2024-03-13 24 浏览
善慶街嗰邊多小店同酒吧,餐廳質素往往都唔差,今次同老公試吓呢間法國菜。整體嚟講,係一間好有心機嘅fusion菜餐廳,將法國特色同華人食材、煮法mix and match!亦睇得出廚師落過下苦功去design Menu,欣賞!Dinner time set for 2 $998Included 2 starters, 2main courses,1 dessert.❤️Toro小金杯中拖羅加青提子,酸酸甜甜帶出鮮味,中間撈咗啲鰹魚芥辣啫喱,好特別嘅配襯,食得出有心機嘅菜式design!❤️Red Prawn Tartare個人好鍾意呢個,泡芙上到嚟熱辣辣,裏面有鹹蛋黃醬,面頭係紅蝦加粒粒guava,仲有啲魚子嘅鹹味點綴。❤️牛仔面頰肉配燒鵝油千層薯牛仔面頰肉超淋,入味!個底仲有啲豌豆同埋酸紫椰菜醬,酸酸甜甜,好襯牛肉。仲有啲魚腥草襯千層薯,調味剛剛好,唔會搶主菜。❤️八寶釀乳鴿出面好少可以食到呢道菜,心機嘢!乳鴿裏面釀入本地特色材料,鮑魚、瑤柱、羊肚菌、金華火腿、滷水鵝肝等等。仲有啲mulberry sauce喺底,中和乳鴿嘅油膩。所有嘢加埋,係食物嘅享受👍🏻❤️桂花菊花雪糕我估係自家製嘅桂花菊花

Dinner time set for 2 $998

❤️Toro小金杯

❤️Red Prawn Tartare

❤️牛仔面頰肉配燒鵝油千層薯

❤️八寶釀乳鴿

❤️桂花菊花雪糕
我估係自家製嘅桂花菊花雪糕,加埋啤梨jelly,啫喱清甜,雪糕甜,兩樣加埋剛剛好👍🏻Good ending!

呢間餐廳絕對可以encore,仲好適合食完晚飯過隔離飲酒添!❤️
  • 紅蝦T他他鹹蛋黃泡芙
  • 八寶釀乳鴿
今晚的晚餐非常滿意,第一道菜由廚師親自拎過嚟,閒談兩句,非常欣賞廚師煮食嘅理念,亦好欣賞佢大膽創新嘅食材配搭,每一道菜都有小驚喜😍餐牌簡單直接,一人揀一個頭盤一個主菜就搞掂,唔使三心兩意!先來拖羅小金杯,中拖羅配青提子,提子嘅酸甜正好中和拖羅嘅油膩感,呢道菜嘅驚喜在於鰹魚芥辣啫喱,細細粒透明嘅啫喱味道豐富濃郁,令拖羅嘅味道更加突出👍🏻另一個頭盤系花生醬牛尾肉球,呢個頭盤都有啲飽肚感。 牛尾都煮得幾淋,菲律賓蝦醬好有提鮮嘅效果,鐘意濃味嘅朋友會鐘意呢個dish!第一個主菜系牛仔面頰肉配燒鵝油千層薯,牛仔肉上面加咗少少魚腥草,真系估佢唔到,放埋一齊好特別,味道即刻醒神咗!千層薯系我好鐘意嘅食物,用燒鵝油比用牛油更多香,雖然邪惡但真系好好食🤭第二個主菜系侍應姐姐強力推薦嘅八寶釀乳鴿,真系無令我失望🙂 乳鴿一拎上枱已經聞到好香嘅味道,切開之後系好好食、好足料嘅紫米飯,食到好多瑤柱同埋羊肚菌!呢個真系必食推介👍🏻甜品揀咗腐皮拿破侖😂 呢個甜品系全餐飯最驚喜嘅菜式,冇諗過可以將腐皮整脆來做拿破侖,簡直系顛覆咗我對腐皮嘅認知!用腐皮做拿破侖比酥皮感覺清新啲,而且多咗豆香,都幾夾幾好食。成餐飯都好有驚

餐牌簡單直接,一人揀一個頭盤一個主菜就搞掂,唔使三心兩意!

成餐飯都好有驚喜,價錢亦都好合理👍🏻 香港嘅餐飲業真系好難做,希望大家都多啲支持有心有力嘅小店啦❤️
2024-03-09
  • BEEF SHORT RIBS
  • Kuih Pie Tee
2024-03-05 81 浏览
𝑮𝒐𝒍𝒅𝒇𝒊𝒏𝒄𝒉-🍽️ Kuih Pie Tee🍽️ Crab “Pani Puri”🍽️ Roasted Goose Tortellini🍽️ Zhanjiang Chicken🍽️ Beef Short Ribs中環hidden gem非佢莫屬!將外國嘅烹調技巧融入亞洲食材(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 喺味覺同視覺上昇華至更高嘅層次!環境好cozy, 主廚同server都好熱心同各位分享,講講每道菜嘅細節(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)每上一道菜都有一張咭,寫哂每個ingredients務求比你知道自己食緊咩♪( ´θ`)ノ仲有小小插圖,so cute~ 前菜小金杯,口感味道好清新!用中拖羅打成嘅他他,加提子、柴魚以及Wasabi 啫喱,勁惹味ʕ •ᴥ•ʔ另一道前菜炸蟹肉球!薄薄嘅外殼,內有滿滿嘅蟹肉!多到成個炸球完全冇空位(爆)最後一道前菜,叫咗燒鵝雲吞!冇錯,湯汁加埋嫩滑嘅燒鵝肉雲吞,簡直好似食緊燒鵝瀨咁!終於到主菜,最驚艷一定係湛江雞!味道同肉質嫩滑!傳統法式香料醃一晚再風乾,之後再慢煮(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)再製成雞肉卷,超花心機!皮爽肉滑!加埋秘製蠔豉汁!味道一流٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و另一道黯然銷魂飯!慢煮牛小排,牛肉入口即
𝑮𝒐𝒍𝒅𝒇𝒊𝒏𝒄𝒉
🍽️ Kuih Pie Tee
🍽️ Crab “Pani Puri”
🍽️ Roasted Goose Tortellini
🍽️ Zhanjiang Chicken
🍽️ Beef Short Ribs

Kuih Pie Tee

Roasted Goose Tortellini

Zhanjiang Chicken

另一道黯然銷魂飯!慢煮牛小排,牛肉入口即化,肉嫩有油香!加上脆米,用鵪鶉蛋代替普通雞蛋!新穎好食口感滿滿!(*゚∀゚*)

食物好環境好體驗好!適合dating⊂((・⊥・))⊃
價錢亦都好合理,一定成為我哋嘅飯堂!

📍2 Shin Hing Road, Central
#jcfoodgasm @goldfinch_hkg @chef_yat
Kuih Pie Tee
Roasted Goose Tortellini
Zhanjiang Chicken
  • Zhänjiäng Chicken
  • PANI PURI
2024-02-06 463 浏览
法式西餐的靈魂是在於醬汁,料理的精緻程度亦在於「醬汁」這是我享用整頓晚餐後的一句總結。(難以用文字表達得到醬汁的美味,留待你去發掘吧)位置比較偏僻的法式料理,但值得你去探索可以記得是 亞洲 no. 1 酒吧COA 旁邊!比起 Fine-dining 更覺得有法式小酒館的氛圍被餐廳打動的是店員 十 分 親 切 熱 情!當日有其他客人慶祝生日,店員也是服務超好的!餐廳外牆是手畫的金翅雀,營造出優雅的環境菜式更是由藍帶廚師掌舵,味道是無可挑剔的十分感謝廚師用心及細心的烹調,將中菜融入於法式料理之中節日慶祝不妨考慮一下 "Sauces are the soul of the French cuisine. So a taste of France lies in the sauce of a dish”A summary after enjoying a well-spent dinner.  (It's difficult to express the deliciousness of the sauces in words, so I'll leave it for you to disc
法式西餐的靈魂是在於醬汁,料理的精緻程度亦在於「醬汁」
這是我享用整頓晚餐後的一句總結。
(難以用文字表達得到醬汁的美味,留待你去發掘吧)

位置比較偏僻的法式料理,但值得你去探索
可以記得是 亞洲 no. 1 酒吧COA 旁邊!
比起 Fine-dining 更覺得有法式小酒館的氛圍
被餐廳打動的是店員 十 分 親 切 熱 情!
當日有其他客人慶祝生日,店員也是服務超好的!
餐廳外牆是手畫的金翅雀,營造出優雅的環境
菜式更是由藍帶廚師掌舵,味道是無可挑剔的
十分感謝廚師用心及細心的烹調,將中菜融入於法式料理之中
節日慶祝不妨考慮一下

(It's difficult to express the deliciousness of the sauces in words, so I'll leave it for you to discover.)

This French restaurant is located in Sheung Wan, this lively neighborhood deserves your attention. You can find it next to COA, the number one bar in Asia!  It has more of a French bistro atmosphere compared to fine dining.What impressed me the most about the restaurant was the extremely friendly and warm staff! There were other guests celebrating a birthday that day, and the staff provided excellent service. The exterior of the restaurant is adorned with a hand-painted goldfinch, creating an elegant environment. The dishes are also helmed by Le Cordon Bleu chef, and the flavors are impeccable. I am truly grateful for the chef's meticulous and careful preparation, incorporating Chinese cuisine into French dishes. Consider this restaurant for your celebrations.

𓏸  Set for Two | 1088

‧˚₊ ៸៸
前菜 Starters
✧ Kuih Pie Tee 拖羅小金杯
賣相十分可愛,一口咬下中拖羅蓉及青提,口味大膽創新
再配以鰹魚芥辣啫喱來提味,展現清新氣息。
adorable presentation! With one bite, you'll taste the combination of Chu-Toro and green grapes, which offers a bold and innovative flavor. It is further enhanced by Daishi and Wasabi Jelly, adding a refreshing touch.
Kuih Pie Tee 拖羅小金杯

✧ Stuffed Chicken Wings 羊肚菌百花釀雞翼
將材料釀入雞翼中也花費不少功夫,十分有誠意
材料是雞翼、墨魚、羊肚菌、萵筍、如皋南風肉、椰菜花
Considerable effort was dedicated to meticulously stuffing the ingredients into the chicken wings, the ingredients used are Chicken Wings, Cuttlefish, Morel, Celtic, Salted Pork, Cauliflower.

主菜 Mains
✧ Zhanjiang Chicken 人蔘汁湛江雞
「Zhanjiang Chicken, Ginseng, Goji, Longtong 」
「湛江雞、人參、杞子、印尼米糕」
湛江雞肉質柔嫩,使用了兩種手法處理:香煎雞胸及包裹着雞肉慕絲的雞卷
雞慕絲超 好 吃 ~
就連雞皮也很滋味
但最驚喜的是用人參及杞子調配成的醬汁!
一定要來一試!
Zhanjiang Chicken 人蔘汁湛江雞

The Zhanjiang chicken used in this dish boasts a tender and succulent texture. It undergoes two meticulous preparations: the chicken breast is expertly pan-seared, while the chicken roll is delicately enveloped with a delectable chicken mousse. The chicken mousse itself is incredibly flavorful and satisfying, and even the chicken skin offers a delightful taste.  However, the true highlight lies in the sauce, crafted with a harmonious blend of ginseng and goji berries. It is a delightful surprise that should not be missed!

✧ Eight-Treasure Stuffed Pigeon 八寶釀乳鴿
聽過八寶鴨,但八寶乳鴿是第一次見!
材料有乳鴿、鮑魚、瑤柱、羊肚菌、櫻花蝦、金華火腿、潮州滷水鵝肝、紫莓米
材料豐富不在話,醬汁及材料的配搭也疊加風味深度,味道鹹鮮鹹鮮。
伴菜是清新解膩的羽衣甘藍
而最精彩的還是底下的紅棗醬汁,帶有另類的清甜感 ~

I've heard of Eight Treasure Duck, but it's my first time encountering Eight Treasure Stuffed Pigeon! The ingredients include Pigeon, Abalone, Conpoy, Morel, Sakura Shrimp, Jinhua Ham, Teochew Style Braised Goose Liver, Riceberry.
The abundance of ingredients is remarkable, and the combination of the sauce and ingredients creates layers of flavor, resulting in a savory and fresh taste. The accompanying side dish is refreshing and helps cleanse the palate, featuring feathered kale. However, the most captivating element is the underlying red date sauce, which adds a unique touch of sweetness.

甜品 Dessert
✧ Pumpkin Cheesecake 鼠尾草南瓜芝士蛋糕
「Pumpkin, Sage」
「南瓜、鼠尾草」
直至最終那細膩順口的甜點
這是甜品版的 Pumpkin Spice Latte!(有人喜歡嗎?)
十分重秋天香料味,只有這裡才有的甜品
Pumpkin Cheesecake 鼠尾草南瓜芝士蛋糕

And finally, the delicate and smooth dessert that awaits you. This is the dessert version of the Pumpkin Spice Latte! (Any fans out there?) It carries a strong and warm autumn spice flavor, a dessert that can only be found here.
2024-01-31
  • 拖羅小金杯
  • 羊肚菌百花釀雞翼
  • 鼠尾草南瓜芝士蛋糕
2024-01-17 385 浏览
🎂適逢今日朋友生日🥳 我地就帶左佢黎中環呢間隱世餐廳食法國菜🫣 呢到嘅環境寧靜,坐得都幾舒服,營造出醉人嘅氣氛,食下野又可以慢慢傾下心事,真係高級享受😚😚SET FOR 2 $10082 STARTERS拖羅小金杯呢個拖羅小金杯🫣賣相好精緻,外面嘅皮係薄薄脆片,外型就好似tart咁😛上面就包住拖羅蓉、切片嘅提子同埋鏗魚汁啫喱碎🤪🤪 食落層次感豐富🤤 一啖咬落去脆片爽口,加埋提子同啫喱,味道清新香甜,配搭創意十足🥹 推薦大家品嚐一番~羊肚菌百花釀雞翼唔好睇佢好似普通雞翼咁😎 呢碟其實係羊肚菌百花釀雞翼🫣🫣 將雞翼拆骨後,釀入羊肚菌墨魚滑,可以話製作功夫不少👀 而食落味道非常融合同協調,同時再配埋底下嘅薯蓉一齊食,豐富既層次口感同味覺體驗一流🤤🤤2 MAIN COURSES人蔘汁湛江雞呢道人蔘湛江雞,一上菜已經香口撲鼻🥹🥹 雞肉表面煎到脆香,內裏肉質爽嫩,配上人蔘汁~~不但養生滋補,且相當入味,旁邊仲搭配着甜甜紫薯米糕🤤 而入面採用嘅食用花,令擺盤精緻得黎又食得落肚,讓人一試就愛不釋手~~八寶釀乳鴿以為係平平無奇嘅乳鴿,原來都暗藏乾坤😝 😝 一切開乳鴿,就見到有泰國嘅紫莓香米😛 呢款糙米口

SET FOR 2 $1008
2 STARTERS

拖羅小金杯

羊肚菌百花釀雞翼

2 MAIN COURSES

人蔘汁湛江雞

八寶釀乳鴿
以為係平平無奇嘅乳鴿,原來都暗藏乾坤😝 😝 一切開乳鴿,就見到有泰國嘅紫莓香米😛 呢款糙米口感食落,同平時泰國香米一樣 ,鬆軟甘香,唔會有紫糯米黏口感覺。而釀入乳鴿當中嘅八寶,包括有鮑魚、瑤柱、鵝肝、羊肚菌、櫻花蝦、火腿、栗子🤪🤪 店鋪材料選用方面一啲都唔孤寒🙈🙈 乳鴿底下嘅紅棗汁更加係賣點之一🙊 微微清甜感,令成道菜味道層次更為豐富😜 配埋香烤脆口嘅羽衣甘藍,真係解膩一流🤧

DESSERTS
栗子蒙布朗配陳皮雪糕 $148
栗子mont blanc配陳皮雪糕🤤🤤 呢一道甜品組合,真係第一次試🙈🙈 栗子mont blanc嘅濃厚香甜口感同綿密質地與陳皮雪糕嘅清新微酸風味同滑嫩口感完美融合,令人感受到一種匠心獨具嘅糕點美學😋😋
2024-01-11 263 浏览
係中環想食法國fusion菜,就可以試下呢間係善慶街嘅Goldfinch😽 有Set For 2 「$1008包2個前菜、2個main同1款甜品」,亦有Set For 3選擇,想另外單點又得😙😙真係唔怕食唔飽肚呀🥰🥰⭐️Starter x2💕"MAPO TOFU" 「麻婆豆腐」以豆腐醬同香辣菇醬為亮點,豆腐醬柔滑順口😝😝香辣菇醬帶來微辣嘅風味😽😽芫荽油仲增添左新鮮嘅香氣,而蓮藕脆片則提供咗脆脆嘅口感😙😙💕CRAB "PANI PURI” 蟹肉沙律脆球脆球入面包住左蟹肉,青瓜同蜜瓜蘿蔔😜蟹肉帶有濃郁嘅海鮮風味,配上青瓜,形成清爽嘅口感😛😛結合咗不同同口感同味道,真係令人難忘😆😆⭐️Main Course x2💕LAMB BELLY ROULADE 羊腩「煲」肉卷炸球入面包住香菇😽而羊肉卷入面係以嫩嫩嘅羊肉再搭配上不同嘅調味料同配料整成,羊肉獨特風味同其他成分嘅結合,呈現出豐富的口感和層次😝😝💕BEEF SHORT RIBS 牛小排黯然銷魂飯嫩滑多汁嘅牛小排同香氣四溢嘅醬汁相融合,搭配香口的米飯,令人陶醉其中😛😛⭐️Dessert x1💕PUMPKIN CHEESECAKE 鼠尾草南瓜芝士蛋糕口

⭐️Starter x2
💕"MAPO TOFU" 「麻婆豆腐」

💕CRAB "PANI PURI” 蟹肉沙律脆球

⭐️Main Course x2
💕LAMB BELLY ROULADE 羊腩「煲」肉卷

💕BEEF SHORT RIBS 牛小排黯然銷魂飯

⭐️Dessert x1
💕PUMPKIN CHEESECAKE 鼠尾草南瓜芝士蛋糕
口感綿密濕潤,搭配芝士嘅濃郁同南瓜嘅甜美,作為結尾真係最好不過😜😜
2024-01-03 228 浏览
踩入Goldfinch, 雖然唔係小店但隱匿喺中環嘅街角,感覺好似發現咗一件寶物!🎉首先,三文魚他他kuih pie tee一上桌,視覺同味覺即刻被挑逗到!加入了微辣嗆鼻嘅wasabi啫喱,令人一試難忘。提子帶嚟嘅稍微酸甜,夾雜住海鮮嘅鮮味,仲有生吞拿魚滑過喉嚨嘅細膩,食落真係一流🍣。至於Red Prawn紅蝦湯,真係「正」!🍲 火槍炙烤嘅蝦香四溢,撈埋火辣辣嘅印度香料,每一啖都充滿驚喜。咖啡湯底嘅深邃香氣確實引人入勝,完美結合甜美嘅魚子,層次分明!嚟到主角Zhàngjiāng Chicken Ballottine,忍唔住要讚一句,「嘩,多汁!」🐔 湛江雞肉煎到外脆內軟,紅棗汁既甜又香,雞脾肉細嫩得嚟又帶點韌性,伴隨着伊朗風味嘅米糕,味道配搭得簡直絕了!提到beef short ribs,同樣驚為天人。牛肉慢煮到鬆化得剛剛好,外表煎得係咁滴油光,每一啖都足夠令人回味再三。🥩 而且酸菜同蕎麥麵嘅搭配,真係型爆啦!試過咗之後,仲有創意爆燈嘅Strawberry Tart,加咗花椒後,味道立即活躍起嚟。至於Chrysanthemum Pu'er,唔多見嘅菊花茶雪糕配普洱芝士蛋糕,滑順得來又帶

試過咗之後,仲有創意爆燈嘅Strawberry Tart,加咗花椒後,味道立即活躍起嚟。至於Chrysanthemum Pu'er,唔多見嘅菊花茶雪糕配普洱芝士蛋糕,滑順得來又帶點茶香,真係收尾得咁完美!整體嚟講,Goldfinch嘅每一道菜都教人驚喜連連,分分鐘心思思想要再訪!👍
✒懶人先睇總結.❀食物:有創意+食物質素唔錯!整體水平有驚喜,略嫌好食到唔夠食🤣,份量再多d會更好🤣❀服務:上菜時都有簡單介紹,氣氛比較 casual少少❀環境:樓高兩層,但地方不大。私隱度不錯。❀價錢:2人套餐 $1,008 (埋單$1,241).✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐✒有興趣再詳細睇.成日都話 Fusion 做得唔好就會係災難,不倫不類,今次介紹一間質素唔錯的法國亞洲菜Fushion小餐館。當中唔少菜式都幾創新,調味上我都好滿意!.🎈Starter - 羊肚菌百花釀雞翼雞翼拆骨後釀入羊肚菌墨魚滑,底下配搭椰菜花蓉,最後再淋上鹹豬肉牛骨汁。雞皮煎到非常香口,加上鹹鹹的醬汁好惹味~ 喜歡吃雞翼尖的朋友更不要錯過,因為雞翼尖表皮多,焦香感更突出!就咁食的話會覺得醬汁稍微偏咸,加埋椰菜花蓉一口吃下去就剛剛好了。.🎈Starter - 黑松露燒鵝意大利雲吞 我很喜歡的一個創新配搭,特別係表面的黑松露片香氣非常誘人!倒入燒鵝高湯後真係好似食緊燒鵝瀨粉😂,不過黑松露的味道很好地融入進去。高湯整體味道香而不膩,texture比較輕身,但每一口都有鵝肉的肉香。.🎈Ma

✒懶人先睇總結
❀服務:上菜時都有簡單介紹,氣氛比較 casual少少
❀環境:樓高兩層,但地方不大。私隱度不錯。

❀價錢:2人套餐 $1,008 (埋單$1,241)

✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒有興趣再詳細睇
🎈Starter - 羊肚菌百花釀雞翼

🎈Starter - 黑松露燒鵝意大利雲吞

我很喜歡的一個創新配搭,特別係表面的黑松露片香氣非常誘人!
🎈Main - 龍蝦尾 (+$100)

點龍蝦的話在套餐之上需要再加 $100,配料包括小蘆筍及炸猴頭菇,搭配天使麵作為主食。龍蝦火候把握得唔錯,邊邊焦香,中間微微半透明。碟上吱滿喇沙及咖喱醬,醬汁同醃製過的小蘆筍味道都是微酸的,同龍蝦海鮮類都好夾。
🎈Main - 八寶釀乳鴿

我全晚最喜歡的一道菜,一上臺已經聞到好香❤️

八寶飯釀入乳鴿中吸收香氣,味道鹹鮮。八寶當中包括鮑魚、瑤柱、鵝肝、羊肚菌、櫻花蝦、火腿、栗子、紫莓香米。紫莓香米是泰國的一款糙米,所以食落口感會比起平時食的硬一點點。
我最喜歡的其中一個元素在於紅棗汁及底下的羽衣甘藍。相對於用純蜜糖令乳鴿皮燒香,紅棗再帶來另一款清甜的味道,底下隱約仲見到有點紅棗蓉。而炸香的羽衣甘藍都吸收哂醬汁的味道!
🎈Dessert - 栗子蒙布朗配陳皮雪糕

Mont Blanc 出面係栗子蓉,中間有十勝紅豆做的餡料,底下的是Ginger Cake 及旁邊有南瓜crumble。
比較得意既係陳皮雪糕,好難形容同想像會係咩味😂 就留返比你自己去探索!
🎈Water ($10/位)
still/sparkling/hot water 都係 $10/位,性價比還算不錯吧。最怕食飯要用成千蚊飲水😂
✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐ ✐
✒其他小資訊
👉訂位:Phone booking
👉優惠:🈚️
2023-11-17 324 浏览
熟悉我的朋友,都知我喜歡逛舊區找舊書,而當年在中環上班,每逢星期六上半天班,放工就會由中環逛到去西環,偶爾經過九如坊穿過樓梯,又是另一番光景。多年來,變化大了,多了餐廳進駐,Goldfinch 就隱身在梯角間,店子主要的用餐區就是在閣樓。KUIH PIE TEE 拖羅小金杯($148)賣相亮麗,在香脆的金杯內是軟熟的拖羅茸,配上幾片提子肉以及用鰹魚汁jelly,多添了一份甜香。CRAB "PANI PURI"蟹肉沙律脆球($128)炸得恰到好處,色澤泛淡黃,咬落脆卜卜,內裡是甜美的蟹肉沙律。SCALLOP "PANI PURI"漬帶子芭樂脆球($158)原來大廚有另一款外表看來一模一樣,其實內裡是柔嫩的帶子沙律,食落酸酸甜甜的,令人好開胃,兩款前菜都令人有驚喜。"MAPO TOFU"麻婆豆腐($118)完全顛覆對麻婆豆腐的概念,以豆腐作原材做成濃稠的醬汁,置面的是以四川麻辣醬炒過的雜菌,配上炸過的蓮藕薄片,享用時只須把蓮藕片沾上醬汁,有點食薯片的氛圍,但味道卻是麻婆豆腐,很有趣。SoupPAK CHOI FISH VELOUTE 白菜魚濃湯($148)以白菜及魚熬成的濃湯,灑上了花生糖
KUIH PIE TEE 拖羅小金杯($148)

CRAB "PANI PURI"蟹肉沙律脆球($128)

"MAPO TOFU"麻婆豆腐($118)

Soup

以白菜及魚熬成的濃湯,灑上了花生糖碎,喝起來鮮甜味好突出。

MAIN COURSES

ZHANJIANG CHICKEN 瑤柱汁湛江雞($308)

以放養形式來飼養湛江雞,肉質有保證,分別是以兩種手法處理,其一是香煎雞胸,另一款是內裡包含雞肉慕絲的雞卷,先是slow cook煮完再煎,能保持肉質的柔嫩,而瑤柱汁竟然放在挖空的節瓜之內,賣相一流,能令人雞肉的味道更佳。

PIGLET BELLY峇里式杞子乳豬腩($298)
Sweet Potato Leaves, Goji Catsup, Bumbu Bali
有別於港式乳豬,肉質較juicy,而皮位不是芝麻皮,當然不會脆卜卜,醬汁是峇里當地常見的,而外圍的醬汁是以杞子混和蕃茄,非常特別,令到豬腩肉味道多了層次。
ABALONE & RED PRAWN 鮑魚紅蝦螢光魷魚意大利飯($398)

材料豐富,有慢煮南非鮑魚、阿根廷紅蝦,飯底加入了日本螢光魷魚以及鱒魚魚籽,而螢光魷魚是連同飯粒一起煮,湯底令人出乎意料是咖喱叻沙湯底,喜歡的更可以拌和帶椰子味的忌廉,熱帶風情的感覺盡現。
BEEF SHORT RIBS 牛小排黯然銷魂飯($328)

以醃製叉燒的手法來處理牛小排,碟中央的醬汁是以印度米打成,雞蛋就以鵪鶉蛋代替,當然仲少不了一條菜芯,可以話完全顛覆了對黯然銷魂飯的概念。

SWEETS

"CHRYSANTHEMUM PU'ER" 菊普($138)

菊花雪糕以及普洱芝士蛋糕的組合,令人感覺似是在飯後喝上一杯普洱的感覺。
MANGO STICKY RICE TARTR芒果糯米飯[撻]($148)

可以說是解構甜品,賣相亮麗,紫藍色泡沫是源於蝶豆花,置面的是以紫糯米炸成的薄片,相當有趣。
TARO MILLE FEUILLE芋頭拿破崙($158)

拿破崙的餡料是芋泥及以白朱古力混和班蘭,伴碟是台式芋圓和火龍果肉,色彩絢麗,甜而不膩。
喜歡在中環走走在元創方下面條路的長樓梯之間的一間法式小店門外的佈置 牆壁的壁畫有花兒和鳥兒餐廳的格局 樓高兩層 吸引了我的眼球坐下來慢慢細味每一道精緻的菜式 謝謝藍帶廚師用心的烹調,將亞洲特色融入法國料理之中crab Pani Puri將蟹餅元素化身成印度街頭小食,香脆嘅皮包著西瓜,蛋黃醬和蟹肉,配上青瓜,鮮味又清新 scallop Pani Puri香脆嘅皮包著漬帶子和芭樂,配搭新鮮Beef Short Ribs 慢煮16小時的牛小排,再香煎。肉身呈粉紅色,油脂分布均勻,口感鮮嫩帶油香,牛肉風味佳,配上火灸蛋和脆脆米通,為牛小排口感層次提升,加上新鮮蔬菜,減去油膩感·Mango Sticky Rice Tart芒果切成花瓣狀並放入撻皮內,加上黑糯米和蝶豆花忌廉汁作點綴,外觀很美,吃落既有泰式風情,又不失法式甜品的精緻。
喜歡在中環走走
在元創方下面條路的長樓梯之間的一間法式小店
門外的佈置 牆壁的壁畫有花兒和鳥兒
餐廳的格局 樓高兩層 吸引了我的眼球

crab Pani Puri

scallop Pani Puri
香脆嘅皮包著漬帶子和芭樂,配搭新鮮

Mango Sticky Rice Tart
2023-10-09 287 浏览
由法國藍帶廚師主理嘅fusion小餐館🍽️ 菜式幾有諗頭同心思 值得一讚  特別欣賞fusion版本嘅麻婆豆腐😋 用黃豆同鷹咀豆做成口感綿滑嘅豆泥 面頭喺麻辣炒蘑菇醬 配鮮炸蓮藕脆片一齊食好惹味😚  另外前菜小食拖羅小金杯賣相精緻份量十足😼 外殼輕脆 肥美嘅拖羅伴以提子同高湯啫喱 入口清甜唔太膩  而牛小排黯然銷魂飯嘅牛小排係用整叉燒嘅方法烹調 味道甜身 牛肉脂肪分布均勻 入口帶油香  📸 1️⃣ "麻婆豆腐” (HK$118) 2️⃣ 拖羅小金杯 (HK$148) 3️⃣ 牛小排黯然銷魂飯(HK$328) 4️⃣ 漬帶子芭樂脆球(HK$158)5️⃣ 八爪魚紅豆蔬菜球(HK$368) 6️⃣ “菊普” (HK$138)
由法國藍帶廚師主理嘅fusion小餐館🍽️
肥美嘅拖羅伴以提子同高湯啫喱 入口清甜唔太膩
而牛小排黯然銷魂飯嘅牛小排係用整叉燒嘅方法烹調 味道甜身
牛肉脂肪分布均勻 入口帶油香

📸
1️⃣ "麻婆豆腐” (HK$118)

2️⃣ 拖羅小金杯 (HK$148)

3️⃣ 牛小排黯然銷魂飯(HK$328)

4️⃣ 漬帶子芭樂脆球(HK$158)

5️⃣ 八爪魚紅豆蔬菜球(HK$368)

6️⃣ “菊普” (HK$138)

2023-08-31 228 浏览
之前喺Instagram見到朋友推介呢間餐廳就book mark左 覺得啲食物都幾精緻 發現原來餐廳嘅主廚係藍帶廚師🫨 廚師糅合咗亞洲嘅食材同埋法式嘅料理技巧 創造出一道又一道嘅新穎菜式kuih pie tee $128脆卜卜嘅杯中充滿左切粒嘅拖羅同埋wasabi jelly 味道層次豐富 同時亦好refreshing 👅 個人嚟講就好鍾意呢個前菜 唔單止菜色大膽創新 同時間亦好岩打卡beef short ribs $298小牛排肉質粉嫩 油脂分佈平均 肥瘦均勻

kuih pie tee $128

beef short ribs $298
小牛排肉質粉嫩 油脂分佈平均 肥瘦均勻
2023-08-24 175 浏览
🎖️暖心法國菜小店.食法國嘢唔一定要去大餐廳,有時小店都會比到意外驚喜你💕今次黎呢間位於中上環樓梯小巷既一間小店,🐡🐡食完即刻話要約朋友再黎❤️.頭盤小食叫左蟹肉波波😋呢個波波平時係印度菜係加印度香料水去食嘅,今次就裝滿淡淡香料味既蟹肉,非常滿足☺️.講返我最鍾意食嘅主菜🤩慢煮湛江雞一次試晒兩個部位:有雞胸同雞髀肉包住雞慕絲,再配蠔豉汁😍好少係西餐食到蠔豉,濃厚蠔豉醬昇華左個雞味🤤雞胸非常滑,唔講以為都係雞髀,老人家我特別鐘意軟淋淋既雞慕絲❤️配菜係好多唔同既菇、唯一唔太喜歡就係個粉紅酸菇🙈另一個主菜係鵝肉,又係分咗兩個部位:一個就係鵝胸非常之淋同軟滑,一個就係鵝髀肉炸波波,我地自覺好快口食架別,但個外皮就應該比啲鵝油整淋左😂😂.本身諗住食完去食附近既仙草冰🤣🤣不過個店員充滿熱誠咁介紹佢哋既甜品,我地都忍唔住叫埋個菊花雪糕配茶芝士蛋糕☺️第一啖就愛上左呢個好香菊花味既雪糕😍配埋佢既脆脆食唔會過甜,仲帶出左菊花既香,相比之下個芝士蛋糕就平淡左啲😂但為左個雪糕下次黎都一定會再叫😝.#fatfat4ever_中環 #fatfat4ever_上環 #fatfat4ever
🎖️暖心法國菜小店
2023-07-27 137 浏览
Long awaited dinner with Lawyer. Not a big restaurant, around 4-5 tables.Server let us pick our table, gave an overview of the menu. Wine list was reasonable- ordered a bottle of Chianti Classico.Decided on 3 mains to share. Here’s what we had.Yellow Croaker Fillet- deep fried and grilled with its scales on; with delightfully crunchy skin. On the side, long thin strands of the capellini pasta, topped with smoked Pike Roe. Served with butter sauce balanced with tangy Indian green mango powder.Chi

Chicken from Zhanjiāng Guangzhou (which server noted was more expensive than three yellow chicken). Breast was pan fried; whilst the thigh was in a roll, went well with the aromatic flavors of the Pink and Golden Oyster Mushrooms, and the slightly earthy taste of the pencil mushrooms. This combination was given a unique twist with the surprising flavour pairing of Sauce made with Dried Oysters.

Goose Breast Smoked with Orange Wood, Leg Confit Croquette (ie ball fried in breadcrumbs); sauce made with goose bones and Clementines. Garnished with Waterlemon radish, which tasted very fresh. Loved the Croquette- very light and crunchy; breast was quite chewy tho.

Pu'er Basque Cheesecake with Chrysanthemum Ice Cream, Crumble of Cardamom (小豆蔻, tasting similar to Cinnamon) with Raspberries.

Tofu Skin Mille-Feuille sandwiched with
Pecan, Coffee and Soy Milk Crème, and Figs. Server did warn us that the tofu skin might turn hard and chewy if not consumed immediately, but we were too busy chatting.

In summary: loved it. Excellent service- only one server but she ferried out dishes professionally and managed polite conversation with no effort at all.
2023-07-10 120 浏览
呢排好熱都唔想行咁遠食飯🫠 幸好去餐廳食飯當日唔熱, 餐廳環境咁幾寧靜舒服😌 每道菜式都覺得好有設計同配搭, 覺得好有新鮮感。 頭盤先有麵包配Ajvar醬(燈籠椒同茄子), 出面少有, 但呢隻3 色椒味有啲生,比較搶🫣 🍉 頭盤揀左西瓜龍丼凍湯, 好特別, 夏天咁熱好吸引! 😋好似飲緊西瓜汁咁, 但唔會好甜,有淡淡茶香。 拖羅、提子及柴魚高湯啫喱他他金杯 (+HKD 45) 好靚 🌹拖羅唔算肥, 不過配埋青紅提子🍇甜甜地 好精緻既頭盤! 湛江雞,臘腸及芥菜薯蓉,蕃茄蕃莤忌廉汁 HKD218 set lunch 講明用“廣東三大名雞”, 肉質好Juicy , 雞髀雞胸都幾厚肉, 皮煎得好香! 薯蓉都唔會求其, 加左臘腸及芥菜, 係軟滑薯蓉加番啲口感新意~ 蕃茄蕃莤忌廉汁只會低調咁為主角解膩,唔洗擔心佢係好酸個種蕃茄醬🥫和牛崩沙腩扒、燉節瓜、漬甘荀、紫米、香茅肉汁 HKD228 set lunch 西餐食崩沙腩都係第一次🤣賣相好靚! 崩沙腩煮得好淋滑, 火口剛好, 不過會有少少肥,個汁既香茅味唔算出。 紫米好煙韌😙Fusion 菜式好有心機設計,唔會係隨便煎牛扒、 魚柳既貨式~推薦!

• Zhänjiäng Chicken