汁有雞味,好好食。米糕內加入番紅花及紅棗,是傳統以色列的食品,還是頭一次吃到以色列的食物,新奇的體驗。慢煮牛小排蕎麥麵 $298牛小排同樣都是慢煮,上枱仍保持牛肉的鮮嫩粉紅,賣相吸引;熟透的肉質依然軟腍。👍日式蕎麥麵加上蔥碎、豬皮碎、酸菜等中式材料,再配上法式 bearnaise 醬汁,加入沙嗲汁、酸菜、香草等,創新獨特,最難得是創新又味道,真的不易👍👍甜品士多啤梨撻 $98,士多
地方不大,只有四、五張細枱,牆上畫滿了金絲雀,美侖美奐的。
慢煮牛小排蕎麥麵 $298
甜品士多啤梨撻 $98,士多啤梨新鮮香甜,端上來即已聞到它的香甜味,最特別是裏面有川椒碎,從沒想過川椒能是甜品一部份,真的把不可能變成可能。
普洱芝士蛋糕配菊花雪糕 $108,菊洱除了聯想起酒樓的茶盅外,真的沒想過可以做甜品
芝士蛋糕加了普洱茶,質感鬆軟,口感有點像鵝肝,少了一份黏膩感,真不錯。
菊花味雪糕,碰上春砂仁,起了神奇的化學作用;它將雪糕內的菊花味道激發出來👍👍👍,真不知這個配方靈感是怎樣配出來的 😂😂
很欣賞大廚的創意及烹調技藝,不愧是藍帶廚神 👍👍👍
約咗朋友👩🏻‍🦳喺中環食飯,佢話想食好好味嘅西餐,問我有乜好地方,我即刻喺自己個腦💻裏邊快速搜尋😆,搵到呢間,咁就帶咗朋友過去happy食晚飯😆首先講吓呢度食物嘅 presentation,真既靚又有心思🥰;食材組合有創意,烹調技巧亦見高超👍;菜式涉及歐亞多個國家, 非常之 International, 餐牌上面見到好多法文詞彙🇫🇷🤩;店員妹妹 每上一道菜都詳細介紹,資料詳盡兼服務好好👍 $128 Kuih Pie Tee: Toro Tartare, Grape, Dashi and Lemon Jelly (2pcs):Pie Tee 係馬來西亞🇲🇾娘惹菜🤩 (聽個名都充滿 馬來風味😆),係一種薄而脆嘅糕點,外層係蛋撻殼tart shell kuih,餡料一般都會係蝦肉、切碎嘅蔬菜 等撈埋一齊;呢間餐廳嘅 Kuih Pie Tee 就發揮創意😋,用 中トロ(中拖羅)做餡料,仲加咗啫喱,而啫喱係用檸檬汁、わさび、昆布、鰹魚乾 嚟做😋;非常有誠意,非常美味😋;上邊又放咗一啲切片嘅青提子,令味道更清新😋$98 "Mapo Tofu": Soy Bean Hummus, Mala Mush

$98 "Mapo Tofu": Soy Bean Hummus, Mala Mushroom Duxelles, Coriander Oil, Lotus Root Crackers:Hummus 鷹嘴豆泥 係中東料理,喺中東通常配麵包嚟食;呢間餐廳就用黃豆做 Hummus,非常有黃豆香味,超級滑😋;仲有好惹味嘅Duxelles,用切碎嘅 蘑菇、蘑菇莖、洋蔥、青蔥、百里香、歐芹等香草 ➕黑胡椒 炒成)😋;另外有一碗炸脆咗嘅蓮藕片,將Hummus 同 Duxelles 放喺上邊一齊食,呢個「麻婆豆腐」又特別又好味😋

$118 Red Prawn: Caldine Curried Shellfish Bisque, Smoked Pike Roe, Curry Leaf Oil:Caldine 咖哩係Goan Cuisine / Curry 裏面其中一道流行嘅菜,Goan Cuisine 呢個名可能陌生啲,但係印度🇮🇳Goa 就應該一定有聽過喇啩😆,Caldine 咖哩係一種黃色咖喱,通常配魚,但亦會配蝦同蔬菜😋;呢度嘅 Caldine 有濃郁咖喱香味不過一啲都唔辣😋;紅蝦用火槍燒過,外邊有輕微焦香,裏邊依然係 sashimi 😋

$288 Star Snapper Fillet: Dau Miu and Gorgonzola Dumplings, Morel Sauce:鯛魚外皮煎到脆脆哋, 魚肉新鮮軟熟😋;配豆苗 同埋 意大利🇮🇹Gorgonzola 藍芝士🧀做嘅餃子🥟,好美味😋;一定要提嗰個 Morel Sauce,非常滑好creamy,有好香嘅牛油、洋蔥、蔥頭、蘑菇 香味😋

$278 Goose: Orange Wood Smoked Breast, Leg Confit Croquette, Clementine Kosho, Tangerine Jus:呢個菜有兩部份,第一部份係「橙木煙燻鴨胸」,有淡淡嘅煙燻香味,仲有鵝油香😋;第二部份係「鵝腿 Croquette」,鵝腿肉偏瘦,不過依然好好鵝味😋,Croquette 外邊脆脆哋薄薄哋,相對輕身唔膩😋;不可不提旁邊橙色一點點嘅 Clementine Koshō (靈感估計係來自 日本🇯🇵Yuzu Koshō 柚子胡椒),不過餐廳用 Clementine 紅橘 嚟做,令味道更清新,亦都充滿新鮮感😆,為鵝肉增添refreshing 口感🤩

$108 "Chrysanthemum Pu'er": Pu'er Basque Cheesecake, Chrysanthemum Ice Cream, Cardamon Crumble, Raspberry:其實又有兩部份,1) 普洱芝士蛋糕 2) 菊花雪糕,兩樣都唔係好甜,出奇地好味😋

呢餐真係食得好開心,每個菜式都有小驚喜😋
中環善慶街Goldfinch嘅菜式好有驚喜,法國藍帶大厨融入咗亞洲特色從新將法國菜提升一個境界!第一道菜三文魚他他kuih pie tee,裡面配上wasabi啫喱粒粒、提子同野生吞拿魚,開胃味道清爽!紅蝦湯Red Prawn是一道非常獨特的菜式。湯的質感鮮美,半生熟的紅蝦在用火槍燒烤後散發出濃郁的香氣,加上魚子的點綴,豐富了湯的口感。印度香料的加入使湯的味道更加豐富,而咖啡湯則為其帶來了一層深邃和濃烈的風味。整道菜式的味道和口感都非常出色,是一道讓人難以忘懷的美食佳餚。主菜Zhàngjiāng Chicken Ballottine是一道極具特色的菜式。慢煮的湛江雞肉質鮮嫩,再經過煎烤,讓外皮呈現出美麗的金黃色澤,口感更加香脆。紅棗汁的添加使得整道菜式的風味更加豐富,而雞脾肉的加入則提供了柔軟的口感和濃郁的香氣。伊朗風味的米糕則是為整道菜式增添了一份獨特的風味,豐富了整道菜式的層次感。總體而言,這道菜式不僅味道出色,而且還融合了不同的口味和風味,展現了廚師的高超廚藝和創意。beef short ribs這道主菜也是非常獨特的。這道菜使用封門柳慢煮技術,讓牛肉肉質極為鮮嫩,口感柔軟,加上

beef short ribs這道主菜也是非常獨特的。這道菜使用封門柳慢煮技術,讓牛肉肉質極為鮮嫩,口感柔軟,加上煎烤後的金黃外皮,讓整道菜色更顯美味。搭配上酸菜炒蕎麥麵,讓整道菜式的口感更加豐富。特別的是,酸菜的添加帶來了一份清新的風味,與牛肉的味道相得益彰。整道菜式的味道和口感都非常出色。

Strawberry Tart加上花椒,好特別!從來未食過咖花椒嘅甜品

而Chrysanthemum Pu'er'用上新鮮菊花沖嘅茶做嘅雪糕加上普洱做嘅Cheesecake,又香又滑,好好味!整體而言,Goldfinch嘅菜式真係

好出色,值得一試!

2023-03-20 22 浏览
法國菜一路比人感覺都係好傳統,每款菜式都一定要某種煮法某種調味先得但呢間將亞洲菜同法國菜合而為一既fusion菜就完全顛覆左我呢個諗法裝修非常之舒服,令人可以好好享受呢餐法國大餐選擇不少,價錢亦唔算貴Kuih Pie Tee呢個係將馬來西亞既娘惹小金杯加以改良以黎入面用上新鮮既吞拿魚仲有少少檸檬汁黎提鮮,亦可以解一解炸過既小金杯既油膩感最特別係佢加左少少青提子增添佢既甜味令到成個前菜都好有層次亦好開胃Tom Kha Gai呢道菜我會形容佢為泰式椰汁雞湯既濃縮版本椰汁雞湯既濃香精華完全係晒入面而且雞翼亦十分嫩滑最特別係佢用左蓮子黎做爆谷,增添佢既口感Beef Short Ribs牛肉煎得剛剛好,面頭焦焦脆脆,有少少好似食緊叉燒咁既口感同時入面依然juicy,令你會食到陣陣香濃既牛肉香令佢整體黎講好特別一般食牛肉就算配澱粉質類都會配薯仔或意粉呢到就用上炒蕎麥麵,口感更加清爽Zhangjiang Chicken Ballottine呢道菜係我今日最鍾意既一道佢用上左湛江雞黎做,而湛江雞既特色係入口皮爽肉滑,而且香味濃郁煎雞扒脆得黎肉質依然嫩滑雞肉卷更加係一絕,外皮煎到脆到好似薯片咁,咬落去肉
裝修非常之舒服,令人可以好好享受呢餐法國大餐
選擇不少,價錢亦唔算貴

呢個係將馬來西亞既娘惹小金杯加以改良以黎
入面用上新鮮既吞拿魚
仲有少少檸檬汁黎提鮮,亦可以解一解炸過既小金杯既油膩感
最特別係佢加左少少青提子增添佢既甜味
令到成個前菜都好有層次亦好開胃

Tom Kha Gai

呢道菜我會形容佢為泰式椰汁雞湯既濃縮版本
椰汁雞湯既濃香精華完全係晒入面
而且雞翼亦十分嫩滑
最特別係佢用左蓮子黎做爆谷,增添佢既口感
Beef Short Ribs

牛肉煎得剛剛好,面頭焦焦脆脆,有少少好似食緊叉燒咁既口感
同時入面依然juicy,令你會食到陣陣香濃既牛肉香
令佢整體黎講好特別

一般食牛肉就算配澱粉質類都會配薯仔或意粉
呢到就用上炒蕎麥麵,口感更加清爽
Zhangjiang Chicken Ballottine
呢道菜係我今日最鍾意既一道
煎雞扒脆得黎肉質依然嫩滑
雞肉卷更加係一絕,外皮煎到脆到好似薯片咁,咬落去肉汁更加係爆晒出黎
另外仲有好有特色既米糕,令成道菜都十分豐富
2023-03-18 104 浏览
平日比較少到中上環地段,普遍是過來找吃的或是坐叮叮遊歷一下,其次就是揸車入黎遊下車河。今晚放工同朋友來chill 下,才發現在中環善慶街附近都有不少特色餐廳/小店及酒吧,而且氣氛也相當不錯。話不多説,這裡就如置身於外國,因為店内也有不少外籍人士,招待我們的員工很有禮,溫柔得很,菜式亦令我相當難忘❤️前菜我點了Kuih Pie Tee (HKD 128)Idea 應該係嚟自於pie/tart, 外邊係薄身脆片造成的pie 底,好似小船一樣輕輕包裹住吞拿魚拖羅粒,啫喱碎,切開片狀提子,仲有少不了食用花點綴一下,感受十分清新,無論視覺及味蕾都好surprised! 靚到想欣賞多一會先進食,口感很有層次另一款appetizer 點了Pani Puri (HKD 118) 呢個亦都係靚到好似藝術品,表面似係甜品造型嘅,其實係印度酥脆球,入邊釀左滿滿嘅蟹肉mixe salad sauce,蟹肉絲一條條,外面蘇脆,內裡卻柔軟得很,再一次震撼我嘅味蕾入邊嘅蟹肉mix 左青瓜粒粒,更有層次口感到Main Course, 叫左牛同雞❤️❤️Beef Short Ribs(HKD 298)呢個主菜又係令我十分驚喜

前菜我點了Kuih Pie Tee (HKD 128)

Pani Puri

入邊嘅蟹肉mix 左青瓜粒粒,更有層次口感

到Main Course, 叫左牛同雞❤️❤️
Beef Short Ribs(HKD 298)
Beef Short Ribs
呢個主菜又係令我十分驚喜,採用左近乎和牛級別嘅牛,脂肪比例好均勻,有種入口即溶嘅感覺😍😍😍旁邊嘅麵條口感特別,配搭起上嚟簡直係完美

呢個叫Zhänjiäng Chicken (HKD 268)
Zhänjiäng Chicken
呢個雞胸真係我食過最嫩口嘅雞胸,廚師控制火候恰到好處,雞皮包住雞胸肉煎到好香,保留住雞肉本身嘅水份,咬落去有爆汁嘅感覺❤️❤️❤️❤️❤️

旁邊好似蛋糕造型嘅,其實係伊朗嗰邊製法嘅米膏,表面煎到好似飯焦一樣嘅香脆,入邊好似蛋糕狀嘅米粒,呢種口感真係一大享受,令人難忘,很有特色的Fusion 菜😍

甜品有Chrysanthemum Pu'er (HKD 98)
Chrysanthemum Pu'er

Strawberry Tart (HKD 88)
Strawberry  Tart

很滿足的一頓,甜品為整晚畫上完美句號。
菊花味的雪糕配上茶味cheesecake, 很清新💕士多啤梨撻撻底脆脆的,上碟好精緻😍

已經好想再返黎encore. 呢個quality 才一千蚊鬆D, 份量十分恰到好處❤️❤️❤️
Chrysanthemum Pu'er
Strawberry  Tart
  • Strawberry Tart
  • BEEF SHORT RIBS
  • Zhangjiang Chicken Ballottine
  • PANI PURI
2023-03-18 29 浏览
今日生日,聽到朋友話想請我去中環高級法國fusion餐廳fine dinning,話餐廳由法國藍帶畢業嘅名廚主理。起初我都有D猶疑,因為我平時好少洗錢幫襯高級餐廳,所以都唔想朋友太破費。點知佢話比我聽「Goldfinch」呢間餐廳價廉物美,所以先決定同佢過黎一試。😁😁由地鐵站行上黎,沿途小店好多,新舊交替,好有特色。黎到善慶街,「Goldfinch」係長樓梯兩旁,附近有D酒吧,整體環境都好有氣氛,非常之Chill。走入店內,牆上則有Goldfinch呢種雀嘅彩繪,別具文藝氣息。🐤🐤呢日我哋就叫左Kuih Pie Tee ($128)、Pani Puri ($118)、Zhänjiäng Chicken ($268)、Beef Short Ribs($298)、Strawberry Tart ($88)同埋Chrysanthemum Pu'er ($98)。😍😍Kuih Pie Tee ($128)🥰🥰即係娘惹小金杯 / 薄餅杯 ,上面放有拖羅他他、提子同埋檸檬啫喱,第一次食呢道菜,感覺用料新鮮,非常清甜。Pani Puri ($118)😋😋即係印度酥脆球,外脆內軟,但餡料改為蟹肉,蟹肉

Kuih Pie Tee ($128)🥰🥰

Pani Puri ($118)😋😋
即係印度酥脆球,外脆內軟,但餡料改為蟹肉,蟹肉絲條條分明,而且十分鮮甜,值得回味。

Zhänjiäng Chicken ($268)🐤🐣🐥
呢道菜令我最驚喜,因為D雞一overcook就會鞋,煮唔夠耐又會韌,但大廚火喉掌握得岩岩好,肉質嫩滑,感覺入口即溶,而且油脂香濃。

Beef Short Ribs($298)🐮🐮🐮
菜式仿巴東牛肉,所選牛肋肉本身脂肪豐富,經過慢煮,肉質軟腍,入口肉味香濃嫩滑,再以沙爹蛋黃醬襯托,口感豐富。

Strawberry Tart ($98)🍓🍓
餅底好香,咬下口感亦好鬆軟,甜度適中。

Chrysanthemum Pu'er ($128)🍰🍰
大廚自創清香菊花雪糕,好有新鮮感,然後配上普洱芝士蛋糕,散發微微芳香,感覺清甜。

總括而言,全餐飯無論食材、烹調方式都非常高質,食物份量剛好,侍應服務又細心,全餐飯埋單只係$1038 (毋須加一),但感覺卻享用了貴幾倍嘅美食,真係超值,值得一試,特別係係D慶祝嘅日子,好多謝朋友幫我安排呢餐生日飯。

Goldfinch
地址:中環善慶街2號地舖
2023-03-16
  • PANI PURI
  • Kuih Pie Tee
2023-03-16 18 浏览
今日去咗一間位於中環,好有情調嘅西餐廳食晚餐,菜都好河fusion——————🐽 Pani puri + Tom kha gai首先叫左個頭盤,係用咗印度嘅脆餅球包住蟹肉沙律喺入邊,入口非常新穎同埋好鮮而另外一度就係用咗冬陰功醬汁炒既雜菇,最特別係佢加埋木耳入去吸晒啲汁🤓🐽 Zhanjiang chicken, beef short ribs用咗新鮮嘅雞製成嘅雞肉卷同埋慢煮雞胸,廚師特登將雞皮嘅部位燒到好脆,雞肉滑得黎食落都好有質感牛肉嘅油花好均勻,同樣慢煮而成,再加上用咗沙嗲汁同埋好健康嘅蕎麥麵,食落好有沙嗲牛麵嘅感覺🐽 stawberry tart, chamomile pu’er最後甜品埋尾,個巴斯克蛋糕好creamy,最特別嘅係佢自制既菊花雪糕,食落唔會太甜,有淡淡既花香味,真係好特別✨

——————

🐽 Pani puri + Tom kha gai

2023-03-16 30 浏览
好少可晏晝出到中環食lunch,全因約咗好耐冇見嘅朋友呢度嘢食ok,環境靚,啱晒我哋可以影相📸️Lunch set包嘅前菜有2款揀,牛蒡味噌濃湯及水耕菜沙律配茶葉蛋及合桃。前者牛蒡味好濃,又飲到味噌味,唔會搶咗味👍🏻後者有點驚喜,食西餐竟然食到中式嘅茶葉蛋,幾有趣隨餐嘅法包,配油醋食,法包脆身,不錯~餐飲揀咗咖啡同breakfast tea☕️湛江雞($208)一上到嚟就俾佢嘅賣相吸引,面頭嘅雞髀煎到金黃色,雞皮好香,肉質嫩滑🤤特別之處係下層嘅薯蓉,係由本地臘腸及芥菜整成,食落有咸香味唔會突兀,配搭得好好👍🏻👍🏻哆頭蟶子長通粉($188)蟶子份量都幾多同大隻,長通粉煮到有點咬口,都幾有趣嘅配搭,用中式嘅蟶子、花雕酒配搭西式嘅長通粉,味道不錯~
好少可晏晝出到中環食lunch,全因約咗好耐冇見嘅朋友

呢度嘢食ok,環境靚,啱晒我哋可以影相📸️

隨餐嘅法包,配油醋食,法包脆身,不錯~

餐飲揀咗咖啡同breakfast tea☕️

湛江雞($208)
湛江雞
湛江雞

哆頭蟶子長通粉($188)
哆頭蟶子長通粉
哆頭蟶子長通粉